فهرست مطالب

فصلنامه دنیای میکروب ها
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رویا مروج*، مهرداد آذین، سید مهدی علوی صفحات 6-16
    سابقه و هدف

    صمغ زانتان  توسط  باکتری  زانتوموناس تولید می شود. این صمغ، کاربرد گسترده ای در صنایع  مختلف دارد. جهش زایی تصادفی سویه های تولید کننده زانتان، می تواند قابلیت تولید زانتان را تا چندین برابر افزایش دهد .هدف از این  مطالعه ارزیابی سویه های جهش یافته زانتوموناس با توان تولید بالای زانتان می باشد.

    مواد و روش ها

    سویه بومی زانتوموناس سیتری K37 تحت تاثیر ماده جهش زای اسید نیترو قرار گرفت و پس از غربالگری اولیه سویه های جهش یافته بر اساس شکل ظاهری و  قطر کلنی روی محیط جامد رنگی c،  انتخاب شدند. از محیط تولید بر پایه آب پنیر به منظور تولید صمغ زانتان استفاده شد و سپس شاخص های تولید نظیر مقدار فعالیت آنزیم بتاگالاکتوزیداز، مصرف قند،   میزان تولید و ویسکوزیته صمغ زانتان در سویه های جهش یافته انتخابی مقایسه شدند.

    یافته ها

    از بین کلنی های تیمار شده جمعا 8 سویه جهش یافته شامل، دو سویه با تولید بالا به نامR3  و R8 و دوسویه با تولید کم تحت عنوان M2 و M6 برای ارزیابی فعالیت آنزیم بتاگالاکتوزیداز و مصرف قند انتخاب شدند. سویه R3 نسبت به سویه وحشی معادل 200 سانتی پواز  و 2 گرم بر لیتر  به ترتیب در  ویسکوزیته و مقدار زانتان، افزایش نشان داد و جهش یافتهM6  قابلیت تولید زانتان را از دست داد.

    نتیجه گیری

    از جدایه بومی زانتوموناس سیتری K37، طی جهش زایی سویه جدید R3 ایجاد شد که در محیط ارزان قیمت آب پنیر  به عنوان  یک سویه پرتولید زانتان می تواند کارا باشد.

    کلیدواژگان: صمغ زانتان، زانتوموناس سیتری، آب پنیر، جهش زایی، اسید نیترو
  • فاطمه رفیعی، محمدرضا فاضلی*، عباس اخوان سپهی، زهرا نور محمدی صفحات 17-28
    سابقه و هدف

    میکروارگانیسم ‏ های خاک نقش مهمی درکنترل بیولوژیک قارچ های بیماری زا دارند. هدف از این تحقیق یافتن باسیلوس سوبتیلیس (B.subtilis) بومی خاک با توانایی تولید لیپوپپتیدهای ضد قارچی می باشد که برای از بین بردن فوزاریوم گرامینارومFusarium graminearum))، عامل آلودگی گندم، ذرت، سیب زمینی و بسیاری از گیاهان دیگر کارآمد است.

    مواد و روش ها

    باکتری باسیلوس سوبتیلیس از خاک اطراف ریشه گیاهان سالم پارک های پنج منطقه ی شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز شهر تهران جداسازی شد و بر اساس خصوصیات مورفولوژیک، آزمون های بیوشیمیایی و تعیین توالی قطعه ی16S rRNA مورد شناسایی قرار گرفت. فعالیت آنتاگونیستی جدایه های به دست آمده علیه قارچ فوزاریوم گرامیناروم به روش چاهک گذاری بررسی و جدایه هایی که مانع رشد قارچ ها بودند و بیشترین هاله ی عدم رشد را نشان دادند، انتخاب شدند. سورفکتین (surfactin) حاصل از باکتری های منتخب با روش متانولی خالص گردید و با استفاده از کروماتوگرافی مایع با فشار بالاhigh performance liquid chromatography) (HPLC))، متابولیت باکتری ها و سورفکتین خالص (شرکت سیگما) مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، از بین 60 جدایه منتخب، 27 جدایه فعالیت ضدقارچی داشتند. 6 جدایه با بیشترین میزان هاله ی عدم رشد قارچی برابر با 8-16 میلی متر انتخاب شدند، سورفکتین زرد و شفاف تولیدی آن ها با HPLC تایید گردید. 2 باکتری با بیشترین میزان تولید ، با روش مولکولی قرابت نزدیکی با باسیلوس سوبتیلیس را نشان دادند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهند که باسیلوس سوبتیلیس های جداسازی شده از خاک، گزینه خوبی برای کنترل زیستی قارچ های بیماری زای گیاهی می باشند و بنابراین می توانند جایگزینی مناسب برای قارچ کش های شیمیایی باشند.

    کلیدواژگان: باسیلوس سوبتیلیس، فوزاریوم گرامیناروم، مواد ضد قارچی، سورفکتین
  • شهریار سپهوند، محبوبه مدنی*، محمدعلی داورپناه، فرشته قندهاری صفحات 29-40
    سابقه و هدف

    اسینتوباکتر بامانی یکی از باکتری های مهم بیمارستانی می باشد که به راحتی در برابر آنتی بیوتیک های مختلف مقاومت کسب می کند. هدف از این پژوهش ارزیابی الگوی مقاومت، ژن های مقاومت به آنتی بیوتیک کولیستین و همچنین  بررسی تنوع ژنتیکی سویه های مقاوم به کولیستین می باشد.

    مواد و روش ها

    شناسایی و تایید سویه های اسینتوباکتر بامانی توسط کیت میکروژن و ژنblaOXA-51 صورت گرفت. حساسیت آنتی بیوتیکی به روش انتشار دیسک وMIC  بر اساس دستورالعملCLSI 2020  انجام شد. ژن های pmrA و pmrB با روش واکنش زنجیره ای پلیمراز و تنوع ژنتیکی سویه ها به روشrep-PCR  بررسی شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS  وNTSYS version2.10e انجام شد.

    یافته ها

    سویه های اسینتوباکتر بامانی داری مقاومت چندگانه بودند و در برابر بیشتر آنتی بیوتیک ها مقاومت بالایی نشان دادند. کمترین میزان مقاومت در برابر آنتی بیوتیک های کولیستین و تیگه سیکلین مشاهده شد. در بررسی ژن های مقاومت به کولیستین، سویه های حساس و مقاوم اسینتوباکتر بامانی در برابر کولیستین حامل ژن هایpmrA  و pmrB بودند.سویه های مقاوم به کولیستین در کنار سویه های حساس در یک گروه در دندوگرام  قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاضر نشان دهنده فراوانی سویه های اسینتوباکتر بامانی مقاوم به چنددارو در بیمارستان  مورد مطالعه بود که این سویه ها متعلق به یک کلون مشترک و در حال گردش و گسترش می باشند. بنابراین اجرای برنامه های کنترل عفونت در بخش های بیمارستان لازم و ضروری است.

    کلیدواژگان: اسینتوباکتر بامانی، کولیستین، تنوع ژنتیکی، rep-PCR
  • فتانه معین جهرمی، یحیی تهمتن*، محمد کارگر، عباس دوستی، فرشید کفیل زاده صفحات 41-48
    سابقه و هدف
     

    پاستورلا مالتوسیدا به عنوان یک باکتری فرصت طلب مسیول ایجاد عفونت هموراژیک در گاو و بوفالو و پنمونی دامی در بز و گوسفند می باشد. فاکتورهای ادهسین به عنوان فاکتورهای حدت بالقوه نقش حیاتی در کلونی زایی و تهاجم باکتری در میزبان را دارند. هدف از این پژوهش ارزیابی فراوانی ژن های ادهسین در پاستورلا مالتوسیدا جدا شده از دام بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش بر روی 50 نمونه جدا شده از گوسفند، بز و گاو انجام گردید. تکثیر ژنkmt1  با هدف تعیین هویت مولکولی جدایه ها و شناسایی ژن های ادهسین fimA، hsf1 وhsf2  با روش Simple PCR انجام شد.

    یافته ها

    نتایج آنالیز PCR نشان داد فراوانی ژن های ادهسین (44%)fimA  و (80%)hsf2  می باشد. علاوه بر این ژنhsf1  در هیچ کدام از جدایه ها یافت نشد.hsf2  تنها ژن ادهسین شناسایی شده در گاو بود بنابراین احتمالا می تواند نقش حیاتی در تهاجم در این میزبان را ایفا کند. علاوه بر این مشخص شد که بین ژنhsf2  و تایپ کپسولیD  ارتباط معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر اطلاعات جدیدی در رابطه با فراوانی ژن های ادهسین در پاستورلا مالتوسیدا جدا شده از دام های مختلف در شیراز به دست آمد. بررسی قدرت بیماری زایی ژن های ادهسین در حیوان آزمایشگاهی و ارزیابی نقش این فاکتورها در ایجاد ایمنی در برابر پاستورلوز پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: پاستورلا مالتوسیدا، ژن kmt1، ژن های ادهسین
  • پژمان هوشمند، احد علیایی، دریا داودی، سیده زهرا بوترابی، الهام غضنفری، معصومه حیاتی، زهرا خبازان، فاطمه دبیری، محمدمهدی نام آوری*، فاطمه خسروی صفحات 49-58
    سابقه و هدف

    توکسوپلاسما گوندی انگلی است که میزبان نهایی آن، گربه و گربه سانان، نقش مهمی در گسترش بیماری دارند و ایمن سازی آن ها یکی از راه های کنترل آلودگی به شمار می رود. این مطالعه با هدف ارزیابی ایمنی زایی سوش تخفیف حدت یافته توکسوپلاسما گوندی تولید شده در موسسه رازی شیراز در گربه انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    دوازده بچه گربه نر نژادDSH (Do mestic short hair)  با سن 6-3 ماه به صورت تصادفی به سه گروه چهارتایی تقسیم بندی شدند. گروه اول سوش تخفیف حدت یافته تاکی زوایتتوکسوپلاسما گوندی با دوز 106 ×10 را به صورت تزریقی، گروه دوم دوز 106×25 را به صورت خوارکی و گروه آخر به عنوان کنترل تنها محیط کشت دریافت نمودند. ایمنی هومورال و سلولی به ترتیب با استفاده از آزمون آگلوتیناسیون و آزمون پوستی انجام گرفت. یک ماه بعد از ایمن سازی تمامی گربه ها توسط سووشPRU توکسوپلاسما آزموده شدند و پس از آن به مدت پنج روز مدفوع گربه ها جمع آوری و آزمون مولکولی انجام گردید.

    یافته ها

    نتایج آزمون آگلوتیناسیون و آزمایش پوستی در هر دو گروه تزریقی و خوراکی افزایش معناداری را با گروه کنترل نشان دادند. تست مولکولی نشان داد که ایمن کردن گربه با واکسن تخفیف حدت یافته توسوپلاسما گوندی در هر دو صورت خوراکی و تزریقی قادر به جلوگیری از دفع اووسیست توسط گربه می باشد

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج موفقیت آمیز پاسخ ایمنی و همچنین جلوگیری از دفع اووسیست، پیشنهاد می شود در مطالعات آتی با بررسی دقیق تر سوش، امکان استفاده از آن به عنوان واکسن در گربه مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندی، پاسخ ایمنی، گربه، دفع اووسیست
  • محدثه رادمهر، مجید مقبلی* صفحات 59-68
    سابقه و هدف

    سودوموناس آیروژینوزا یکی از مهمترین پاتوژن های فرصت است که به عنوان یکی از عوامل اصلی عفونت های بیمارستانی محسوب می شود. هدف از این مطالعه جداسازی سودوموناس آیروژینوزا و شناسایی سویه های دارای ژنbla OXA-23  با استفاده از تکنیک واکنش زنجیرهای پلیمراز بود.مواد و روشها: در این مطالعه 70 جدایه سودوموناس آیروژینوزا از عفونت های مختلف از جمله ریه، ادرار، خون، زخم و خلط در بیمارستان خراسان شمالی جمعآوری شد، که پس از تایید فنوتیپی و ژنوتیپی جدایه ها برای انجام تست حساسیت آنتیبیوتیکی باکتری به روش دیسک دیفیوژن، از دیسک های آنتیبیوتیکی دوریپنم، ایمیپنم، مروپنم، سیپروفلوکساسین، کولیستین و آمیکاسین استفاده گردید.

    یافته ها

    در نمونه های جمع آوری شده، میزان مقاومت آنتیبیوتیک های آمیکاسین 32/8 %، دوریپنم 47/1 %، ایمیپنم 37/1 %، سیپروفلوکساسین 40%، کولیستین 10 % بود. بیشترین مقاومت سویه ها مربوط به مروپنم با 61/4 % و کمترین آن کولیستین با 10% درصد مقاومت مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    در این تحقیق مقاومت سودوموناس آیروژینوزا نسبت به آنتیبیوتیک مروپنم 61/4 درصد بهدست آمد که در مقایسه با سایر بررسی های انجام شده از جمله در کشور اتیوپی، میزان مقاومت آنتیبیوتیکی بالاتری را نشان می دهد. این میزان مقاومت کارباپنم ها نشان دهنده افزایش مقاومت سویه های سودوموناس آیروژینوزا به کارباپنم ها می باشد.

    کلیدواژگان: سودوموناس آئروژینوزا، حساسیت آنتی بیوتیکی، ژن bla OXA-23، ژن gyrB
|
  • Roya Moravej *, Mehrdad Azin, Seyed Mehdi Alavi Pages 6-16
    Background & Objectives

    Xanthan gum is produced by Xanthomonas bacteria. This gum is    widely used in various industries. Random mutagenesis of xanthan-producing strains can increase xanthan production capacity several times. This study aimed to evaluate Xanthomonas mutant strains with high xanthan production capacity.Materials &

    Methods

    The native strain of Xanthomonas citri K37 was affected by nitrogenic acid mutagen and after initial screening, the mutant strains were selected based on the appearance and diameter of the colony formed on the c dye medium. Whey-based production medium was used to produce xanthan gum and then production indices such as beta-galactosidase activity, sugar consumption, production rate, and viscosity of xanthan gum were selected in selected mutant strains.

    Results

    A total of 8 mutant strains were selected among all treated colonies. Two high-yielding strains named R3 and R8 and two low-yielding strains called M2 and M6 were selected to evaluate the activity of beta-galactosidase enzyme and glucose consumption. Strain R3 increased viscosity and amount of xanthan compared to wild strain equivalent to 200 cp and 2 g / l,  espectively, and mutant M6 lost the ability to produce xanthan.

    Conclusion

    From the native Xanthomonas citri K37 isolate, a new R3 strain was created during mutagenesis, which can be effective in low cost cheese whey as a xanthan-producing strain.

    Keywords: Xanthan gum, Xanthomonas citri, cheese whey, Mutagenesis, nitrous acid
  • Fatemeh Rafiei, Mohammad Reza Fazeli *, Abbas Akhavan Sepahi, Zahra Noor Mohammadi Pages 17-28
    Background & Objectives

    Soil microorganisms play an important role in the biological control of pathogenic fungi. The aim of this investigation was to isolate soil-borne Bacillus subtilis with the ability to produce antifngal lipopeptides  that are suitable  for suppressing Fusarium graminearum, which contaminates wheat, corn, potato and a wide range of plants.Materials &

    Methods

    B. subtilis was isolated from the rhizospher of healthy plants of park slocated in the five areas north, south, east, west and center of Tehran and was identified based on morphological characteristics, biochemical tests and sequencing of 16S rRNA. The antagonistic activity of isolated strains against F. graminearum was investigated by Well method. The strains that inhibited the growth of fungi and showed the greatest inhibition zone, were selected. Surfactin of selected bacteria was purified by methanol method and bacterial metabolites and pure surfactin (Sigma Company) were compared with, high performance liquid chromatography (HPLC).

    Results

    Among 60 isolated strains, 27 strains had antifungal activity. Six strains with the highest fungal inhibition zone (8-16 mm) were selected and their yellow color and transparency was a confirmation to HPLC. Two bacteria with the highest amount of surfactin production by  molecular method showed high similarity with B. subtilis.

    Conclusion

    The results show that Bacillus subtilis isolated from soil are good candidates for biological control of plant pathogenic fungi and therefore can a suitable alternative to chemical fungicides.

    Keywords: Bacillus subtilis, Fusarium graminearum, antifungal agent, surfactin
  • Shahriar Sepahvand, Mahboobeh Madani *, Mohammad Ali Davarpanah, Fereshte Ghandehari Pages 29-40
    Background & Objectives

    Acinetobacter baumannii is the clinically significant bacteria easily capable acquiring multi-resistance to antibiotics. This study aims to evaluate the pattern of         resistance, colistin resistance gene, and the study of genetic diversity of colistin-resistant strains isolated from Shahid Rajaee Hospital in Shiraz.Materials &

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted on A. baumannii strains isolated from patients admitted to the intensive care unit ICU of Shahid Rajaei Hospital in Shiraz. A. baumannii strains were identified and confirmed by Microgen kit and blaOXA-51 gene. Antibiotic susceptibility testing was then performed by disk diffusion method according to CLSI 2020 instructions. PCR method was used to study pmrA and pmrB genes and also genetic           diversity of A. baumannii strains was analyzed by SPSS software and NTSYS version2.10e.

    Results

    Fifty strains of A. baumannii were isolated and identified. These strains had multi-resistance and showed high resistance to most antibiotics. The lowest rate of resistance was observed to colistin and tigecycline antibiotics. In the study of colistin-resistance genes,  colistin-susceptible and colistin-resistant strains of A. baumannii carried pmrA and pmrB genes, respectively. Colistin-resistant strains were placed next to colistin-sensitive strains in a node in the dendrogram.

    Conclusion

    The results of the present study revealed the frequency of multi-resistant  A. baumannii strains in the hospital. These strains belonged to a common clone and seem to be circulating in the hospital. Infection control programs are required to be implemented in hospital wards.

    Keywords: Acinetobacter baumannii, colistin, genetic diversity, rep-PCR
  • Fatane Moein Jahromi, Yahya Tahamtan *, Mohammad Kargar, Abbas Doosti, Farshid Kafilzadeh Pages 41-48

    Background &

    Objectives

    Pasteurella multocida is an opportunistic microorganism responsible for haemorrhagic septicaemia in cattle and buffalo and pneumonia in sheep and goats. Adhesion factors play crucial role in attachment to cell surfaces, host invasion and colonization. The aim of this study was to identify the frequency of adhesion genes from P. multocida isolated livestock. Materials &

    Methods

    This study was performed on 50 samples isolated from ailing sheep, goats and cattle. Amplification of kmt1 gene with the aim of determining the molecular identity of the isolates and identifying adhesion genes (fimA, hsf1 and hsf2) were performed by using simple PCR method.

    Results

    PCR results show that, the frequency of fimA and hsf2 genes were 44% and 80%,  respectively. In addition, hsf1 did not exist in the isolates. hsf2 was the only adhesion gene which was identified in cattle. So it may be plays a crucial role in invasion of this host. Moreover, it was found that there is a significant correlation between hsf2 gene and capsule type D.

    Conclusion

    In the present study, new information was obtained regarding the frequency of adhesion genes in P.multocida strains isolated from multiple livestock in Shiraz. Investigating the pathogenicity role of adhesion genes in laboratory animals and determine the role of these factors in immunity to pasteurellosis are recommended.

    Keywords: Pasteurella multocida, KMT1 gene, Adhesion genes
  • Pejman Houshmand, Ahad Olyaei, Darya Davoodi, Seyedeh Zahra Bootorabi, Elham Ghazanfari, Masoumeh Hayati, Zahra Khabazan, Fatemeh Dabiri, Mohammad Mehdi Namavari *, Fatemeh Khosravi Pages 49-58

    Background &

    Objectives

    Toxoplasma gondii is a parasite which definitive hosts, Felid and cats, play a critical role in transmission and distribution of the parasite and their immunization is a proper way to control the infection. The aim of the present study is to evaluate the                       immunogenicity of Toxoplasma gondii attenuated isolate produced in Razi Institute branch of    Shiraz in catsMaterials &

    Methods

    Twelve male DSH (Domestic short hair) kittens aged 3-6 months were  randomly divided into three groups; each contains four cats. The First group received tachyzoites of Toxoplasma gondii attenuated isolate at a dose of 10×106 by injection, the second group         received a dose of 25×106 orally and the last group received culture medium as a control. The  humoral immune responses and Cellular immunity evaluated by modified agglutination and skin test. One month after immunization, all cats were challenged by Toxoplasma's PRU strain, after which the cats' feces were collected and molecular tests were performed for five days.

    Results

    The results of modified agglutination and skin test showed that administration of oral and injection vaccine had a significant increase in comparison with control. Also, Molecular testing after challenge revealed that immunization of cats by oral and injection way of Toxoplasma gondii attenuated isolate could successfully prohibit oocysts shedding in cats.

    Conclusion

    In order to the significant immune responses and prevention of oocysts shedding, it is suggested that, using this isolation of Toxoplasma gondii as a possible candidate vaccine for cats in future studies.

    Keywords: Toxoplasma gondii, immune responses, Cat, Oocysts shedding
  • Mohadeseh Radmehr, Majid Moghbeli * Pages 59-68

    Background &

    Objectives

    Pseudomonas aeruginosa is one of the most important pathogens of opportunistic infections, which is considered as one of the main causes of nosocomial infections. The aim of this study was to isolate pseudomonas aeruginosa and identify strains with                  bla OXA-23 gene using polymerase chain reaction (PCR) technique.Materials &

    Methods

    In this study, 70 isolates of pseudomonas aeruginosa from various            infections including lung, urine, blood, wound and sputum were collected in north khorasan       hospital, after phenotypic and genotypic confirmation of the isolates, antibiotic discs of doripenem and imipenem (Rosco), meropenem and ciprofloxacin, colistin and amikacin (Mast) were used to perform antibiotic susceptibility testing of bacteria by disk diffusion method.

    Results

    Isolates showed 32.8%, resistance to amikacin , 47.1% todoripenem, 37.1% to imipenem, 40% to ciprofloxacin, and 10% to colistin. The highest resistance of the strains was related to meropenem 61.4% and the lowest was colistin with 10% resistance.

    Conclusion

    In this study, the resistance of pseudomonas aeruginosa to the antibiotic meropenem was 61.4% and compared to other studies, including in ethiopia, showed a higher level of           antibiotic resistance, this level of carbapenem resistance indicates an increase in resistance of pseudomonas aeruginosa strains to carbapenems.

    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, Antibiotic susceptibility, bla OXA-23 gene, gyrB gene