فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 55، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اصغر یاوری، مهدی مرادی نظر، سیده مریم شرفی، امیرحسین نافذ*، مقداد پیرصاحب صفحات 1-16
    زمینه و هدف

    برای استفاده صحیح از کمپوست، تعیین کیفیت کمپوست اهمیت زیادی دارد. هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر نسبت اختلاط عامل حجیم کننده بر روی شاخص های تثبیت و رسیدگی در کمپوست حاصل از فضولات مرغداری بود.

    روش بررسی

    دو توده از مخلوط خاک اره همراه با فضولات با نسبت های حجمی 1:1 (W1) و 2:1 (W2) با روش ویندرو تهیه شد و یک توده حاوی فضولات مرغداری به عنوان شاهد (W0) استفاده شد. به منظور تعیین شاخص های تثبیت و رسیدگی در کمپوست، مهمترین پارامترهای فیزیکوشیمیایی و بیولوژیکی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها:

     فاز ترموفیلیک در نسبت 1:1 حدود 7 هفته و در نسبت 2:1 حدود 4 هفته طول کشید. مقدار رطوبت در توده ها از 67/39-55/05 درصد به 40/36-28/19 درصد رسید. نسبت اولیه C/N در توده های W0، W1 و W2 به ترتیب 27/10، 31/40 و 56/24 بود که در پایان به کمتر از 20 رسید. میزان کاهش مواد آلی در سه توده به ترتیب 8/30، 62/59 و 85/53 درصد بود. مرحله ترموفیلیک باعث کاهش شدید جمعیت  میکروارگانیسم های شاخص و پاتوژن در همه توده ها شد. بیشترین میزان فعالیت آنزیم دهیدروژناز در توده W1 به مقدار mgTPF/g DW.h 2/95 بود و با کاهش دما تا روز پایانی مقدار آن  به mgTPF/g DW.h 0/29 رسید.

    نتیجه گیری: 

    بهترین نسبت برای اختلاط خاک اره با فضولات مرغداری، نسبت 1:1 (v:v) بود. فعالیت های میکروبی و آنزیمی پارامترهای مفیدی برای پایش کمپوست سازی و تعیین میزان تثبیت کمپوست هستند و استفاده از این کمپوست در کشاورزی، باعث بهبود کیفیت خاک خواهد شد.

    کلیدواژگان: کمپوست سازی، روش ویندرو، فضولات مرغداری، خاک اره، شاخص های تثبیت
  • ناصر مهردادی*، داود وفایی مهر، غلامرضا نبی بیدهندی، حسن هویدی صفحات 17-36
    زمینه و هدف

    شبکه های توزیع آب به علت گستردگی و در دسترس بودن، مستعد وقوع حملات تروریستی از طریق تزریق مواد سمی هستند. پژوهش حاضر با هدف کاربرد شبکه عصبی غیر نظارت شونده نگاشت خود سامان یا Self-Organizing Map (SOM) در تشخیص گستره آلودگی تعمدی سم آرسنیک در شبکه توزیع آب شهری تهران صورت گرفت.

    روش بررسی: 

    بدین منظور، ابتدا وضعیت هیدرولیکی موجود شبکه توزیع آب تحت پوشش مخزن شماره 4 تهران به عنوان پایلوت مدل سازی شد. سپس سناریوهای محتمل تزریق آلاینده آرسنیک در نقاط مختلف شبکه توزیع آب با استفاده از تحلیل کیفی شبکه و کاربرد تحلیلگر EPANET و با کدنویسی در محیط نرم افزار R نگارش شدند. برای یافتن گستره آلودگی به ازای تزریق آرسنیک در زمان ها و مکان های مختلف در شبکه توزیع آب، از شبکه SOM استفاده شد.

    یافته ها: 

    میزان غلظت آلودگی در یک نقطه مشخص با گذشت زمان کاهش یافته و میان زمان و غلظت، همبستگی بالایی وجود دارد. همچنین، گستره آلودگی وابسته به میزان مصرف مشترکین و به تبع آن، ساعت تزریق آلودگی است. روش توسعه یافته در پژوهش حاضر 91 درصد با واقعیت تطابق دارد و با سرعت بالا قادر به مشخص نمودن گستره آلودگی در شبکه توزیع آب است.

    نتیجه گیری:

     تکنیک SOM می تواند به عنوان تکمیل کننده سیستم پایش کیفیت آب و تشخیص آلودگی در شبکه توزیع آب شهری مورد استفاده قرار گیرد تا در کوتاه ترین زمان ممکن، به عنوان جایگزین مدل سازی کمی-کیفی شبکه توزیع آب، گستره آلودگی را در هنگام تشخیص آلودگی احتمالی مشخص نماید.

    کلیدواژگان: شبکه توزیع آب، تحلیل هیدرولیکی، هوش مصنوعی، نگاشت خود سامان
  • محمدعلی ززولی، فتح الله غلامی بروجنی، علی اصغر نادی، اعظم ابراهیمی* صفحات 37-48
    زمینه و هدف

    با رشد فزاینده جمعیت و آلودگی آب، منابع تامین آب شیرین در حال زوال هستند و نمی توانند پاسخگوی نیازهای امروزی بشر باشند، از این رو سیستم های تبدیل انرژی با بازده بالا و آلودگی کم نظیر پیل میکروبی نمکزدا مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی کارایی پیل میکروبی نمکزدا جهت تصفیه و نمکزدایی فاضلاب شور است.

    روش بررسی

    برای حل مشکل موجود، فاضلاب سنتتیک شور با غلظت های متفاوت نمک (2، 5، 7 و g/L10) و زمان ماند هیدرولیکی متفاوت (1، 2، 3 و h 4) تحت شرایط مدار باز و بسته جریان پیوسته به کارگیری شد.

    یافته ها: 

    بیشترین میزان حذف EC با محلول محتوی غلظت  g/L10 در شرایط مدار باز و بسته، به ترتیب  11/2 و 14/3 درصد حاصل شد. ماکزیمم بازده حذف COD سیستم 68/7 درصد در شرایط مدار بسته با غلظت g/L 10 (شرایط بهینه) به دست آمد. همچنین باکتری های موثر در تجزیه فاضلاب و حذف COD عبارت بودند از: اشریشیاکلی، باسیلوس، انتروباکتر، استافیلوکوکوس اوریوس، سودوموناس و سیتروباکتر.

    نتیجه گیری: 

    نتایج حاصل شده حاکی از آن است که تکنولوژی پیل میکروبی نمکزدا یک فناوری نوپا است که جنبه های ناشناخته بسیاری دارد، با این وجود پیش بینی می شود سیستم کارآمدی به منظور تصفیه پساب و نمکزدایی باشد.

    کلیدواژگان: پیل میکروبی نمکزدا، فاضلاب سنتتیک شور، مدار بسته
  • محمدمهدی قربانی نژاد فرد شیرازی، سکینه شکوهیان*، سید غلامرضا موسوی، محسن حیدری صفحات 49-72
    زمینه و هدف

    میکروپلاستیک ها به عنوان یکی از آلاینده های نوظهور سبب ایجاد نگرانی هایی برای عموم شده است. هدف مطالعه، تعیین فراوانی میکروپلاستیک و مزوپلاستیک خاک مناطق مسکونی مجاورت لندفیل تهران و ارزیابی ریسک اکولوژیک ناشی از آن بوده است.

    روش بررسی

    مطالعه مقطعی از نوع توصیفی بوده که برروی 20 نمونه خاک سطحی و عمقی مناطق مسکونی مجاورت لندفیل تهران در مرداد 1400 انجام گرفت. میکروپلاستیک ها با محلول های نمکی NaCl و ZnCl2 شناورسازی و مزوپلاستیک ها هم به صورت دستی جداسازی شد. شناسایی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی پلیمرها به ترتیب با استریومیکروسکوپ و آنالیز FTIR انجام شد.

    یافته ها: 

    میانگین میکروپلاستیک در خاک سطحی و عمقی به ترتیب برابر با particles/kgsoil 34/98±76 و 19/79±24/7 و میانگین مزوپلاستیک نیز برابر با particles/kgsoil 2/91±5/25 و 1/09±3/55 بوده است. آزمون t زوجی نشان داد که تفاوت معنی داری بین فراوانی ذرات پلاستیکی بین خاک سطحی و عمقی وجود دارد (0/001 < p). میکروپلاستیک های قطعه ای شکل، اندازه mm 0/5-0/1 و LDPE به ترتیب با مقادیر 37/75، 44/64 و 46/15 درصد بیشترین فراوانی را داشته و مزوپلاستیک هم اشکال فیلمی، اندازه cm 1-0/5 و جنس LDPE به ترتیب با مقادیر 62/76، 61/46 و 50/7 درصد بیشترین بوده است. ارزیابی ریسک بالقوه اکولوژیک نشان داد که در تمامی نقاط نمونه برداری برای میکروپلاستیک و مزوپلاستیک کمتر از 150 بوده و بیانگر ریسک کم اکولوژیک است.

    نتیجه گیری: 

    علیرغم پایین بودن PERI ناشی از میکروپلاستیک و مزوپلاستیک های خاک مناطق مسکونی، شاخص Eri برای LDPE بالا بوده و احتمال ایجاد ریسک در صورت عدم اجرای اقدامات کنترلی بر روی آلودگی پلاستیکی وجود دارد.

    کلیدواژگان: میکروپلاستیک، لندفیل، آلودگی خاک، ریسک اکولوژیک
  • افسانه عسکری زاده حقیقی، سمانه ابولی، محمود علی محمدی* صفحات 73-86
    زمینه و هدف

    آرایشگاه یکی از مهمترین اماکن عمومی حساس برای انجام فعالیت های زیبایی است که توجه به مسایل بهداشتی (فردی و محیطی) ضروری است و عدم رعایت موازین و شیوه نامه های بهداشتی می تواند تهدیدی برای سلامت جامعه باشد. همچنین سطح آگاهی و نحوه عملکرد کارکنان، می تواند بر مدیریت پسماندهای تولیدی موثر باشد. هدف از این مطالعه بررسی سطح آگاهی آرایشگران درخصوص پسماند تولیدی و نحوه عملکرد آنان در مدیریت پسماند در محدوده جنوب شهر تهران در سال 1400 است.

    روش بررسی

    این تحقیق به صورت توصیفی-مقطعی در جامعه آماری آرایشگران مناطق جنوب تهران با نمونه آماری 330 باب آرایشگاه انجام شده است. در این مطالعه از پرسشنامه ای استفاده شد که محتوی آن شامل بخش های؛ اطلاعات دموگرافیک، سطح آگاهی و نحوه عملکرد بود و اطلاعات مورد نظر بعد از مصاحبه با آرایشگران تکمیل شد. داده ها با آزمون های آماری کولموگروف-اسمیرنوف (Kolmogorov-Smirnov test)، کای اسکویر (chi-square-X2)، ضریب همبستگی پیرسون (Pearson correlation coefficient)، تی تست تک نمونه (One sample T test) و من-ویتنی (Mann-Whitney) و به کمک نرم افزار SPSS (IBM - v.26)  تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    میانگین نمره آگاهی و عملکرد افراد در مدیریت پسماند به ترتیب 43/18 و 48/27 بود و براساس نتایج تحلیل کیفی، نمره آگاهی و عملکرد مطلوب افراد در مدیریت پسماند به ترتیب 53/6 و 72 درصد بود. همچنین 46/6 و 28 درصد از افراد به ترتیب نمرات نامطلوبی در میزان آگاهی و نحوه عملکرد در مدیریت پسماند را کسب نمودند. آگاهی افراد در مورد مدیریت پسماند های تولیدی در آرایشگاه ها با جنسیت، سابقه آموزش بهداشت، سابقه جرایم بهداشتی، تحصیلات و متغیر عملکرد افراد در مورد مدیریت پسماندهای تولیدی در آرایشگاه ها با جنسیت و سابقه آموزش بهداشت رابطه معنی داری داشت. برای سایر متغیرهای مورد بررسی با سطح آگاهی و نحوه عملکرد ارتباط معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری:

     آرایشگاه از جمله مکان هایی است که توجه به بهداشت محیط و بهسازی آن در ارتقاء سطح سلامت جامعه و کنترل بیماری تاثیرگذار است. بی توجهی به این مساله می تواند منجر به گسترش انواع بیماری ها گردد. به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که متغیر سطح آگاهی در نحوه عملکرد آرایشگران درخصوص مدیریت پسماندهای تولیدی موثر است. از طرفی متغیر آموزش بهداشت بر میزان آگاهی و نحوه عملکرد آرایشگران در این زمینه موثر بوده، لذا بایستی به این متغیر ها توجه ویژه نمود.

    کلیدواژگان: آرایشگاه، سطح آگاهی، نحوه عملکرد، پسماند عادی، مدیریت پسماند
  • سمیرا شیخی، حسن اصلانی*، رضا دهقانزاده، عمار مریم آبادی صفحات 87-102
    زمینه و هدف

    کلرپیریفوس (CPF) یک آفت کش آلی ارگانوفسفره است که به طور گسترده در صنعت کشاورزی استفاده می شود که بعد از ورود به محیط زیست می تواند موجب به خطر انداختن سلامتی موجودات زنده گردد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی کاربرد فرایندهای Fe(VI) و Fe(VI)/PMS جهت اکسیداسیون CPF در صنعت تصفیه آب انجام گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه در دو فاز انجام گردید. در فاز اول (انعقاد و لخته سازی)، از منعقدکننده کلرورفریک (FeCl3) استفاده شد و با استفاده از یک طراحی مرکب مرکزی (CCD) توسط نرم افزار R، اثر ترکیبی چهار متغیر کدورت اولیه، pH اولیه، دوز ماده منعقدکننده و زمان تماس مورد بررسی قرار گرفت. سپس مایع رویی حاصل به فاز بعدی (اکسیداسیون پیشرفته) منتقل شد و اثر دو اکسیدان Fe(VI) و Fe(VI)/PMS به طور جداگانه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده از فاز اول مطالعه نشان داد که کلرورفریک بهترین عملکرد را در pH قلیایی 8 با بازده 95/79 درصد دارد. در فاز دوم نیز مشخص شد که بازده تخریب توسط فرایند Fe(VI)/PMS در مقایسه با فرایند Fe (VI) به تنهایی، در همه pHها بالاتر است. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش غلظت اولیه CPF و نسبت [Fe(VI)]:[PMS] راندمان حذف نیز افزایش می یابد. با بررسی سینتیک واکنش مشاهده شد که سرعت حذف در فرایند Fe(VI)/PMS، 1/5 برابر بیشتر از فرایند Fe (VI) است.

    نتیجه گیری

    با توجه به کارایی حذف بالا و البته سرعت تخریب بیشتر فرایند Fe (VI)/PMS می توان از این تکنیک به عنوان یک روش نسبتا موثر در حذف آفت کش کلرپیریفوس از محیط های آبی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تصفیه آب، اکسیداسیون پیشرفته، کلرپیریفوس، فرات پتاسیم، پراکسی مونوسولفات
  • عظیم ربیعی مصباح، سهیل سبحان اردکانی*، مهرداد چراغی، بهاره لرستانی صفحات 103-120
    زمینه و هدف

    هیدروکربن های آروماتیک چندحلقه ای (PAHs) آلاینده های آلی پایداری هستند که به طور معمول در اثر فعالیت های انسانی تولید شده و با آلوده کردن همه محیط ها از جمله خاک، می توانند به زنجیر غذایی وارد شوند. از این رو، این مطالعه با هدف اندازه گیری مقادیر باقیمانده ترکیبات PAH در نمونه های خاک سطحی کشاورزی همدان در سال 1399 انجام شد.

    روش بررسی:

     در این مطالعه توصیفی، در مجموع 36 نمونه خاک سطحی از 12 ایستگاه منتخب در نواحی کشاورزی جمع آوری شد و پس از استخراج آنالیت ها به روش سوکسله، از روش کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی (GC-MS) برای شناسایی و تعیین محتوای ترکیبات PAH در نمونه ها استفاده شد. همچنین، مقادیر پارامترهای pH، هدایت الکتریکی (EC) و کربن آلی کل (TOC) نمونه های خاک نیز اندازه گیری شد. پردازش آماری داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج بیانگر شناسایی 16 ترکیب PAH دارای اولویت در نمونه های خاک با کمینه و بیشینه غلظت کل (µg/kg) به ترتیب برابر با 435 و 3292 و میانگین مقادیر برابر با  µg/kg 1806 بود. به علاوه، مشخص شد که ترکیباتPAH  با وزن مولکولی زیاد (HMW-PAHs) با 78 درصد از غلظت کل، ایزومرهای غالب در نمونه ها بودند. براساس نتایج، میانگین محتوی همه ترکیبات PAH شناسایی شده در نمونه های خاک سطحی منطقه مورد مطالعه از بیشینه رواداری وزارت بهداشت هلند کوچک تر بود. علاوه بر این، مشخص شد که میانگین غلظت ترکیبات Pyr، B(a)A،Chy ، B(b)F، B(k)F، B(a)P و B(ghi)P بیشتر از بیشینه رواداری سازمان حفاظت محیط زیست ایران بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به تجاوز میانگین غلظت برخی از ایزومرهای شناسایی شده از حد مجاز، به منظور حفظ سلامت محیط و زیستمندان نسبت به اعمال اقدامات اصلاحی و کنترلی از جمله پایش دوره ای ترکیبات PAH در خاک و محصولات زراعی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آلودگی خاک، پایش دوره ای، هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای، فعالیت کشاورزی، همدان
  • علی احمدی ارکمی* صفحات 121-136
    زمینه و هدف

    برآورد انتشار گازهای گلخانه ای و ارایه گزارش ملی تغییرات آب و هوا در کشور از سال 1382 آغاز شده است. با توجه به اهمیت امر، تخمین انتشارات در سطح استان ها و ارزیابی ظرفیت های بومی در جهت مدیریت انتشار، کشور را در امر گزارش دهی و مدیریت انتشار چابک تر می سازد.

    روش بررسی

    میزان انتشار گازهای گلخانه ای در چهار حوزه انرژی، صنعتی، کشاورزی، جنگل داری و سایر کاربری های زمین و پسماند و تمامی زیربخش های این چهار حوزه در سطح استان گیلان تعیین شد. محاسبات بر مبنای داده های فعالیت سال 1398 و نرم افزار IPCC انجام شد.

    یافته ها: 

    انتشار ناخالص گازهای گلخانه ای در استان بالغ بر 18/5 مگاتن (Mt) و سرانه تولید برابر با 7/31 تن در سال است به طوری که ظرفیت اکولوژیکی جنگل ها جهت جذب گازهای گلخانه ای بالغ بر 2 مگاتن در سال برآورد شد. نیروگاه های حرارتی، مصارف خانگی (بجز مصرف برق) و حمل و نقل به ترتیب با 36، 23 و 19 درصد سهم، مهمترین منابع انتشار در استان هستند. از میان چهار سناریوی بررسی شده، سناریوی توسعه نیروگاه های بادی (ظرفیت اسمی GW 3) و صرفه جویی 10 درصد انرژی در بخش خانگی به ترتیب با 9 و 2/9 درصد کاهش انتشار، در رتبه های اول و دوم قرار گرفتند. تاثیر تجمعی همه سناریوهای پیشنهادی تا سال 2030 نیز منجر به کاهش 13 درصد نسبت به شرایط کنونی می شود.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به ظرفیت های موجود در تولید برق پاک و همچنین کاهش مصرف در بخش خانگی می توان به میزان 13 درصد از انتشار گازهای گلخانه ای در افق 2030 میلادی جلوگیری کرد. از آنجایی که سناریوهای پیشنهادی، بومی و سازگار با منطقه بوده و وابسته به تصمیمات مدیریتی در سایر استان ها نیست، قابلیت اجرایی مناسبی دارند. لذا چنانچه برنامه های تولید برق پاک در سایر استان ها نیز دنبال شود و مدیریت مصرف انرژی در بخش حمل و نقل در سطح ملی نیز عملیاتی شود، می توان انتظار داشت که حداقل تعهدات کشور (کاهش 4 درصد نسبت به سال 2010) محقق گردد.

    کلیدواژگان: برآورد انتشار، سناریوی کاهش انتشار، گازهای گلخانه ای، گیلان
  • ناهید شاهبداغی، داریوش افضلی، مریم فیاضی* صفحات 137-152
    زمینه و هدف

    با افزایش آلودگی آب، کمبود جدی آب و افزایش فشار برای صرفه جویی در مصرف آب، بازیافت و استفاده مجدد از آب توجه بیشتری را در صنایع مختلف به خود جلب کرده است. حذف سیلیس از آب خنک کننده به منظور بازیافت و استفاده مجدد از آب ضروری است. هدف از این مطالعه حذف سیلیس از آب با استفاده از نانوذرات اکسید منیزیم (MgO) سنتز شده به روش رسوب شیمیایی است.

    روش بررسی

    نانوذرات سنتزی به طور موفقیت آمیزی با استفاده از روش های میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی (FE-SEM)، طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR) و پراش اشعه ایکس (XRD) شناسایی شد. برای تعیین شرایط بهینه جذب در سیستم بسته، اثر پارامترهای مهم مانند pH (8-2)، زمان تماس (min 150-0)، غلظت اولیه محلول سیلیس (mg/L 1000-50)، مقدار جاذب (g 0/14-0/01) و دما (C 60-25) مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها

    تحت شرایط بهینه، حذف کامل mg/L 200 از محلول سیلیس در مدت زمان واکنش min 60 صورت پذیرفت. داده های تعادلی با استفاده از ایزوترم لانگمویر و فروندلیچ مورد بررسی قرار گرفت. فرایند جذب را می توان با مدل لانگمویر به خوبی توصیف کرد، و بیشینه ظرفیت جذب mg/g 75/76 محاسبه گردید. داده های سینتیکی با استفاده از معادلات شبه درجه اول و شبه درجه دوم بررسی شدند. مدل شبه درجه دوم تطابق خوبی با مطالعات سینتیکی نشان می دهد (0/9949=R2).

    نتیجه گیری

    با توجه به پتانسیل بالای نانوذرات MgO در حذف سیلیس، می تواند کاندیدای مناسبی در حذف سیلیس و تصفیه فاضلاب های صنعتی محسوب شود.

    کلیدواژگان: جذب، نانوذرات، سیلیس، تصفیه آب
  • غلامعلی جاودان، حمیدرضا غفاری، ضحی حیدری نژاد*، ناهید زراعی، سمیه حسینوند تبار، فاطمه پوررمضانی، مهرداد احمدی صفحات 153-168
    زمینه و هدف

    چای به دلیل عطر، طعم و خواص دارویی مفیدی که دارد به عنوان یکی از محبوب ترین و پرمصرف ترین نوشیدنی ها در جهان شناخته شده است. آلودگی چای با فلزات سنگین ممکن است تهدید جدی برای سلامتی انسان باشد. هدف از این مطالعه بررسی غلظت عناصر بالقوه سمی (آرسنیک، سرب، مس، کادمیوم و جیوه) در چای سیاه وارداتی به جنوب ایران و ارزیابی ریسک سرطان زایی و غیر سرطان زایی مواجهه با آنها برای مصرف کنندگان بود.

    روش بررسی

    بدین منظور 94 نمونه چای سیاه از 15 برند وارداتی از هندوستان در سال 1399 انتخاب شدند. غلظت فلزات سنگین با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. بعد از تعیین غلظت فلزات سنگین در نمونه های چای سیاه ارزیابی ریسک سلامتی با استفاده از تکنیک شبیه سازی مونت کارلو تعیین گردید.

    یافته ها: 

    براساس نتایج میانگین غلظت فلزات سنگین آرسنیک، سرب، مس، کادمیوم و جیوه به ترتیب برابر با 0/02±0/03، 0/16±0/22، 7/69±15/67، 0/01±0/02 و mg/kg 0/005±0/006 بود. مقادیر شاخص خطر غیر سرطان زایی (HQ) فلزات سنگین آرسنیک، سرب، مس، کادمیوم و جیوه به ترتیب برابر با 2-10×1/07، 3-10×6/37، 5-10×3/45، 2-10×2/05 و  4-10×7/19 بود.

    نتیجه گیری:

     بنابراین با توجه به یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که مقادیر غلظت عناصر بالقوه سمی (آرسنیک، سرب، مس، جیوه و کادمیوم) در چای سیاه با سطح استاندارد ایران و رهنمود سازمان جهانی بهداشت سازگار بود. همچنین میانگین شاخص خطر سرطان زایی برای فلز آرسنیک 6-10× 4/49  بود که بسیار پایین تر از سطح قابل قبول خطر سرطان زایی است (6-10). بنابراین مقادیر غلظت پنج عنصر بالقوه سمی در چای سیاه مورد مطالعه هیچ خطر قابل ملاحظه ای را برای مصرف کنندگان نشان ندادند.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، چای، ارزیابی ریسک سلامتی
  • فاطمه طباطبایی، رویا مافی غلامی*، حمید مقیمی، ساناز خرمی پور صفحات 169-180
    زمینه و هدف

    میکروپلاستیک ها می توانند دارای اثرات مضری برای جانداران از جمله انسان ها داشته باشند. این ذرات در تمامی منابع آبی، خاکی و غذایی شناسایی شده اند. در این میان، منابع آب شیرین دارای اهمیت بسزایی هستند، زیرا از طریق تصفیه خانه های آب، به عنوان منبع آبی برای انسان ها در نظر گرفته می شوند. لذا این مطالعه به بررسی عملکرد تصفیه خانه های تهران در حذف این ذرات می پردازد.

    روش بررسی

    در این مطالعه عملکرد 3 تصفیه خانه آب آشامیدنی شهر تهران، در حذف این ذرات مورد بررسی قرار گرفت. در بیشتر مطالعات صورت گرفته در سطح جهان، ذرات بزرگ تر از µm 1 بررسی شدند، اما در این مطالعه ذرات نانوپلاستیک با سایز کوچک تر از µm 1 نیز مورد بررسی قرار گرفته و همچنین تاثیر فصل گرم و سرد سال نیز، در غلظت این ذرات در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    طبق نتایج مطالعه، مقدار ذرات میکرو و نانوپلاستیک در ورودی تصفیه خانه ها در فصل گرم سال 309±2569 تا MP/L 425±3918 و در خروجی آنها 32±1492 تا MP/L 146±2279 بوده که نشان دهنده افزایش این ذرات در فصل گرم است. در نتیجه، تصفیه خانه های مورد مطالعه تنها قادر به حذف 32/1 تا 59/9 درصد از این ذرات بودند. به علاوه، با استفاده از میکروسکوپ الکترونی، میکروپلاستیک ها از لحاظ شکل ظاهری به سه دسته فیبر، فراگمنت و فیلم دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری: 

    براساس نتایج در این مطالعه، تصفیه خانه های تهران عملکرد ضعیفی در حذف این ذرات دارند.

    کلیدواژگان: میکروپلاستیک، نانوپلاستیک، آلودگی آب، تصفیه خانه آب آشامیدنی، میکروسکوپ الکترونی
  • یوسف دادبان شهامت، حامد محمدی، نسرین سنگبری، غلامرضا روشندل، مینا قهرچی* صفحات 181-192
    زمینه و هدف

    با گسترش شهرنشینی و توسعه صنعت، آلودگی محیط زیست از جمله منابع آب آشامیدنی به فلزات سنگین به یک مشکل جهانی تبدیل شده است. از این رو، مطالعه حاضر با هدف اندازه گیری غلظت سرب و کادمیوم در آب شبکه توزیع شهر گرگان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع  توصیفی-مقطعی است که در آن غلظت فلزات سنگین سرب و کادمیوم در 25 ایستگاه مختلف شبکه آبرسانی شهر گرگان از اردیبهشت ماه تا مهرماه سال 1397 توسط دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. جهت انجام آزمون های آماری از نرم افزار SPSS ver 22 استفاده شد. همچنین نقشه های پهنه بندی بر اساس غلظت این دو فلز توسط نرم افزار سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) تهیه شد.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از سنجش غلظت سرب و کادمیوم نشان داد که تمامی مقادیر سنجش شده کمتر از استانداردهای ملی و بین المللی است. به طور کلی میانگین غلظت سرب و کادمیوم به ترتیب µg/L 4/38 و µg/L 0/1 بدست آمده است. نتایج آزمون کروسکال والیس نشان داد که بین غلظت های بدست آمده از فلز سرب در ماه های مختلف اختلاف معنی داری (0/01 >p) وجود داشته است. همچنین نقشه پراکنش سرب و کادمیوم نشان داد که در نواحی مرکزی و برخی نواحی مرزی غلظت این دو فلز بیشتر است.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج بدست آمده می توان دریافت که غلظت فلزات سنگین سرب و کادمیوم در آب شرب شبکه آبرسانی شهرگرگان در حدود مجاز استانداردهای ملی و بین المللی قرار داشته است.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، آب، شبکه آبرسانی، پهنه بندی، گرگان
|
  • Asghar Yavari, Mehdi Moradi Nazar, Seyedeh Maryam Sharafi, AmirHossein Nafez*, Meghdad Pirsaheb Pages 1-16
    Background and Objective

    It is important to determine the quality of the compost to use compost properly. The aim of this study was to determine the effect of mixing ratio of bulking agent on stability and maturity indices in poultry waste compost.

    Materials and Methods

    Two piles of sawdust mixture with poultry wastes and volume ratios of 1:1 (W1) and 2:1 (W2) were prepared by Windrow method and a pile containing poultry manure was used as control (W0). In order to determine the stability and maturity indices in compost, the most important physicochemical and biological parameters were studied.

    Results

    The thermophilic phase lasted about 7 weeks for W1 and about 4 weeks for W2. The initial C/N ratios in the W0, W1 and W2 were 27.10, 31.40 and 56.24, respectively, which eventually reached less than 20. The reduction of organic matter in the three piles was 8.30%, 62.59% and 85.53%, respectively. The thermophilic phase caused a sharp decrease in the population of indicator and pathogenic microorganisms in all piles. The highest dehydrogenase activity in W1 pile was 2.95 mgTPF/gDW.h and by decreasing temperature until the last day, its value decreased to 0.29 mgTPF/gDW.h.

    Conclusion

    The best ratio for mixing sawdust with poultry manure was 1:1 (v:v). Microbial and enzymatic activities are useful parameters for monitoring poultry composting process and determining the rate of compost stability, and the use of this compost in agriculture will improve soil quality.

    Keywords: Composting, Windrow method, Poultry waste, Sawdust, Stability indices
  • Naser Mehrdadi*, Davood Vafaei Mehr, Gholamreza Nabi Bidhendi, Hassan Hoveidi Pages 17-36
    Background and Objective

    Water distribution networks are prone to terrorist attacks by injecting toxic substances, due to their vastness and availability. The main objective of this paper was detecting the extent of intentional pollution in the urban water distribution network by self-organizing map (SOM).

    Materials and Methods

    The existing hydraulic condition of the water distribution network covered by reservoir No. 4 in Tehran was modeled as a pilot. Possible injection scenarios of contamination in different parts of the water distribution network were performed using qualitative analysis of the water distribution network, using the EPANET analyzer engine and coding in R software environment. Artificial neural network of SOM was used to find the contamination range for the injection of arsenic at different times and places in the distribution network.

    Results

    The concentration of contamination at a certain point decreased over time and a high correlation was observed between time and concentration. The extent of contamination depended on the consumption of subscribers and consequently, the time of contaminat injection. The results of the artificial neural network model showed that the method developed in this research was 91% accurate and was able to determine the extent of contamination in the water distribution network at high speed.

    Conclusion

    SOM can be used as a complement to the water quality monitoring and pollution detection system in the urban water distribution network to determine the extent of pollution when detecting potential pollution in the shortest possible time, and as an alternative to quantitative-qualitative modeling of the water network.

    Keywords: Water distribution network, Hydraulic analysis, Artificial intelligence, Self-organizing map
  • MohammadAli Zazouli, Fathollah Gholami Boroujeni, AliAsghar Nadi, Azam Ebrahimi* Pages 37-48
    Background and Objective

    With increasing population growth and water pollution, fresh water supply sources are declining and can not meet today's human needs. Thus, energy conversion systems with high efficiency and low pollution such as desalination microbial cell have been considered. Therefore the aim of this research was to investigation the efficiency of microbial desalination cell (MDC) for desalination and treatment of salt wastewater.

    Materials and Methods

    To address this issue, the decision was taken to use saline synthetic wastewater with different initial salt concentrations (2, 5, 7 and 10 g/L NaCl) and, different hydraulic retention times (1, 2, 3 and 72 h) in open circuit voltage (OCV) and closed circuit voltage (CCV) continuous mode.

    Results

    The results showed that highest EC removal was 11.2% and 14.3% with 10 g/L NaCl in open and closed circuit mode, respectively. Maximum COD removal of 68.7% was achieved in CCV mode that was obtained at 10 g/L NaCl. Additionally, Escherichia coli, Bacillus, Enterobacter, Staphylococcus aureus, Pseudomonas and Citrobacter were diagnose as effective bacteria in decomposing wastewater.

    Conclusion

    The obtained results proved that MDC desalination microbial cell technology is Emerging technology that has many unknown aspects; however, it is expected to be an appropriate technique for wastewater treatment and desalination.

    Keywords: Microbial desalination cell, Saline synthetic wastewater, Closed circuit
  • MohamadMehdi Ghorbaninejad Fard Shirazi, Sakine Shekoohiyan*, Gholamreza Moussavi, Mohsen Heidari Pages 49-72
    Background and Objective

    Among the emerging contaminants, microplastics threaten public health. This study aimed to determine microplastic and mesoplastics in soil of residential areas adjacent to Tehran Landfill and assess its ecological risk.

    Materials and Methods

     The present descriptive cross-sectional study was conducted on 20 shallow and deep soil samples from residential areas near the Tehran landfill in July 2021. The microplastics were floated in NaCl and ZnCl2 solutions, and the mesoplastics were separated manually. The identification of physical and chemical properties of polymers was performed by stereomicroscope and FTIR analysis, respectively.

    Results

     The average amount of micro-plastics in shallow and deep soils estimated 76±34.98 and 24.7±19.79 particles/kgsoil, respectively. The average amount of mesoplastics obtained 5.25±2.91 and 3.55±1.09 particles/kgsoil, in shallow and deep soils, respectively. Paired-samples T-test showed significant differences between shallow and deep soil in terms of plastic particles (p<0.001). The most abundant microplastic particles were the fragment-shaped with the particle size of 0.1-0.5 mm and LDPE polymer types with the percentage of 37.75, 44.64, and 46.15, respectively. Mesoplastic particles, the 0.5-1 cm film-shaped particles and LDPE polymer types with the percentage of 62.76, 61.46, and 50.7 were found as the most prevalent. Microplastics and mesoplastics' potential ecological risks value in all sampling points was less than 150, indicating low ecological risk.

    Conclusion

     Despite the low PERI of microplastics and soil mesoplastics in residential areas, the Eri index for LDPE was high. Thus, Ecological risk is probable if control measures are not taken against plastic pollution.

    Keywords: Microplastic, Landfill, Soil pollution, Ecological risk
  • Afsaneh Askari Zade Haghighi, Samaneh Abolli, Mahmood Alimohammadi* Pages 73-86
    Background and Objective

     barbershops are one of the most important public places for beauty activities, which requires attention to health issues (personal and environmental), and non-compliance with health standards and procedures can be a threat to public health. The level of awareness and performance of employees can affect the management of waste production. This study aimed to investigate the level of knowledge of personnel about waste production and performance in southern Tehran in 2021.

    Materials and Methods

     This descriptive cross-sectional study was conducted in southern Tehran with a statistical sample of 330 places. In this study, a questionnaire was used which comprised of three sections; demographic information, the level of awareness and performance of personnel, and the information was completed after interviews with hairdressers. Data were analyzed by Kolmogorov-Smirnov, Chi-square, Pearson correlation coefficient, one-sample t-test, and Mann-Whitney using SPSS software (IBM-v.26).

    Results

     The average scores of awareness and performance of individuals in waste management were 43.18 and 48.27, respectively, and based on the results of qualitative analysis, the scores of awareness and optimal performance of individuals in waste management were 53.6% and 72%, respectively. Also, 46.6% and 28% of the participants obtained unfavorable scores on knowledge and practice in waste management, respectively. People's knowledge about the management of waste produced in hairdressers had a significant relationship with gender, history of health education, history of health crimes, education and performance of people about the management of waste produced in hairdressers with gender and history of health education. There was no significant relationship between knowledge and practice with other variables.

    Conclusion

     Barbershop is a place where paying attention to environmental health is effective in promoting community health and disease control. Ignoring this issue can lead to the spread of various diseases. In general, the results of this study showed that the level of awareness is effective in the performance of barbers regarding the management of waste production. Additionally, health education was known effective in the level of awareness and performance of hairdressers in this field, so the improtant roles of these variables should taken into consideration.

    Keywords: Barbershop, Level of awareness, Performance, Waste, Waste management
  • Samira Sheikhi, Hassan Aslani*, Reza Dehghanzadeh, Ammar Maryamabadi Pages 87-102
    Background and Objective

    Chlorpyrifos (CPF), an organophosphate pesticide, has been widely used in the agricultural industry and may cause environmental damage. The present study aimed to evaluate the potential application of Fe(VI) and Fe(VI)/PMS processes for oxidation of CPF in water after pretreatment with ferric chloride coagulant.

    Materials and Methods

    This study was performed in two phases including coagulation and flocculation process and advanced oxidation process (AOP). In the first phase, the coagulation process was performed for turbidity removal by ferric chloride (FeCl3). In this phase, using a central composite design (CCD) with R software, the combined effect of four variables including initial turbidity, initial pH, coagulant dose and contact time was investigated. The supernatant from this process was transferred to the next phase for further analysis. In the AOP phase, the effect of Fe(VI) and Fe(VI)/PMS oxidants were investigated separately.

    Results

    In the first phase (coagulation and flocculation), FeCl3 showed the highest efficiency (95.79%) at alkaline pH (pH=8). In the next phase (AOP), the results showed that the degradation efficiency of Fe(VI)/PMS process was higher compared to sole Fe(VI) process at all pHs. Also, by examining the reaction kinetics, it was found that after the coagulation process by FeCl3, the removal rate in the Fe(VI)/PMS process is 1.5 times higher than the Fe(VI) process.

    Conclusion

    Due to the high removal efficiency and higher degradation rate of Fe(VI)/PMS process, this technique can be used as a relatively effective method in removing chlorpyrifos from aqueous solution.

    Keywords: Water treatment, Advanced oxidation, Chlorpyrifos, Potassium Ferrate, Peroxymonosulfate
  • Azim Rabieimesbah, Soheil Sobhanardakani*, Mehrdad Cheraghi, Bahareh Lorestani Pages 103-120
    Background and Objective

    Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) are persistent organic pollutants produced by anthropogenic activities that contaminate all environmental matrices, including soils, and can enter the food chains. Therefore, this study was conducted for the analysis of PAHs compounds content in agricultural soils of Hamedan city, west of Iran, in 2021.

    Materials and Methods

    a total of 36 surface soil specimens were collected from 12 sampling sites in agricultural soils and after extraction of analytes based on the soxhlet method, the gas chromatography/mass spectrometry (GC–MS) method was used for the determination of PAHs compounds in the samples. Furthermore, soil samples were further analuzed for the amounts of pH, electrical conductivity (EC), and total organic carbon (TOC). Statistical analysis was performed using SPSS software.

    Results

    Results showed that 16 PAHs (∑16PAHs) total concentrations ranged from 435 to 3292 µg/kg with an average value of 1806 µg/kg. PAHs with higher molecular weight (≥ 4 rings) were dominant in PAHs profiles accounting for 78%. Based on the results, the mean concentrations of all 16 PAHs were lower than MPC established by MHWaS. Furthermore, the mean concentrations of Pyr, B(a)A, Chy, B(b)F, B(k)F , B(a)P, and B(ghi)P were higher than the MPC established by the Iranian Department of Environment.

    Conclusion

    Based on the results obtained, as the mean contents of some PAHs were higher than the MPC, therefore, periodic monitoring of soil contamination with PAHs is recommended for the environmental and human health aspects.

    Keywords: Soil contamination, Periodic monitoring, Polycyclic aromatic hydrocarbons, Agricultural activities, Hamedan
  • Ali Ahmadi Orkomi* Pages 121-136
    Background and Objective

    Greenhouse gas emission estimation and submitting a regular national report on climate change has been underway since 2003. Given the importance of this issue, estimating emissions at the provincial level and assessing local emission management capacities will make the country more agile in reporting and emission control.

    Materials and Methods

    The greenhouse gas emission in four sectors as energy, industry, agriculture, forestry and other landuse and wastes and all sub-sectors of these areas was determined in Guilan Province. The annual emission has been estimated using the 2019 activity data and the IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) software.

    Results

    The gross and per capita greenhouse gases’ emission of the province are 18.5 Mt and 7.31 tons per year carbon dioxide equivalent, respectively, so that the annual ecological supply of forests to capture greenhouse gases is estimated at 2 Mt. The thermal power plants, residential consumption (except electricity) and transportation sectors are the major emission sectors in the province with 36, 23 and 19% share, respectively. Out of four scenarios, the wind farms development scenario (nominal capacity 3 GW) and 10% energy savings in the residential sector reduce greenhouse gas emissions by 9% and 2.9%, respectively. The cumulative impact of all the proposed scenarios by 2030 will also lead to a 13% reduction in emissions compared to the current situation.

    Conclusion

    Considering the existing capacities in the clean power generation and energy saving in the residential sector, it is possible to reduce the emission of greenhouse gases by 13% by 2030. Since the proposed scenarios are regionalized and do not depend on management decisions in other provinces, they have good feasibility. Consequently, if clean power generation plans are established in other provinces and energy consumption management in the transport sector is applied at the national scale, it may be expected that the country's minimum commitments (4% reduction compared to 2010) will be met.

    Keywords: Emission estimation, Emission reduction scenario, Greenhouse gas, Guilan
  • Nahied Shahbodaghi, Daryoush Afzali, Maryam Fayazi* Pages 137-152
    Background and Objective

    With increasing water pollution, serious water shortages and increased pressure to save water, recycling and reuse of water has attracted more attention in various industries. Removal of silica from cooling water is essential for recycling and reuse of water. The aim of this study was to remove silica from water using magnesium oxide nanoparticles (MgO) synthesized by chemical deposition method.

    Materials and Methods

    Synthetic nanoparticles were successfully determined using field emission scanning electron microscopy (FE-SEM), Fourier transform infrared (FTIR) and X-ray diffraction (XRD). To determine the optimal adsorption conditions the batch system, the effect of important parameters such as pH (2-8), contact time (0-150 min), initial concentration of silica solution (50-1000 mg/L), adsorbent amount (0.01-0.14 g) and temperature (25-60 ˚C) were studied.

    Results

    Under optimal conditions, an almost removal of 200 mg/L silica solution was achieved in 60 min reaction time. Equilibrium data were analyzed using the Langmuir and Freundlich isotherms. The adsorption process can be well described by the Langmuir model, and the maximum adsorption capacity was calculated as 75.76 mg/g. Synthetic data were analyzed using pseudo-first-order and pseudo-second-order equations. The pseudo-second-order model showed good agreement with the obtained data (R2 = 0.9949).

    Conclusion

    Due to the high potential of magnesium oxide nanoparticles in silica removal, it can be a good candidate for the removal of silica and industrial wastewater treatment.

    Keywords: Adsorption, Nanoparticle, Silica, Water treatment
  • Gholamali Javedan, HamidReza Ghaffari, Zoha Heidarinejad*, Nahid Zeraei, Somayeh Hoseinvandtabar, Fateme Pourramezani, Mehrdad Ahmadi Pages 153-168
    Background and Objective

    The aim of this study was to investigate the concentration of potentially toxic elements (arsenic, lead, copper, cadmium and mercury) in black tea imported to southern Iran and to assess the risk of carcinogenic and non-carcinogenic exposure to consumers.

    Materials and Methods

    For this purpose, 94 samples of black tea from 15 brands imported from India in 2021 were selected. Heavy metals concentrations were measured using an atomic absorption spectrometer (GBC model SAVANTAA). After determining the concentration of heavy metals in black tea samples, health risk assessment was determined using Montocarlo simulation technique.

    Results

    According to the results, the average concentrations of heavy metals namely arsenic, lead, copper, cadmium and mercury were 0.03±0.02, 0.02±0.16, 15.67±7.69, 0.02±0.01 and 0.006±0.005 mg/kg, respectively. The hazard quotient (HQ) of the heavy metals arsenic, lead, copper, cadmium and mercury were 1.07×10-2, 6.37×10-3, 3.45×10-5, 2.05×10-2 and 7.19×10-4, respectively.

    Conclusion

    Therefore, according to the findings, it can be concluded that the concentrations of potentially toxic elements (arsenic, lead, copper, mercury and cadmium) in black tea were consistent with the standard level of Iran and World Health Organization. Additionally, the average carcinogenic risk index for arsenic metal was 4.49×10-6, which is much lower than the acceptable level of carcinogenic risk (10-6). Therefore, the concentrations of five potentially toxic elements in the studied black tea did not show any significant risk for consumers.

    Keywords: Heavy metals, Tea, Health risk assessment
  • Fatemeh Tabatabaei, Roya Mafigholami*, Hamid Moghimi, Sanaz Khoramipour Pages 169-180
    Background and Objective

    Microplastics can have harmful effects on living things, including humans. These particles have been identified in all water, soil, and food sources. Among these, freshwater resources are more important, because they are considered a water source for humans through drinking water treatment plants (DWTPs). Therefore, this study investigates the performance of Tehran DWTPs in removing these particles.

    Materials and Methods

    In this study, the performance of three DWTPs in Tehran in removing these particles was investigated. In most studies worldwide, particles larger than 1 µm were examined, but in this study, nanoplastic particles smaller than 1 µm, as well as the effect of the warm and cold seasons of the year on the concentration of these particles were also examined.

    Results

    According to the results of the study, the amount of micro and nanoplastic particles at the inlet of treatment plants in the warm season of the year was 2569 ± 309 to 3918 ± 425 MP/L, and the output was 1492 ± 32 to 2279 ± 146 MP/L, which indicates an increase in these particles in the warm season. As a result, the studied treatment plants were only able to remove 32.1 to 59.9% of these particles. In addition, using electron microscopy, MPs were classified into three categories in terms of appearance: fiber, fragment, and film. This study completes the knowledge of MPs in this area.

    Conclusion

    Based on the results of this study, Tehran DWTPs have poor performance in removing these particles.

    Keywords: Microplastic, Nanoplastic, Water pollution, Drinking water treatment plant, Scanning electron microscope
  • Yousef Dadban Shahamat, Hamed Mohammadi, Nasrin Sangbari, Gholamreza Roshandel, Mina Ghahrchi* Pages 181-192
    Background and Objective

    With the expansion of urbanization and the development of industry, environmental pollution, including sources of drinking water to heavy metals, has become a global problem. Therefore, the present study was conducted to measure the concentration of lead and cadmium in the water of Gorgan distribution network.

    Materials and Methods

    This is a descriptive cross-sectional study in which the concentrations of heavy metals lead and cadmium were measured in 25 different stations of the Gorgan drinking water distribution network from April to September 2018 by atomic absorption device. Statistical analysis was used from SPSS ver 22 software. Also, zoning maps based on the concentration of these two metals were prepared by Geographic Information System (GIS) software.

    Results

    The results of measuring the lead and cadmium concentration showed that all measured values are less than national and international standards. In general, the average concentrations of lead and cadmium were 4.38 and 0.1 μg/L, respectively. The results of Kruskal-Wallis test showed that there was a significant difference (p <0.01) between the concentrations obtained from lead metal in different months. Additionally, the distribution map of this lead and cadmium exhibited that in the central areas and some border areas, the concentration of these two metals is higher.

    Conclusion

    According to the obtained results, it can be seen that the concentration of heavy metals lead and cadmium in the water of Gorgan distribution network is within the permitted standards.

    Keywords: Heavy metals, Water, Distribution network, Zoning, Gorgan