فهرست مطالب

زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان) - سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1401)

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین ناصربخت*، شقایق سادات شمسی صفحات 177-198

    هر نویسنده ای برای اینکه بتواند شخصیتی منطقی و درعین حال جذاب خلق کند، روش های گوناگونی به کار می بندد؛ اما تاثیرگذارترین عامل در شخصیت پردازی همواره زندگی روزمره خود نویسنده است. شخصیت های ساخته شده توسط نویسندگان غالبا بازنمودهایی از افرادی هستند که نویسنده در زندگی روزمره با آنها در ارتباط بوده است. ازاین رو همواره می توان با شناخت شخصیت های خیالی نویسندگان در زمان های مختلف، درباره مردم آن زمانه اطلاعات مفیدی کسب کرد. به همین جهت بررسی شخصیت پردازی شخصیت های داستانی و نمایشی در آثار نویسندگان، در دوره های زمانی مختلف، اهمیت بسیاری دارد. در این پژوهش ضمن بررسی شخصیت پردازی و رابطه آن با کنش های شخصیت، به سراغ دو نمایشنامه «خواب در فنجان خالی» و «خانه» رفته و شخصیت های زن در این دو نمایشنامه را موردتحلیل قرار دادیم؛ همچنین این نکته موردبررسی قرار گرفت که چه عواملی در شخصیت سازی زنان نمایشنامه های نغمه ثمینی تاثیرگذار بوده و هریک از شخصیت ها، با توجه به پیشینه و ارزش هایشان، به چه واکنش های دربرابر خانه (نظام حاکم مردسالار) دست می زنند؛ سرانجام این نتیجه حاصل گردید که ارزش های زنان در جامعه معاصر، بر شخصیت پردازی شکل گرفته در آثار نمایشی، ازجمله آثار نغمه ثمینی، تاثیرگذار بوده اند.

    کلیدواژگان: نمایشنامه ایرانی، نغمه ثمینی، کنش، شخصیت پردازی، «خواب در فنجان خالی» (نمایشنامه)، «خانه» (نمایشنامه)
  • مریم مقیمی، هادی خانیکی*، سید علی اصغر سلطانی صفحات 199-222

    نفرت پراکنی بیان تنفر به فرد یا گروهی از افراد، به علت ویژگی های مشترک یا تعلق به گروهی خاص است. با گسترش شبکه های اجتماعی و اشاعه خشونت و تبعیض در دنیای مجازی، بستری فراهم شده که در آن گفتمان های نفرت آمیز زنان علیه یکدیگر منجر به ایجاد بازنمایی جدیدی از زنان شده است. ازاین رو باتوجه به اینکه نفرت پراکنی می تواند تبدیل به جریان شده و پیامدهای اجتماعی زیادی به دنبال داشته باشد، این مقاله قصد دارد به واکاوای مولفه های اصلی نفرت پراکنی در پست های کاربران زن ایرانی در اینستاگرام بپردازد. بر این اساس با رجوع به آرای گلیردونه، سنتز نظری تولید معنای نفرت آمیز در فضای مجازی ارایه و با رهیافت تحلیل گفتمانی تیون ای. ون دایک، صفحات بیست کاربر زن فعال در حوزه زنان تحلیل شد. با توجه به رهیافت تحلیل گفتمانی، فرم کارویژه ای برای ثبت و استخراج اطلاعات از متن خبرهای منتخب درنظر گرفته شد. نتایج نشان از وجود چهار مولفه نفرت پراکنی ساختاری زنان علیه زنان دارد. کاربران از یک سو آگاهانه و تحت تاثیر آموزه های فمنیستی به نفی ارزش ها و ایدیولوژی گفتمان مسلط پرداخته، ازسوی دیگر با هجمه زنان سنتی به بازتولید گفتمان مسلط می پردازند. پست های منتشرشده به نفی باورهای موجود و شکل گیری مقاومتی منتهی به برابری جنسی پرداخته اند. تولید خشونت نمادین توسط زنان نویسنده و زنان پسردوست به صورت ناآگاهانه، از تقابل های مشهود در پست های کاربران بوده که منجر به همدستی ضمنی آنها در بازتولید نگاه فرودستی به زنان است.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، نفرت پراکنی، مولفه های نفرت پراکنی، شبکه اجتماعی اینستاگرام
  • امین مختاری*، مجید سرسنگی صفحات 223-240

    «کهن الگوها» از عناصر مهم روان شناختی بوده و در جریان نقد ادبی معاصر، «نقد کهن‏الگویی» همواره به عنوان یکی از گونه های مهم نقد ادبی موردتوجه بوده است. بحث کهن الگو ها برپایه اندیشه کارل گوستاو یونگ، نظریه پرداز حوزه علوم روان شناختی، تکوین یافته است. در این نظریه، عناصر ساختاری اسطوره، که در روان ناخودآگاه جمعی حضور دارند، مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرد. از منظر یونگ، نوعی تجربه همگانی در این عناصر وجود دارد که در شکل های متفاوت و در همه نسل‏ها تکرار می‏شود. شینودا بولن، روان شناس و نظریه پرداز معاصر، نیز با تکمیل نظریات یونگ و تشریح دقیق نمود آن در افراد و زندگی روزمره، به شناخت هرچه بیشتر کهن الگوها کمک شایانی کرده است. در این پژوهش با استفاده از معیارهای اسطوره شناختی و روان شناسی در نظریات شینودا بولن، دو شخصیت نمایشی مشهور «زن»، یعنی «جولیا» از نمایشنامه دوشیزه جولیا اثر آگوست استریندبرگ و «انسیه» از نمایشنامه در مه بخوان اثر اکبر رادی دستمایه مطالعه ای تطبیقی قرار گرفته اند. این دو شخصیت علی رغم اینکه در دو زمان و قلمرو جغرافیایی و فرهنگی متفاوت خلق شده اند، از منظر دیدگاه های شینودا بولن دارای مشابهت های قابل توجهی هستند. این مطالعه همچنین نشانگر این حقیقت است که استناد به عناصر اسطوره شناختی و روان شناختی در خلق شخصیت های نمایشی می تواند به تولید الگویی مشابه در فرایند این آفرینش منجر شود؛ الگویی که مرزهای زمانی و مکانی را درنوردیده و بیش از هر عنصر دیگر بر کهن الگوهای بشر تکیه می کند. الگو هایی که می تواند در تعیین مسیر زندگی و تصمیمات شخصیت ها نقشی جدی ایفا کند.

    کلیدواژگان: کهن الگو، جین شینودا بولن، شخصیت زن، نمایشنامه، اکبر رادی، آگوست استریندبرگ
  • نسرین محمدپور*، مسعود تقی آبادی، وحید شالچی صفحات 241-265

    این پژوهش درصدد بررسی برساخت سوژه زن سرپرست خانوار در سینمای بعد انقلاب است تا با استفاده از تفسیر فوکو و آلتوسر از سوژگی، بدین سوال پاسخ دهد که سوژه زن سرپرست خانوار در این آثار سینمایی به چه صورتی برساخت و بازنمایی شده است؟ پژوهش با روش نشانه شناسی و بهره گیری از الگوی فیسک و بارت و تلفیق آن با رویکرد سلبی و کاودری صورت گرفته که با نمونه گیری هدفمند، سه فیلم «روسری آبی، کافه ترانزیت، و دهلیز» از دهه  70، 80 و 90 برای تحلیل برگزیده شده است. نتایج نشان می دهد که قدرت در این فیلم ها بر قداست خانواده و لزوم مدیریت زن در آن پرداخته و گفتمان خانه دار بودن زن را بازتولید کرده است. ازسوی دیگر شاهد برساخت زن وفادار در قبال تعهد به همسر یا خانواده و عهده دار نقش های مردانه هستیم. زنانگی مطلوبی که در فیلم ها به تصویر کشیده است، شامل 1) برساخت زن خانه دار، وفادار، سرپرست خانوار و حامی شوهر؛ 2) زن سرپرست خانوار و متعهد به خانواده و شاغل؛ 3) زن سرپرست خانوار، عفیف و عشق ورز است. معانی فرهنگی فیلم ها عبارتند از: طبقه اجتماعی پایین زن های سرپرست خانوار؛ در معرض قضاوت قرار داشتن زن های سرپرست خانوار جوان؛ مشکلات معیشتی و اقتصادی آنان؛ نگاه برساخت شده مردم به آنها؛ ایفای نقش های چندگانه و مادرانگی قوی؛ تفاوت های فرهنگی و ارزشی اقوام مختلف؛ ازخودگذشتگی و فداکار بودن و ترسیم سنت های قدیمی بیوه گی زنان. همچنین تمامی زنان سرپرست خانوار سعی در تغییر و شروع دوباره دارند، اما در مواجهه با جامعه، سنت ها، کلیشه های جنسیتی و برتراندیشی مردانه، فرصت توانمندسازی را از آنها می گیرد.

    کلیدواژگان: بازنمایی، سوژه، زن سرپرست خانوار، سینما، نشانهشناسی
  • کویستان شهابی، جمال محمدی* صفحات 267-290

    هدف این نوشتار تحلیل نشانه شناختی بازنمایی زنانگی در نقاشی های زنان کرد است. میدان مطالعه، نقاشان زن در شهر سنندج در دو دهه اخیر است که دو تن از و پرکارترین آن ها، به شیوه نمونه گیری هدفمند، انتخاب شده اند. تحلیل تابلوهای نگین وکیلی و اکرم کریمی، بر اساس مدل نشانه شناسی اجتماعی کرس و لیون، در سطوح سه گانه معانی بازنمودی و تعاملی و ترکیبی، بیانگر آن است که دو نقاش، به رغم اشتراک در مضمون و سبک بازنمایی، به دو نقطه متفاوت می رسند: زنانگی بازنموده در نقاشی های وکیلی نوعی جنسیت گرایی بازاندیشانه است، اما در آثار کریمی نوعی جنسیت گرایی منفعلانه. در تابلوهای وکیلی چون الگوی پیوند عناصر، روایتی است، راه برای بازاندیشی در هویت زنانه باز می شود، اما در تابلوهای کریمی عناصر تصویر بر اساس الگویی مفهومی به هم پیوند خورده اند و لذا ناخواسته نوعی جنسیت گرایی منفعلانه بازتولید می شود. وکیلی سوژه را در فضایی طبیعی و باز که یادآور جایگاه زن در تفکر اسطوره ای است نمایش می دهد، اما کریمی سوژه را در فضای خانه که تداعی گر جایگاه او در جوامع سنتی است بازنمایی می کند. تابلوهای وکیلی مخاطب را فرامی خوانند تا به نقش عوامل بیرونی در شکل بخشیدن به هویت و سرنوشت زنان توجه کند، اما تابلوهای کریمی مخاطب را به همدلی و همذات پنداری با زنی که محور اصلی زندگی خانوادگی است فرا می خوانند. سوژه بازنموده در آثار هر دو نقاش در متن عناصر نسبتا مقدس جوامع سنتی (طبیعت و خانواده) به نمایش درمی آید، اما اولی ما را به تامل انتقادی در آن وضعیت وادار می کند، و دومی ناخواسته ما را در نوستالژی آن وضعیت فرو می برد.

    کلیدواژگان: بازنمایی، جنسیت گرایی، سوژه، انفعال، نقاشی
  • فرامرز خجسته*، حسین پولادیان، زهرا انصاری صفحات 291-313

    در قصه های کوتاه عیاری فارسی، زنان نقش و حضوری برجسته، زنده، محوری و اثرگذار دارند که به انحاء و اشکال گوناگون در این متون انعکاس یافته است. گفتمان عیاری در تاریخ ایران، همواره در تقابل با نظم مسلط موجود شکل گرفته و درپی حق طلبی، برابری خواهی، رفع خودکامگی، تبعیض و ستم بوده است. زنان عیار در قصه های عیاری، نماینده همین گفتمان اند و به نوعی خرده فرهنگ عیاری را در تقابل با نظام مردسرور ظالمانه و بی اخلاق نمایندگی می کنند. این پژوهش با رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام شده است. در ابتدا قصه های عیاری زنانه گردآوری، سپس شیوه چاره اندیشی های زنان دربرابر انواع ظلم و استبداد مردان، به ویژه در موضوع تبعیض جنسیتی، احصاء، تحلیل و تبیین شده اند. براساس یافته های پژوهش، بیشترین بسامد این چاره اندیشی ها به تحقیر، فریب دادن، مبدل پوشی، استفاده از داروی بیهوشی و فرار مخفیانه اختصاص دارد. غالب مکرهایی که زنان به کار می گیرند از نوع واکنشی هستند؛ یعنی در حکم پاسخ هایی ازسوی زنان هستند که دربرابر تنوع طلبی جنسی مردان، بی عدالتی ، نابرابری، ستم، زورگویی، خودکامگی، و اعمال قدرت جامعه مردسالار به کار گرفته می شوند. در این بافت است که زنان مجال «مردانگی» می یابند.

    کلیدواژگان: زنان، قصه های عامه عیاری، چاره اندیشی، مردانگی
  • حسن زندیه*، وزیر منبری، محمدرضا زاده صفری صفحات 315-331

    طی سده ها و هزاره های متمادی، اصحاب قدرت از ازدواج سیاسی به عنوان راهکاری برای دستیابی به اهداف موردنظر خود استفاده کرده اند. مهم ترین کارکردهای ازدواج سیاسی، پایان دادن به جنگ ها و منازعات، انعقاد پیمان اتحاد میان دو نیروی سیاسی، تثبیت جانشینی در میان خاندان ها، بهره بردن از توانایی نظامی طرفین درجهت حفظ منافع و مواردی از این قبیل بوده است. خاندان اردلان، در نواحی غربی ایران، به کرات از این راهکار درجهت پیشبرد اهداف خود استفاده نمود، که نقطه اوج آن به سده سیزدهم قمری بازمی گردد. در این سده حاکمان اردلان، با خاندان قدرتمند قاجار و خاندان محلی «وزیری» پیمان ازدواج منعقد کردند. مقاله پیش رو برآن است که به تاثیرات ازدواج های سیاسی بر تحولات تاریخ اردلان در گستره زمانی مذکور بپردازد. سوال مقاله پیش رو عبارت است از اینکه ازدواج های سیاسی درنهایت چه تاثیری بر تحولات تاریخ سیاسی اردلان ها داشته است؟ به نظر می رسد راهکار ازدواج سیاسی برای خاندان اردلان به صورت دوپهلو عمل نموده است؛ به گونه ای که در کوتاه مدت، منافع موردنظر این خاندان را در سطوح گوناگون تامین نمود، اما در درازمدت به یکی از مهم ترین عوامل اضمحلال و سقوط نهایی این حکومت در کردستان تبدیل شد.

    کلیدواژگان: ازدواج سیاسی، امان الله خان، خسروخان، خاندان وزیری، قاجار، اردلان، حسن جهان خانم، طوبی خانم
|
  • Mohammadhossein Naserbakht *, Shaghayegh Sadat Shamsi Pages 177-198

    Every writer has different ways to create a logical and, at the same time, attractive personality, yet the most influential factor in characterization is always the writer's daily life. Characters created by authors are often representations of people with whom the author has associated in daily life. Therefore, it is always possible to obtain useful information about the people of that time by recognizing the imaginary characters of writers at different times.This study, while examining characterization and its relationship with personality actions, took two plays “Sleep in an empty cup” and “Home” into consideration and analyzed their female characters. It also examined the influential factors in the characterization of women in Naghmeh Samini's plays, trying to find out how each of them reacted to the home (patriarchal system) according to their backgrounds and values. Finally, it was concluded that the values of women in contemporary society influenced the characterization formed in the plays, including the works of Naghmeh Samini.?

    Keywords: Iranian play- Naghmeh Samini, action- Characterizations- Sleep in an empty cup (Play)- Home (play)
  • Maryam Moghimi, Hadi Khaniki *, Seyed Ali Asqar Sultani Pages 199-222

    Hate speech can be expressed as a hatred expression toward an individual or a group of people-because of the characteristics they share with a group they belong. The social network proliferation has made it easy to spread hatred. This article has been written with the aim of analyzing the hate speech components through comments and posts of Iranian female users on Instagram. Referring to Glirdon’s views, a theoretical synthesis of hate speech production in cyberspace is presented and critical discourse of twenty female users active in the women filed has been analyzed. In accordance with Van Dayek’s discourse analysis approach, it has prepared a special work form for recording and extracting information from selected news texts. The results identify four components of hate speech that represent structural hatred of women against women. Women stand against each other in different political, cultural, and social contexts through hateful literature.There are similarities and differences among women about their legal demands and fight against hate speech. While all identified components of violence against women and forced marriage are identical, the secular and political users show the greatest opposition to religious modernist and traditional currents. They emphasize the priority of being a women and reject the family as an ideological and patriarchal institution. .

    Keywords: Keywords Discourse analysis, Hate speech, Hate speech Components, Instagram Social Network
  • Amin Mokhtari *, Majid Sarsangi Pages 223-240

    "Archetypes" are important psychological elements. "Archetypal criticism" has always been considered one of the important types of literary criticism. The theory of archetypes is based on the thought of Carl Gustav Jung, a theorist in the field of psychological sciences. In this theory, the structural elements of myth, which are present in the collective subconscious mind, are analyzed. According to Jung, there is a kind of universal experience in these elements that is repeated in different forms and in all generations. Contemporary psychologist and theorist Shinoda Bolen also contributed to a more accurate understanding of archetypes by supplementing Jung's theories and elaborating on their manifestations in daily lives of individuals. In the present study, by means of mythological and psychological criteria in Shinoda Bolen's theories, two famous theatrical "woman" characters have been the subject of comparative studies. They are "Julia" from the play "Miss Julia" by August Strindberg and "Ensie" from the play "Sing in May" by Akbar Radi. Although created in two different geographies and cultures, both characters bear significant similarities from Shinoda Bolen point of view. This study also shows the fact that quoting mythological and psychological elements in the creation of theatrical characters can lead to the production of a similar pattern in the process of this creation. A pattern that transcends temporal and spatial boundaries and relies more on archetypes than any other element.

    Keywords: Archetype, Jeane Shinoda Bolen, female character, Play, Akbar Radi, August Strindberg
  • Nasrin Mohamadpour *, Masoud Taghiabadi, Vahid Shalchi Pages 241-265

    This study aims at investigating the construction of the subject of female-headed households in post-revolutionary cinema in order to answer the question of how it has been represented and constructed in these works. For so doing, it employs Foucault and Althusser's interpretation of the subject. The research has been done via a semiotic method, using Fisk and Barthes model, combining it with Selby and Cowdory approach. By purposeful sampling, three films (The Blue-Veiled , Border Café (Cafe Transit), and The Corridor (Dehliz) from the 70s, the 80s, and the 90s have been selected for analysis. Results show that the power in these movies addresses family sanctity along with the need for woman management in it, also reproducing the discourse of housekeeping. But on the other hand, we see the construction of a faithful woman in return for a commitment to her husband or family and responsible for male roles. Here the desirable femininity portrayed in the films include: a) construction of a loyal housewife who supports the husband, b) the female-headed household who is committed to the family and is employed, and finally, c) the female-headed household who is chaste and a lover. The cultural meanings of the films are the lower social class of female-headed households, exposure of young female-headed households to judgment, their livelihood and economic problems, people's constructed look at them, the multiple roles they play, their strong sense of motherhood, cultural and value differences of varied ethnic groups, self-sacrifice and devotion, and drawing the old traditions of female widowhood. Also, all female-headed households try to change and start again, yet in the face of society, traditions, gender stereotypes, and the idea that men are superior, they are deprived of the opportunity to empower themselves.

    Keywords: Representation, subject, Female-headed household, Cinema, Semiotics
  • Kwestan Shahabi, Jamal Mohammadi * Pages 267-290

    The aim of this article is to apply a social semiotic model to analyze the representation of femininity in Kurdish women paintings. The sample includes female painters of Sanandaj in recent two decades recruited through purposeful sampling. The works of Negin Vakili and Akram Karimi have been analyzed by way of Kress & Leeuwen’s social semiotic model, in terms of representational, interactional, and synthetic meanings. The findings show that these two painters, in spite of similarity in terms of their themes and styles, reach two different points: femininity as represented in Vakili’s work follows a kind of reflective sexism, though in Karimi’s work it follows a passive sexism. In the first one, the form of connection between the elements is narrative, so it can provide a reflection of women’s identity. However, in the second one, the elements are connected through a conceptual pattern as well as a kind of passive sexism is unintendedly reproduced. Vakili represents the subject in a natural space which reminds the women’s status in mythical thinking, but Karimi represents the subject in the context of home and family, something which symbolizes women’s status in traditional society. Vakili’s work invites the audience to think about the effects of external factors in constructing female identity, but Karimi’s paintings call the viewers to have a kind of sympathy and identification with women in traditional family and society.

    Keywords: femineity, Representation, Passivity, Painting, subjectivity
  • Faramarz Khojasteh *, حسین Pouladian, Zahra Ansari Pages 291-313

    In Ayyari Persian short stories, women have a prominent, vivid, pivotal, and influential role and presence. It is reflected in various ways and forms in these texts. Ayyari discourse in the history of Iran has always been formed in opposition to the existing dominant order, seeking rights and equality, and eliminating authoritarianism, discrimination, and oppression. Ayyar women in Ayyari's stories represent the same discourse and, in a way, represent Ayyari's subculture in the face of an oppressive and immoral male-dominated system. This research has been done with a qualitative approach. It uses content analysis method. First, the stories of Ayyari women are collected, then the way of thinking of women in the face of all kinds of oppression and tyranny of men, especially in the field of gender discrimination, are counted, analyzed, and explained. According to the research findings, the highest frequency of these tricks is dedicated to humiliation, deception, disguise, use of anesthesia, and secret escape. Most of the tricks used by women are reactionary, that is they are responses from women to male sexual diversity, injustice, inequality, oppression, coercion, authoritarianism, and the exercise of power in a patriarchal society. It is in this context that women find opportunity for "masculinity."

    Keywords: Women, Ayyari Folk Tales, tricks, masculinity
  • Hasan Zandiyeh *, Vazir Menbari, Mohamadreza Zadehsafari Pages 315-331

    For centuries and millennia, those in power used political marriage as a means to achieve their goals. The most important functions of political marriage were to  end wars and conflicts, seal an agreement or alliance between two political forces, establish succession among dynasties, take advantage of military capabilities of the parties to preserve their interests, etc. The Ardalan Dynasty, in the western regions of Iran, repeatedly used this strategy to pursue its goals, culminating in the thirteenth lunar century. In that century, the rulers of Ardalan entered a marriage contract with the powerful Qajar Dynasty as well as the local Vaziri Dynasty. The present article intends to use a descriptive-analytical method on the effects of political marriages on the development of Ardalan history in the mentioned time period. It seems that the political marriage strategy worked ambiguously for the Ardalan family. Thus, in the short term, it provided the desired interests of this family at various levels, but in the long run became one of the most important factors in the annihilation and eventual collapse of this government in Kurdistan.

    Keywords: Keywords Political Marriage, Amanullah Khan, Khosro khan, Vaziri Family, Qajar, Ardalan, Hosn-e Jahan Khanum, Touba Khanum