فهرست مطالب

فیزیولوژی ورزشی - پیاپی 53 (بهار 1401)

فصلنامه فیزیولوژی ورزشی
پیاپی 53 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عارف باسره، حمید رجبی* صفحات 17-60
    اهداف

    افزایش قدرت پس از یک دوره تمرین مقاومتی و چند انقباض نسبتا شدید (توانمندسازی پس فعالی) و همچنین کاهش قدرت بعد از انقباض های تکراری (خستگی) و حرکات کششی ایستا (ناتوانی پس فعالی)، فقط به عضله مربوط نیست؛ بلکه سایر عوامل نیز مانند سیستم عصبی در این امر دخیل هستند. در سال های گذشته روش های مختلفی همچون الکترومایوگرافی سطحی، ثبت بازتاب نخاعی و ثبت تک واحد حرکتی برای اثبات نقش عوامل عصبی در تغییرات زودگذر و ماندگار قدرت به کار برده شده است. در سی سال گذشته روش های نوینی همچون TMS برای بررسی سازوکارهای عصبی، در پاسخ و سازگاری به دنبال فعالیت مقاومتی به کار گرفته شده است و اهمیت برانگیختگی و سطح فعال سازی عصبی مرکزی در رخداد خستگی ورزشی و سازگاری های حاصل از تمرین مقاومتی نشان داده شده است.

    مواد و روش ها

     در این مقاله به مبانی دستگاه TMS و سطوح کاربرد این تکنیک به طور اجمالی اشاره شده است.

    یافته ها

     نتایج نشان داد سطح برانگیختگی، به ویژه در قشر حرکتی پس از تکرارهای مقدماتی با بار نسبتا شدید و پس از یک دوره تمرین مقاومتی افزایش، پس از جلسات تمرینی خسته کننده کاهش می یابد و بعد از حرکات کششی ایستا تغییر نمی کند.

    نتیجه گیری

    هرچند TMS ابزاری ارزشمند برای تعیین کمیت سهم عوامل عصبی است، اما به تنهایی توانایی پاسخگویی به تمام سازوکارها و سازگاری های رخ داده پس از مداخله را ندارد و ترکیبی از تکنیک های موجود در حیطه علوم اعصاب، بینش بیشتری درباره عملکرد مغز و انعطاف پذیری سیستم عصبی-عضلانی در پاسخ به ورزش حاد و مزمن فراهم می کند

    کلیدواژگان: سازگاری های عصبی، پتانسیل برانگیخته حرکتی، قدرت عضلانی، خستگی، توانمندسازی پس فعالی، ناتوانی پس فعالی
  • روح الله نیکویی*، علی قاسمی، سمیرا زند صفحات 61-88
    اهداف

    این پژوهش با هدف مروری بر روش های مختلف تهاجمی و غیرتهاجمی برای تعیین آستانه بی هوازی انجام شد. آستانه بی هوازی به منزله یک شاخص از فعالیت فیزیکی، بیشترین شدت ورزش است که طی آن هزینه انرژی عملکرد ورزشی عمدتا از دستگاه هوازی تامین می شود و نرخ بروز لاکتات خون با نرخ پالایش آن برابری می کند. به دلیل اینکه پدیده آستانه بی هوازی با تغییر سیستم تامین انرژی از هوازی به بی هوازی همراه است، این فاکتور متابولیک در برنامه ریزی دقیق تمرینات ورزشی، تعیین محدوده های شدت کار و پیش بینی عملکرد ورزشکاران، به ویژه در ورزشکاران استقامتی از اهمیت بسیار برخوردار است. سنجش مستقیم لاکتات خون احتمالا دقیق ترین روش تهاجمی در تعیین آستانه بی هوازی است که هزینه بر است و آزمودنی را با خاطر نمونه گیری از خون مواجه می کند؛ بنابراین روش های غیرتهاجمی که عمدتا از ارتباط ضربان قلب به نرخ بار کار یا تغییرات پارامترهای تنفسی مانند معادل تهویه ای گازهای تنفسی بهره می برند، برای برآورد آستانه بی هوازی مدنظر قرار گرفته است . همچنین روش سنتی در تعیین آستانه بی هوازی عمدتا از مدل های دوفازی استفاده می کند؛ درحالی که در پژوهش های اخیر استفاده از مدل های سه فازی ترجیح داده شده است که برآورد بهتری از محدوده های شدت کار هنگام فعالیت ورزشی ارایه می دهد؛ ازاین رو پژوهش حاضر  روش های متداول در تعیین آستانه بی هوازی و آشکارکردن کاستی ها و مزایای آن ها در قالب مدل های دوفازی و سه فازی را واکاوی می کند.

    کلیدواژگان: آستانه بی هوازی، مدل سه فازی، نقطه شکست ضربان قلب، آستانه تنفسی
  • پیام سعیدی*، حمید محبی، ابوذر جوربنیان صفحات 89-120
    اهداف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی و مقایسه چهار روش محدودیت-کالری به مدت 10 هفته بر تغییرات هسیتولوژیک بافت چربی و نفوذ ماکروفاژی و همچنین متغیرهای سرمی چربی و شاخص های گلیسمیک در موش های صحرایی نر چاق انجام شد.

    مواد و روش ها

    نمونه برداری خونی و بافتی از 72 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (وزن 5 ± 195 گرم، سن هشت هفته) پس از ناشتایی شبانه در هفته های اول، هجدهم و بیست و هشتم صورت گرفت. پس از نمونه برداری پایه، 64 سر موش باقیمانده به طور تصادفی به گروه های کنترل (CO) (16 سر) و رژیم غذایی پرچرب غیراشباع (UHFD) (48 سر) تقسیم شدند. پس از 18 هفته، گروه UHFD به زیرگروه های تغییر محتوای رژیم غذایی (SD)، فعالیت ورزشی (EX)، محدودیت کالری (CR)، ترکیبی (CR+EX) و رژیم پرچرب (UHFD) تقسیم شد. گروه ورزشی به مدت 10 هفته (پنج جلسه در هفته)، تمرین هوازی با شدت معادلVo2max  75-70 درصد انجام داد. CR با کاهش 25 درصد از کالری جیره دریافتی اعمال شد و گروه SD تحت تغییر جیره غذایی از رژیم پرچرب غیراشباع به غذای استاندارد قرار گرفت. تغییرات هیستولوژیک بافت چربی نواحی رتروپریتونیال و مزنتریک به همراه میزان نفوذ ماکروفاژی به نواحی مذکور، پس از پاساژ بافتی، رنگ آمیزی H & E و عکس برداری میکروسکوپی با رزولوشن زیاد، ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تمام شاخص های گلیسمیک و لیپیدی (به جز HDL) و همچنین مساحت آدیپوسیت های نواحی مطالعه شده در گروه های مداخله در مقایسه با UHFD تفاوت معنا داری را نشان دادند (0.05>P)؛

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد روش های مداخله انرژی صرف نظر از نوع مداخله انجام شده، احتمالا به واسطه کاهش سطح آدیپوسیت و نه به دلیل تغییر نفوذ ماکروفاژی می توانند بهبود متغیرهای متابولیک به همراه داشته باشند.

    کلیدواژگان: بافت چربی، محدودیت کالری، ماکروفاژ، شاخص های متابولیک، فعالیت هوازی
  • سهیلا کلانتری، سید محمد مرندی*، وازگن میناسیان، حمزه اکبری بوکانی صفحات 121-148
    اهداف

    این پژوهش با هدف تدوین نرم های عوامل آمادگی جسمانی برای زنان سنین 18-60 ساله شهر اصفهان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی بود. تعداد 372 نفر از زنان با میانگین سن 64/12 ± 48/39 سال، قد 66/6 ± 14/159 سانتی متر، شاخص توده بدن 27/4 ± 71/26 کیلوگرم/ مترمربع، و وزن 19/10 ± 44/67 کیلوگرم، نمونه آماری پژوهش را تشکیل دادند که به شکل تصادفی در طبقات سنی مختلف تقسیم شدند. از آزمون های دویدن/ راه رفتن راکپورت برای اندازه گیری استقامت قلبی-عروقی، شنای روی زمین تعدیل شده برای سنجش استقامت عضلات کمربند شانه ای، آزمون دراز و نشست برای سنجش استقامت عضلات ناحیه شکم، نیروسنج دستی برای سنجش قدرت عضلات مچ دستی، آزمون بشین و برس برای تعیین انعطاف ناحیه کمری و عضلات همسترینگ، چین پوستی سه ناحیه ای و معادله جکسون و پولاک برای تخمین درصد چربی بدن استفاده شد. از آمار توصیفی، معادله Z و محاسبه نقاط درصدی، به تفکیک آزمون های مختلف آمادگی جسمانی نرم تهیه شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین استقامت قلبی-عروقی آزمودنی ها (42/9 ± 34/38 میلی لیتر/کیلوگرم/دقیقه)، درصد چربی (78/6 ± 30/30)، قدرت مچ دست راست (74/6 ± 27/21 کیلوگرم)، قدرت مچ دست چپ (98/5 ± 10/20)، استقامت عضلانی ناحیه شکم (تعداد 48/13± 74/13 دراز و نشست)، انعطاف بدنی (66/7 ± 45/30 سانتی متر)، استقامت عضلانی ناحیه کمربند شانه ای (تعداد 75/7 ± 87/6 شنای سویدی اصلاح شده) بود.

    نتیجه گیری

    در مقایسه میانگین و نرم های افراد هم سال کشورهای دیگر در متغیرهای استقامت قلبی-عروقی، استقامت ناحیه شکمی، درصد چربی بدن، شنای سویدی و انعطاف بدنی، آزمودنی ها در وضعیت مطلوب بودند و در متغیر قدرت مچ دستی و WHR در وضعیت ضعیف قرار داشتند. به طورکلی، وضعیت آمادگی جسمانی و میزان فعالیت ورزشی منظم آزمودنی ها در حد بهینه نبود.

    کلیدواژگان: نورم، آمادگی جسمانی، زنان، اصفهان
  • محمدرضا باتوانی*، کامران قائدی صفحات 149-176
    اهداف

    عملکرد ورزشی ویژگی پیچیده ای است که از ژنتیک افراد و عواملی محیطی همچون تغذیه و تمرین تاثیر می پذیرد. نمره ژنتیکی کلی (TGS)، روش جدید استعدادیابی ژنتیکی در سال های اخیر است؛ بنابراین هدف از انجام شدن مطالعه حاضر، مقایسه TGS پلی مورفیسم های کاندیدای وابسته به عملکرد قدرتی/توانی ACE، HIF1α و IGF1 کاراته کاران نخبه و آماتور ایرانی با غیرورزشکاران بود.

    مواد و روش ها

    آزمودنی های پژوهش252 نفر داوطلب سالم از استان اصفهان (124 مرد و 128 زن) با میانگین سنی 4/7 ± 2/27 سال بودند که برحسب سطح قهرمانی در گروه های کاراته کاران نخبه (80 قهرمان)، آماتور (86 نفر) و غیرورزشکاران (86 نفر) قرار گرفتند، اما از لحاظ قد، وزن و سن مشابه بودند. نمونه های خونی در تیوب های حاوی EDTA، گردآوری شدند و پس از استخراج DNA به روش نمک اشباع و رسوب الکل، برای تعیین نوع پلی مورفیسم ها پس از طی مراحل PCR و RFLP با انجام دادن الکتروفورز ژنوتیپینگ شدند و TGS محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی، آنوای ساده و کای اسکویر در نرم افزار اس پی اس اس استفاده شد. سطح معناداری نیز 0.05 >P  تعیین شد.

    یافته ها

    در پلی مورفیسم ACE، ژنوتیپ DD در گروه حرفه ای (63 درصد) به طور معناداری بیشتر از گروه غیرورزشکار (41 درصد) و گروه آماتور (7/14 درصد) بود (0.011=P ،  14.430 = 2χ)، اما در شیوع ژنوتیپینگ پلی مورفیسم های HIF1α (0.60=P،  2.746 = 2χ) و IGF1 (0.81=P ،  1.549 = 2χ) تفاوت معناداری مشاهده نشد. به علاوه، میانگین نتایج TGS در گروه کاراته کاران نخبه (با میانگین85/69) بیشتر از کاراته کاران آماتور (با میانگین40/64) و غیرورزشکاران (با میانگین 37/63) بود، اما این تفاوت معنادار نبود (08/0=P، 66/1=F).

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد در کاراته از میان پلی مورفیسم های کاندیدا، ACE ضریب تمیز بیشتری دارد، اما احتمالا با توجه به ماهیت چندعاملی عملکرد موفق در کاراته درباره کاربرد TGS به احتیاط بیشتر و به طورکلی درباره کاربرد TGS در مقوله استعدادیابی ژنتیکی ورزشی، به بررسی های اقلیمی با پلی مورفیسم های متنوعی نیاز است.

    کلیدواژگان: پلی مورفیسم، ACE، HIF1α، IGF1، کاراته کاران نخبه و آماتور
  • مهشید مهذب، حسن متین همایی*، سید علی حسینی، صالح رحمتی احمدآباد صفحات 177-202
    اهداف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر هشت هفته تمرین هوازی و مکمل بذر کدو بر شاخص های فشار اکسایشی ریوی رت های مسموم شده با آب اکسیژنه (H2O2) انجام شد؛

    مواد و روش ها

     42 سر رت نر ویستار تصادفی به هفت گروه کنترل، مسموم شده، مسمومیت + یک گرم کدو، مسمومیت + دو گرم کدو، مسمومیت + تمرین هوازی، مسمومیت+ یک گرم کدو + تمرین، مسمومیت+ دو گرم کدو + تمرین تقسیم شدند. القای فشار اکسایشی با تزریق درون صفاقی mg/kg 1/0 هیدروژن پراکسید به مدت سه روز در هفته، دریافت بذر کدو  به صورت یک و دو گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن و برنامه تمرینی شامل هشت هفته دویدن فزاینده روی تردمیل (سه روز در هفته با حداقل سرعت هشت متر بر دقیقه و شیب 10 درجه) بود. از کیت های تخصصی به منظور اندازه گیری شاخص های سیتوکروم c، ATP، MDA و PAB استفاده شد و داده ها با آزمون تحلیل واریانس دوراهه در سطح معناداری 05/0 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مسمومیت با  H2O2سبب کاهش معنادار ATP و افزایش معنادار سیتوکرومC ،MDA  و PAB ریوی شد (P < 0.05). دریافت دوزهای بذر کدو اثر معناداری بر غلظت MDA، سیتوکرومc  و ATP نداشت (P > 0.05). از طرفی دریافت دو گرم بذر کدو  موجب کاهش معنادار غلظت  PAB شد (P < 0.05). هشت هفته تمرین هوازی اثری معناداری بر غلظت MDA ریوی نداشت (P > 0.05)، اما غلظت ATP را به صورت معناداری افزایش داد و غلظت سیتوکروم c و PAB را کاهش داد (P < 0.05). تعامل تمرین هوازی با دوزهای بذر کدو باعث افزایش ATP و کاهش غلظت MDA، سیتوکروم  cو PAB شد (P < 0.05).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد اثرات مجرد بذر کدو به بافت و دوز مصرفی وابسته باشد. هشت هفته تمرین هوازی نیز بسته به عواملی راهکار ضداکسایشی مناسبی در شرایط مسمومیت با پراکسید هیدروژن است. ترکیب تمرین هوازی و دوزهای بیشتر مکمل بذر کدو اثرات مضاعفی بر شاخص های اکسایشی  بافت ریه در رت های مسموم شده با آب اکسیژنه دارد.

    کلیدواژگان: تمرین، کدو تنبل، فشار اکسایشی، هیدروژن پراکسید
|
  • Aref Basereh, Hamid Rajabi * Pages 17-60
    Objectives

    Increased strength after a period of resistance training or following relatively intense contractions (post-activation potentiation) and decreased strength after repetitive contractions (fatigue) or after static stretching movements (post-activation depression) are not only related to the muscle but also the nerve system. Over the past years, numerous methods such as surface electromyography (sEMG), evoked spinal reflex recording, and single motor unit recording has been used to prove the role of neurological factors in transient and sustainable changes in strength. Over the past 30 years, new methods such as TMS have been used to investigate neural mechanisms in response and adaptation to resistance exercise, and the importance of evoked and central nervous system activation in the occurrence of exercise fatigue and adaptation induced by resistance training has been demonstrated.

    Methods & Materials

     In this study, the fundamentals and applications of TMS are briefly discussed.

    Results

    The results showed that the level of excitability, especially in the motor cortex, increases following relatively intense contractions and after a period of resistance training but decreases after exhausting exercise and does not change after static stretching movements.

    Conclusions

    Although TMS is a valuable method for quantifying the contribution of neurological factors, it could not uncover whole mechanisms and adaptations that occur following the intervention, and a combination of methods in the field of neuroscience- should be used to provide more insight into cortical function and plasticity in response to acute and chronic exercise.

    Keywords: Neural adaptations, Resistance Training, MEP, Muscle Strength, Fatigue, Post-activation potentiation, post-activation depression
  • Rohollah Nikooie *, Ali Ghasemi Kahrizsang, Samira Zand Pages 61-88

    The purpose of the present study was to review the various methods, invasive and non-invasive, used to determine the anaerobic threshold (AT).  AT is the highest training intensity at which energy requirements of exercise are mainly provided by aerobic energy system, and the rate of lactate appearance in the blood is equal to the rate of its disappearance.  Since AT occurrence is associated with aerobic to anaerobic transition, it has a significant contribution to precise exercise prescription, determination of exercise intensity domains, and prediction of performance especially in endurance athletes. Direct measurement of blood lactate is the most accurate method to determine AT, but it has an invasive, expensive nature, and exposes the subject to the risk of blood sampling. As a result, other non-invasive methods that mainly use heart rate and workload relationship or changes in respiratory indexes such as oxygen and carbon dioxide equivalent, have been considered to determine AT. Meanwhile, the traditional method of AT determination usually uses two-phase models (one turn point). While recent researches prefer three-phase models (two turn points) which provide better estimation of training domains compared to those offered by two-phase models. Therefore, the present study intends to review the most common methods of AT determination and their pros and cons in the form of two- and three-phase models.

    Keywords: Anaerobic Threshold, Three-Phase Models, Heart Rate Deflection, Respiratory threshold
  • Payam Saidie *, Hamid Mohebbi, Abuzar Jorbonian Pages 89-120
    Objectives

    The aim of present study was to investigate the effect of 10-weeks of 4 energy restriction methods on histologic changes of adipose tissue and macrophage infiltration as well as glycemic indices in unsaturated-high-fat-fed obese male rats.

    Methods & Materials

     Blood and tissue samples were collected from 72 wistar male rats (weight 195±5g, age 8 weeks) at 1st, 18th and 28th weeks after overnight fasting. After first sampling, remaining 64 rats were randomly divided into two groups of control (n=16) and high-fat-diet (UHFD)(n=48). UHFD group was randomly divided into food content change (SD), exercise training (EX), combination (CR+EX) and unsaturated-high-fat-diet (UHFD) subgroups after 18 weeks. Ex group ran for 10 weeks (5d/wks.) with intensity equivalent to 70-75% of Vo2max. CR was implemented reducing 25% of energy intake and SD group used a change from UHFD to a standard diet. Histologic changes of retroperitoneal and mesenteric regions as well as macrophage infiltration were assessed after tissue passage, H&E staining and high-resolution microscopic picturing.

    Results

    The results of this study indicated that in comparison to UHFD, all experimental groups showed a significant difference in all glycemic indices and lipid profile variables (but HDL) as well as adipocyte size of studied adipocyte tissues (P > 0/05).

    Conclusions

    Therefore, it seems that regardless of the intervention type, energy intake manipulation methods possibly due to the reduction of adipocyte size had not change in macrophage infiltration to cause improvement in metabolic profiles.

    Keywords: Adipose Tissue, Calorie Restriction, macrophages, Metabolic indices, Aerobic Training
  • Soheila Kalantari, Seyyed Mohammad Marandi *, Vazgen Minasian, Hamze Akbari Boukani Pages 121-148

    The aim of this study was to construct physical fitness Norms for women aged 18-60 years of Isfahan and it was descriptive normative research.

    Methods & Materials

     A number of 372 women, (Mean: 39.48 ±12.64 years; Height: 159.15±6.66 cm; Weight: 67.44±10.19kg; BMI: 26/71±4/27 kg/m2), were randomly selected as subjects. The measurement tools of this study were physical fitness standard tests including Flexibility sit & Reach, Rockport 1 mile walking/Running, curl up, hand grip and push up tests, that have been used for construction of norms. Descriptive statistics and computation of Z scores and point percentages were used to construct norms.

    Results

    The analysis of research findings revealed that cardiovascular endurance means (38.34± 9.42ml.kg.min), body fat percent (30.30± 7.78), Handgrip (21.27±6.74kg), Endurance of shoulder girdle muscles (6.87±7.75 push-up), flexibility (30.45±7.66 cm) and endurance of abdominal muscles of subjects (13.74±13.48 curl-up) were respectively.

    Conclusions

    Compared to available norms in this area and other countries, findings of results revealed that in cardiovascular endurance, endurance of abdominal muscles and handgrip strength, subjects were in weak conditions, also in endurance of shoulder girdle & body fat percent, subjects’ conditions were moderate, but in flexibility of body, they have nearly optimal conditions.  Generally, physical fitness status and regular physical activity of subjects were not optimal.

    Keywords: Norms, Physical Fitness, Women, Isfahan
  • MohammadReza Batavani *, Kamran Ghaedi Pages 149-176
    Objectives

    Human athletic performance is an enormously complex multifactorial phenomenon, and is affected by numerous intrinsic (genetics) and extrinsic factors (e.g., training, nutrition). Total genotype score is a new model that was developed as a favorable polygenic profile in the elite athlete group, so the aim of this survey was the comparison of total genotype score of power/ strength responsible ACE, HIF1α and IGF1 polymorphisms of elite, amateur karate-kas vs. non-athletes.

    Methods & Materials

     This survey was done on 252 healthy Isfahanian subjects aged 27.2 ± 7.4 years including 124 males and 128 females sub-divided into elite (N= 80); amateur (N= 86) vs. non-athlete (N= 86 people with the same anthropometric characteristic by elite and amateur corps) groups. The amount of 5cc blood from brachiocephalic vein was taken in tubes including EDTA, then DNA was extracted using a modified salting-out method; polymorphisms were determined by PCR; and the restriction fragment lengths of the products were analyzed by electrophoretic separation, so TGS was calculated finally. Non–parametric Chi-Square and one-way ANOVA by using the SPSS software were used to assess the statistical differences. The level of significance was considered at P <0.05.

    Results

    Genotyping analyses indicated that in elite karate-ka, an increase in DD frequency was observed (63.0%) compared to non-athlete (41.0%) and amateur Karate-ka groups, significantly (14.7%) (χ2=14.430; P=0.011); but genotype distribution of HIF1α (χ2=2.746, P=0.60) and IGF1 (χ2=1.549, P=0.81) weren’t significantly different.  In addition, the mean of TGS of elite karate-kas (69.85) was higher than amateur Karate-kas (64.40) and non-athlete (63.37), but it wasn’t significant (F=1.66, P=0.08). 

    Conclusions

    Results have proved that the ACE is a sensitive polymorphism tool to differentiate elite from amateur karate-kas. Additionally, the use of TGS hadn’t been revealed in survey because karate has the multifactorial demands to for success likely; so, the genetic talent needs to be checked by a variety of polymorphisms in different geographical zones, too.

    Keywords: Polymorphism, ACE, HIF1α, IGF1, Elite, Amateur Karate-kas
  • Mahshid Mohazzab, Hasan Matinhomaee *, Seyed Ali Hosseini, Saleh Rahmati Ahmad Abad Pages 177-202
    Objectives

    The aim of this study was to investigate the effect of eight weeks of aerobic training and pumpkin seed supplementation on pulmonary oxidative stress indices of H2O2 poisoned rats. 

    Methods & Materials

     42 male Wistar rats were randomly divided into 7 groups: control, poisoned, poisoning+ 1 g pumpkin, poisoning+ 2 g pumpkin, poisoning+ aerobic exercise, poisoning+ 1 g pumpkin+ exercise, poisoning+ 2 g pumpkin+ exercise. Induction of oxidative stress by intraperitoneal injection of 0.1 mg/ kg of hydrogen peroxide for 3 days per week, receiving pumpkin seeds at 1 and 2 g per kg of body weight and exercise program including increasing running on a treadmill for 8 weeks (3 days Per week with a minimum speed of 8 meters per minute and a slope of 10 degrees). Specialized kits were used to measure cytochrome c, ATP, MDA and PAB indices and the data were analyzed by two-way analysis of variance at a significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that H2O2 poisoning caused a significant decrease in ATP and significant increase in pulmonary cytochrome C, MDA and PAB (P <0.05). Pumpkin seed doses had no significant effect on MDA, cytochrome c and ATP concentrations (P> 0.05). On the other hand, receiving 2 g of pumpkin seeds caused a significant decrease in PAB concentration (P <0.05). Eight weeks of aerobic exercise had no significant effect on pulmonary MDA concentration (P> 0.05), but significantly increased ATP concentration and decreased cytochrome c and PAB concentrations (P <0.05). Interaction of aerobic exercise with pumpkin seed doses increased ATP and decreased concentrations of MDA, cytochrome c and PAB (P <0.05).

    Conclusions

    The single effects of pumpkin seeds seem to be dependent on tissue and dosage. Eight weeks of aerobic exercise is also a good antioxidant solution in hydrogen peroxide poisoning, depending on the factors. The combination of aerobic exercise and high doses of pumpkin seed supplement has additional effects on oxidative indices of lung tissue in rats poisoned with Hydrogen Peroxide.

    Keywords: Exercise, Pumpkin, Oxidative Stress, Hydrogen Peroxide