فهرست مطالب

مطالعات دفاعی استراتژیک - پیاپی 88 (تابستان 1401)

نشریه مطالعات دفاعی استراتژیک
پیاپی 88 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • یعقوب زهدی نسب، فضل الله نوذری، علیرضا سعادت راد، صابر قلی نژاد* صفحات 4-44

    تراز یابی و مقایسه قدرت نظامی کشورها توسط موسسات مختلف بر اساس یک سری مولفه ها متفاوت به صورت کلی و سالانه در جهان انجام می شود اما با توجه به موقعیت، ظرفیت و سایر موارد و مسایل مربوطه هر کشوری با کشور دیگر متفاوت است. نداشتن مدل بومی برای این مسیله باعث خطای محاسباتی در برآوردها می شود که هدف اصلی این تحقیق دست یابی و ارایه مدلی نوین ترازیابی قدرت نظامی با تاکید بر قدرت نظامی هوایی است و سوال اصلی تحقیق بر همین اساس طرح گردید که مدل نوین ترازیابی قدرت نظامی هوایی چگونه است؟ این پژوهش با نگاه کاربردی- توسعه ای و با استفاده از مصاحبه، پرسشنامه و نرم افزارهای تحلیلی و با روش پژوهشی آمیخته (کمی و کیفی) استفاده کرده و بر اساس ادبیات نظری تحقیق و حجم نمونه آماری که بین 70 نفر از جمعیت پاسخ دهندگان بودند با داده های جمع آوری شده و تجزیه وتحلیل آن ها، به این نتیجه رسید که قدرت نظامی شامل دو بعد محسوس و نامحسوس " هوایی" بوده که نهایتا این ابعاد، مولفه ها و شاخص ها مشتمل بر 2 بعد محسوس و نامحسوس و با 24 مولفه که 14 مولفه محسوس و 10 مولفه نامحسوس و 85 شاخص که با 49 شاخص محسوس و 36 شاخص نامحسوس توسط جامعه نمونه و ارتباط منطقی ایجادشده بین آن ها، با استفاده از نرم افزارهای تحلیلی مورد تایید اقدام به ارایه مدل ترازیابی قدرت نظامی هوایی نمود.

    کلیدواژگان: قدرت نظامی، ترازیابی قدرت نظامی، ترازیابی قدرت نظامی هوایی
  • حسین دهقان، محمدرضا ولوی، عباس چاردولی، شهرام حسن نژاد* صفحات 45-70

    در این پژوهش سعی شده است تا با استفاده از نظریه داده بنیاد ابعاد، مولفه ها و شاخص های تاثیرگذار در سیاست گذاری دفاعی جمهوری اسلامی ایران از دیدگاه امام خمینی (رحمت الله علیه) و رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) استخراج گردد. برای این منظور از آمار توصیفی (بررسی فراوانی، میانگین و...) و آمار استنباطی (مقایسه اهمیت ابعاد، مولفه ها و شاخص های این حوزه با مقدار میانگین به کمک آزمون t تک نمونه ای) استفاده شد و برای بررسی وجود همبستگی بین ابعاد، مولفه ها و شاخص های این حوزه از آزمون همبستگی اسپیرمن گرفته شد. همچنین، برای رتبه بندی این ابعاد و مولفه ها و شاخص ها بر اساس میزان اهمیت و اثر در این حوزه از آزمون فریدمن بر روی داده های احصا شده از پرسشنامه ها کمک گرفته شد. جامعه آماری شامل خبرگان، صاحب نظران و کارشناسان و متخصصانی که در مراکز علمی و پژوهشی در این زمینه فعالیت دارند می باشد. با توجه به تحلیل ها تعداد پنج بعد، پانزده مولفه و 45 شاخص احصاء و تبیین گردید. با پرداختن به مولفه های به دست آمده حوزه که همان مولفه های دیپلماسی، استقلال، آرمان خواهی، وجوب دفاع، دفاع همه جانبه، شهادت طلبی، دشمن شناسی، کار جهادی، ابتکار و خلاقیت، تقوا مردمی سازی، بصیرت، تربیت و آموزش و استحکام درونی و مقابله جدی با متغیرهای بازدارنده همچون تحریم ها، وابستگی، تهدیدات، دنیا طلبی و فساد نتایجی مانند بازدارندگی و اقتدار دفاعی حاصل خواهد گردید.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری دفاعی، دفاع، الگوی راهبردی
  • ابراهیم نجفی، حامد مهرآبادی آرانی* صفحات 71-98

    یکی از اهداف انقلاب اسلامی ایران تعمیق معارف و ارزش های آن در همه ارکان نظام و سطوح مختلف مردم است. از عوامل بسیار مهمی که می تواند این هدف مقدس را محقق نماید کارآمدی نظام مقدس جمهوری اسلامی است. در علم سیاست کارآمدی یا کارایی بیانگر توانایی اداره یک کشور توسط مدیران شایسته و ایفای بهینه کار ویژه های دولت و کسب حداکثر رضایت مندی مردم است که در نظام جمهوری اسلامی انجام موفقیت‏آمیز کار ویژه ها در راستای عمق بخشی داخلی انقلاب اسلامی است. در این پژوهش با بهره گیری از روش توصیفی - تحلیلی و نوع کاربردی تلاش گردیده است تا به سوال «تاثیر عوامل کارآمدی بر تدوین راهبرد عمق‎بخشی داخلی انقلاب اسلامی چیست؟» پاسخ داده شود. بدین منظور برای تایید عوامل احصاء شده بر تدوین راهبرد فوق 2 نوع پرسشنامه بین جامعه آماری 40 نفری به صورت تمام شمار توزیع و پس از اخذ نظر جامعه آماری با استفاده از تحلیل داده ها و استفاده از آزمون فریدمن، تجزیه وتحلیل شد. نتایج حاصله شامل 29 عامل موثر بر کارآمدی نظام (10 عامل قوت، 5 عامل ضعف، 9 عامل فرصت و 5 عامل تهدید) برای عمق‎بخشی داخلی انقلاب اسلامی است.

    کلیدواژگان: عمق‎بخشی داخلی، انقلاب اسلامی، کارآمدی
  • مرتضی رحمانی، مرتضی خاکزار بفروئی، امید اردلان* صفحات 99-122

    فرماندهی معظم کل قوا (مدظله العالی) در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی بر جوشاندن چشمه علم و عبور از مرزهای کنونی دانش تاکید فرمودند. رسیدن به این مهم؛ مستلزم دست یابی به الگویی است که با رویکرد سیستمی، زیرساخت های موثر در پیاده سازی مدیریت دانش و رابطه بین آن ها را تبیین نماید. پژوهش حاضر باهدف دست یابی به الگوی پیاده سازی مدیریت دانش در دانشگاه های ارتش جمهوری اسلامی ایران به رشته تحریر درآمده است. این روش از بعد هدف کاربردی است و ازنظر گردآوردی داده ها، پیمایشی به شیوه مدل یابی معادلات ساختاری است. در این پژوهش، ابتدا از روش دلفی از نظرات 16 نفر از خبرگان و متخصصین در خصوص مدل استفاده شد. سپس جهت تایید الگو، پرسشنامه بین 130 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه های آجا با مرتبه مربی به بالا توزیع گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده است و داده ها از طریق نرم افزار SMART PLS و با استفاده از آزمون های توصیفی و روش مدل یابی معادلات ساختاری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. بر اساس یافته های تحقیق، الگوی پیاده سازی مدیریت دانش از 66 شاخص در قالب 13 عامل شامل؛ فرهنگ سازمانی (فرهنگ اعتماد، فرهنگ همکاری، فرهنگ یادگیری، فرهنگ دانایی)، ساختار سازمانی (رسمیت، عدم تمرکز) و منابع انسانی (انگیزش، نگهداشت) عوامل زیرساختی؛ و تولید دانش، ذخیره دانش، تسهیم دانش، به کارگیری دانش و حفظ و نگهداری دانش می باشد. طبق رتبه بندی انجام شده، نگهداشت بیش ترین اهمیت و فرهنگ دانایی کمترین اهمیت را از دیدگاه خبرگان دانشگاه های آجا در پیاده سازی مدیریت دانش، داشته است.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، پیاده سازی مدیریت دانش، مدل یابی معادلات ساختاری، دانشگاه های ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • ایرج بختیاری*، احمد عسکری صفحات 123-149

    آگاهی وضعیتی به عنوان یک قابلیت فردی و جمعی نقش بسزایی در ادراک محیط عملیاتی و فهم معنای اطلاعات دریافتی و پیش بینی آینده نزدیک جهت تصمیم گیری فرماندهان و کارکنان شبکه فرماندهی و کنترل درصحنه نبرد دارد؛ بنابراین هدف از انجام پژوهش حاضر ارایه مدل آگاهی وضعیتی در شبکه فرماندهی و کنترل پدافند هوایی می باشد. بدین منظور در ابتدا با استفاده از مبانی نظری و مصاحبه نیمه عمیق، ابعاد مدل در شش بخش شامل عوامل فردی، عوامل سازمانی، عوامل محیطی و فرایندهای آگاهی وضعیتی، تصمیم گیری و عملکرد و نیز 38 مولفه احصاء گردید. اعتبار ابعاد و مولفه ها به صورت کیفی و کمی مورد تایید قرار گرفت و شاخص های برازش با مقادیر NFI=0.941،GFI=0.953, TLI=0.934,CFI =0.879, RMR=0.073, RMSEA=0.068, Chi square=2.541 که نشان از حمایت داده های تجربی از مدل ارایه شده است. خبرگان 8 نفر و جامعه آماری شامل متخصصین حوزه فرماندهی و کنترل دریکی از یگان های آجا و حجم نمونه نیز به تعداد 190 نفر به صورت تصادفی و طبقه ای انتخاب شدند. این پژوهش با رویکرد آمیخته ازنظر قلمرو در حوزه عوامل انسانی و رفتاری، ازنظر جهت گیری توسعه ای، ازنظر رویکرد قیاسی- استقرایی، هدف اصلی اکتشاف، تبیین و پیش بینی، شیوه گردآوری اطلاعات مشاهده و مصاحبه می باشد. نتایج پژوهش نشان داد آگاهی وضعیتی یک فرایند پیچیده بوده و از عوامل مختلفی مانند فردی، سازمانی و محیطی تاثیر پذیرفته و طی فرایندهای ادراک، فهمیدن و پیش بینی، نحوه عملکرد فرد در محیط های پویا و پیچیده را شامل می گردد.

    کلیدواژگان: آگاهی وضعیتی، فرماندهی و کنترل، فرآیند تصمیم گیری، عملکرد
  • ظریف منش حسین، مهدی باقری هشی، علیرضا حامدی سنجانی* صفحات 151-171

    یکی از مهم ترین ارکان نظام های آموزشی به ویژه دوره های تحصیلات تکمیلی، نیازسنجی آموزشی به منظور تدوین محتوای برنامه درسی است. این پژوهش باهدف تدوین برنامه درسی دوره دکترای اندیشه نظامی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی صورت گرفته. روش پژوهش حاضر کیفی و از ابزار مصاحبه و نمونه گیری گلوله برفی بهره مند شده و پس از تحلیل مضمون مصاحبه های انجام شده با صاحب نظران که تعداد 12 نفر از اساتید گرایش اندیشه نظامی می باشند، مفاهیم کلیدی استخراج و با ترکیب مفاهیم کلیدی مقوله های اصلی احصاء گردیده است. در ادامه مقولات اصلی برمبنای الگوی فرآیند نیازسنجی آموزشی چونگ در سه مولفه تعیین نیازها، تعیین اهداف و برنامه درسی تعیین گردید. سپس پرسشنامه بسته برای تایید نظرات خبرگان و متخصصین توزیع شد. برای تعیین پایایی ابزار کمی پژوهش از آلفای کرونباخ و با استفاده از شاخص های نسبت روایی محتوایی (CVR) و روایی محتوایی (CVI) روایی پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت. درنهایت مولفه تعیین نیازهای آموزشی با 8 شاخص، مولفه اهداف آموزشی با 9 شاخص و مولفه برنامه درسی با 21 شاخص احصاء گردید.

    کلیدواژگان: نیازسنجی، اندیشه، اندیشه نظامی، برنامه درسی
  • مصطفی ایزدی* صفحات 173-189

    در انقلاب اسلامی سیاست عین دیانت و مبتنی بر توحید و ولایت است. در فلسفه سیاسی انقلاب اسلامی هرچند پیشرفت مادی مطلوب است اما به عنوان وسیله، اما هدف رشد و تعالی انسان و جامعه است. در این عرصه امنیت فردی و اجتماعی منبعث از ایمان است، در حقیقت برای رسیدن به «امنیت» باید اسلام را حفظ کرد؛ بنابراین اگر انسان ها و جامعه اسلامی، ایمان اسلامی را با عدالت حفظ نماید از آرامش و امنیت برخوردار است. به عبارتی آنچه امنیت را تامین می کند صرفا مادی نیست بلکه بایستی به نیازهای معنوی فردی و اجتماعی توجه نمود، این نگاه در اساس متفاوت از دیدگاه اومانیسم است که در ایجاد امنیت مبنا، تامین نیازهای مادی انسان و اجتماع در جهت اعمال حاکمیت و کسب قدرت می باشد. هر یک از این دو رویکردها فلسفه سیاسی امنیتی متفاوتی دارند. در فلسفه سیاسی مکتب امنیتی تهران، امنیت واقعی که منطبق با فطرت انسانی است در دستگاه ولایت که منشا آن توحید است، فراهم می گردد. در این تحقیق نحوه جمع آوری داده ها از روش مطالعه کتابخانه ای بوده و ادبیات تحقیق و مباحث نظری آن بر این اساس جمع آوری شده و با استفاده از روش تحلیل تفسیری و اسنادی از دیدگاه صاحب نظران حوزه فلسفه سیاسی امنیتی و سایر داده های کیفی با مراجعه به آیات قرآن، تفاسیر، احادیث و فرمایشات حضرت امام خمینی (رحمت الله علیه) و امام خامنه ای (مدظله العالی) و با استفاده و تحلیل محتوای کیفی مطالب مورد تجربه و تحلیل قرارگرفته و نتیجه گیری شده است.

    کلیدواژگان: نظام سیاسی جامعه اسلامی، فلسفه سیاسی امنیت، دستگاه ولایت، مکتب امنیتی تهران
  • احمد وحیدی، فریبرز قادر پناه، هادی سلیمان پور، خرداد حکیمی* صفحات 191-214

    اقیانوس هند، اقیانوسی راهبردی، مهم و اقتصادی در جهان است و پل ارتباطی میان جنوب غرب آسیا، خاور، جنوب و جنوب خاوری آسیا، استرالیا، آفریقا، اروپا و آمریکا است و حجم سنگینی از آمد و شد دریایی جهان را در خود دارد. با نگرش به موقعیت راهبردی اقیانوس هند، بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای دارای علایق ژیوپلیتیکی متفاوتی در این منطقه هستند که بعضا ممکن است زمینه بروز بحران های امنیتی در این منطقه را پدید آورد. هدف تحقیق ارایه الگوی  همگرایی امنیت دریایی در حوزه شمال اقیانوس هند با تاکید بر حوزه های نظامی و اقتصادی است. این پژوهش از نظر هدف «کاربردی- توسعه ای» و از نظر شیوه اجرا ،  داده بنیاد با رویکرد آمیخته می باشد. روش نمونه گیری در این پژوهش تمام شمار وجامعه خبرگی 12  تعیین شده است .جمع آوری داده ها نیز از طریق روش مصاحبه ی نیمه ساختاریافته انجام شده و تا اشباع نظری ادامه پیدا نموده است. بر اساس نتایج پژوهش 71 مفهوم ، 57 مقوله و33 مضمون شامل 6 عامل علی مانند عوامل دفاعی- امنیتی، عوامل ژیوپلیتیکی وعوامل اقتصادی، 4 عامل زمینه ای مانند بستر لازم برای استقلال منطقه ای، زمینه ایجاد نیروی مشترک و مرکب، 7 عامل مداخله گر مانند توان نیروی دریایی کشورها، موقعیت ژیواستراتژیک، آسیب پذیری اقتصادی کشورها، تعارض منافع، 6 راهبرد مانند استفاده از ظرفیت همگرایی و همبستگی، کاهش حضور نظامی بازیگران و قدرت های مداخله گر خارجی  و10 پیامد مانند افزایش بهره گیری ازعمق راهبردی ج.ا.ایران، افزایش میزان همبستگی کشورهای منطقه با ج.ا.ایران، مشارکت در ایتلاف دفاعی- امنیتی، تعاملات نظامی، مناسبات اقتصادی احصاء و الگوی همگرایی امنیت دریایی در حوزه شمال اقیانوس هند با تاکید بر حوزه های نظامی و اقتصادی تدوین گردید.

    کلیدواژگان: الگوی همگرایی، امنیت دریایی، اقیانوس هند
  • محمدحسن نامی، فتح الله کلانتری*، کاووس خواجه حسنی صفحات 215-239

    در آمایش سرزمین تنظیم رابطه انسان و فعالیت های انسان در فضا، رویکردی کل نگر، جامع نگر و بلندمدت در برنامه ریزی محسوب می شود. با انجام برنامه ریزی آمایش استانی موانع و مشکلات و قابلیت های بالقوه در زمینه های مختلف اقتصادی اجتماعی و فضایی کشور نمایان خواهد شد. این تحقیق به دنبال شناسایی عوامل جغرافیایی، محیطی و فضایی موثر بر فعالیت های اقتصادی، سیاسی، نظامی، فرهنگی و زیست محیطی، موثر بر آمایش سرزمینی استان های شمالی است. هدف اصلی تحقیق، تبیین گونه شناسی آمایش سرزمینی استان های شمالی است. این پژوهش از نوع کاربردی و توسعه ای بوده و به روش تاریخی و توصیفی انجام شده است. جامعه آماری 86 نفر بوده و گردآوری اطلاعات به دو روش، روش میدانی و کتابخانه ی انجام شده است. داده ها در محیط نرم افزار SPSS وارد و با استفاده از روش های آمار توصیفی تجزیه وتحلیل شده است. تجزیه وتحلیل سوالات پرسشنامه به کمک فنون آمار توصیفی و استنباطی به انجام شده و تعداد 7 مولفه با 103 عامل موثر بر آمایش سرزمینی استان های شمالی به دست آمده است، بر اساس نتایج تحقیق مولفه های نقش آفرین در آمایش سرزمینی استان های شمالی به ترتیب اولویت عبارت اند از: دفاعی- امنیتی با 13 عامل، جغرافیا با 19 عامل، جمعیت با 15 عامل، زیست محیطی با 16 عامل، سیاسی با 15 عامل، اقتصادی با 15 عامل و فرهنگی با 18 عامل.

    کلیدواژگان: آمایش، گونه شناسی، انسان، فضا، جغرافیا
|
  • Y. Zohdinasab, F. Nowzari, A .Sa’Adatrad, S. Gholinejad * Pages 4-44

    Balancing and comparing the military power of countries is done by different institutions based on a series of different components in general and annually in the world, but according to the situation, capacity and other issues and related issues, each country is different from another country. Lack of a native model for this issue causes a computational error in the estimates. The main purpose of this study is to achieve and present a new model for balancing naval power with emphasis on naval power. This is a naval power leveling. This research is applied-developmental and uses interviews, questionnaires and mixed research methods (quantitative and qualitative). With the data collected and analyzed, the donors concluded that naval power consisted of two tangible and intangible "naval" dimensions, which ultimately included two tangible dimensions, components, and indicators. And intangible and with 24 components, of which 14 tangible components and 10 intangible components and 85 indices with 49 tangible indices and 36 intangible indices were confirmed by the sample community and the logical relationship between them, using analytical software.

    Keywords: Military Power, Military Power Leveling, Naval Military Power Leveling
  • H. Dehghan, M. Valvi, A .Chardoli, Shahram Hassannejad * Pages 45-70

    One of the goals of the Islamic Revolution of Iran is conceptual use of Islamic knowledge and values ​​in all pillars of the system and at different levels of the people. One of the most important factors that can achieve this holy goal is the efficiency of the holy system of the Islamic Republic.In political science, efficiency or effectiveness indicates the ability to run a country by competent managers and perform the special work of government specialties and gain the maximum satisfaction of the people. In present study using descriptive-analytical methods and applied type, an attempt has been made to ask the question "What is the effect of efficient factors on the formulation of the internal conceptual using strategy of the Islamic Revolution?" to be answered. For this purpose, in order to confirm the enumerated factors on the development of the above strategy, two types of questionnaires were completely distributed among a statistical population of 40 people and after gathering datas from the statistical population data analysis and Friedman test were used for analyzing. The results include 29 factors affecting the efficiency of the system (10 factors of strength, 5 factors of weakness, 9 factors of opportunity and 5 factors of threat) for deepening (conceptual using)  the internal part of the Islamic Revolution.

    Keywords: “Internal conceptual use”, “Islamic Revolution”, “Efficiency”
  • E. Najafi, H .Mehrabadi Arani * Pages 71-98

    One of the goals of the Islamic Revolution of Iran is conceptual use of Islamic knowledge and values ​​in all pillars of the system and at different levels of the people. One of the most important factors that can achieve this holy goal is the efficiency of the holy system of the Islamic Republic.In political science, efficiency or effectiveness indicates the ability to run a country by competent managers and perform the special work of government specialties and gain the maximum satisfaction of the people. In present study using descriptive-analytical methods and applied type, an attempt has been made to ask the question "What is the effect of efficient factors on the formulation of the internal conceptual using strategy of the Islamic Revolution?" to be answered. For this purpose, in order to confirm the enumerated factors on the development of the above strategy, two types of questionnaires were completely distributed among a statistical population of 40 people and after gathering datas from the statistical population data analysis and Friedman test were used for analyzing. The results include 29 factors affecting the efficiency of the system (10 factors of strength, 5 factors of weakness, 9 factors of opportunity and 5 factors of threat) for deepening (conceptual using)  the internal part of the Islamic Revolution.

    Keywords: “Internal conceptual use”, “Islamic Revolution”, “Efficiency”
  • M .Rahmani, M. Rahmani, M . Khakzar Befroui, O. Ardalan * Pages 99-122

    In the statement of the second step of the Islamic Revolution, the supreme leader emphasizes on improvement of science and passing the current borders of knowledge. Gaining this important goal requires the achievement of a model that, with a systemic approach, explains the effective infrastructure in the implementation of knowledge management and the relationship between them.The present study has been written with the aim of achieving a model for implementing knowledge management in the universities of the Islamic Republic of Iran. This study is applied and it is collected by structural equation modeling.In this study, first the Delphi method was used from the opinions of 16 experts and specialists about the model. Then, to confirm the model, a questionnaire was distributed among 130 faculty members of AJA universities with the rank of instructor and above.The data collection tool was a questionnaire and the data were analyzed through SMART PLS software using descriptive tests and structural equation modeling. Based on the research findings, the knowledge management implementation model of 66 indicators in the form of 13 factors include; Organizational culture (culture of trust, culture of cooperation, culture of learning, culture of knowledge), organizational structure (formality, decentralization) and human resources (motivation, retention) Infrastructural factors; And knowledge production, knowledge storage, knowledge sharing, knowledge application and knowledge preservation. According to the ranking, maintaining the most important and knowledge culture has been the least important from the perspective of AJA universities experts in implementing knowledge management.

    Keywords: “Knowledge Management”, “Implementation”, “Structural Equation Modeling”, “Army Universities of the Islamic Republic of Iran”
  • I .Bakhtiyari *, A. Askari Pages 123-149

    Situational awareness as an individual and collective ability plays an important role in understanding the operational environment and understanding the meaning of information received and predicting the near future for decision-making commanders and staff of the command and control network on the battlefield; Therefore, the purpose of present study is to provide a situational awareness model in the air defense command and control network. For this purpose, using theoretical foundations and semi-structured interviews, the dimensions of the model in six sections including individual factors, organizational factors, environmental factors and processes of situational awareness, decision making and performance as well as 38 components were determined. The validity of dimensions and components was confirmed qualitatively and quantitatively and the fit indices with values of NFI = 0.941, GFI = 0.953, TLI = 0.934, CFI = 0.879, RMR = 0.073, RMSEA = 0.068, Chi square = 2.541 which indicate data support an experimental model is presented. Eight experts and a statistical population including experts in the field of command and control in one of the AJA units and a sample size of 190 people were selected randomly and stratified. This research is a mixed approach in terms of territory in the field of human and behavioral factors, in terms of development orientation, in terms of deductive-inductive approach, the main purpose of exploration, understanding and prediction is the method of collecting observation and interview information. The results showed that situational awareness is a complex process and is influenced by various factors such as individual, organizational and environmental and during the processes of perception, understanding and prediction, including how a person performs in dynamic and complex environments.

    Keywords: “Situational awareness”, “command, control”, “decision process”, “performance”
  • H. Zarifmanesh, M .Bagheri Hoshi, Alireza Hamedi Senejani * Pages 151-171

    One of the most important pillars of educational systems, especially postgraduate courses, is educational needs assessment in order to develop curriculum content. This study was conducted with the aim of developing a curriculum for the doctoral course in military thought of the University and the Higher Research Institute of National Defense and Strategic Research. The method of the present study is qualitative and uses the tools of interviewing and snowball sampling. After analyzing the content of the interviews with experts who are 12 professors of military thought, key concepts have been extracted and the main categories have been enumerated by combining the key concepts. Then, the main categories were determined based on the model of Chong educational needs assessment process in three components: determining needs, setting goals and curriculum. Then a closed questionnaire was distributed to confirm the opinions of experts and specialists. To determine the reliability of the research quantitative instrument, the validity of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha using Content Validity Ratio (CVR) and Content Validity Index (CVI) . Finally, the component of determining educational needs with 8 indicators, the component of educational goals with 9 indicators and the component of curriculum with 21 indicators were determined .

    Keywords: “Needs assessment”, “thought”, “military thought”, “curriculum”
  • M. Eizdai * Pages 173-189

    In the Islamic Revolution, politics is the same as religion and is based on monotheism and leadership. In the political philosophy of the Islamic Revolution, although mundane progress is desirable, the goal is the growth and excellence of humanity and society. In this area, individual and social security is derived from faith; in fact, in order to achieve "security", Islam must be preserved; Therefore, if human beings and the Islamic society maintain the Islamic faith with justice, it will enjoy peace and security. In other words, what provides security is not only terrene but also individual and social spiritual needs. This view is fundamentally different from the view of humanism, which is based on creating material needs of human beings and society in order to do sovereignty and gain power. Each of these two approaches has a different political-security philosophy. In the political philosophy of the Tehran Security School, real security, which is in accordance with human nature, is provided in the leadership system, the source of which is monotheism. In present study the collection data were based on library research and uses the document analyses method from the perspective of experts in the field of security political philosophy and other qualitative data by referring to the verses of the Qur'an, commentaries, hadiths and orders of Imam Khomeini (may God have mercy on him) and Imam Khamenei (may God keep him alive) and using Qualitative content analysis of the content has been analyzed and concluded.

    Keywords: “Political system of Islamic society”, “political philosophy of security”, “leadership system”, “Tehran security school”
  • A .Vahidi, F. Ghaderpanah, H. Salmanpour, Kh .Hakimi * Pages 191-214

    Indian Ocean is a strategic, important and economic ocean in the world to the extent that it has been known as the heart of the world’s oceans and is a bridge among Southwest Asia, East, South and Southeast Asia, Australia, Africa, Europe and the United States. It contains a large volume of the world’s maritime traffic. Concerning the strategic location of Indian Ocean, regional and trans-regional actors have different geopolitical interests in the region, which may sometimes lead to security crises in the region. The present research benefits from practical-developmental type of design inspired by an exploratory and grounded theory methodology and mixed-method approach. The sampling method in this study was to determine the total number and the participant experts included 12. Data collection was also done through semi-structured interview and continued until theoretical saturation. Based on the results of the study, 11 concepts, 71 categories and 33 themes including 6 causal factors such as defense-security factors, geopolitical factors and economic factors, 4 contextual factors such as the necessary basis for regional independence, and the creation of a common and combined force were obtained. There was one intervening factor such as naval capability of countries, geostrategic position, economic vulnerability of countries, and conflict of interest were also attained. Six strategies such as using the capacity of convergence and solidarity, reducing the military presence of foreign actors and intervening powers and 11 consequences such as increasing the use of strategic depth of the Islamic Republic of Iran, increasing the degree of solidarity of countries in the region with the Islamic Republic of Iran, participation in the defense-security coalition, military interactions, and economic relations were emerged, leading to the development of the convergence model of maritime security in the North Indian Ocean with emphasis on military and economic areas.

    Keywords: Landscape, Typology, human, Space, geography
  • M.H. Nami, F. Kalantari *, K .Khajeh Hassani Pages 215-239

    In land management, regulating the human relationship and human activities in space is a holistic, comprehensive and long-term approach to planning. By carrying out provincial planning, obstacles, problems and potential capabilities in various socio-economic and spatial fields of the country will be revealed. This study seeks to identify geographical, environmental and spatial factors affecting economic, political, military, cultural and environmental activities affecting the territorial planning of the northern provinces. The main purpose of this study is to explain the typology of land management in the northern provinces. This research is of applied and developmental type and has been done in a historical and descriptive method. The statistical population is 86 people and data collection has been done in two ways, field method and library method. Data were entered into SPSS software and analyzed using descriptive statistics. The questions of the questionnaire were analyzed using descriptive and inferential statistical techniques and 7 components with 103 factors affecting the territorial planning of the northern provinces were obtained. Defense-security with 13 factors, geography with 19 factors, population with 15 factors, environmental with 16 factors, political with 15 factors, economic with 15 factors and cultural with 18 factors.

    Keywords: Landscape, Typology, human, Space, geography