فهرست مطالب

پژوهش های نهج البلاغه - سال بیستم شماره 4 (پیاپی 71، زمستان 1400)

نشریه پژوهش های نهج البلاغه
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 71، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید جمال الدین دین پرور صفحات 7-9
  • محمدرضا اقبال*، عباسعلی فراهتی، محسن نیازی، محمد اخوان صفحات 11-27

    هر تمدنی در مسیر شکل گیری و استمرار ممکن است با آسیب ها و چالش هایی مواجه شود که آن را از مسیر مستقیم منحرف سازد. در این میان، آسیب های فرهنگی و نرم، نقش ویژه ای را در افول تمدن و نابودی آن ایفا می کنند. پژوهش حاضر در صدد است با اتخاذ روش توصیفی- تحلیلی، مولفه های آسیب زای فرهنگی جامعه و تمدن اسلامی را از دیدگاه امیرالمومنین علیه السلام در نهج البلاغه استخراج نماید تا کوششی جهت شناخت این آسیب ها و پرهیز از آن ها باشد. بررسی ها نشان می دهد بر اساس آموزه های نهج البلاغه، مولفه هایی همچون نفوذ فرهنگی، انحراف خواص، فتنه، بدعت، تحجر و جمودگرایی، قدرت طلبی و غفلت، از عوامل آسیب زایی هستند که سلامت جامعه اسلامی را تهدید می کنند. در نامه 53 نهج البلاغه که عهدنامه امیرالمومنین علیه السلام به مالک اشتر است نیز برخی از این مولفه ها از جمله آشکار کردن عیوب مردم، پشیمانی از گذشت و شادی بر کیفر، بدگویی از زمامداران گذشته و خلف وعده مورد تاکید قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، آسیب شناسی، فرهنگ، جامعه اسلامی، مولفه ها
  • علی حسن بیگی* صفحات 29-49

    فهم  روشمند حدیث، در گرو کاربست قواعد فهم است. همواره فرآیند فهم حدیث با موانع و آسیب هایی مواجه می شود که در صورت بی توجهی به آن ها، فهم روشمند را دچار  اختلال می کند.لذا شناسایی آسیب ها و موانع فهم حدیث، کمک فراوانی به کاربست  صحیح قواعد فهم، نموده و فهم حدیث را از شرح و توضیح غیر روشمند و ناصحیح ، دور می نماید. یکی از آسیب های فهم حدیث، خلط میان «سنت» و «حدیث» است. امام علی علیه السلام به ابن عباس در نامه 77 نهج البلاغه، توصیه می کند در مواجهه با خوارج بوسیله «سنت» با آنان احتجاج و استدلال کن. این نوشتار در صدد بررسی خلط مذکور با تکیه بر نامه 77 نهج البلاغه است. بر اساس  بررسی صورت گرفته، موردی یافت نشد که به یکی انگاری سنت و حدیث، پرداخته باشد. نگارنده با روش توصیفی - تحلیلی و مطالعه چند شرح و ترجمه نهج البلاغه به این نتیجه رسیده که شارحان و مترجمان نامه 77 نهج البلاغه، واژه  سنت و حدیث در نامه مذکور  را مترادف دانسته اند. در صورتی که با توجه به خطبه 127 نهج البلاغه و کاربرد سنت در قرن اول و دوم هجری، روشن می شود  مفهوم واژه «سنت» به معنای  حدیث نیست  بلکه به معنای سیره و روش است و امام علی علیه السلام در این نامه از ابن عباس می خواهد که در مواجهه با خوارج  به بیان نمونه های رفتاری(سنت) از پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم مبادرت کند.

    کلیدواژگان: موانع فهم حدیث، یکی انگاری، سنت، حدیث
  • محسن زمانی*، رضا نجاری، حسن عابدی جعفری، مجید ضماهنی صفحات 51-92
    هدف این تحقیق دستیابی به الگوی رهبری امام علی علیه السلام درعهدنامه مالک اشتر علیه السلام می باشدو به دنبال پاسخ به این پرسش مهم است که الگوی رهبری امام علی علیه السلام با توجه به متن عهدنامه چگونه الگویی است؟ برای یافتن پاسخ این سوال از روش تحقیق"متن پژوهی اکتشافی"استفاده شده است. بدین منظور نخست کل متن عهدنامه با توجه به محتوا و ارتباط موضوعی هربخش به79 فراز تقسیم شد و با بررسی دقیق، متن هر فراز نمودار مفهومی آن فراز استخراج و ترسیم گردید، به گونه ای که هر نمودار بیانگر رابطه بین مفاهیم و گفتارهای مختلف متن آن فراز باشد. سپس با چندین بار بررسی مجدد کل متن به همراه نمودار فرازها، الگوی نهایی کل متن استخراج گردید که بیانگر الگوی رهبری امام علی علیه السلام در عهدنامه می باشد.یافته های حاصل از این تحقیق نشان می دهد الگوی رهبری امام علی علیه السلام در عهدنامه الگویی جامع است که بر اساس آن کار رهبر از پیروی خداوند شروع شده و پس از آن خویشتن را رهبری می کند و این دو، نقطه عزیمت رهبر به رهبری دیگران است. رهبری مردم و زیردستان نیز در این الگو به دو روش رهبری بی واسطه و رهبری با واسطه (از طریق کارگزاران)انجام می گردد. همچنین بر اساس متن عهدنامه بیشترین میزان تاکید امام علی علیه السلام بر تبیین رابطه بین رهبر و مردم بوده و این موضوع از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: رهبری، نهج البلاغه، عهدنامه مالک اشتر، متن پژوهی اکتشافی، الگو.
  • مریم توکل نیا*، حمید حمیدیان، علی خالدی سردشتی صفحات 93-124
    کتاب شریف نهج البلاغه به دلیل اهمیت به سزایی که در منابع اسلامی دارد، همواره مورد توجه محققان قرار گرفته است و شروح زیادی به روش هایی گوناگون بر آن نگاشته شده است که شرح نهج البلاغه نواب لاهیجی از جمله ی این آثار به شمار می رود که با صبغه کلامی، فلسفی و عرفانی نگارش یافته است. نوشتار حاضر با روش توصیفی-تحلیلی به منظور بررسی روال های کشف مفاهیم نهج البلاغه در شرح نواب لاهیجی با نگاهی نقد محور انجام گرفته و بعد از بررسی پیش زمینه های مولف در شرح، و روشن کردن این موضوع که جنبه های دینداری نواب در شرحش موثر بوده، به این نتیجه رسید، ایشان برای تشریح کلام حضرت علی علیه السلام از انواع روش ها جهت دریافت مضمون ها، از جمله دریافت زبانی، ادبی، تاریخی، جغرافیایی و فلسفی بهره گرفته که بعد از کشف این رویه های شارح با مقایسه شرح وی با دیگر شروح نواقص و مویدات آن نیز طرح گردید همچنین در شیوه ی بیان نیز نشان داده شد که شرح نواب برای مخاطب خاص، عام و محدود نگاشته است. تبیین نقاط قوت شرح مثل بیان علت، استفاده از نسخ صحیح، توجه اجمالی به اسناد روایات و همچنین توجه به موارد ضعف شرح نواب، بحث دیگری بود که در این تحقیق به آن پرداخته شد. برای نمونه ایشان در نقل آیات دچار اشتباه شده، سهل انگاری در ترجمه و شرح برخی تعبیرات، اشتباه در شناخت مصداق برخی لغات و اهمال در شناسایی ساختار برخی از واژگان نمونه های دیگری از این ضعف هاست.
    کلیدواژگان: شروح نهج البلاغه، نواب لاهیجی، روال های کشف، روش شناسی
  • فخریه نمازیان*، جلیل تجلیل، رقیه صدرایی صفحات 125-143
    نهج البلاغه پس از قرآن، در بین متون اسلامی در عالی ترین درجه بلاغت، جزالت و اتقان و صحت قرار دارد و شاید علمای اسلامی به اتکای حدیث نبوی «علی مع الحق و الحق مع علی علیه السلام» نهج البلاغه را برادر قرآن گفته اند، نهج البلاغه یا «اخ  ٱلقران» معتبرترین منبع دینی بعد از قرآن است، که با قرآن کمال بستگی و ارتباط را دارد. نهج البلاغه در کنار قرآن مجید، بسیاری از مطالب کتاب آسمانی را شرح و بسط داده است. نوشتار پیش رو به تاثیر حکمت های نهج البلاغه در ادبیات فارسی با محوریت حکمت 139 پرداخته است و در حد بضاعت سعی شده تا به پرسش های زیر پاسخی درخور داده شود، منشا حکمت های نهج البلاغه، قرآن کریم است؟ گستره ی تاثیر حکمت های نهج البلاغه بر پهنه ادبیات فارسی تا چه میزانی است؟ بدیهی است آثار ادبیات فارسی به صورت های مختلف از منبع وحی و به تبع آن از کلام امیرالمومنین علیه السلام، متاثر بوده اند، این تحقیق در پی یافتن ریشه قرآنی حکمت ها و تاثیر معانی بلند آنها در ادبیات فارسی است. در این مقاله، حکمت یکصدوسی و نهم از حکمت های نهج البلاغه با توجه به معنی لغات، مورد تعمق و بازنگری قرار گرفته و به منابع قرآنی این حکمت و تاثیر آن در ادبیات فارسی پرداخته شده است. علما بر این عقیده اند که نهج البلاغه تفسیر قرآن است، موضوع این نوشتار، یافتن سرچشمه های الهی سخنان امیرالمومنین علیه السلام، و نشان دادن بازتاب آن در آثار ادبی ایران است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، کلمات قصار نهج البلاغه، حکمت 139، تاثیر در ادبیات فارسی
  • سمانه عزیزی علویجه*، محمدمهدی جعفری، ناصر نیستانی صفحات 145-175
    در بخشی از خطبه 197 نهج البلاغه، علی علیه السلام به توصیف لحظات آخر عمر رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم پرداخته اند: «لقد قبض رسول الله  صلی الله علیه و آله و سلمو ان راسه لعلی صدری و لقد سالت نفسه فی کفی، فامررتها علی وجهی»   وجود ابهامات متنی و سندی در عبارات مذکور، موجبات نیاز به اعتبارسنجی و بررسی روشمند آن را فراهم ساخته است. روش کار ما در این مقاله، تاریخ گذاری یا کرونولوژی  با رویکرد اسناد - متن است. بر اساس این روش با پردازش متون مشابه و دسته بندی آنها در جداول مجزا، رسم شبکه عنکبوتی، تعیین حلقه مشترک، خاستگاه و سیر تطور روایت را کشف و پی جویی نموده ایم. برای پی بردن به صحت و سقم روایت، توجه به اولین منبعی که حاوی مضمون سیلان نفس نبی  صلی الله علیه و آله و سلم بوده و اینکه چگونه و چطور به منابع دیگر راه یافته است از اهم مباحث این مقاله است. در مرحله بعد تفقه در متن، احوال راویان و ارتباط آن ها با یکدیگر و انگیزه ها و علل تحریف، مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت با دلایل کافی، ضمن اشاره به مسبب این امر و منشا اختلاف (صدقه بن سعید) ، رای به شدت استبعاد این جمله به معنای خاص داده ایم.
    کلیدواژگان: اسناد - متن، تاریخ گذاری، خطبه 197 نهج البلاغه، سیلان نفس نبی
  • محسن رفعت* صفحات 177-205
    از نظریات نوپدید در دهه های پایانی قرن بیستم میلادی نظریه «رهبری اخلاقی» است که در ادبیات مدیریت به طور جدی بدان پرداخته شده است. دانشمندان علم مدیریت معتقدند در کنار اهمیت وضع و تدوین قوانین اخلاق مدارانه برای جامعه، ظهور رفتارهای اخلاق مدارانه از جانب رهبر و یا شخصیت های در راس حکومت در مناسبات فردی و اجتماعی و انتقال این هنجارها به آحاد جامعه از طرق مختلف، نقش اصلی را در تحقق اخلاق اجتماعی ایفا می کند. امام علی علیه السلام در قامت شخصیتی برجسته در قدرت و حکومت اسلامی پس از پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم می کوشد با تاکید بر تقدم اخلاق بر هر مقوله ای نشان دهد آموزه های اخلاق مدارانه چه در حکومت و غیرآن تفاوتی ندارد. رهبری اخلاق مدار می کوشد ابتدا با اصول اخلاقی مناسب، برای حفظ دین و اخلاق از بروز جنگ پیشگیری نماید و سپس نشان دهد که انسانیت برمحور اخلاق بر مدعی دیندار بی اخلاق ترجیح و برتری دارد. یافته های این پژوهش که با رویکردی توصیفی و تحلیلی صورت پذیرفته، نشان می دهد که درسیره امام علی علیه السلام اخلاق محوری اصالت دارد و او در تقابل با مخالفانش کوچک-ترین مسایل اخلاقی را فدا نکرده است.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاق مدارانه، امام علی علیه السلام، نهج البلاغه، حکومت، رفتارشناسی
  • مریم فولادی*، محمدعلی آذرشب صفحات 207-228

    یکی از مولفه های مهم دخیل در ادبیات متن،استفاده از تصاویر هنری است. متن نهج البلاغه به عنوان متنی ادبی و دینی برای بیان مفاهیم والا و ارزشمند خود از این مولفه ی ادبی به نحو احسن بهره جسته است.از موضوعاتی که به کرات در نهج البلاغه مورد توجه قرار گرفته؛ موضوع «دنیا» می باشد لذا پژوهش حاضر بر آن است تا با روش توصیفی-تحلیلی به بررسی تصاویری که امام علی علیه السلام از موضوع «دنیا» ارایه کرده اند، بپردازد. نتایج تحقیق حاکی از آن است؛ تصاویری که امامj از «دنیا» ارایه کرده اند، دارای مولفه های اصلی تصویرآفرینی هنری چون حرکت، ایقاع، رنگ، خیال، عاطفه، حرکت، گفتگو هستند که این امر علاوه بر اینکه موجب آفرینش تصاویر بدیع و بی نظیر شده؛ به درک عمیق، سریع و بهتر این مفهوم، و تثبیت هرچه تمام تر معانی مورد نظر منجر شده است.مضاف بر اینکه تنوع در تصاویر همراه با موسیقی دلنشین آن، مانع از خستگی ذهن ناشی از تکرار این مفهوم شده است. تصاویر ارایه شده از دنیا در نهج البلاغه در نسبت بالایی، جنبه ی منفی آن را آشکار می سازد و به مثابه ی هشدار و تلنگری است که می خواهد از طریق رویارویی انسان با تصاویری زنده، متحرک و محسوس، مانع از دلبستگی ودوری او از آخرت شود. البته در کنار این تصاویر؛ امام به جنبه ی مثبت «دنیا» نیز توجه داشته است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، تصویر هنری، دنیا
  • ابراهیم سمیحی، مهدی مطیع*، محمدرضا حاجی اسماعیلی حسین آبادی صفحات 229-253
    نگرش امیرالمومنین علیه السلام به موضوع کمال، نگرشی خاص است. بیاناتی از حضرت در مورد "کمال" وارد شده است که بعضا نظیری در دیگر سخنان معصومین ندارد. از جمله این که کمال در دنیا مفقود است، که برای فهم این سخن باید به اقسام دنیا که عبارتند از دنیای ممدوح و مذموم و نیز رابطه بین دنیا و آخرت توجه نماییم. در یک نگرش کلی می توان گفت که کمال در عرصه های مختلف مورد توجه آن حضرت قرار گرفته است که در قالب نگرش ایجابی و نگرش سلبی قابل تبیین است. اما نگرش ایجابی امیرالمومنین به بحث کمال، شامل چندین جهت است. یک جهت، توجه به ارزش ذاتی انسان دارد که همانا عقل و خرد اوست. جهت دیگر وجه ایجابی کمال مربوط به رابطه زبان و قلب است. زبان انسان تابع قلب اوست و اگر آدمی بخواهد شخصیتش را حفظ کند، باید مواظب قلب خویش باشد، چرا که زبان مظهر قلب آدمی است. درنتیجه اگر کسی از لحاظ دل، دلیر و از جهت زبان گویا باشد، هم از جهت قلب در معرفت خدا و حمایت از یاد او موفق است و هم از لحاظ زبان در نشر معارف دینی و تزکیه نفوس و خدمت به جامعه کامیاب.
    کلیدواژگان: امیرالمومنین علی علیه السلام، کمال، عقل، دنیا، قلب
|
  • Pages 7-9
  • Mohammad Reza Eghbal *, Abbas Ali Farahati, Mohsen Niazi, Mohammed Akhavan Pages 11-27

    Any civilization may encounter injuries and challenges in its path of formation and continuation. These issues may divert that civilization from its true path. In the meantime, cultural harms and soft warfare play a unique role in declining civilization and its destruction. Through a descriptive-analytical approach, the present study aims to extract the harmful cultural components of Islamic society and civilization based on Amir al-Mu'minin Ali's (AS) point of view in Nahj al-Balaghah and provide solutions. According to Nahjul Balagha, studies show that components such as cultural influence, deviation of distinguished ones, sedition, heresy, intellectual rigidity, power-seeking, and negligence are among the harmful factors that threaten health of Islamic society. In letter 53 of Nahj al-Balaghah, the treaty of Amir al-Mu'minin (AS) to Malik Ashtar, some of these components include revealing people's flaws, regret of forgiveness, joy over punishment, slander about past caliphs, and failure to keep promises have been mentioned.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, Pathology, culture, Islamic society, components
  • Ali Hasanbeygi * Pages 29-49

    Systemic understanding of hadith depends on the application of the rules of understanding. Obstacles are always available in the way of hadith understanding, disrupting systemic understanding. Therefore, identifying the harms and barriers to understanding the hadith contribute significantly to the accurate application of the rules of understanding, and keeps understanding of hadith away from the non-methodical and incorrect explanations. One of the disadvantages of understanding hadith is the confusion between tradition and hadith. Imam Ali (AS) advises Ibn Abbas in letter 77 of Nahj al-Balaghah that he may discuss with them through tradition while facing the Kharijites. This article seeks to investigate this issue through letter 77 of Nahj al-Balaghah. Based on the investigation, no case dealt with the unification of tradition and hadith. The author studied several descriptions and translations of Nahj al-Balaghah with a descriptive-analytical method. Therefore, the commentators and translators of the 77th letter of Nahj al-Balaghah have considered the word sunnah and hadith in the said letter as synonymous. If according to sermon 127 of Nahj al-Balaghah and the application of tradition in the first and second century AH, it becomes clear that the word tradition does not mean a hadith, and it implies seerah and methods. So, Imam Ali (AS), in this letter, asks Ibn Abbas to express examples of behavior (tradition) of the Prophet (PBUH) while facing the Kharijites.

    Keywords: Barriers to understanding hadith, Unification, Tradition, Hadith
  • Mohsen Zamani *, Reza Najjari, Hasan Abedijafari, Majid Zamaheni Pages 51-92
    This research aims to achieve the leadership model of Imam Ali (AS) in the treaty of Malik Ashtar (RA). It seeks to answer the following question: What is the leadership model of Imam Ali (AS) according to the context of the treaty? To this end, the authors used exploratory textual analysis. For this purpose, first, the entire text of the treaty was divided into 79 verses according to each section's content and thematic relevance. After that, the conceptual diagram was extracted and drawn through the precise analysis of each phrase. Each diagram indicated the relationship between different concepts and speeches of that phrase. Then by reviewing the entire text several times along with the diagrams of the phrases, the final pattern of the text was extracted, which indicated the leadership model of Imam Ali (AS) in the treaty. Findings of this research show the leadership model of Imam Ali (AS) in the treaty is a comprehensive model according to which the leader's duty starts by obeying God and then leading himself. These two are the starting point when the leader begins to guide others. In this model, the leadership of people and subordinates is done through direct supervision and indirect leadership (through brokers). Also, according to the treaty, the emphasis of Imam Ali (AS) was on explaining the relationship between leader and people; this issue was of particular importance.
    Keywords: leadership, Nahj al-Balaghah, Malik Ashtar treaty, textual exploratory analysis model
  • Maryam Tavakolniya *, Hamid Hamidian, Ali KHALEDI SARSASHTI Pages 93-124
    Nahj al-Balaghah, due to its great importance in Islamic sources, has always been the focus of researchers. Among the written explanations, the commentary of Lahiji about Nahj al-Balaghah uses theological, philosophical, and mystical terms. The present article has been done with a descriptive-analytical method to study the discovery procedures for Nahj al-Balaghah concepts in the commentary of Lahiji using a critical approach. After examining the author's commentary, and clarifying whether his piety was influential in his commentary or not. It was revealed that he had used various methods to explain the words of Imam Ali (as), to receive themes (including linguistic, literary, historical, geographical, and philosophical ones). After discovering these procedures, a comparison was made between his commentary and other commentaries. Consequently, shortcomings and confirmations were discussed. So, it was revealed that the commentary of Lahiji is written for a specific, general and limited audience. To this end, the authors considered both strong and weak points. The strong points were stating the cause, using the correct version, and brief attention to the narration. The weak points were the errors in quoting verses, negligence in translating and explaining some interpretations, errors in recognizing the meaning of some words, and failure in identifying the structure of some words.
    Keywords: Explanations of Nahj al-Balaghah, Lahiji, discovery procedures, methodology
  • Fakhrieh Namazian *, Jalil Tajlil, Roghieh Sadraei Pages 125-143
    After the Quran, among Islamic texts, Nahj al-Balaghah has the highest degree of cogency, fluency, certainty, and accuracy. That is why Islamic scholars, based on the prophetic hadith "Truth is with Ali and Ali is with Truth" mention Nahj al-Balaghah as the brother of the Qur'an. Therefore, it is the most authoritative religious source after the Qur'an, which is entirely related to it. Nahj al-Balaghah has explained many aspects of the Quran. The present article deals with the influence of Nahj al-Balaghah's wisdom on Persian literature based on wisdom 139. The authors will answer the question that, is the Quran the source of the wisdom of Nahj al-Balaghah? To what extent Nahj al-Balaghah's wisdom has influenced Persian literature? It is evident that Persian manuscripts have been affected by the revelation and, consequently, the words of Amir al-Mu'minin Ali (AS) in various ways. This research seeks to find the Quranic root of wisdom and the effect of their lofty meanings in Persian literature. In this article, the wisdom 139 of Nahj al-Balaghah has been studied based on the meaning of words, the Quranic root of wisdom, and its effect on Persian literature. Scholars believe that Nahj al-Balaghah is the interpretation of the Qur'an; the subject of this article is to find the divine sources of the words of Amir al-Mu'minin Ali (AS) and indicate its reflection in Iranian literary works.
    Keywords: Quran, Nahj al-Balaghah quotes, wisdom 139, influence on Persian literature
  • Samane Azizi Alavije *, Mohammadmahdi Jafari, Naser Neyestani Pages 145-175
    In Nahj al-Balaghah sermon 197, Ali (AS) described the last moments of the Prophet Muhammad's (PBUH) life in "w laqad qubid rasul alllah w 'inn rasah laealaa sadri w laqad salat nafsuh fi kaffi, fa'amrartuha ealaa wajhi." Due to the textual and documentary ambiguities in the mentioned hadith, the present article has validated and examined this seremon. Our approach in this paper is document -text chronology. Based on this method, by analyzing similar texts and classifying them in separate tables, we drew a spider web, determined the common loop, and investigated the evolution of narrative. To understand the accuracy of the narration, paying attention to the first source that contains the theme of the hadith of Silan-e Nafs-e Nabi and how this source has found its way to other sources is one of the most important purposes of this article. In the next stage, the narations of the narrators and their relationships with each other, motives, and causes of distortion were investigated. As a final point, with sufficient reasons, while pointing out the cause of distortion and the source of the dispute (Sadiqah Ibn Saeed), finally we concluded that apparent meaning is unlikely and its specific meaning should be sought.
    Keywords: Document -to-text, Chronology, Nahj al-Balaghah sermon 197, Silan-e Nafs-e Nabi
  • Mohsen Rafat * Pages 177-205
    One of the emerging theories in the last decades of the twentieth century is the theory of "moral leadership," which has been seriously addressed in the management literature. Management researchers believe that in addition to establishing moral laws for society, the performance of ethical behaviors by the leader or individual with key roles at the head of government plays an essential role in the transmission of these norms to members of society in various ways, and facilitates the realization of social ethics. Imam Ali (AS) as, a prominent figure in the power and Islamic government after the Prophet, emphasizes the precedence of ethics over each category. Therefore, there is no difference between moral teachings, whether in government or elsewhere. Moral leadership first through appropriate moral principles tries to preserve religion and morality and prevent war. Then at second step indicates that ethic based humanity is superior to the immoral religious claimant. The findings of this study, which was done with a descriptive-analytical approach, suggest that in the seerah of Imam Ali (AS), ethical orientation is original. He has not sacrificed a slightest moral issue in the face of his opponents..
    Keywords: Moral leadership, Imam Ali (AS), Nahj al-Balaghah, Government, behaviorology
  • Maryam Fouladi *, Mohammad Ali Azarshab Pages 207-228

    One of the essential components of literary texts is the use of artistic images. Nahj al-Balaghah, as a literary and religious text, has made good use of literary components to express its sublime and valuable concepts. Among the issues that have been repeatedly considered in Nahj al-Balaghah; is "world". The results of this study, conducted in a descriptive-analytical method, indicate that the images presented by Imam (AS) about the "world" have main components of the artistic image such as movement, rhythm, color, imagination, emotion, and dialogue. In addition to creating original and unique illustrations, these images represent a unique, profound, quick, and better understanding of this concept, establishing the desired meaning in a comprehensive form. In addition, the variety of images with pleasant rhythm keeps the listener attentive. The images presented in Nahj al-Balaghah about the world in a high proportion reveal its negative aspect and through presenting vivid, moving and tangible images intends to warn the man human being about distancing himself from the hereafter. Meanwhile, Imam has paid attention to the positive aspect of the "world" in the same way.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, artistic image, world
  • Ebrahim Samihi, Mahdi Motia *, Mohammadreza Hajiesmaeili Pages 229-253
    Amir al-mu'minin's attitude towards the issue of perfection is particular. He has mentioned some statements about perfection, and similar to these statements cannot be found in the words of other infallibles (peace be upon them). According to him, perfection is missing in the world. To understand this sentence, we must pay attention to the types of the world i.e. the praised and condemned worlds, and the relationship between world and hereafter. In a general view, it can be said that Imam has considered perfection in various fields, which can be explained in the form of positive attitudes and negative attitudes. But Amir al-mu'minin's positive attitude to perfection includes several directions. One direction pays attention to man's intrinsic value, intellect, and wisdom. The other one considers positive aspect of perfection related to the relationship between language and heart. Man's tongue is subject to his heart, and if a person wants to maintain his personality, he must take care of his heart, because the tongue symbolizes the heart. Consequently, if one is brave in heart and eloquent in speech, he is successful in knowing God and supporting His remembrance by heart. He is also successful in terms of speech in spreading religious knowledge, soul purification, and serving society.
    Keywords: Amir al-mu'minin Ali (AS), perfection, Intellect, world, Heart