فهرست مطالب

تاملات اخلاقی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1401)

نشریه تاملات اخلاقی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین عظیمی* صفحات 7-28

    در دنیای به شدت رقابتی که تغییر سریع نیازهای مشتری در آن دیده می شود، از دست دادن مشتری هزینه زیادی برای شرکت ها دارد. لذا نحوه تاثیرگذاری بر وفاداری مشتریان از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است. هدف این مطالعه توسعه یک مدل ساختاری برای تعیین تاثیر عدالت خدماتی درک شده بر وفاداری مشتری با نقش میانجی کیفیت خدمات و کیفیت ارتباطات می باشد. روش تحقیق در پژوهش کاربردی حاضر، توصیفی از نوع پیمایشی بوده و پرسشنامه محقق ساخته، بین 215 نفر از مشتریان شرکت های ارایه دهنده خدمات اینترنتی (مشتمل بر: شاتل، پارس آنلاین، آسیاتک، های وب، صبانت، مخابرات، فن آوا، عصر تلکام) به روش نمونه گیری غیراحتمالی در دسترس توزیع گردید. ضریب پایایی کرونباخ در این مطالعه برابر 0/86 و بالاتر از 0/7 بود. روایی همگرا نیز در مدل PLS با استفاده از معیار میانگین واریانس استخراج شده (AVE) مقادیر بالای 0/5 را برای همه سازه ها نشان داد و مورد تایید قرار گرفت. جهت آزمون فرضیات و برازش مدل از مدل یابی معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزیی استفاده شد. نتایج نشان داد عدالت خدماتی درک شده بر وفاداری مشتری تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین نقش میانجی کیفیت خدمات و کیفیت ارتباطات در تاثیر عدالت خدماتی درک شده بر وفاداری تایید گردید. ولی تاثیر کیفیت خدمات بر کیفیت ارتباطات رد شد.

    کلیدواژگان: عدالت خدماتی درک شده، وفاداری مشتری، کیفیت خدمات، کیفیت ارتباطات
  • علیرضا بوالهری، رضا رادفر*، محمود البرزی، علیرضا پورابراهیمی، محمود دهقانی صفحات 29-46

    پیشرفت فناوری اطلاعات و تاثیر آن بر سازمان ها، امر تصمیم گیری مدیران را بسیار پیچیده کرده است؛ همین امر، اهمیت تصمیم های اخلاقی در سازمان های فناوری اطلاعات را برجسته نموده و عدم رعایت آن می تواند در بردارنده ی تبعات سوء بسیاری باشد. پژوهش حاضر با پرداختن به تاثیر تصمیم گیری اخلاقی در حوزه فناوری اطلاعات با تاکید بر داده های کلان، مدل اخلاقی خود را ارایه داده است. بدین جهت، پژوهش حاضر از منظر نتایج، «کاربردی» و از نظر فرآیند اجرا و هدف، «کمی و توصیفی» است و با استفاده از سناریوهای اخلاقی، داده های آن گردآوری شده است. نمونه آماری این پژوهش را 163 نفر از متخصصان فناوری اطلاعات در رده ی رییس گروه و مدیر که با داده های کلان تعامل دارند، تشکیل می دهد. نتایج پژوهش نشان می دهد متغیرهای اخلاقی نظیر «کانون کنترل و استحکام من» بر رفتار اخلاقی شرکت کنندگان تاثیرگذارند. از سوی دیگر، گرچه تاثیرگذاری مستقیم «عزت نفس و خودکارآمدی» بر نیت اخلاقی در سناریوها مشاهده نشد، ولیکن تاثیرگذاری هر دو متغیر بر «استحکام من» قابل اشاره است. همچنین بر مبنای تحلیل نتایج، متغیر «ادراک از احتمال فاش شدن» که برای اولین بار در این پژوهش پیشنهاد شده است، تاثیر بسزایی بر نیت اخلاقی دارد. در انتهای پژوهش نیز تلاش شده است در قالب راهکارهای اجرایی در جهت کاهش مخاطرات اخلاقی ارایه شود.

    کلیدواژگان: پژوهش اخلاقی، احتمال فاش شدن، سناریو اخلاقی، داده های کلان
  • فرزانه ذوالحسنی*، سیده زهرا سید حسن تهرانی صفحات 47-67

    در این مقاله با روش تحلیلی- توصیفی و تا حدی تطبیقی ابتدا گزارشی از آراء شاخص حکمای مسلمان در مورد عقل عملی و ریشه های آن در آثار ارسطو عرضه می شود آنگاه تبیینی نو از رای ابن سینا در مورد ادراکی یا تحریکی بودن عقل عملی بر اساس مبانی نفس شناسی وی ارایه می شودو اجمالا تقابل آن با نظر فارابی مورد بررسی قرار می گیرد. در ادامه بر اساس معانی دو گانه حکمت عملی در آثار ابن سینا نقش عقل عملی در اخلاق سینوی مورد بررسی قرار می گیرد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که ابن سینا بر اساس مبنای خود در تفکیک قوا هرگز یک فعل را به نحو اولی و ذاتی به دو قوه نسبت نمی دهد بر همین اساس ادراک کلیات معقول فعل ذاتی عقل نظری و ادراک جزییات نیز فعل ذاتی قوای مدرکه نفس حیوانی است و ابن سینا عقل عملی را بدین سبب هرگز مدرکه نمی داند. فعل ذاتی عقل عملی استنباط حسن و قبح و خیر و شر افعال جزیی با استفاده از مدرکات قوای ادراکی است. این کارکرد عقل عملی برای حکمت عملی به مثابه علم، نقشی سلبی و زمینه ساز و برای حکمت عملی به مثابه فضیلت، نقشی ایجابی تحریکی دارد. البته در این میان نباید نقش مهم دیگر عقل عملی نیز در تولید گزاره های مشهوری اخلاقی در سطح عامه مردم مغفول بماند.

    کلیدواژگان: حکمت نظری، ابن سینا، عقل عملی، حکمت عملی، اخلاق سینوی، عقل نظری
  • ابراهیم رجب پور*، فخریه حمیدیان پور، عزیزه حسینی اقبال، پریسا ستایش منش صفحات 69-92

    امروزه در تجزیه و تحلیل رفتار کارکنان سازمان ها؛ توجه به اخلاق بسیار ضروری است. رفتارهای اخلاقی کارکنان نماد بیرونی سازمان ها را تشکیل می دهد که خود حاصل ارزش های گوناگون اخلاقی بوده که در سازمان بروز یافته است. از این رو، هدف پژوهش حاضر، شناسایی و تحلیل اهمیت عوامل کلیدی اخلاق سازمانی با استفاده از رویکرد سوارا فازی می باشد. پژوهش حاضر، به لحاظ هدف، در زمره تحقیقات کاربردی و به لحاظ روش، در قالب تحقیقات کیفی- کمی قرار می گیرد. جامعه -آماری پژوهش را کارشناسان با تجربه در حوزه منابع انسانی تشکیل می دهند. 14 نفر اعضای نمونه به صورت هدفمند انتخاب شده و به منظور جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته در اختیار ایشان قرار گرفته است. روایی پرسشنامه، به صورت محتوایی توسط خبرگان این حوزه مورد بررسی قرار گرفت و پایایی آن نیز با روش ضریب کندال با مقدار 81/0 تایید گردید. با بررسی-های صورت گرفته از مرور ادبیات تحقیق به روش تطبیقی و نظرخواهی از خبرگان، 16 عامل کلیدی اخلاق سازمانی شناسایی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد؛ عوامل کلیدی پایبندی به اعتقادات، ویژگی های فردی و شخصیتی و ساختار اخلاق گرا بیشترین وزن را به خود اختصاص داده اند؛ از این رو، به منظور تقویت اخلاق حرفه ای در سازمان باید بیشترین توجه به این عوامل کلیدی معطوف گردد. همچنین، عوامل کلیدی وجود علاقه و انگیزه و همسویی با ارزش‏های سازمان کمترین وزن را کسب نموده اند.

    کلیدواژگان: اخلاق، رفتار اخلاقی، رفتار سازمانی، اخلاق سازمانی، سوارا فازی
  • مریم مصلی نژاد*، سید محسن سادات کیایی، فاطمه وجدانی صفحات 95-118

    در احکام فقهی دین مبین اسلام، جواز ازدواج دختران از بدو تولد به چشم می خورد که تقریبا مورد اتفاق علمای متقدم قرار گرفته است. علاوه بر این، به زوج حق هرگونه استمتاع، به جز رابطه زناشویی قبل بلوغ سنی، داده شده است. هدف این مقاله نشان دادن پیامدها و آثار سوء مترتب بر این حکم فقهی بود که به موجب این پیامدهای منفی، تعارضاتی با اصل عدالت نمایان شد. در این مقاله، با روش توصیفی-تحلیلی، ابتدا قاعده عدالت و چگونگی کاربرد آن در احکام فقهی و مواردی را که این قاعده داخل می شود، تبیین شد و سپس پیامدهای منفی فردی، خانوادگی و اجتماعی این حکم فقهی و پیامدهایی که در نکاح صغیره، مصداق ظلم تلقی می شود و مفاسد مترتب بر آن تبیین شد. بر اساس یافته ها، از جمله پیامدهای منفی روحی و روانی می توان به مواردی چون: افسردگی و اضطراب، سلب عشق و محبت بر اثر تحمیل مسیولیت خارج از حد توان و پیامدهای دوری از دوران شیرین کودکی اشاره کرد. همچنین، پیامدهای جسمی و جنسی مانند: آسیب به اندام تناسلی و مرگ و میر، پیامدهای اجتماعی و خانوادگی مانند: طلاق عاطفی و عدم توانایی در تربیت فرزندان، نیز از مصادیق بی عدالتی در این حکم هستند که با قاعده عدالت که اصلی عقلایی و منطبق بر مذاق شارع مقدس است، در تعارض اند. بنابراین، با عنایت به اینکه اصل نکاح از امور عقلایی است و تحقق آن منوط به احراز اصول عقلایی است، هرجا با اصل عقلایی در تعارض باشد، مرجوح می گردد. بر اساس نتایج این تحقیق، اصل جواز نکاح صغیره جز در مواردی است که می تواند توسط فقیه و مجتهد مورد بازنگری قرار گیرد و شرایط زمانی، مکانی و خاص اجتماعی امروز در آن لحاظ شود.

    کلیدواژگان: نکاح صغیره، قاعده عدالت، ولی قهری، ازدواج کودکان
  • حجت عزیزالهی، عبدالرضا محمد حسین زاده، صدیقه نیک طبع اطاعتی صفحات 117-133

    در گستره حیات انسانی، دو عنصر «عدل و احسان» از جایگاه ویژه‌ای برخوردارند؛ با این وجود، در مواقع بحرانی که انسان‌ها در موضع چالش‌های اخلاقی قرار می‌گیرند، آنها حاضرند آنچه را دارند در اختیار غیر بگذارند و از منافع خود چشم بپوشند؛ تا جایی که در وقت ضرورت از جان خود نیز برای مصالح دیگران بگذرند. ایثار از منظر اخلاقی، فی نفسه، فعلی ارزشمند، گرانبها و نیکوست. ایثار هم از جنبه آموزه‌های دینی و هم از جهت ارزش‌های انسانی، عملی اخلاقی است؛ هر چند در مواردی، مانند: فداکاری و بخشش مال در راه باطل، مقدم داشتن دنیا بر آخرت و گزینش هوای نفس بر اراده الهی، از مصادیق مذموم و ناپسند آن محسوب می‌شود، اما آنچه محل تامل است، این است که ایثار و از خودگذشتگی از آن حیث که معروض احکام شرعی واقع می‌شود، چگونه ارزیابی می‌گردد؟ و در صورت مشروعیت، قلمرو آن تا کجاست؟ این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی انجام پذیرفته است، تلاش دارد با نظر به منابع فقه اسلامی پاسخ‌های مستدل برای این پرسش‌ها بیابد. نتیجه تحقیق آن است که گرچه فقها ایثار مثبت را فی‌نفسه و مطلقا دارای حسن و مستحب می‌دانند، لکن به اطلاق وجوب شرعی آن قایل نیستند و تنها در مواضعی خاص ایثار مالی، آبرویی و جانی را واجب می‌دانند.

    کلیدواژگان: ایثار مالی، ایثار آبرویی، ایثار جانی، احسان
|
  • Hossein Azimi * Pages 7-28

    In a highly competitive world where rapid customer needs are changing rapidly, losing a customer is costly for companies. Therefore, how to affect customer loyalty is of particular importance. The purpose of this study is to develop a structural model to determine the impact of perceived service justice on customer loyalty with the mediating role of service quality and communication quality. The research method in the present applied research is a descriptive survey and a researcher-made questionnaire was administered to 215 customers of Internet service providers (including: Shuttle, Parsonline, AsiaTek, Hayub, Sabanet, Telecommunications, Fanava, Asr Telecom) by non-probability sampling method. Available for distribution. Cronbach's reliability coefficient in this study was 0.86 and above 0.7. Convergent validity in the PLS model using the extracted mean variance (AVE) criterion gave values, above 0.5 for all structures and was confirmed. Structural equation modeling and partial least squares method were used to test the hypotheses and fit the model. The results showed that perceived service justice has a positive and significant effect on customer loyalty. The mediating role of service quality and communication quality in the impact of perceived service justice on loyalty was also confirmed. But the effect of service quality on communication quality was rejected.

    Keywords: Perceived Service Justice, Customer Loyalty, Service Quality, Communication Quality
  • Alireza Bolhari, Reza Radfar *, Mahmood Alborzi, Alireza Porebrahimi, Mahmood Dehghani Pages 29-46

    The advancement of technology and its impact on organizations has complicated the decision-making process; as a result, ethical decision-making has become a vital discourse in information technology organizations. This empirical study is an attempt to present a model of individual ethical decision-making in the area of information technology with an emphasis on big data. We used ethical scenarios and conducted quantitative methods to analyze data that were collected from 163 IT experts. Results show that the variables "locus of control and ego strength" affect an individual’s ethical behavior and "self-esteem and self-efficacy" affect "ego strength". Moreover, the variable "perceived probability of disclosure", which has been proposed by authors, has an effect on ethical intention. We conclude by stressing practical solutions to reduce ethical risks.

    Keywords: Ethical Decision Making, Ethical Scenario, Information Technology, Ethics Research
  • Farzaneh Zolhassani *, Seyede Zahra Seyed Hassan Tehrani Pages 47-67

    Practical Reason and its role in Avicennian EthicsThis article employs an analytical-descriptive and, to a certain extent, comparative methodology to examine the prominent views of Muslim philosophers regarding practical reason and its origins as rooted in Aristotle's works. Then, a novel explanation of Avicenna's opinion regarding the cognitive or stimulating nature of practical reason based on his principles of psychology is presented and briefly contrasted with Farabi's opinion. The role of practical reason in Avicennian ethics is subsequently examined in light of the dual meanings of practical wisdom in his works. The findings of this study indicate that Avicenna, based on his foundations in the separation of faculties, never attributed a single action to two faculties in an essential and primary manner. Consequently, the perception of reasonable generalities is an essential act of theoretical reason, and the perception of particulars is an essential act of the animal soul's faculties. Therefore, Avicenna does not consider practical reason to be a cognitive faculty. The essential act of practical reason is the inference of the beauty or ugliness, goodness or badness of partial acts as evidenced by perceptual faculties. This function of practical reason has a negative preliminary role for practical wisdom as science and a positive, stimulating role for practical wisdom as a virtue. However, one should not overlook the other significant function of practical reason in producing moral propositions generally accepted by the common people.

    Keywords: Theoretical wisdom, Theoretical Reason, Avicenna, Practical wisdom, Practical Reason, Avicennian Ethics
  • Ebrahim Rajabpour *, Fakhrieh Hamidianpour, Azizeh Hosseini Eghbal, Parisa Setayeshmanesh Pages 69-92

    Nowadays, it is highly required to pay close attention to the ethics in analyzing the behavior of organizations' staff. The staff's ethical behavior is seen as the external symbol of organizations which in turn, is the sum of various ethical values appeared in the organization. So, the present study aims at identifying and analyzing the key factors of organizational ethics using the fuzzy SWARA approach. This study is applied in terms of objective and qualitative – quantitative in terms of methodology. The population includes the experts in the field of human resources. The 14 sample is selected objectively and the researcher-made questionnaire was distributed the samples. The questionnaire validity was reviewed in terms of content by the professors and experts and its reliability was also confirmed as 0.81 by Kendall coefficient. By studies made on the review of literature by comparative technique as well as the experts' opinions, 16 key factors of the organizational ethics were identified and analyzed. The results show that the most weights are allocated to the key factors of attachment to beliefs, personal and personality characteristics and ethical structure to which the most attention should be paid so that the professional ethics is empowered in the organization. The key factors of interest and motivation and alignment with the organizational values are responsible for the lowest weights.

    Keywords: Ethics, Ethical Behavior, Organizational Behavior, Behavior Ethics, Fuzzy SWARA
  • Maryam Mosallanejad *, Seyed Mohsen Sadat Kiyayi, Fateme Vojdani Pages 95-118

    In the jurisprudential rulings of the religion of Islam, the permission to marry girls can be seen from birth, which has almost been agreed upon by the earlier scholars. In addition, the couple is given the right to enjoy everything except the marital relationship before puberty. Accordingly, the purpose of this article was to show the consequences and adverse effects of this jurisprudential ruling; Due to these negative consequences, conflicts with the principle of justice have emerged. In this article, the author, using a descriptive-analytical method, stated two main topics. One is the rule of justice and how it is used in rulings and the cases in which this rule is included, and the other is the cases in which minor marriage is considered an example of oppression. And in fact, he stated the corruptions that are arranged for the permission of this ruling. In the end, with these two bases, he came to the conclusion that minor marriage, because it has corruption and harms, including negative psychological, physical, sexual, social and family consequences, is an example of injustice, and with the rule of justice, which is also a rational principle. And is in accordance with the taste of the Holy Shari'a, is in conflict. Therefore, the author concluded in this article that the principle of permitting a minor marriage, except in exceptional cases, needs to be reviewed by the jurist and mujtahid in order to apply both the time and place conditions and special social conditions in that ruling.

    Keywords: Minor marriage, rule of justice, coercive guardian, Child Marriage
  • Hojjat Azizollahi, Abdolreza Mohammad Hosseinzadeh, Seddiq Nik-Tabʿ Etāatī Pages 117-133

    Throughout the human life, two elements of "justice and kindness" have had a special place; nevertheless, in times of crisis when people are faced with moral challenges, they are willing to give what they have to others and give up their interests, to the extent that they sacrifice their lives for the benefit of others when necessary. From a moral point of view, self-sacrifice is valuable, precious and good. Sacrifice is a moral act both in terms of religious teachings and human values; Although in some cases, such as self-sacrifice and giving money in vain, putting this world first over the hereafter, and choosing self-will over the will of God, it is considered as one of the reprehensible and objectionable examples, what is a place for reflection is that how sacrifice and self-sacrifice Are evaluated in the sense that they are subject to Sharia rulings? And if it is legitimate, how far is its territory? This research, which has been carried out with a descriptive-analytical method, tries to find reasonable answers to these questions with reference to the sources of Islamic jurisprudence. The result of the research shows that although jurists consider positive self-sacrifice to be absolutely good and desirable, they do not consider it obligatory in Shari'ah, and consider financial, moral and life sacrifice as obligatory only in certain situations.

    Keywords: Financial Sacrifice, Reputational sacrifice, personal sacrifice, kindness (Ihsan)