فهرست مطالب

مهندسی جغرافیایی سرزمین - پیاپی 11 (بهار 1401)

نشریه مهندسی جغرافیایی سرزمین
پیاپی 11 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/13
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سیده مریم گیلانی، سید محمدرضا خطیبی*، زهره داوودپور، مریم خستو صفحات 1-16
    مقدمه

    مدیریت پایدار شهرها در زمینه حفظ و نگهداری زیرساخت های سبز موجود در آن ها، می تواند علاوه بر ایجاد اکوسیستم فعال شهری، مزایای اجتماعی و اقتصادی را نیز برای شهر به ارمغان بیاورد. هدف از این مطالعه بهره گیری از مولفه های پایدار زیرساخت سبز ، به منظور مسیریابی تقویت بعد اجتماعی در برنامه های مدیریتی بازآفرینی که به دنبال خود تقویت  مولفه اقتصادی و زیستمحیطی را نیز در پی دارد می باشد. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی با ماهیت کاربردی است. این تحقیق با استفاده از روش دلفی و مصاحبه از گروه متخصص در مدیریت شهری و استخراج مقوله های محوری از آن، 3 معیار اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی را در نظر گرفته و زیرمعیارهایی متناسب هر شاخص، معرفی شدند. سپس با استفاده از روش مثلث سلسله مراتبی فولر، بر اساس تکرار معیارها و زیرمعیار مقایسه دو به دویی آن ها  انجام و وزن نهایی زیرمعیارها تعیین گردید. تحلیل پلیگن تیسن در نرم افزار Arc GIS  به منظور بررسی نگاه های مدیریتی در سطح شهر در محدوده های 7 گانه تحت مدیریت بازآفرینی به کار گرفته شده است. قلمرو جغرافیایی پژوهش شهر لاهیجان می باشد. یافته ها نشان می دهد معیار احیاء اجتماعی با نرمال 33/0 دارای بیشترین اهمیت و در رتبه های بعدی معیارهای اقتصادی با نرمال 17/. و زیست محیطی با 5/0 قرار می گیرند. نق را می توان نتیجه گیری موثر توان مدیریتی صحیح برنامه ریزی زیرساخت های سبز در ارتقاء حیات اجتماعی و به دنبال آن اقتصادی و زیستمحیطی از مولفه های اصلی بازافرینی پایدار می باشند. در پایان پیشنهادهای راهبردی برای افزایش استقبال اجتماعی و اقتصادی در محدوده های تحت مدیریت و احیا زیرساخت سبز  شهر لاهیجان ارایه گردید.

    کلیدواژگان: زیرساخت سبز، مدیریت بازآفرینی پایدار، شهر لاهیجان
  • مریم قاسمی*، اسماعیل شکوری فرد صفحات 17-32
    مقدمه

    یکی از مهمترین استراتژی های ارایه شده در چارچوب الگوی توسعه پایدار روستایی، تنوع بخشی فعالیت های اقتصادی است، به نظر می رسد تنوع فعالیت های اقتصادی زمینه را برای کاهش اثرات منفی ناشی از ناپایداری در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی فراهم می آورد و در تحقق توسعه پایدار روستایی موثر است.

    هدف

      با توجه به وجود ناپایداری های متعدد در ابعاد مختلف در نواحی روستایی، مطالعه حاضر به بررسی میزان اثرگذاری تنوع فعالیت های اقتصادی بر پایداری سکونتگاه های روستایی می پردازد.

    روش شناسی

    روش تحقیق با توجه به ماهیت کار، توصیفی - تحلیلی مبتنی بر روش های میدانی و اسنادی بوده است.. متغیر وابسته «توسعه پایدار روستایی» در سه بعد اقتصادی، اجتماعی و اکولوژیکی و متغیر مستقل «تنوع فعالیت های اقتصادی» است که به تفکیک بخش های کشاورزی و غیرکشاورزی مورد بررسی قرار گرفت. مقیاس کلیه شاخص ها و متغیرهای تحقیق نسبی است. داده های مورد بررسی به کمک پرسشنامه خبرگان محلی  (دهیار و اعضای شورای اسلامی روستا) در 21 روستای بالای صد نفر کمی گردید.  قلمرو جغرافیایی منطبق بر کلیه سکونتگاه های روستایی دهستان پیوه ژن در بخش احمدآباد شهرستان مشهد است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تنوع فعالیت های اقتصادی غیرزراعی به معنای واقعی در نواحی روستایی ایجاد نشده و تنها 27.8 درصد شاغلین روستایی در مشاغل غیرزراعی مشغول به فعالیت هستند. به همین دلیل در مدل رگرسیونی تنوع فعالیت های غیرکشاورزی از مدل خارج و تنوع فعالیت های کشاورزی در مدل باقی ماند. در این آزمون تنوع فعالیتهای کشاورزی بر توسعه پایدار سکونتگاه های روستایی موثر بوده است به طوری که با افزایش یک واحد انحراف استاندارد در متغیر تنوع فعالیتهای کشاورزی، توسعه پایدار به اندازه 0.43 افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت و نقش فعالیت های غیرزراعی، توسعه فرصت های شغلی در بخش صنعت و خدمات به منظور حصول پایداری در ابعاد مختلف در نواحی روستایی ضروری است.

    کلیدواژگان: تنوع فعالیت های اقتصادی، توسعه پایدار روستایی، دهستان پیوه ژن، شهرستان مشهد
  • سمیه عاشوری مریدانی، محمد باسط قریشی*، عیسی پوررمضان صفحات 33-51
    مقدمه

    محدود بودن سرمایه ی مالی در روستاها از یک طرف و عدم انطباق شرایط واحدهای بهره بردار روستایی با قوانین و مقررات نهادهای مالی سبب شده تا منابع مالی مورد نیاز روستاییان فراهم نشود. در این میان، پایین بودن بازده ی «کار» و «سرمایه»، انگیزه ی نهادهای مالی را برای سرمایه گذاری در بخش های کشاورزی، صنعت و خدمات کمتر نموده است. یکی از راه حل های رفع مشکل مالی روستاییان در چارچوب سیاست های توسعه ی روستایی و برون رفت از این وضع، اعطای اعتبارات مالی است.

    هدف پژوهش

    هدف پژوهش حاضر، تبیین نقش اعتبارات مالی در اقتصاد نواحی روستایی شهرستان ماسال است.

    روش شناسی

    با استفاده از روش تحقیق توصیفی تحلیلی، وضعیت وام های دریافتی 331 خانوار نمونه ی روستایی در20 روستای منتخب طی سال های 1385 تا 1395 مورد بررسی قرار گرفت.
    قلمرو جغرافیایی: جامعه ی آماری شامل روستاییان ساکن در نقاط روستایی شهرستان ماسال است. ماسال بر اساس نتایج سرشماری ها در سال 1395، دارای 94 آبادی دارای سکنه با 9380 خانوار و 29019 نفر جمعیت است که 1/55 درصد از کل جمعیت شهرستان ماسال را شامل می شود. پس از انتخاب 20 روستای نمونه، تعداد خانوارهای روستایی آنها از نتایج سرشماری های مرکز آمار ایران استخراج شد.

    یافته ها

    طبق نتایج نظرسنجی ها بیشتر پاسخگویان با فراوانی 2/45 درصد بر این عقیده اند که اعتبارات مالی بین 11 تا 20 درصد سبب افزایش درآمد روستاییان شده است. 48 درصد بر این باورند که فرصت های اشتغال زایی به دلیل تخصیص اعتبارات مالی به صنایع سبک روستایی افزایش پیدا کرده است. 4/83 درصد بر این عقیده اند که وام و اعتبارات مالی دریافت شده تاثیرات مطلوبی در توانمندسازی روستاییان داشته است. 1/86 درصد از پاسخگویان بر این عقیده اند که وام و اعتبارات مالی دریافت شده تاثیرات مطلوبی در بهبود وضع زندگی روستاییان داشته است. 1/38 درصد بر این عقیده اند که دریافت اعتبارات مالی تاثیرات متوسطی در توانمندسازی روستاییان داشته است. 44 درصد پاسخگویان بر این باورند که اعتبارات مالی تخصیص یافته به صنایع کارگاهی تاثیر متوسط بر وضع مهاجرتی روستاییان داشته است.

    نتیجه گیری

    عتبارات مالی تا حدی موجب رونق فعالیت های خدماتی، رونق صنایع کارگاهی و موجب افزایش درآمد روستاییان شهرستان ماسال شده است. بر این اساس با تامین منابع مالی و تخصیص اعتبارات به روستاییان از طریق اقدامات بخش دولتی و حمایت از بخش خصوصی و همچنین توجه به تعاونی های روستایی، می توان برای رونق فعالیت های خدماتی، رونق صنایع کارگاهی و افزایش درآمد در روستاییان شهرستان ماسال اقدامات موثرتری انجام داد و شاهد آثار مثبت آن بود.

    کلیدواژگان: اعتبارات مالی، وام روستایی، تحولات اقتصادی، نواحی روستایی ماسال
  • ایوب بدراق نژاد*، فرهاد عزیزپور، حسن افراخته صفحات 53-68
    مقدمه

     فضا، به شکل های مختلف، موضوع کلیدی جغرافیاست. فضا احتمالا پراستنادترین واژه است که به جغرافیا هویت و کانونی  وحدت بخش داده است. همچنین توسعه فضایی از موضوعاتی است که در دهه اخیر ذهن جامعه علمی داخل کشور را در حوزه ی مطالعات جغرافیایی بسیار به خود مشغول کرده است؛ صاحب نظران متعددی در این حوزه  با نگاه توسعه کالبدی، عدالت فضایی و اقتصادی به ایراد نظر پرداخته اند به طوری که پژوهش های مختلفی در این زمینه انجام یافته است.

    هدف پژوهش

      ازاین رو مقاله حاضر در نظر دارد تا به واکاوی حوزه نظری پژوهش های انجام شده در قلمرو توسعه فضایی در مطالعات جغرافیایی در ایران بپردازد.

    روش شناسی تحقیق

    روش پژوهش مقاله پیشرو از نوع ترکیبی و مبتنی بر راهبرد فرا مطالعه است. جامعه ی آماری پژوهش را 40 مقاله علمی - پژوهشی با محوریت موضوعی توسعه فضایی تشکیل می دهد. به منظور گردآوری و تحلیل داده ها، از شیوه هایی چون مرور نظام مند و کدگذاری باز استفاده شده است. در این زمینه، فرم جامعی مخصوص تلخیص و استخراج داده از پژوهش های منتخب تهیه شد که حاوی مقوله هایی در خصوص مشخصات عمومی و رویکردهای مقاله ها بود.

    نتایج

       نتایج پژوهش، بیانگر نگاه یک  یا دوبعدی به موضوع  توسعه فضایی در مطالعات جغرافیایی در ایران است. پژوهش های انجام شده، عبارتی به صورت غالب، از توسعه فضایی را مدنظر گرفته اند؛ لذا در بیشتر پژوهش ها، رویکردی کالبدی - فضایی و بعضا  در مطالعات مرتبط  با عدالت فضایی بحث توسعه فضایی موردتوجه قرار گرفته و از توجه به سایر ابعاد توسعه فضایی بازمانده اند.

    کلیدواژگان: توسعه فضایی، فرا مطالعه، روستای مرزی، ایران
  • صدیقه لطفی*، شیما فلکیان صفحات 69-84
    مقدمه

    برنامه ریزی و طراحی شهرها براساس نیاز عابران پیاده از جمله رویکردهای جدیدی است که در سال های اخیر بویژه در شهرهای بزرگ بدان توجه شده است.  در اغلب شهرهای ایران، اولویت  دادن به سیستم سواره در شریان های شهری  ایمنی شهروندان را با خطر مواجه کرده و از سرزندگی و پویایی اجتماعی آنان کاسته است.

    هدف

    تحقیق حاضر تلاش نموده است تا  وضعیت امنیت و ایمنی پیاده روهای مجاور مراکز خرید با تاکید بر پیاده مداری را در یکی از شهرهای شمالی کشور یعنی رامسر مورد مطالعه قرار دهد. روش شناسی: پژوهش مبتنی بررو یکردهای توصیفی تحلیلی است و جامعه آماری تحقیق شامل  کاربری های تجاری واقع در  دو خیابان اصلی شهر یعنی مطهری و رزاقی رامسر می باشد که با تعیین تعداد نمونه ها، دو نوع پرسشنامه برای فروشندگان و شهروندان تهیه و تکمیل گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از نرم افزار SPSSو آزمون های فریدمن و همبستگی اسپیرمن استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون اسپیرمن نشان می دهد بین حذف سیستم سواره و امنیت و ایمنی در سطح دو خیابان شهید مطهری و شهید رزاقی بیش از 569/0 واحد (57 درصد) همبستگی مثبت وجود دارد یعنی در صورت حذف سیستم های سواره 57 درصد بر امنیت و ایمنی خیابان شهید رزاقی و شهید مطهری افزوده خواهد شد. بر اساس آزمون رتبه بندی مولفه های امنیت و ایمنی پیاده روهای مجاور مراکز خرید از طریق آزمون فریدمن مشخص شد، مولفه نفوذپذیری با میانگین 00/5 و مولفه ایمنی با میانگین 80/4 به ترتیب در رتبه های اول و دوم قرار گرفته اند و بیشترین تاثیرگذاری را در امنیت و ایمنی پیاده روها دارند. همچنین مولفه امکانات با میانگین 51/2 در رتبه آخر قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    بنابراین نتایج این پژوهش تقویت سیستم پیاده دو خیابان مورد مطالعه می تواند تا حد زیادی به ارتقای سطح ایمنی و امنیت شهروندان کمک نماید.

    کلیدواژگان: امنیت، ایمنی، مراکز خرید، پیاده مداری، رامسر
  • محمود فال سلیمان، نرگس خسروی، مفید شاطری، محمد حجی پور* صفحات 85-95
    مقدمه

    با گسترش مفهوم مشارکت در میان دست اندرکاران و صاحب نظران توسعه، عده زیادی از فعالان این حوزه به ارایه راهکارهای علمی و منطقی در جهت ترغیب و تشویق به مشارکت با تاکید بر اهمیت آن پرداخته اند. در مطالعات توسعه روستایی نیز به مفهوم مشارکت روستاییان توجه ویژه ای است به طوری که با سنجش میزان مشارکت مردم در نواحی روستایی می توان میزان پیشرفت مدیریت توسعه روستایی را در رسیدن به اهداف توسعه ارزیابی نمود.

    هدف پژوهش

    برای بهره گیری از این معیار و به منظور عملیاتی کردن مفهوم نظری مشارکت در فعالیت های تحقیقاتی، نیاز به تعریف متغیرها و گویه هایی در این ارتباط وجود دارد تا بتواند در قالب پرسشنامه و ابزاری معتبر قرار گیرد و برای سنجش مفهوم مشارکت مردمی در مناطق روستایی مورد استفاده پژوهشگران و محققان باشد. با وجود اینکه پژوهش های بسیاری در نواحی روستایی در این زمینه شده است اما ابزاری واضح و روشن که مورد تایید متخصصان و صاحب نظران توسعه روستایی باشد و روایی آن به طور کامل بررسی شده باشد، در دسترس نیست.

    روش شناسی

    این تحقیق از حیث هدف، کاربردی است که هدف اصلی آن، اقدام به منظور دستیابی به ابزاری معتبر شامل پرسش های هدف دار، واضح و شفاف مطابق با میزان درک پاسخگویان است تا بتواند اطلاعات قابل اعتمادی را در حیطه مفهوم مشارکت در نواحی روستایی فراهم سازد.

    یافته ها

    در این راستا تعداد 20 گویه مربوط به مشارکت در معرض قضاوت و داوری 40 نفر از متخصصان دانشگاه در زمینه جغرافیا، علوم اجتماعی و علوم سیاسی قرار گرفت و از طریق محاسبه ضرایب CVI و CVR برای هریک از گویه ها، تعیین شد که تا چه میزان این گویه ها معرف مفهوم مشارکت روستایی هستند که در نهایت از میان 20 گویه طرح شده،  15 گویه معتبر شناخته شده است.

    نتیجه گیری

    گویه های تبیین کننده ی مفهوم مشارکت در عرصه روستایی، دامنه ی موضوعی متنوعی دارد.

    کلیدواژگان: مشارکت روستایی، روایی محتوایی، شاخص روایی محتوا (CVI)، ضریب نسبت روایی محتوا (CVR)
  • نقی ناظمی شادباش، حسین اصغری*، علیرضا پورشیخان صفحات 97-112

    شهرها و روستاها بعنوان الگوی سکونتی با کارکردهای مختلف و خاص هموار دارای روابط متقابلی بوده اند این روابط می تواند به یک نظام عادلانه و دو جانبه سبب شود که حاصل آن رونق و اعتبار دو جانبه شهرها و روستاهاست یا بر عکس این روابط یک جانبه باشد یعنی سلطه شهرها و روستاها که ضعف های بنیان ها اقتصادی و اجتماعی فضایی روستاها و رشد ناموزون و غیره منطقی شهرها از نتایج آن می باشد این مسیله موجب رکود بسیاری از روستاها گردیده است حال اگر این روابط با برنامه ریزی صورت گیرد می تواند به پایداری جمعیت کمک نماید . با این هدف تحقیق فوق شکل گرفته است و با استفاده از یافته های میدانی و اسنادی و با روش توصیفی - تحلیلی به بررسی موضوع پرداخته جامعه آماری بر طبق روش مورگان 310 نفر از افراد ساکن در این بخش می باشند که در 40 روستا زندگی می کنند نتایج نشان می دهد که در طی سالها روابط نابرابر شهر و روستا موجب سر ریز شدن جمعیت به سمت شهر خمام شده است . این در حالی است که روستاییان در صورت رضایت از زندگی در روستا حاضر به ترک آن نیستند و پیشنهاد می شود تا با دادن امکانات بیشتر به روستا از خروج جمعیت جلوگیری شود و مهمترین عامل که می تواند بر طبق نتایج مطالعات میدانی در پایداری جمعیت روستا کمک کند ، اشتغالزایی در روستاها است .

    کلیدواژگان: روابط شهر و روستا، تحلیل فضایی، پایداری، جمعیت، روستا
  • مصطفی شاهینی فر* صفحات 113-127

    بافت فرسوده شهر کرمانشاه در مرکز آن سهم قابل توجهی از وسعت آن را در بر می گیرد، این بافت از لحاظ اقتصادی به دلیل دربر داشتن مرکز تجاری شهر و همچنین حضور ابنیه تاریخی مهم در آن از اهمیت زیادی برخوردار است.از نظر اجتماعی این بافت فرسوده می باشد. در اثر این نوع فرسودگی پدیده هایی مانند مهاجرت ساکنین اصلی و استقرار طبقات فقیر در بافت باعث کاهش حس تعلق ساکنین و مشارکت پذیری پایین آن ها در اجرای طرح های شهری شده است. هدف این پژوهش ارزیابی اثرات اجرای طرح های بهسازی و نوسازی در ارتقاء کیفیت زندگی ساکنین بافت های فرسوده در بافت مرکزی شهر کرمانشاه می باشدروش پژوهش مقاله حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بوده است و از روش های اسنادی و کتابخانه ای و همچنین روش های پیمایشی(مشاهده، مصاحبه، نظرسنجی و پرسشنامه) برای گردآوری داده ها استفاده شده شد. روش تجزیه وتحلیل داده ها آزمون t تک نمونه ای بوده است، جامعه آماری این تحقیق کلیه ساکنین بافت های فرسوده .شهر کرمانشاه بوده که از طریق فرمول کوکران نمونه ای حدود 200 نفر به عنوان مشارکت کننده انتخاب شدند. نتایج نشان داد که بین میانگین تاثیر اجرای طرح های بهسازی و نوسازی بر کیفیت زندگی ساکنین بافت مرکزی شهر کرمانشاه و میانگین مفروض (3) در سطح اطمینان 95درصد تفاوت معناداری وجود دارد. این امر به معنای این است که اجرای طرح های بهسازی و نوسازی اثر کمی در کیفیت زندگی ساکنین داشته است. طرح های بهسازی و نوسازی بیشترین تاثیر را بر روی شاخص های کالبدی داشته و سایر شاخص های اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، زیست محیطی و اقتصادی تاثیر کمتری از اجرای طرح های بهسازی و نوسازی پذیرفته اند.

    کلیدواژگان: بهسازی، نوسازی، کیفیت زندگی شهری، شهر کرمانشاه
  • محیا قوچانی، محمد تاجی* صفحات 129-145
    مقدمه

    با بیان اینکه امروزه نقش عابر پیاده در شهر و به خصوص بافت های کهن بسیار کمرنگ تر از پیش است، این پژوهش درصدد یافتن راهکارهای لازم جهت طراحی پیاده راه در بافت های تاریخی می باشد.

    هدف پژوهش

    بدین منظور، تلاش می شود با استفاده از معیارهای مستخرج از مطالعات و تجربیات پیشین، قابلیت پیاده مداری محور تاریخی- گردشگری خیابان امام در شهر سمنان، مورد ارزیابی قرار گیرد.

    روش شناسی تحقیق

    بنابراین با کمک روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، محدوده مورد نظر در ماتریس SWOT مطالعه و نقاط قوت، ضعف، تهدید و فرصت موثر بر قابلیت پیاده روی محور مذکور، مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها و بحث : نتایج نشان داد که نقاط قوت، زمینه هایی را برای استفاده از فرصت ها در این محور تاریخی ایجاد می کند و قابلیت تبدیل شدن به پیاده راه را دارد. سپس معیارهای ارتقای کیفیت پیاده راه محور مورد مطالعه با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، اولیت بندی شد که به ترتیب شامل نفوذپذیری و دسترسی، تنوع کاربری و فعالیت، کالبد بافت و مسیر می باشند.

    نتایج

    در پایان براساس مطالعات و تحلیل صورت گرفته، طرح پیشنهادی جهت ارتقای قابلیت پیاده مداری محور مذکور ارایه شده است که می تواند زمینه ای مناسب برای تسهیل و تشویق پیاده روی و توسعه گردشگری را فرهم نماید.

    کلیدواژگان: پیاده راه، احیاء بافت تاریخی، توسعه گردشگری، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، تحلیل SWOT
  • حسن کامران*، نرجس سادات حسینی صفحات 147-159

    با وجود تلاش های گسترده برای تعیین معیارهایی برای شناخت و تفکیک این شهرها، تاکنون مبنای نظری و تجربی واحدی برای شناخت شهرهای جهانی فراهم نشده است. یکی از راه های اساسی و مهم برای شناخت خصوصیات شهرهای جهانی و میزان حرکت شهرها بسوی توسعه و جهانی بودن، توصیفات و شاخصه هایی است که توسط محققان مختلف ارایه می شوند. این تحقیق بنیادی با روش توصیفی-تحلیلی درصد بیان و بررسی نظریه های ارایه شده توسط محقق برجسته جان فریدمن ، پیرامون مشخصه های شهرهای جهانی و چگونگی رسیدن به شهر جهانی است. فریدمن معتقد است سه شهر جهانی لندن، نیویورک و توکیو، با در دست داشتن اقتصادی بزرگ نقش فرماندهی و راس هرم سلسله مراتب شهری را به خود اختصاص داده اند. اهمیت این تحقیق از آنروست که با تاکید بر اندیشه های جان فریدمن راه های رسیدن به توسعه و پیشرفت را نشان می دهد و باتوجه به معیارهای برجسته شهر جهانی، حرکت بسوی شهر جهانی را هموار می سازد.با استناد به نتایج تحقیق می توان گفت: شهر باید ویژگی پویابودن خود را نشان دهد. هر کلانشهری که در سطح بین المللی یا جهانی در یکی از حوزه های اقتصاد، فرهنگ و سیاست بتواند تاثیرگذار باشد و به عنوان یک مرکز و قطب برتر، کارکردهایی نظیر فرماندهی، سلطه و کنترل بین المللی در فضای ژیوپلیتیکی خود را برعهده گیرد، می تواند دارای منزلت شهر جهانی باشد.

    کلیدواژگان: فریدمن، شهر جهانی، جهانی شدن، اقتصاد، سیاست
  • امید مبارکی*، رضا اللهویردیزاده، امیر سالار محسنی صفحات 161-182
    مقدمه

    امروزه شهرنشینی به صورت یک مساله مهم و پیچیده جوامع مختلف درآمده، افزایش سریع آن در دهه های مختلف برنامه ریزان را برآن داشته است که به مسایل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و... جامعه توجه بیشتری معطوف دارند لذا بهبود و ارتقای کیفیت محیط شهری از جمله اهداف برنامه ریزی شهری است. وجود عناصر مبلمان شهری استاندارد نه تنها از ضروریات زندگی شهری به شمار می رود، بلکه نقش زیادی در رضایت شهروندان از محیط شهری خواهد داشت.

    هدف

    هدف اصلی این پژوهش ارزیابی وضعیت مبلمان محدوده سه راهی ولیعصر تبریز با استانداردها و ضوابط و میزان رضایت شهروندان از مبلمان این محدوده از شهر تبریز است.
    روش شناسی: نوع تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی است. روش جمع آوری داده ها از طریق بررسی متون و مقالات مرتبط،  بررسی های میدانی و مقایسه ای، پرسشنامه و مصاحبه با شهروندان،  و تجزیه تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS  و استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی اسپیرمن، آزمون تی تک نمونه ای و مدل تحلیل عاملی انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان می دهد که در ارزیابی مقایسه ای(ارزیابی مبلمان با استانداردها) وضعیت مبلمان شهری موجود در محدوده سه راهی ولیعصر تبریز با استاندارد های رایج از نظر ساخت، طراحی، مکانیابی متفاوت بوده و در بسیاری از موارد استانداردها مراعات نشده است همچنین در بخش نظر خواهی از شهروندان در مورد میزان رضایت از مبلمان محدوده مورد مطالعه، میزان رضایتمندی پایین تر از میانگین می باشد. نتایج ضریب همبستگی اسپیرمن نشان دهنده آن است که؛ رضایت بیشتری از کیفیت روشنایی نسبت به سایر عوامل وجود دارد و کمترین آن مربوط به امنیت و کیفیت حمل و نقل می باشد.

    نتیجه گیری

    وجود مبلمان شهری مناسب و استاندارد موجب ارتقاء کیفیت محیط شهری، سرزندگی، نشاط و شادابی در فضاهای شهری و درنهایت موجب رضایت شهروندان از فضاهای شهری می گردد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، مبلمان شهری، رضایت مندی شهروندان، محدوده سه راهی ولیعصر تبریز
  • مهرداد رمضانی پور* صفحات 183-196

    در این پژوهش، احتمال تداوم و تواتر دوره‏های بارانی و فاقد باران شهرستان کرج با استفاده از مدل زنجیره مارکوف مرتبه اول دو حالته مورد بررسی قرار گرفت. داده بارندگی روزانه برای بازه‏ زمانی 24 سال (2010- 1986) بوده و سپس بر اساس ماتریس شمارش تغییر وضعیت روزهای بارانی و فاقد باران مرتب شد و سرانجام با روش درست‏نمایی بیشینه محاسبه گردید. طبق نتایج پژوهش احتمال وقوع بارندگی در هر روز به طور متوسط 25/0 و عدم وقوع آن 79/0 تعیین شد. اما بیشترین احتمال وقوع بارندگی در شهرستان کرج برای ماه اکتبر است که با احتمال وقوع 53/0 مشخص شد. ماه مارس با کوتاه‏ترین دوره برگشت یعنی 5/4 روز برای بارندگی‏های 2 روزه و 5/13 روز برای بارندگی‏های 3 روزه و ماه سپتامبر با طولانی ترین دوره برگشت یعنی 08/27 روز برای بارندگی 2 روزه و 25/705 روز برای بارندگی 3 روزه شناسایی شده‏اند. بر اساس محاسبه احتمال رخداد روزهای بارندگی از طریق توزیع پواسون، ماه‏های ژانویه، فوریه، مارس، آوریل، می و دسامبر، حداکثر احتمال رخداد بارندگی در p(x=4) را دارند.

    کلیدواژگان: احتمال رخداد، دوره بارانی و فاقد باران، دوره بازگشت، زنجیره مارکوف
  • سیامک خزلی ویژنانی، اسماعیل علی اکبری*، فاطمه ادیبی سعدی نژاد، حمیدرضا جودکی، جمیله توکلی نیا صفحات 197-211

    با گذشت زمان مولفه های مختلف در شهر با تغییر مواجهند و جمعیت آن نیز در حال افزایش است. رشد و تحولات فضایی و کالبدی در آن ها نیز اجتناب ناپذیر است ولی آنچه مد نظر است، چگونگی مدیریت این تحولات در جهتی است که هزینه ها کاهش و سودهای مترتب بر جامعه در آینده بهینه باشد. در این بین تحولات متعادل فضایی در پهنه های سکونتگاهی شهری ضرورتی اجتناب ناپذیر است. در این راستا، این مقاله کوشیده است تحولات فضایی پسکرانه جنوب غرب کلان شهر تهران (شهرستان اسلامشهر) طی سال های 75-1399 مورد بررسی و سنجش قرار دهد. روش گردآوری داده ها و اطلاعات به صورت میدانی و با بهره گیری از سایت های مرجع تصاویر ماهواره ای می باشد. در مطالعه حاضر از تصاویر ماهواره ای لندست 5، لندست 7 و لندست 8 و برای بررسی تغییرات و تحولات فضایی (کاربری اراضی) ایجاد شده از مدل کراس تب، ضریب کاپا از نرم افزارهای Arc/Gis و Goole Map استفاده گردید. نتایج یافته های پژوهش برای بررسی تغییرات فضایی ایجاد شده در شهرهای اسلامشهر، چهاردانگه و احمدآباد مستوفی نشانگر این بود که بیشترین رشد و تحولات گسترش شهری ایجاد شده برای کاربری اراضی ساخته شده برای بازه زمانی سال 1380-1375 با افزایش 27/51 درصد می باشد. دلیل این رشد شهری افزایش جمعیت منطقه مورد مطالعه می باشد که در این دوره بالغ بر 50 هزار نفر بر جمعیت منطقه مورد مطالعه افزایش یافته است و کمترین رشد مربوط به بازه زمانی سال 95-1399 با افزایش 35/1 درصدی است.

    کلیدواژگان: فضا، تحولات فضایی، کاربری اراضی، کلانشهر تهران، شهرستان اسلامشهر
  • پرویز رجبی، نصرالله مولائی هشجین*، اکبر معتمدی مهر صفحات 213-231

    گردشگری امتیازات اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و زیست محیطی قابل ملاحظه ای برای نواحی روستایی و کمتر توسعه یافته از طریق توسعه درآمدی و زیرساختی ایجاد می نماید که در نهایت به توسعه نواحی روستایی کمک می نماید. هدف اصلی این پژوهش تبیین نقش گردشگری در توسعه روستایی جنوب غربی گیلان می باشد. جامعه آماری این پژوهش کل خانوارهای ساکن در مناطق روستایی، که از آن میان 378 نفر از سرپرستان خانوار روستایی به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. تحقیق حاضر یک پژوهش کاربردی که به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. نتایج تحقیق بیانگر این موضوع است که بین گردشگری و توسعه روستایی در سطح روستاهای ناحیه جنوب غربی گیلان یک نوع رابطه مستقیم وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل چند متغیره، متغیرهای مستقل (ابعاد توان گردشگری) را روی متغیر توسعه روستایی نشان می دهد. مهمترین متغیری که بیشترین واریانس توسعه روستایی منطقه را تبیین می کند بعد اقتصادی است. این متغیر به تنهایی 3/40 درصد تغییرات متغیر وابسته را تبیین و نشان می دهد مولفه های این بعد تاثیر قابل ملاحظه ای بر توسعه روستایی دارند. دومین متغیر بعد کالبدی-فضایی است که 2/20 درصد تغییرات واریانس را تبیین می کند. در مراحل سوم و چهارم ابعاد اجتماعی-فرهنگی و زیست محیطی وارد رگرسیون شد که درصد قابل توجهی از واریانس توسعه روستایی را تبیین نمود. با ورود این دو متغیر توان تبیین الگو در مرحله آخر به 4/75 درصد رسیده است. به بیان دیگر الگوی تحقیق با چهار متغیر(بعد) 4/75 درصد از تغییرات توسعه روستایی را تبیین کرده است.(754/0 = R2)

    کلیدواژگان: تبیین، نقش، گردشگری، توسعه روستایی، جنوب غربی گیلان
  • مهدی کدخدایی، معصومه حافظ رضازاده*، مریم کریمیان بستانی صفحات 233-245

    هدف مطالعه حاضر، بررسی و رتبه بندی اصول و اقدامات موثر پدافند غیرعامل در آمایش سرزمین در شهر زاهدان است. روش تحقیق، توصیفی و تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و میدانی می باشد. نتایج مدل AHP Fuzzy نشان داد، در بین اصول موثر پدافند غیرعامل بر آمایش سرزمین، اصول تعیین مقیاس بهینه استقرار جمعیت و فعالیت در فضا با وزن نرمال شده 239/0، بالاترین رتبه را به خود اختصاص داده است. در ادامه نیز نتایج رتبه بندی اقدامات اصول موثر پدافند غیرعامل بر آمایش سرزمین با استفاده از نرم افزار Expert Choice نشان داد، در بین اقدامات مطرح شده در تمامی اصول، ارزیابی نواحی آسیب پذیر شهر زاهدان نسبت به تهدید با وزن 342/0، اقدام تعامل دقیق سه عنصر جمعیت، عملکرد و مقیاس شهر زاهدان با وزن 654/0، اقدام تعیین استاندارد های ایمنی و حفاظتی و دفاعی با وزن 578/0، اقدام رعایت اقتصادی بودن طرح ها و عدم تحمیل هزینه بالا با وزن 352/، اقدام تعریف و درجه بندی میزان امنیت برای هر طرح در برابر تهدید با وزن به دست آمده 582/0، اقدام بررسی امکان تفکیک سیستم ها از هم نظر امکان پذیری، اقتصادی، فنی و ایمنی با وزن 289/0، اقدام استفاده از استاندارد های فنی مقاوم در سازه های حیاتی و حساس با وزن به دست آمده 312/0، اقدام بررسی نقاط امن در پهنه امن جغرافیای شهر زاهدان با وزن 432/، در نهایت اقدام اولویت بندی نیاز ها و مراکز به امکانات حیاتی و حساس با وزن به دست آمده 398/0، بالاترین وزن ها را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: اصول و اقدامات، پدافند غیرعامل، آمایش سرزمین، شهر زاهدان
|
  • Seyedeh Maryam Gilani, Seyed Mohammadreza Khatibi *, Zohreh Davoudpour, Maryam Khastou Pages 1-16

    In addition to creating an active urban ecosystem, the management of cities in maintaining their green infrastructure can also have social and economic benefits.The purpose of this research is to use the sustainable components of green infrastructure in Lahijan, in order to strengthen the social dimension in regeneration programs, which in turn leads to the strengthening of economic and environmental components. The research method is descriptive-analytical with an applied nature. Using the Delphi method and interviewing urban experts and extracting the central categories from it, 3 social, economic and environmental criteria are considered and sub-criteria appropriate to each indicator are introduced and using the Fuller hierarchical triangle method, based on the repetition of criteria And sub-criteria, pairwise comparison was performed and the final weight was determined. Polygenesis analysis in Arc GIS software has been used to examine the management perspectives in the city in the seven areas of regeneration management. The results show the greater importance of social revival criteria with a normal of 0.33 and in the next ranks of economic criteria with a normal of 0.17. And environmental with 0.5. Which shows the effective role of proper management capacity of green infrastructure in promoting social life and consequently economic and environmental, which are the main components of sustainable regeneration. At the end, strategic proposals were presented to increase the social and economic acceptance in the areas under the management and rehabilitation of the green infrastructure of Lahijan city.

    Keywords: Green infrastructure, Sustainable Regeneration Management, Lahijan
  • Maryam Ghasemi *, Esmaeil Shakorifard Pages 17-32
    Objective

    One of the most important strategies presented in the framework of rural sustainable development model is the observance of the principle of diversification in economic activities. Given the existence of multiple instabilities in different dimensions in rural areas, the present study investigates the impact of diversification of economic activities on the sustainability of rural settlements.

    Methodology

    The research method, based on the nature of the work, was descriptive-analytical based on field and documentary methods. The statistical population is consistent with all rural settlements of Mashhad city. The dependent variable is "Sustainable Rural Development" in three economic, social and ecological dimensions, and the independent variable is "Rural Economy Diversity", which was examined separately for agricultural and non-agricultural sectors. The scale of all indicators and variables is relative research. The data were extracted using a questionnaire of local experts (Dehyar and village council members) in 21 villages over 100 people.

    Results

    The results showed that only 27.8% of rural workers work in non-agricultural jobs. The results of regression also showed that the variety of agricultural activities had a significant statistical effect on explaining the sustainable development of rural settlements. That is, by increasing one standard deviation unit in the variability of agricultural activities, sustainable development increased by 0.43 standard deviation.

    Keywords: DIVERSITY OF ECONOMIC ACTIVITIES, sustainable development, Village, PYOYEVEN DISTRICT, mashhad county
  • Somayeh Ashouri Moridani, Mohammadbaset Ghoreshi *, Eisa Pourramzan Pages 33-51

    The purpose of this study is to explain the role of financial credits in the economy of rural areas of Masal city. For this purpose, using descriptive-analytical research method, the status of loans received by 331 rural sample households in 20 selected villages during the years 2006 to 2016 was examined. According to the results of the polls, most of the respondents with a frequency of 45.2 percent believe that financial credits have increased the income of the villagers by 11 to 20 percent. 48% believe that employment opportunities have increased due to the allocation of financial credits to rural light industries. 83.4% believe that the loans and financial credits received have had a positive effect on the empowerment of the villagers. 86.1% of the respondents believe that the loans and financial credits received have had a positive effect on improving the living conditions of the villagers. 38.1% believe that receiving financial credits has had a moderate effect on rural empowerment. 44% of the respondents believe that the financial credits allocated to the workshop industries have had a moderate effect on the migration situation of the villagers. In general, it can be said that financial credit has to some extent led to the prosperity of service activities, the prosperity of workshop industries and increased the income of the villagers of Masal city. Accordingly, by providing financial resources and allocating funds to the villagers through public sector measures and supporting the private sector, as well as paying attention to rural cooperatives

    Keywords: Financial Credits, Rural Loans, economic developments, Rural Areas of Masal
  • Ayub Badraqnejad *, Farhad Azizpour, Hasan Afrakhteh Pages 53-68

    Space, in various forms, is the key subject of geography. Space is probably the most cited word to give geography a unifying identity and focus. spatial development is one of the topics that has occupied the minds of the domestic scientific community in the field of geographical studies in the last decade; Numerous experts in this field have commented on physical development, spatial and economic justice, so that various researches have been done in this field. Therefore, the present article intends to explore the theoretical field of research conducted in the field of spatial development in geographical studies in Iran. The research method of the present article is of a combined type and is based on a meta-study strategy. The statistical population of the research consists of 40 scientific-research articles with a thematic focus on spatial development. In order to collect and analyze data, methods such as systematic review and open coding have been used. In this context, a comprehensive form for summarizing and extracting data from selected researches was prepared, which contained categories specific to the general characteristics and approaches of the articles. The results of the research indicate a one or two dimensional view of the issue of spatial development in geographical studies in Iran. The researches have considered the predominant expression of spatial development; Therefore, in most studies, the physical-spatial approach and sometimes in studies related to spatial justice have been considered as spatial development and have failed to pay attention to other aspects of spatial development.

    Keywords: Spatial development, meta-study, border village, Iran
  • Sedigheh Lotfi *, Shima Falakian Pages 69-84

    Planning and designing cities based on the needs of pedestrians is one of the new approaches that has been considered in recent years, especially in large cities. In most cities of Iran, giving priority to the car-oriented system in urban arteries endangers the safety of citizens and reduces their vitality and social dynamism. Therefore, the present study has tried to study the safety and security of sidewalks adjacent to shopping malls with an emphasis on walkabilty in one of the northern cities of the country, Ramsar. The research methodology is based on descriptive-analytical approaches and the statistical population of the research included commercial uses located in the two main streets of the city, namely Motahhari and Razzaqi. By determining the number of samples, two types of questionnaires were prepared and completed for vendors and citizens. To analyze the collected data SPSS, Friedman and Spearman correlation tests were applied. The results of Spearman show that there is a positive correlation between the elimination of the car-based function of street and security- safety at the level of Motahari and Razaghi streets, more than 0.569 units (57%), i.e. 57% on safety. Based on the ranking test of the safety and security components of the sidewalks adjacent to shopping malls, it was determined through the Friedman test that the permeability component with an average of 5.00 and the safety component with an average of 4.80 were in the first and second ranks, respectively and they have the greatest impact on the safety and security

    Keywords: Security, safety, Shopping malls, Walkability, Ramsar
  • Mahmud Falsolyman, Narges Khosravi, Mofid Shateri, Mohammad Hajipour * Pages 85-95

    By extending the concept of participation among pundits and developmental scholars, many of developmental activists present scientific and logical solutions in order to encourage and promote participation and emphasize the importance of it. In rural development studies there is great attention on the concept of rural participation so that by measuring people participation in rural areas the progress of rural development management can be evaluated. In order to gain a benefit from this criterion and activating the theoretical concept of participation in researches there is a need to define variables and phrases in questionnaire and valid format. These variables and phrases can be used to measure the concept of people participation in rural areas by researchers. Although a lot of studies have been done in rural areas about the issue researchers do not have a clear and acceptable tool which is approved and validated by developmental scholars. The study is based on applied and qualitative research with the aim of starting a new movement to achieve a valid tool including targeted, clear and explicit questions according to the respondents understanding that able to collect reliable information on the concept of participation of rural areas. Thereupon, 20 phrases related to participation have been judged by 40 academic experts and masters in executive organizations. Calculating CVI and CVR for each phrase determine in what extent these phrases identify the concept of rural participation. Finally, among 20 phrases 15 of them identified as valid ones.

    Keywords: Rural participation, content validity, Content Validity Index CVI, Content Validity Ratio CVR
  • Naghi Nazemi Shadbash, Hosein Asghari *, Alireza Pourshikhan Pages 97-112

    Cities and villages as residential pattern with different functions and flat specific functions have mutual relations and it can lead to a just and bilateral system that result in prosperity and bilateral credibility of cities and villages that result in economic and social fabric of villages and uneven development of cities . This has led to a recession in many villages now, if the relationship is made with planning, it can contribute to the sustainability of the population. according to this purpose, the above research has been developed and using field findings and descriptive - analytic method have investigated the subject of the analysis of the statistical population according to the Morgan method of 310 people living in the 40 villages. the results show that over the years, the town and village relations have caused the population to be small, while the villagers are not willing to leave the village if they consent to live in the village.

    Keywords: urban, rural relations, spatial analysis, Stability, population, Village
  • Mostafa Shahinifar * Pages 113-127

    The main objective of this research is toevaluate the effects of implementation of Rehabilitation and renovation projects on improving the quality of life of inhabitants of Kermanshah. this texture, which has a significant share of the city's size, is economically important due to the fact that the city's business centers are located there as well as the presence of important historical buildings in this area.the methodology used for data collection and analysis for libraries and documentary studies and field studies (observation, interviews, surveys and questionnaire). the research is descriptive and analytical. methods of data collection instruments and questionnaire the survey was conducted using two methods.according to the research and evaluation of urban renewal and development plans in the context of improving the quality of urban life the content and questionnaire analysis using cochran formula (200 samples) is used SPSS software is used Kermanshah city as the cradle of civilization, is now faced with poverty and extreme deprivation that cause the appearance and texture spatial crystallization of poor, disadvantaged families and provide.the research findings of socio-cultural indicators with an average(2.39),environmental(2.57),managerial(2.43), economic(2.79), physical indicators and the structure of urban space (2.97), and overall assessment of the quality of urban life upgrade (2.64) that use single-sample T test the quality of urban living standards are lower than average.economic promotion of urban life quality index highest average(2.79) have.the results show improvement and modernization of old texture of Kermanshah plan to improve the quality of life and environment and its citizens have achieved major attention.

    Keywords: Rehabilitation, Renovation, Quality of urban life, Kermanshah city
  • Mahya Ghouchani, Mohammad Taji * Pages 129-145
    Introduction

    By stating that today the role of pedestrians in the city and especially the ancient tissues is much less than before, this research seeks to find necessary strategies for designing pedestals in historical textures. For this purpose, it is tried to evaluate the capabilities of the pedestrian-orientation of the Historical-tourism axis of Imam Street in Semnan city, using available criteria of previous studies and experiments.

    Methodology 

    For this purpose, it is tried to evaluate the capabilities of the pedestrian-orientation of the historical axis of Imam Street in Semnan city, using available criteria of previous studies and experiments.

    Results and discussion

    The results showed that the strengths create opportunities for the use of opportunities on this historic axis and the ability to become a pedestrian. Then, the criteria for improving the pedestrian-centered quality of the study were prioritized using hierarchical analysis (AHP), which include permeability and access, variety of user and activity, body structure and pathway.

    Conclusion

    In the end, based on studies and analyzes, a proposed plan has been proposed to improve the pedestrian capability of the axis, which can provide a good basis for facilitating and encouraging pedestrians and tourism development.

    Keywords: pathways, Historical Context Recovery, Tourism Development, Analytical Dynamics Analysis (AHP), SWOT Analysis
  • کامران Kamran *, Narjessadat Hosseini Pages 147-159

    Despite extensive efforts to determine criteria for identifying and distinguishing these cities, so far no single theoretical and empirical basis for identifying global cities has been provided. One of the basic and important ways to understand the characteristics of global cities and the extent to which cities are moving towards development and globalization are the descriptions and characteristics provided by various researchers. This basic research is a descriptive-analytical method of expressing and examining the theories presented by the eminent researcher John Friedman, about the characteristics of global cities and how to reach a global city. Friedman believes that the three world cities of London, New York and Tokyo, with their large economies in hand, have taken over the role of commander and the top of the urban hierarchy. The importance of this research lies in the fact that by emphasizing the ideas of John Friedman, it shows the ways to achieve development and progress, and according to the outstanding criteria of the world city, it paves the way to the world city.Based on the research results, it can be said that the city should show its dynamic characteristics. Any metropolis that can be influential at the international or global level in one of the fields of economics, culture and politics, and as a center and a superior pole, can assume functions such as international command, domination and control in its geopolitical space, can Have the status of a world city.

    Keywords: Friedman, global city, globalization, Economics, Politics
  • Omid Mobaraki *, Reza Allahverdizadeh, Amirsalar Mohseni Pages 161-182

    Today, urbanization has become an important and complex issue of different societies its rapid growth in various decades has driven planners who pay more attention to the economic, social, and cultural and ... issues of society therefore, improvement of urban environment quality is one of the goals of urban planning. Standard urban furniture elements are not only essential to urban life, rather, it will play a major role in citizens' satisfaction with the urban environment. This research purpose is Assessment of Urban Furniture Status and Citizens Satisfaction Measure Case Study: Valiasr Area in Tabriz. The type of applied research and its method is descriptive-analytical. Method of data collection through review of relevant literature and articles, field and comparative surveys, questionnaires and interviews with citizens, data were analyzed by SPSS software using Spearman correlation coefficient, one-sample t-test and factor analysis model. The results of this study show That compares (evaluates furniture to standards) the status of existing urban furniture the Valiasr area in Tabriz has different standards in terms of construction, design and location and in many cases standards have not been met. Also in the Citizens Survey section about the satisfaction with the furniture in the study area, Satisfaction is lower than average. The results of Spearman's correlation coefficient indicate that, there is more satisfaction with the quality of lighting than other factors and the least of it is about security and quality of transportation.

    Keywords: : Assessment, Urban Furniture, Citizens Satisfaction, Valiasr area in Tabriz
  • Mehrdad Ramzanipour * Pages 183-196

    In this research, the probability of duration and frequency of rainy and non-rainy periods of Karaj station were studied using two-state first order Markov chain model. Daily rainfall data of Karaj station were sorted based on number of rainy and non-rainy day matrix, during a given statistical period (1985-2008) for 24 years and then probability matrix was measured on the basis of maximum of likelihood. The results of this study show that Probability of daily raining was 0.2470 and lack of raining was 0.7869. But, the highest probability of rainy in Karaj County was October that marked 0.53. March had the lowest return period for 2 and 3 days raining, that is, 4.5 and 13.5 days, and September had 27.08 days for 2 days raining and 705.25 days for 3 days raining, respectively in return period. The January, February, March, April, May and December were of highest probability of raining in p(x=4) base on computing probability of occurrence of rainy days via Poisson distribution.

    Keywords: Occurrence probability, Rainy, non-rainy periods, Return period, Markov chain
  • Siamak Khezli Vizhnani Pages 197-211

    Over time, various components of the city are changing and its population is increasing. Spatial and physical growth and development in them is also inevitable, but what is considered is how to manage these developments in a way that costs are reduced and the benefits to society in the future are optimal. In the meantime, balanced spatial developments in urban residential areas are an inevitable necessity. In this regard, this article has tried to study and measure the spatial developments of the southwest of the metropolis of Tehran (Eslamshahr city) during the years 2020-1996. The method of collecting data and information is field and using satellite image reference sites. In the present study, satellite images of Landsat 5, Landsat 7 and Landsat 8 were used to study the spatial changes (land use) created by the cross-tab model, kappa coefficient, Arc/Gis and Goole Map software. The results of the study to investigate the spatial changes in the cities of Eslamshahr, Chahardangeh and Ahmadabad Mostofi showed that the highest growth and development of urban development created for land use for the period 1996-2001 with an increase of 51.27% in May Be. The reason for this urban growth is the increase in the population of the study area, which in this period has increased by 50,000 people over the population of the study area and the lowest growth is related to the period 2016-2017 with an increase of 1.35 percent.

    Keywords: Space, Spatial Developments, land use, Tehran Metropolis, Eslamshahr
  • Parviz Rajabi, Nasrollah Molaei Hashjin *, Akbar Motamedimehr Pages 213-231

    Tourism creates significant economic,socio-cultural and environmental benefits for rural and less developed areas through income and infrastructure development,which ultimately contributes to rural development. The main purpose of this study is to explain the role of tourism in rural development southwest of Gilan. The statistical population of this study is the total number of households living in rural areas, from which 378 rural heads of households were selected as the sample size. The present study is an applied research that has been done by descriptive-analytical method.The results indicate that there is a direct relationship between tourism and rural development in the villages of the southwestern region of Gilan.Also, the results of multivariate analysis show independent variables (dimensions of tourism potential) on the rural development variable. The most important variable that explains the greatest variance of rural development in the region is the economic dimension. This variable alone explains 40.3% of the changes in the dependent variable and shows that the components of this dimension have a significant impact on rural development. The second variable is the physical-spatial dimension, which explains 20.2% of the variance changes. In the third and fourth stages, socio-cultural and environmental dimensions entered regression, which explained a significant percentage of the variance of rural development. With the entry of these two variables, the ability to explain the pattern in the last stage has reached 75.4%. In other words, the research model with four variables (dimension) has explained 75.4% of the changes in rural development.(R2 = 0.754)

    Keywords: explanation, Role, Tourism, Rural development, Southwest of Gillan
  • Mehdi Kadkhodayi, Masoumeh Hafez Rezazadeh *, Maryam Karimian Bostani Pages 233-245

    The purpose of this study is to investigate and evaluate the principles and impact of passive defense in land management in Zahedan. The research method is descriptive and analytical and is based on library, documentary and field studies. TIn the following, Expert Choice software has been used to review and rank the actions of the effective principles of passive defense on land management. Among the measures proposed in all principles, evaluation of vulnerable areas of Zahedan city against the threat with a weight of 0.342, action of accurate interaction of three elements of population, performance and scale of Zahedan city with a weight of 0.654, action to determine safety and protection standards And defense with a weight of 0.578, action to observe the economic nature of the plans and not impose a high cost with a weight of 0.352, action to define and assess the degree of security for each plan against the threat with a weight of 0.582, action to investigate The possibility of separating systems in terms of feasibility, economic, technical and safety with a weight of 0.289, the use of technical standards resistant to critical and sensitive structures with a weight of 0.312, the action of checking points Safe in the safe geographical area of Zahedan city with a weight of 0.432, Finally, the priority of the needs and centers to the vital and sensitive facilities with a weight of 0.398, have the highest weights.

    Keywords: Principles, effective, Passive Defense, Land Management, Zahedan City