فهرست مطالب

علوم کشاورزی و منابع طبیعی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1380)

نشریه علوم کشاورزی و منابع طبیعی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1380)

  • 188 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1380/03/22
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مهدی اسماعیل زاده، محمدرضا نیشابوری صفحه 3
    اهمیت اندازه گیری رطوبت خاک با استفاده از بلوک گچی را می توان به علت محاسنی که این روش دارا می باشد از جمله ارزانی، قابلیت کارگذاری در اعماق مختلف خاک، راحتی اندازه گیری، دقت عمل نسبتا مناسب و امکان کاربرد آن در روش های آبیاری اتوماتیک دانست. در تحقیق حاضر سعی گردید با ایجاد تغییرات زیر در ساختمان بلوکهای گچی و دستگاه اندازه گیری مقاومت بلوکها، محدودیت استفاده از آنها را به حداقل برسد: الف) سه الکترودی کردن بلوکها جهت افزایش دقت و دامنه کار در رطوبتهای کم و زیاد، ب) کارگذاری ترمیستر در داخل بلوکها جهت تصحیح مقاومتهای خوانده شده برای دما، ج) دیجیتالی نمودن صفحه نمایشگر دستگاه برای افزایش دقت قرائت مقاومت اندازه گیری شده و افزایش دامنه اندازه گیری مقاومت.
    کلیدواژگان: رطوبت خاک، سنجش، بلوکهای گچی
  • عباس اسماعیلی ساری، علیرضا ریاحی، منور عطاری پور صفحه 13

    به منظور بررسی کیفیت و کمیت نزولات در منطقه جلگه ای نور و تاثیر احتمالی آن بر پوشش گیاهی جنگلهای این منطقه، اقدام به جمع آوری نمونه گردید. نزولات در طول دو فصل پائیز و زمستان جمع آوری شدند، علاوه بر PH و EC، کاتیونهای عمده آن شامل کلسیم، منیزیم، آمونیوم، سدیم و پتاسیم و همچنین آنیونها عمده باران مشتمل بر سولفات، نیترات و کلرید با استفاده از دستگاه یون کروماتوگراف مدل Shimadzu lon Ch 6A - مورد آنالیز و شناسایی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: رسوب تر، بارانهای اسیدی، جنگلهای شمال، نزولات
  • یوسف فیلی زاده صفحه 21
    هدف از این مطالعه بررسی ارجحیت غذایی و تغذیه ماهی آمور سفید با استفاده از 3 گیاه آبزی غوطه ور گوشاب شانه ای، هزار برگ سنبله ای و بومادران آبی در استخرهای پرورش ماهی شمال ایران و مقایسه آن با تغذیه مصنوعی می باشد. این تحقیق در استخرهای پرورش ماهی مرکز تحقیقات اصلاح دام استان گیلان در سال 79-1378 انجام گرفت. در این تحقیق اندام های رویشی 3 گیاه آبزی غوطه ور بعد از جمع آوری از تالاب انزلی در کرتهای آزمایشی کاشته شدند.
    کلیدواژگان: ماهی آمورسفید، گیاهان غوطه ور، استخرهای پرورش ماهی، تغذیه مصنوعی، استان گیلان
  • یعقوب فتحی پور، کریم کمالی، جعفر خلقانی، سعید محرمی پور، علی اصغر طالبی صفحه 37
    طی سالهای 1376 و 1377 در یک سیستم سطوح غذایی سه گانه، تاثیر سطح اول تغذیه (رقم گندم) بر سطح سوم (زنبور پارازیتوئید) در شرایط مزارع ورامین مورد مطالعه قرار گرفت. هدف از انجام این تحقیق مطالعه نقش علائم شیمیایی ارقام مختلف گندم در میزان جلب زنبور پارازیتوئید تخم سن گندم می باشد. هشت رقم گندم در کرتهای مثلثی شکل و در داخل یک بلوک دایره ای شکل کشت شدند. پس از رشد بوته ها، پنج تله تخم در هر کرت نصب گردید.
    کلیدواژگان: ارقام گندم، علائم شیمیایی، Eurygaster integriceps، Trissolcus
  • مهدی شریفانی صفحه 45
    به منظور بررسی اثرات کمی و کیفی منابع گرده بر روی میوه گلابی آزمایشهایی طراحی و انجام گردید. این اثرات کمی عبارت بودند از: تاثیر گرده بر روی وزن میوه، تعداد بذر تشکیل شده در میوه درصد بارآوری، درصد ماده خشک میوه و اثرات کیفی شامل تاثیر انواع گرده بر روی مقدار ازت موجود و میزان اسید آمینه های آزاد و ترکیبی در بافت میان بر میوه گلابی بود. گلهای هر گل آذین آزمایشی برای هر رقم در شرایط یکسان قبل از بازشدن گل اخته گردیدند.
    کلیدواژگان: متازنیا، گرده، گلابی، درصدبارآوری، گرده افشانی
  • سرالله گالشی، افشین سلطانی، حسین حیدری شریف آباد صفحه 55
    به منظور بررسی اثر تغییرات غلظت دی اکسید کربن بر رشد و تثبیت بیولوژیکی نیتروژن گیاه شبدرزیرزمینی آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با تیمارهای 350 و 450 پی پی ام دی اکسید کربن و چهار تکرار همراه با گیاه شبدر زیرزمینی رقم گاس در محیط کشت شنی انجام شد. گیاهچه های رشد یافته با محلول غذایی هوگلند بدون نتیروژن بعد از 66 روز برداشت و مساحت برگ، وزن خشک ریشه، بخش هوایی و عملکرد نیتروژن آنها اندازه گیری شد. همچنین با استفاده از یک مدل تاثیر تغییرات دی اکسید کربن بر فتوسنتز ظاهری خاص و سرعت رشد محصول پس از شبیه سازی مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: شبدر زیرزمینی، دی اکسید کربن، تثبیت نیتروژن
  • قدرت الله فتحی، سیدعطاء الله سیادت، نعمت الله روزبه، علیرضا ابدالی مشهدی، فرشاد ابراهیم پور صفحه 65
    حصول عملکرد بالا از دانه گندم، مستلزم انطباق مراحل رشد رویشی و زایشی گیاه با شرایط جوی مساعد از طریق انتخاب تاریخ کاشت مناسب و استفاده از عوامل تولید از طریق تراکم مطلوب می باشد. از آنجا که تاریخ کاشت و تراکم مطلوب گندم رقم دنا تحت شرایط اقلیمی یاسوج تعیین نشده است، این آزمایش با استفاده از طرح کرتهای یک بار خردشده در قالب بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار، در مزرعه تحقیقات کشاورزی دانشگاه یاسوج، در سال زراعی 75-1374 به اجرا درآمد.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، تراکم بذر، عملکرد دانه، رقم دنا، گندم
  • مهناز اقدسی صفحه 79

    در این بررسی، اثرات چهار سطح شوری بر رشد طولی ساقه و ریشه، تعداد روزنه ها در میلی متر مربع سطح برگ و ساختار گیاه پنبه مطالعه شد. افزایش غلظت کلرورسدیم، کاهش طول ریشه و ساقه و افزایش تعداد روزنه در واحد سطح برگ را تحریک می کند بررسی حاضر نشان داد که غلظت 100 میلی مولارکلروسدیم اثر معنی داری بر روی این عوامل داشت. بررسی برشهای عرضی ریشه و ساقه نشان داد که غلظت 50 میلی مولار نمک اثر مشخصی بر ساختارهای تشریحی ندارد.

    کلیدواژگان: بافت شناسی، شوری، پنبه
  • رضا محسن زاده، پرویز رضوانی مقدم، حسین آهی فر صفحه 89
    به منظور درک بهتر بعضی از خصوصیات مرفولوژیکی و فیزیولوژیکی توتون که در ارتباط با عملکرد اقتصادی مهم می باشند، خصوصیات مرفولوژیکی و فیزیولوژیکی شش رقم توتون از قبیل ارتفاع، تعداد برگ، طول و عرض برگ، وزن خشک ساقه و برگ، زمان گلدهی و آنالیزهای رشد در مراحل مختلف رشد و عملکرد اقتصادی برگ مورد آزمایش قرار گرفتند. ارقام مورد مطالعه عبارت بودند از: ارقام آتش خشک، مادل، کنتاکی 17، تولزا 68، وسترن، دی ارو وی 1 و دی اروی 10.
    کلیدواژگان: عملکرد توتون، مرفولوژی توتون، فیزیولوژی توتون، سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ
  • ارسطو عباسیان، نادعلی باباییان جلودار، محمدتقی برارپور صفحه 103
    تاج خروس یکی از علف های هرز غالب زراعت های مختلف منطقه مازندران است که هر ساله موجب کاهش کمی و کیفی عملکرد گیاهان زراعی بویژه سویا می گردد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین اثرا تراکم های مختلف تاج خروس بر رشد عملکرد سویا بود. این طرح در سال 1378 در زمین تحقیقاتی دانشکده علوم کشاورزی ساری دانشگاه مازندران به اجرا درآمد.
    کلیدواژگان: تاج خروس، سویا، عملکرد، رقابت، منطقه مازندران
  • فرشید اکرم قادری، ابراهیم زینلی، سلیم فرزانه صفحه 113
    در سالهای اخیر، بهکارگیری آللوپاتی در مدیریت گیاهان هرز توجه بسیاری از متخصصین گیاهان هرز را جلب نموده است. به منظور بررسی اثرات مقادیر مختلف بافت درمنه بر ظهور و رشد گیاهچه گندم، کلزا، خردل وحشی و یولاف وحشی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان اجرا شد.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، درمنه، گندم، کلزا، یولاف وحشی، خردل وحشی، ظهور گیاهچه رشد گیاهچه
  • مهرداد خوشحال، سعید مینایی صفحه 123
    کاهش میزان رطوبت بعضی از محصولات کشاورزی و مواد غذایی به منظور نگهداری و یا آماده سازی آنها برای فرآیندهای بعدی ضروری است. بدین منظور از انواع دستگاه های خشک کن استفاده می شود. خشک کردن یک محصول تنها خارج کردن سریع آب از آن نیست، بلکه توجه به کیفیت و خصوصیات فیزیکی ماده اولیه و دقت در مراحل مختلف آماده سازی محصول، نیز دارای اهمیت است. شلتوک برنج به عنوان یکی از غلات عمده، قبل از انبارداری و در ابتدای فرآیند تبدیل، نیاز به خشکاندن دارد.
    کلیدواژگان: خشکاندن، شلتوک، دمای هوای خروجی، رطوبت نهایی دانه
  • ابراهیم محمد گل تپه، زهرا عبادی، علیرضا بصیری صفحه 135
    قارچ خوراکی دکمه ای A. bisporus با استفاده از خشک کن کیلن خشک شد. عمل خشک کردن با در نظر گرفتن تغییرات سه پارامتر عمده درجه حرارت، سرعت و ضخامت صورت گرفته و منحنی های زمانی و سرعت خشک کردن تعیین گردیده است. فاکتور دما در 7سطح 45، 55، 65، 65/45، 45/65، 65/55، 55/65 درجه سانتیگراد به ترتیب طی فرآیندهای یک و دو مرحله ای اعمال گردیده است و همچنین دو سطح سرعت جریان هوا 1 و 2 متر بر ثانیه و ضخامت در سطح 5-3، 7-5، 9-7 میلی متر بکار رفته است.
    کلیدواژگان: آبگیری، خشک کردن، فرآیند گرمای، قارچ خوراکی دکمه ای
  • هدایت الله امینیان صفحه 151
    به منظور بررسی رفتار خزش خمشی در چوب درون و چوب بلند مازو Q.castaneaefolia تعداد 4 گزده بینه از طرح جنگلداری فریم انتخاب شد. از بین پایه های انتخاب شده تعداد 20 نمونه جور سالم از چوب درون و همین تعداد از چوب برون به ابعاد 46×2×1 سانتیمتر تهیه گردید. برای تثبیت رطوبت نسبی از 4 محفظه شیشه ای استفاده شد.
    کلیدواژگان: خیز، خزش، بازگشت، رطوبت نسبی، بلندمازو، چوب درون، چوب برون
  • علیرضا وطن خواه محمد آبادی، صلاح کوچک زاده صفحه 173
    طراحی ابعاد مجاری در شبکه های انتقال و توزیع آب روباز غالبا براساس اعماق جریان یکنواخت صورت می گیرد که تعیین آنها مستلزم استفاده از نمودارهای طراحی یا حل معادلات مقاومت به صورت آزمون و خطا می باشد. اگرچه محققین مختلف روابطی را پیشنهاد کرده اند که عمق بحرانی را در کانال های روباز بطور صریح تعیین می کنند، اما پیش از این چنین فرمول هایی برای تعیین اعماق جریان یکنواخت منتشر نشده است.
    کلیدواژگان: عمق یکنواخت، عمق بحرانی، معادلات مقاومت، خطا، فاکتور سطح مقطع