فهرست مطالب

نشریه مطالعات اسلامی - ایرانی خانواده
پیاپی 2 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ناصر امینی، سیده زهرا موسوی، عباس حمزوی صفحات 1-27
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر بخشودگی و زوج درمانی مذهبی در افزایش سازگاری و کیفیت روابط زناشویی زوجین شهر بوشهر بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. ابزار پژوهش عبارت بود از مقیاس سازگاری زناشویی دو عضوی اسپانیر (1976) و پرسشنامه کیفیت زناشویی باسبی و همکاران (1995). نمونه پژوهش شامل 33 زوج از افراد مراجعه کننده به مراکز مشاوره بودند. 11 زوج در گروه آزمایش زوج درمانی مذهبی و 11 زوج در گروه آزمایش زوج درمانی مبتنی بر بخشودگی و 11 زوج دیگر در گروه گواه به طور تصادفی جایگزین شدند. هر کدام از روش های زوج درمانی مذهبی و زوج درمانی مبتنی بر بخشودگی به مدت 8 جلسه ی 90 دقیقه ای برای زوجین برگزار گردید.

    یافته ها

    تحلیل کواریانس نشان داد زوج درمانی مذهبی و زوج درمانی مبتنی بر بخشودگی در افزایش سازگاری و کیفیت روابط زناشویی تاثیر داشته است.

    نتیجه گیری

    در مقایسه بین زوج درمانی مذهبی و زوج درمانی مبتنی بر بخشودگی در افزایش سازگاری مشخص شد که تفاوت معنی داری بین این دو وجود ندارد اما در زمینه ی افزایش کیفیت روابط زناشویی زوج درمانی مبتنی بر بخشودگی تاثیر بیشتری داشته است.

    کلیدواژگان: زوج درمانی مذهبی، زوج درمانی مبتنی بر بخشودگی، سازگاری زناشویی، کیفیت روابط زناشویی
  • معصومه حیدریان صفحات 28-39
    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه سلامت روان، خودکارآمدی و امید به زندگی در زنان شاغل بازنشسته و زنان غیر شاغل شهر کرمانشاه طراحی و اجرا گردید.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی و علی- مقایسه ای بوده که در سال 1398 با مشارکت 200 نفر از زنان شهر کرمانشاه (100 نفر از زنان شاغل بازنشسته و 100 نفر از زنان غیر شاغل)انجام شد. نمونه های مورد مطالعه به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران 200 نفر برآورد شد.

    یافته ها

    یافته های نشان داد که سلامت روان در کلیه شرکت کنندگان از وضعیت مطلوبی برخوردار نبود. هر دو گروه خودکارآمدی خوبی داشتند. این در حالیست که میزان امید به زندگی در زنان غیر شاغل کمتر از حد مطلوب و این مقدار در زنان شاغل بازنشسته مطلوب به نظر می رسید. سلامت روان، خودکارآمدی و امید به زندگی در زنان شاغل بازنشسته به شکل معناداری بیشتر از زنان غیر شاغل بود (p<0.001).

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت دوره سالمندی و افزایش تعداد سالمندان، پیشنهاد می شود امکانات ویژه ای از جمله تشکل های سالمندی مرتبط با نیازهای سالمندان، برنامه ریزی جهت برگزاری دوره های آموزشی با محوریت سلامت روان در نظر گرفته شود تا جامعه با آمادگی بیشتری به استقبال این پدیده برود و از بسیاری از مشکلات دوره سالمندی پیشگیری شود. همچنین فراهم کردن همکاری های اجتماعی زنان و کارآفرینی متناسب با وضعیت و شان زنان و تسهیل تعامل بین کار و زندگی خانوادگی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بازنشسته، زنان شاغل، امید به زندگی، خودکارآمدی، سلامت روان
  • بهار خاکساری صفحات 40-56

    امروزه یکی از دستاوردهای تحولات نهاد خانواده آشفتگی هایی است که در روابط بین زوجین دیده می شود.

    هدف

    با هدف پیش‌بینی آشفتگی های زناشویی بر اساس شیوه های فرزندپروری و ابراز گری هیجانی با آشفتگی های زناشویی زوجین شهر کرمانشاه انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل زنان دارای آشفتگی های زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر کرمانشاه در سال 1401-1400 که تعداد آن ها بالای 500 نفر بود. نمونه مورد نظر در پژوهش حاضر مطابق با جدول مورگان 120 نفر به روش تصادفی هدفمند از مراکز مشاوره شهر کرمانشاه انتخاب شدند و با کسب رضایت از آن دسته از زوجینی که حاضر به همکاری در پژوهش بودند به پرسشنامه های شیوه های فرزندپروری بامریند (1973)، ابراز گری هیجانی کینگ و آمونز (1990) و مقیاس آشفتگی زناشویی و ارتباطی ویسمن و همکاران (2009) به صورت مجازی پاسخ دادند.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده با استفاده از رگرسیون و ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که مولفه‌های شیوه های سهل گیرانه، استبدادی و اقتدار منطقی، ابراز هیجان مثبت، ابراز صمیمیت و ابراز هیجان منفی توانایی پیش‌بینی آشفتگی های زناشویی را دارند. همچنین مولفه‌های شیوه های سهل گیرانه، استبدادی و اقتدار منطقی، ابراز هیجان مثبت، ابراز صمیمیت و ابراز هیجان منفی با آشفتگی زناشویی رابطه‌ی منفی معناداری دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته‌های پژوهش، می‌توان گفت که سهل گیرانه، استبدادی و اقتدار منطقی، ابراز هیجان مثبت، ابراز صمیمیت و ابراز هیجان منفی از مولفه-های موثر و مرتبط با آشفتگی های زناشویی هستند

    کلیدواژگان: شیوه های فرزندپروری، ابراز گری هیجانی، آشفتگی های زناشویی و ارتباطی، زوجین
  • محمود گودرزی، سحر رضایی صفحات 56-71
    مقدمه

    سبک زندگی اسلامی-ایرانی گونه ای از سبک زندگی است که بر پایه آمیختگی دو فرهنگ ایرانی-اسلامی میباشد و زیستن به خواست دیدگاه آنان از اسلام و ایرانی بودن است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی سبک زندگی اسلامی ایرانی بر انسجام، رضایت زناشویی و سلامت روان خانواده در بحران کرونا بوده است.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی پیش‌آزمون_ پس‌آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شهر کرمانشاه بود. که بر روی 40 نفر کارکنان متاهل دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه به روش هدفمند پرسشنامه های سبک زندگی اسلامی-ایرانی لعلی و همکاران (1390)، انسجام روانی فلنسبرگ و همکارانش (2006)، رضایت زناشویی اینریچ و پرسشنامه گلدنبرگ اجرا گردید.شرکت کنندگان در دو گروه گروه آزمایش (تعداد 20 نفر) و گروه کنترل (تعداد 20 نفر) گمارش شدند. گروه آزمایش طی 10 جلسه به صورت یک ساعته به صورت مجازی(آنلاین) تحت آموزش پروتکل آموزشی سبک زندگی اسلامی- ایرانی قرار گرفت، سپس از دو گروه ذکر شده پس آزمون به عمل آمد .

    نتایج

    نتایج نشان داد بین سبک زندگی اسلامی- ایرانی با انسجام زناشویی، رضایت زناشویی و سلامت روان رابطه و معناداری وجود دارد .

    نتیجه گیری

    سبک زندگی اسلامی- ایرانی بر انسجام زناشویی، رضایت زناشویی و سلامت روان موثر است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی- ایرانی، انسجام زناشویی، رضایت زناشویی و سلامت روان
  • جلیل سحابی، سروه فایقی، فرانک شاهمرادی، سعید خانی، سهیلا حسین پور صفحات 72-98

    هدف همزمان با حضور زنان در عرصه اجتماع، مسیله مزاحمت برای آنها در کانون تحلیل قرارگرفته است. مزاحمت خیابانی ازسوی مردان شامل هر نوع عملی است که جنبه کلامی، فیزیکی و حتی تمجید از زنان را شامل ‌شود. هدف از پژوهش حاضر، کشف انواع مزاحمت های ایجاد شده برای زنان ودختران و بررسی واکنش آنها درسطح شهر سنندج است. میدان پژوهش شامل کلیه زنان و دختران 18 تا 40 ساله شهر سنندج و مشارکت‌کنندگان تعداد 36 نفر از زنانی بودند که مزاحمت خیابانی را تجربه کرده‌اند. انها بر اساس نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند و گردآوری داده‌ها با مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. داده‌ها بر اساس نظریه زمینه‌ای تحلیل‌ شدند.و 51 مقوله در رابطه با علت، واکنش، استراتژی، پیامد و مقوله هسته استخراج شد. از دید این زنان مزاحمت خیابانی بیشتر در مکان‌های عمومی همچون خیابان، پارک ها و اخیرا فضای مجازی اتفاق افتاده و اکثریت زنان اولین مزاحمت را در دوران کودکی تجربه کرده بودند.. زنان عواملی چون بیکاری، مشکلات جنسی، تبدیل‌شدن خیابان به مکانی برای سرگرمی و پرسه‌زنی، کمبودهای عاطفی و برتری فضای مردسالارانه بر اجتماع را دلایل اصلی اقدام به مزاحمت خیابانی می دانستند. متداول‌ترین واکنش زنان، سکوت و عدم توجه به عمل زشت مزاحمت ، به‌ویژه متلک است که. پیامد آن احساس ترس و ناامنی برای زنان بود. مقوله هسته نهایی پژوهش مفهوم «خیابان فضای تخلیه ناکامی‌های اجتماعی- اقتصادی مردانه» نام‌گذاری شد.

    کلیدواژگان: مزاحمت خیابانی، ترس و ناامنی اجتماعی، خشونت کلامی، زنان و دختران شهر سنندج
  • طیبه عزیزی، حسن امیری، کریم افشاری نیا صفحات 99-114

    هدف از پژوهش حاضر تعیین برازش مدل رابطه ساختاری تعارض والدین و نوجوان با بدتنظیمی هیجانی با نقش میانجی اجتناب از تجربه در نوجوانان شهر تهران بود. جامعه آماری پژوهش شامل نوجوانان 13 تا 18 ساله شهر تهران بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 400 نفر(200 نوجوان دختر و 200 نوجوان پسر) به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه‌ی‌ تعارض والد نوجوان اسدی و یونسی (1390)، اجتناب از تجربه بوند و همکاران (2007) و بدتنظیمی هیجانی گراتز و رومر (2004) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار IBM AMOS24 استفاده شد. نتایج نشان داد بین تعارض والدین و نوجوان با بدتنظیمی هیجان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (05/0<p). همچنین، بین تعارض والدین و نوجوان با بدتنظیمی هیجانی با نقش میانجی اجتناب از تجربه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (05/0 <p). همچنین نتایج نشان داد که رابطه تعارض والد –نوجوان با بدتنظیمی هیجانی با نقش میانجی اجتناب از تجربه در پسران از دختران بیشتر بود (05/0 <p). بر اساس یافته های پژوهشی می توان گفت که از والدین خواسته شود تا حدالامکان زمینه را برای نوجوانان جهت کسب تجربه های جدید و مفید فراهم کنند تا اعتماد به نفس آنان افزایش یابد و از این طریق حتی تعارض میان خود و فرزندشان را برطرف نمایند.

    کلیدواژگان: تعارض والد-نوجوان، بدتنظیمی هیجانی، اجتناب از تجربه
|
  • naser amini, Syadah Zahra Musavi, Abas Hamzavi Pages 1-27
    Introduction

    The aim of this study was to compare the effectiveness of forgiveness-based couple therapy and religious couple therapy in increasing the compatibility and quality of marital relationships in Bushehr.

    Methods

    This research is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with two experimental groups and a control group. The research instruments were the Spanier`s Dyadic Adjustment Scale (DAS) (1976) and Revised Dyadic Adjustment Scale (RDAS) (1995). The statistical population of the study included 33 people who referred to counselling and psychological centers of Bushehr. From this population, 11 couples were randomly assigned in the first experimental group of religious couple therapy, 11 couples in the second experimental group of forgiveness therapy, and the other 11 couples in the control group. The couples in each method of the religious couple therapy and the couple therapy based on forgiveness participated in 8 sessions, 90-minute program.

    Results

    The results of analysis of co-variance showed that religious couple therapy and couple therapy based on forgiveness led to improvement in adjustment and quality of martial relationship.

    Conclusion

    There is no significant difference in religious couple therapy compared to couple therapy based on forgiveness in case of improving adjustment but in the case of improving the quality of martial relationship, couple therapy based on forgiveness was more effective.

    Keywords: religious couple therapy couple therapy, based on forgiveness, martial adjustment, quality of martial relationship
  • Masoumeh Heydarian Pages 28-39
    Introduction

    the present study designed and conducted to compare mental health, self-efficacy and life expectancy in retired women and non-employed women in Kermanshah.

    Methods

    The present study was a descriptive and causal-comparative study with the participation of 200 people (100 retired women and 100 non-employed women) in Kermanshah in 2019.

    Results

    Kolmogorov-Smirnov test showed that the distribution of scores in the population was normal for the research variables. Mental health was not good for all participants. Both groups had good self-efficacy. However, the life expectancy of non-employed women was lower than desired, and this figure seemed desirable in retired employed women. Findings of the present study showed that mental health, self-efficacy and life expectancy were significantly higher in retired women than in non-employed women (p<0.001).

    Conclusion

    The findings of this study showed that retired women have better mental health status than non-employed women. Due to the positive and significant relationship between life expectancy and social support and the dimensions of family, friends and colleagues and, due to the high level of social support in working people, increasing life expectancy in retired women makes sense to non-employed women. Considering the relationship between employment and mental health, planning to hold training courses focusing on mental health, creating agencies on ageing, strengthening women's social cooperation and appropriate entrepreneurship can be considered to prevent many ageing problems.

    Keywords: Retired, Employment, Life expectancy, Self-efficacy, Mental Health
  • bahar khaksari Pages 40-56

    Today, one of the achievements of the evolution of the family institution is the turmoil that is seen in the relationship between couples.

    Objective

    The aim of this study was to predict marital disturbances based on parenting styles and emotional expression with marital disturbances of couples in Kermanshah.

    Method

    The method of descriptive research is correlational. The statistical population of the present study included women with marital disorders who referred to counseling centers in Kermanshah in 2021-2022, whose number was over 500 people. The sample in the present study according to Morgan table 120 people were randomly selected from counseling centers in Kermanshah and with the consent of those couples who were willing to cooperate in the study to Bamrind parenting methods questionnaire (1973) , King & Ammons (1990) Emotional Expression, and the Wiseman et al. (2009) Marital and Communication Disorder Scale responded virtually.

    Results

    The results obtained using regression and Pearson correlation coefficient showed that the components of careless, authoritarian and logical authority methods, expressing positive emotion, expressing intimacy and expressing negative emotion have the ability to predict marital turmoil. . Also, the components of careless, authoritarian and logical authority methods, expressing positive emotion, expressing intimacy and expressing negative emotion have a significant negative relationship with marital turmoil.

    Conclusion

    According to the research findings, it can be said that negligence, authoritarianism and logical authority,

    Keywords: Parenting methods, Emotional Expression, Marital, communication disorders, Couples
  • Mahmoud Goudarzi, sahar rezaie Pages 56-71
    Introduction

    Islamic-Iranian lifestyle is a type of lifestyle that is based on the fusion of two Iranian-Islamic cultures and living according to their views of Islam and being Iranian.

    Objective

    The aim of this study was to determine the effectiveness of Iranian Islamic lifestyle on cohesion, marital satisfaction and family mental health in coronary crisis.

    Method

    The method of the present study is quasi-experimental pre-test-post-test with a control group. The statistical population was the staff of Kermanshah University of Medical Sciences. 40 married employees of Kermanshah University of Medical Sciences were targeted by the Islamic-Iranian lifestyle questionnaires of Lali et al. (2011), Flensberg et al. (2006), Inrich marital satisfaction and Goldenberg questionnaire. Participants in two The experimental group (20 people) and the control group (20 people) were assigned. The experimental group was trained in the Islamic-Iranian lifestyle training protocol online for 10 hours in a virtual one-hour session, then the two groups were tested.

    Results

    The results showed that there was a difference between the Islamic-Iranian lifestyle. There is a significant relationship with marital cohesion, marital satisfaction and mental health and

    conclusion

    Islamic-Iranian lifestyle is effective on marital cohesion, marital satisfaction and mental health.

    Keywords: Islamic-Iranian lifestyle, marital cohesion, marital satisfaction, mental health
  • Jalil Sahabi, Serve Fayeqhi Fayeqhi, Faranak Shahmoradi, Saeed Khani, Soheila Hossainpour Pages 72-98

    The issue of womens' harassment has been the center of this analysis, synchronously with the presence of women in society. Street harassment by men includes any act that involves verbal, physical or even praise of women. This study aims to discover the types of harassment created for women and girls and investigate their reactions in Sanandajaj. The research field included all women and girls aged 18 to 40. The participants were 36 women who had experienced street harassment. They were selected based on the purposive sample and Semi-structured interviews implemented for collecting data. The basis of analyzing data was on the underlying theory. Fifty-one categories extracted concerning the cause, reaction, strategy, outcome, and core category. According to these women, street harassment is more common in public places such as streets, parks, and recently in cyberspace. The main reasons for occurring street harassment cited as wandering, emotional deficiencies, and the dominance of a patriarchal atmosphere over society. The most common reaction of women was silence and ignoring the ugly act of harassment, especially teasing. The result was a sense of fear and insecurity for women. The final core category of the research was the concept of "street space for emptying men's socio-economic failures".

    Keywords: Street Harassment, fear, social insecurity, Verbal violence, women, girls in Sanandaj
  • tayebeh azizi, hasan amiri, karim afshari nia Pages 99-114

    The aim of this study was to determine the fit of the structural relationship model of parent-adolescent conflict with emotional dysregulation with the mediating role of experience avoidance in adolescents in Tehran. The statistical population of the study included 13 to 18 year old adolescents in Tehran. Using available sampling method, 400 people (200 female adolescents and 200 male adolescents) were selected as the sample and according to the Asadi and Younesi adolescent parent conflict conflict questionnaire. (2011), Avoiding the Experience of Bond et al. (2007) and Graz and Romer (2004) responded to emotional dysregulation. Structural equation model and IBM AMOS24 software were used for data analysis. The results showed that there is a positive and significant relationship between parent-adolescent conflict and emotion dysregulation (p <0.05). Also, there is a positive and significant relationship between parent-adolescent conflict with emotional dysregulation with the mediating role of avoiding experience (p <0.05). The results also showed that the relationship between parent-adolescent conflict and emotional dysfunction with the mediating role of experience avoidance was higher in boys than girls (p <0.05). Based on the research findings, it can be said that parents should be asked to provide as much ground as possible for adolescents to gain new and useful experiences to increase their self-confidence and thus even resolve the conflict between themselves and their child.

    Keywords: parent-adolescent conflict, Emotional dysregulation, experience avoidance