فهرست مطالب

فصلنامه حیات
سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 93، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اعظم ملکی*، محبوبه اشتری، پریسا مولایی صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    تبعیت از رفتارهای بهداشتی در دوران بارداری نقش مهمی در سلامت مادر و نوزاد دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل پیشگویی کننده تبعیت زنان باردار از شیوه نامه های بهداشتی بیماری کووید-19 در استان زنجان در سال 1399 انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1399 در مورد 2336 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت استان زنجان انجام گرفته است. نمونه ها به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. داده ها به صورت تلفنی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته تبعیت از شیوه نامه های بهداشتی و درک کلی از بیماری کووید-19 جمع آوری و با استفاده از آمار توصیفی و مدل رگرسیون خطی چندگانه در سطح اطمینان 95% در نرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل شد.

    یافته ها

     بیش ترین درصد افراد در سه ماهه دوم بارداری و ساکن شهر بودند. با در نظر گرفتن نقطه برش میانه سطح تبعیت 5/46% افراد بالاتر از میانه و در وضعیت مطلوب قرار داشت. تبعیت از شستن دست 7/84% و استفاده از ماسک 6/76% بود. محل سکونت، سن، تحصیلات، شغل، درآمد خانوار و سابقه ابتلا به بیماری کووید در فامیل از مهم ترین عامل های پیشگویی کننده میزان تبعیت از شیوه نامه های بهداشتی کووید-19 بودند (001/0<p).

    نتیجه گیری

     رعایت شیوه نامه های بهداشتی نزدیک به نیمی از افراد در حد مطلوب بود. پیشنهاد می شود برنامه های آموزشی و حمایتی برای گروه های با درآمد پایین، ساکن روستا و سن کم طراحی و اجرا شود.

    کلیدواژگان: بارداری، کووید-19، تبعیت از رفتار
  • رضوان رحیمی، اکرم فتحیان*، بتول خوندابی، افسانه صدوقی اصل صفحات 14-27
    زمینه و هدف

    بخش عمده نیروی انسانی نظام سلامت را کارکنان پرستاری تشکیل داده اند. به کارگیری فناوری های دیجیتال از جمله برنامه های کاربردی سلامت همراه، در ارتقای سطح کیفیت مراقبت های سلامت ارایه شده توسط کارکنان پرستاری مهم و تاثیرگذار است. برهمین اساس هدف اصلی این مطالعه تعیین میزان به کارگیری برنامه های کاربردی سلامت همراه، توسط پرستاران برای اهداف حرفه ای در دوران همه گیری کووید-19بوده است.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع کاربردی است که به روش توصیفی- مقطعی در سال 1400 انجام گرفته است. جامعه پژوهش پرستاران چهار بیمارستان دولتی شهر اصفهان بودند. روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای یک مرحله ای بود. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بود که روایی و پایایی آن بررسی گردید. تحلیل داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی-تحلیلی در نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام یافته است.

    یافته ها

    داده های 93 پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت. 44/63% از پرستاران، همراه با دلیل پاسخ دادند که از این برنامه های کاربردی استفاده نمی کنند. نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از برنامه های کاربردی در بین پرستاران رایج نیست، همچنین آنان نیاز به آموزش جهت استفاده از این برنامه ها دارند. پرستاران نگرانی هایی در مورد کیفیت برنامه های کاربردی داشتند. پرستاران معتقد بودند که استفاده از برنامه کاربردی در انجام وظایف پرستاری در دوران کووید-19 کمک کننده خواهد بود.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این مطالعه، برنامه ریزی جهت توسعه برنامه های کاربردی متناسب با نیاز پرستاران، آموزش پرستاران در راستای استفاده و توصیه به کارگیری این برنامه ها در محیط های بالینی توصیه می شود. همچنین، نیاز است تا ابزارها و کارگروه های تخصصی ارزیابی برای بازبینی و ارایه گزارش در مورد کیفیت برنامه های کاربردی حوزه سلامت فراهم و اجرا شود.

    کلیدواژگان: انفورماتیک پرستاری، پرستاری از راه دور، برنامه کاربردی سلامت همراه، فناوری دیجیتال، همه گیری کووید-19
  • یاسر شهسواری، سید حبیب الله حسینی، احمدرضا صیادی، تابنده صادقی* صفحات 28-42
    زمینه و هدف

    کیفیت زندگی و خودکارآمدی پایین از جمله مشکلات مادران کودکان مبتلا به بیماری های مزمن است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر توانمندسازی براساس مدل گیبسون بر خودکارآمدی و کیفیت زندگی مادران کودکان مبتلا به تالاسمی انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه تجربی، جامعه پژوهش مادران کودکان مبتلا به تالاسمی مراجعه کننده به کلینیک بیماری های خاص شهرهای رفسنجان و کرمان در سال 1399 بودند. حجم نمونه 25 نفر بود. نمونه ها به صورت در دسترس انتخاب و در دو گروه قرار گرفتند. در گروه مداخله، مادران در 5 جلسه آموزشی که براساس مدل گیبسون طراحی گردید، شرکت نمودند و در گروه کنترل مادران مراقبت های معمول را دریافت نمودند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه های خودکارآمدی Zhang و کیفیت زندگی SF-36 بود که قبل از مداخله و 6 هفته بعد از اتمام جلسات تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل، تی زوجی و کای اسکویر در نرم افزار SPSS نسخه 18 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

     قبل از مداخله، میانگین نمره خودکارآمدی و کیفیت زندگی بین دو گروه تفاوت آماری معناداری نداشت (به ترتیب 31/0=p و 47/0=p). بعد از مداخله، میانگین نمره خودکارآمدی در گروه مداخله (36/9±81/68) به طور معناداری بیش تر از گروه کنترل (87/6±69/44) بود (001/0<p)، اما میانگین نمره کیفیت زندگی بین گروه مداخله (08/10±64/60) و گروه کنترل (41/11±19/56) بعد از مداخله تفاوت معناداری نداشت (19/0=p).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج، توانمندسازی براساس مدل گیبسون روش مناسبی جهت افزایش خودکارآمدی مادران کودکان مبتلا به تالاسمی است، اما در زمینه تاثیر بر کیفیت زندگی مطالعات بیش تری پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، خودکارآمدی، تالاسمی، مادر، توانمندسازی
  • فاطمه عمرانی، نیر سلمانی*، سمیه کهدویی صفحات 43-58
    زمینه و هدف

    یک جنبه اصلی کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی، توانایی انجام فعالیت های روزانه است. در این راستا یکی از ابزارهای بررسی ظرفیت عملکردی شناخته شده؛ مقیاس فعالیت فیزیکی دوک است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ویژگی های روان سنجی مقیاس فعالیت فیزیکی دوک در بیماران مبتلا به نارسایی قلب انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه روش شناسی تعداد 120 بیمار مبتلا به نارسایی قلبی مراجعه کننده به کلینیک قلب بیمارستان افشار شهر یزد در سال 1397 به صورت نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. نسخه اصلی مقیاس فعالیت فیزیکی دوک به روش استاندارد «ترجمه وارون» به فارسی ترجمه و روایی صوری، محتوایی، ملاکی، سازه و پایایی بررسی شد.

    یافته ها

     در بررسی روایی محتوا به شیوه کمی، شاخص روایی محتوا و نسبت روایی محتوا تایید شد. روایی ملاکی با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن بین نمرات حاصل از طبقه بندی عملکردی انجمن قلب نیویورک و امتیاز حاصل از مقیاس فعالیت فیزیکی دوک با همبستگی معناداری (77/0-=r ، 001/0<p) تایید شد. در بررسی روایی سازه، تحلیل عاملی 2 عامل را شناسایی نمود که عامل 1 شامل گویه های دارای میزان سوخت و ساز بالا و عامل 2 دارای گویه های با سوخت و ساز پایین بود و این دو عامل 61/52% واریانس کل را تبیین کردند. پایایی کل ابزار با استفاده ضریب آلفای کرونباخ 81/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    مقیاس فعالیت فیزیکی دوک از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و با توجه به ویژگی های روان سنجی مناسب آن، می توان از این مقیاس برای بررسی وضعیت عملکردی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: مقیاس فعالیت فیزیکی دوک، نارسایی قلبی، روان سنجی
  • لیلا نفر، رضا نگارنده، نعیمه سارخانی، نسرین نیک پیما* صفحات 59-71
    زمینه و هدف

    شایستگی فرهنگی یکی از مولفه های اصلی مراقبت های بهداشتی است. بررسی شایستگی فرهنگی به منظور کاهش نابرابری های مراقبت های بهداشتی و شناسایی پتانسیل های بهبود ارایه خدمات بهداشتی بسیار ضروری است. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت شایستگی فرهنگی و عوامل مرتبط با آن در مراقبان بهداشتی شاغل در مراکز جامع سلامت وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، تعداد 250 نفر از مراقبان بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1399 به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. برای گرد آوری اطلاعات از دو ابزار جمعیت شناختی و شایستگی فرهنگی برای کارکنان بهداشتی (CCSN) استفاده شد. اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی (آزمون تی و آنووا) در نرم افزار SPSS نسخه 16 در سطح معناداری 05/0 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

     میانگین کل نمره شایستگی فرهنگی در مراقبان بهداشتی 41/28±66/162 (دامنه 231-33) بود. براساس یافته ها میانگین نمره شایستگی فرهنگی در همه ابعاد در سطح مطلوب بود. میانگین نمره شایستگی فرهنگی با متغیرهای ازدواج درون قومی (005/0>p) و سابقه کاری (012/0=p) ارتباط معنادار آماری داشت. در حالی که با سایر متغیرهای جمعیت شناختی اختلاف آماری معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد سطح شایستگی فرهنگی در مراقبان بهداشتی مورد مطالعه مطلوب می باشد. این نتایج ممکن است برای مدیران و برنامه ریزان در توسعه و مدیریت نیروی انسانی و تضمین کیفیت ارایه خدمات بهداشتی نیز مفید باشد.

    کلیدواژگان: شایستگی فرهنگی، مراقبان بهداشتی، شهر تهران
  • اعظم ملکی، مرضیه محمدیان*، غلامرضا بادفر صفحات 72-84
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت شیردهی در سلامت نوزاد نارس، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مشاوره حمایتی تلفنی بر تداوم و وضعیت شیردهی مادران دارای نوزاد نارس دیرهنگام انجام یافته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی تصادفی شاهددار، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 65 نفر از مادران واجد شرایط شهر اهواز در سال 99-1398 انتخاب و با استفاده از روش تصادفی بلوک 4تایی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. برای گروه کنترل مراقبت معمول و برای گروه مداخله مشاوره حمایتی تلفنی به صورت روزانه به مدت 14 روز پس از ترخیص نوزاد برگزار شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه تداوم و وضعیت شیردهی در مرحله قبل از مشاوره و سپس ماهانه تا 4 ماه بعد از ترخیص اندازه گیری و سپس با استفاده از آزمون های کای دو، تی مستقل و تحلیل بقای کاپلان مایر در نرم افزار SPSS نسخه 16 با سطح معناداری 05/0 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

     طبق تحلیل بقای کاپلان مایر تعداد وقوع قطع شیردهی انحصاری در گروه کنترل بیش تر از گروه مداخله بود (5 در مقابل 8 مورد) ولی از نظر آماری معناداری نبود. بهبود وضعیت شیردهی یک ماه بعد از ترخیص تفاوت معناداری بین دو گروه داشت (048/0=p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد مشاوره حمایتی تلفنی در بهبود وضعیت شیردهی حداکثر تا ماه اول بعد از ترخیص موثر بوده است. مشاوره حمایتی مداوم تلفنی در تحقیق حاضر می تواند رویکرد مناسبی برای بهبود وضعیت و تداوم شیردهی در یک ماه اول بعد از ترخیص باشد.

    کلیدواژگان: مشاوره تلفنی، تغذیه انحصاری شیردهی، نوزاد نارس دیرهنگام
  • ربابه خلیلی، علی رحمانی*، سجاد پیوسته، مهدی راعی صفحات 85-101
    زمینه و هدف

    اگر چه کنترل درد در بیماران دچار سوختگی در سال های اخیر بهبود یافته است، اما همچنان عدم اثربخشی برخی اقدامات درمانی در جهت کاهش درد در این گروه از بیماران به عنوان یک موضوع چالش انگیز برای کارکنان مراقبت سلامت باقی مانده است. این مطالعه مروری با هدف بررسی مداخلات پرستاری در حوزه کاهش درد در بیماران دچار سوختگی انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه مروری سیستماتیک و فراتحلیل اطلاعات مربوط از پایگاه های اطلاعاتی، PubMed ، Science Direct  ، SID  ، Irandoc ، Cochranelibrary ، Scopus با کلمات کلیدی فارسی: مداخلات پرستاری، درد، سوختگی و کلید واژه های انگلیسی معادل آن ها در بازه زمانی 2020-2010 جستجو شد. جهت افزایش اعتبار و پایایی مطالعه، سه نفر کیفیت مقالات را به طور جداگانه مورد ارزیابی قرار دادند و جهت ارزیابی مقالات از معیار جداد استفاده شد.

    یافته ها

    پس از بررسی 181 مقاله در پایگاه های اطلاعاتی، 19 مقاله مرور نظام مند شدند. مداخلات پرستاری انجام یافته در جهت کاهش درد بیماران سوختگی شامل استفاده از تکنیک های تنفسی، استفاده از پانسمان های جدید، آرام سازی عضلانی، موسیقی درمانی، تحریک الکتریکی از طریق پوست (TENS) و مغز، بازی درمانی، آروماتراپی، استفاده از ذکر خدا، ماساژ، تصویرسازی هدایت شده، استفاده از تکنیک حواس پرتی، حساسیت زدایی با حرکات چشم بود. در 8 مطالعه فراتحلیل شده، اختلاف میانگین کل کاهش نمره درد برابر (78/1-78/0CI: 95/0%) 28/1 برآورد شد.

    نتیجه گیری

     اکثر مداخلات پرستاری باعث کاهش درد سوختگی بیماران شده بودند. روش های کاهش درد با قابلیت کاربرد ساده تری، همچون آرام سازی عضلانی ، تصویرسازی هدایت شده و مراقبت معنوی مورد تاکید است.

    کلیدواژگان: درد سوختگی، مداخلات پرستاری، مرور سیستماتیک، فراتحلیل
  • محمدرضا شاکر، مرضیه مومن نسب، فرشته دهقان راد، رویا دوکوهکی، رضا دخش، آزیتا جابری* صفحات 102-116
    زمینه و هدف

    نیازهای فیزیولوژیکی و روانی بیماران بخش مراقبت ویژه (ICU) به دلیل عدم برقراری ارتباط موثر برآورده نمی شود. به منظور تسهیل ارتباط، پرستاران می توانند از راهبردهای ارتباطی تقویتی و جایگزینی استفاده کنند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر استفاده از این راهبردها بر کیفیت ارتباط پرستاران با بیماران دارای لوله تراشه در بخش های مراقبت ویژه جراحی قلب انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه مداخله ای نیمه تجربی با طراحی قبل و بعد از مداخله که در سال 1397 در بیمارستان الزهرا (س) شیراز انجام گرفت. تعداد 70 بیمار (35 نفر در هر مرحله) که پس از عمل جراحی قلب، به دلیل داشتن لوله تراشه قادر به برقراری ارتباط کلامی نبودند، به صورت نمونه گیری در دسترس و تعداد 10 پرستار شاغل در ICU جراحی قلب نیز به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. در مرحله پیش از مداخله، پرستاران با روش های معمول و پس از آموزش در مرحله پس از مداخله، با استفاده از راهبردهای ارتباط تقویتی و جایگزین با بیماران ارتباط برقرار می کردند. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 22 با استفاده از آمارهای توصیفی و تحلیلی انجام گرفت.

    یافته ها

    کم ترین محتوای ارتباط در مرحله قبل و پس از مداخله مربوط به احساسات بود که فراوانی آن در مرحله پس از مداخله بیش تر از مرحله پیش از مداخله بود. بیش ترین روش استفاده شده در مرحله پس از مداخله، بورد ارتباطی و اشاره با سر بود. در هر دو مرحله اکثر ارتباط ها توسط بیمار شروع شده بود که در مرحله پس از مداخله تعداد دفعاتی که پرستار آغازکننده ارتباط بوده است افزایش یافته بود (05/0>p). در مرحله پس از مداخله، رضایت بیماران و پرستاران از ارتباط افزایش یافت (0001/0<p).

    نتیجه گیری

     آموزش راهبردهای ارتباط تقویتی و جایگزین به پرستاران استفاده از آن برای بیماران بستری در ICU، باعث افزایش موفقیت ارتباط و رضایت بیماران و پرستاران از ارتباط می شود. لذا استفاده از آن ها در این بخش ها به پرستاران و مسوولان پرستاری پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: راهبردهای ارتباط تقویتی و جایگزین، بوردهای ارتباطی، انتوباسیون داخل تراشه، بخش مراقبت ویژه
|
  • Azam Maleki*, Mahboubeh Ashtari, Parisa Molaie Pages 1-13
    Background & Aim

    Compliance with health behaviors during pregnancy plays an important role in the health of mothers and their neonates. The aim of the study was to determine factors predicting adherence to COVID-19 health protocols among pregnant women in Zanjan province in 2020.

    Methods & Materials

     A cross-sectional, descriptive study was conducted on 2336 pregnant women referred to comprehensive health centers in Zanjan province in 2020. The samples were selected by the multi-stage sampling method. Data were collected by telephone using a researcher-designed questionnaire on health practices and overall perception of COVID-19 disease. To analyze the data, descriptive statistics and multiple linear regression model were used at the confidence level of 95% through the SPSS software version 16.

    Results

    Most women were in the second trimester of pregnancy and living in the urban areas. Considering the median score as a cutting point, the participants’ adherence level was 46.5% over the median score and at a desirable level. The handwashing adherence was 84.7% and mask use was 76.6%. Location, age, education, occupation, household income, and family history of COVID-19 disease were the most important predictors of compliance with COVID-19 health protocols (P<0.001).

    Conclusion

    Adherence to health protocols was at a relatively desirable level in almost half of the participants. It is suggested that education and support programs be designed and implemented for young and low-income groups living in rural areas.

    Keywords: pregnancy, COVID-19, adherence
  • Rezvan Rahimi, Akram Fathian*, Batoul Khoundabi, Afsaneh Sadooghiasl Pages 14-27
    Background & Aim

    Nurses constitute the majority of the workforce in the healthcare system. The use of digital technologies, including mHealth applications, is essential and effective in improving the quality level of healthcare services provided by nursing staff. Therefore, the primary purpose of this study is to investigate the use of mHealth applications for professional purposes by nurses during the COVID-19 pandemic.

    Methods & Materials

     This is an applied study conducted using the descriptive, cross-sectional method in 2021. The study population was nurses in four public hospitals in Isfahan. The sampling method was a one-stage cluster sampling. The data collection tool was a questionnaire whose validity and reliability was assessed. Data analysis was performed using descriptive and inferential statistics on the SPSS software version 26.

    Results

    The data of 93 questionnaires were analyzed. About 63 percent of nurses answered (with a reason) that they did not use these applications. This study showed that the use of mHealth applications is not common among the nurses. They need the training to use the applications. There were concerns regarding the mHealth applications' quality. The nurses believed that using a mHealth application would help them perform their nursing duties during the COVID-19 pandemic.

    Conclusion

    Based on the study results, planning for the development of mHealth applications tailored to the nurses' needs and training nurses to use the applications in clinical settings are recommended. There is also a need to provide and develop specialized evaluation tools and working groups to review and report on the quality of mHealth applications.

    Keywords: nursing informatics, telenursing, mobile applications, digital technology, COVID-19 pandemic
  • Yaser Shahsavari, Seyed Habibollah Hosseini, AhmadReza Sayadi, Tabandeh Sadeghi* Pages 28-42
    Background & Aim

    Reduced quality of life and self-efficacy are among problems of mothers of children with chronic diseases. This study aimed to determine the effect of empowerment based on the Gibson model on self-efficacy and quality of life in the mothers of children with thalassemia.

    Methods & Materials

    In this quasi-experimental study, the study population were the mothers of children with thalassemia referred to rare disease clinics in Rafsanjan and Kerman in 2020. The sample size was 25. Mothers were selected by the convenience sampling method and divided into two groups. In the intervention group, mothers participated in five training sessions based on the Gibson model, and in the control group, mothers received routine care. Data collection tools included the Zhang’s self-efficacy questionnaire and the SF-36 which were completed before the intervention and six weeks after the intervention. Data were analyzed using chi-square test, independent and paired t-test via the SPSS software version 18.

    Results

    Before the intervention, the mean score of self-efficacy (P=0.31) and quality of life (P=0.47) were not statistically significant between the groups, but after the intervention, the mean score of self-efficacy in the intervention group (68.81±9.36) was significantly higher than that of in the control group (44.69±6.87) (P<0.001). But there was no significant difference in the mean score of quality of life between the intervention (60.64±10.08) and control (56.19±11.41) groups after the intervention (P=0.19).

    Conclusion

    According to the results, empowerment based on the Gibson model is an appropriate method for improving self-efficacy in the mothers of children with thalassemia. However, further studies are recommended about its effect on quality of life.

    Keywords: quality of life, self-efficacy, thalassemia, mother, empowerment
  • Fatemeh Omrani, Naiire Salmani*, Somayeh Kahdouei Pages 43-58
    Background & Aim

    Performing daily activities is a major element of quality of life in heart failure patients. The Duke Activity Status Index (DASI) is a tool to measure factional capacity. We aimed to examine the psychometric properties of the DASI in patients with heart failure.

    Methods & Materials

     In this methodological study using convenience sampling, we included 120 patients with heart failure referred to the heart clinic of Afshar hospital, Yazd in 2018.  We first translated the original DASI to Farsi using forward and backward translation method. Then, we evaluated its face validity, content validity, criterion-related validity, construct validity (Exploratory Factor Analysis), and reliability (internal consistency).

    Results

    In quantitative content validity, the content validity index and content validity ratio were confirmed. The criterion-related validity was confirmed using the Spearman correlation coefficient between the New York Heart Association functional classification scores and the DASI score (r=-0.77, P<0.001) with a significant correlation. To assess construct validity, exploratory factor analysis revealed two factors, explaining 52.61% of the total variance. Factor 1 included items with high MET values and factor 2 included those with low MET values. The reliability of the DASI was determined using the Cronbach’s alpha coefficient that was 0.81.

    Conclusion

    The DASI is of good validity and reliability and due to its appropriate psychometric properties, this tool can be used to evaluate the functional status of patients with heart failure.

    Keywords: duke activity status index, heart failure, psychometrics
  • Leila Nafar, Reza Negarandeh, Naeimeh Sarkhani, Nasrin Nikpeyma* Pages 59-71
    Background & Aim

    Cultural competence is one of the main components of health care. Attention to cultural competence is essential to reduce healthcare inequalities and identify potential for improving healthcare delivery. The aim of this study was to investigate cultural competence and its related factors in health care providers working in comprehensive health centers affiliated with Tehran University of Medical Sciences (TUMS).

    Methods & Materials

    In this descriptive, cross-sectional study, 250 health care providers working in health centers affiliated with TUMS were selected using the convenience sampling method in 2020. The demographic characteristics form and the cultural competence scale for health workers (CCSN) were used to collect the data. Data were analyzed using descriptive and inferential statistical tests (t-test and ANOVA) through the SPSS software version 16 at a significance level of 0.05.

    Results

    The mean total score of cultural competence in health care providers was 162.66±28.41 (range: 33-231). According to the findings, the mean score of cultural competence for all dimensions was desirable. The mean score of cultural competence had a statistically significant relationship with intra-ethnic marriage (P>0.005) and work experience (P=0.012) while no statistically significant difference was observed with other demographic variables.

    Conclusion

    The study results showed that cultural competence in health care providers was at the desirable level. These results may be useful for managers and planners in the development and management of human resources and quality assurance of health services delivery.

    Keywords: cultural competence, health care providers, Tehran
  • Azam Maleki, Marzieh Mohammadian*, Gholamreza Badfar Pages 72-84
    Background & Aim

    Due to the importance of breastfeeding in the health of premature infants, the present study was conducted with the aim of determining the effect of telephone counseling on the continuity and breastfeeding status of mothers with late preterm infants.

    Methods & Materials

    In this randomized controlled trial, 65 eligible mothers from Ahvaz in 2019-2020 were selected using the convenience sampling method and divided into two intervention and control groups using block randomization (with block sizes of 4). The routine care was provided for the control group. The intervention group received a daily telephone support counseling for 14 days after discharge. Data were collected using a questionnaire on the continuity of breastfeeding and breastfeeding status at the pre-counseling phase and then monthly up to four months after discharge. Data were analyzed using chi-square test, independent t-tests and Kaplan Meyer survival analysis at a significance level of 0.05 through the SPSS software version 16.

    Results

    According to Kaplan Meyer survival analysis, the rate of exclusive breastfeeding interruption in the control group was higher than that of in the intervention group (5 vs. 8) but it was not statistically significant. Improvement of breastfeeding status one month after discharge was significantly different between the two groups (P=0.048).

    Conclusion

    The results showed that telephone support counseling was effective in improving breastfeeding status up to the first month after discharge. Continuous telephone support counseling can be a good approach to improving breastfeeding and its continuity in the first month after discharge.

    Keywords: telephone counseling, exclusive breastfeeding, preterm infants
  • Robabe Khalili, Ali Rahmani*, Sajjad Peyvasteh, Mehdi Raei Pages 85-101
    Background & Aim

    Although pain control in patients with burns has improved over recent years, the ineffectiveness of some treatments to reduce pain in this group of patients remains a challenging issue for health care professionals. This systematic review was conducted to investigate nursing interventions in the field of pain relief in burn patients.

    Methods & Materials

     In this systematic review and meta-analysis, relevant information was searched from databases PubMed, Science Direct, Scopus, Irandoc, SID, and Cochrane library with keywords nursing interventions, pain, burns and their equivalent Persian keywords in the period 2010-2020. To increase the validity and reliability of the study, three people evaluated the quality of the articles separately and Jedad criterion was used to evaluate the articles.

    Results

    After assessing 181 articles on the databases, 19 articles were systeatically reviewed. Nursing interventions to reduce pain in burn patients included using breathing techniques, new dressings, muscle relaxation, music therapy, transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS), electrical brain stimulation, play therapy, aromatherapy, use of Zekr Allah, massage, guided imagery, distraction techniques, and eye movement desensitization. In eight meta-analyses, total mean differences of pain relief score were estimated 1.28 (0.95% CI: 0.78-1.78).

    Conclusion

    Most nursing interventions reduced pain in burn patients. Easier-to-use pain relief techniques such as muscle relaxation, guided imagery, and spiritual care are emphasized.

    Keywords: burning pain, nursing interventions, systematic review, meta-analysis
  • MohammadReza Shaker, Marzieh Momennasab, Fereshteh Dehghanrad, Roya Dokoohaki, Reza Dakhesh, Azita Jaberi* Pages 102-116
    Background & Aim

    Physiological and psychological needs of intensive care unit (ICU) patients are not met due to lack of effective communication. To facilitate communication, nurses can use augmentative and alternative communication strategies (AACs). The aim of this study was to determine the effect of using these strategies on the quality of nurses’ communication with patients with endotracheal intubation in the cardiac surgery intensive care units.

    Methods & Materials

     In this quasi-experimental intervention study with before-after design, 70 patients (35 at each stage) who were unable to communicate verbally after heart surgery due to intubation were recruited by the convenience sampling method, and also 10 nurses in the cardiac surgery ICU were randomly selected. In the pre-intervention stage, nurses communicated with patients using conventional methods, and after training in the post-intervention stage, using AACs. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics through the SPSS software version 22.

    Results

    The lowest content of communication in the pre- and post-intervention stages was related to emotions, the frequency of which was higher in the post-intervention stage compared to the pre-intervention stage. The most commonly used methods in the post-intervention phase were the communication board and head gesture. In both stages, communication was mostly initiated by the patient. In the post-intervention stage, the number of times the nurse started the communication increased (P<0.05). In the post-intervention phase, patients’ and nurses’ satisfaction with communication increased (P=0.0001).

    Conclusion

    Training nurses about AACs and using them for the ICU patients increase the success of communication and patients’ and nurses’ satisfaction with communication. Therefore, the use of these strategies in these wards is recommended to nurses and nursing managers.

    Keywords: augmentative, alternative communications systems, communication board, endotracheal intubation, intensive care unit