فهرست مطالب

مطالعات حقوق تطبیقی معاصر - پیاپی 26 (بهار 1401)

نشریه مطالعات حقوق تطبیقی معاصر
پیاپی 26 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • میثم اکبری دهنو، ربیعا اسکینی، هانی حاجیان* صفحات 1-38
    از زمان تصویب قانون چک در 16 تیر 1355 به دلایل اقتصادی و اجتماعی، چک به عنوان یک سند تجاری از هدف اصلی خود که وسیله پرداخت نقدی بوده، دور مانده و به وسیله کسب اعتبار مبدل شده است. این امر موجب شد تا قانون گذار در چند نوبت اصلاحاتی را در قانون یادشده به عمل آورد. آخرین اصلاح این قانون در مورخ 13 آبان 1397 انجام گرفته است. یکی از نوآوری های درخور توجه در این اصلاحیه در ماده 23 پیش بینی شده است. به دلیل غیرمسبوق بودن چنین طریق و ترتیبی و نیز مبهم بودن نص این ماده، لازم است تا از جنبه ماهوی و شکلی مورد تدقیق قرار گیرد. نگارندگان این تحقیق با شیوه توصیفی- تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای این ماده را مورد بررسی قرار داده اند که از مهم ترین یافته های آن، عدم امکان توقیف عملیات اجرایی دادگاه حقوقی صادرکننده اجراییه با دستور قاضی دادسرا و یا دادگاه کیفری است؛ امری که درظاهر برخلاف آن از ماده یادشده برداشت می شود. همچنین درصورتی که دستور توقیف عملیات اجرایی از سوی دادگاه حقوقی در راستای درخواست صادر کننده قابل پذیرش باشد و دادرس صدور دستور را منوط به واریز تامین نماید، این تامین تنها از نوع وجه نقد و به میزان مبلغ چک (اجراییه) خواهد بود.
    کلیدواژگان: ابطال اجرائیه، استرداد لاشه چک، تامین متناسب، توقف اجرای حکم، ماده 23
  • جمال بیگی* صفحات 39-65
    قاچاق انسان یکی از مهم ترین جنایت های سازمان یافته فراملی و درواقع چهره مدرن یکی از سیاه ترین جنایت ها (بردگی) در گذشته است که علاوه بر آثار اخلاقی و اجتماعی قابل توجه، رشد فزاینده ای دارد و در گذر زمان با انقباض و انبساط مفهومی همراه بوده است. هدف از این مقاله، مطالعه تحولات مفهومی جرم قاچاق انسان در گذر زمان با رویکرد نظام بین المللی حقوق بشری است. تحقیق حاضر بر اساس روش توصیفی- تحلیلی و بر پایه اسناد و منابع کتابخانه ای نگاشته شده است. دستاورد مقاله حاضر این است که تحولات مفهومی قاچاق انسان از بردگی تا سازمان یافتگی و حقوق بشری شدن آن در راستای جرم انگاری به عنوان یکی از اساسی ترین راهبردهای سازمان ملل متحد به دولت های عضو پیشنهاد شده است که تبیین گفتمان سیاست جنایی ایران در قانون مبارزه با قاچاق انسان هم در خلال این مفاهیم و ملاحظه انقباض و انبساط این جرم در بستر سیاست جنایی بین المللی میسر خواهد بود. از سویی نیز جرم انگاری قاچاق انسان دارای فرایندی طولانی است که مطالعه و تحقیق پیرامون خاستگاه و تحولات مفهومی آن به درک بهتر این جنایت کمک می کند. قانون گذار ایران به رغم اقتباس قانون مبارزه با قاچاق انسان از پروتکل پیشگیری، منع و مجازات قاچاق انسان، به ویژه زنان و کودکان، این جنایت را بدون توجه به رهیافت حقوق بشری آن، جرم انگاری نموده است.قاچاق انسان یکی از مهم ترین جنایت های سازمان یافته فراملی و درواقع چهره مدرن یکی از سیاه ترین جنایت ها (بردگی) در گذشته است که علاوه بر آثار اخلاقی و اجتماعی قابل توجه، رشد فزاینده ای دارد و در گذر زمان با انقباض و انبساط مفهومی همراه بوده است. هدف از این مقاله، مطالعه تحولات مفهومی جرم قاچاق انسان در گذر زمان با رویکرد نظام بین المللی حقوق بشری است. تحقیق حاضر بر اساس روش توصیفی- تحلیلی و بر پایه اسناد و منابع کتابخانه ای نگاشته شده است. دستاورد مقاله حاضر این است که تحولات مفهومی قاچاق انسان از بردگی تا سازمان یافتگی و حقوق بشری شدن آن در راستای جرم انگاری به عنوان یکی از اساسی ترین راهبردهای سازمان ملل متحد به دولت های عضو پیشنهاد شده است که تبیین گفتمان سیاست جنایی ایران در قانون مبارزه با قاچاق انسان هم در خلال این مفاهیم و ملاحظه انقباض و انبساط این جرم در بستر سیاست جنایی بین المللی میسر خواهد بود. از سویی نیز جرم انگاری قاچاق انسان دارای فرایندی طولانی است که مطالعه و تحقیق پیرامون خاستگاه و تحولات مفهومی آن به درک بهتر این جنایت کمک می کند. قانون گذار ایران به رغم اقتباس قانون مبارزه با قاچاق انسان از پروتکل پیشگیری، منع و مجازات قاچاق انسان، به ویژه زنان و کودکان، این جنایت را بدون توجه به رهیافت حقوق بشری آن، جرم انگاری نموده است.
    کلیدواژگان: بردگی، جرم انگاری، جنایت سازمان یافته، حقوق بشر، قاچاق انسان
  • لعیا جنیدی، سید فریدالدین طباطبایی ستوده* صفحات 67-95

    اتخاذ رویکرد ترکیبی در قراردادهای بالادستی نفت و گاز ایران یا به عبارت دیگر ادامه یافتن حضور قراردادی پیمانکار پس از مرحله اکتشاف و توسعه به مرحله تولید از یک سو و برقراری نسبت مستقیم میان عواید پیمانکار و سطح تولیدات میدان از سوی دیگر می تواند شرایطی را فراهم آورد که در آن، پیمانکاران نواحی قراردادی همجوار در مواجهه با کشف منبع نفتی مشترک میان نواحی قراردادی اقدام به رقابت در برداشت هرچه بیشتر از مخزن نمایند. رویارویی دولت ها با مشکلات اقتصادی و زیست محیطی ناشی از چنین رقابت هایی، موجبات تدوین مقرراتی در خصوص یکپارچه سازی نواحی همجوار قراردادی و به تبع آن فراگیری قراردادهای یکپارچه سازی و عملیات یکپارچه در این عرصه را فراهم آورده است. الگوی قراردادی تعرفه شده از سوی انجمن مذاکره کنندگان بین المللی نفت را می توان تلاشی برای جمع آوری رویه های حاکم بر تنظیم این قراردادها به منظور تدوین یک قرارداد نمونه استاندارد دانست. کاربست این الگوی قراردادی در ایران مستلزم رعایت الزامات حقوق ملی ازجمله قواعد آمره حقوق قراردادهاست که از این منظر پذیرش امکان انعقاد آن در نگاه نخست با تردیدهایی همراه است. تحلیل حقوقی موارد چالش برانگیز نشان می دهد که با رعایت برخی تمهیدات که در این مقاله به آن پرداخته می شود می توان قراردادهای یادشده را با الزامات حقوق ایران همگام نمود.

    کلیدواژگان: بازتعیین سهم مشارکت قطعه، تعیین سهم مشارکت قطعه، قاعده حیازت، قرارداد عملیات یکپارچه، قرارداد یکپارچه سازی، منطقه قراردادی
  • مهدی شهابی* صفحات 97-124
    اساس اندیشه حقوق طبیعی، چه از نوع کلاسیک و چه از نوع مدرن، وجود معیاری برتر برای امر درست است و این امر درست، ملاک سنجش اعتبار و درستی یا نادرستی حقوق موضوعه است. می توان بسان مکتب تاریخی، رویکرد آنتینومیک به حقوق را کنار گذاشت و اندیشه تحققی و حقوق موضوعه را جایگزین اندیشه حقوق طبیعی کرد؛ نه تنها از حاکمیت متافیزیک بر واقعیت دست شست، بلکه از دغدغه تعامل ارزش و واقعیت نیز عبور کرد. گورویچ با رویکرد آنتینومیک به حقوق موافق نیست؛ وی دغدغه تعامل ارزش و واقعیت را دارد. پس، به اشراق تجربی به عنوان مبنای اعتبار حقوق پناه می برد و این اشراق را نیز نوعی می نگرد تا مانند پترازیسکی، گرفتار اشراق فردی نشود و کثرت گرایی او بی انتها نباشد. گورویچ تلاش دارد تا بر اساس اشراق تجربی حقوق موضوعه ای را بنیان گذارد که ضرورتا حاکم بر حقوق موضوعه شکلی نیست؛ چراکه بنا نیست معیاری برای سنجش درستی آن باشد. اگر این گونه باشد، پس باید برداشت تحققی گورویچ از ارزش را به معنای نفی اندیشه حقوق طبیعی دانست. اما واقعیت اینست که وی نتوانسته است علاقه خود به امر درست برتر را پنهان دارد؛ به بیان بهتر، گورویچ قادر نبوده است از اندیشه امر درست عبور کند، بنابراین، ادعای او در نفی حقوق طبیعی را باید به ادعایی ترمینولوژیک فرو کاست.
    کلیدواژگان: حقوق طبیعی، حقوق موضوعه اشراقی، حقوق موضوعه شکلی، ژرژ گورویچ، لئون پترازیسکی
  • علی غریبه، عزیز امن الهی* صفحات 125-152
    امروزه با پیشرفت تکنولوژی و نیاز روزافزون جوامع به خدمات پزشکی، حجم عظیمی از تجهیزات و ملزومات پزشکی تولید و برای استفاده در اختیار پزشکان و بیماران گذاشته می شود. تولید کنندگان و متخصصان این امر همواره در پی ارایه بهترین و استانداردترین محصولات و تجهیزات پزشکی هستند، اما با وجود این، متاسفانه امکان عرضه ملزومات و تجهیزات پزشکی معیوب از موضوعات انکارناپذیر در جهان امروز است. در پاره ای موارد، استفاده از تجهیزات و ملزومات معیوب باعث ایراد خسارات مالی و بدنی جبران ناپذیر به مصرف کننده نهایی شده است و موجب طرح و ایجاد این موضوع می شود که تولیدکننده یا واردکننده تجهیزات موردنظر تا چه حدی مسیول جبران خسارات خواهد بود. در اتحادیه اروپا و در قوانین درون قاره ای، تولید کننده و عرضه کننده تجهیزات پزشکی معیوب را به صراحت مسیول جبران خسارات ناشی از عیوب کالا می دانند و از اثبات تقصیر در این زمینه، زیان دیده را معاف گردانیده اند. اما در حقوق ایران، قوانین موضوعه در این خصوص تصریحی ندارد و قانون حمایت از حقوق مصرف کننده مبنای مسیولیت را تغییر نداده است؛ هرچند در آیین نامه فعالیت در حوزه تجهیزات پزشکی مبتنی بر تحولات حقوق خارجی، مسیولیت بدون تقصیر برای تولید کننده و واردکننده تجهیزات پزشکی معیوب پیش بینی شده است. این پژوهش که به روش کتابخانه ای انجام گرفته، در پی بررسی مبانی مسیولیت بدون تقصیر برای تولید کننده و عرضه کننده تجهیزات پزشکی معیوب است.
    کلیدواژگان: اماره تقصیر، عرضه تجهیزات، کالای معیوب، مسئولیت محض، مسئولیت مدنی، مسئولیت قراردادی
  • حسن محسنی* صفحات 153-181
    در گفتمان دانش و دادرسی، کارشناسی- خواه به عنوان دلیلی گواه گونه و خواه دلیلی جداگانه- راهکار پذیرفته شده در نظام های حقوقی بوده است. نگاه نظام های حقوقی به این موضوع یکسان نیست. رویکرد نظام حقوقی ایالات متحده برای پذیرش دانش در دادرسی، توجه به معیارهای منطقی و خردگرایانه در کنار پذیرش همگانی نتایج، و روشمندی و برخورداری از اصول و احراز انطباق کافی با رویدادها و داده های دعوایی است. در ایران و در نظام حقوق مدنی (حقوق نوشته)، بر بعضی ضوابط تاکید شده، اما ارزیابی نظریه کارشناس با دادگاه است و این کارآمدی این نظریه را به پرسش گرفته است. سخن بر سر این است که اگر پس از سنجش و زدن سنگ محک بر کارشناسی، اعتبار آن احراز شد، چگونه دادرس می تواند چشم خود را به علم حاصل از کارشناسی ببندد. در این میانه، پیوند زدن دو دلیل به ظاهر بی ربط گواهی و کارشناسی به هم، گشاینده برخی گره های بسته در پذیرش علم و دانش در دادرسی خواهد بود. به باور نگارنده، حقوق ایران باید به سوی تبیین سنجه های خردگرایانه برای ارزیابی نظر کارشناسی برود.
    کلیدواژگان: ارزیابی آزاد، انطباق، دی ان ای، علم خوب، علم هرز، قطعیت
  • زهرا محمودی کردی*، حسین پورباباگل صفحات 183-212
    اگرچه هدف فناوری ها آسان تر کردن زندگی بشر و افزایش رفاه است، اما هر فناوری جدیدی مسایلی را به همراه دارد که می تواند اثار مخرب کوتاه مدت یا دراز مدت بر حیات انسان و دیگر موجودات داشته باشد. هر قدر این آثار و خطرها بیشتر و گسترده تر باشد لزوم به نظم کشیدن آن فناوری از جانب حقوق بین الملل و به عنوان پاسخی به یک نگرانی مشترک جهانی ملموس تر خواهد بود. فناوری نانو به عنوان یک فناوری که بشر را قادر به دست کاری و مهندسی مواد در ابعاد مولکولی و زیرمولکولی کرده، ازجمله مهم ترین فناوری های مفید اما توام با خطرهای شناخته شده و ناشناخته فراوان است که باید قواعد حقوقی آنها را به نظم بکشد. پژوهش حاضر در پی پاسخ به این پرسش اساسی است که چرا به رغم پیشرفت سریع و سرعت خیره کننده انتقال نانوفناوری از تحقیقات آزمایشگاهی به خطوط تولید و تجاری سازی محصولات مرتبط با آن، روند تنظیم گری این فناوری در حقوق بین الملل با چالش مواجه شده است و آیا راه حلی برای غلبه بر این چالش وجود دارد؟ یافته اصلی مقاله این است که با توجه به جهانی بودن خطرهای نانومواد و نیز دانش ناکافی بشر درباره خواص بدیع آنها از یک سو و کافی نبودن معاهدات موجود جهت پوشش نانومواد از سوی دیگر، تنظیم گری این فناوری باید با هدف مدیریت خطر و اتخاذ رویکرد احتیاطی و با استفاده از الگوی تنظیم گری جهانی یعنی با مشارکت همه بازیگران اعم از دولتی و غیردولتی انجام شود.
    کلیدواژگان: تهدیدات جهانی، تنظیم گری جهانی، حقوق بین الملل، نانوفناوری، نانومواد
  • فردین مرادخانی*، ابراهیم صباغی ولاشانی صفحات 215-235

    شورای نگهبان به عنوان یکی از نهادهای اساسی، مانند هر نهاد دیگری، باید دارای استقلال کافی برای انجام وظایف مهم خود باشد؛ ولی حدود این استقلال باید قانونی بوده، از سوی مرجع صالح پیش بینی شده باشد. یکی از وجوه استقلال شورای نگهبان، تصویب مقررات مالی، اداری، استخدامی و تشکیلاتی این نهاد است. در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مشخص نشده است کدام نهاد این مقررات را برای شورای نگهبان تصویب کند. با توجه به این خلا، در اوایل تشکیل شورای نگهبان، مجلس شورای اسلامی اقدام به تصویب قانون در این حوزه ها نمود که همگی این قوانین به تایید شورای نگهبان رسید، ولی شورای نگهبان در سال های بعد از نظریات پیشین خود عدول نموده و در نهایت، در تاریخ 19 تیر 1386 با صدور نظریه تفسیری شماره 21934/30/86 و به استناد اصول 4، 91 و 99 قانون اساسی، صلاحیت تصویب مقررات مالی، اداری، استخدامی را به این نهاد اختصاص داده است. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی، به بررسی امکان مقررات گذاری شورای نگهبان برای خودش در حوزه های مالی، اداری، استخدامی و تشکیلاتی می پردازد. یافته این پژوهش آن است که با توجه به سکوت قانون اساسی در مورد مقررات گذاری شورای نگهبان و عدم ارتباط این تفسیر با اصول یادشده، صلاحیت عام قانون گذاری مجلس شورای اسلامی همچون روال گذشته در این حوزه حاکم است. همچنین پیشنهاد می شود به طور صریح تصویب مقررات داخلی شورای نگهبان به مجلس شورای اسلامی واگذار گردد.

    کلیدواژگان: استقلال، تفسیر، شورای نگهبان، قانون اساسی، مجلس شورای اسلامی
  • سید محمود میر خلیلی*، علیرضا نیک منش، شهرداد دارابی صفحات 237-268

    گاهی یک عنوان کلی نظیر رفتار مخل نظم، رفتار منافی عفت عمومی، رفتار خلاف شیون روحانیت و نظایر آن به گونه ای جرم انگاری شده است که با دامنه ای وسیع، عناوین فراگیر متعدد دیگری را نیز دربر می گیرد. این نوع جرم انگاری باعث ایجاد چالش های متعدد حقوقی و جرم شناختی از قبیل نقض اصل قانونی بودن جرم و مجازات، ایجاد عنوان ثانویه برای انبوهی از جرایم، جرم انگاری افراطی، سردرگمی مردم نسبت به قوانین، و بی اعتباری برخی قوانین کیفری و در نتیجه، افزایش بزهکاری و امثال آن خواهد شد. دادن اختیار جرم انگاری و تعیین رفتارهای مجرمانه به مقامات قضایی موجب می شود علاوه بر تضییع حقوق افراد و نقض قاعده قبح عقاب بلابیان، احترام و جایگاهی که برای قوانین در جامعه وجود دارد مخدوش گردد. در این تحقیق با روش توصیفی- تحلیلی، علاوه بر توصیف عینی، واقعی و منظم خصوصیات موضوع و بیان اطلاعات موجود راجع به آن، به منظور بهبود شرایط فعلی و در جهت ارایه راهکارها و الگوهای پیشنهادی در زمینه موردبحث، تلاش شده است تبیین و تحلیل بایسته های موضوع برای کشف و تحصیل حقیقت انجام پذیرد. نگارندگان مقاله درصددند تا ضمن بررسی آسیب های موصوف، به راهکارهای برون رفت از آن دست یابند که در این خصوص می توان به تحدید دامنه استنباط شخصی و اختیارات مقام قضایی اشاره کرد

    کلیدواژگان: اخلال در نظم عمومی، اصل قانونی بودن، جرم انگاری، جرم فراگیر
  • عباس میرشکاری*، شبیر آزادبخت صفحات 269-300
    محرمانگی اطلاعات پزشکی، اصلی است که در نظام های حقوقی متعدد مورد پذیرش قرار گرفته، اما تمام مباحث حول محور حفظ اطلاعات پزشکی بیماران زنده بوده است؛ به همین دلیل در لزوم حفظ یا عدم حفظ اطلاعات پزشکی متوفیان تردید وجود دارد. عدم شفافیت قوانین نیز به این موضوع دامن زده است. از سوی دیگر، مرگ عنصری است که موجب دشواری تسری احکام اصل محرمانگی اطلاعات پزشکی بیماران زنده به متوفیان می شود، زیرا انسان فوت شده نیازی به حفظ اطلاعات پزشکی خود ندارد. مگر نه آن است که او به خاک تبدیل شده و خاک، نه آسیب می زند و نه آسیب می بیند؟! به بیان دیگر، او آگاهی و احساس ندارد، پس دلیل اینکه باید از اطلاعات پزشکی او حمایت کنیم چیست؟ اما موضوع به این سادگی نیست و منفعت عمومی زندگان می تواند مهم ترین عامل توجیه حفظ اطلاعات پزشکی متوفا باشد. با این حال، به نظر می رسد که اصل یادشده مطلق نبوده، در مواردی استثناپذیر است؛ چراکه تعصب بر اصل محرمانگی گاه سلامت و امنیت عمومی جامعه را به خطر می اندازد. در این نوشتار ضمن بررسی وجود یا نبود محرمانگی در خصوص متوفیان، به تحلیل مبانی، استثناها و بیان نحوه انعکاس این اصل در نظام های حقوقی انگلیس، امریکا و ایران می پردازیم.
    کلیدواژگان: اطلاعات پزشکی، افشا، دسترسی، محرمانگی، منفعت عمومی، نقض
|
  • Meysam Akbri Dehno, Rabia Eskini, هانی Hajian * Pages 1-38
    Since the enactment of the Check law in 1355/4/16, for economic and social reasons, the check as a commercial document has been far from its main purpose, which was the means of cash payment and has been transformed by obtaining credit. This led the legislature to amend the law several times. The last amendment of this law was made on 13/8/1397. One notable innovation in this amendment is enshrined in Article 23. Due to the inconsistency of such a method and order, as well as the ambiguity of the text of this article, it is necessary to examine its essence and form. This research has examined this article in a descriptive and analytical manner and with the help of libraries, and one of its most important findings is the impossibility of issuing an order to suspend the executive operations of the legal court issuing the executive order by a judge of the prosecutor's office or a criminal court, something that is apparently taken from the article in the opposite way. Also, if an order to suspend the executive operation is issued, the issuing judge will be subject to the provision of cash and the amount of the check.
    Keywords: Article 23 of the Law on Amending Checks, Suspension of Execution of Judgment, Return of Check Carcass, Execution Cancellation, Proportional Security
  • Jamal Beigi * Pages 39-65
    Human trafficking is one of the most important transnational organized crimes. In fact, the modern face is one of the blackest crimes (slavery), which in addition to significant moral and social effects, is also growing.  This has gradually been associated with conceptual contraction and expansion. The purpose of this article is to study the conceptual developments of the crime of human trafficking over time in light of the international human rights system. The present research is based on descriptive and analytical methods and is based on library documents and resources. The conclusion of the present article is that the conceptual changes of human trafficking from slavery to an organized nature and its human rights in the direction of criminalization as one of the most basic strategies proposed by the UN to member states has been proposed to explain the discourse of Iran's criminal policy in anti-trafficking law. Man will also be possible in the context of international criminal policy through these concepts and considering the contraction and expansion of this crime. On the other hand, the criminalization of human trafficking has a long process that study and research on its origin and conceptual developments and helps to better understand this crime. Despite the adaptation of the Anti-Trafficking Law to the Protocol on the Prevention, Prohibition and Punishment of Trafficking in Human Beings, especially to Women and Children, the Iranian legislature has criminalized this crime regardless of its human rights approach.
    Keywords: Human trafficking, Slavery, Organized crime, Human Rights, Criminalization
  • Laya Joneydi, Seyyed farideddin Tabatabayisotuodeh * Pages 67-95

    Adopting a combined approach in Iran’s up-stream oil and gas contract or, in other words, continuing the contractor’s contractual presence in the production stage after the exploration and development phase on one hand, and stablishing a direct relationship between the contractors’ revenue and field production level on the other hand can create situations in which the contractors of the adjacent contract areas compete to extract as much as possible from the reservoir. The struggle of governments with the economic and environmental issues caused by these competitions has led to the legislation of some regulations in unitizations of adjacent areas contracts and consequently the Inclusivity of the Unitization and Unit Operating Agreements. The conventional tariff model proposed by the Association of International Petroleum Negotiators can be considered as an attempt to gather the governing customs in order to develop a standard sample contract. The application of this contractual model in Iran requires the observance of the national law demands such as the mandatory rules of contract law, so from this point of view, acceptance of possibility of concluding these contracts is accompanied by some doubts at the first glance. Legal analysis of challenging points shows that considering some precautions that are discussed in this article lead the contracts to be synchronized with Iranian law requirements.

    Keywords: Redetermination of Tract Participation, Rule of Capture, Unitization Agreement, Unit Operating Agreement, Contract Area
  • Mahdi SHAHABI * Pages 97-124
    The basis of the idea of natural law, whether classical or modern, is the existence of a superior norm for law, and this norm is the criterion for judging the validity and correctness or incorrectness of the positive law. It is possible to abandon, as the historical school did, the antinomic approach to law, and replace natural law with positivism and positive law; and thus overcome as much of the pre-eminence of metaphysics over reality as of the anxiety of the interplay of value and reality. Gurvitch does not accept the antinomic approach to law and his concern is the interaction of value and reality. Therefore, he resorts to empirical intuition as the basis for the validity of the law. According to him, this intuition is objective so that he does not fall, like Petrazicky, into the trap of individual intuition; and its pluralism is not borderless. Gurvitch tries to base positive law on empirical intuition which does not necessarily have authority over formal positive law because it is not supposed to be a criterion for evaluating the validity of this positive Law. If so, then Gurvitch's conception of value must be seen as a rejection of the idea of natural law. And yet, the fact is that Gurvitch could not hide his interest in the correctness. He could not pass from correctness and as a result, his claim to deny natural law must be reduced to a terminological claim.
    Keywords: Intuitive positive law, Formal positive law, natural law, Georges Gurvitch, Léon Petrazicky
  • Ali Gharibe, Aziz Amanolahi * Pages 125-152
    Today, with the advancement of technology and the growing need of communities for medical services, a huge amount of medical equipment and supplies are produced and made available to physicians and patients for use. Manufacturers and specialists always seek to provide the best and most standard medical products and equipment; nevertheless, the possibility of providing defective medical supplies and equipment is one of the undeniable issues. The use of defective equipment and supplies in some cases causes irreparable financial and physical damage to the final consumer and raises the question of to what extent the manufacturer or importer of such equipment will be responsible for compensation. In the European Union and in intra-continental law, the manufacturer and supplier of defective medical equipment have been explicitly held liable for damages resulting from the defects of the goods, and the injured party has been exempted from proving guilt in this regard. In Iranian law, the relevant laws are not specified in this regard. The Consumer Protection Act has not changed the basis of liability, but the Code of Conduct for Medical Equipment, based on developments in foreign law, provides for fault-free liability for manufacturers and importers of defective medical equipment. In this research, which has been done by the library method, we seek to investigate the principles and effects of creating liability without fault for the manufacturer and supplier of defective medical equipment.
    Keywords: Civil Liability, defective goods, fault record, pure liability, contractual liability, supply of equipment
  • Hassan Mohseni * Pages 153-181
    In discourse on science and litigation, the expert is a traditional role in legal systems, whether as witness-like expert or as separate evidence. The approach of legal systems is not same as witness-like expert. Developing rational standards along with public acceptance of results and methodologies and principles that are relevant to facts and data is the approach of the US legal system to evaluate the knowledge of the expert opinion. In civil law system, including Iranian civil law, some criteria are emphasized, but the principle of free evaluation of the court is criticized in this article. The question is how the judge can ignore the knowledge gained by the expert opinion if the standard of validation and helpfulness is acquired. The link between two seemingly unrelated proofs - “witness” and “expert” -  opens up some nodes in accepting the “science” in courts. Iranian legal system should take some rational criteria for evaluating experts’ opinion.
    Keywords: Good Science, Junk Science, Fit, Free Evaluation, certainty, DNA
  • Zahra Mahmoudi Kordi *, Hossein Purbabagol Pages 183-212
    Although the goal of technology is to facilitate human life and increase the welfare, emerging technology has challenges that can have short-term or long-term destructive effects on human life and other creatures. The greater and more widespread these effects and dangers, the more tangible the need to regulate technology by international law in response to a common global concern will be.  Nanotechnology, as an emerging form of technology, has enabled human beings to manipulate and engineer materials in molecular and sub-molecular dimensions. It is one of the most important technologies with many known and unknown dangers which must be regulated by legal rules. The present study seeks to answer the fundamental question of why, despite the rapid progress and astonishing speed of nanotechnology transfer from laboratory research to production lines and the commercialization of related products, the process of regulating this technology in international law is challenging, and if there is a solution to overcome this challenge. The primary conclusion of this article is that due to the global dangers of nanomaterials and insufficient human knowledge about their novel properties on the one hand and the inadequacy of existing treaties to cover nanomaterials on the other hand, the regulation of this technology should be aimed at risk management and precautionary approach.
    Keywords: Nanotechnology, Global threats, Global regulation, International Law, Nanomaterials, risk management
  • Fardin Moradkhani *, Ebrahim Sabaghi Valashani Pages 215-235

    The constitutional Council, as one of the constitutional institutions, like any other institutions, must have sufficient independence to perform its important functions; but the limits of this independence must be legal and envisaged by the competent authority. One of the aspects of the independence of the Constitutional Council is the approval of the financial, administrative, employment and organizational regulations of this institution. The Constitution of the Islamic Republic of Iran does not specify which institution should approve these regulations for the constitutional Council. Due to this gap, the Islamic Consultative Assembly passed a law, all of which was approved by the Constitutional Council. However, in the following years, the Constitutional Council deviated from its previous views and finally, on 4/19/2007 in the interpretative theory No. 21934/30/86 and according to Articles 4, 91 and 99 of the Constitution, assigned the competence to approve financial, administrative, employment and organizational regulations to this institution. This article uses a descriptive-analytical method to examine the possibility of regulating the Constitutional Council in the areas of finance, administration, employment and organization. The finding of this study is that due to the silence of the constitution regarding the regulation of the Constitutional Council and lack of connection between the above interpretation and the mentioned principles, the general legislative competence of Islamic Consultative Assembly prevails in this area as in the past. It is also suggested that the approval of the internal regulations of the Constitutional Council be explicitly granted to the Islamic Consultative Assembly.

    Keywords: Constitution, constitutional Council, Islamic Consultative Assembly, interpretation, Independence
  • S. Mahmoud Mirkhalili *, Alireza Nikmanesh, Shahrdad Darabi Pages 237-268

    In criminal law, sometimes a general title such as disruptive behavior, disrespectful conduct, humiliation and the like are included in a form of criminalization that encompasses many other general topics. Some of these topics are general offenses, offenses in the law and some in the free zone or common behavior. It is up to the judiciary to determine the minor details and identify other criminal cases involving the conduct that is in fact a judgment. This type of criminalization raises numerous legal and forensic challenges, such as violating the principle of legality of crime and punishment, creating a secondary title for crime, extremism, confusing people with laws and discrediting some criminal laws and thereby increasing there will be delinquency and many other challenges. The article seeks to explore the aforementioned damages and to come up with solutions that may limit the scope of personal inference and authority of the judiciary.

    Keywords: Human trafficking, Slavery, Organized crime, Human Rights, Criminalization
  • Abbas Mirshekari *, Shobeir Azadbakht Pages 269-300
    Confidentiality of medical information is a principle that has been accepted in various legal systems, but all discussions so far have been conducted around the preservation of medical information of living patients. Hence, there is some doubt about the need to preserve or not preserve the medical information of the deceased. The fact that the law is not transparent has also contributed to this issue. The nature of death makes it difficult to extend the provisions of the principle of confidentiality of medical information of the alive patients to the deceased since, apparently, there is no need for the deceased to preserve its medical information. There is a view that the deceased has become dust, and dust does not and is not hurt. In other words, he/she has no awareness or feeling; thus, why should we support his medical information? But the issue is not so simple, and the public interest of the living individuals could be the most vital factor in justifying the preservation of deceased medical information. However, this principle does not seem to be absolute and it has, in some cases, exceptions as far as bias against the principle of confidentiality sometimes jeopardizes the public health and safety of society. In this article, the applicability of confidentiality with regard to the deceased is explained and we analyze the basis and exceptions and mention how this principle is reflected in the legal systems of the UK, the United States and Iran.
    Keywords: Disclosure, Confidentiality, Medical Information, Public Interest, Access, Breach