فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال پانزدهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهزاد تقی پور*، سیده فاطمه شریفی، فریبا عبدی، رقیه برزگران صفحات 1-11

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش ابعاد سرشت و منش و خوددلسوزی در پیش بینی کیفیت زندگی زنان مبتلا به دردهای اسکلتی عضلانی بود. این تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کلیه بیماران مبتلا به دردهای اسکلتی عضلانی مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر اردبیل بود. .نمونه پژوهش 210 نفر بیمار مبتلا به درد اسکلتی عضلانی بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خوددلسوزی ریس و همکاران (2011)، ابعاد سرشت و منش کلونینجر و همکاران (1994) و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1989) استفاده شد. داده های پژوهش با روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند گانه تجزیه و  تحلیل شدند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که خوددلسوزی (31%)، ابعاد سرشت (22%) و ابعاد منش (31%) از واریانس مشترک کیفیت زندگی را تبیین کردند.  این یافته ها بیان می کند که دلسوزی به خود و ابعاد سرشت و منش نقش قابل ملاحظه ای در پیش بینی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دردهای اسکلتی عضلانی دارد. این نتایج تلویحات مهمی در زمینه پیشگیری، آسیب شناسی و مقابله بالینی درد دارد.

    کلیدواژگان: سرشت، منش، خوددلسوزی، کیفیت زندگی، دردهای اسکلتی عضلانی
  • عذرا زبردست، سجاد رضائی*، فاطمه رضواندل رمزی صفحات 12-24

    یکی از چالش‌های اصلی درمان بیماری مزمن، تبعیت بیماران از دستورات درمانی است. هدف این پژوهش تعیین نقش میانجیگرانه تاب‌آوری در رابطه بین در رابطه بین سبک‌های دلبستگی و تبعیت از درمان در مبتلایان به بیماری مزمن بود. طرح پژوهش، توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی بیماران مبتلا به دیابت و فشار خون استان گیلان درسال 1399 بود. تعداد 399 نفربه روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. جمع‌آوری داده‌ها از طریق مقیاس دلبستگی کالینز و رید (RAAS)، مقیاس تاب آوری کونر و دیویدسون (CD-RISC) و پرسشنامه تبعیت از درمان مدانلو انجام شد. پردازش داده‌ها با استفاده از روش تحلیل مسیر در محیط نرم افزار AMOS-24 و تحلیل بوت‌استراپ در برنامه Macro پریچر و هایز (2008) انجام شد. بین تبعیت از درمان با تاب‌آوری و سبک دلستگی ایمن و اجتنابی رابطه مستقیم معنی‌دار یافت شد (01/0<p). اما بین تبعیت از درمان با دلسبستگی دوسوگرا رابطه‌ای مشاهده نشد (05/0>p). برازش مدل میانجی پس از حذف دو مسیر غیرمعنادار بهبود یافت و با آزاد کردن خطای کوواریانس بین دلبستگی دوسوگرا با دلبستگی ایمن و اجتنابی برازش مطلوبی حاصل شد (00/1CFI=،086/0RMSEA=). تحلیل بوت‌استراپ آشکار ساخت تاب‌آوری در رابطه بین متغیرهای درونزا و برونزا به‌طورمعنی‌داری میانجیگری می‌کنند. ضریب تعیین مدل نهایی نشان داد تمامی متغیرهای برونزا و میانجی، 21 درصد از تغییرات تبعیت از درمان را پیش‌بینی می‌کنند. تاب‌آوری و الگوی دلبستگی در تبعیت بیماران از پروسیجر درمان دارای اهمیت هستند و پیشنهاد می‌شود در برنامه درمانی مبتلایان به بیماری مزمن مهارت‌ها و راهبردهای مقاومت در برابر استرس بیماری و افزایش ظرفیت مقابله سازگارانه با شرایط تهدید کننده زندگی گنجانده شود.

    کلیدواژگان: تبعیت از درمان، بیماری مزمن، تاب آوری، سبک های دلبستگی
  • علی بیگی، محمود نجفی*، محمدعلی محمدی فر، عباس عبداللهی صفحات 25-38

    رفتاردرمانی شناختی مثبت نگر رویکرد تلفیقی جدید در درمان های روان شناسی است که رفتاردرمانی شناختی را با درمان راه حل محور و روان شناسی مثبت نگر به بهترین وجه ترکیب کرده است. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی رفتاردرمانی شناختی مثبت نگر و رفتاردرمانی شناختی سنتی بر بهزیستی ذهنی و تاب آوری در نوجوانان با علایم افسردگی بود. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. به این منظور، از بین دانش آموزان پسری که نمره افسردگی شان بالاتر از نمره برش بود، و ملاک های ورود و خروج را دارا بودند، به تصادف 17 نفر به گروه آزمایشی1 (رفتاردرمانی شناختی مثبت نگر)، 17 نفر به گروه آزمایشی 2 (رفتاردرمانی شناختی)، و 17 نفر به گروه کنترل (بدون مداخله)، اختصاص یافت. مقیاس های بهزیستی ذهنی دانش آموزان و تاب آوری کونور و دیویسون به عنوان پیش آزمون اجرا شدند، و پس از اجرای مداخلات، مقیاس های فوق به عنوان پس آزمون اجرا شدند. یک ماه پس از اجرای پس آزمون، مقیاس های فوق به عنوان پیگیری اجرا شدند. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیره انجام شد.  نتایج پژوهش نشان داد که نمرات دانش آموزان در بهزیستی ذهنی دانش آموزان و تاب آوری در مرحله پس آزمون و پیگیری در رفتاردرمانی شناختی مثبت نگر در مقایسه با رفتاردرمانی شناختی و کنترل به طور معناداری بالا بود. به نظر می رسد که؛ رفتاردرمانی شناختی مثبت نگر برای تقویت مولفه های عملکرد مثبت می تواند، اثربخشی بیشتری داشته باشد. لازم است، پژوهش های بیشتر این موضوع را مشخص کنند.

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی شناختی مثبت نگر، رفتاردرمانی شناختی، بهزیستی ذهنی دانش آموزان، تاب آوری، علائم افسردگی
  • مرضیه اصغری*، مجتبی دهقان، سیما شاهین فر، الهه آزاد منجیری صفحات 39-50

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش خود پنداره، تنظیم هیجان و اضطراب کرونا در پیش بینی رفتارهای خود مراقبتی مرتبط با بیماری کووید-19 انجام شد. روش پژوهش حاضر همبستگی (مبتنی بر پیش بینی) بود. جامعه آماری پژوهش را افراد 18 تا 45 سال شهر تهران در سال 1399-1400 تشکیل دادند. به این منظور،  نمونه ای شامل 355 نفر زن و مرد بزرگسال به روش نمونه گیری در دسترس و به صورت اینترنتی از طریق شبکه های مجازی به پرسشنامه های رفتارهای خود مراقبتی، راهبردهای تنظیم هیجان، مقیاس وضوح خود پنداره و مقیاس اضطراب بیماری کرونا پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی و تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که بین اضطراب کرونا، ارزیابی مجدد شناختی و وضوح خودپنداره با رفتارهای خودمراقبتی همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد، و بین فرونشانی با رفتارهای خودمراقبتی همبستگی منفی و معنی داری وجود دارد. نتایج رگرسیون نشان داد متغیرهای وضوح خودپنداره، اضطراب کرونا و ارزیابی مجدد شناختی پیش بینی کننده ی مثبت و معنی دار افزایش رفتارهای خودمراقبتی هستند، اما فرونشانی پیش بینی کننده ی منفی و معنی دار آن است. با توجه به یافته های بدست آمده، می توان به منظور تعیین اولویت های آموزشی و مداخلات روانشناختی در جهت افزایش رفتارهای خود مراقبتی و کاهش خطر ابتلا به بیماری کووید-19 بهره گرفته شود.

    کلیدواژگان: خود پنداره، تنظیم هیجان، اضطراب کرونا، رفتارهای خود مراقبتی، کووید-19
  • عارفه رنجبر*، مریم جان فدا صفحات 51-63

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش طرح واره های ناسازگار اولیه و سبک های مقابله ای مادر در دوران همه گیری کرونا ویروس بر کیفیت زندگی کودکان 1 تا 6 ساله بود. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مادرانی که کودکان 1 تا 6 ساله دارند، بود. که به صورت اینترنتی پرسشنامه ها را تکمیل نمودند. حجم نمونه شامل 325 نفر در نظر گرفته شد. ابزار مورداستفاده در این پژوهش پرسشنامه طرح واره ناسازگار اولیه یانگ(YSQ- SF)، سبک های مقابله با استرس اندلر و پارکر  (CISS) و پرسشنامه کیفیت زندگی کودکان 1تا 6 سال (TAPQOL) بود. جهت تجزیه وتحلیل داده های پژوهش از روش رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته ها  نشان داد که طرح واره های ناسازگار اولیه و سبک های مقابله ای مادر می توانند 32 درصد از کیفیت زندگی کودکان را در بحران کرونا تبیین کنند. همچنین نتایج ضرایب رگرسیون نشان داد که طرح واره های ناسازگار محرومیت هیجانی، رهاشدگی، انزوای اجتماعی، نقص/شرم، وابستگی، آسیب پذیری در برابر بیماری، گرفتار/ خویشتن تحول نیافته و معیارهای سرسختانه مادر پیش بینی کننده کیفیت زندگی کودک در دوران همه گیری کرونا ویروس می باشد. بنابراین پرداختن به وضعیت طرح واره های مادر و سبک های مقابله ای که به کار می گیرد در جهت بالا بردن کیفیت زندگی کودکان بسیار موثر است.

    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگار اولیه، سبک های مقابله ای، کیفیت زندگی کودکان، کویید-19
  • محسن اکبریان، نرگس سعیدی*، محراب مفاخری صفحات 64-78
    هدف

    این مطالعه با هدف پیش بینی مولفه های درد مزمن بر اساس سبک دلبستگی ناایمن، ذهنی سازی و تنظیم هیجان در بیماران مبتلا به درد مزمن با طرح توصیفی مقطعی و به روش همبستگی انجام شد و جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به درد مزمن که از فروردین تا مرداد 1399 به کلینیک یلدا بیمارستان امام خمینی در شهر تهران مراجعه کردند و نمونه پژوهش شامل 339 نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه‎های درجه بندی درد مزمن ون کورف، دلبستگی بزرگسال هزن و شیور، ذهنی سازی فوناگی و دشواری در تنظیم هیجان گراتز و رومر پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از نسخه 22 نرم افزارSPSS  انجام شد و مشخص شد تاثیر متغیرهای پیش بین دشواری تنظیم هیجان، ذهنی سازی و دلبستگی های ناایمن بر روی ناتوانی درد نشان از تاثیر مثبت دشواری تنطیم هیجان (52/0= β) و دلبستگی ناایمن اضطرابی (30/0= β)  در سطح معنی داری کمتر از 05/0 (001/0>p-value) و (001/0=p-value) می دهد. در بررسی شدت درد، دشواری تنظیم هیجان با (53/0= β) و دلبستگی ناایمن اجتنابی با (13/0= β) با میزان (001/0>p-value) و (01/0=p-value) نشان از معنی داری در سطح معنی داری کمتر از 05/0 با میزان مثبت این دو متغیر پیش بین را می دهد که با استفاده از این یافته‎ ها می توان در جهت بهبود و ارتقای سلامت روانشناختی بیماران مبتلا به درد مزمن به انجام اقدامات موثری مبادرت ورزید.

    کلیدواژگان: درد مزمن، سبک دلبستگی، ذهنی سازی، تنظیم هیجان
|
  • Behzad Taghipuor*, Seyede Fatemeh Sharifi, Fariba Abdi, Roqayeh Barzegaran Pages 1-11

    The purpose of this study was to determine the role self-compassion and temperament character dimensions and in predicting quality of life women with musculoskeletal pain. This descriptive study is of correlative kind. Population of the research includes all the patients suffering from musculoskeletal pains who had referred to medical centers of Ardabil City. Sample of the study was 210 patients suffering from musculoskeletal pains whom were selected by an available manner. For collecting data, questionnaires of self-compassion Raes & et al (2011), Temperament and character dimension Cloninger et al (1994) and quality of life were used. Obtained data was analyzed by Pearson’s correlation coefficient and multiple regressions. The results of analyzing the multiple regressions showed that self-compassion (%31), dimensions of temperament (%22) and dimensions of character (%31) explained the common variance of quality of life World Health Organization (1989). These findings show that self compassion and temperament and character dimensions  has a considerable role in predicting quality of life of the patients suffering from musculoskeletal pains. These results have important implications in prevention, pathology and clinical deal.

    Keywords: : temperament, character dimensions, self-compassion, Quality of life, musculoskeletal pain
  • Azra Zebardast*, Sajjad Rezaei, Fatemeh Rezvandel-Ramzi Pages 12-24

    The aim of this study was to determine the mediating role of resilience in the relationship between attachment styles and treatment adherence in patients with chronic disease. The research design was descriptive-correlational. The statistical population included all patients with diabetes and hypertension in Guilan province in 2020. A sample of 399 people were selected by purposive sampling method. There was a significant direct relationship between adherence to treatment with resilience and secure and avoidant attachment style(p<0.01). However, there was no relationship between adherence to treatment and ambivalent attachment(p>0.05). The fit of the mediator model was improved after deleting the two non-significant paths and it was obtained a good fit by releasing the covariance error between the ambivalent attachment and the secure and avoidant attachment (CFI=1.00, RMSEA=0.086). Bootstrap analysis revealed that resilience mediates the associations between endogenous and exogenous variables. Resilience and attachment pattern are important in patients' adherence to the treatment procedure and it is suggested that skills and strategies for coping with the disease stress and increasing the capacity to adaptive coping to life-threatening conditions be included in the treatment program of patients with chronic diseases.

    Keywords: Adherence to treatment, chronic disease, resilience, attachment styles
  • Ali Beygi Pages 25-38

    Positive cognitive behavioral therapy is an integrated approach in psychotherapy that combines cognitive behavioral therapy with solution-focused therapy and positive psychology. The aim of this study was to compare the effectiveness of positive cognitive behavioral therapy and traditional cognitive behavioral therapy on mental well-being and resilience in adolescents with depressive symptoms. This study was an experimental design with pretest and posttests with the control group. For this purpose, first, a depression scale was performed on male students. Among those students whose depression score was higher than the cutoff point, randomly, 17 were divided into the experimental group 1 (PCBT), 17 were divided into the experimental group 2 (CBT), and 17 were divided into the control group (without intervention). Then, scales of Subjective well-being of students and Connor and Davison resiliency were implemented as pretests. Then, interventions in experimental groups and no intervention in the control group were performed, and finally, the above scales were performed as posttests and follow-up. Results showed that students’ scores in subjective well-being and resiliency with PCBT were significantly higher than CBT and control groups. It seems that; PCBT can be more effective in enhancing positive performance components. It’s necessary that; further research should highlight this issue.

    Keywords: positive cognitive behavioral therapy, cognitive behavioral therapy, student’s subjective well-being, resiliency, depression signs
  • Marzieh Asghari*, Mojtaba Dehghan, Sima Shahinfar, Elaheh Azad Manjiri Pages 39-50

    The aim of this study was to investigate the role of self-concept, emotion regulation, and coronavirus anxiety in predicting self-care behaviors related with covid-19 disease. Design of this study was correlation (prediction-based). The statistical population of the study included people aged 18 to 45 years, 355 people participated in the study by available sampling method and voluntarily through online calling. Data were collected using self-care behaviors questionnaire, emotion regulation questionnaire, integrative self-knowledge scale, self‐compassion scale–short form, self-concept clarity scale and corona disease anxiety scale. Data were analyzed using correlation tests and hierarchical multiple regression analysis. The results showed a correlation test that self-concept clarity, cognitive reappraisal and coronavirus anxiety were positively and significantly correlated with self-care behaviors, but suppression was negatively and significantly correlated with it. Regression results showed that self-concept clarity, cognitive reappraisal and coronavirus anxiety were predictors of increased self-care behaviors, but suppression was negatively and significantly its predictor. According to the findings of this study, it can be used to determine educational priorities and psychological interventions to increase self-care behaviors and reduce the risk of Covid-19 disease.

    Keywords: self-concept, emotion regulation, coronavirus anxiety, self-care behaviors, Covid-19
  • Arefeh Ranjbar*, Maryam Janfada Pages 51-63

    The purpose of this study was to investigate the role of early maladaptive schemas and Stress Coping Strategies of mothers on the quality of life of children 1 to 6 years old during the COVID-19 Epidemic. The method of this study is descriptive-correlational. The statistical population of the study included all mothers with children aged 1 to 6 yearsThe sample consisted of 325 mothers who completed the questionnaires online. Data were collected using Early Maladaptive Scheme (YSQ- SF), Coping Inventory for Stressful Situation (Ciss), TNO-AZL Preschool Children Quality of Life Questionnaire (TAPQOL). Data was analyzed using multivariate analysis of multiple regression. Results showed 32% of quality of life of children variance during COVID-19 Epidemic can be explained by early maladaptive schemas and Stress Coping Strategies of mothers.The results of regression analyses revealed that maladaptive schemas of Emotional deprivation, Abandonment, Social Isolation, Defectiveness / Shame, Dependence, Vulnerability to harm or illness, Enmeshment/underdeveloped self and  Unrelenting standards of mothers predicts on the quality of life of children during the COVID-19 Epidemic.Thus , training of appropriate strategies for mothers to reduce the maladaptive schemas and to teach proper coping strategies For increase quality of life of children is essential.

    Keywords: Maladaptive schemas, Coping Strategies, Quality of life of children, COVID-19
  • Mohsen Akbarian, Narges Saeidi*, Mehrab Mafakheri Pages 64-78

    This study was conducted with the aim of predicting the components of chronic pain based on insecure attachment style, mentalization and emotional regulation with a cross-sectional descriptive design and correlational method and the statistical population includes all patients with chronic pain who were referred the Yalda Clinic of Imam Khomeini Hospital in Tehran from April to August 2020. The research sample consisted of 339 people who were selected by available sampling method and answered the Chronic Pain, adult attachment, mentalization and difficulty in emotion regulation questionnaires. The effect of predictors of difficulties in emotion regulation, mentalization and insecure attachments on pain inability indicates a positive effect of difficulties in emotion regulation (β =0.52) and anxiety insecure attachment (β =0.30) at a significance level of less than 0.05 (Gives p-value (<0.001) and (p-value =0.001). In the study of pain intensity, difficulties in emotion regulation with (β =0.53) and avoidant insecure attachment with (β =0.13) with (p-value <0.001) and (p-value =0.01) indicates significance at the significance level less than 0.05 with a positive value of these two predictor variables. Using these findings, effective measures can be taken to improve and enhance the psychological health of patients with chronic pain.

    Keywords: Chronic Pain, Attachment Style, Mentalization, Emotional regulation