فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات در علوم ورزشی و گیاهان دارویی
پیاپی 4 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن خداکرمیان، مهران قهرمانی، ناهید محمدی جاوید، پریسا بنایی صفحات 1-9
    مقدمه و هدف

    سالمندی مرحله ای از زندگی است که با تغییرات فیزیولوژیکی همراه است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر شش هفته تمرینات هوازی منتخب بر برخی عوامل فیزیولوژیکی مردان سالمند می باشد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش نیمه تجربی و کاربردی 48 مرد سالمند کم تحرک با دامنه سنی بین 60 تا 70 سال به صورت داوطلبانه در شهر گیلان غرب به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و در دو گروه 24 نفره تمرینات هوازی و کنترل قرار گرفتند. تمرینات به مدت شش هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه یک ساعت با شدت 55 درصد حداکثر ضربان قلب انجام شد. توان هوازی، ضربان قلب، فشار خون سیستولیک، گلبول قرمز و هموگلوبین قبل از اجرای تحقیق و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی اندازه گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق از آزمون های کالموگروف اسمیرنوف، t مستقل و t وابسته استفاده شد (05/0≤p).

    یافته ها

    شش هفته تمرین هوازی اثر معنی داری بر بهبود توان هوازی، ضربان قلب، فشار خون سیستولیک، گلبول های قرمز، و هموگلوبین مردان سالمند داشت (001/0=P).

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد جهت بهبود عوامل خطرزای قلبی- عروقی و همچنین عوامل هماتولوژیک مردان سالمند بتوان از شش هفته تمرینات هوازی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، ضربان قلب، فشار خون سیستولیک، گلبول قرمز، سالمند
  • فاطمه حسینی*، رضا رضایی شیرازی، سعید قربانی، ابوذر جوربنیان صفحات 10-20
    مقدمه و هدف

    چاقی از عوامل بروز بسیاری از اختلالات از جمله افزایش شاخص آتروژنیک است و یکی از راه‌کارهای کنترل آن، تمرینات بدنی است که این شرایط، خود نیز احتمال ایجاد پراکسیداسیون لیپیدی را افزایش می‌دهد. بنابراین پژوهش حاضر به منظور تاثیر مکمل‌یاری ویتامین E بر شاخص‌های آتروژنیک و پراکسیداسیون لیپیدی ناشی از تمرین اینتروال در موش‌های چاق نر ویستار انجام شد.

    روش‌شناسی

    مطالعه حاضر از نوع تجربی و روش آزمایشگاهی بود. بدین منظور، 30 سر رت نر چاق نژاد ویستار به روش تصادفی به 4 گروه‌ کنترل (N=8)، مکمل (N=8)، تمرین (N=7) و تمرین+ مکمل (N=7) تقسیم شدند. برنامه تمرینی اینتروال شامل 8 هفته و هفتهای 5 جلسه دویدن روی نوار گردان و مدت زمان هر جلسه 30 دقیقه بود. مکمل ویتامین E نیز روزانه 300 میلی‌گرم به ازای هر گرم از وزن بدن به همراه آب آشامیدنی در دسترس حیوانات گروه مکمل قرار می‌گرفت.

    یافته‌ها

    در گروه‌ تمرین+مکمل متغیرهای (010/0=p) MDA، (001/0=p) AIP، (001/0=p) TC، (001/0=p) TG و (001/0=p) LDL-C نسبت به گروه کنترل کاهش معنی‌دار داشت. متغیر (001/0=p) MDA در گروه تمرین+مکمل نسبت به گروه‌های تمرین نیز کاهش معنی‌داری نشان داد. هم‌چنین در گروه تمرین نیز متغیرهای (031/0=p) AIP، (024/0=p) TC، (012/0=p) TG و (010/0=p) LDL-C نسبت به گروه کنترل کاهش داشت؛ در حالی‌که متغیر HDL-C در گروه‌های تمرین+مکمل (024/0=p) و تمرین (031/0=p) نسبت به گروه کنترل افزایش نشان داد (05/0>p).

    بحث و نتیجه‌گیری

     مکمل ویتامین E می‌تواند باعث بهبود شاخص آتروژنیک شده و از طریق افزایش فعالیت سیستم آنتی‌اکسیدانی سبب کاهش پراکسیداسیون لیپیدی ناشی از تمرین بدنی در موش‌های صحرایی چاق نیز شود؛ در حالی‌که آثار مثبت بهبود ترکیب بدن و کنترل چاقی حاصل از تمرین نیز به دست می‌آید.

    کلیدواژگان: ویتامین E، تمرین اینتروال، پراکسیداسیون لیپیدی، شاخص آتروژنیک، چاقی
  • زینب شیخ الاسلامی، احمد عبدی، علیرضا براری صفحات 21-29
    مقدمه و هدف

    فعالیت‌های بدنی و بهار نارنج (CA) تاثیر مفیدی در تاخیر انداختن فرایند پیری کبد در سالمندی دارند. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر تمرین هوازی (T) همراه با مصرف CA بر p16 و p21 در بافت کبد موش‌های صحرایی سالمند می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

     در این مطالعه تجربی 25 سر موش صحرایی ماده سالمند در پنج گروه 5 سری شامل 1) کنترل، 2) شم، 3) CA، 4) T و 5) T+CA قرار گرفتند. در مدت هشت هفته گروه‌های 4 و 5 به میزان سه جلسه در هفته با شدت 65 تا 75 درصد حداکثر سرعت دویدن روی نوارگردان دویدند همچنین گروه‌های 3 و 5 روزانه mg/kg 300 عصاره CA به صورت صفاقی دریافت نمودند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی و مصرف CA سطوح بیان ژنی در بافت کبد به روش real- time PCR اندازه گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل یافته‌ها از آزمون‌های اماری شاپیروویلک، آنووای یک‌راهه به همراه آزمون تعقیبی توکی استفاده شد (05/0≥P).

    یافته‌ها

     بیان p16 در گروه‌های CA (048/0p=)، T (040/0p=) و T+CA (007/0p=) نسبت به گروه Control کاهش معنی-داری داشت. همچنین کاهش معنی‌داری در بیان p21 در گروه‌های CA (048/0p=)، T (032/0p=) و T+CA (007/0p=) نسبت به گروه Control مشاهده شد.

    بحث و نتیجه‌گیری

    هشت هفته T و CA به تنهایی منجر به بهبود بیان ژن‌ها مربوط به پیری سلولی در بافت کبد موش‌های صحرایی سالمند شد، با این وجود اثر همزمان T با مصرف CA دارای اثرات مطلوب‌تری نسبت به هرکدام به تنهایی نبود.

    کلیدواژگان: تمرین، بهار نارنج، کبد، p21، p16
  • شاهین ریاحی ملایری *، امیر ملکی، طلیعه اقبالی صفحات 30-38
    مقدمه و هدف

    استفاده از مکمل ها و عصاره های گیاهی و تمرینات ورزشی برای درمان بیماری ها و اختلالات متابولیک در بین مردم رواج یافته است؛ هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر هشت هفته مصرف آلویه ورا و تمرین هوازی بر مقادیر واسپین، گلوکز و انسولین سرم در زنان دیابتی نوع 2بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش نیمه تجربی، 32 زن مبتلا به دیابت نوع 2 به طور دواطلبانه شرکت کردند و به طور تصادفی به چهار گروه (کنترل، مکمل، تمرین، تمرین + مکمل) تقسیم شدند. برنامه تمرینی به مدت 8 هفته (سه جلسه در هفته و 60 دقیقه در هر جلسه) به اجرا در آمد. آزمودنی های گروه مکمل مقدار 400 میلی گرم آلویه ورا را روزانه به مدت 8 هفته مصرف کردند. از آزمون تعقیبی بن فرونی و از آزمون تحلیل کواریانس به ترتیب جهت بررسی اختلاف درون گروهی و بین گروه های تحقیق استفاده گردید (05/0=P).

    یافته ها

    نتایج نشان داد هشت هفته تمرین هوازی و مکمل آلویه ورا موجب کاهش معنادار واسپین، گلوکز ناشتا، انسولین، مقاومت به انسولین، نمایه توده بدنی و درصد چربی زنان دیابتی نوع 2 شد (001/0=P) همچنین مقادیر حساسیت به انسولین و Vo2max نیز افزایش معناداری یافت (001/0=P).

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد مصرف همزمان آلویه ورا و تمرین هوازی اثر محافظتی بر عوارض ناشی از دیابت در زنان مبتلا به دیابت نوع 2 دارد.

    کلیدواژگان: آلوئه ورا، واسپین، گلوکز، انسولین، مقاومت به انسولین
  • محسن توکلی، غلامرضا سرایی صفحات 39-47

    امروزه همراه با انجام تمرینات ورزشی، مصرف مکمل های ورزشی همانند گلوتامین بسیار گسترده شده است زیرا گلوتامین منبع اصلی انرژی برای سلولهای با سرعت تکثیر زیاد از قبیل سلولهای روده، لنفوسیتها، ماکروفاژها و سلولهای کلیه است این تحقیق به بررسی تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی و مصرف مکمل گلوتامین بر برخی فاکتورهای هماتولوژیک و قدرت بیشینه ورزشکاران مقاومتی مرد پرداخت. برای این منظور 24 مرد رشته های قدرتی شهرستان مشهد را بر اساس متغیرهای ورود به تحقیق و نمونه‌گیری در دسترس انتخاب نموده و آن‌ها را در 3 گروه کنترل(8نفر) و گروه تمرین + پلاسیبو (8نفر) و گروه گروه تمرین + گلوتامین (8نفر) تقسیم نمود. تمرین مقاومتی شامل: 8 حرکت، 3 ست، 8 تا 10 تکرار، با شدت 60 درصد یک تکرار بیشینه شروع شد و به صورت فزآینده، به 75 درصد رسید. آزمودنی ها مکمل و دارو نمای خود را 3 روز در هفته (به ازای هر کیلو گرم از وزن بدن 1/0 گرم و در ترکیب با 300 میلی لیتر آب) مصرف کردند. تفاوت بین گروه ها با استفاده از آزمون اندازه های مکرر و آزمون تعقیبی توکی در نرم افزار SPSS نسخه 21 محاسبه شد. یافته ها حاکی از افزایش معنی دار سطوح نوتروفیل (04/0<p) لنفوسیت خون (03/0<p) و قدرت بیشینه (05/0<p) در اثر تمرین مقاومتی و مصرف گلوتامین بود ولی تمرین مقاومتی به تنهایی نتوانست تغییرات معنی داری را در فاکتورها ایجاد کند (05/0>p).، لذا به مربیان پیشنهاد می‎شود در کنار تنظیم برنامه تمرینی مقاومتی برای ورزشکاران، از مکمل گلوتامین نیز بهره ببرند تا ضمن ارتقا قابلیت ورزشی، با افزایش برخی فاکتورهای خونی منجر به بهبود و تقویت سیستم ایمنی گردد.

    کلیدواژگان: تمرینات مقاومتی، نوتروفیل، لنفوسیت، قدرت بیشینه
  • سیده هانیه هاشمی، امین خطیبی*، زهرا هژبرنیا، شهرام علم صفحات 48-59
    مقدمه

    یکی از عوامل مرتبط با اهداف سلامت ارتقای سلامت دانش آموزان به منظور بسترسازی و همچنین ارتقای آن در جمعیت عمومی می باشد. هدف این پژوهش بررسی نقش تربیت بدنی در مدارس بر سطح سلامت دانش آموزان با توجه به برنامه درسی تربیت بدنی در ایران بود.

    روش شناسی

    در مطالعه تشریحی حاضر با جستجوی پایگاه های اطلاعاتی الکترونیکی با جستجوی کلیدواژه های سلامت، دانش آموز، تربیت بدنی و فعالیت جسمانی مقالات مرتبط با مطالعه انتخاب و بررسی شدند و بر اساس اهداف آمادگی جسمانی مرتبط با سلامت و همچنین سلامت عمومی و برخی بیماری های خاص دانش آموزان مطالب دسته بندی و ارایه شد.

    یافته‌ها

     نتایج نشان داد که رفتارهای کم تحرکی موجب افزایش بیماری های مرتبط با کم تحرکی از جمله چاقی، اختلالات متابولیکی و بیماری های قلبی عروقی می شود، که موجب کاهش کیفیت زندگی کودکان در مراحل زندگی می شود. همچنین مشخص شد که با یک کلاس تربیت بدنی غنی شده می تواند علاوه بر افزایش آمادگی جسمانی کودکان، موجب افزایش سواد بدنی و افزایش سلامت در جامعه شد.

    بحث و نتیجه‌گیری

    با توجه به اهمیت درس تربیت بدنی در ارتقای سطح سلامت دانش آموزان و همچنین بستر سازی ارتقای سلامت به نظر میرسد که در کشور ایران اگرچه اهداف آموزشی و سلامت دنبال می شود ولی با توجه به نیازهای اماکن و همچنین سطح کیفی این تجهیزات، پیشنهاد می شود اهداف با محتوای آموزشی و توسعه امکانات و زیرساخت ها متناسب گردد.

    کلیدواژگان: تربیت بدنی، مدرسه، دانش آموز، سلامت
|
  • Mohsen Khodakaramyan, Mehran Ghahramani, Nahid Mohammadi Javid, Parisa Banaei Pages 1-9
    Introduction

    Aging is a stage of life that is associated with physiological changes. The aim of this study was to investigate the effect of six weeks of selected aerobic training on some physiological factors in elderly men.

    Materials and methods

    In this quasi-experimental and applied study, 48 sedentary male elderly volunteers with the age range of 60 - 70 years were selected as the statistical sample in Gilan-e-Gharb and divided into two groups of aerobic training and control (n= 24, in each group). The training protocol was performed for six weeks, three sessions per week and each session lasted one hour with an intensity of 55% of the maximum heart rate. Aerobic capacity, heart rate, systolic blood pressure, red blood cells and hemoglobin were measured before the study and also 48 hours after the last training session. The Kolmogorov-Smirnov, independent samples t-test and dependent samples t-test were used to analyze the research findings (P≤0.05).

    Findings

    Six weeks of aerobic training had a significant effect on improving aerobic power, heart rate, systolic blood pressure, red blood cells, and hemoglobin in elderly men (P = 0.001).

    Conclusion

    It seems that six weeks of aerobic training can be used to improve cardiovascular risk factors as well as hematological factors in elderly men.

    Keywords: Aerobic Training, Heart Rate, Systolic Blood Pressure, Red Blood Cells, Elderly
  • Fatemeh Hosseini *, reza rezaeeshirazi, Saeed Ghorbani, Abuzar Jorbonian Pages 10-20
    Introduction

    Obesity causes high disorders as increasing atherogenic index and physical activity is able to control obesity that can possibly increase lipid peroxidation. Therefore, the study was performed to evaluate the effect of vitamin E supplementation on atherogenic and lipid peroxidation responses induced by interval training in obese male Wistar rats.

    Materials and methods

    The present study was a laboratory experimental method. Thirty male Wistar rats were randomly selected and divided into four groups: training (TG; N=8), supplementation (SG; N=8), training with supplementation (TSG; N=8), and Control (CG; N=8). The interval training consisted of 30 minutes running on treadmill per day, 5 days a week, for 8 weeks. Vitamin E supplementation was also available daily with 300 mg/g of body weight along with drinking water in SG.

    Finding

    The finding revealed a significant decrease between TSG compared with CG in MDA (p=0.010), AIP (p=0.001), TC (p=0.001), TG (p=0.001) and LDL-C (p=0.001) variables. Also, MDA variable a significant decrease between TSG compared with TG (p=0.001). A significant decrease between TG compared with CG and SG in AIP (p=0.031), TC (p=0.024), TG (p=0.012) and LDL-C (p=0.010) variables were observed; while HDL-C variable showed a significant increase between TSG compared with CG (p=0.024) and TG compared with CG (p=0.031) (p≤0.05). Discussion and

    Conclusion

    Vitamin E supplementation can improve atherogenic index and by increasing of antioxidant system causes reduce exercise-induced lipid peroxidation in obese rats; while the positive effects of improving body composition and controlling obesity were achieved to exercise.

    Keywords: Vitamin E, Interval Trainin, Peroxidation Lipid, Atherogenic Index, Obesity
  • zeynab sheykholeslami, Ahmad Abdi, alireza barari Pages 21-29
    Introduction

    Exercise and Citrus aurantium (CA) have a beneficial effect in delaying the aging process of the liver in elderly. The aim of this study was to investigate the effect of aerobic training (T) with consumption of CA on Liver p16 and p21 in the liver tissue of elderly rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 25 elderly female rats were placed in five groups of 5 rats, including 1) control, 2) sham, 3) CA, 4) T and 5) T+CA. Over the course of eight weeks, groups 4 and 5 ran on the treadmill three sessions per week at 65 to 75 percent of the maximum running speed, and groups 3 and 5 received 300 mg/kg/day of CA extract peritoneal. Forty- eight hours after the last training session and CA consumption, gene expression levels in the liver tissue were measured by real-time PCR method. In order to analyze the findings, the Shapiro-Wilk, one-way ANOVA with Tukey’s post- hoc tests were used (P≤0.05).

    Findings

    P16 expression was significantly reduced in CA (p=0.048), T (p=0.040) and T+CA (p=0.007) groups compared to control group. Also, a significant decrease in p21 expression was observed in CA (p=0.048), T (p=0.032) and T+CA (p=0.007) groups compared to the control group.

    Conclusion

    Eight weeks of T and CA alone improved the expression of genes involved in Liver cellular senescence markers of elderly rats. However, the combination of T and CA did not have more favorable effects than either alone.

    Keywords: Training, Citrus aurantium, Liver, p16, p21
  • Shahin Riyahi Malayeri *, Amir Maleki, Talie Eghbali Pages 30-38
    Introduction

    The use of supplements, herbal extracts, and exercise training for the treatment of diseases and metabolic disorders has increased among people. The purpose of this study was to the Effect of Aloe vera Intake and eight-week aerobic training on serum vaspin, Glucose and serum Insulin in diabetic type 2 Women.

    Materials and methods

    In this quasi-experimental study 32 diabetic type 2 Women participated and They were randomly divided into Four groups control, supplement, training , training + supplement. Training program was performed during 8 weeks (3 sessions per week, 60 min per session). The subjects consumed a supplement group of 400 mg of Aloe vera daily for 8 weeks. Ben Fonney's post hoc test and covariance analysis test were used to examine the ingroup differences and between the research groups.

    Results

    The results showed that eight weeks of aerobic and supplementation of aloe vera significantly decreased vaspine, fasting glucose, insulin, insulin resistance, BMI and fat percentage in diabetic type 2 Women (P = 0.001). Quicki and VO2max also significantly increased (P = 0.001).

    Conclusion

    Implementing Simultaneous consumption of Aloe vera supplementation and aerobic training have protective effect on diabetes– induced complications in diabetic type 2 Women.

    Keywords: Aloe Vera, Vaspin, Glucose, Insulin, Insulin Resistance
  • mohsen tavakoli, Gholamreza Saraie Pages 39-47

    This study investigated the The effect of eight weeks of resistance training and glutamine supplementation on some hematological factors and maximum strength of male athletes. For this purpose For this purpose 24 men at Mashhad were selected on a voluntary basis and according to research requirements through recall informed of the study, that were placed in three groups of eight persons including Control group and placebo group and glutamine group. Resistance training included: 8 moves, 3 sets, 8 to 10 repetitions, with 60% intensity, one maximum repetition and more than 75% incremental. Subjects consumed their supplement and medication 3 days a week. Statistical analysis of the data using the software SPSS version 21 was carried out by Repeated measures and Tukey test at the significant level P>0/05. The findings indicated a significant increase in neutrophil levels, blood lymphocyte and maximal power through resistance training and glutamine consumption, but Resistance training alone could not make significant changes in the factors. Therefore, it is recommended that the coaches, along with the setting of a resistance training program for athletes, also use glutamine supplementation to enhance the ability to exercise, by increasing some of the blood factors leading to the improvement and strengthening of the immune system.

    Keywords: Resistance exercises, neutrophils, lymphocytes, maximal power
  • Seyedeh Hanieh Hashemi, Amin Khatibi *, Zahra Hojabrnia, Shahram Alam Pages 48-59
    Introduction

    One of the factors related to health goals is to promote students' health in order to create a bed and also to promote it in the general population. The purpose of this study was to investigate the role of physical education in schools on the level of students' health according to the physical education curriculum in Iran.

    Methods

    In the present descriptive study, by searching electronic databases by searching for the keywords health, student, physical education and physical activity, the articles related to the study were selected and reviewed based on the goals of health-related physical fitness as well as general health and some specific diseases in Students were categorized and presented content.

    Results

    The results showed that sedentary behaviors increase sedentary related diseases such as obesity, metabolic disorders and cardiovascular diseases, which reduces the quality of life of children in life stages. It was also found that an enriched physical education class could not only increase the physical fitness of children, but also increase physical literacy and health in the community

    Conclusion

    Considering the importance of physical education course in improving the health of students and also creating a platform for health promotion, it seems that in Iran, although educational and health goals are pursued, but according to the needs of places and the quality of this equipment It is suggested that the objectives be tailored to the educational content and the development of facilities and infrastructure.

    Keywords: Physical education, School, Student, Health