فهرست مطالب

دانش شناسی - پیاپی 56 (بهار 1401)

نشریه دانش شناسی
پیاپی 56 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طاهره اعرابی*، سمیه کلته صفحات 1-12
    هدف

    این پژوهش باهدف تعیین دیدگاه کتابداران کتابخانه های عمومی استان گلستان نسبت به اشتراک دانش به انجام شده است.

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر به لحاظ روش توصیفی- پیمایشی و به لحاظ هدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شامل 115 نفر از کتابداران کتابخانه های عمومی استان گلستان است که حجم نمونه طبق فرمول کوکران 88 نفر برآورد شده است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه اشتراک دانش محمدی (1397) استفاده گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss24 انجام شده است.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که بالاترین میانگین مربوط به نمره کلی اشتراک دانش (02/84) و کم ترین مربوط به زیر مقیاس فنی (33/10) است. بالاتر بودن میانگین اشتراک دانش در کتابخانه به این معنی است که کتابداران کتابخانه های عمومی استان گلستان از اشتراک دانش مطلوبی برخوردار هستند و این نشان دهنده این است که اکثر کارکنان کتابخانه از اهمیت اشتراک دانش آگاه بودند و از ارزش اشتراک دانش قدردانی می کردند. هم چنین بین زیرمقیاس های فردی، فنی و زیرمقیاس سازمانی با نمره کلی اشتراک دانش رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    دیدگاه کتابداران استان گلستان نسبت به اشتراک گذاری دانش مطلوب است. با توجه به پایین بودن میانگین مقیاس فنی در بین کتابداران کتابخانه های عمومی استان گلستان، شایسته است مدیران کتابخانه های عمومی استان گلستان کیفیت ابزارها و تکنولوژی برای اشتراک دانش را بالاتر ببرند تا مقیاس فنی اشتراک دانش در سازمان نهادینه شود.

    کلیدواژگان: اشتراک دانش، مقیاس فردی، مقیاس فنی، مقیاس سازمانی
  • زهرا رضازاده* صفحات 13-31
    هدف

     شناسایی عوامل و چالش های موثر بر پژوهش در رشته علم اطلاعات و دانش شناسی از منظر متخصصان دانشگاهی در ایران است.

    روش پژوهش

     این پژوهش با رویکرد کیفی و با استفاده از نظریه پردازی زمینه ای انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه عمیق و تجزیه وتحلیل و کدگذاری داده ها طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، با استفاده از نرم افزار تحلیل داده های کیفی MAXQDA 10انجام شد. جامعه پژوهش را اعضای کمیته برنامه ریزی علم اطلاعات و دانش شناسی و صاحبنظرا ن علم اطلاعات و دانش شناسی در دانشگاه های مختلف را تشکیل دادند که با روش نمونه گیری هدفمند ترکیبی تعداد 13 نفر به عنوا ن حجم نمونه انتخاب شدند.

    یافته ها

    405 مفهوم در مرحله کدگذاری باز در46 مقوله فرعی و 25 مقوله اصلی انتخاب و دسته بندی شد. در شرایط زمینه ای 34 مفهوم و 5 مقوله فرعی و 3 مقوله اصلی؛ در شرایط علی 89 مفهوم و 15 مقوله فرعی و 5 مقوله اصلی؛ در شرایط مداخله گر 142 مفهوم و 13 مقوله فرعی و 9 مقوله اصلی؛ در راهبرد ها 114 مفهوم و 8 مقوله فرعی و 4 مقوله اصلی؛ و در پیامد ها 26 مفهوم و5 مقوله فرعی و 4 مقوله اصلی استخراج شد

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد عوامل سیاست کلان آموزشی که شامل استخراج مقاله از پایان نامه است باعث تولید دانش و رشد مقاله شده است و عامل محدودیت منابع مالی که باعث عدم پژوهش محوری شده است و ضعف برنامه پژوهشی که عوامل ضعف ساختار پژوهشی و فقر روشناختی و نبود مساله یابی که ضعف در کار بست یافته ها را باعث می شود مهمترین عوامل موثر بر چالش های پژوهش است.

    کلیدواژگان: عوامل موثر، چالش ها، پژوهش، علم اطلاعات و دانش شناسی، ایران
  • فاطمه سلیمانی روزبهانی، علی رجب زاده قطری*، رضا رادفر صفحات 32-45
    هدف

    هدف مطالعه حاضر ارایه و معرفی عوامل تایید کننده مطلوبیت ویژگی های داده های مورد استفاده جهت کشف دانش از سیستم های کلان داده سلامت بوده است.

    روش پژوهش

     پژوهش پیش رو مطالعه توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری متخصصان حوزه علوم داده، بیوانفورماتیک و تحلیل اطلاعات سلامت داخل و خارج از کشور بودند که با استفاده از روش گلوله برفی 655 نفر از آنها شناسایی شده، و برای آنها ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته ارسال شد که 247 پرسشنامه را تکمیل و برگرداندند. روش استفاده شده  تحلیل داده ها، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی با استفاده از نرم افزارهای0/26 SPSS  و 8/8 Lisrel  بوده است.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، شش عامل برای شناسایی ویژگی های داده درخور تبیین نمود که عبارتند از کیفیت داده، پایداری داده، سازگاری داده، ارزشمندی و دسترسی پذیری داده، کارایی داده و صحت و کامل بودن و روی هم رفته 68 درصد از واریانس کل داده ها را دربرداشته است. شاخص های برازش تحلیل تاییدی نشان داد که الگوی شش عاملی برازش قابل قبولی با داده ها دارد.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که بر اساس مدل ارایه شده ویژگی های داده بر فرایند کشف دانش از سیستم های کلان داده سلامت تاثیر دارد و شش عامل شناسایی شده و 20 گویه سازنده این عوامل، می تواند ابزار مناسبی جهت شناسایی ویژگی های داده های مناسب برای کشف دانش از سیستم های کلان داده سلامت جهت به کارگیری موثر این سیستم ها باشد که با تاکید بر عدم وابستگی به فرمت داده، خصایص فراگیر داده های حوزه سلامت را دربرگرفته و توجه به آن می تواند به تشخیص و درمان زودهنگام بیماری ها کمک شایانی کند.

    کلیدواژگان: کشف دانش در دادگان، سیستم های کلان داده سلامت، داده های درخور جهت کشف دانش، تحلیل عاملی و تاییدی
  • حمزه زراعتی، محسن قاسمی*، منصور نیک پور صفحات 46-63
    هدف

     هدف از این مطالعه، شناخت چالش های تدوین پایان نامه های کارشناسی ارشد رشته مهندسی معماری و شهرسازی است.

    روش پژوهش

     روش پژوهش حاضر تحلیلی و پیمایشی بوده که از روش تحلیل داده بنیاد و مصاحبه نیمه ساختاریافته برای پاسخ به سوال پژوهش استفاده شد. در این پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 24 نفر از اساتید گروه معماری و شهرسازی دانشگاه های تهران مورد پرسشگری قرار گرفتند، همچنین از روش نمونه گیری نظری که رایج ترین روش در روش تحلیل داده بنیاد است، استفاده شد و نمونه گیری تا رسیدن به اشباع نظری صورت گرفت، جهت کدگذاری و استخراج مقوله ها از نرم افزار ATLAS TI استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که مهمترین چالش های دانشجویان رشته مهندسی معماری و شهرسازی شرایط و زمینه های بیرونی رشته معماری، محدودیت شغلی و مالی دانشجویان ارشد معماری، کمیت گرایی، محدودیت های مربوط به راهنمایی و مشاوره و ارزشیابی پایان نامه های ارشد، آشتفتگی اولویت های موضوعی و پژوهشی، عدم انطباق زمینه های پژوهشی با شرایط جامعه و واقعیت های بیرونی، ضعف پایه های آموزشی و پژوهشی دانشجویان، ضعف دروس پایه آموزشی و پژوهشی گروه آموزشی معماری، آشتفگی تفکر نظری مورد شناسایی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    دانشجویان رشته مهندسی معماری در فرآیند تدوین پایان نامه های کارشناسی ارشد به عنوان سند علمی و هویت حرفه ای خود با چالش های انگیزشی و آشفتگی تفکرات نظری و مدرک گرایی و... مواجه هستند که باعث کاهش کارایی و کیفیت طرح های و پایان نامه های کارشناسی ارشد دانشجویان شده و نمی تواند سند و مدرکی برای تضمین و معرفی آنها به جامعه شغلی باشد.

    کلیدواژگان: پایان نامه های ارشد معماری و شهر سازی، تحلیل داده بنیاد، تفکر نظری، ایده های خلاقانه معماری، موانع پژوهش
  • علی صادق زاده وایقان* صفحات 54-106
    هدف

    هدف اصلی نشان دادن اهمیت و نقش فرهنگی و ارتباطی تقدیم نامه نویسی و بررسی مخاطب شناسی تقدیم نامه های کتاب های منتشر شده در ایران است.

    روش پژوهش

    پژوهش به روش پیمایشی انجام شده است. اطلاعات از طریق فیش برداری از 1800 عنوان کتاب جمع آوری شده است.

    یافته ها

    حدود 10 درصد از کتاب ها دارای تقدیم نامه هستند. پدیدآور 78 درصد از تقدیم نامه ها مردان ها و 18 درصد زنان هستند. بیش از 60 درصد تقدیم نامه ها دارای یک مخاطب و به طور میانگین هر تقدیم نامه تقریبا به 2 مخاطب تقدیم شده است. به ترتیب آثار تالیفی، ترجمه و تصحیح متون بیشترین فراوانی تقدیم نامه را دارند و 65/96 درصد تقدیم نامه ها در کتاب هایی نوشته شده که پدیدآور آن یک نفر است. 33/50 درصد مخاطبان تقدیم نامه ها، از خانواده و بستگان پدیدآور است. 26/9 درصد از مخاطبان تقدیم نامه ها ایمه اطهار (ع) است که فراوانی امام زمان (عج) بیشتر از بقیه است. شهدا، استادان و نوجوانان و جوانان، بیشتر از بقیه گروه ها و شخصیت ها مخاطب بوده اند. از 3143 مخاطب در تقدیم نامه ها، 102 مخاطب غیر اشخاص بوده است.

    نتیجه گیری

    تقدیم نامه نویسان کتاب ها، معتقد به آموزه های دین مبین اسلام به ویژه کلام الهی (قرآن) هستند. این موضوع سرمایه بسیار مهم معنوی و اعتقادی است که مدیران جامعه اسلامی و خانواده ها باید این نوع سرمایه ها را تقویت، تکریم و تجلیل نمایند. حس ملی و وطن پرستی پدیدآورندگان در تقدیم نامه ها در دنیای کنونی سرمایه فرهنگی ارزشمندی در مقابل تهاجم و جنگ نرم و فرهنگی بیگانگان و نقش آفرین است. توجه به بحث حفظ محیط زیست، منابع طبیعی و سرمایه های کشاورزی و دامپروری، پیام و رسانه بسیار ارزشمند برای حفظ این منابع است.

    کلیدواژگان: کتاب، تقدیم نامه نویسی، ایران، ارتباطات، رسانه
  • ثریا زنگنه*، آرزو قنبری صفحات 64-83
    هدف

    هدف اصلی پژوهش بررسی عوامل مرتبط با وندالیسم کتابخانه ای از دیدگاه کتابداران کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه بود.

    روش پژوهش

    پژوهش از نوع کاربردی و به روش پیمایشی انجام شد. جامعه ی پژوهش تمام کتابداران شاغل در کتابخانه های عمومی نهادی استان کرمانشاه (168 نفر) بودند که با فرمول کوکران، حجم نمونه 118 نفر حاصل شد. از نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. سه دسته عامل"فردی"، "کتابخانه ای" و "اجتماعی و فرهنگی" مرتبط با پدیده ی وندالیسم در کتابخانه های عمومی شناسایی شد که این مدل نظری با استفاده از نرم افزار معادلات ساختاری اموس و تحلیل عاملی تاییدی مورد آزمون قرار گرفت.

    یافته ها

    بیشترین نوع تخریب خط خطی کردن کتاب ها، حاشیه نویسی یا نوشتن داخل کتاب ها بود. بین سطح برخورداری مراجعان و گرایش به وندالیسم رابطه ی معنادار دیده شد. مهمترین عامل کتابخانه ای مرتبط با وندالیسم کمبود منابع اطلاعاتی مورد نیاز مراجعان بود. در بین متغیرهای سازه فرهنگی و اجتماعی، رابطه ی متغیر فقر فرهنگی و جرم خیز بودن مکان کتابخانه معنادار شد. در مورد ابعاد سازه عوامل فردی، متغیر ویژگی های شخصیتی افراد (ضریب رگرسیون 82/0) معنادار شد. در بین عوامل سه گانه ی مرتبط با وندالیسم کتابخانه ای، مهمترین سازه بعد کتابخانه ای (ضریب مسیر74/0) بود. نصب دوربین مدار بسته و سیستم اعلام سرقت، شناسایی افراد وندال و تذکر بدور از خشونت به آنها، نظارت دقیق کتابداران و وجود نگهبانی در کتابخانه ها از راه های مقابله با وندالیسم ارایه شد.

    نتیجه گیری

    تجهیز کتابخانه ها و آموزش کتابداران در راستای برخورد خوب با کاربران، برگزاری کارگاه های آموزشی جهت آگاه سازی کاربران از جرم بودن اعمال وندالیستی می تواند به کاهش وقوع این مسیله کمک کند.

    کلیدواژگان: وندالیسم، کتابخانه ی عمومی، کتابداران، کرمانشاه
  • علی اصغر کیا، حسین برزگر*، شهریار قلی زاده گللو صفحات 107-123
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، تبیین مفهوم سواد اطلاعاتی، ارزیابی، مقایسه و تعیین جایگاه میزان سواد اطلاعاتی دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه دوم شهر اردبیل در سال تحصیلی 1400-1399 و همچنین تاکید بر ضرورت آموزش سواد اطلاعاتی در میان دانش آموزان به منظور درک و تشخیص نیازهای اطلاعاتی، ارزیابی و استفاده بهینه از منابع اطلاعاتی، تولید دانش و یادگیری مادام العمر است.

    روش پژوهش

     این پژوهش به روش تحقیق پیمایشی- توصیفی است. جامعه آماری پژوهش، تمامی دانش آموزان دبیرستان های دوره دوم دولتی شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 1400- 1399 می باشد. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران396 نفر بدست آمد که برای دقت و اطمینان از نتیجه پژوهش، 400 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که 5/48 درصد از دانش آموزان درک بالایی از نیاز اطلاعاتی خود دارند و مهارت دانش آموزان مورد بررسی با میانگین 7/43 درصد در درک درست نیاز اطلاعاتی بیشتر از حد متوسط است. در استفاده از اطلاعات، 5/63 درصد از دانش آموزان دارای مهارت بالا می باشد؛ و با توجه به میانگین3/29 مهارت دانش آموزان مورد بررسی در استفاده از اطلاعات بیشتر از حد متوسط است.

    نتیجه گیری

    نتایج بررسی حاکی از وجود تفاوت معنی دار میان سطح سواد اطلاعاتی دانش آموزان دختر و پسر دبیرستان های دوره دوم دولتی شهر اردبیل، بالاتر بودن سطح سوادطلاعاتی دانش آموزان رشته ریاضی و فیزیک و وجود رابطه معنی دار میان پایگاه اقتصادی - اجتماعی دانش آموزان و وضعیت سواد اطلاعاتی آنان بود.

    کلیدواژگان: دانش آموزان، سواد طلاعاتی، مهارت های سواد طلاعاتی، جامعه اطلاعاتی، اینترنت
  • حمیدرضا محمودی*، نازیلا محرابی صفحات 123-139
    هدف

    جذب وحفظ مشتری از اهداف سازمان های خدماتی است. هدف از انجام پژوهش پیش رو، تعیین اثر مدیریت ارتباط با مشتری بر عملکرد کتابخانه های عمومی استان خراسان جنوبی است.

    روش پژوهش

     پژوهش، از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را 92 نفر از کتابداران کتابخانه های عمومی استان خراسان جنوبی تشکیل دادند. که از این تعداد، 73 نفر در پژوهش مشارکت کردند. جهت گردآوری داده ها از روش های کتابخانه ای و میدانی و ابزار پرسشنامه استفاده شد. روایی پرسشنامه ها با استفاده از روایی محتوایی و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ با ضرایب964/0 برای مدیریت ارتباط با مشتری و 956/0 برای عملکرد کتابخانه تایید شد. برای بررسی فرضیه ها از مدل معادلات ساختاری و آزمون رگرسیون تک متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    متغیر مدیریت ارتباط با مشتری با مقدار بتای 78/0 بر عملکرد کتابخانه عمومی تاثیر معناداری دارد. همچنین مولفه های فناوری اطلاعات، کاربرد مدیریت دانش، تمرکز بر مشتریان کلیدی، و سیستم CRM دارای تاثیر معناداری بر عملکرد کتابخانه عمومی هستند. مولفه کاربرد مدیریت دانش با شدت تاثیر برابر با 811/0، بیشترین تاثیر، و مولفه فناوری اطلاعات با شدت تاثیر برابر با 356/0، کمترین تاثیر را بر عملکرد کتابخانه عمومی دارد.

    اصالت/ارزش

     اهمیت بالای پیاده سازی و استقرار مدیریت ارتباط با مشتری در حقیقت کسب رضایت مشتریان و حفظ وفاداری آنان را به دنبال دارد. علاوه بر حفظ مشتریان فعلی منجر به جذب مشتریان آتی نیز می شود. در نتیجه از صرف هزینه اضافی نیز جلوگیری به عمل می آید.

    کلیدواژگان: ارتباط با مشتری، کتابخانه عمومی، مدیریت ارتباط با مشتری، خراسان جنوبی، عملکرد کتابخانه عمومی
|
  • Araaby Tahereh *, Somaieh Kalteh Pages 1-12
    Objective

    This study was conducted to determine the views of librarians of public libraries in Golestan province towards knowledge sharing.

    Methodology

    The present research is descriptive-survey method and applied in terms of purpose. The statistical population of the study includes 115 librarians of public libraries in Golestan province, whose sample size is estimated at 88 according to Cochran's formula. To collect data, Mohammadi Knowledge Sharing Questionnaire (2015) was used. Data analysis was performed using SPSS24 software.

    Results

    The results showed that the highest average is related to the overall score of knowledge sharing (84.02) and the lowest is related to the technical subscale (10.33). Higher average knowledge sharing in the library means that librarians of public libraries in Golestan province have a good knowledge sharing, and this indicates that most library staff were aware of the importance of knowledge sharing and appreciated the value of knowledge sharing. There is also a positive and significant relationship between individual, technical and organizational subscales with the overall score of knowledge sharing.

    Conclusion

    The view of librarians in Golestan province towards knowledge sharing is favorable. Due to the low average of technical scale among librarians of public libraries in Golestan province, it is worthwhile to increase the quality of tools and technology for knowledge sharing in order to institutionalize the technical scale of knowledge sharing in the organization.

    Keywords: Knowledge Sharing, Individual scale, Technical scale, Organizational scale
  • Zahra Rezazadeh * Pages 13-31
    Objective

    To identify the factors and challenges affecting research in the field of information science and Knowledge from the perspective of academic experts in Iran.

    Methodology

    This research i conducted with a qualitative approach and using Grounded theory. Data collection tool was depth interview and data analysis and coding was performed in three stages of open, axial and selective coding using MAXQDA 10 qualitative data analysis software. The research population consisted of members of the Information Science and Knowledge Planning Committee and experts in Information Science and Knowledge in different universities. Using combined purposive sampling, 13 people were selected as the sample size.

    Results

    405 concepts in the open coding stage were selected and categorized into 46 sub-categories and 25 main categories. In context, 34 concepts and 5 sub-categories and 3 main categories; In causal conditions 89 concepts and 15 sub-categories and 5 main categories; in intervening conditions 142 concepts and 13 sub-categories and 9 main categories; In strategies, 114 concepts and 8 sub-categories and 4 main categories; In the outcomes, 26 concepts, 5 sub-categories and 4 main categories were extracted. 

    Conclusion

    The results show the challenges of macro educational policy which includes extracting the article from the dissertation which has led to the production of knowledge and growth of the article and limited financial resources which has led to lack of research and the weakness of the research program. The lack of problem-solving that weakens the application of the findings is the most important factor influencing the research challenges.

    Keywords: effective factors, challenges, Research, Information Science, Knowledge, Iran
  • Fatemeh Soleimani Roozbahani, Ali Rajabzadeh Ghatari *, Reza Radfar Pages 32-45
    Objective

    This study aimed to introduce the factors confirming the desirability of the data attributes in order to knowledge discovery from health big data systems by using factor analysis.

    Methodology

    This research was a Survey-Analytical study. The statistical population consisted of 655 specialists in the fields of data science, bioinformatics, and health information analysis inside and outside Iran, who were identified by snow flack method, and the research tool, researcher-made questionnaire was sent for them, and 247 questionnaires were completed and turned back. Data analysis methods were exploratory and confirmatory factor analysis using SPSS 22.0 and Lisrel 8.8 software.

    Results

    The results of Exploratory Factor Analysis explained six factors for identifying data characteristics that are: data quality, data stability, data compatibility, data value and accessibility, data efficiency and accuracy and completeness, which altogether had 68% of the total variance of the data. Confirmation analysis fit indices showed that the six-factor model has an acceptable fit with the data.

    Conclusion

    Findings indicate that based on the proposed model, data properties affect the process of knowledge discovery of health big data systems and six identified factors and 20 items of these factors, can be a good tool to identify the characteristics of data suitable for knowledge discovery of health big data systems for the effective use of these systems, emphasizing the independence of data format, and can help in the early diagnosis and treatment of diseases.

    Keywords: Knowledge Discovery in Databases, Health Big Data Systems, Appropriate Data for Knowledge Discovery, Exploratory, Confirmatory Factor Analysis
  • Hamzeh Zeraati, Mohsen Ghasemi *, Mansour Nikpour Pages 46-63

    An architectural dissertation is not only the most important part of a portfolio of architecture and urban planning graduates, but can also have a job in the industry or apply for a graduate program. Therefore, doing it correctly and scientifically can be an opportunity for creative ideas to emerge in the designed process. To this end, the present article examines the obstacles and challenges of advancing the development of master's theses. The method of the present study was analytical and survey that the data analysis method of the foundation and semi-structured interview were used to answer the research question. The interview was conducted using the Delphi method with 24 professors of the Department of Architecture and Urban Planning. Theoretical sampling method, which is the most common method in the data analysis method of the foundation, was used until theoretical saturation was achieved. TI was used; The results of the analysis showed that in connection with the low quality of master's theses in architecture and urban planning and the lack of creative ideas in them external conditions and contexts, job and financial constraints of senior students of architecture and urban planning, restrictions on guidance and counseling and evaluation of master theses And ... has been effective that can be purposefully planned in order to eliminate them and develop correct and practical methods in teaching theoretical and research foundations, guidance and accurate and accurate evaluation of dissertations, finally the scientific development of architecture and urban planning.

    Keywords: Master Architecture Theses, Foundation Data Analysis, Theoretical Thinking, Creative Architectural Ideas
  • Ali Sadeghzadeh Vayghan * Pages 54-106
    Purpose

    The main purpose of the audience study is to survey book dedication-pages published in Iran.

    Method

    It is a documentary and library study. Information was collected through phishing of 1,800 book titles.

    Results

    About 10% of the books have a dedication-page. 78% of the presenters are men and 18% are women. More than 60% of dedications have an audience. On average, each dedication letter is presented to about 2 recipients. Authorial works, translation and text correction have the highest frequency of contributions, and 96.65% of contributions are written in books created by one person. 50.33% of the audience of the presentations are from the author's family and relatives. 9.26% of the audience of the offerings are the Imams (AS) that the frequency of Imam Zaman is higher than the rest. Professors had more audience than other groups and personalities. Out of 3143 audiences in the submissions, 102 audiences were non-persons.

    Conclusion

    The books authors' appreciation of the parents and relatives shows the religious culture and the deep connection of the children with the parents in the Iranian culture and families. The national sense and patriotism of the authors in today's world is a valuable cultural asset against the invasion and soft and cultural war of foreigners and is very important. Paying attention to the discussion of environmental protection, natural resources and agricultural and livestock investments is a very valuable message and media for the preservation of these resources.

    Keywords: book, Dedications, Iran, Communication, Media
  • Soraya Zangeneh *, Arezoo Ghanbari Pages 64-83

    The original aim of study was to survey the factors related to library vandalism from the view of librarians of kermanshah public libraries (KPL). The research was applied and surveyed.The study population was all librarians working in KPL that with Cochran's formula, the sample size was 118. Simple random sampling was used .Three categories of factors "individual", "library" and "social and cultural" were identified as related factors of vandalism in KPL. This theoretical model using structural equation software Amos and confirmatory factor analysis were tested. The most common type of destruction was book scrawling, annotation or writing inside the books. A significant relationship was seen between the Income and the trend to vandalism. The most important factor influencing library vandalism was the lack of information resources needed by clients. Among the variables of cultural and social dimension, the relationship between cultural poverty and Being criminal of Library location was significant.Regarding the dimensions of individual factors, the variable of personality traits(Regression coefficient 0.82) became significant. Among the three factors related to library vandalism, the most important dimension in the present study was the library dimension (Path coefficient 0.74).The installation of Closed-circuit television (CCTV) and theft notification system, identification of vandals and warning them to stay away from violence, close supervision of librarians and guarding libraries, ways to dealwith vandalism were presented. Equipping libraries and training of librarians in order to deal well with users, Holding training workshops to inform users about the criminality of vandalism can be effective in reducing vandalism.

    Keywords: Vandalism, Public Library, Librarians, Kermanshah
  • AliAsghar Kia, Hosein Barzeghar *, Shahriar Gholizadeh Pages 107-123

    The purpose of this study is to explain the concept of information literacy, evaluate, compare and determine the level of information literacy of male and female high school students in Ardabil in the academic year 1300-1499 and also emphasize the need for information literacy education among students in order to understand and Identify information needs, evaluate and make optimal use of information resources, produce knowledge and learn for life.This research is a survey-descriptive research method in which data were collected through a questionnaire. The statistical population of this study includes all high school students in Ardabil city in the tenth, eleventh and twelfth grades and in three fields of mathematics, physics, humanities and experimental sciences in the academic year 1300-1400, which is a total of 9363 people ( It consists of 4756 female students and 4607 male students. The sample size was 396 people using Cochran's formula. To be accurate and reliable, 400 people were included, including 203 girls and 197 boys; Were studied. Also in the statistical sample, 133 people were in humanities, 132 people were in experimental sciences and 135 people were in mathematics and physics.The results indicate a significant difference between the level of information literacy of male and female high school students in Ardabil, the higher level of knowledge literacy of students in mathematics and physics and the existence of a significant relationship between socio-economic status of students and status It was their information literacy.Keywords: Student, Information Literacy, Information Literacy Skills, Information Society,

    Keywords: Student, information literacy, Information literacy skills, Information Society, Internet
  • Hamidreza Mahmoodi *, Nazila Mehrabi Pages 123-139

    Attracting new customers and retaining existing customers are among the most important goals of service organizations. The Public Library, as a service organization, seeks to establish a strong and long-term relationship with users and non-users in order to improve its performance. The purpose of this study is to determine the impact of customer relationship management on the performance of public libraries in South Khorasan Province. This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection. The statistical population of this research consists of librarians of public libraries in South Khorasan province. The sample of this study was estimated based on Krejcie and Morgan table of 73 people who were selected by simple random sampling. Library method and questionnaire were used to collect data. The result of analyzing the collected data is a model of structural equations. Customer relationship management variable with a beta value of 0.78 has a significant effect on public library performance. Components of information technology, knowledge management application, focus on key customer, and CRM system also have a significant impact on public library performance. Among the variable components of customer relationship management, the knowledge management component with an impact intensity of 0.811 has the highest impact, and the information technology component with an impact intensity of 0.356 has the least impact on public library performance. The impact of customer relationship management on public library performance has not been studied in the field of knowledge and information science.

    Keywords: Customer Relationship, Public Library, CRM, structural equation modeling, Management