فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال بیست و دوم شماره 167 (فروردین و اردیبهشت 1401)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال بیست و دوم شماره 167 (فروردین و اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه اویسی فرد، ناصر ناستی زاده* صفحات 9-24
    مقدمه

    مسیله بی انضباطی دانش آموزان و تعامل صحیح معلم-دانش آموزان از موضوعاتی هستند که تمام معلمان از جمله معلمان مدارس استثنایی با آنها سروکار دارند. معلمانی که بر مهارت های ارتباطی تسلط ندارند، رفتارهای بی انضباطی بیشتری از دانش آموزان را می بینند و تعامل نامناسب تری با آنان دارند. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی به معلم بر بی انضباطی دانش آموزان و تعامل معلم-دانش آموزان انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان زن دوره ابتدایی مدارس استثنایی شهر زاهدان)استان سیستان و بلوچستان(در سال تحصیلی 1401 - 1400 بود. نمونه شامل 30 معلم بود که به شیوه نمونه گیری تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایشی و گواه گمارده شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های بی انضباطی دانش آموزان و تعامل معلم-دانش آموزان بود که تمام آزمودنی ها در مرحله پیش آزمون آن را تکمیل کردند، سپس برنامه آموزش مهارت های ارتباطی برای گروه آزمایشی در 8 جلسه اجرا شد و در نهایت، پس آزمون از تمام گروه های گروه آزمایشی و گواه گرفته شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش مهارت های ارتباطی بر کاهش رفتارهای بی انضباطی دانش آموزان و بهبود تعامل معلم-دانش آموزان تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    آموزش مهارت های ارتباطی به عنوان یکی از پیش نیازهای ورد به حرفه معلمی برای معلمان مدنظر قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: آموزش، بی انضباطی دانش آموزان، تعامل معلم-دانش آموزان، مدارس استثنایی، مهارت های ارتباطی
  • شیدا اسلامی صفحات 25-34
    زمینه و هدف

    اختلال طیف اتیسم یکی از ناتوانی های تحولی پیچیده است که علاوه بر خود فرد، خانواده و جامعه را نیز دچار چالش می کند. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان شناختی-رفتاری بر مش لاکت روان شناختی و خودتعیین گری در مادران دارای کودکان با اختلال طیف اتیسم صورت گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر به شیوه نیمه آزمایشیی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و پیگیری انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی مادران دارای کودک با اختلال طیف اتیسم مراجعه کننده به مرا کز مشاوره خدمات روان شناختی شهر ساری در سال 1399 به تعداد 156 نفر بود که از بین آنها تعداد 30 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه های اضطراب، افسردگی و استرس لاویبوند و لاویبوند) 1995 (و خودتعیین گری لا گاردیا و همکاران) 2000 (و نیز برای مداخله درمانی از پروتکل درمان شناختی-رفتاری هاوتون و همکاران) 1990 (استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و از طریق نرم افزار SPSS24 در سطح معنا داری 05 / 0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان شناختی-رفتاری بر متغیر مش لاکت روان شناختی) 001 / P> 0 (اثر کاهنده و بر متغیر خودتعیین گری) 036 / P> 0 (اثر افزاینده داشت. نتایج آزمون تعقیبی بنفرونی حا کی از تفاوت معنادار میانگین های گروه آزمایشی در مراحل پیش آزمون با پس آزمون) 001 / P> 0 (و پیش آزمون با پیگیری) 001 / P> 0 (برای متغیرهای مش لاکت روان شناختی و خودتعیین گری بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر نتیجه گیری می شود که مداخله درمانی شناختی-رفتاری می تواند موجب کاهش مش لاکت روان شناختی و افزایش خودتعیین گری مادران دارای کودکان با اختلال طیف اتیسم شود.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، خودتعیین گری، درمان شناختی-رفتاری، مش لاکت روان شناختی
  • ایوب همتی، شهرام مامی*، وحید احمدی صفحات 35-48
    زمینه و هدف

    هدف از این پژوهش بررسی نقش واسطه گری کارکردهای اجرایی در رابطه بین مهارت های حرکتی ظریف با مهارت خواندن در دانش آموزان دارای اختلال خواندن بود.

    روش

    این پژوهش توصیفی-همبستگی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دارای اختلال خواندن بود که در سال تحصیلی 98 - 97 به مرا کز آموزشی و توان بخشی مشکلات ویژه یادگیری شهر ایلام مراجعه کردند، که از میان آنان نمونه ای به حجم 120 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس براساس جدول مورگان و به روش تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل، مقیاس هوش وکسلر) 2003 (، پرسشنامه کارکردهای اجرایی جیوا، ایزگوث و کن ورثی) 2002 (، آزمون رشد حرکتی لینکلن ازرتسکی) 1950 (و آزمون خواندن و نارساخوانی کرمی نوری و مرادی) 1387 (بود. داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و با نرم افزار AMOS-21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد مهارت های حرکتی ظریف هم به صورت مستقیم و هم از طریق کارکرد های اجرایی بر مهارت خواندن دانش آموزان دارای اختلال خواندن اثر معنادار، دارد) 05 / .)P<0

    نتیجه گیری

    این پژوهش رابطه مثبت و معنادار بین مهارت های حرکتی ظریف و مهارت خواندن و رابطه معکوس و معنادار بین مهارت های حرکتی ظریف و کارکردهای اجرایی و همچنین رابطه معکوس و معنادار بین کارکرد های اجرایی و مهارت خواندن را تایید کرد. بنابراین مربیان مرا کز مشکلات ویژه یادگیری و مرا کز پیش دبستانی می توانند از نتایج این پژوهش در برنامه های آموزشی و توان بخشی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: اختلال خواندن، کارکردهای اجرایی، مهارت خواندن، مهارت های حرکتی ظریف
  • صاحب یوسفی، مرضیه غلامی*، طاهره نجفی فرد، سعید عباسی صفحات 49-58
    زمینه و هدف

    اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی نوعی اختلال عصبی تحولی است که بر جنبه های مختلف زندگی تاثیر می گذارد. کودکان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی در حافظه کاری، بازداری پاسخ، توجه و مهارت های اجتماعی دچار مشکل هستند. این کنش ها به کودک اجازه می دهد تا رفتار خود را بازبینی کند و مطابق آن تغییر دهد. هدف پژوهش حاضر، مروری بر پژوهش های انجام گرفته درمورد تاثیر ذهن آ گاهی درکودکان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی بود.

    مواد و روش ها

    بررسی داده ها در پژوهش حاضر به صورت مروری نظام مند انجام گرفت. روش شناسی آن نیز مبتنی بر گردآوری، طبقه بندی و خلاصه کردن یافته های مقالات علمی پژوهشی مرتبط با ذهن آ گاهی، اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی در بین سال های 2020 - 2010 میلادی برگرفته از پایگاه های اطلاعاتی Eric ، Ebsco ، Google Scholar، Scopus Science Direct ، PubMed ، با کلید واژه های ذهن آ گاهی، کودکان، اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی بود. در جست و جوی اولیه 98 مقاله انتخاب شدند و در ادامه 12 مقاله که عنوان آنها ذهن آ گاهی در کودکان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی بود، انتخاب شدند. از بین آنها 80 مقاله به دلیل عدم تناسب با موضوع، 5 مقاله به علت قدیمی بودن و 1 مقاله به علت تکراری بودن در چند پایگاه اطلاعاتی حذف گردید و نهایتا 12 مقاله انتخاب شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که این درمان در کاهش علایم اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی مناسب است. همچنین ذهن آ گاهی باعث بهبود کارکردهای اجرایی، توجه، هیجانات، فراشناخت و خودتنظیمی کودکان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی می شود.

    نتیجه گیری

    با بررسی مطالعات انجام گرفته می توان نتیجه گرفت که ذهن آ گاهی یکی از درمان های مکمل برای اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی است و قادر خواهد بود حیطه هایی که کودکان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی در آنها نقص دارند، از جمله کارکردهای اجرایی، تمرکز، توجه و کنترل تکانه را بهبود ببخشد.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، ذهن آ گاهی، کودکان
  • سیده طیبه موسوی، حسن عشایری*، مهناز استکی، سمیرا وکیلی صفحات 59-68
    زمینه و هدف

    پژوهش های دهه های اخیر، تمرین های ورزشی را در بهبود کارکردهای اجرایی موثر دانسته اند. از این رو، هدف از این مطالعه بررسی نقش تمرین های تناسب اندام و هوازی در فرایند حل مسیله کودکان نارساخوان و حساب نارسا است.

    مواد و روش ها

    با استفاده از روش پژوهش مرور نظام دار و با واژه های کلیدی ورزش های هوازی، تناسب اندام، فعالیت بدنی، آمادگی جسمانی و اختلالات یادگیری در منابع اطلاعاتی گوگل اسکولار، اسپرینگر، ساینس دایرکت، الزویر، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران در طی سال های 2010 تا 2020 تعداد 34 مقاله به دست آمد و در نهایت 10 مقاله گزارش شد.

    یافته ها

    براساس این یافته ها، فعالیت های ورزشی باعث تحریک رشد مغز، افزایش کارایی ادرا کی و در تمرکز کردن به کودکان کمک می کند و همچنین می تواند یادگیری و موفقیت را برای کودکان آسان تر کند و مداخله منظم تمرین های ورزشی اثر معنا داری بر یادگیری و کارکردهای اجرایی افراد داشت. با این حال، برای بررسی نقش تمرین های ورزشی، اندازه شدت کار، مدت و نوع ورزش بر کارکردهای اجرایی در بافت مغز کودکان به جستجوی علمی بیشتری نیاز هست.

    نتیجه گیری

    نقش تمرین های ورزشی تناسب اندام و هوازی برای افزایش کارکردهای اجرایی بااهمیت است و همچنین نقش این عوامل در پیشگیری و درمان احتمالی مشکلات یادگیری وابسته به کارکردهای اجرایی، باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تناسب اندام، حساب نارسا، کارکردهای اجرایی، نارساخوان، ورزش هوازی
  • خدیجه محمدی*، پریسا تجلی، افسانه قنبری پناه صفحات 69-82
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف تدوین و اعتباریابی برنامه آموزشی تاب آوری ویژه مادران دارای فرزند با اختلال فلج مغزی انجام شد.

    روش

    پژوهش به روش کیفی از نوع تحلیل کیفی متن صورت گرفت. جامعه پژوهشی شامل کتاب ها و مقالات تخصصی فارسی و انگلیسی در دسترس در حوزه آموزش تاب آوری، مدل ها و الگوهای تاب آوری در 20 سال اخیر، متخصصان تاب آوری و مادران دارای فرزند با اختلال فلج مغزی بود. انتخاب از میان منابع کتابخانه ای شامل تمامی منابع مرتبط بود، انتخاب از میان متخصصان به روش گلوله برفی و انتخاب از میان مادران به روش در دسترس صورت گرفت. در نهایت، 12 متخصص و 8 مادر در مصاحبه نیمه ساختاریافته شرکت کردند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون از نوع شبکه مضامین استفاده شد. اعتبارسنجی مضامین با روش های نظر ممیز بیرونی و محاسبه شاخص CVR صورت گرفت.

    یافته ها

    نشان داد که ضرورت های آموزشی مادران در 6 محور قالب بندی می شود. این 6 محور شامل: 1. ضرورت آشنایی مادران با مفهوم تاب آوری، عوامل موثر بر آن و ویژگی های افراد تاب آور، 2. آشنایی با عوامل حمایتی درونی و بیرونی در ارتقاء تاب آوری، 3. نقش افکار منفی و تحریف های شناختی و راهکارهای مقابله با آنها در تاب آوری، 4. لزوم به کارگیری راهبردهای تنظیم هیجان کارامد در مواجهه با مشکلات، 5. نقش معنویت در تاب آوری و معنایابی در رنج و 6. آشنایی مادران با فرایند هدف گذاری و نقش آن در تاب آوری می باشد. برای این 6 محور، 12 جلسه آموزشی تعریف شد.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، تاب آوری، فلج مغزی، مادران
  • عزت الله قدم پور، فاطمه قاسم زاده، حافظ پادروند*، کبری عالی پور صفحات 83-93
    زمینه و هدف

    اختلال یادگیری نوعی مشکل مزمن با پایه عصب شناختی و تحولی بوده که عموما در اوایل دوره ی رشد شروع می شود. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش مبتنی بر هوش موفق بر انگیزش تحصیلی و خودتنظیمی تحصیلی دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص انجام شد.

    روش

    این پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر 15 - 13 ساله ی با اختلال یادگیری خاص مراجعه کننده به مرا کز آموزشی و بالینی شهر خرم آباد در سال تحصیلی 99 - 98 بود. از بین جامعه ی آماری، 40 دانش آموز پسر با اختلال یادگیری خاص که افراد داوطلب واجد شرایط بودند، انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی) 20 نفر (و گواه) 20 نفر (جا گماری شدند. گروه آزمایشی به مدت 12 جلسه 75 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند. به منظور جمع آوری داده های پژوهش، از پرسشنامه انگیزش تحصیلی هارتر، مقیاس خودتنظیمی تحصیلی کارل ما گنو و آموزش هوش موفق استرنبرگ استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تک متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش نشان داد که آموزش مبتنی بر هوش موفق بر انگیزش تحصیلی و خودتنظیمی تحصیلی آزمودنی ها تاثیر معناداری دارد) 005 / .)P<0

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد، از جمله روش های اثربخش در جهت افزایش انگیزش تحصیلی و خودتنظیمی تحصیلی دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص، آموزش مبتنی بر هوش موفق است.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر هوش موفق، انگیزش تحصیلی، خودتنظیمی تحصیلی، دانش آموزان با اختلال یادگیریخاص
|
  • Pages 9-24
    Introduction

    The problem of student indiscipline and the proper teacher-student interaction are issues that all teachers, including teachers in special schools, deal with them. The Purpose of this study was to investigate the effectiveness of teacher communication skills training on student indiscipline and teacherstudents interaction.

    Method

    A quasi experimental design was employed with pretest, posttest and control group. The population of this study included all female primary school teachers in exceptional schools in Zahedan city (Sistan and Baluchestan province) in the academic year 2021-2022. The sample consisted of 30 teachers which were randomly selected in two groups of 15 experimental and control. The data collection instrument was questionnaires of student indiscipline and teacher-student interaction that all participants completed as the pre-test. Then, the communication skills training were conducted in the experimental group for eight sessions. Finally, the same questionnaire was completed by both experimental and control groups. Then, the data was analyzed using covariance analysis.

    Results

    The findings indicated communication skills training can affect student indiscipline and teacherstudents interaction.

    Conclusion

    Communication skills training should be considered as one of the prerequisites for the teaching profession for teachers.

    Keywords: communication skills, exceptional schools, student indiscipline, teacher-students interaction, training
  • Sheyda Slami Pages 25-34
    Background and Aim

    The aim of this study was to investigate the mediating role of executive functions in the relationship between fine motor skills and reading skills in students with reading disorders.

    Method

    This research was descriptive-correlation and structural equation modeling. The research population of the study included all students with reading disorders who referred to educational and rehabilitation centers for special learning problems in the academic year of  (2018-2019), in Ilam city which a sample of 120 people was available by sampling method based on Morgan table and randomly selected. The research instruments included the Wechsler Intelligence Scale (2003), the Jiva Executive Function Questionnaire, Izguth and Kenworthy (2002), the Linkoln Osertsky Motor Development Test (1950), and the Korami Nouri and Moradi Reading and Dyslexia Test (2008). Data were analyzed using structural equation modeling and AMOS-21 software.

    Results

    The results showed that fine motor skills have a significant effect on reading skills of students with reading disorders both directly and through executive functions (P <0.05).

    Conclusion

    This study confirms the positive and significant relationship between fine motor skills and reading skills and the inverse and significant relationship between fine motor skills and executive functions as well as the inverse and significant relationship between executive functions and reading skills. Therefore, the results of this study should be considered in the centers of special learning problems as well as preschool centers in order to prevent and treat reading disorders by the instructors of the centers in their educational and rehabilitation programs.

    Keywords: executive functions, fine motor skills, reading disorder, reading skills
  • Pages 35-48
    Background and Aim

    The aim of this study was to investigate the mediating role of executive functions in the relationship between fine motor skills and reading skills in students with reading disorders.

    Method

    This research was descriptive-correlation and structural equation modeling. The research population of the study included all students with reading disorders who referred to educational and rehabilitation centers for special learning problems in the academic year of (2018-2019), in Ilam city which a sample of 120 people was available by sampling method based on Morgan table and randomly selected. The research instruments included the Wechsler Intelligence Scale (2003), the Jiva Executive Function Questionnaire, Izguth and Kenworthy (2002), the Linkoln Osertsky Motor Development Test (1950), and the Korami Nouri and Moradi Reading and Dyslexia Test (2008). Data were analyzed using structural equation modeling and AMOS-21 software.

    Results

    The results showed that fine motor skills have a significant effect on reading skills of students with reading disorders both directly and through executive functions (P <0.05).

    Conclusion

    This study confirms the positive and significant relationship between fine motor skills and reading skills and the inverse and significant relationship between fine motor skills and executive functions as well as the inverse and significant relationship between executive functions and reading skills. Therefore, the results of this study should be considered in the centers of special learning problems as well as preschool centers in order to prevent and treat reading disorders by the instructors of the centers in their educational and rehabilitation programs.

    Keywords: executive functions, fine motor skills, reading disorder, reading skills
  • Pages 49-58
    Background

    The current study aims to investigate the effects of mindfulness on attention deficit/ hyperactivity disorder (AD/HD). Attention deficit/ hyperactivity disorder is a kind of neurodevelopmental disorder which affects different aspects of life. Children with attention deficit/hyperactivity disorder have problem with working memory, response inhibition, attention and social skills. This action allows the child to review his or her behavior and alter accordingly.

    Materials and Methods

    Systematic review was used for the data analysis in the present study. The methodology was also based on the collection, classification and summarization of the findings of research articles related to mindfulness, attention deficit/ hyperactivity disorder and between 2010-2020, derived from the foreign databases including Eric, Ebsco, Google Scholar, Scopus, Science Direct, and PubMed using the keywords Mindfulness, Children, Attention Deficit/ Hyperactivity and other related words. In the initial search, 98 articles were selected and then 12 articles were selected which were entitled Mindfulness in Children with Attention Deficit/ Hyperactivity Disorder. Among them, 80 articles were deleted due to inconsistency with the subject, 5 articles due to age and 1 article due to duplication in several databases, and finally 12 articles were selected.

    Results

    The results showed that this treatment is appropriate in reducing the symptoms of AD/HD. Mindfulness also improves the executive functions, attention, emotions, metacognition and self-regulation of children with attention deficit hyperactivity disorder.

    Conclusion

    Based on the studies, it can be concluded that mindfulness is one of the complementary therapies for attention deficit / hyperactivity disorder and will be able to improve areas where children with attention deficit / hyperactivity disorder are deficient.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Children, Mindfulness
  • Pages 59-68

    Background and Purpose:

    Studies carried out in recent decades show that exercises have useful impact on improving executive functions. Therefore, this study aims to investigate the roles of fitness and aerobic exercises on problem-solving process of dyslexic and dyscalculia children.

    Materials and methods

    Using systematic review study and key terms including fitness and aerobic exercises, physical activity and learning disability in information sources such as Google scholar, Springer, science direct, Elsevier, scientific information database and Iran information and scientific document institute during 2010 and 2020, 34 papers were done and 10 were reported at last.

    Results

    According to these findings, exercise causes brain growth motivation, increase in perception function and helps children to concentrate. Moreover, it makes learning and success easier for children and its regular intervention has a significant impact on learning and executive function. However, to investigate exercise's role, work intensity, time and type of exercise on executive functions in children's brain tissues more scientific searching is needed.

    Conclusion

    It seems that, fitness and aerobic exercises roles on executive functions increase are important and considering the roles of these factors on preventing and possible treatment of executive function-related learning problems cannot be neglected.

    Keywords: Aerobic Exercises, Dyscalculia, Dyslexia, Executive Functions, Fitness
  • Pages 69-82
    Background and Aim

    The aim of this study was to compilation and validation of educational program for mothers with children with cerebral palsy disorder.

    Method

    The research method was qualitative textual analysis. The research population consisted of three sections: Persian and English specialized books and articles (recent 20 years) in the field of resilience education, resilience models and models, resilience specialists and mothers with cerebral palsy children. Selection from library resources included all resources related to resilience training to specific groups, and selection from specialists was done by snowball method and selection from mothers was done by available method. Finally, 12 specialists and 8 mothers participated in a semi-structured interview. In order to analyze the data, the content analysis method of the theme network was used.

    Results

    Data analysis showed that mothers' educational needs are formatted in six axes. These six axes include: 1. The need for mothers to be familiar with the concept of resilience, the factors affecting it and the characteristics of resilient people, 2. Familiarity with internal and external supportive factors in promoting resilience, 3. The role of negative thoughts and cognitive distortions and Strategies to deal with them in resilience, 4. The need to use effective emotion regulation strategies in the face of problems, 5. The role of spirituality in resilience and meaning in suffering, and 6. Familiarity of mothers with the goal setting process and its role in resilience. For these six axes, 12 training sessions are defined.

    Keywords: Cerebral Palsy, Mothers, Resilience, Training Program
  • Pages 83-93

    Background & Purpose:

    Learning disorder is a chronic problem with a neurological and developmental basis that usually begins early in development. The aim of this study was the effectiveness of successful intelligence-based education on academic motivation and academic self-regulation of students with specific learning disorder. This research was a quasi-experimental method with pre-test and post-test with control and experimental groups. The statistical population of the study included all male students aged 13-15 years with learning disabilities referred to educational and clinical centers in Khorramabad in the academic year of 2020- 2021. Among the statistical population, 40 male students with specific learning disorder who were eligible volunteers were randomly assigned to the experimental (n = 20) and control (n = 20) groups. The experimental group was trained for 12 sessions of 75 minutes. In order to collect research data, Harter Academic Motivation Questionnaire, Karl Magno Academic Self-Regulation Scale and Sternberg Successful Intelligence Training were used. Multivariate and univariate analysis of covariance were used to analyze the research data.

    Results

    The results of the analysis of research findings showed that education based on successful intelligence has a significant effect on academic motivation and academic self-regulation of subjects (P<0/005).

    Conclusion

    The findings of this study showed that among the effective methods to increase academic motivation and academic self-regulation of students with specific learning disorder is successful education based on intelligence.

    Keywords: Academic motivation, Academic self-regulation, Students with specific learning disorder, Successful intelligence-based education