فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوقی میان رشته ای
پیاپی 9 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ماهرخ الهیاری، علی فقیهی*، اکبر فلاح صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    یکی از ضروری‏ترین مسایل اجتماعی، اجرای احکام حقوقی ‏اسلام از جمله حدود است؛ با توجه به مبتلابه بودن مساله زنا در جامعه امروزی و وجود اختلافات در آرای فقهی مذاهب اسلامی، این سوال مطرح می شود که مذاهب اسلامی در انواع حد زنا از چه نظر اتفاق یا اختلاف نظر دارند؟

    مواد و روش ها

    در این مقاله محقق با روش مطالعه کتابخانه ای انواع حد زنا را بین مذاهب خمسه بیان کرده و سپس به تطبیق ادله آن پرداخته است.

    ملاحظات اخلاقی

    تمامی اصول اخلاقی در مراحل نگارش پژوهش حاضر، رعایت شده است.

    یافته ها

    با توجه به خصوصیات مجرم، برای زناکار در فقه جزایی امامیه هشت نوع حد و در نزد اهل سنت، به طور کلی دو قسم  قتل، تازیانه و سنگسار مطرح شده که گاهی علاوه بر این دو مجازات اصلی، تبعید مجرم یا حبس نیز به تناسب نوع جرم و فتاوای فقهای ایشان اعمال شده است.

    نتیجه گیری

    با وجود اختلاف نظر بین مذاهب، فتاوای فقهای امامیه و اهل سنت تباین کلی نداشته، بلکه در بیشتر موارد اتفاق نظر وجود دارد.

    کلیدواژگان: مجازات، زنا، مذاهب اسلامی
  • جواد معبودی، اکبر فلاح*، علی فقیهی صفحات 13-21
    زمینه و هدف

    مسوولیت مدنی دولت و کارکنان آن اندیشه نسبتا جدیدی است که مباحث گوناگونی را پدید آورده است. نظر به اهمیت جایگاه قضاوت و تاثیر آن در تامین منافع افراد، خطای قاضی می تواند از مهم ترین مصادیق خطای کارکنان دولت محسوب شود.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این مقاله به صورت توصیفی بوده است.

    ملاحظات اخلاقی

    تمامی اصول اخلاقی در نگارش این مقاله رعایت شده است.
    یافته ها: اشتباه قاضی به اعتبارات گوناگون قابل تقسیم بندی است و منشا آن نیز می تواند جهل قاضی یا تفسیر نادرست وی از متون قانونی باشد.

    نتیجه گیری

    در هر مورد که شخص ناگزیر از جبران خسارت دیگری باشد در برابر او مسوولیت مدنی دارد. بنابراین می توان این تعابیر را به عملکرد قاضی و آثاری که به دنبال قضاوت او مترتب می شود نیز نسبت داد و خسارت هایی که به موجب حکم او به اشخاص وارد می شود، از همین قبیل است. ولی هرگاه خسارت وارده مستند به عمل آنان نبوده، مربوط به نقض وسایل ادارات و موسسات مزبور باشد، در این صورت جبران خسارت برعهده اداره یا موسسه مربوط است

    کلیدواژگان: مسوولیت، قاضی، خطا، خسارت
  • فاطمه تیمور زاده، حسن حاجی تبار فیروزجایی* صفحات 23-47
    زمینه و هدف

    یکی از مسایل بحث انگیز معاصر،که حاصل پیشرفت تکنولوژی های نوین پزشکی در دهه های اخیر است، موضوع مرگ مغزی و چالش های حقوقی مرتبط با آثار و احکام مترتب بر این وضعیت می باشد. بررسی و تبیین احکام مربوط به مرگ مغزی و مرگ فرضی در حقوق کیفری ایران از اهداف این پژوهش است.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی  و کتابخانه ای می باشد.

    ملاحظات اخلاقی

    تمامی اصول اخلاقی در نگارش این مقاله رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته ها و نتایج این تحقیق چنین نشان داده است: اولا در صورت اثبات موت فرضی متهم در فرایند دادرسی کیفری، مقام قضایی مکلف به صدور قرار موقوفی تعقیب می باشد. ثانیا در صورت پیدا شدن شخص غایب (متوفی فرضی) پس از صدور رای قطعی درباره وی، امکان تعقیب و رسیدگی مجدد وجود دارد. ثالثا جنایت بر شخص مبتلا به مرگ مغزی در حقوق ایران جزء جنایت بر مرده محسوب می شود. رابعا پس از رعایت تشریفات در صورت اثبات حالت حیات نباتی متهم، مقام قضایی باید مبادرت به صدور دستور بایگانی کردن موقت پرونده با تعیین وقت نظارت بنماید.

    نتیجه گیری

    احکام مرگ مغزی مانند مرگ حقیقی است.

    کلیدواژگان: مرگ مغزی، موت فرضی، جنایت، دادرسی، حقوق کیفری ایران
  • سید سجاد کاظمی*، حامد چگینی صفحات 49-64
    زمینه و هدف

    مهم ترین کنوانسیون موجود در زمینه دزدی دریایی کنوانسیون حقوق دریاها 1982 است. اما این کنوانسیون با توجه به سال تدوین آن از محدودیت های فراوانی در برقراری یک چارچوب حقوقی مناسب برای مقابله با «دزدی دریایی نوین» که تفاوت های آشکاری با اسلاف خود دارد مواجه است. حال باید دید آیا کنوانسیون مقابله با جرایم سازمان یافته فراملی 2000 می تواند چارچوب حقوقی مناسبی برای مقابله با دزدی دریایی نوین ایجاد نماید؟

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی است.

    ملاحظات اخلاقی

    در این تحقیق، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    دزدی دریایی که طی سالیان اخیر در آبراه های بین المللی در حال وقوع است هم ازنظر نحوه و شیوه وقوع و هم ازنظر اهداف و حتی مناطقی که حملات در آنجا اتفاق می افتند با گذشته تفاوت داشته و از این نظر مقررات و تعریف موجود در کنوانسیون حقوق دریاها قابلیت انطباق با آن را ندارد. ازاین رو همان گونه که شورای امنیت سازمان ملل نیز در برخی قطعنامه های خود اصرار دارد ضروری است از مقررات دیگر اسناد بین المللی برای پوشانیدن خلاها بهره گرفته شود.

    نتیجه گیری

    کنوانسیون مقابله با جرایم سازمان یافته فراملی 2000 یکی از مهم ترین اسناد بین المللی برای این منظور است. اما برای بهره گیری از مفاد این سند ابتدایا بایستی دید که آیا اساسا جرم دزدی دریایی را می توان یک «جرم سازمان یافته فراملی» مطابق تعریف کنوانسیون تلقی کرد یا خیر، و در صورت مثبت بودن پاسخ به این پرسش بایستی بررسی کرد که از این سند بین المللی چه بهره یا بهره هایی برای مقابله هرچه موثرتر با دزدی دریایی نوین می توان دریافت داشت.

    کلیدواژگان: دزدی دریایی، کنوانسیون، جرم سازمان یافته، محاکمه
  • محمد قادری فر، عابدین مومنی*، علی اکبر ایزدی فرد، علی فقیهی صفحات 65-77
    زمینه و هدف

    قطعا از راه های ورود به عرصه اقتصاد، رها کردن معامله کالاهای خارجی و معامله کالاهای داخلی کشور است، زیرا بهبود وضعیت اقتصاد و اشتغال و تحقق استقلال اقتصادی درگروی معامله کالاهای داخلی است. ورود کالاهای خارجی، بیکاری گسترده جوانان، فرار مغزهای مبتکر و خلاق، از بین رفتن ثروت های مهم اولیه و وابستگی درآمدهای مولد به محصول واحد مثل نفت، تعطیلی کارخانجات و تولیدات داخلی و ده ها مشکلات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی دیگر سبب تخصیص و تقیید این اصل عام اولیه می شود. هدف پژوهش برجسته نمودن تهدیدات و خطرات ملی در حوزه های مختلف به جهت فقدان توجه کافی و عدم انضباط رفتارهای اقتصادی و سیاسی به مساله راهکارهای تولیدات داخلی است، تا علمی و عملی در دفع این دسته از آسیب های جدی در نظر گرفته شود. بر این اساس، از جهت حقوقی و فقهی معامله کالاهای خارجی در صورت داشتن مشابه داخلی می تواند از اهمیت به سزایی برخودار باشد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش به صورت تحلیلی و توصیفی بوده که با شیوه اسنادی و کتابخانه ای با مراجعه به نظرات فقها و حقوقدانان به تدوین داده ها پرداخته سپس به استنباط و کشف مجهول منتهی و منتج شده است.

    ملاحظات اخلاقی

    در این تحقیق، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    پس از تحلیل و بررسی ادله عدم جواز معامله کالای خارجی در صورت داشتن نمونه داخلی با توجه به مستندات بر دولت و مسوولین و تولیدکنندگان نیز واجب است که بر معامله کالای داخلی، فرهنگ سازی و رغبت سازی نمایند.

    نتیجه گیری

    هر چند قاعده اولی جواز معامله با خارجیان می باشد، اما قلمرو این قاعده در معامله با آنان نسبت به کالاهای مشابه محدود می شود و این محدویت افزون بر نهی شرعی که به واسطه نفی سلطه مستفادات از حیث عقلی و منطقی نیز مورد پسند نمی باشد. پس از بررسی ادله حرمت معامله کالاهای خارجی درصورت داشتن نمونه داخلی، می توان گفت مقتضای قواعدی چون اعانه بر اثم و حرمت اختلال نظام و نفی سبیل و لاضرر و نیز مستنداتی مثل ادله نهی از منکر و روایت و بنای عقلا و عقل، حرمت معامله کالاهای خارجی در صورت داشتن نمونه داخلی است. باتوجه به این مستندات بر دولت و مسوولین کشور و تولیدکنندگان نیز واجب است که بر معامله کالاهای داخلی، فرهنگ سازی و رغبت سازی کنند.

    کلیدواژگان: معامله، کالاهای خارجی، اختلال در نظام، فرهنگ سازی، کالاهای داخلی
  • سید ابوذر فلسفی زاده حقیقی* صفحات 79-91
    زمینه و هدف

    هدف این مقاله بررسی راهکارهای موجود در فقه امامیه و به تبع آن قوانین کیفری جمهوری اسلامی ایران برای محدود کردن دامنه این مجازات سنگین و بی بازگشت برای حفظ جان انسان ها و تداوم و تعالی عینی حقوق بشر در کشور عزیزمان ایران اسلامی است.

    مواد و روش ها

    مقاله توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی

    در این تحقیق، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    در گذشته دور اعدام کیفری نسبتا مرسوم و متعارف در میان جوامع بشری به حساب می آمد. امروزه با همه گیری حقوق بشر و احترام به نفس انسانی و لزوم صیانت از آن در برابر دست تطاول قدرت ها این مجازات در بسیاری از کشورهای کره خاکی برچیده شده و در بقیه کشورها نیز به شدت کاهش یافته و محدود شده است. بدین جهت سه دسته مجازات با عناوین حدود، قصاص و تعزیرات مورد بحث قرار گرفته راهکارهای موجود در هر یک برای نیل به هدف پیش گفته، بررسی شده است.

    نتیجه گیری

    در احکام برآمده از فقه جزایی شیعه و به تبع آن مفاد قوانین کیفری مصوب و حاکم بر جمهوری اسلامی ایران، مکررا به مجازات اعدام به عنوان سنگین ترین نوع مجازات ها بر می خوریم. در میان مجازات های چهارگانه مندرج در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 مجازات اعدام می تواند سه دسته تعزیرات، حدود و قصاص نفس باشد.

    کلیدواژگان: مجازات، اعدام، حدود، قصاص، تعزیرات
|
  • Mahrokh Allahyari, Ali Faghihi*, Akbar Fallah Pages 1-12
    Background and Aim

    One of the most essential social issues is the implementation of Islamic legal rulings, including Hudud. Considering the problem of adultery in today's society and the existence of differences in jurisprudential opinions of Islamic religions, the question arises about how Islamic religions have any consensus or disagreements in the types of the limits of adultery?

    Materials and Methods

    In this paper, the researcher has stated the types of hadd of adultery among five religions through library study method and then has adapted its evidences between them.

    Ethical Considerations

    All ethical considerations related to writing article have been observed.

    Findings

    According to the characteristics of the criminal, for adulterers in Imami penal jurisprudence, eight types of hadd and in the eyes of Sunnis, generally two types of murder, fennel and stoning have been mentioned, which in addition to these two main punishments, exile of the criminal or imprisonment have also been applied in proportion to the type of crime and fatwas of his jurists.

    Conclusion

    Despite disagreements among religions, fatwas of Imami and Sunni jurists do not have a general disagreement, but in most cases there is consensus.

    Keywords: Punishment, Adultery, Islamic Religions
  • Javad Maboudi, Akbar Fallah*, Ali Faghihi Pages 13-21
    Background and Aim

    The civil liability of the government and its employees is a relatively new idea that has created a variety of topics. Considering the importance of the position of judgment and its impact on the interests of individuals, judge error can be one of the most important instances of error of government employee.

    Materials and Methods

    It is descriptive study.
    Ethical Considerations: All ethical considerations have been observed.

    Findings

    The judge's mistake can be divided for a variety of reasons, and its origin can also be the judge's ignorance or his misinterpretation of legal texts.

    Conclusion

    In any case where a person is forced to compensate for other compensation, he or she has civil liability. Therefore, these interpretations can also be attributed to the judge's performance and the works that follow his judgment. The damages caused to individuals by the judge's ruling are an example of the judge's mistake. If the damages are not due to the judge's mistake and are related to the court's instruments, the government is responsible for the compensation.

    Keywords: Liability, Judge, Mistake, Damage
  • Fatemeh Teymorzadeh, Hasab Hajitabar Firoozjai* Pages 23-47
    Background and Aim

    One of the controversial contemporary issues, which is the result of the advancement of modern medical technologies in recent decades, is the issue of brain death and legal challenges related to the effects and rulings on this situation. Investigating and explaining the rulings related to brain death and hypothetical death in Iranian criminal law is one of the objectives of this study.

    Materials and Methods

    The research method in this research is descriptive-analytical.
    Ethical Considerations: All ethical considerations have been observed.

    Findings

    The findings and results of this study have shown that, firstly, in case of proving the defendant's presumed death in the criminal proceedings, the judicial authority is obliged to issue an endowment for prosecution. Secondly, if the absent person (hypothetical deceased) is found after a final verdict is issued, there is the possibility of prosecution and re-investigation. Thirdly, crimes against a person with brain death are considered to be a crime against the dead in Iranian law. Finally after observing the formalities in case of proof of the defendant's vegetative state, the judicial authority shall order the temporary filing of the case by appointment of supervision.

    Conclusion

    The rule of brain death is like actual death.

    Keywords: Brain Death, Hypothetical Death, Felony, Trial, Criminal Law of Iran
  • Seyed Sajjad Kazemi*, Hamed Chegini Pages 49-64
    Background and Aim

    The most important convention on piracy is the 1982 Convention on the Law of the Sea. However, due to the year of its drafting, this convention faces many limitations in establishing an appropriate legal framework to deal with the "new piracy", which is clearly different from its predecessors. It remains to be seen whether the Convention against Transnational Organized Crime 2000 can provide an appropriate legal framework for combating modern piracy.

    Materials and Methods

    The research method in this research is descriptive-analytical.

    Ethical Considerations

    In this research, the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    The piracy that has been taking place on international waterways in recent years is different from the past, both in terms of how it occurs and in terms of the targets and even the areas where the attacks took place. Do not have it. Therefore, as the UN Security Council has insisted in some of its resolutions, it is essential that the provisions of other international instruments be used to fill the gaps.

    Conclusion

    The 2000 Convention against Transnational Organized Crime is one of the most important international instruments for this purpose. But to take advantage of the provisions of this document, it must first be seen whether, in essence, the crime of piracy can be considered a "transnational organized crime" as defined by the Convention. And if the answer to this question is yes, it should be considered what benefits or benefits can be obtained from this international document to deal with modern piracy as effectively as possible.

    Keywords: Piracy, Convention, Organized Crime, Trial
  • Mohammad Ghaderifar, Abedin Momeni*, Aliakbar Izadifar, Ali Faghihi Pages 65-77
    Background and Aim

    It is obvious that one of the ways to enter a perfect economy is abandoning trade of foreign goods and engaging in domestic goods trade as economic growth, employment, and realization of economic independent all rely on the trade of domestically produced goods. The import of foreign goods will result in widespread unemployment of the youth, brain drain, destruction of important sources of wealth and dependence of income to single products such as crude oil, closure of factories and numerous other economic, political, and cultural problems. The aim of this research is to highlight national threats and dangers in various areas due to lack of emphasis and discipline in economic and political act toward the issue of solutions for domestic products. To this end, trade of foreign goods in the face of availability of domestically produced goods of similar characteristics can be extremely important from a legal and Islamic jurisprudence standpoint.

    Materials and Methods

    The research method in this research is descriptive-analytical.

    Ethical Considerations

    In this research, the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    Following the analysis and study of the reasons for prohibition of foreign goods trade in case of the availability of similar domestic products, the government, authorities, and producers are obliged to promote the culture of domestic goods trade.

    Conclusion

    All Islamic jurisprudence rules point to the prohibition of foreign goods trade in favor of similar domestic goods.

    Keywords: Transactions, Foreign Goods, System Disruption, Culture Building, Domestic Goods
  • Seyed Abozar Falsafizadeh Haqiqi* Pages 79-91
    Background and Aim

    The present paper aimed to study effective solutions available in the Imamiyeh jurisprudence and the Iranian criminal law to decrease the execution of death penalty in Iran to not only save human lives but also realize human rights in Iran.

    Materials and Methods

    The library method was used to conduct this descriptive-analytical research.
    Ethical Considerations: Originality of texts, honesty and confidentiality were preserved in this paper.

    Findings

    The execution of death penalty was almost common in the past. However, with regard to the necessity of respecting for human rights and lives against violence, the execution of death penalty is now forbidden in many parts of the world or has been decreased to a great extent. Therefore, the present paper have dealt with three types of punishments, namely definite punishment, retaliation, and discretionary punishment, in order to find effective solutions to achieve the foregoing goal.

    Conclusion

    According to the Shiite criminal jurisprudence and the Iranian criminal law, the death penalty proved to be the most severe punishment among others. With regard to quadruple punishments introduced in the Islamic criminal law (2013), death penalty falls into three categories including definite punishment, retaliation, and discretionary punishment.

    Keywords: Punishment, Death penalty, Definite Punishment, Retaliation, Discretionary Punishment