فهرست مطالب

نشریه مطالعات اسلامی - ایرانی خانواده
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خدابخش احمدی صفحات 1-5
  • راعد پرواز، کیوان کاکابرایی، کریم افشاری نیا صفحات 6-16
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل ساختاری پیش بینی گرایش به سوء مصرف مواد بر اساس حل مساله اجتماعی و رضایت شغلی در پرسنل متاهل اقماری شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب ایران انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش همبستگی و جامعه آماری، شامل مردان متاهل اقماری شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب کشور در سال 1397 بود که از روش نمونه گیری طبقه ای تعداد 384 نفر از مردان متاهل به عنوان نمونه انتخاب شدند و به فهرست تجدید نظر شده حل مسیله اجتماعی سو و شک، مقیاس رضایت شغلی دانت و همکاران، پاسخ دادند. برای برازش مدل از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار IBMAMOS 24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که حل مساله اجتماعی با مصرف مواد رابطه دارد همچنین بین رضایت شغلی با سوءمصرف مواد رابطه مستقیم بود. نتایج دیگر نشان داد حل مساله اجتماعی و رضایت شغلی توان پیش بینی گرایش به سوءمصرف مواد در بین مردان متاهل اقماری دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت وضعیت و چگونگی رضایت شغلی و حل مسیله اجتماعی مردان متاهل شاغل اقماری با گرایش سومصرف مواد ارتباط مستقیمی دارد بنابراین ارایه آموزش های شناختی و راهکارهای موثر سازمانی در ارتقا رضایت شغلی و تقویت حل مسیله اجتماعی آنها از اهمیت فراوانی برخوردار است.

    کلیدواژگان: حل مسئله اجتماعی، رضایت شغلی، سوء مصرف مواد، مردان متاهل
  • محمد رحمتی، فرامرز ملکیان، الهام کاویانی صفحات 17-39

    هدف این پژوهش نیازسنجی و ارایه مدل جامع آموزش سلامت روانی واجتماعی خانواده های کارکنان زندان های استان کرمانشاه می باشد روش پژوهش حاضر به صورت آمیخته (کمی-کیفی) و به لحاظ هدف کاربردی است جامعه آماری در بحض کیفی شامل کلیه خبرگان حوزه روانشناسی و مدیریت بودند جامعه آماری در بخش کمی شامل خانواده های تمامی کارکنان زندان های استان کرمانشاه درسال 1399 بود. که با استفاده از صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای 100 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای کسب داده های کیفی از روش دلفی و مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل در بخش کیفی از نرم افزار MAXQDA و فرایند کدگذاری استفاده گردید، و در بخش کمی تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری و نرم افزار SPSS و SMART PLSاستفاده شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که که در شناسایی نیاز‌های آموزش سلامت روانی واجتماعی خانواده های کارکنان زندان های استان کرمانشاه، تعداد 103 شاخص اولیه بدست آمد که این شاخص ‌ها در 12 عامل کلی و 2 دسته سلامت روانی و سلامت اجتماعی دسته‌بندی شدند. براساس نتایج مصاحبه و روش دلفی، پذیرش خویشتن خودکنترلی، رشد و توسعه فردی، بهزیستی روانی،بهزیستی هیجانی، کیفیت زندگی، عدالت درک شده، مشارکت اجتماعی، تعلق گروهی، سازگاری اجتماعی، اعتماد اجتماعی، حمایت اجتماعی مهمترین نیاز‌های آموزش سلامت روانی واجتماعی خانواده های کارکنان زندان های استان کرمانشاه می‌باشند. برازش مدل جامع آموزش سلامت روانی واجتماعی خانواده های کارکنان زندان های استان کرمانشاه نیز براساس معدالات ساختاری مطلوب گزارش شد.

    کلیدواژگان: سلامت روانی، سلامت اجتماعی، خانواده های کارکنان زندان
  • ایمان زاغیان، حسن زارعی محمود آبادی، مجید کافی، مریم صالح زاده صفحات 40-61
    مقدمه

    این پژوهش با هدف بازترسیم نقش‌های مراقبتی زن در نظام خانواده بر اساس سیره و شخصیت حضرت فاطمه (سلام الله علیها) انجام شد.

    روش

    در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل مضمون به منابعی که در ارتباط با زندگانی حضرت فاطمه (سلام الله علیها) نگاشته شده بود توجه شد که این منابع همان جامعه‌ی آماری پژوهش نیز به حساب می‌آمد. همچنین با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند، سه منبع مورد انتخاب قرار گرفتند که اشباع نظری در استخراج داده‌های منبع سوم محقق شد. پس از آن داده‌ها در سه موقعیت فرزندی، مادری و همسری و سه سطح مضامین اولیه، ثانویه و شبکه‌ای ارایه گشت. سپس برای ارزیابی کیفیت داده‌های تحقیق از روش زاویه‌بندی از نوع داده‌ها استفاده شد. از این رو داده‌های به دست آمده از تحلیل مضمون به چهار نفر از متخصصان اسلامی / روانشناسی عرضه شد و داده‌های مربوط به نقش-های مراقبتی زن تدوین شد و یک مدل نهایی به دست آمد.

    یافته ها

    در ارتباط با موقعیت فرزندی 2 مضمون شبکه‌ای حمایت و احترام به دست آمد. در موقعیت مادری 5 مضمون شبکه‌ای حمایت، محبت، هدایت و تربیت، احترام و عدالت به دست آمد. در نهایت ارتباط با موقعیت همسری 5 مضمون شبکه‌ای حمایت، سلامت، احترام، سازگاری و محبت به دست آمد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش نقش‌های مراقبتی استخراج شده از سیره‌ی حضرت فاطمه (سلام الله علیها) بیان‌گر جایگاه مهم و ظرفیت‌های گسترده‌ی وجود زن است. این ظرفیت‌ها به حدی است که به او این امکان را می‌دهد نقش‌آفرینی قابل توجهی در خانواده داشته باشد.

    کلیدواژگان: زن، خانواده، نقش های مراقبتی، حضرت فاطمه (سلام الله علیها)
  • آذر زنگنه، مختار عارفی صفحات 62-77
    مقدمه

    هدف از انجام پژوهش حاضر پیش بینی نگرش به خیانت زناشویی بر اساس سبک های حل تعارض، رضایت و بخشودگی زناشویی زوجین شهر کرمانشاه بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی، از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر کرمانشاه در سال 1401-1400 بود. در پژوهش حاضر با استفاده از نمونه گیری تصادفی در دسترس از بین مراکز مشاوره تعداد 5 مرکز مشاوره انتخاب و سپس 200 زوج با استفاده از فرمول کوکران به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با کسب رضایت از آن دسته از زوجینی که حاضر به همکاری در پژوهش بودند به پرسشنامه‌های نگرش به خیانت زناشویی مارک ویتلی (2008)، سبک های حل تعارض (1990)، رضایت زناشویی انریچ (1989) و بخشودگی زناشویی ری و همکاران (2001) پاسخ دادند.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد سبک های حل تعارض، رضایت زناشویی و بخشودگی زناشویی بانمره کل نگرش به خیانت زناشویی به ترتیب ضریب همبستگی 31/0 ، 27/0 و 24/0 مشاهده شدکه همگی در سطح 05/0P< معنادار است. همچنین تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیرهای پیش بین باهم 39/0 واریانس نگرش به خیانت زناشویی را تبیین می کنند. همبستگی چندگانه بین متغیرها نیز 58/0 (58/0=R) به دست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته‌های پژوهش، می‌توان گفت هر چقدر استفاده از سبک های حل تعارض، رضایت و بخشودگی زناشویی در زوجین بالاتر باشد نگرش منفی نسبت به خیانت زناشویی وجود دارد.

    کلیدواژگان: نگرش به خیانت زناشویی، سبک های حل تعارض، رضایت زناشویی، بخشودگی زناشویی
  • مسلم سیاه پوش منفرد، شیما پرندین، سجاد عزیزی صفحات 78-95
    زمینه و هدف

    مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری مزمن پیشرونده سیستم اعصاب مرکزی است و از علایم نشانه‌های آن خستگی و کاهش ظرفیت عملکردی می‌باشد. هدف از پژوهش حاضر اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اجتناب هیجانی و ابعاد خستگی روانی زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود.

    مواد و روش‌ها

     پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش‌آزمون- پس‌ازمون بود. آزمودنی‌ها با دامنه سنی 40-20 سال و با مقیاس ناتوانی جسمانی (EDSS) یک تا چهار و هدفمندانه و داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی به گروه‌های تجربی و کنترل تقسیم شدند. هر دو گروه در مرحله پیش‌آزمون و پس‌آزمون به پرسشنامه‌های اجتناب هیجانی کندی (2015) و خستگی شناختی فیسگ (1994) پاسخ دادند. گروه آزمایش 10 جلسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را به صورت هفته‌ای یکبار به مدت 5/1 ساعت دریافت کردند. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 23 و روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش اجتناب هیجانی و خستگی شناختی زنان مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس موثر است (001/0≥P).

    نتیجه‌گیری

    براساس نتایج این پژوهش می‌توان از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای کاهش اجتناب هیجانی و علایم خستگی (جسمانی، شناختی و اجتماعی) زنان مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس در مراکز درمانی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اجتناب هیجانی، خستگی روانشناختی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، مولتیپل اسکلروزیس
  • آرزو مرادی، شایسته چارداولی صفحات 96-105
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی خشونت خانگی علیه زنان بر اساس ابعاد طرحواره‌های جنسی در زنان خانه دار شهر سنندج انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ روش اجرا توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی زنان خانه دار شهر سنندج در 6 ماه‌ اول سال 1399 تشکیل داد. از بین جامعه آماری پژوهش تعداد 170 نفر از زنان خانه دار به شیوه ی هدفمند و در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل: پرسشنامه خشونت خانگی علیه زنان 26 سوالی وردی نیا (1389)، و پرسشنامه طرحواره‌ها جنسی50 سوالی اندرسن و سیرانوسکی (1994) بودند. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش‌ها آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی آزمون تحلیل رگرسیون و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. داده‌ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد حدود 71 درصد از واریانس خشونت خانگی علیه زنان را می‌توان بر اساس ابعاد طرحواره‌های جنسی، در زنان خانه دار شهر سنندج پیش بینی کرد (01/0 ≥ P). همچنین بین مولفه های طرحواره‌های جنسی با خشونت خانگی علیه زنان رابطه معکوس و معنی دار وجود داشت (01/0 ≥ P).

    نتیجه گیری

    از نتایج می توان چنین نتیجه گیری کرد که مولفه های طرحواره های جنسی با گرایش به خشونت خانگی رابطه معکوس معنی داری داشته و در طراحی پروتکل های مداخله ای و درمانی جهت کاهش خشونت خانگی به این آموزش و افزایش خود آگاهی در مورد طرحواره های جنسی توجه لازم مبذول گردد.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، طرحواره های جنسی، زنان خانه دار
|
  • Pages 1-5
  • Raed Parvaz, keivan kakabraee, Karim Afshariniya Pages 6-16
    Introduction

    The aim of this study was to present a structural model for predicting the tendency to drug abuse in married satellite personnel of Iran's West Oil and Gas Production Company (WOGPC) based on social problem solving and job satisfaction.

    Methods

    The method of the present study was correlation and the statistical population was all married satellite male personnel of the Iran's West Oil and Gas Production Company in 2018. Through Cochran's formula, 384 samples were selected by stratified sampling method who responded to the Social Problem Solving Inventory–Revised (SPSI-R) by Siu and Shek (2005), and Job satisfaction scale of Dante et al. (1996). Structural equation model and IBMAMOS 24 software were used to fit the model.

    Results

    The results indicated that solving social problems is related to drug use. There was also a direct relationship between job satisfaction and drug abuse. Other results showed that social problem solving and job satisfaction can predict the tendency of drug abuse among married satellite male personnel.

    Conclusion

    According to the obtained results, it can be concluded that the status and method of job satisfaction and social problem solving of married satellite male personnel is directly related to the tendency towards drug abuse. Thus, providing cognitive training and effective organizational solutions in promoting job satisfaction and strengthening their social problem solving is of great importance.

    Keywords: social problem solving, Job satisfaction, drug abuse, married men
  • mohammad rahmati, faramarz malekian, Elham Kaviani Pages 17-39

    The purpose of this study is to assess the needs and provide a comprehensive model of mental and social health education for the families of prison staff in Kermanshah province. The statistical population in a small part included the families of all prison staff in Kermanshah province in 1399. Using stratified random sampling, 100 people were selected as a statistical sample. Delphi method and semi-structured interview were used to obtain qualitative data. For qualitative analysis, MAXQDA software and coding process were used, and in the quantitative part, confirmatory factor analysis and structural equation modeling, SPSS and SMART PLS software were used. The results of the present study showed that in identifying the mental health and social health education needs of the families of prison staff in Kermanshah province, 103 primary indicators were obtained, which were classified into 12 general factors and 2 categories of mental health and social health. Were. Based on the results of the Delphi interview and method, self-control acceptance, personal growth and development, mental well-being, emotional well-being, quality of life, perceived justice, social participation, group belonging, social adjustment, social trust, social support are the most important needs of mental health education. Socially, the families of the prison staff are in Kermanshah province. Fitting of the comprehensive model of mental and social health education of the families of prison staff in Kermanshah province was also reported based on favorable structural equations.

    Keywords: mental health, social health, Families of Prison Staff
  • iman zaghian, hassan zareei Mahmoudabadi, Majid Kafi, Maryam Salehzadeh Pages 40-61
    Introduction

    The aim of this study was to outline the care plans of women in the family system based on the life and personality of Hazrat Fatemeh.

    Method

    In this research, using the method of content analysis, the sources that were written in connection with the life of Hazrat Fatemeh were considered that these sources were also considered as the statistical population of the research. Also, using purposive sampling method, three sources were selected, which achieved theoretical saturation in the extraction of third source data. The data were then presented in three situations of child, mother and spouse and three levels of primary, secondary and networked subjects. Then, to evaluate the quality of research data, the data type angle method was used. Therefore, the data obtained from the content analysis were presented to four Islamic / psychological specialists, and the data related to female care roles were compiled and a final model was obtained.

    Results

    In relation to child status, 2 themes of support and respect networks were obtained. In the mother position, 5 themes of networks of support, love, guidance and education, respect and justice were obtained. Finally, the relationship with the marital status of 5 themes of support networks, health, respect, compatibility and love was obtained.

    Conclusion

    According to the results of this study, the care maps extracted from the biography of Hazrat Fatima indicate the important position and vast capacities of women. These capacities are such that they allow him to play a significant role in the family.

    Keywords: woman, Family, care plans, of Hazrat Fatima (peace be upon her)
  • azar Zangeneh, Mokhtar arefi Pages 62-77
    Introduction

    The purpose of this study was to predict the attitude towards marital infidelity based on conflict resolution styles, marital satisfaction and forgiveness of couples in Kermanshah.

    Methods

    The present study is descriptive-correlational. The statistical population of the present study included all couples who referred to counseling centers in Kermanshah in 2021-2022. The sample in the present study was selected from 5 counseling centers using available random sampling and then 200 couples were selected using Cochran's formula by purposive sampling method and with the consent of those couples who were willing to Collaborating on the study were Mark Whitley (2008), Conflict Resolution Styles (1990), Enrich (1989), and Ray et al. (2001) Marital Satisfaction Questionnaires.

    Results

    The results showed that conflict resolution styles, marital satisfaction and marital forgiveness were observed as the total attitude to marital infidelity with a correlation coefficient of 0.31, 0.27 and 0.24, respectively, all of which were significant at the level of P <0.05. Stepwise regression analysis also showed that the predictor variables together explain the 0.39 variance of attitudes toward marital infidelity. Multiple correlations between variables were obtained 0.58 (R = 0.58).

    Conclusion

    According to the research findings, it can be said that the higher the use of conflict resolution styles, marital satisfaction and forgiveness in couples, the more negative attitudes towards marital infidelity. Therefore, considering the importance and role of conflict resolution styles,

    Keywords: Attitude to Marital Infidelity, conflict resolution styles, marital satisfaction, Marital Forgiveness
  • moslem siahpoosh, shima parandin, sajad azizi Pages 78-95
    Background and Aim

    Multiple sclerosis is a chronic progressive disease of the central nervous system and its symptoms are fatigue and decreased functional capacity. The aim of this study was the effectiveness of acceptance and commitment therapy on emotional avoidance and mental fatigue’ dimensions in women with multiple sclerosis.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design. Subjects with an age range of 20-40 years and using a scale of physical disability (EDSS) of one to four were purposefully and voluntarily selected and randomly assigned into experimental and control groups. Both groups answered the Kennedy (2015) Emotional Avoidance Questionnaire and Fisk (1994) fatigue Impact scale in the pre-test and post-test stages. The experimental group received 10 sessions of acceptance and commitment treatment once a week for 1.5 hours. The collected data were analyzed using SPSS23 software and multivariate covariance analysis.

    Results

    The results of multivariate covariance analysis indicated that acceptance and commitment therapy is effective in reducing emotional avoidance and cognitive fatigue in women with multiple sclerosis (P≥0.001).

    Conclusion

    Based on the results of this study, acceptance and commitment therapy can be used to reduce emotional avoidance and fatigue symptoms (physical, cognitive and social) of women with multiple sclerosis in medical centers.

    Keywords: Emotional Avoidance, Psychological Fatigue, acceptance, commitment therapy, Multiple Sclerosis
  • Arezoo moradi, Shayeste Chardavali Pages 96-105
    Introduction

    The aim of this study was to predict domestic violence against women based on the dimensions of sexual schemas in housewives in Sanandaj.

    Methods

    The present study was descriptive-correlational in terms of applied purpose and descriptive implementation method. The statistical population of this study consisted of all housewives in Sanandaj in the first 6 months of 1399 From the statistical population of the study, 170 housewives were selected in a targeted and accessible manner. Research tools include: Domestic Violence Against Women Questionnaire 26 questions Verdinia (2010), Sex Schemas Questionnaire 50 questions Anderson and Siranowski (1994). Descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics of regression analysis and Pearson correlation coefficient were used to analyze the data. The data were analyzed using SPSS statistical software.

    Results

    The results showed that about 71% of the variance of domestic violence against women can be predicted based on the dimensions of sexual schemas in housewives in Sanandaj (p≤0/01). There was also a significant inverse relationship between the components of sexual schemas and domestic violence against women (P (p≤0/01).

    Conclusion

    From the results it can be concluded that the components of sexual schemas have a significant inverse relationship with the tendency to domestic violence and in designing intervention and treatment protocols to reduce domestic violence to this education and increase self-awareness about sexual schemas attention It must be done.

    Keywords: domestic violence, sexual schemas, housewives