فهرست مطالب

فضای گردشگری - پیاپی 18 (بهار 1395)

نشریه فضای گردشگری
پیاپی 18 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی شمس الدینی، داود جمینی*، علیرضا جمشیدی، محمد دهقان حسام پور صفحات 1-20

    صنعت گردشگری با توجه به مزایای فراوانی که برای جوامع، چه در قالب دور افتاده ترین روستاها و یا کلان شهرها دارد، مورد توجه برنامه ریزان و سیاست‌گذاران امر توسعه واقع شده است. یکی از مهم ترین ارکان گردشگری مسایل مربوط به زیرساخت های گردشگری و تعادل بین تعداد گردشگران و زیرساخت های موجود می باشد. لذا هدف از پژوهش حاضر که از نوع توصیفی تحلیلی و کاربردی بوده، اولویت بندی و تعیین سطوح توسعه یافتگی شهرستان های استان کرمانشاه در زمینه برخورداری از زیرساخت های گردشگری می باشد. روش گردآوری اطلاعات از نوع اسنادی و میدانی می باشد. جهت دستیابی به هدف اصلی پژوهش از 18 شاخص مرتبط با زیرساخت های گردشگری استفاده شده است. همچنین، جهت وزن دهی به شاخص های پژهش از پرسشنامه کارشناسان (30 کارشناس متخصص در زمینه گردشگری) استفاده به عمل آمد. جهت اولویت بندی شهرستان های استان از تکنیک ترکیبی (TOPSIS و AHP)، جهت تعین توسعه یافتگی شهرستان ها از تحلیل خوشه ای و برای نمایش سطوح توسعه یافتگی از نرم افزار GIS استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد سه شهرستان قصرشیرین، پاوه و کرمانشاه به ترتیب با ضریب اولویت 583/0، 569/0 و 512/0 رتبه های اول تا سوم و سه شهرستان ثلاث باباجانی، دالاهو و هرسین با ضریب اولویت 198/0، 278/0 و 279/0 در پایین ترین رتبه های به لحاظ برخورداری از زیرساخت های گردشگری واقع شده اند. در مجموع به لحاظ توسعه یافتگی در زیرساخت های گردشگری حدود 21 درصد شهرستان های استان در سطوح بسیار برخوردار و برخوردار، 36 درصد درسطح نسبتا برخوردار، 43 درصد در سطوح محروم و بسیار محروم واقع شده اند.

    کلیدواژگان: گردشگری، زیرساخت گردشگری، سطح بندی، مدل های کمی، استان کرمانشاه
  • فریبا کرمی*، حسین پناهی، نسیم قنادی صفحات 21-42

    شهرستان اهر در شمال‎غرب کشور، با توجه به پتانسیل‎های شاخص و متنوع گردشگری، در صورت برنامه‎ریزی‎های کارشناسانه، این توانایی را دارد که به یکی از قطب‎های گردشگری کشور به‎ ویژه در حوزه‎ ی گردشگری نو تبدیل شود. نظر به این‎که دستیابی به این هدف به رشد و توسعه ‎ی همه‎ جانبه ی اقتصادی و اجتماعی در منطقه منجر می‎گردد، در این پژوهش ساختار گردشگری شهرستان اهر با ارزیابی پتانسیل‎ها، ضعف‎ها، فرصت‎ها و تهدیدهای منطقه با استفاده از مدل SWOT، بررسی شد. نتایج تحلیل SWOT، نشان داد که از دید سه گروه مورد بررسی شامل مردم میزبان، مسیولین و گردشگران، قوت‎ها، ضعف‎ها، فرصت‎ها و تهدیدهای گردشگری منطقه به ترتیب دارای میانگین ضریب نهایی 6422/2، 5645/2، 6957/2 و 8807/2 می‎باشند که طبق نمودار حاصل‎ شده، راهبردهای ST، WT،SO  و WO به ترتیب بیشترین مساحت را به خود اختصاص دادند. این نشان می‎دهد که وضعیت نهایی راهبردی منطقه بیشتر به سوی راهبردهای تنوع یعنی بهره‎گیری از پتانسیل‎های بالای منطقه در راستای غلبه بر تهدیدهای احتمالی تمایل دارد که در برنامه ‎ریزی‎های مربوط بایستی بیشترین تمرکز بر این بخش معطوف گردد. اولویت‎بندی سری راهبردهای موجود با ماتریس QSPM، نشان داد که در میان سری راهبردهای تنوع، راهبردهای ST4، در میان راهبردهای تدافعی، راهبردهای WT4، در میان سری راهبردهای رقابتی، راهبردهای SO7 و در میان راهبردهای بازنگری، راهبردهای WO2، به ترتیب با امتیاز نهایی جذابیت 74/12، 59/12، 03/13 و 64/12 به عنوان پر اولویت‎ ترین راهبردها مطرح می‎باشند.

    کلیدواژگان: اولویت‎بندی، توسعه، مدل QSPM، مدل SWOT
  • زهرا ندیم، امیر گندمکار*، علیرضا عباسی صفحات 43-58

    گردشگری یکی از مهمترین بخش‌های اقتصادی جهان به شمار می‌رود که حساسیت خارق العاده‌ای نسبت به هوا و آب و هوا نشان می‌دهد. آب و هوا تاثیر بسیار قوی بر بخش توریسم و اوقات فراغت اعمال می‌کند. به طوری که در برخی از مناطق جهان، پیش بینی وضعیت گردشگری بر اساس آب و هوا صورت می‌گیرد. بر اساس تحقیقی که ویلتون در سال 1998 انجام داده است مشخص شده که 1 درجه سانتی‌گراد افزایش دمای متوسط تابستان در کانادا باعث افزایش 4 درصدی تعداد گردشگران این کشور می‌شود. در این پژوهش با مقایسه شاخص‌های کمی آب و هواشناسی توریسم شامل شاخص عدم آسایش (HU) ، شاخص قدرت سرد کنندگی محیط (CPI)، شاخص نظر متوسط پیش بینی شده (PMV)، شاخص دمای معادل فیزیولوژیک (PET) و شاخص آب و هوای توریسم (TCI) جمع آوری شده از ایستگاه‌های سینوپتیک بجنورد، دامغان، سبزوار، ساری، شاهرود و دو ایستگاه درون استانی شامل مراوه تپه و گرگان ؛ به بررسی کارایی این شاخص‌ها در پهنه استان گلستان پرداخته و نقشه آسایش حرارتی برای بازدید گردشگران در فصل مناسب تهیه گردیده است.

    کلیدواژگان: شاخص های آب و هواشناسی، توریسم، آسایش حرارتی
  • مجتبی جاودان، فرخ فتحی زاده* صفحات 59-80

    کلان شهر مشهد به‌واسطه وجود بارگاه امام رضا (ع) همه ساله پذیرای بیش از پانزده میلیون گردشگر و زایر است؛ از بعد عرضه از جمله دغدغه‌های عمده تصمیم‌سازان و برنامه‌ریزان شهری اسکان مسافرین و از دیدگاه تقاضا (گردشگر) انتخاب اقامتگاه مطلوب به لحاظ معیارهای متفاوت موقعیت، امکانات، شهرت، قیمت و کیفیت خدمات ارایه شده است. از این رو،  هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی اولویت‌های انتخاب هتل (نزد گردشگران در شهر مقدس مشهد می‌باشد. الگوی کلی طرح پژوهش کمی، از بعد هدف کاربردی و در چارچوب روش توصیفی – تحلیلی می باشد. گردآوری اطلاعات مورد نیاز تحقیق از طریق ابزار پرسشنامه محقق ساخته، انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، گردشگرانی بوده‌اند که در مردادماه 93 به مشهد مقدس سفر  نموده و در هتل‌های این شهر اقامت داشته‌اند. با عنایت به میانگین اقامت حدود 2000 نفر در مرداد ماه و با استفاده از رابطه کوکران، حجم نمونه حدود 200  نفر برآورد گردید. به‌طور کلی یافته‌های حاصل از بررسی میزان اهمیت هر یک از متغیرهای اصلی تحقیق نشان ‌می‌دهد که معیارهای انتخاب هتل از دیدگاه گردشگران در مشهد به ترتیب اولویت عبارتند از: کیفیت خدمات هتل 5/91 درصد، موقعیت جغرافیایی- مکانی، امکانات هتل، هزینه و قیمت خدمات تقریبا با ارزیابی یکسان 5/76 درصد و تصویر عمومی و شهرت هتل 5/64 درصد.

    کلیدواژگان: انتخاب هتل، گردشگران، شهر مشهد
  • مجید شمس، کیانا جاسم پور، طیبه کرمی نژاد صفحات 81-99

    گردشگری صنعتی است که توسعه آن نیازمند شناخت و آگاهی کافی از مسایل و عوامل موثر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در هر منطقه است. در این راستا هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی و اولویت بندی عوامل موثر در توسعه گردشگری محدوده بافت مرکزی شهر کرمانشاه به منظور توسعه صنعت گردشگری در این منطقه می باشد.در پژوهش حاضر، روش تحقیق براساس نوع هدف، کاربردی و براساس نوع روش، توصیفی- تحلیلی است .بنابراین در تبین ادبیات و سوابق موضوع و ارایه مدل شبکه ای پژوهش، از مطالعات کتابخانه ای و برای جمع آوری اطلاعات با توجه به ماهیت تحقیق از روش های میدانی استفاده گردیده است. همچنین به منظور ارزیابی و اولویت بندی شاخصهای ارایه شده از روش فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) استفاده شده است. نتایج پژوهش تعیین می کند که از میان شاخصهای مورد بررسی زیرساختهای گردشگری، معیار تاریخی- فرهنگی بیشترین سهم را در توسعه منطقه ایفا می کنند. در واقع یافته ها نشان می دهد که این منطقه از ظرفیت تبدیل شدن به یک منطقه نمونه گردشگری برخوردار است . همچنین پیشروی کاربری تجاری در داخل بافت یکی از موانع اساسی در راه رسیدن به توسعه گردشگری در این منطقه می باشد.

    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، فرایند تحلیل شبکه ای، شاخصهای توسعه گردشگری پایدار
  • مهدی سقایی، حجت حاتمی نژاد، مجتبی ثابت کوشکی نیان صفحات 101-124

    روش پهنه بندی، ترکیبی از روش های پشتیبانی تصمیم گیری (AHP) در برنامه GIS با تصویرسازی قوی و نقشه برداری است که نمایش بهتری از واقعیت های محیطی یک منطقه در اختیار می گذارد. از آنجا که گردشگری در تفرجگاه های پیراشهری از اهمیت بخصوصی در توسعه گردشگری کوتاه مقیاس برخودار است پهنه بندی می تواند ضمن جلوگیری از پیامدهای منفی گردشگری، بستری را برای پایداری جریان گردشگری فراهم میآورد. در این مقاله در چارچوب روش تحلیل توصیفی با استفاده از همپوشی لایه ها مبتنی بر روش مخدوم به پهنه بندی پارک خورشید به عنوان یک تفرجگاه پیراشهری مشهد پرداخته است.جهت تهیه نقشه های مورد نیاز در پهنه بندی با استفاده از توابع تحلیلی موجود در GIS تمام نقشه ها تهیه و با هم ترکیب شده اند و در نهایت 629 واحد زیست محیطی بدون تکرار به عنوان واحدهای کاربری ارزیابی توان و مدیریت کاربری زمین تفکیک و نقشه بندی شده است.موقعیت مکانی مناسب برای احداث و برنامه ریزی هر یک از کاربری های: پهنه های کاربری توسعه شهری، روستایی و صنعتی طبقه دو، پهنه های شرایط نامناسب تفرج گسترده، پهنه های اکوتوریسم گسترده طبقه دو، پهنه های اکوتوریسم گسترده طبقه یک، پهنه های تفرج متمرکز طبقه یک، پهنه های حفاظت محیط زیست، پهنه های اکولوژیکی آبگیر، پهنه های توسعه فضای سبز یا تولیدی غیر درختی، پهنه های درخت کاری (جنگل کاری) در منطقه مورد مطالعه بدست آمده است.

    کلیدواژگان: پهنه بندی، واحدهای زیست محیطی، توان اکولوژیک، GIS، بوستان خورشید
  • مسعود صفائی پور، سمیرا مرادی مفرد صفحات 125-142

    اوقات فراغت، عرصه اجتماعی نوینی است که در بستر مدرنیته، تغییرات فرهنگی اجتماعی معاصر و رشد فرهنگ مصرف‌گرایی، معنا و اهمیت یافته است. گذران اوقات فراغت، یکی از مهم‌ترین حوزه های عملکردی در شهرها محسوب می شود. هدف از نگارش این پژوهش، تحلیلی بر الگوهای گذران اوقات فراغت در شهر کرمانشاه می باشد. نتایج نشان داد که بین اوقات فراغت، دسترسی به زیرساخت های شهری، جاذبه فرهنگی- اجتماعی، جاذبه های تاریخی و طبیعی رابطه مستقیم و معناداری می باشد. رابطه اوقات فراغت با دیگر شاخص ها (جاذبه های تاریخی، فرهنگی- اجتماعی، زیرساخت های شهری و جاذبه های طبیعی)، طبق رگرسیون چند متغیره 609/0، 089/0، 102/0 و 487/0 است. بنابراین، بیشترین ضریب همبستگی بین اوقات فراغت و جاذبه های تاریخی حاصل شد. همچنین با استفاده از روش اسپیرمن، بین اوقات فراغت و دسترسی به زیرساخت های شهری همبستگی مثبت و معناداری با ضریب 555/0 و با سطح اطمینان 99/0 وجود دارد. یعنی هرچه زیرساخت ها بهتر باشد، میزان رضایت مندی خانواده از گذراندن اوقات فراغت در سطح شهر بیشتر خواهد بود. بیشترین ضریب همبستگی در روش اسپیرمن بین اوقات فراغت و دسترسی به زیرساخت های شهری حاصل شد و با استفاده از آزمون t تک نمونه ای در بین ابعاد مورد نظر پژوهش به جز بعد جاذبه های طبیعی در بقیه موارد در سطح 95% تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری شهری، اوقات فراغت، الگوهای فضایی، شهر کرمانشاه
  • غلامحسین کرمی، مهرویه فرهادیان فرد صفحات 143-165

    ‌نقش صنعت گردشگری در راهبردها و برنامه‌های توسعه کشورها در حال گسترش است و در این میان گردشگری روستایی دارای جایگاهی ویژه می‌باشد. گردشگری می‌تواند نقش مهمی در متنوع‌سازی اقتصاد روستایی و توسعه فرهنگی اجتماعی داشته باشد و با گسترش آن در نواحی روستایی می‌توان به پایداری جمعیت و اقتصاد این نواحی کمک نموده و زمینه دست‌یابی به توسعه پایدار روستایی را فراهم نمود. با این حال نباید از اثرات منفی توسعه گردشگری در نواحی روستایی به‌خصوص از جنبه‌های فرهنگی و زیست‌محیطی غافل شد و برای به حداقل رساندن آن‌ها تلاش و برنامه‌ریزی نمود. هدف این تحقیق که به روش توصیفی و تحلیلی و با استفاده مطالعات اسنادی و میدانی تهیه شده است، بررسی مفاهیم و اثرات گردشگری و ضرورت توجه به توسعه گردشگری روستایی مطابق با معیارهای گردشگری سبز و محیط‌زیست محور در کشور بر اساس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و راهبرد اقتصاد مقاومتی است و در ادامه به‌طور ویژه ظرفیت‌های دهکده گردشگری بزم در استان فارس را بررسی کرده است. طبق یافته‌ها با توجه به توانمندی‌های بی‌بدیل مناطق روستایی کشور از نظر میراث فرهنگی و جاذبه‌های زیست‌محیطی می‌توان جایگاه صنعت گردشگری را در برنامه‌های توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور ارتقاء داد. بنابراین طراحی و اجرای راهبرد آموزش جوامع محلی و توسعه منابع انسانی فعال در این بخش در جهت ایجاد گردشگری سبز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: گردشگری سبز، توسعه روستایی، محیط زیست، آموزش، روستای بزم
|
  • Pages 1-20

    Tourism industry, considering its numerous benefits for societies from villages to cities, has attracted the attentions of politicians and planners. A major issue of tourism infrastructure is the balance between the number of tourists and existing infrastructure. Therefore, this study, which is a descriptive-analytical, applied research, attempts to prioritize and determine the degree of development of Kermanshah province in terms of enjoying tourism infrastructure. Archival and field methods have been used to obtain the necessary data. In conducting the research, eighteen indices related to tourism infrastructure have been used. In addition, in order to realize the research indices, the experts' questionnaires (30 experts specializing in tourism) have been used. In order to prioritize towns of the province, the synthetic technique (TOPSIS and AHP) has been used and in order to measure the development of the towns, cluster analysis has been adopted. Also, GIS software has been used to show the levels of development. The research findings showed that QasreShirin, Paveh and Kermanshah having the respective priority coefficients of 0.583, 0.569 and 0.512, would fall into the first, second and third ranks respectively. Also the three towns of Babajani, Dalahoo and Harsin, have the priority coefficients of 0.198, 0.279 and 0.279, and so occupy the lowest ranks in terms of enjoying tourism infrastructure. As a result, in terms of tourism infrastructure development, about 21 percent of the towns of Kermanshah province are on ‘very rich’ and ‘rich’ levels, 36 percent are on ‘fairly rich’ level, and 43 percent are on ‘poor’ and ‘very poor’ levels.

    Keywords: Tourism, tourism infrastructure, Classification, TOPSIS model, Kermanshah province
  • Pages 21-42

    Ahar is located in the northwest of Iran and due to its diversities and special potentials, the city can be regarded as one of the best tourist destinations especially in a new form of tourism through skillful planning. Since achieving this goal leads to extensive economical and social development, in this article tourism structure of Ahar was investigated through evaluation of strengths, weaknesses, opportunities and threats using SWOT model. The SWOT analysis results which were obtained based on the views of three experimental groups showed that the factors of strengths, opportunities, weaknesses and threats were 2.6422, 2.5645, 2.6957, and 2.8807 respectively. Based on the final chart ST, WT, SO and WO strategies had the largest area respectively. This shows that the final strategic state of the region tends towards the diversified strategies, means utilization of the high potentials of the region in order to overcome the threats. Thus planning should be more focused on this sector. Also the results of prioritizing series of existing strategies by the QSPM matrix showed that ST4 in ST strategies, WT4 in WT strategies, SO7 in SO strategies, and WO2 in WO strategies are high priority strategieswith final attractiveness score equal to 12.74, 12.59, 13.03 and 12.64.

    Keywords: development, Prioritizing, QSPM Model, SWOT model
  • Pages 43-58

    Tourism is one of the most important part of world economy which is really sensitive as far as air and climate are concerned. The climate has a powerful influence on Tourism and leisure sector, so that in some regions of the world tourism development is predicted based on climate changes. Wilton studies in 1998 showed that increasing each one Celsius on average summer's temperature in Canada would cause four percent increase in tourist quantities. In this study the compared tourism quantities climatic indexes included HU, CPI, PMV, PET and TCI collected from synoptic stations of Bojnurd, Damghan, Sabzevar, Sari, Shahrood and two stations inside the Golestan city, namely Moravetape and Gorgan. The effectiveness of these indexes in Golestan was studied and a thermal comfort map for identifying the best season for tourists was prepared.

    Keywords: climate indexes, Tourism, Thermal Comfort
  • Pages 59-80

    Because of Imam Reza’s shrine Mashhad metropolis is the center of more than fifteen million tourists and pilgrims each year. In terms of supply, one of the major concerns for decision-makers and urban planners is providing accommodation for these tourist and pilgrims, while in terms of demand on the part of tourists, selecting suitable accommodation with different criteria such as good location, facilities, fame, cost and quality of services is of concern.  Therefore, the main goal of this article was to analyze the criteria influencing the hotel selection from the perspective of tourists in Mashhad. This study was an applied quantitative research and was carried out using a descriptive-analytical method. The data collection instrument was a researcher-made questionnaire. The research population consisted of the tourists who stayed in hotels of Mashhad in August 2014. Among the resident tourists, 200 individuals were selected as the sample size based on the Cochran's formula. Generally, the research findings indicated that the criteria of hotel selection from the viewpoints of tourists were the quality of services (91.5%), geographical location, facilities and cost (76.5%) and fame and image (64.5%) respectively.

    Keywords: hotel selection, Mashhad, trourist
  • Pages 81-99

    Tourism is an industry which its development requires sufficient knowledge and awareness of the issues and effective economic, social and cultural factors in every region. Thus the purpose of this study was to evaluate and prioritize the factors affecting the development of tourism within the central texture of Kermanshah to develop the tourism industry in this region. Based on the purpose of this study as well as the research method, an applied, descriptive-analytic research was conducted.Therefore, to clarify the existing literature and to provide a network model for the research, a library study was applied and field data collection method was used due to the nature of the research. Also to evaluate and prioritize the provided scales, Analytic Network Process Method (ANP) was used. The results of the study revealed that from among the indices of tourism infrastructure studied, cultural-historical scales play the most important role in the development of the area. The findings also showed that this area has the potentials to become a typical tourism region. Business and users’ progress in the understudy texture were determined as the main obstacles of the tourism development in this region.

    Keywords: Tourism Industry, ANP, sustainable tourism development indicators
  • Pages 101-124

    Zoning is a science through which the optimal use of a land is determined based on its ecological, economical, and social characteristics. In many zones of Iran, the use and management of land is carried out without considering its potentials which in turn causes disinvestment and decrease of environmental potentials in metropolises suburbs. Thus the importance of land preparation in urban areas with focus on tourism cannot be ignored since the resorts in these areas are the destinations of the tourists who are going to spend their holidays there to enjoy a less populated environment. The tourists visiting these areas have various motives like sports, entertainment, and recreation. In the present study planning the land use and land preparation map have been investigated using GIS in an area of 184 hectares in Mashhad. In order to prepare the required maps in spatial planning analysis through analytic functions of GIS, all of the maps were mixed and 629 environmental units were determined as the assessors of land use and management. Comparing the various maps led to prioritizing the proposed uses for designing the park. The ecological capability map also show that some areas need protection for which the necessary arrangements should be considered.

    Keywords: zoning, environmental units, Ecological potential, GIS, Khorshid Park
  • Pages 125-142

    Leisure is a new social area that in the context of modernity, contemporary social and cultural changes, and the growth of culture of consumerism, has realized its meaning and importance. Spending leisure time is one of the major functional areas in cities. The purpose of this article was an analysis of the leisure patterns in Kermanshah in order to find the right solution for leisure time development in the region. The obtained results showed that there was a direct relationship between leisure time, urban infrastructures, social- cultural attractions and the historical-natural attractions. The relationship between leisure time and other factors, i.e., historical, social-cultural attractions, urban infrastructure and natural attractions, according to the multivariate regression was 0.609, 0.089, 0.102 and 0.478. Thus, the highest correlation was between leisure time and historical attractions. Also using the Spearman method, it was seen that there was a significant and positive correlation between leisure time and urban infrastructures (r= 0.555) at the 0.99 of confidential level which meant that infrastructure was considered better than spending leisure time as far as the families satisfaction was regarded. Thus, the highest correlation using Spearman method was between leisure time and urban infrastructure. Also using one sample t -test, except for the dimensions of natural attractions in other cases proved the significant difference between the mentioned variables.

    Keywords: Urban Tourism, Leisure Time, spatial patterns, Kermanshah
  • Pages 143-165

    The role of tourism industry, especially rural tourism, is to develop countries’ programs and strategies. Tourism can play an important role in the diversification of rural economy and socio - cultural development. Tourism expansion in rural areas can help to sustain the population and economy and achieve sustainable development in these areas. However, the negative effects of tourism development, especially the cultural and environmental aspects, in rural areas should not be neglected and consequently efforts must be made to minimize those effects. This study was descriptive and analytical in its method. The required data were gathered using library and field study methods. The goal of this study was to investigate the concepts and effects of tourism and the necessity of rural tourism development in accordance with green tourism as well as promoting environment friendly based Islamic-Iranian model of progress and resistance economic strategy. The study focused on the potentials of Bazm, a village in Fars province. The results of the study confirmed the unique capabilities of rural areas in terms of the cultural heritage and environmental attractions, which can develop tourism industry economically and socially. Thus designing and implementing local community training strategy and human resource development can be considered as very important factors to achieve green tourism.

    Keywords: green tourism, Rural Development, environment, Training, Bazm village