فهرست مطالب

نشریه مهندسی بهداشت محیط
سال نهم شماره 2 (پیاپی 35، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالکاظم نیسی، غلامرضا گودرزی، کامبیز احمدی انگالی، سید حمید نجات* صفحات 145-156
    زمینه و هدف

    آلودگی هوا به دلیل تاثیرات جدی اثبات شده بر سلامت انسان، یک مسیله مهم زیست محیطی است. هدف از این مطالعه بررسی میزان غلظت ذرات معلق (PM2.5 و PM10) و ارتباط آن با میزان مرگ در اثر بیماری های قلبی عروقی وتنفسی در سوسنگرد طی سال های 95-1393 بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت مقطعی برای ارزیابی اثرات بهداشتی PM10 و PM2.5 با استفاده از نرم افزار AirQ انجام شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که بالاترین میانگین سالانه غلظت PM2.5 و PM10 در سال 1395 بود که به ترتیب شامل 07/58، 89/356 میکروگرم بر مترمکعب بود. بالاترین و پایین ترین میانگین غلظت PM2.5 به ترتیب در ماه فروردین و آذر و بالاترین و پایین ترین میانگین غلظت  PM10در ماه تیر و آبان مشاهده شد. تجزیه و تحلیل روزانه نشان داد که 178 روز گرد و غباری در سه سال مطالعه وجود دارد که شدیدترین روز گرد و غباری در سال 1395رخ داده است. درصد مرگ و میر کلی منتسب به PM2.5 در افراد بالای 30 سال با توجه به برآورد حد وسط خطر نسبی در سال 95- 1393 به ترتیب برابر با 23/25 %، 6/20% و 21/24%، درصد مرگ و میر منتسب به بیماری ایسکمی قلبی به ترتیب برابر 87/62%، 74/60 %، 62/43 % بود.

    نتیجه گیری

     نتایج نشانگر اثرات بهداشتی منتسب بهPM2.5  شامل مرگ به همه دلایل، مرگ های قلبی عروقی و تنفسی در شهر سوسنگرد بود که نیازمند توجه هر چه بیشتر مسیولین و متخصصین امر جهت کنترل آلودگی هوا می باشد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، نرم افزار AirQ، سوسنگرد، PM2.5 و PM10
  • آمنه طهماسبی، فاضل امیری* صفحات 157-172
    زمینه و هدف

    استفاده از پساب به عنوان یک منبع آب تجدید پذیر برای آبیاری گیاهان راهکاری مطمین و موثر می باشد. در مقابل انباشت عناصر سنگین در خاک و گیاهان، یکی از نگرانی های کاربرد پساب ها در کشاورزی می باشد. این تحقیق به منظور بررسی اثر پساب شهری بر مهم ترین شاخص های فیزیولوژیکی مربوط به رشد گیاه ذرت (سینگل کراس 704) و میزان انباشت فلزات سنگین سرب و کادمیوم در خاک در یک مزرعه در منطقه بوشیگان شهرستان دشتستان، بوشهر به صورت گلدانی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش در 4 تیمار، پساب تصفیه خانه، پساب رقیق شده با آب شرب (2/1)، آبیاری یک در میان با پساب و آب شرب و تیمار آب شرب (شاهد)، در3 تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. میزان سرب و کادمیوم در خاک و گیاه توسط دستگاه ICP اندازه گیری شد. میزان اسیدیته و قابلیت هدایت الکتریکی (EC) خاک و وزن تر و خشک اندام های ذرت اندازه گیری شد. میانگین ها با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) مقایسه شد و برای تعیین تفاوت بین گروه ها از آزمون دانکن (Duncan) استفاده شد (05/0> p).

    یافته ها

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که آبیاری با پساب EC خاک را 1/1 (ds.m-1) افزایش داد، کادمیوم خاک 03/0 (mg.kg-1) و سرب 02/0 (mg.kg-1) افزایش نشان داد. رقیق کردن پساب باعث کاهش اثرات منفی پساب بر خاک شد. بالاترین افزایش وزن تر به میزان 1500 گرم مربوط به تیمار آبیاری با پساب رقیق شده بود. بیش ترین افزایش وزن خشک با 600 گرم تیمار آبیاری با پساب رقیق شده مشاهده شد. کم ترین افزایش وزن تر کل به میزان 1100 گرم و افزایش وزن خشک کل با 400 گرم در تیمار پساب مشاهده شد. میزان تجمع سرب و کادمیوم در اندام های ذرت به ترتیب دانه (6/0 سرب، 5/0 کادمیوم) (mg.kg-1)> ساقه (9/0 سرب، 8/0 کادمیوم) (mg.kg-1)>ریشه (9/1 سرب، 95/0 کادمیوم) (mg.kg-1) بود. بالاترین میزان تجمع سرب و کادمیوم در خاک مربوط به تیمار پساب و کم ترین میزان مربوط به تیمار آب شرب بود.

    نتیجه گیری

    هرچه سطوح کادمیوم خاک بیش تر شد غلظت و محتوای کادمیوم در ریشه و اندام هوایی افزایش نشان داد. گیاه ذرت توانایی بالایی در جذب و انتقال کادمیوم و سرب دارد. با توجه به الگوی تجمع عناصر سنگین سرب و کادمیوم در ریشه گیاه ذرت، این گیاه می تواند در جهت انباشت فلزات سنگین در مزارع آبیاری شده با پساب مورد استفاده قرار گیرد. پیشنهاد می شود که ارزیابی اثرات درازمدت پساب تصفیه شده شهری بر غلظت عناصر سنگین کادمیوم و سرب در خاک و گیاه ذرت و بر خواص خاک بررسی شود، هر چند که بایستی اذعان داشت که بر اساس توصیه های فنی کاربرد پساب تصفیه شده قابل توصیه نمی باشد ولی در موارد ضروری رقیق کردن پساب با کاهش اثرات مخرب و تامین عناصر ضروری جهت رشد گیاه ذرت می تواند به عنوان یک تیمار شاخص در آبیاری مزارع با احتیاط می تواند استفاده شود. همچنین، به منظور استفاده  از پساب در کشت ذرت، در عین افزایش رشد و عملکرد، ارزیابی خطر استفاده از پساب در کشت ذرت از نظر زیست محیطی مورد ارزیابی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، فاضلاب شهری، ضریب انتقال زیستی، آلودگی خاک
  • اعظم باقری، منصوره مومن هروی*، حبیب الله رحیمی، فردوس شب کلاهی، محسن حسامی آرانی صفحات 173-188
    زمینه و هدف

    لیشمانیوز از جمله بیماری های انگلی مشترک بین انسان و حیوانات می باشد و در حال حاضر یکی از معضلات مهم بهداشتی در بسیاری از مناطق کشور ما است لذا این مطالعه با هدف بررسی شیوع لیشمانیوز جلدی در شهرستان آران و بیدگل و ارتباط آن با وضعیت آب و هوایی در سال های 98-1395 انجام شده است.

    مواد و روش ها

     این مطالعه ی مقطعی با مراجعه به پرونده 964بیمار مبتلا به لیشمانیوز جلدی در سال های1395-1398 در شهرستان آران و بیدگل انجام شد و اطلاعات اپیدمیولوژیکی افراد ثبت شد . علاوه بر این خصوصیات آب و هوایی منطقه مطالعه شامل دما، رطوبت و بارش از ایستگاه هواشناسی منطقه جمع آوری شد. و تحلیل همبستگی بین عناصر هواشناسی و میزان بروز بیماری انجام شد. برای تجزیه و تحلیل از نرم افزار SPSS نسخه ی 16 استفاده شد.

    یافته ها

    60٪ بیماران مرد بودند. گروه سنی 10-0 سال بیشترین فراوانی (%9/23) را در بین مبتلایان داشت. %7/47 بیماران سابقه ی مسافرت به مناطق اندمیک را داشتند و بیشترین میزان ابتلا به لیشمانیوز، مربوط به ساکنین شهری می باشد همچنین همبستگی مثبت و ضعیف بین رطوبت نسبی و بارش با موارد بروز بیماری (55/0=r) وجود داشته و نیز بین میانگین درجه حرارت محیط با میزان بروز بیماری همبستگی معکوس و ضعیف (42/0-=r) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به افزایش چشمگیر لیشمانیوز جلدی در سال های اخیر در این منطقه، همچنین شرایط مناسب اکولوژیکی منطقه برای فعالیت پشه خاکی، توصیه می شود آموزش های لازم جهت رعایت موارد بهداشتی در فصول گرم انجام شود و نیز کنترل های میدانی مانند طعمه گذاری تداوم یابد.

    کلیدواژگان: لیشمانیوز جلدی، عناصر آب و هوایی، اپیدمیولوژی، آران و بیدگل
  • سودابه نقدی، محسن میر محمدی*، حسن کریمزادگان، جمال قدوسی صفحات 189-206
    زمینه و هدف

    آلودگی هوا یکی از مهم ترین معضلات زیست محیطی بوده و صنایع مختلف از منابع تولید آلاینده های هوا به ویژه ذرات معلق می باشند، هدف از این تحقیق ارزیابی اثرات سلامتی PM2.5 منتشر شده در صنایع خودروسازی   می باشد. 

    مواد و روش ها

    در این تحقیق ، پس از اندازه گیری غلظتها با استفاده از دستگاه WESTECH، بصورت ماهانه در بازه زمانی دی ماه 99 تا دی ماه 1400، نحوه پراکنش ذرات با استفاده از مدل AERMOD برای متوسط زمانی 24 ساعته و سالانه در مناطق اطراف سایپا ترسیم و با بکار گیری تابع zonal statistic در محیط Arc GIS جمعیت آن ناحیه مشخص و در نهایت ارزیابی اثرات سلامتی با استفاده از مدل Air Q+ بررسی گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بیشینه غلظت های PM2.5 در بازه زمانی 24 سساعته وسالانه به ترتیب 03/1015 میکروگرم بر متر مکعب و 10/581 میکروگرم بر متر مکعب بوده است . نتایج ارزیابی ریسک کمی نشان می دهد که با افزایش ذرات معلق از مقدار 25 میکروگرم بر متر مکعب، ریسک نسبی ابتلا به بیماری های تنفسی و بیماریهای قلبی عروقی به ترتیب 9/1 و 91 درصد افزایش می یابد و با افزایش ذرات معلق از مقدار 10 میکروگرم بر مترمکعب ریسک نسبی مرگ و میر 2/6 درصد افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    مواجهه کوتاه مدت با آلاینده های منتشره توسط گروه خودروسازی سایپا ریسک ابتلا به بیماریهای تنفسی و قلبی عروقی را افزایش می دهند و در مواجهات بلند مدت، ریسک ابتلا به انواع بیماریهای سرطانی، غیر سرطانی و مرگ و میر افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، ذرات معلق، تهران، صنعت خودروسازی
  • نوشین بیرجندی، مرتضی قبادی* صفحات 207-222
    زمینه و هدف

    یکی از مشکلات محیط زیستی در مناطق غرب و جنوب غرب ایران، فعالیت ریزگردها در هوای شهرها است که می تواند اثرات زیادی را بر روی محیط زیست و زندگی انسان ها ایجاد نماید. هدف از این مطالعه، بررسی وضعیت ریزگردها، تاثیر پارامترهای اقلیمی بر آن و وضعیت میدان دید در مناطق جنوب غربی ایران می باشد.

    روش کار

    در این پژوهش، دوره های آماری مختلف برای چهار شهر جنوب غربی ایران شامل اهواز، آبادان، خرم آباد و پلدختر در طی سال های 1389 تا 1398 مورد مطالعه قرار گرفت. سپس تعداد روزهای همراه با پدیده ریزگرد، سرعت و جهت حداکثر باد و کاهش میدان دید به عنوان پارامترهای اقلیمی به صورت سالانه و فصلی بررسی گردید.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد حداکثر وقوع پدیده ریزگرد در طول سال در شهرهای اهواز و آبادان در فصل بهار و در شهرهای خرم آباد و پلدختر در فصل تابستان و کم ترین آن برای تمامی ایستگاه ها در پاییز رخ داده است. بیش ترین تعداد روزهای همراه با پدیده ریزگرد در آبادان و کم ترین آن ها در خرم آباد شکل گرفته است. نتایج هم چنین نشان داد که در منطقه مورد مطالعه به جز ایستگاه اهواز، فصول مربوط به بیشترین میزان روزهای همراه با پدیده ریزگرد (بهار و تابستان) با فصول حداکثر سرعت باد مطابقت ندارد که نشان دهنده خارجی بودن منشا پدیده ریزگرد می باشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصله با افزایش فاصله از کشورهای عربی از قبیل عراق و عربستان صعودی، منشا ریزگردها محلی و درون استانی می شود. پوشش گیاهی در اطراف شهرها، ورود ریزگردها را به داخل شهرها کاهش داده و به عنوان یک عامل مثبت در کاهش آلودگی منطقه به حساب می آیند.

    کلیدواژگان: ریزگرد، آلودگی هوا، فرآیندهای اقلیمی، محیط زیست، ایران
  • قربان عسگری، محمدرضا سمرقندی، عبدالمطلب صید محمدی، رضا جمشیدی* صفحات 223-238
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر تصفیه کردن فاضلاب صنایع و استفاده مجدد از آن ها به دلیل کمبود آب و رشد سریع صنایع از اهمیت بالایی برخوردار است. از آلاینده های فاضلاب که تاثیر مخربی بر محیط زیست دارند می توان به فنل و مشتقات آن اشاره نمود. پنتاکلروفنل (PCP) یکی از این مشتقات است که احتمالا سرطان زا برای انسان بوده و تصفیه فاضلاب حاوی پنتاکلروفنل الزامی است. لذا هدف از انجام این مطالعه حذف پنتاکلروفنل از محیط های آبی می باشد.

    مواد و روش ها

    پارامترهای عملیاتی موثر از جمله غلظت اولیه پنتاکلروفنل (25، 50، 100 و 150 میلی گرم در لیتر)، غلظت پرسولفات (25، 50، 75 و 100 میلی گرم بر لیتر)، pH محلول (5، 7، 9 و 11) و زمان واکنش (10، 20، 30 و 40 دقیقه) موردبررسی قرار گرفت. برای شناسایی تاثیر عوامل تجربی در تخریب پنتاکلروفنل، یک طرح آزمایشی بر اساس یک آرایه متعامد با استفاده از روش تاگوچی پیشنهاد شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، 78/98% از پنتاکلروفنل در شرایط بهینه (غلظت اولیه پنتاکلروفنل 25 میلی گرم بر لیتر، غلظت سولفات سدیم (Na-PS) 20 میلی گرم بر لیتر، pH=11 و زمان واکنش 40 دقیقه) حذف شد. در این فرایند میزان حذف COD و TOC به ترتیب 3/82% و 61% بود. آنالیز واریانس (ANOVA) نشان داد که پرسولفات موثرترین عامل در حذف پنتاکلروفنل در فرایند پرسولفات/UV است.

    نتیجه گیری

    فرایند پرسولفات/UV به عنوان یک فرایند اکسیداسیون پیشرفته، توانمند و سازگار با محیط زیست می تواند در تصفیه فاضلاب حاوی ترکیات فنلی از جمله پنتاکلروفنل مورداستفاده قرار گیرد

    کلیدواژگان: پرسولفات، لامپ UV، رادیکال سولفات، پنتاکلروفنل، تاگوچی
  • مهدی الحمد، طیبه طباطبایی*، ایمان پارسه، فاضل امیری، نظام الدین منگلی زاده صفحات 239-256
    زمینه و هدف

    توسعه صنایع اخیرا منجر به آزاد سازی 105 × 2 تن فاضلاب رنگی به محیط زیست شده است. حضور این محلولها به دلیل ویژگیهای پتانسیل سمیت و فعالیت سرطان زایی میتواند تهدیدی برای سلامتی انسان باشد. هدف این مطالعه بررسی کارایی نانوکامپوزیت MWCNTs-CuNiFe2O4 در فعال سازی پراکسی مونوسولفات (PMS) برای تجزیه رنگ راکتیو بلک 5 (RB5) بود.

    روش کار

    در این مطالعه نانوکامپوزیت با تکنیک های تشخیصی SEM، TEM، FTIR و XRD تعیین ویژگی شد. تاثیر پارامترهای عملیاتی همچون pH (2-11)، غلظت نانوکامپوزیت (750- 10 میلی گرم بر لیتر)، غلظت PMS (8- 25/0 میلی مولار)، غلظت رنگ (250- 10 میلی گرم بر لیتر) و زمان واکنش (60-0 دقیقه) مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایشات پایداری و محدود کنندگی گونه های واکنش پذیر در شرایط بهینه مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سیستم MWCNTs-CuNiFe2O4/PMS عملکرد بالای در تجزیه RB5 نسبت به سیستم های همچون PMS، MWCNTs-CuNiFe2O4 و CuFe2O4/PMS دارد. تجزیه کامل RB5 در pH 7، مقدار نانوکامپوزیت 250 میلی گرم بر لیتر، مقدار PMS 4 میلی مولار و زمان واکنش 15 دقیقه بدست آمد. تصفیه مناسب محلول های واقعی به دلیل حضور مواد مداخله گر نیاز به زمان واکنش بالای 240 دقیقه می باشد. آزمایشات پایداری برای 5 سیکل واکنش نشان داد که MWCNTs-CuNiFe2O4 میتواند یک کاتالیست قابل بازیافت در فعال سازی PMS باشد. 

    نتیجه گیری

      کامپوزیت سنتز شده به دلیل قابلیت بازیافت و بازدهی بالا میتواند به عنوان یک کاتالیست برای فعال سازی PMS در حذف رنگ RB5 مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نانوکامپوزیت، MWCNTs-CuNiFe2O4، پراکسی مونوسولفات، بازیافت، کاتالیزیز
  • علی اصغر نجف پور، احمد جنیدی جعفری، محمد نوری سپهر، سینا دوستی* صفحات 257-278
    زمینه و هدف

    آلودگی هوا یکی از عمده ترین معضلات کلانشهرها می باشد که آثار مخربی بر روی انسان داشته و منجر به بروز بیماری های مختلف از جمله سرطان ها می شود. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین آلودگی هوا و میزان بروز دو نوع نیوپلاسم شایع در تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    ابتدا اطلاعات ساعتی غلظت آلاینده های شاخص شامل CO،NO2، O3، SO2،PM10  از سازمان حفاظت محیط زیست و شرکت کنترل کیفیت هوا و داده های بیماری از دانشگاه علوم پزشکی ایران اخذ گردید. سپس مطالعات توصیفی بر روی غلظت آلاینده های شاخص و متغیرهای وابسته انجام گرفت، در نهایت جهت تعیین ارتباط بین تعداد موارد ابتلا به نیوپلاسم ریه و خون با تعداد روزهای ناسالم آلاینده های شاخص از آزمون استنباطی همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین آلاینده های PM10 و O3 با میزان بروز نیوپلاسم ریه و خون در مردان و زنان رابطه معنا داری وجود دارد. ضرایب همبستگی بین تعداد روز های ناپاک ناشی از آلاینده هایPM10  و O3 با تعداد موارد بروز بیماری به ترتیب در مردان 904/0، 882/0، 924/0، 931/0 و در زنان 856/0، 949/0 و 976/0 و 86/0 بود.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج به دست آمده ارتباط معناداری بین آلاینده های PM10 و O3 با بروز نیوپلاسم ریه و خون در مردان و زنان مشاهده گردید. با توجه به میزان بالای آلاینده PM10 و O3 در هوا و پیامدهای بهداشتی ناشی از آنها، بایستی اقدامات پیشگیرانه و کنترلی مناسبی در جهت کاهش آلودگی دو آلاینده مذکور صورت گیرد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، میزان بروز، نئوپلاسم ریه، نئوپلاسم خون
|
  • Abdolkazem Neisi, Gholamreza Goudarzi, Kambiz Ahmadi Angali, Seyed Hamid Nejat* Pages 145-156
    Background

    Air pollution is an important environmental issue due to its proven serious impacts on human health. The purpose of this study was to investigate the concentration of suspended particles (PM2.5 and PM10) and its relationship with the rate of death due to cardiovascular and respiratory diseases in Susangard during 2014-2016.

    Methods

    This study was performed cross -sectional to assess health impacts of PM2.5 and PM10 by using Air Q software.

    Results

    The results showed that the highest annual average concentration was of PM2.5 and PM10 in 2016, which consisted of 58.07 and 356.89 μg/m3, respectively. The highest and lowest average concentration of PM2.5 was observed in April and December, respectively, and the highest and lowest average concentration of PM10 in July and November. Daily analysis showed that there was 178 dusty out of three years of the study, the most severe dust day occurred in 2016. Percentage of overall mortality attributed to PM2.5 in people over 30 years of age according to the estimate of the average relative risk in 2014-16 equal to 25.23%, 20.6% and 24.21%, The mortality attributed to ischemic heart disease was 62.87%, 60.74% and 43.62%, respectively.

    Conclusion

    The results indicate that the health effects attributed to PM2.5 included mortality for all-causes, cardiovascular and respiratory deaths in the city of Susangerd, which requires more attention from officials and specialists to control air pollution.

    Keywords: Air pollution, AirQ software, Susangerd, PM2.5, PM10
  • Ameneh Tahmasbi, Fazel Amiri* Pages 157-172
    Background and Objective

    Using wastewater as a renewable water source to irrigate plants is a safe and effective solution. In contrast, the accumulation of heavy elements in soil and plants is one of the concerns of the use of wastewater in agriculture. This study was conducted to investigate the effects of urban wastewater use on the most important physiological parameters related to the growth of corn (Zea mays L., KSC 704) and the accumulation of heavy metals lead and cadmium in the soil in a field Bushkan area of Dashtestan, Bushehr in a pot.

    Materials and Methods

    This study was performed in 4 treatments: wastewater of the treatment plant, wastewater diluted with drinking water (1/2), Irrigation one on one with wastewater and drinking water and drinking water treatment, in 3 replications in a completely randomized design. Lead (Pb) and cadmium (Cd) content in soil and plants were measured by ICP. pH and Electrical conductivity (EC) of soil and wet and dry weight of the Corn organs were measured. The means were compared using one-way analysis of variance (ANOVA), and the Duncan test was used to determine the differences between groups (p <0.05).

    Results

    The results of this study showed that irrigation with EC wastewater increased the soil by 1.1 (ds.m-1), also increased soil cadmium by 0.03 (mg.kg-1) and lead by 0.02 (mg.kg-1). Dilution of the wastewater reduced the negative effects of the wastewater on the soil. The highest wet weight added of 1500 g was related to irrigation treatment with diluted wastewater. The highest dry weight added was observed with 600 g of irrigation treatment with diluted wastewater. The lowest total wet weight added of 1100 g and total dry weight added of 400 g were observed in the wastewater treatment.  The accumulation of lead and cadmium in the corn seed was (0.6 lead, 0.5 cadmium) <stem (0.9 lead, 0.8 cadmium) <root (lead 1.9, 0.95 cadmium), respectively. The highest accumulation of lead and cadmium was related to wastewater treatment and the lowest was related to drinking water treatment.

    Conclusion

    The higher the cadmium levels in the soil, the higher the concentration and content of cadmium in the roots and shoots. The results showed that the corn plant has a high ability to absorb and transport cadmium and lead. Due to the pattern of accumulation of heavy elements of lead and cadmium in the roots of corn, this plant can be used for accumulation of fields irrigated with wastewater. The continuation of this study is recommended to evaluate the long-term effects of municipal treated wastewater on the concentration of heavy elements in soil and plants, and soil properties, although it should be noted that based on technical recommendations, the use of treated wastewater are not recommended, however, in necessary cases, diluting of wastewater by reducing the destructive effects and providing the necessary elements for the growth of the Corn can be used as an indicator treatment in irrigation. Also, it is suggested that in order to use the wastewater in corn cultivation, while increasing growth and yield, the risk of using the wastewater in corn cultivation should be evaluated from an environmental point of view.

    Keywords: Heavy metals, Municipal wastewater, Biotransmission coefficient, Soil pollution
  • Azam Bagheri, Mansooreh Momen-Heravi*, Habibollah Rahimi, Ferdovs Shabkolahi, Mohsen Hesami Arani Pages 173-188
    Background

    Leishmaniasis, a common parasitic disease between humans and animals, which is currently one of the major health problems in many parts of Iran. Therefore, this study aimed to investigate the prevalence of cutaneous leishmaniasis in Aran and Bidgol and the effects of climatic factors on that during 2016-2019.

    Methods

    This cross-sectional study was performed by referring to the health records of 964 cutaneous leishmaniasis patients in Aran and Bidgol during 2016-2019 and epidemiological information was recorded. In addition, the climatic characteristics of the study area, including temperature, humidity, and precipitation were collected from the meteorological station of the study area. Then correlation analysis was performed between meteorological elements and the incidence of the disease. The data were analyzed using SPSS software version 16.

    Results

    60% of the patients were male. The age group of 0-10 years had the highest frequency (23.9%) among patients. Also, 47.7% of the patients had a history of traveling to endemic areas and the highest rate of leishmaniasis was related to urban residents. There was also a weak positive correlation between humidity and rainfall with leishmaniasis incidence (r = +0.55).  A weak negative correlation was also observed between temperature of the environment and leishmaniasis incidence (r = -0.42).

    Conclusion

    Due to the significant increase in cutaneous leishmaniasis in recent years in the area, as well as the appropriate ecological conditions of the area for sand fly activity, it is recommended to conduct the necessary training to observe health in hot seasons and field controls, such as baiting.

    Keywords: Cutaneous Leishmaniasis, Climatic Elements, Epidemiology, Aran, Bidgol
  • Soudabe Naghdi, Mohsen Mirmohammadi*, Hassan Karimzadegan, Jamal Ghodui Pages 189-206
    Background

    Air pollution is one of the most important environmental problems and various industries are sources of air pollutants, especially particulate matter. The purpose of this study is to evaluate the health effects of particulate matter released in the automotive industry.

    Methods

    In this research, after measuring the concentrations with the WESTECH, monthly during 2021, the distribution of PM2.5 around Saipa was modeled with AERMOD, the population of given area was determined through Zonal statistic of Arc GIS and finally health risk assessment was assessed through Air Q+ model.

    Results

    The results showed that the maximum concentrations of PM2.5 in the hourly and annual time periods were 1015.03 and 581.10 µg/m3, respectively. The results of quantitative risk assessment show that with increasing particulate matter from 25 µg/m3, the relative risk of respiratory disease and cardiovascular disease was increased by 1.9 and 91%, respectively, and with increasing particulate matter by 10µg/m3 The relative risk of mortality was increased by 6.2%.

    Conclusion

    Short-term exposure to fine particles increases the risk of respiratory and cardiovascular diseases and in case of long-term exposure, the risk of cancer, non-cancer, and mortality are increased.

    Keywords: Particulate matt
  • Noushin Birjandi, Morteza Ghobadi* Pages 207-222
    Background and Objectives

    The dust pollution in the air of cities is one of the environmental problems in the western and southwestern regions of Iran, which can have many effects on the environment and human life. The purpose of this study is the assessment of dust pollution, the effect of climatic parameters on it and the field of view in the southwestern regions of Iran.

    Methods

    In this study, different statistical periods of four cities in southwestern of Iran including Ahvaz, Abadan, Khorramabad and Poldakhtar were studied during the years 2010 to 2019. The number of dusty days, speed and direction of maximum wind and reduction of field of view were evaluated as annual and seasonal climatic parameters

    Result

    The results showed that the maximum of dusty days accured in the spring and summer in the cities of Ahvaz, Abadan, Khorramabad and Poldakhtar, respectively. The minimum of dusty days in the all stations occurred in autumn. The results also showed that in all cities, except Ahvaz, the seasons with the highest amount of dusty days (spring and summer) do not correspond to the seasons of maximum wind speed, which indicates the external sources of the dust phenomenon.

    Conclusion

    According to the results, increasing the distance from external dust sources of Arab countries such as Iraq and Saudi Arabia, the dust sources become local and internal sources. Vegetation around cities reduces the entry of dust into cities and is considered as an effective factor in reducing pollution in the region.

    Keywords: Dust, Air Pollution, Climatic Processes, Environment, Iran
  • Ghorban Asgari, MohammadReza Samargandi, Abdolmotaleb Seid-Mohammadi, Reza Jamshidi* Pages 223-238
    Background & Objectives

    In recent years, due to water shortages and rapid industrial growth, the treatment and reuse of industrial wastewater has become of great importance. Phenol and its derivatives can be mentioned as wastewater pollutants that have a destructive effect on the environment. Pentachlorophenol (PCP) is one of these derivatives that may be carcinogenic to humans, and wastewater treatment containing PCP is required. Therefore, the aim of this study was to remove PCP from aqueous media.

    Materials and Methods

    Effective operating parameters such as initial PCP concentration (25, 50, 100, and 150 mg/L), persulfate concentration (25, 50, 75, and 100 mg/L), solution pH (5, 7, 9, and 11), and reaction time (10, 20, 30, and 40 min) were investigated. After the removal of PCP, an experimental design based on an orthogonal array using the Taguchi method was proposed.

    Results

    Based on the results, 98.78% of PCP in the optimal conditions (initial concentration of PCP of 25 mg/L, concentration of sodium sulfate (Na-PS) of 20 mg/L, pH = 11, and reaction time of 40 min) was removed. In this process, the COD and TOC removal rates were 82.3% and 61%, respectively. Analysis of variance (ANOVA) showed that persulfate is the most effective factor in the removal of PCP in the persulfate/UV process.

    Conclusion

    Persulfate/UV processes as an advanced oxidation process, powerful and environmentally friendly, can be used in wastewater treatment containing phenolic compounds, including PCP.

    Keywords: Persulfate, UV lamp, Sulfate radical, Pentachlorophenol, Taguchi
  • Mehdi Alhamd, Tayebeh Tabatabaie*, Iman Parseh, Fazel Amiri, Nezamaddin Mengelizadeh Pages 239-256
    Background and Aim

    The development of industry has recently led to the release of 2 × 105 tons of colored wastewater into the environment. The presence of these solutions due to their toxicity and carcinogenic potential can be a threat to human health. The aim of this study was to investigate the efficiency of MWCNTs-CuNiFe2O4 nanocomposite in activating peroxymonosulfate (PMS) for degradation of reactive black 5 dye (RB5).

    Methods

    In this study, nanocomposites were characterized by diagnostic techniques of SEM, TEM, FTIR, and XRD. Influence of operating parameters such as pH (2-11), nanocomposite concentration (10-750 mg/L), PMS concentration (0.25-8 mM), dye concentration (10-250 mg/L), and reaction time (0-60 min) was evaluated. Stability and scavenging tests of reactive species under optimal conditions were studied.

    Results

    The results showed that the MWCNTs-CuNiFe2O4/PMS system has a high performance in RB5 degradation compared to systems such as PMS, MWCNTs-CuNiFe2O4 and CuFe2O4/PMS.  RB5 degradation complete was obtained at pH of 7, the composite concentration of 250 mg/L, the PMS concentration of 4 mM, and the reaction time of 15 minutes. Suitable treatment of real solutions due to the presence of interfering materials requires a reaction time above 240 min. Stability tests for 5 reaction cycles showed that MWCNTs-CuNiFe2O4 could be a recyclable catalyst in PMS activation.

    Conclusion

    The synthesized composite can be used as a catalyst to activate PMS in RB5 dye removal due to its recyclability and high efficiency.

    Keywords: Nanocomposite, MWCNTs-CuNiFe2O4, Peroxymonosulfate, Recycling, Catalysis
  • Ali Asghar Najafpoor, Ahmad Jonidi Jafari, Mohammad Noori Sepehr, Sina Dousti* Pages 257-278
    Background

    Air pollution in large cities is one of the main difficulties that have harmful effects on humans and cause various diseases including cancers. So, present study with aim of determination the relation between air pollution and Incidence rate of two most common cancer in Tehran were performed.

    Methods

    at first, hourly data of pollutants including of CO, NO2, O3, SO2, PM10 were  taken  from  the  environmental  protection  agency  Tehran  and  Air  Quality  Control  Company and Archived documents of Disease data were acquired from Iran University of Medical Sciences .Then, descriptive studies were performed on criteria air pollutants and dependent variable . Finally, inferential tests such as Pearson correlation coefficient and linear regression were used to determine the relationship between air pollution and the incidence rate of Lung and Hematologic Neoplasms.

    Results

    Results showed there was significant relationship between PM10/O3 and among men and women. The correlation of coefficients between PM10 and O3 with Number of cases of disease in men  and women were 0.904, 0.882, 0.924, 0.931, 0.856, 0.949, 0.976, 0.860 respectively.

    Conclusion

    According to the results, there were positive relationship between PM10/O3 and incidence rate of Lung and Hematologic Neoplasms among men and women. Due to the high level of ozone and airborne particles and their health consequences, Continuous and further prevention and control measures should be developed to alleviate the situation of the two air pollutants.

    Keywords: Air pollution, Incidence rate, Lung Neoplasms, Hematologic Neoplasms