فهرست مطالب

نشریه مطالعاتی در مدیریت بانکی و بانکداری اسلامی
پیاپی 16 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا عسکرزاده دره*، زهره معمارپور، حامد فلاحی صفحات 1-16
    رشد و توسعه در بخش های مختلف اقتصادی، گویای چشم انداز کلی اقتصاد آن کشور است. کشورهای در حال توسعه، از جمله ایران، می توانند با آینده نگری و داشتن برنامه ریزی صحیح و نگرش به عوامل تاثیرگذار بر سیاست های پولی به توسعه مالی و در ادامه، به رشد اقتصادی دست یابند. برای تنظیم و هدایت سیاست های پولی، رابطه بین تورم و رشد اقتصادی اهمیت دارد. در دنیا، به‎منظور رسیدن به رشد اقتصادی از ابزارهای مالی مختلفی استفاده می شود، در حالی که در ایران، به‏دلیل ربوی بودن، نمی‎توان از بسیاری از این ابزارها استفاده کرد. به همین دلیل در کشور ما از ابزارهای مالی اسلامی به عنوان ابزاری مناسب برای تبادلات اقتصادی و بانکی استفاده می شود. در این پژوهش، رابطه بین ابزارهای مالی اسلامی (صکوک) و رشد اقتصادی در ایران بررسی شده و برای بررسی این رابطه، از روش تصحیح خطای مدل ARDL استفاده شده است. داده های فصلی از ابتدای سال 2010 تا فصل آخر سال 2018 (سال 1389 تا 1397) ارزیابی شده است. نتایج برآورد الگو نشان می دهد که در سال های مورد مطالعه، صکوک بر رشد اقتصادی ایران  تاثیر مثبت و معناداری داشته است.رشد و توسعه در بخش های مختلف اقتصادی، گویای چشم انداز کلی اقتصاد آن کشور است. کشورهای در حال توسعه، از جمله ایران، می توانند با آینده نگری و داشتن برنامه ریزی صحیح و نگرش به عوامل تاثیرگذار بر سیاست های پولی به توسعه مالی و در ادامه، به رشد اقتصادی دست یابند. برای تنظیم و هدایت سیاست های پولی، رابطه بین تورم و رشد اقتصادی اهمیت دارد. در دنیا، به‎منظور رسیدن به رشد اقتصادی از ابزارهای مالی مختلفی استفاده می شود، در حالی که در ایران، به‏دلیل ربوی بودن، نمی‎توان از بسیاری از این ابزارها استفاده کرد. به همین دلیل در کشور ما از ابزارهای مالی اسلامی به عنوان ابزاری مناسب برای تبادلات اقتصادی و بانکی استفاده می شود. در این پژوهش، رابطه بین ابزارهای مالی اسلامی (صکوک) و رشد اقتصادی در ایران بررسی شده و برای بررسی این رابطه، از روش تصحیح خطای مدل ARDL استفاده شده است. داده های فصلی از ابتدای سال 2010 تا فصل آخر سال 2018 (سال 1389 تا 1397) ارزیابی شده است. نتایج برآورد الگو نشان می دهد که در سال های مورد مطالعه، صکوک بر رشد اقتصادی ایران  تاثیر مثبت و معناداری داشته است.
    کلیدواژگان: صکوک، ابزارهای مالی اسلامی، رشد اقتصادی ایران، تورم، فرم تصحیح خطای مدل ARDL
  • زینب ملایی*، مهدی منکاوی صفحات 17-42

    کسب‎وکارهای کوچک و متوسط (SMEs) بر توسعه اقتصادی هر کشوری تاثیر مهمی دارند، اما در دسترسی به منابع مالی لازم برای انجام فعالیت‎های خود با موانعی مواجهند. این در حالی است که موسسه‎های مالی، از قبیل بانک‎ها، در اعتبارسنجی این نوع کسب‎وکارها به منظور تخصیص اعتبار، مشکلات مختلفی دارند. بانک‎ها و موسسه‎های مالی برای شناسایی گیرنده تسهیلات و تعیین ارزش وثیقه لازم، از مدل‎های مختلف امتیازدهی اعتباری استفاده می‎کنند. SMEsها از نظر مدیریت داده‎های مالی در مقایسه با شرکت‎های بزرگ، سازمان دهی‎نشده تلقی می شوند؛ از این رو ارزیابی ریسک اعتباری فقط بر اساس داده های مالی، نگرانی های متعددی در خصوص نحوه بازپرداخت تسهیلات توسط کسب‎وکارهای کوچک و متوسط ایجاد می‏کند. در این پژوهش پس از مرور ادبیات و پیشینه اعتبارسنجی کسب‎وکارهای کوچک و متوسط، مولفه ‏های مختلف اعتبارسنجی این کسب‎وکارها در قالب چهار مولفه اصلی و 26بعد شناسایی و توسط 15 کارشناس اعتباری بانک های مختلف اولویت‎بندی شد، سپس داده‏ های به‎دست ‏آمده با استفاده از تکنیک AHP تحلیل شدند. از نظر کارشناسان اعتباری بانک ها، به منظور اعتبارسنجی کسب‎وکارهای کوچک و متوسط، در میان مولفه ‏ها، مولفه‎های مالی و مدیریت در رده‏ های اول و دوم اولویت قرار دارند. در خصوص اولویت ابعاد نیز، ابعاد ثبات مالی، سودآوری، وضعیت فناوری و سیاست های دولت، به ‏ترتیب در رتبه‏ های اول تا چهارم قرار دارند.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، SMEs، بانک‎ها و موسسه‎های مالی، AHP
  • محمد نوروزی*، مهدیه اسفندیارپور، رحیم شهسوارپور صفحات 43-76
    در اقتصاد هر کشور، نقش بانک ها متناسب با ساختار اقتصادی آن نظام تعیین می شود و چون اقتصاد ایران پول محور و به اصطلاحی بانک مدار است، اهمیت بانک ها در اقتصاد ایران بسیار متفاوت است. بانک ها باید برای پاسخ گویی به ماموریت شرکتی، از یک سو و مسیولیت اجتماعی و از سوی دیگر با تغییر ترکیب دارایی های خود، این نقش را موثرتر کنند. امروزه یکی از مشکلات اساسی بانک ها، میزان مطالبات غیرجاری آنهاست. نسبت مطالبات غیرجاری به تسهیلات اعطایی در نظام بانکی، معیاری است که از آن برای سنجش سلامت بانک استفاده می‎شود. مطالبات غیرجاری بانک ها، می‎تواند منشا بسیاری از بحران های مالی و پولی در دنیا باشد و برای بانک ها، بخش های مختلف اقتصادی و در ابعاد وسیع تر، برای مردم هر کشوری آثار سوء بسیاری ایجاد کند. بی تردید در سال های اخیر، مسیله مطالبات غیرجاری، موضوعی است که برای نظام بانکی، به مسیله‎ ای حاد تبدیل شده و بروز این بحران در نظام مالی، می‎تواند برای خروج پس‎انداز سپرده‎گذاران از بانک ها و در نتیجه، ورشکستگی آنها موثر واقع شود. از این رو، دست‎اندرکاران نظام بانکی، به ‎دنبال حل این معضل هستند. در این راستا، نخستین گام برای رفع چنین مشکلی، شناسایی عوامل تاثیرگذار بر افزایش مطالبات غیرجاری و رتبه‎بندی این عوامل است. از این رو، هدف این پژوهش، شناسایی و رتبه بندی عوامل اثرگذار بر افزایش مطالبات غیرجاری بانک‎های دولتی، بانک‎ های مشمول اصل 44 و بانک‎های خصوصی در ایران به طور تجربی است.
    کلیدواژگان: مطالبات غیرجاری، رتبه‎بندی گرت، بانک های دولتی، بانک های مشمول اصل 44، بانک های خصوصی
  • نادر هاشم زاده اقدم* صفحات 77-98
    تاکنون در حوزه امنیت اطلاعات سازمانی پژوهش های متعددی انجام شده است، اما در پژوهش پیش رو با استفاده از سیاست های امنیت اطلاعات در راستای ایمن سازی رفتار کاربران سیستم های اطلاعاتی از جانب حمایت مدیریتی تلاش شده است. بر همین اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیرات غیرمستقیم حمایت مدیریتی از طریق نقش میانجی اعتماد درک‎شده و خودکارآمدی بر رفتار انطباقی کاربران با استفاده از سیاست های امنیت اطلاعات در یک نمونه تصادفی 256 نفری از کارکنان بانک های استان آذربایجان شرقی در سال 1398 طراحی و انجام شده است. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که بر اساس پاسخ شرکت کنندگان پژوهش ، اعتماد درک‎شده و خودکارآمدی در نقش میانجی، تاثیر حمایت مدیریتی را بر رفتار انطباقی کاربران اعمال می کنند. مدل پژوهشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی‎شده، با اتخاذ از یک رویکرد چندبعدی تعاملات بین مدیریت و کاربران را بررسی کرده و در سازگاری رفتار کاربران نقش مهمی ایفا کرده است. همچنین این پژوهش تاثیر حمایت مدیریتی (آموزش، رفتار و تمرین دهی رهبر) در راستای منطبق‎سازی رفتار کاربران را برجسته کرده و در خصوص نقش به‎کارگیری سیاست های امنیت اطلاعات بحث کرده است.
    کلیدواژگان: الگوی امنیت اطلاعات سازمان، حمایت مدیریتی، اعتماد درک‏شده، خودکارآمدی، رفتار انطباقی کاربران، سیاست های امنیت اطلاعات
  • میرمیلاد عطشانی، مهدی معدن چی زاج*، علی شیدائی نرمیقی صفحات 99-132

    بانک ها به‏ عنوان یکی از نهادهای بسیار مهم و رکن اساسی سیستم مالی کشور، در توسعه و رشد اقتصادی نقش تعیین‎کننده ای دارند. چنانچه نقش واسطه گری بانک ها در جذب سپرده ها و توزیع مجدد آن به صورت سرمایه گذاری و اعطای تسهیلات، به‎صورت کارا انجام شود، خواهد توانست بستر لازم برای دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی را فراهم آورد. بنابراین، این پرسش همواره درباره عملکرد بانک ها وجود دارد که بانک ها در یک اقتصاد با چه میزان و درجه ای از کارایی عمل می کنند و عوامل موثر بر آن چیست؟ از سویی دیگر، با توجه به بحران مالی جهانی 2007 تا 2008 ناشی از ریسک پذیری بیش از حد بانک ها، ریسک پذیری به‎عنوان عاملی اثرگذار در فرایند تولید بانکی شناخته شده است که می بایست به‎درستی در مدل های سنجش کارایی در نظر گرفته شود. به همین منظور، در این پژوهش از یک مدل مرزی تصادفی با ضرایب ناکارآمدی تصادفی استفاده شده که هم قادر به شناسایی اثرهای عوامل محیطی همچون تورم و نوسان های نرخ ارز بر ناکارایی است و هم نقش ریسک پذیری در طراحی ناکارآمدی و اثرهای مختلف ریسک بر کارایی را نشان می دهد. برای تخمین مدل از داده های 16 بانک طی سال های 1380 تا 1397 با توجه به داده های در دسترس بهره برده شده است. بر اساس نتایج به دست آمده افزایش تورم، نرخ ارز و ریسک اعتباری، بر کارایی بانک ها تاثیر منفی و افزایش ریسک سرمایه و ریسک بازار، بر کارایی بانک ها تاثیر مثبت دارند.

    کلیدواژگان: کارایی، بانک، ریسک‎ پذیری، تجزیه و تحلیل بیزی، اقتصادسنجی مالی
  • درخشان حیدری*، کیومرث سهیلی، علی فلاحتی صفحات 133-152

    نااطمینانی سیاست‎های اقتصادی و از جمله نااطمینانی تورم، اثرهای گسترده ای بر عملکرد اقتصاد کلان دارد. نااطمینانی، برنامه‎ریزی اقتصادی را با مشکل مواجه می‎کند و مخاطرات سرمایه‎گذاری را نیز افزایش می‎دهد. در چنین شرایطی، ممکن است راهکارهای پیشگیری از فرار مالیاتی بی اثر شوند. در این شرایط، شرکت‎ها به طور عمده برای پرداخت مالیات کمتر، رفتارهای تدافعی در پیش می‎گیرند. بنابراین، به منظور جلوگیری از خطرها برای جلوگیری از مالیات، ابتکار عمل را کاهش می دهند. با توجه به موضوع، هدف این پژوهش، بررسی تاثیر میزان جمع‏آوری مالیات بر رابطه بین نااطمینانی از سیاست‎های اقتصادی و بار مالیاتی شرکت‎ها طی دوره زمانی 1398 تا1390 در شرکت‎های منتخب بورس اوراق بهادار تهران با رویکرد رگرسیون چندکی و اثرهای ثابت بود. نتایج این پژوهش نشان داد که میزان جمع آوری مالیات رابطه بین نااطمینانی تورم و بار مالیاتی شرکت‎ها را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: نااطمینانی تورم، رفتارهای تدافعی، بورس، رگرسیون چندک
|
  • Ghomreza Askarzadh Darh *, Zohre Memarpour, Hamed Fallahi Pages 1-16
    Economic growth and development can offer a broad perspective of a country's economy. Developing countries, such as Iran, can attain financial development and economic growth through foresight, planning, and identifying the factors affecting monetary policies. The relationship between inflation and economic growth matters for formulating and directing monetary policies. Various financial instruments are employed to secure economic growth worldwide. By contrast, many of these instruments are not used in Iran, as they are usurious (Rabavi). Instead, Islamic financial instruments are utilized as suitable tools for banking and economic transactions in Iran. The present study examines the relationship between Islamic financial instruments (Sukuk) and economic growth in Iran. It draws on the ARDL approach. It evaluates seasonal data from early 2010 to the last season of 2018. The results of the model's estimation indicate that Sokuk has significantly and positively affected Iran's economic growth during the period under investigation.
    Keywords: Sukuk, Islamic financial instruments, Iran's economic growth, Inflation, error correction model ARDL
  • Zeynab Mollaei *, Mahdi Mankavi Pages 17-42

    Small and medium-sized enterprises (SMEs) have a significant impact on the economic development of any country, but they face obstacles in accessing the financial resources needed to carry out their activities. Similarly, financial institutions such as banks have various challenges in accrediting these types of businesses to allocate credit. Banks and financial institutions use different credit scoring models to identify the borrower's facility and determine the required collateral value. But because SMEs are considered unorganized in terms of financial data management compared to large corporations, credit risk assessment based solely on financial data leaves banks and financial institutions with multiple concerns about how to repay the facility by acquiring And faces small and medium jobs. In this regard, in this study, after reviewing the literature and credit history of small and medium businesses, different components of credit validation of these businesses in the form of four main components and 26 dimensions were identified and prioritized by 15 credit experts of different banks and then data The obtained data were analyzed using AHP technique. Shows that according to the credit experts of banks, for accreditation of small and medium businesses, among the components, financial components and management are the first and second priority, as well as among the dimensions; financial stability, profitability, technology status, and government policies are the first to fourth priorities, respectively.

    Keywords: credit rating, SMEs, Banks, Financial Institutions, AHP
  • Mohammad Norozi *, Mahdiyeh Esfandiarpoor, Rahim Shasavar Poor Pages 43-76
    The role of banks in the economy of any country is determined by the economic structure of that system. Since the type of economy in Iran is a money-oriented and so-called bank-oriented market, the importance of banks in the economy of Iran is very different. To achieve the corporate mission on the one hand and social responsibility, on the other hand, banks must fulfill this role by changing the composition of their assets. Today, one of the main problems of banks is the amount of their non-current receivables. The ratio of non-current receivables to lending facilities in the banking system is a criterion that is used to measure the health of the bank. Non-current receivables of banks can be the source of many financial and monetary crises in the world and can have many adverse effects on banks, various economic sectors, and on a larger scale, on the people of any country. Undoubtedly, in recent years, the issue of non-current receivables has become an acute issue for the banking system, and the emergence of this crisis in the financial system can lead to the outflow of depositors' savings from banks and, consequently, their bankruptcy. Therefore, those involved in the banking system are seeking to solve this problem. In this regard, the first step to solving such a problem is to identify the factors affecting the increase of non-current receivables and rank these factors. Therefore, the purpose of this study is to identify and rank the factors affecting the increase in non-current receivables of public, private and Banks subject to principle 44 in Iran empirically.
    Keywords: Non-current receivables, Garrett rating, Public Banks, Private Banks, Banks subject to principle 44
  • Nader Hashemzadeh Aghdam * Pages 77-98
    Different research has been performed on the organizational information security criteria, however, in the present study, applying information security policies for immunization of data systems users' behavior in terms of directorial support has been tried. Considering this fact, the present research has been designed and performed to investigate the indirect effects of directorial support through the intermediary role of the understood trust and self-efficacy on users' adjustment behavior by applying information security policies in a random sample consisting of 256 East Azerbaijan banks personnel in 1398. Modeling results of structural equations showed that considering the research participants' response, comprehended trust and self-efficacy in the intermediary role, apply for directorial support on users' adjustment behavior. Using a multi-dimensional approach, the research model based on planned behavior theory has examined interactions between the director and users and has played a major role in users' behavior adjustment. Besides, this study highlights the directorial support effect (teaching, behavior, and director practice) in the direction of adjusting users' behavior, and has discussed the role of applying data security policies.
    Keywords: Organization information Security pattern, Directorial support, Comprehended trust, self-efficacy, Users adjustment behavior, Data security policies
  • MirMilad Atshani, Mehdi Madan Chi Zaj *, Ali Sheidaei Narmighi Pages 99-132

    Banks are one of the most important institutions and an essential element of the financial system of any economy as they play a decisive role in economic development and growth. The role of banks as intermediaries in attracting deposits and redistributing them in the form of investment and granting facilities, if done efficiently, will be able to provide the necessary basis for achieving economic growth and development. Therefore, there is always the question about the performance of banks, to what extent and degree of efficiency do banks operate in an economy, and what are the factors influencing them? On the other hand, due to the global financial crisis of 2007-2008, caused by banks' excessive risk-taking, risk-taking is recognized as an influential factor in the banking production process, which should be properly considered in performance measurement models. Therefore, in this study, a random boundary model with random inefficiency coefficients has been used, which can identify the effects of environmental factors such as inflation rate and exchange rate fluctuations on inefficiency. It also shows the role of risk-taking in designing inefficiencies and the various effects of risk on efficiency. To estimate the model, the data of 16 banks from the years 2006 to 2018 have been used according to the available data. Based on the results; Increasing inflation and exchange rate and credit risk have a negative effect and increasing capital risk and market risk have a positive effect on the efficiency of banks.

    Keywords: Efficiency, Bank, Risk-Taking, Bayesian analysis, Financial econometrics
  • Derakhshan Haidary *, Kumars Sohaili, Ali Falahati Pages 133-152

    Uncertainty of economic policies, including inflation uncertainty, has wide-ranging effects on macroeconomic performance. Uncertainty challenges economic planning and increases investment risks. In such a situation, strategies to prevent tax evasion may become ineffective. In this situation, companies mainly adopt defensive behaviors to pay less tax. Therefore, companies reduce risk-taking initiatives to avoid taxes. Considering the topic, this study aimed to investigate the effect of the tax collection rate on the relationship between the uncertainty of economic policies and the tax burden of companies from 2010 to 2018 in selected companies on the Tehran Stock Exchange with the approach of quantile regression and fixed effects. The results of this study showed that the amount of tax collection reduces the relationship between inflation uncertainty and the tax burden of companies.

    Keywords: Inflation Uncertainty, Defensive behavior, Stock market, Quintile regression