فهرست مطالب

مجله مطالعات باستان شناسی پارسه
پیاپی 19 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سپهر زارعی* صفحات 7-32

    یکی از مسایل کلیدی باستان شناسی پارینه سنگی، گذرگاه ها و مسیرهای پراکنش گروه های انسانی پلیستوسن در آسیا است. یافته های پارینه سنگی اخیر در کرانه ها و پس کرانه های جنوبی ایران، بیانگر اهمیت این منطقه در پراکندگی گروه های انسانی پلیستوسن است. در بررسی هیات زمین شناختی مشترک فرانسوی-ایرانی در سال 1356 ه‍.ش.، توسط «تیبو»، «دوفور»، «مرسیه» و «قاجار»، یکی از مهم ترین مجموعه های پارینه سنگی در نوار ساحلی شمالی خلیج فارس و دریای عمان در سال های پیش از انقلاب اسلامی شناسایی شد. در طی این بررسی، مجموعه دست ساخته های سنگی قابل توجهی در سطوح فرسایشی جمع آوری شد، اما گزارش نهایی یافته های پارینه سنگی هرگز منتشر نشد. در این نوشتار، ویژگی های ریخت فن آوری این مجموعه که هم اکنون در بخش پارینه سنگی موزه ملی ایران نگه داری می شود، مطالعه شده است. مهم ترین ویژگی این مجموعه، صنعت سنگ مادر-تراشه پارینه سنگی قدیم است؛ هرچند درخصوص شواهد آشولی اطمینان چندانی نیست. شواهد پارینه سنگی میانی در این مجموعه، شامل برداشته های لوالوا، سنگ مادرهای دیسکی/نیمه مرکزگرا، و خراشنده ها برروی تراشه، به ویژه خراشنده های عرضی و اریب است؛ اگرچه شواهد برای انتساب این نمونه ها به فرهنگ موستری کافی نیست. شمار کم تیغه ها و فقدان ریزتیغه، اظهارنظر درباره صنایع پارینه سنگی جدید/فراپارینه سنگی را دشوار کرده است. تعداد اندک تیغه ها و وجود سنگ مادر تیغه/ریزتیغه تک سکویی، و همچنین یک تیغه قطع شده، تنها شواهد پارینه سنگی جدید/فراپارینه سنگی است. مطالعه این مجموعه اطلاعات جدیدی درخصوص رفتار فن آورانه شکارگر-گردآورندگان پلیستوسن در این بخش کمتر شناخته شده فلات ایران را در اختیار گذاشته، و ظرفیت بالای کرانه ها و پس کرانه های شمالی خلیج فارس و دریای عمان در مطالعات باستان شناسی پلیستوسن و آزمودن فرضیه هایی هم چون -خروج از آفریقا- و -پراکنش های ساحلی- را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، دریای عمان، پلیستوسن، پارینه سنگی، صنایع سنگی
  • محمدحسین عزیزی خرانقی* صفحات 33-51

    مطالعات باستان شناسی در سواحل شمالی خلیج فارس در مراحل اولیه است؛ و هرچند دهه هاست چنین مطالعاتی در این منطقه آغاز شده، ولی وقفه های طولانی و ممتد منجر به عدم دستیابی به نتایج قابل اتکاء در دوره های مختلف شده است. این موضوع در دوره پیش از تاریخ حادتر و مشخص تر است. عدم انتشار نتایج پژوهش های صورت پذیرفته نیز منجر به تشدید این معضل شده است؛ هرچند محدوده موردنظر این پژوهش ازلحاظ بررسی های باستان شناسی دارای موقعیت خوبی است، ولی متاسفانه نتایج بررسی ها نیز به خوبی منتشر نگردیده است. مطالعه در سواحل شمالی خلیج فارس امروزه صرفا یک موضوع پژوهشی صرف نیست، بلکه با توجه به هجمه ها و جعل های تاریخی صورت گرفته، امروزه وظیفه ای پژوهشی است. مطالعات صورت گرفته در این منطقه نشان داده که حداقل از حدود هفت هزار سال پیش اقوام ساکن در ایران، در سواحل شمالی خلیج فارس سکونت داشته و امکان بهره برداری از دریا را نیز داشته اند، و هرچند در دوره های اولیه این استقرار به صورت فصلی بوده، ولی از هزاره چهارم پیش ازمیلاد با توجه به شواهد معماری خشتی شناسایی شده، روستاها و سپس شهرهای دایمی در منطقه ایجاد شده است و در دوره تاریخی و اسلامی نیز این مناطق به ‎صورت کامل مسکونی شده است. دریا علاوه بر تامین مواد غذایی نقش بسیار حیاتی در روابط تجاری از هزاره پنجم و چهارم پیش ازمیلاد تاکنون در این منطقه بازی کرده که در مطالعات باستان شناسی منطقه می بایست موردتوجه قرار گیرد. محوطه تل سوزو گناوه بوشهر یکی از محوطه های پیش ازتاریخی منطقه است که با توجه به شواهد فرهنگی شناسایی شده از کاوش در ترانشه لایه نگاری این محوطه از اواسط هزاره پنجم تا اواخر هزاره چهارم پیش ازمیلاد مسکونی بوده است. ساکنان این محوطه با نواحی داخلی منطقه فرهنگی فارس و جنوب غرب ایران ارتباط داشته و از منابع دریایی نیز بهره مند بوده اند.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، کاوش باستان شناسی، تل سوزو، دوره باکون میانه، دوره لپویی
  • دنیل تی. پاتس* صفحات 53-73

    در سال های اخیر محوطه های هخامنشی ناحیه برازجان توجه زیادی را به خود جلب کرده است و شناسایی آن ها با تموکان ایلامی/تایوسی یونانی مورد اقبال قرار گرفته است. با این حال جدای از جذابیت معماری این محوطه ها، موقعیت آن ها در امتداد مسیری که بعدها به گذرگاه مهمی برای پیوند خلیج فارس به فلات ایران تبدیل شد، قابل توجه است. اگر بین سواحل خلیج فارس به شیراز و یا پایتخت های پیشین هخامنشی (پاسارگاد و تخت جمشید) سفر کنید، برازجان اولین مرحله برای مسافرانی است که در این مسیر حرکت می کنند. این پژوهش برخی از جنبه های ترابری سفر بین برازجان و ارتفاعات و همچنین تغییرات اقلیمی را که مسافران در بیشتر ایام سال تجربه می کنند بررسی می کند. دشواری های پیمایش مسیر با گزیده هایی از روایت های مسافران قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم م، نشان داده شده است. مزایای شروع یا پایان سفر در شیف، برخلاف بوشهر با ذکر نمونه های متعدد موردبحث قرار گرفته است. همچنین اهمیت قاطرها به عنوان حیوانات بارکش درطول مسیر موردتاکید قرار گرفته و درنهایت، پیامدهای شواهد ارایه شده برای زمینه روبه رشد مطالعات عینی موردتاکید قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، برازجان، ایلامی، هخامنشی، تموکانی، مسافران
  • آرمین شیخی، مرتضی حصاری*، مصیب امیری صفحات 75-94

    سفال را شاید بتوان یکی از مهم ترین داده های یافت شده در کاوش های باستان شناسی درراستای کمک به روشن شدن مجهولات هر محوطه باستانی و پاسخ دهی به پرسش ها دانست. این داده بخش مهمی از تعاملات انسانی را در گذشته به نمایش می گذارد. با بررسی این داده، رهیافت های گوناگونی نصیب باستان شناس می شود که پیش شرط آن، هدف دار بودن و درست عمل کردن در گونه شناسی سفال است. با بررسی سفال دوره اشکانی تم مارون در دشت رودان و گسترش انواع آن در خلیج فارس، از یک سو گسترش فرهنگی اشکانیان در جنوب ایران و ازسوی دیگر به واسطه گسترش جغرافیایی آن در جنوب خلیج فارس، دریانوردی اشکانی ها در سواحل شمال و جنوب خلیج فارس اثبات می شود. هدف از انجام این پژوهش، بررسی گونه های سفال اشکانی در جنوب ایران و مستند کردن ارتباطات فرهنگی مابین استقرارگاه های شمال و جنوب خلیج فارس است، سپس ارایه تصویری از دریانوردی در خلیج فارس و گسترش فرهنگی اشکانیان در شبه جزیره عربستان به تصویر کشیده می شود. در این پژوهش گونه های سفالی دوره اشکانی تم مارون برپایه مستندات کاوش باستان شناسی محوطه، بررسی و طبقه بندی خواهند شد. مهم ترین پرسش این پژوهش، شاخصه های سفالی دوره اشکانی تم مارون است، سپس به دنبال این پرسش هستیم که توسعه فرهنگی دوره اشکانی براساس یافته های تم ‎مارون تحت چه عواملی شکل گرفته است؟ این پژوهش به صورت مشخص نشان داد که براساس شیوه ساخت، رنگ بدنه و خمیره، در تل مارون 10گونه سفال اشکانی قابل طبقه بندی است. گونه های مشخص شده با محوطه های سواحل و جزایر شمال خلیج فارس مانند جزیره قشم، منطقه مکران و نیز سواحل جنوبی خلیج فارس هم چون محوطه ملیحا یک حوزه فرهنگی را تشکیل می دهند.

    کلیدواژگان: سفال اشکانی، دشت رودان، تم مارون، خلیج فارس
  • داریوش اکبرزاده* صفحات 95-108

    کاسه سیمین ساسانی موجود در موزه ملی ایران (بخش تاریخی)، شناخته شده به «نگاره رامشگران-نوازندگان»، یکی از نامی ترین آثار باستان شناختی موزه ملی است. بنابر گزارش «علی سامی»، این اثر سیمین ساسانی به سال 1334 ه‍.ش.، از کلاردشت مازندران خریداری شده است. چهار نگاره اصلی آن، پرتوافکن چهار خنیاگر به همراه چهار ساز شناخته شده در دستان هریک است، افزون تر، نگاره یک «قرقاول» نیز در مرکز این اثر دیده می شود. از این چهار نگاره خنیاگران به عنوان «نگاره زنان رامشگر» در تمامی دانشی کارهای ارزشمند پیشین (بیگانگان) تا به تمامی نمایشگاه هایی (برون مرزی) که این شاهکار ساسانی به نمایش رفت، به توضیح آمده است. پژوهشگران ایرانی و نمایشگاه های اندرونی (کاتالوگ ها) نیز پیرو همان کارهای برون مرزی بوده اند. افزون بر این، گمان هایی درباره چگونگی توضیح نگاره سازهای موجود برروی اثر نیز باید یادآوری شود؛ از این روی، نخست نگارنده با به چالش کشاندن موضوع «زنانه بودن» این چهار نگاره خنیاگران به گواهی «نرینه بودن سه تن» و «مادینه بودن تنها یک تن» از رامشگران خواهد پرداخت. هم چنین توضیحی متفاوت درباره نگاره سازهای این میراث سیمین ساسانی پیشکش خوانندگان خواهد کرد. افزون تر، نگارنده، این اثر ارزشمند باستان شناختی را با کران جغرافیایی دریای پارس (جنوب، نه شمال) درهم تنیده به توضیح خواهد آورد. نویسنده در تفسیر چرایی این نگاره کم مانند از پردازش «گروهی از رامشگران» و هویت آنان، به موضوع نوازندگان هندی یا «کولی های هندی» تمرکز خواهد کرد. هم چنین نگارنده در گواهی دیدگاه خود، به دو کاسه همانند سیمین ساسانی دیگر که بسیار کم دیده شده اند، سنجش وار اشاره خواهد کرد و در فرجام، نکته ای نو را درباره تاریخ گذاری این کاسه های ارزشمند سیمین ساسانی پیشکش خوانندگان خواهد نمود. نگارنده در سنجش میان این کاسه ها، با کشیدن دیوارکی آشکار میان نگاره های آن ها، «موضوع فصلی برگزار شدن» این صحنه های رامشگری را یادآور خواهد شد. در این تفاوت گذاری فصلی، به برگزاری مراسم خنیاگری در فصل زمستان و بهار (یا تابستان) تمرکز خواهد کرد.

    کلیدواژگان: دوره ساسانی، کاسه سیمین موزه ملی ایران، نگاره رامشگران، کولی های هندی، دریای پارس
  • محسن جاوری* صفحات 109-133

    گستره ایران فرهنگی با توجه به شواهد تاریخی، بقایای باستان شناختی و ویژگی های فرهنگی، مانند: زبان، آداب و رسوم محدوده ای وسیع را شامل می شود که از آسیای مرکزی تا بخش هایی از شبه قاره هند گرفته تا قفقاز و آسیای صغیر و سراسر خاورمیانه و بخش هایی از شمال آفریقا را دربر می گیرد. افزون بر تسلط و نفوذ سیاسی، تجارت و بازرگانی نیز درکنار کارکرد اقتصادی خود نقش مهمی در انتقال فرهنگ، علوم و فنون از ایران به سایر نقاط را برعهده داشته اند؛ در همین راستا، قطعاتی از تزیینات کاشی شامل: زرین فام، تک رنگ های فیروزه ای و لاجوردی، چلیپایی و خشتی کتیبه دار و لاجوردینه در بندر قلهات طی بررسی باستان شناسی هیات ایرانی در زمستان 1386ه‍.ش.، به دست آمد که مصادیقی روشن در این زمینه محسوب می شوند. فن پیچیده و پر رمز و راز زرین فام یکی از مصادیقی است که حضور آن در مناطق دیگر، مصداق بارز نفوذ فرهنگ و هنر ایران در آن محدوده است. آثار باقی مانده زرین فام اعم از انواع کاشی و سفال، رواج استفاده از این فن در محدوده ایران طی دوره های سلجوقی و ایلخانی را نشان می دهد. نمونه های تحت مطالعه در این مقاله به عنوان دورترین مکان به کارگیری این عنصر تزیینی نسبت به موطن خود ایران، در بندر باستانی قلهات در عمان از اهمیت خاصی برخوردار است. بندر باستانی قلهات در عمان یکی از سرزمین هایی است که بخشی از تاریخ آن مرهون حضور عنصر ایرانی در آنجاست، حضوری که براساس شواهد تاریخی، هم زمان با ابتدای دوره تاریخی ایران، یعنی دوره هخامنشی آغاز شده و قرن ها ادامه یافته است. در این مقاله برآنیم تا ضمن معرفی این بندر باستانی به این پرسش که، تزیینات کاشی به دست آمده از بررسی باستان شناسی هیات ایرانی در قلهات چگونه تبادل تجاری میان ایران و این بندر تایید می نماید (؟) و این پرسش که این کاشی ها از کدام مراکز تولیدی به عنوان یک کالا به آنجا تجارت شده است (؟)، را به بحث بگذاریم. این پژوهش از نوع توصیفی تاریخی است و با رویکرد باستان شناسی برمبنای شواهد و بقایای حاصل از بررسی سطحی و مطالعات کتابخانه ای شامل رجوع به متون تاریخی و سایر منابع به دنبال پاسخ به پرسش تحقیق است. در نتیجه این تحقیق مشخص شد کاشی های گوناگون موجود در قلهات در قالب کالاهای تجاری از دو مرکز کاشان در مرکز ایران و کرمان به قلهات حمل و در بناهای موردنظر نصب شده اند.

    کلیدواژگان: بندر قلهات، بی بی مریم، کاشی زرین فام، هیات باستان شناسی ایرانی، کاشان
  • سودابه معموری*، مرضیه منصوری زاده، حسن اکبری صفحات 135-156

    مجموعه بناهای گمرکات حاشیه خلیج فارس در استان بوشهر در اواخر دوره قاجاریه و اوایل دوره پهلوی اول ساخته شده اند. این بناها شباهت زیادی به هم دارند. تمام این بناها از لحاظ معماری به صورت یک شکل ساخته شده اند. تمامی این ساختمان ها دارای دو طبقه و منطبق برهم هستند. معماری این بناها برگرفته از سبک معماری نیمه دوم قرن 18 و 19 م.، مغرب زمین است، این سبک به عنوان نمادی از تجدد وارد معماری ایران شد و معماری ایران را به شدت تحت تاثیر قرار داد؛ البته این تاثیر در سال های پایانی دوره قاجار به مراتب بیشتر از سال های ابتدایی است. به وجود آمدن گمرکات در حاشیه خلیج فارس از بندر دیر گرفته تا آخرین خط ساحلی و ایجاد ارتباطات این گمرکات با دیگر کشورها به خصوص انگلستان نیاز به تلگراف خانه را ایجاب می کرده است. تلگراف خانه ها نیز در نزدیکی هر یک از این گمرکات ساخته شده است. ایجاد تلگراف خانه برای در جریان قرارگرفتن مسایل و امور تجاری، ادارای و سیاسی بوده است. هدف از این پژوهش، آشنایی با تاریخچه شکل گیری و بررسی گمرکات استان بوشهر است؛ و پرسش اصلی این پژوهش نیز این است که، ویژگی های معماری این سازه ها چیست؟ با بهره گیری از روش پژوهش تاریخی و با مطالعات کتابخانه ای سعی شده است اطلاعات لازم درباره موضوع پژوهش گردآوری شود و شناخت کافی نسبت به گمرکات و تلگراف خانه های استان بوشهر حاصل شود. هم چنین از روش میدانی جهت بررسی نمونه گمرکات در استان بوشهر استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهند که روابط تجاری و سایر ارتباطات بوشهر با کشورهای مختلف، منجر به شکل گیری گونه های مختلف معماری، ازجمله معماری گمرکات در این استان شده است که متفاوت با معماری بومی بوشهر است.

    کلیدواژگان: تلگراف خانه، گمرکات، بوشهر، قاجاریه
  • علی هژبری* صفحات 157-193

    بخش اعظمی از ایران در مناطق خشک قرار گرفته است، به همین دلیل از گذشته های دور تدابیر گوناگونی برای مدیریت آب و به خصوص آب های سطحی انجام شده است. آب و هوای خشک، کمبود ریزش باران، فصلی شدن آب رودخانه ها و خشک شدن تدریجی رودها، زمینه ساز اندیشه ذخیره آب به صورت بند و قنات و آب انبار در ذهن انسان گردید. آب انبارها بسته به شرایط اقلیمی و اجتماعی هر منطقه، طراحی متفاوتی دارند، هم چنین معماری چنین بناهایی در مناطق مختلف تحت تاثیر معماری محلی قرار گرفته است. مدیریت بهینه نزولات جوی اندک در چند روز از سال در منطقه ای که به دلیل بافت زمین شناسی سفره های آب زیرزمینی ناچیز و شوری دارد، نشانه نبوغ ساکنان فلات ایران برای ذخیره سازی آب بود. با پیشرفت این سنت، به خصوص در طی ادوار اسلامی بر تعداد استقرارگاه های منطقه افزوده شد؛ ازجمله سازه های ذخیره آب، یکی آب انبارها بوده که در مسیر سیلاب ساخته می شدند تا آب های سطحی پس از باران به آن ها هدایت شده و جهت مصارف مختلف استفاده شود. پرسش این است که، با توجه به کم آبی منطقه آیا می توان با احیاء فنون گذشته به بازسازی این سازه به صورت امروزی پرداخت؟ با توجه به میزان بارندگی اندک اما سیل آسای جنوب کشور، برکه ها علاوه بر تامین بخش مهمی از آب ساکنان، حکم سیل گیر را دارند و با یک باران در پایان فصل تابستان و چند بارش در فصل زمستان تمامی چندین هزار برکه جنوب کشور پر می شوند. اما با وابستگی این مناطق به آب سدها علاوه بر فشار به منابع آبی کشور، این سنت تاریخی رفته رفته رو به فراموشی است. با این وصف، از نتایج حاصل در این پژوهش این است که با اتکاء به آمار به نظر می رسد احیاء برکه ها -با حمایت های دولتی و با طراحی امروزی از الگوهای تاریخی- امکان تامین آب برای ساکنان منطقه فراهم خواهد آمد.

    کلیدواژگان: برکه، آب انبار، دوره اسلامی، فارس، هرمزگان
  • سید بنیامین کشاورز* صفحات 195-215

    از زمان شکل گیری راه موسوم به ابریشم، مسیر فوق رابط اصلی شرق و غرب آسیا بود که در خشکی و دریا پیش می رفت. با شروع عصر استعمار روند جهانی شدن آغاز گردید و مسیر و عملکرد ارتباطات تحول بسیاری کردند، امری که در قرن نوزدهم میلادی به اوج خود رسید و ارتباط نزدیک ایران و ژاپن امکان پذیر شد. درواقع مراکز تجاری دو کشور صاحب پیشینه ای از دوره های پیشتر بودند، اما با اقتضاهای جدید، شرایط جدیدی نیز به وجود آمد. در این راستا پرسش پژوهش حاضر آن است که کدام ناحیه ها یا بنادر ژاپن و ایران در قرن نوزدهم میلادی برای حمل ونقل مواد فرهنگی مورد استفاده تجارت خارجی به کار رفتند و آیا ناحیه های تعیین شده دارای پیشینه بودند و چه عواملی بر ارتباط تجاری تاثیرگذار بوده اند. فرضیه پژوهش آن است که محصولات نوع ساسانی و صفوی درواقع گویای موقعیت سیاسی ژاپن و نقش تجاری دیگر ملل است تا آن که نمایشی از ارتباط ایران و ژاپن باشند. با این وجود بررسی پیشینه روابط، مناطقی را در ژاپن نشان می دهند که مراکز اصلی تجارت دولتی بودند که همانا بنادر اساکا و کوبه به سوی حوضه کیوتو و نارا، بندر ناگاساکی و بنادر حوضه خلیج کاناگاوا هستند که در قرن نوزدهم میلادی نیز نقش مشابهی ایفا کردند تا تجارت از بنادر بوشهر، لنگه و عباسی ایران امکان پذیر باشند؛ هرچند پیش از قرن نوزدهم میلادی تجارت موردنظر همیشه تحت تاثیر فرهنگ بسته ژاپن قرار داشته، ولی در عصر جدید به دلیل فشار امپریالیسم و روند مدرنیزم دروازه ها گشوده شده و محصولات استراتژیک چون تریاک به قلمروی امپراتوری ژاپن وارد شدند.

    کلیدواژگان: ژاپن، ایران، جهانی شدن، دوره قاجار، دوره میجی
|
  • Sepehr Zarei* Pages 7-32

    One of the key issues of the Paleolithic archaeology is pathways and expansion routes of Pleistocene human populations into Asia. Recent discovered Paleolithic sites in the southern coasts and hinterlands of Iran, indicate the importance of these zones in the Pleistocene human dispersals. The 1977 joint French-Iranian geological survey carried out by Thibault, Dufaure, Mercier and Kadjar, gave rise to one of the important contributions to Paleolithic knowledge on the northern coastline of the Persian Gulf and the Oman Sea in pre-revolutionary years. During this survey, remarkable lithic assemblages were collected above a sequence of successive pediment surface, but unfortunately, the final report of Paleolithic finds, was never published. The lithic collections kept at the Paleolithic Department of National Museum of Iran. In this paper, the techno-typological characteristics of this collection is presented. The most prominent feature of this collection is the core-flake industry of the Lower Paleolithic; although we are not sure about the Acheulian evidence. The Middle Paleolithic artifacts in the collections are defined by Levallois debitages, discoid/semi-centripetal cores, and scrapers on flakes, especially transverse and oblique scrapers; however, it is not enough to attribute these finds to the Mousterian culture. The low frequencies of the blades and the lack of bladelets make it difficult to draw conclusions about the Upper/Epipaleolithic industries. The small number of blades and the presence of single platform blade/bladelet core, as well as a truncated blade, are possible evidence of Upper/Epipaleolithic presence in these assemblages. These assemblages can be considered as a new insight into technological behavior of Pleistocene hunter-gatherers in this poorly known part of the Iranian plateau. They show the high capacity of northern shores and littoral of the Persian Gulf and Oman Sea for Pleistocene archaeological studies, and a notable place to test hypotheses such as Out-of-Africa and coastal expansions.

    Keywords: Persian Gulf, Oman Sea, Pleistocene Archaeology, Paleolithic, Lithic industries, Coastal Dispersal
  • MohammadHossein Azizi Kharanaghi* Pages 33-51

    Archaeological studies on the northern coasts of the Persian Gulf are in the early stages. Although such studies have been started in this area for decades, long interruptions have led to a lack of reliable results. This issue is more acute in the prehistoric period. Limited research results publication has also increased this problem. Although archeological surveys have been done well in Bushehr province, unfortunately, the results of those studies have not been published well. Studying on the northern coasts of the Persian Gulf is not just a research topic today; it is a research duty. Archaeological studies conducted in this region have shown that at least from seven thousand years ago, people who live on the land of Iran have been settled on the northern coasts of the Persian Gulf and had the opportunity to use the sea; although in the early periods this settlement was seasonal; but according to the new evidence of mud-brick architecture at Toll-e Suzo, villages and then permanent cities have been created in this region since the fourth millennium BC, and in the historical and Islamic period, these areas have been completely inhibited. In addition to the food supply, the sea has been playing an important role in trade relations since the Fifth/ fourth millennium BC, which should be considered in archaeological studies of the region. Toll-e Suzo, which is located in Genaveh district, Bushehr Province, is one of the prehistoric sites of the region, which, according to the cultural evidence identified from the excavation in the stratigraphic trench, has been settled from the middle of the fifth millennium to the end of the fourth millennium BC. The inhabitants of this area have been in contact with the interior of the Fars cultural region and southwestern Iran and have also access to marine resources.

    Keywords: Persian Gulf, Archaeological Excavation, Toll-e Suzo, Middle Bakun Period, Lapuei Period
  • Daniel T. Potts* Pages 53-73

    In recent years the Achaemenid sites in the Borazjan area have attracted a great deal of attention and their identification with Elamite Tamukkan/Greek Taocê has been widely accepted. Aside from the architectural interest of these sites, however, their location along what later became an important route linking the Persian Gulf and the Iranian plateau is significant. Whether travelling between the Persian Gulf coast and Shiraz, or the earlier Achaemenid capitals (Pasargadae and Persepolis), Borazjan represents the first stage for travellers moving along this route. This study examines some of the logistical aspects of travel between Borazjan and the highlands, as well as the climatic extremes experienced by travellers during much of the year. The difficulties of traversing the route are illustrated with selections from 19th and early 20th century travellers accounts. The advantages of commencing or ending the journey at Shif, as opposed to Bushehr, are discussed with reference to numerous examples. The importance of mules as pack animals along the route is emphasized. Finally, the implications of the evidence marshaled for the burgeoning field of sensory studies are underscored.

    Keywords: Persian Gulf, Borazjan, Elamite, Achaemenid, Tamukkan, Travellers
  • Armin Sheikhi, Morteza Hessari*, Mossayeb Amiri Pages 75-94

    Pottery can perhaps be considered one of the most important data found in archaeological excavations in order to help clarify the unknowns of any ancient site and answer questions. This data shows one important part of human interactions in the past. By examining this data, various approaches are available to archaeologists, the prerequisite of which is to be purposeful and act correctly in pottery typology. By studying the pottery of the Parthian period of the and the spread of its types in the Persian Gulf, one of the hand, the cultural expansion of the Parthians in the south of Iran an on the other hand due to its geographical expansion in the south of the Persian Gulf, the seafaring of the Parthians in the northern and southern coasts of the Persian Gulf. The purpose of writing this article is to investigate the types of Parthian pottery in the south of Iran and to document the cultural connections between the settlements in the north and south of the Persian Gulf , then to present a picture of seafaring in the Persian Gulf and the cultural expansion of the Parthians in the Arabian Peninsula. In this article, the Parthian pottery types of the Tom-Maron will be analyzed and classified based on the archeological excavation documents of the area. The most important question in this research is the pottery characteristics of the Parthian period of the Tom-Maron, then we are looking for the question that the cultural development of the Parthian period based on the findings of the Tom-Maron was formed under what factors? This research clearly showed that based on the method of making the color of the body and the paste, 10 types of Parthian pottery can be classified in Tom-Maron. The species identified with the sites of the coasts and islands of the northern Persian Gulf, such as Qeshm Island, Makran regions, and also the southern coasts of the Persian Gulf, such as the Maliha site, form a cultural domain.

    Keywords: Pottery of the Parthian, Rodan Plain, Tom-Maron, Persian Gulf
  • Daryoosh Akbarzadeh* Pages 95-108

    Sasanian Silver Bowl at the National Museum of Iran, known as the “dancer-musicians scene”, has been one of the museum’s most archaeological works for the past sixty years. According to Ali Sami, this bowl was purchased in 1334 (1955); it is attributed to the north of Iran (Kelardasht of Mazandaran). The palm-shaped head of this bowl shows four dancer-musician-singers with four different well-known musical instruments as well as a figure of a pheasant in the center. In all previous scholarly works, as well as in the many exhibitions in which this bowl has been displayed, this work has been referred to as the motif of the “female dancers-musicians”. However, doubtful interpretations of musical instruments of the motif can be found in the same scholarly works. Obviously Iranian scholars to the internally held exhibitions have followed previously mentioned works. The author will first challenge the “femininity” of these four dancer-musician-singers and will testify the view that three of them are only masculine. Secondly, I will present a new proposal to the readers with a different interpretation of these Iranian music instruments. Also, the author considers this bowl to probably be a heritage from the Persian Gulf (southern, not northern Iran). Furthermore, I will also focus on the identity of these dancer-musicians in such a musical group scene as “Indian gypsies” or at least inspired by such a musical style. The author will also refer to two other lesser-known similar bowls of the Museum. Meanwhile, the author will present a new perspective on the date of this silver object which is based on its motif details and two more Silver Works at the National Museum of Iran. In this comparative study, I will draw a line between the three motifs (of the bowls, especially two of them) based on the two seasons of “winter and spring (or summer)”!

    Keywords: Sasanian Silver Bowl, National Museum of Iran, Musician-dancers Scene, Kelardasht, India Gypsy, Persian Gulf
  • Mohsen Javeri* Pages 109-133

    Cultural Iran according to historical evidences, archaeological remains and cultural features such as language, ceremonies and customs, it covers a wide range from Central Asia to parts of the Indian subcontinent to the Caucasus and Asia Minor and throughout the Middle East and parts of the north of Africa. Throughout the history of the governments that ruled the Iranian plateau, at certain points in time have dominated a large part of the ancient world that, while political domination, have left their cultural influence directly and indirectly in various aspects in these realms and areas. These effects on the mentioned areas are so deep that they can be considered as part of the cultural Iran. Material evidence of this influence and cultural influences can be found in the material remains left in the form of cities, as well as the character of buildings, ancient hills and historical sites and their dependent effects related to them, including the formation and patterns of pottery, architectural decorations, as well as cultural influences such as language, clothing, customs, and mythology. In this regard, trade and exchange in the form of transfer of artificial products from Iran to other lands also has a particular importance. In this regard, some pieces of tile decorations in Qalhat site were obtained during the archeological survey of the Iranian mission, which are clear examples in this field. The ancient port of Qalhat in Oman is one of the lands that owes part of its history to the presence of the Iranian element there; According to evidences, the presence began at the beginning of the historical period of Iran, ie the Achaemenid period, and has continued for centuries. In this article, we are going to introduction this ancient port to answer the question that tile decorations obtained from the archeological survey of the Iranian mission how confirm the trade and cultural exchange between Iran and this port ? Another question is: from which center or tile production center in Iran have been these tiles traded? This research is descriptive historical type and seeks to answer the research question with an archaeological approach based on evidences and remains from survery and library studies, including refering to historical texts and other sources.

    Keywords: Qalhat Island, Bibimarim, Zarinfam Tile, Iranian Archaeological Board, Kashan
  • Soudabeh Maamouri*, Marzieh Mansoorizadeh, Hassan Akbari Pages 135-156

    The customs buildings complex at the Persian Gulf in Bushehr Province was built at the end of the Qajar era and the beginning of the Pahlavi era. These buildings are very similar. All these buildings are architecturally built in the same way. All these buildings have two floors and match each other. The architecture of these buildings is derived from the architectural style of the second half of the 18th century and 19th century of the West. This style entered Iran’s architecture as a symbol of modernity and strongly influenced Iranian architecture. It has to be mentioned that this influence was much greater in the last years of the Qajar era compared to its first years. By using the historical research method and library studies, it is tried to collect the necessary data about the research subject and obtain adequate understanding of the customs and telegraph offices in Bushehr Province.

    Keywords: Telegraph Offices, Customs, Bushehr Province, Qajar Era
  • Ali Hozhabri* Pages 157-193

    A large part of Iran is located in dry areas, for this reason, various measures have been taken for water management, especially surface water. Dry weather, lack of rainfall, seasonality of river water and gradual drying of rivers, created the idea of water storage in the form of dams, aqueducts and cisterns in the human mind. The cisterns have different designs depending on the climatic and social conditions of each region. Also, the architecture of such buildings in different regions has been influenced by local architecture. Optimum management of low rainfall in a few days of the year in an area that due to the geological texture of the underground water table is insignificant and salty was a sign of the genius of the inhabitants of the Iranian plateau for water storage. With the progress of this tradition, especially during Islamic periods, the number of settlements in the region increased. One of the water storage structures is the cisterns, which were built along the flood path so that the surface water is directed to them after the rain and used for various purposes. The question is, considering the scarcity of water in the region, is it possible to restore this structure in a modern way by reviving the past techniques? Due to the low but heavy rainfall in the south of the country, the ponds, in addition to providing an important part of the residents’ water, also act as floodgates, and with one rain at the end of the summer season and a few rains in the winter season, all the thousands of ponds in the south of the country are filled. But with the dependence of these areas on the water of the dams, in addition to the pressure on the country’s water resources, this historical tradition is gradually being forgotten. However, from the results of this research, based on the statistics, it seems that the restoration of the ponds -with government support and with a modern design based on historical patterns- will provide the possibility of water supply for the residents of the region.

    Keywords: Barka, Ab-Anbar, Islamic Period, Fars, Hormozgan
  • Seyed Benyamin Keshavarz* Pages 195-215

    Since the formation of the Silk Road, the route has been the main route between East and West Asia. With the beginning of the age of colonialism, the process of globalization began and so direction-function of communication evolved greatly, which reached its peak in the nineteenth century and the close relationship of Iran-Japan became possible. the question of the present article is which areas or ports of Japan and Iran in the nineteenth century were used foreign trade, did the designated areas had a history and what factors affected trade. answer is that the products of the Sassanid and Safavid types reflect the political position of Japan and the trade role of other nations rather than a demonstration of the Iran-Japan relationship but in 19th century because of Imperialist pressure and needs of global trade this drastically changed .A historic review of this relationship reveals areas in Japan that were the main centers of state trade, such as the ports of Osaka and Kobe to Kyoto and Nara plains, the port of Nagasaki, and the ports of Kanagawa Bay specially Yokohama, which all of them played a similar & synchronized role in the 19th century to make trade possible from the ports of Bushehr, Lenge and Abbasi in Iran and even because of Opium trade it expanded to Taipei too. So before nineteenth century the trade in question was always influenced by the culture of closeness in Japan, but in the new era due to the pressure of imperialism and the trend of modernism gates were opened and strategic goods such as Opium exported from Iran to Imperial Japan. In order to achieve the above, artifacts and written sources along with the analysis of geographical data by using a socio-historical approach have been used.

    Keywords: Japan, Iran, Globalization, Qajar Era, Meiji Era