فهرست مطالب

اقتصاد دفاع و توسعه پایدار - پیاپی 21 (پاییز 1400)

نشریه اقتصاد دفاع و توسعه پایدار
پیاپی 21 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید شمس الدین حسینی، کامیار حسین خانزاده* صفحات 9-35
    دفاع موشکی یکی از مهم ترین مولفه ها در بازدارندگی و حفظ امنیت کشورها محسوب می شود و پیشرفت در قابلیت های موشک ها می تواند معادلات بازدارندگی یک کشور را دچار تغییرات عمده کند. یکی از فن آوری های صنعت دفاعی، مزرعه موشکی متشکل از موشک های باقابلیت پنهان شوندگی قبل از پرتاب می باشد به طوری که در این دست آورد، موشک ها به صورت آماده باش و به صورت خارج از دید رادارها، در دل خاک پنهان شده و در هر زمان آماده عملیات هستند. قابلیت پنهان شوندگی موشک ها در معادلات بازدارندگی بین دو طرف متخاصم از اهمیت بالایی برخوردار است. مدل جنگ موشکی اینتریلیگیتور در سال های جنگ سرد و با تمرکز بر جنگ موشکی ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی توسعه داده شده است و چگونگی برهمکنش دو قدرت موشکی و تعادل در بازدارندگی را نشان می دهد. با توجه به زمان توسعه مدل مذکور، مدل شامل موضوعات جدیدی نظیر قابلیت پنهان شوندگی موشک ها نمی گردد. در این مقاله در نظر است با ایجاد توسعه در معادلات مدل جنگ موشکی اینتریلیگیتور، میزان اثرگذاری وجود موشک های پنهان شونده در معادلات بازدارندگی و تعادل نهایی تعداد موشک های موردنیاز کشورها برای بازدارندگی بررسی گردد. درنتیجه حاصل شده، کشوری که دارای مزارع موشکی پنهان می باشد در نقطه تعادل جدید به موشک های کمتری جهت بازدارندگی نیازمند است و بدین جهت نیاز به مخارج دفاعی کمتر و درنتیجه دفاع کم هزینه تری دارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد دفاع، رقابت تسلیحاتی، مخارج دفاعی، مزرعه موشکی، مدل راهبردی اینتریلیگیتور
  • سعید لاریجانی، محمدعلی مطلبی کربکندی، رضا بحرینی* صفحات 37-60

    پدیده تحریم برای ج.ا. ایران پدیده تازه و نوظهوری نیست و با توجه به ضعف های تاریخی کشور در حوزه اقتصادی، دشمنان تحریم اقتصادی را بهترین روش برای ایجاد ضربه به کشور انتخاب نموده اند. در این راستا پژوهش حاضر اثر تحریم ها بر محیط کسب و کار جمهوری اسلامی ایران را بررسی نموده و به ارایه راهکارهایی برای کاهش اثرات آن پرداخته است. در این پژوهش پس از دسته بندی تحریم ها، برای بررسی محیط کسب و کار از شاخص های ده گانه سهولت انجام کسب و کار و تحلیل پست استفاده گردید، سپس مکانیزم تاثیر گذاری تحریم ها بر محیط کسب و کار  بررسی و با توجه به اطلاعات به دست آمده، اقدام به بیان راهکارهای متناسب جهت کاهش تاثیر تحریم ها بر محیط کسب و کار گردیده شد. برای بررسی و رتبه بندی اهمیت شاخص ها، پرسشنامه ای طراحی و در اختیار خبرگان قرار گرفت و با دو تن از صاحب نظران این حوزه مصاحبه انجام گردید و برای تحلیل داده ها از آزمون های تی و فریدمن استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که تاثیر تحریم ها بر نرخ ارز، رشد اقتصادی، متحدان تجاری در سطح بین الملل بیش از سایر عوامل است. همچنین مهم ترین راهکارهای شناسایی شده جهت کاهش تاثیر تحریم ها را می توان اجرایی سازی سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، تقویت شرکت های دانش بنیان، اصلاح فضای کسب و کار کشور و کاستن از مجوزهای دولتی، نام برد.

    کلیدواژگان: تحریم، محیط کسب و کار، شاخص های شروع کسب و کار، تحلیل پست
  • علیرضا ناصرپور، محمد فضل الله تبار* صفحات 61-87

    با توجه به وابستگی ایران به درآمدهای نفتی، همواره از تحریم نفتی به عنوان ابزاری برای تحت فشار قرار دادن ایران استفاده شده است. در این شرایط، اتخاذ دیپلماسی نفتی مناسب، لازمه دفاع در برابر این سلاح اقتصادی و کاهش اثرات تحریم های نفتی است؛ لذا در این پژوهش سعی می شود تا ملزومات دیپلماسی نفتی مناسب ایران شناسایی و رتبه بندی گردد. برای انجام این مهم، راهکارهای پیش روی دیپلماسی نفتی ایران با استفاده از بررسی ادبیات موضوع، ماتریس SWOT و تجربه ی ایران و کشورهای منتخب شناسایی و سپس با استفاده از نظر خبرگان و تحلیل سلسله مراتبی فازی رتبه بندی شده است. بر اساس نتایج این پژوهش، سه راهکار «تمرکز بر روی صادرات فرآورده های نفتی و محصولات پتروشیمی»، «جذاب سازی قراردادهای نفتی» و «به کار بستن پیمان های پولی و حذف دلار از مبادلات»، به ترتیب به عنوان برترین گزینه های کاهش فشارهای ناشی از تحریم نفتی کشور شناسایی شده اند.

    کلیدواژگان: تحریم، تحریم نفتی، دیپلماسی نفتی، تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • علی طاهری فرد هنجنی، سید محمد میرهاشمی دهنوی* صفحات 89-113
    بسیاری از محققان اعتقاد دارند که تغییرات آب و هوایی متاثر از فعالیت های انسانی و مصرف انواع مختلف انرژی است؛ که در این میان اثر مصرف انرژی بر تغییرات آب و هوایی را با مفاهیمی همچون اثر گازهای گلخانه ای تفسیر می کنند؛ اما اثر تغییرات آب و هوایی بر مصرف انرژی به صورت کلی و بر ترکیب انرژی های مصرفی اخیرا مورد توجه قرار گرفته است. هدف این مطالعه آینده پژوهی مصرف انرژی با توجه به تغییرات آب و هوایی در ایران است. در این مطالعه به منظور پاسخگویی به این هدف از الگوسازی پویایی شناسی سیستم و همچنین پیش بینی مصرف انرژی از نظر خبرگان فعال در بخش دفاعی و همچنین بخش انرژی در قالب تکنیک دلفی استفاده شد. نتایج شبیه سازی پویایی شناسی سیستم در ایران نشان داد که نتایج شبیه سازی مدل پویایی شناسی سیستم به خوبی توانسته مقادیر متغیرهای این مدل را شبیه سازی کرده و از طرف دیگر با تغییر اقلیم مصرف نفت و گاز در آینده در ایران کاهش پیدا کرده و مصرف برق افزایش پیدا می کند. از این رو از طریق سیاست هایی همچون واردات برق، افزایش تولید گاز از طریق سرمایه گذاری در میدان ها گازی، گسترش انرژی های تجدیدپذیر، اصلاحات قیمت انرژی و همچنین واردات گاز، اقدامات لازم را در این زمینه اعمال نمایند. زیرا بحث گاز و برق با توجه به اهمیت اقتصادی، سیاسی و امنیتی آن می تواند چالش های زیادی را برای ج. ا. ایران ایجاد کند.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، مصرف انرژی، تغییرات آب و هوایی، پویایی شناسی سیستم، تکنیک دلفی
  • رضا واعظی، رضا حسینی پری* صفحات 115-139
    در عصر حاضر و با توجه به تنش های موجود در جامعه جهانی، موضوع امنیت ملی به عنوان یکی از اولویت های اکثر کشورها در نظر گرفته می شود. روابط تجاری و قراردادهای موجود در آن مانند قرارداد آفست، یکی از عواملی هستند که ممکن است مزایایی را در ابعاد مختلف امنیتی برای کشورها داشته باشند. لذا، هدف این پژوهش بررسی تاثیر قراردادهای آفست به عنوان یک ابزار بیمه در راستای ارتقاء امنیت ملی است. در این راستا، امنیت ملی در پنج بعد امنیت اقتصادی، نظامی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، مورد بررسی قرار گرفتند. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارشناسان حوزه بازرگانی، امنیتی و اقتصادی مرتبط با این حوزه ها تشکیل می دهند. نوع پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی و از نوع همبستگی است. روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی و در دسترس بوده و حجم نمونه از روش اشباع نظری تعیین شده است. در این راستا، پرسشنامه مناسب تهیه و در میان اعضای نمونه توزیع گردید؛ در نهایت 25 عدد از پاسخ های دریافت شده، با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Smart PLS و روش معادلات ساختاری تحلیل شده است. یافته های پژوهش نشان داد که استفاده از قراردادهای آفست به عنوان ابزار بیمه، با ضریب معناداری 649/33 بر امنیت ملی تاثیر مثبت و معناداری دارد و اندازه این تاثیر نیز 645/0 است؛ همچنین تاثیر مثبت و معنادار اجرای قراردادهای آفست بر امنیت اقتصادی، نظامی، سیاسی و اجتماعی، به ترتیب با ضرایب معناداری، 267/51، 902/22، 086/29 و 722/9 مورد تایید قرار گرفت؛ اما تاثیر آن بر امنیت فرهنگی با ضریب 039/1 رد شد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که جمهوری اسلامی ایران با استفاده از قراردادهای آفست به عنوان ابزار بیمه ای، می تواند از مزایای متعددی در ابعاد مختلف امنیت ملی بهره مند شود که مهم ترین آن امنیت اقتصادی است.
    کلیدواژگان: یت، امنیت ملی، بیمه بازرگانی، قراردادهای آفست
  • رضا مشهدی، مهران سلطانی* صفحات 141-160
    با توجه به موقعیت جغرافیایی جمهوری اسلامی ایران در خاورمیانه و تحریم های ظالمانه علیه کشور، متعاقبا کاهش قابل ملاحظه درآمدهای دولت در سالیان اخیر، طراحی ابزارهایی براساس مهندسی مالی برای تامین مالی پروژه های نهادهای دفاعی و امنیتی ضروری می باشد. با توجه به بررسی های اولیه، الگوی فعلی صندوق سرمایه گذاری پروژه به عنوان ابزار مناسبی برای موضوع تحقیق انتخاب گردید. هدف از این تحقیق، طراحی الگویی مبتنی بر الگوی فعلی صندوق سرمایه گذاری پروژه برای تامین مالی پروژه های بخش دفاعی کشور می باشد. برای ارزیابی الگوی پیشنهادی، پرسشنامه ای با چهارده سوال طراحی و برای بیست نفر از خبرگان بازار سرمایه ارسال شد. داده های جمع آوری شده با آزمون های کولموگرف- اسمیرنوف، t یک نمونه ای و کروسکال- والیس و با استفاده از نرم افزار SPSS تجریه و تحلیل گردیدند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که مهم ترین چالش سرمایه گذاری در بخش دفاعی کشور عدم افشای اطلاعات پروژه های دفاعی و در نظر گرفتن نرخ سود کمتر از میانگین بازار می باشد. نهایتا پس از اصلاحات در برخی از اجزای ساختار اولیه پیشنهادی برای حصول انتظارات خبرگان، الگوی پیشنهادی نهایی و ارایه گردید.
    کلیدواژگان: بازار سرمایه، صندوق سرمایه گذاری پروژه، تامین مالی پروژه ها، بخش دفاعی
|
  • Seyyed Shamseddin Hosseini, Kamyar Hossein Khanzadeh * Pages 9-35
    Missile defense is one of the most important components in deterrence and security of countries and advances in missile capabilities could significantly change a country's deterrent equations. One of the technologies of the defense industry is the missile farms consisting of missiles with the ability to hide before launch, so that in this achievement, the missiles are ready and hidden from the radars in the heart of the soil and ready at any time. The ability of hidden missiles has a great importance in the deterrence equations between the two warring parties. The Interlligator missile arms race model was developed during the Cold War, focusing on the US-Soviet missile warfare and shows how the two missile powers interact and balance in deterrence. Given the time of development of the model, it does not include new issues such as the ability of missiles to hide. In this paper, it is intended to investigate the effect of the presence of hidden missiles in deterrence equations and the final balance of the number of missiles required by countries for deterrence by developing the equations of the Interlligator missile arms race model. As a result, a country with hidden missile fields needs fewer missiles at the new equilibrium point for deterrence, and therefore needs less defense spending and therefore less defense expenditure.
    Keywords: Defense Economics, Arms Race, Defense Expenditure, Missile farm, Intriligator Strategic Model
  • Saeed Larijani, MohammadAli Motalebi Korbekandi, Reza Bahraini * Pages 37-60

    The imposition of sanctions is not a new phenomenon for the Islamic Republic of Iran. In fact, due to the historical weaknesses of the Iranian national economy, the country’s adversaries have utilized the best course of action to disrupt its economy and business environment. In this study, we have examined the effect of sanctions on the business environment of Iran and have provided solutions to reduce their impacts. After categorizing sanctions, “ten indicators of ease of doing business” and “PEST Analysis” were utilized to survey the business environment. Subsequently, the mechanism by which sanctions impact the business environment were investigated. Thereafter, by drawing on the obtained information, appropriate solutions for reducing the impacts of sanctions on business environment were proposed. The modus operandi of this research was as follows: after designing the questionnaire, it was presented to the experts _ more specifically, two experts in with the relevant knowledge were interviewed. Then, the T-Test and Friedman tests were deployed to analyze the data. Results of the survey show that sanctions have a greater impact that any other factors in affecting exchange rates, economic growth, and relations with international trading partners. Furthermore, the most effective strategies to reduce the impact of sanctions were found to be those that can help lay the ground for the implementation of “General Policies of the Resistance Economy”, strengthening knowledge-based companies, reforming the country's business environment, and reducing the number and categories of permits and licenses issued by the government.

    Keywords: Sanctions, business environment, Ease of doing business, PEST analysis
  • Alireza Naserpour, Mohammad Fazlollahtabar * Pages 61-87

    Given Iran's dependence on oil revenues, oil sanctions have always been used as an effective tool for exerting pressure on the Islamic Republic of Iran. Amidst such these circumstances, it is necessary to adapt appropriate means in terms of oil diplomacy to counteract this economic pressure and thus reduce the effects of oil sanctions. In line with this objective, this study attempts to identify and prioritize the requirements for adopting a suitable oil diplomacy for Iran. To achieve this purpose, this paper first presents a review of the current literature on the subject and uses the SWOT matrix to characterize the experience of Iran and selected countries, and subsequently, ranks the possible strategies for Iran by drawing on expert opinions and utilizing the FAHP method. Based on the results of this study, the three optimal strategies are, "Focusing on the export of petrochemical and petroleum products", "Making oil contracts attractive" and "Implementation of monetary agreements and removal of the US dollar from foreign exchange reserves", respectively. These strategies are believed to be the most effective options for reducing the pressures caused by oil sanctions.

    Keywords: Sanction, Oil Sanction, Oil Diplomacy, FAHP
  • Ali Taherifard Hanjani, Seyyed Mohammad Mirhashemi Dehnavi * Pages 89-113
    Many researchers believe that climate change is affected by human activities and consumption of different types of energy; so the effect of energy consumption on climate change interpret as greenhouse effect; But the effect of climate change on energy consumption in general and on the composition of energy consumption has recently been considered in many studies. The purpose of this paper is future study of energy consumption with respect to climate change in Iran. In this study, in order to achieve the goals,  in this paper, system dynamic modeling and also experts analysis  in the form of Delphi technique were used. The results of system dynamics simulation in Iran showed that the simulation results of the system dynamics model could simulate the values ​​of the variables of this model and on the other hand with the change of oil and gas consumption in the future in Iran will decrease and electricity consumption will increase. Therefore, policymakers must to think about electricity supply in the future through the import or production of electricity to avoid security challenges.
    Keywords: Future Study, Energy Consumption, climate change, System Dynamics, Delphi technique
  • Rez Vaezi, Reza Hosseini Pari * Pages 115-139
    Given the ongoing tensions in the international community in the present era national security concerns have become a top priority for most countries. The contracts that underpin trade relations, such as offset contracts, are one of the means for enhancing national security. Therefore, the purpose of this study is to investigate the impact of offset contracts as an insurance mechanism for promoting national security. In this regard, national security in five dimensions of economic, military, political, social and cultural security, were examined. The statistical population of this study consists of all trade, security and economics experts that are related to these fields. This research is applied in terms of its type and purpose and in terms of data collection method can be characterized as a descriptive-survey and a correlation study in type. The sampling methods adopted were the Convenience Judgmental Sampling and Snowball and the sample size was determined by the Theoretical Saturation Method. To achieve this purpose this purpose, a suitable questionnaire was prepared and distributed among the sample members. Subsequently, 25 of the received responses were analyzed using the SPSS and Smart PLS software and Structural Equation Methods. The results of the analysis indicate that the use of offset contracts has a positive and significant effect on national security. Moreover, a positive and significant impact on economic, military, political, social and cultural security was confirmed. Findings showed that the use of offset contracts as an insurance mechanism with a significant coefficient of 33.649 has a positive and significant effect on national security and the magnitude of this effect is 0.645; Furthermore, the positive and significant effect of offset contracts on economic, military, political and social security was confirmed with significant coefficients of 51.267, 22.902, 29.086 and 9.722, respectively. However, its impact on cultural security was rejected with a factor of 1.039. The results of this study indicate that by using offset contracts as an insurance mechanism, the Islamic Republic of Iran can enjoy several benefits in various dimensions of national security, the most important of which is economic security.
    Keywords: security, national security, Commercial insurance, Offset contracts
  • Reza Mashhadi, Mehran Soltani * Pages 141-160
    The geographical location of the Islamic Republic of Iran in the Middle East and the severe sanctions imposed on the country, have caused a significant reduction in government revenues in recent years. This situation has necessitated the design of financial engineering tools to finance projects of defense and security institutions. Based on preliminary studies, the current model of the project investment funds was selected as a suitable tool for the research topic. The purpose of this research is to design a model based on the current model of the “Project Investment Fund” to finance projects in the country's defense sector. For this purpose, the proposed model of the project investment fund in the country's defense sector was designed. To evaluate the proposed model, a questionnaire with fourteen questions was designed and sent to twenty capital market experts. The questionnaires were analyzed by Kolmograf-Smirnov, one-sample t and Kruskal-Wallis tests and using SPSS software. The findings of these analysis and the opinion of experts indicated that the most important challenges facing investing in Iran’s defense sector are: (1) interest rates below the market average and (2) restrictions regarding the disclosure of information about the proposed defense projects. Finally, in order to meet the expectations of experts, amendments were made to some components of the initial structure and the final proposed model was presented.
    Keywords: capital market, Project Investment Fund, Project Financing, Defense Sector