فهرست مطالب

مدیریت بهره وری - پیاپی 61 (تابستان 1401)

نشریه مدیریت بهره وری
پیاپی 61 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • الفت گنجی بیدمشک، محمد مهرآیین*، کیمیا غفاری صفحات 23-49

    اندازه گیری میزان موفقیت اجرای مدیریت دانش به دلیل مزایای بلندمدت و غیرمستقیم آن در سازمان های عمومی دشوار است. ازاین رو، اندازه گیری میزان بلوغ مدیریت دانش به عنوان راهکاری برای ارزیابی موفقیت اجرای مدیریت دانش در این سازمان ها مطرح می شود. پژوهش حاضر بر آن است تا چارچوبی برای سنجش میزان بلوغ مدیریت دانش در سازمان های عمومی ارایه دهد. بدین منظور، طی یک فرآیند چهار مرحله ای پس از شناسایی ابعاد هفت گانه بلوغ مدیریت دانش و تایید آنها به کمک تحلیل عاملی تاییدی از شبکه های عصبی مصنوعی برای بررسی میزان اهمیت هر یک از ابعاد استفاده شده است. در ادامه، بر اساس موقعیت هر یک از ابعاد در ماتریس تحلیل اهمیت- عملکرد و بررسی میزان شکاف میان وضعیت موجود و مطلوب هر یک از آنها، سطح بلوغ مدیریت دانش برای هر یک از ابعاد مشخص گردیده است. مطابق با نتایج پژوهش، ابعاد رهبری، فرهنگ سازمانی و فرآیندهای مدیریت دانش در وضعیت مناسبی قرار داشته اند، درحالی که ابعاد منابع انسانی، ساختار سازمانی و استراتژی مدیریت دانش مستلزم بهبود بوده اند. بعد فناوری اطلاعات و ارتباطات تنها بعدی است که انجام تعدیل فعالیت ها در آن ضروری بوده است. همچنین، نتایج نشان داده است که بعد رهبری در سطح بهینه شده، ابعاد فرهنگ سازمانی و فرآیندهای مدیریت دانش هر دو در سطح بهبودیافته و مدیریت شده، بعد منابع انسانی در سطح تعهد، دو بعد ساختار سازمانی و استراتژی مدیریت دانش در سطح استقرار و تمرکز، و در پایان بعد فناوری اطلاعات و ارتباطات در سطح ابتدایی و تک نگری از بلوغ مدیریت دانش قرار داشته اند.

    کلیدواژگان: بلوغ مدیریت دانش، سازمان های عمومی، شبکه عصبی، ماتریس تحلیل اهمیت- عملکرد
  • رحیم رضائی بنفشه، مسعود کسائی*، علیرضا موتمنی صفحات 51-73

    هدف اصلی تحقیق حاضر طراحی مدل احیای شرکت های راکد و نیمه فعال تولیدی و صنایع غذایی کوچک و متوسط استان اردبیل است، بدین منظور با مرور پیشینه و مصاحبه با خبرگان از طریق روش دلفی فازی در ابتدا مولفه های تاثیرگذار بر احیای این شرکت ها شناسایی گردید که 97 مولفه به دست آمدند. سپس براساس تحلیل عاملی اکتشافی به بررسی رابطه میان مولفه ها اقدام شد. بدین منظور عوامل در 10 بعد تعیین و به واسطه تبیین رابطه بین مولفه ها و ابعاد با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی نسبت به رتبه بندی ابعاد براساس نظرات خبرگان به تعداد 48 نفر از مدیران و کارشناسان عالی رتبه صنایع کوچک و متوسط غذایی در استان اردبیل اقدام گردید. نتایج به ترتیب نشانگر اولویت عوامل اقتصادی، عوامل مرتبط با تامین زیرساخت، عوامل مرتبط با فرآیندهای تحقیق و توسعه، عوامل مربوط به مشکلات مالی، عوامل حقوقی و قضایی داشته و عوامل ناشی از اثرات تحریم، عوامل مربوط به بازار، وضع قوانین محل کسب وکار، عوامل سازماندهی مدیریت و کارکنان و عوامل اجتماعی و فرهنگی در اولویت های بعدی قرار داشتند. در با توجه به اهداف تحقیق به خوشه بندی صنایع غذایی فعال در استان اردبیل براساس مستندات موجود پرداخته شد که با توجه به نتایج، صنایع مربوط در پنج خوشه قرار گرفتند، بر مبنای خوشه بندی موجود و با استناد به عوامل مهم احیا شناسایی شده در شرکت های کوچک و متوسط، اقدام به تعیین ضریب تاثیر هر مجموعه عوامل در هر خوشه با استفاده از روش رگرسیون چند متغیره شد و درنهایت مدل احیای مناسب برای هر خوشه شناسایی و ارایه گردید.

    کلیدواژگان: افول شرکت ها، احیاء شرکت، صنایع غذایی کوچک و متوسط
  • مهدی مطهری، ایرج سلطانی*، حمید دوازده امامی صفحات 75-95
    یکی از عوامل کلیدی بقای دولت ها در جهان امروز ارتقای پیوسته مدیریت عملکرد در این سازمان ها است به نحوی که سازمان های دولتی هرچه در زمینه نوآوری مدیریت عملکرد از حیث پاسخگویی به نیازهای مختلف اجتماع غنی تر عمل نمایند اسباب ایجاد رشد و کمال توسعه سازمانی را فراهم خواهند نمود. الگویی در زمینه مدیریت عملکرد اجتماعی در سازمان های دولتی وجود نداشت، لذا این پژوهش با هدف طراحی الگوی توصیف شده انجام گردید. پس از تایید مدل با استفاده از تکنیک دلفی و بهره گیری ازنظر خبرگان در دو دور رفت وبرگشت با اجماع بیش از 80 درصد، مدل ارایه گردید، درنهایت 10 بعد اصلی،39 مولفه به عنوان گویه های مدل استخراج گردید. سپس توسط 16 نفر از خبرگان علمی و دانشگاهی آزمون شد و مورد تایید قرار گرفت. تحقیق حاضر ازنظر هدف توصیفی و ترکیبی، از نظر نتیجه، کاربردی و از نظر نوع داده ترکیبی (کمی و کیفی) است. جامعه هدف تحقیق سازمان های اداری نظام دولتی مستقر در شهرستان نجف آباد اصفهان بود. بخش کمی به وسیله، 94 پرسشنامه محقق ساخته از مدیران عالی و ارشد دستگاه های اجرایی تکمیل و جمع آوری شد. درنهایت برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار SPSS و Smart_PLS استفاده شد. بار عاملی تمامی گویه ها بالاتر از 4/0 به دست آمد. لذا پایایی مدل از وضعیت مطلوبی برخوردار بود. هدف پژوهش ارایه مدلی برای سازمان های دولتی است که سبب تاب آوری در پاسخگویی اجتماعی و تعالی سازمان های دولتی در بهره وری بوده است.
    کلیدواژگان: سازمان های دولتی، عملکرد، عملکرد اجتماعی، مدیریت عملکرد
  • علیرضا امینی، ریحانه دری گیو، مریم احمدی زهرانی* صفحات 101-138
    شناخت و مدیریت عوامل موثر بر بهره وری کارکنان از اهمیت بسزایی برخوردار است. باوجوداین، مورد بررسی چندانی قرار نگرفته است. از طرفی دورکاری به عنوان یکی از عوامل موثر بر اقتصاد جهانی، موضوعی است که امروزه توجه اندیشمندان را به خود جلب است و اهمیت آن در زمان شیوع بیماری کووید 19 جای بحث فراوان دارد. به همین منظور هدف اصلی این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر بهره وری کارکنان به صورت دورکاری در دوران بیماری کووید 19 است. پژوهش حاضر شامل دو بخش کیفی و کمی است. بدین منظور بخش کیفی با بررسی ادبیات تحقیق و مروری نظام مند بر مطالعات و با استفاده از روش دلفی فازی عوامل موثر بر ارتقای بهره وری کارکنان دورکاری در قالب مدلی با 7 بعد و 21 شاخص استخراج شد که این هفت بعد عبارتند از: عوامل فیزیولوژیکی و روان شناسی، عوامل اجتماعی، عوامل سازمانی، عوامل فناورانه و عوامل موقعیتی مرتبط با محیط کار. در بخش کمی 35 نفر از کارشناسان شرکت کارگزاری تدبیرگران با استفاده از پرسشنامه خبره محور طراحی شده، پس ازآن به منظور تبیین و ارزیابی وزن عوامل و روابط میان آنان از تکنیک بهتری-بدترین فازی و از رویکرد دیماتل فازی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که عوامل فیزیولوژیکی دارای بیشترین اهمیت و عوامل فناورانه دارای کمترین اهمیت در میان عوامل اصلی و میزان تاثیر وضعیت جسمی و جنسیت کارکنان دارای بیشترین اهمیت و کیفیت کار دارای کمترین اهمیت در میان شاخص های فرعی دارند.
    کلیدواژگان: بهره وری کارکنان دورکاری، دورکاری، تکنیک بهتری-بدترین فازی، تکنیک دیمتل فازی، بیماری کووید 19
  • سید موسی خادمی*، میرزاحسن حسینی، محمدمهدی پرهیزگار، فهیمه عسگری صفحات 139-165
    تحقیق حاضر با هدف طراحی مدل برندسازی در تولید اجتماعی در جهت بهبود عملکرد صنعت پوشاک داخلی انجام شده است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، توسعه ای و از لحاظ نوع روش، توصیفی- اکتشافی است. داده های کیفی مورد نیاز از طریق مصاحبه گردآوری شده است. تعداد مشارکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری نظری، 20 نفر از فعالان عرصه تولید اجتماعی در صنعت پوشاک داخلی بوده است. جهت طراحی مدل برندسازی در تولید اجتماعی در جهت بهبود عملکرد صنعت پوشاک داخلی از استراتژی گراندد تیوری با رهیافت استراوس و کوربین استفاده شده است. بر اساس نتایج کدگذاری باز و محوری، عوامل شبکه های ارتباطات، پویایی صنعت، اهداف و انگیزه های برندسازی، انجمن های تولید اجتماعی و حمایت های بالادستی، از جمله عوامل علی می باشند. ظرفیت های مشارکت، توسعه برند، بسترهای حقوقی و قانونی، ساختارسازمانی چابک، ظرفیت های آموزشی برندسازی و قابلیت های ایده پردازی در برندسازی، در دسته الزامات قرارمی گیرند. چالش های مالکیت حقوقی، چالش های مدیریتی، چالش های برنامه ریزی و تحولات غیرقابل پیش بینی، از جمله عوامل مداخله گر محسوب می شوند. همچنین، تولید سفارشی، بهبود کیفیت خدمات، بهبود روابط با بازار هدف، توسعه فعالیت های پژوهشی در زمینه برند، افزایش چابکی سازمان، توسعه ایده ها در جهت افزایش قدرت برند، توسعه شبکه های مشارکت و ادغام تولیدکنندگان اجتماعی خرد از جمله مهمترین راهبردها هستند. کاهش هزینه ها، افزایش سودآوری، برنامه ریزی بهینه و توسعه کانال های ارتباطات ازجمله مهمترین پیامدهای مدل پژوهش می باشند.
    کلیدواژگان: برندسازی، تولید اجتماعی، صنعت پوشاک داخلی، گراندد تئوری
  • اکبر عبدالحسین زاده، علی محمد امیر تاش*، علی محمد صفانیا، عباس خدایاری صفحات 167-188
    هدف اصلی این تحقیق، آزمون مدل مفهومی رابطه علی سکوت سازمانی با بهره وری با نقش میانجی گری امنیت شغلی در استادان تربیت بدنی دانشگاه های آزاد شمال غرب کشور با تاکید بر مقایسه دیدگاه استادان رسمی و حق التدریسی است. روش پژوهش توصیفی - همبستگی و به لحاظ هدف کاربردی است. جامعه آماری تحقیق، شامل استادان تربیت بدنی دانشگاه های آزاد شمال غرب کشور می باشد. تعداد نمونه بر اساس جدول مورگان 320 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی تعیین شده است. در تحقیق حاضر از پرسشنامه (داشچی و کمال اوغلو) برای سکوت سازمانی (این پرسشنامه برای اولین بار در کشور مورد اعتبارسنجی و استانداردسازی قرار گرفته است) همچنین از پرسشنامه (نیسی و همکاران) برای امنیت شغلی و پرسشنامه (آچیو) برای بهره وری استفاده شد که میزان آلفای کرونباخ به ترتیب 0/84، 0/86 و0/91 به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار PLS-SMART بهره گرفته شد. یافته های تحقیق نشان داد که بین سکوت سازمانی با امنیت شغلی (T=14.646, Z=-0.724) و بهره وری (T=11.956, Z=-0.749) رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. از سوی دیگر نیز می توان نتیجه گرفت که بین سکوت سازمانی و بهره وری استادان تربیت بدنی دانشگاه های آزاد شمال غرب کشور با نقش میانجی گری امنیت شغلی رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. (T=2.098*14.646, Z=-0.724*0.215) همچنین براساس نتایج تحقیق دیدگاه های استادان حق التدریسی و استادان رسمی دانشگاه های آزاد شمال غرب کشور در تاثیر سکوت سازمانی بر بهره وری به شکل معنی داری متفاوت است. (F=8.253, P<0.05)
    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، امنیت شغلی، بهره وری سازمان
  • عظیم ثابت، وجه الله قربانی زاده*، احمد ودادی صفحات 189-215

    مدیریت کردن ریسک های منابع انسانی به عنوان یک رویکرد قابل بحث برای رشد مداوم شرکت های تامین سرمایه مطرح شده است. ازاین رو شرکت ها باید بتوانند با شناسایی و ارزیابی ریسک های موجود، آنها را به گونه ای مناسب مدیریت نمایند. پژوهش حاضر با هدف تدوین مدلی برای مدیریت ریسک های منابع انسانی در شرکت های تامین سرمایه با رویکردی جهت ارتقای عملکرد سازمان اجرا شده است. روش تحقیق به صورت کیفی و مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد است. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه های نیمه ساختاریافته استفاده شد و تجزیه وتحلیل اطلاعات به روش استراوس و کوربین انجام گرفت. نمونه گیری به روش هدفمند انجام شد. مطابق با الگوی نظام مند نظریه داده بنیاد، خبرگان و مدیران باسابقه در شرکت های تامین سرمایه برای جامعه آماری انتخاب شدند. نتایج تحلیل داده های به دست آمده از مصاحبه ها طی فرایند کدگذاری باز، محوری و انتخابی، به ایجاد مدل مدیریت ریسک منابع انسانی بر مبنای نظریه پردازی داده بنیاد منجر شد. درنهایت، الگویی برای مدیریت ریسک های منابع انسانی در شرکت های تامین سرمایه شناسایی شد. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که برای موفقیت مدیریت ریسک های منابع انسانی در شرکت های تامین سرمایه، مدیران بایستی به کلیه مقوله ها و زیرمقوله های شناسایی شده در این پژوهش به دقت توجه کنند و در خصوص هر یک از آنها اطلاعات لازم و کافی داشته باشند. بعلاوه این پژوهش لزوم توجه به مدیریت ریسک های منابع انسانی برای توسعه شرکت های تامین سرمایه را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: ریسک، منابع انسانی، مدیریت ریسک های منابع انسانی، تامین سرمایه
  • نجف قراچورلو*، جاوید قهرمانی نهر صفحات 217-241
    ساده ترین توصیف بهره وری انجام درست کار است. بهره وری می تواند از ابعاد مختلف مثل بهره وری انرژی، سرمایه، نیروی انسانی، تجهیزات و... مورد بررسی قرار گیرد. بهره وری منابع انسانی یکی از مهم ترین ابعاد آن بوده و به کارگیری صحیح سایر منابع نیز درگرو بهره ور بودن آن است. شناسایی و توصیف شاخص های بهره وری در ابعاد مختلف از قدم های اساسی مدیریت بهره وری می باشد. این امر در سازمان های علمی و فناورانه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. جامعه آماری شامل مدیران، کارشناسان و خبرگان سازمان های علمی و فناورانه بوده که در این مقاله شاخص های مذکور با حجم نمونه 350 از طریق پرسش نامه با استفاده از روش های کیفی تحلیل محتوا و تحلیل مضمون و تحلیل عاملی تاییدی و با استفاده از نرم افزارهای MAXQDA، SPSS و AMOS مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از یافته ها و تحلیل ضرایب مسیر عاملی تاییدی نشان می دهد پنج شاخص کلی "برنامه ریزی اثربخش و کارا"، " عوامل مالی و فناورانه"، " انگیزه، تعهد و روحیه کار تیمی"، " رقابت پذیری و توسعه" و "دانش، مهارت و تفکر سیستمی" مهم ترین شاخص های بهره وری منابع انسانی در سازمان های علمی و فناورانه محسوب می شود به طوری که ضریب شاخص دانش، مهارت و تفکر سیستمی کمترین ضریب و شاخص برنامه ریزی اثربخش و کارا بیشترین ضریب را در مدل نهایی دارد. بر این اساس سازمان های علمی و فناورانه جهت افزایش بهره وری منابع انسانی خود، بایستی به مهارت های تیم سازی، توسعه فرایند تصمیم غیر متمرکز، تقویت روحیه مشارکت پذیری در کنار عواملی نظیر ارتقاء سطح کیفیت تجهیزات، فناوری ها و مسایل مالی توجه ویژه ای داشته باشند.
    کلیدواژگان: بهره وری منابع انسانی، سازمان های علمی و فناورانه، تحلیل مضمون، تحلیل عاملی تاییدی، شاخص های بهره وری
  • سید محمد زرگر، سید عبدالله حیدریه*، سید مجید طاهری صفحات 243-265

    تحقیق و توسعه نقشی اساسی در توسعه و پیشرفت جوامع و رشد اقتصادی کشورها دارد و در کشورهای پیشرفته و صنعتی، سرمایه گذاری های هنگفتی در این زمینه انجام می شود. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر تحقیق و توسعه بر چابکی سازمان و بهره وری عوامل تولید در شرکت های شهرک صنعتی سمنان است. در این پژوهش پس از بررسی مبانی نظری و مطالعات پیشین، مدلی طراحی شد تا چگونگی تاثیر تحقیق و توسعه بر چابکی و بهره وری عوامل تولید نشان داده شود و مدل طراحی شده با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفت و تایید شد. سپس با استفاده از نتایج به دست آمده از این بخش و بهره گیری ازنظر خبرگان، مدلی پویا طراحی شد تا پویایی متغیرها در طول زمان نیز نشان داده شود، اعتبار این مدل با روش های ارزیابی مدل های پویا ارزیابی و تایید شد. نتایج تحقیق در بخش اول نشان دهنده وجود تاثیر مثبت و معنادار فعالیت های تحقیقات بر بهره وری عوامل تولید و چابکی سازمان بود و نتایج حاصل از شبیه سازی سناریوهای مختلف در مدل پویا نشان داد، افزایش بودجه تحقیقات به واسطه تشکیل حلقه های خودتقویت کننده از ماه دوازدهم به بعد باعث افزایش چابکی و بهره وری عوامل تولید به شکل نمایی می شود.

    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه، چابکی سازمان، بهره وری، روش پویایی سیستم، معادلات ساختاری
  • رسول قاسم زاده، عبدالرحیم نوه ابراهیم*، حمیدرضا آراسته، محمدرضا بهرنگی صفحات 267-300

    این پژوهش به طراحی الگوی مطلوب مدیریت استعداد و ارزیابی وضع موجود مدیریت استعداد  سازمان پرداخته است.  مطالعه حاضر با توجه به هدف آن  از روش تحقیق آمیخته اکتشافی استفاده نمود. جامعه تحقیق در بخش کیفی، مدیران سازمان تامین اجتماعی بودند و  جمع آوری داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند و  نمونه  گیری هدفمند با مشارکت تعداد 20 مدیر عالی و میانی سازمان انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای استقرایی در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد. به منظور برآورد الگو و شناسایی وضع موجود فعالیت ها و فرآیندها در سازمان تامین اجتماعی، پرسشنامه حاصل از تحلیل مصاحبه های کیفی با 28  گویه در بین 245 نفر از مدیران سازمان تامین اجتماعی به روش نمونه  گیری تصادفی ساده  توزیع شد. در بخش کیفی این پژوهش، الگوی مدیریت استعداد در چهاربعد  جذب (استعدادخواهی)  با تعداد 12 مولفه، انتخاب  (استعداد یابی) با تعداد 7 مولفه، توسعه (استعدادپروری)  با تعداد 10مولفه و حفظ (استعدادگماری) با تعداد 8 مولفه جمعا 37 مولفه بدست آمد. نتایج حاصل از اجرای آزمون تی تک نمونه  بر روی داده های بدست آمده نشان داد که  در چرخه مدیریت استعداد در سازمان تامین اجتماعی بعد استعدادخواهی کمترین میانگین را به خود جلب کرده است در حالیکه بعد استعدادپروری با بیشترین میانگین در وضع موجود است. نظر می رسد سازمان تامین اجتماعی باید توجه بیشتری را به فرایند جذب (استعداد خواهی) معطوف دارد.

    کلیدواژگان: استعدادخواهی، استعداد یابی، استعداد پروری، استعداد گماری
|
  • Olfat Ganji Bidmeshk, Mohammad Mehraeen *, Kimia Ghaffari Pages 23-49

    Measuring the success rate of knowledge management implementation is difficult due to its long-term and indirect benefits in public organizations. Therefore, measuring knowledge management maturity is considered as a way to evaluate the success of knowledge management implementation in these organizations. In this regard, the present study aims to provide a framework for measuring knowledge management maturity in public organizations. To this end, in a four-step process, after identifying the weekly dimensions of knowledge management maturity and confirming them with the help of confirmatory factor analysis, artificial neural networks have been used to assess the importance of each dimension. Then, based on the position of each dimension in the importance-performance analysis matrix and examining the gap between the current and desired status of each of them through the pairwise average comparison test, the level of knowledge management maturity for each dimension is determined. The results revealed that the dimensions of leadership, organizational culture and knowledge management processes are in good condition while the dimensions of human resources, organizational structure and knowledge management strategy need to be improved. The ICT dimension is the only dimension in which it is necessary to adjust activities.

    Keywords: knowledge management maturity, Public Organizations, Neural network, importance-performance analysis matrix
  • Rahim Rezaei Banafsheh, Massoud Kassaei *, Alireza Motameni Pages 51-73

    The purpose of this study was to design a model of the factors affecting the revitalization of small and medium- scale ailing food companies and industries in Ardabil province. To this end, through reviewing the related literature and interviewing experts, first, 97 factors affecting the revitalization of these companies were identified, using the Fuzzy Delphi Method (FDM). Next, through exploratoratory factor analysis, the relationship between the factors was investigated. For this purpose, the factors in 10 demensions were determined and using fuzzy hierarchical analysis, these dimensions were ranked based on the views of 48 managers and senior experts of small and midum-scale food industreis in Ardabil. The results revealed the periorty of economic factors, factors related to infrastructure, factors related to research and development processes, factors related to financial problems, legal and judicial factors, respectively, and factors due to the sanctions, market-related factors, legislation related to work-place, organizing managers and staff, and social and cultural factors were the next priorities. According to the objectives of the research, the clustering of active food industries in Ardabil was done based on the available documents and the relevant industries were divided into five clusters. The effect size of each set of factors in each cluster was determined using multivariate regression method and finally the appropriate revitalization model for each cluster was identified and presented.

    Keywords: company decline, revitalization of industry, small, medium-scale food industries
  • Mehdi Motahari, Iraj Soltani *, Hamid Davazdah Emami Pages 75-95
    One of the key factors for the survival of governments is constant promotion of performance management in their organizations. This means that if governmental organizations sufficiently respond to different needs of the society, they provide the basics for organizational development and growth. Since there was no model in the context of social performance management in governmental organizationsthis study aims to design this model. After approving the model using Delphi technique as well as gaining the opinions of experts in two intervals with over 80% agreement, the model was presented. Next, 10 major dimensions, 39 components, and 136 indexes were extracted as model items. Then, the model was tested by the panel of experts and it was approved. In terms of objective, result, and data, this study is descriptive and applied using both quantitive and qualitative data. The population of this study included governmental organizations of Najaf Abad. In the quantitative section, 94 researcher-made questionnaires were distributed among senior executives. Finally, for data analysis, confirmatory factor analysis and SPSS and Smart-PLs were used. The factor loadings of all items were above 0.4; therefore, the model was reliable. The objective was to present a model for governmental organizations to promote resilience in social accountability and excellence of governmental organizations in productivity.
    Keywords: Governmental Organizations, performance, Social Performance, Performance Management
  • Alireza Amini, Reihaneh Dorri Giv, Maryam Ahmadi Zahrani * Pages 101-138
    Recognizing and managing the factors affecting employees’ productivity are important issues. However, the importance of these factors has not been much studied by management researchers. On the other hand, today, teleworking as one of the factors affecting the global economy is a topic that has been considered by scholars and its importance during the spread of COVID-19 has become much debatable. Therefore, the main purpose of this study is to identify the factors affecting teleworking during COVID-19 pandemic. The present study consists of two parts: qualitative and quantitative. In the qualitative section, with a systematic review of the related studies, the dimensions and indicators of the employees’ productivity have been extracted in the form of a model with 7 dimensions and 21 indicators, including: physiological and psychological factors, social factors, organizational factors, technological factors and situational factors related to the work environment. Thus, using the content analysis method, a model with 7 dimensions and 21 indicators was extracted and approved by a panel of academic experts. In the quantitative part, 35 experts of Tadbirgaran Brokerage Company, using an expertly designed questionnaire, determined the weight of the factors and the relationships between them using the fuzzy best-worst method and fuzzy DEMATEL techniques The results revealed that, among the main factors, the phsilogical factors are the most important and the technological factors are the least important factors. Additionally, it was found that, among the sub-indicators, the effect of physical condition and the gender of the employees are the most important and the quality of work is the least important indicators.
    Keywords: Teleworking Employees’ Productivity, Teleworking, Best-Worst Fuzzy Technique, Fuzzy DEMATEL Technique, COVID-19 Disease
  • Sayed Mousa Khademi *, Mirzahasan Hoseini, Mohammad Mehdi Parhizgar, Fahime Askari Pages 139-165
    The present study aims to design a brand model in the social manufacturing efficiency of the domestic clothing industry. The present study has a descriptive-explanatory design. The qualitative data required for the interview were collected from social manufacturing activists in the textile industry. Sampling in this study was done using theoretical sampling method. To design a brand model in the social production efficiency of the domestic clothing industry, Strauss and Corbin’s grounded theory was used. Based on the results of open and axial coding, the factors of communication networks, industry dynamics, branding goals and motivations, social production associations and authorities’ support are among the causal factors. Capacities of participation, brand development, legal frameworks, agile organizational structure, training capacities of branding and ideation capabilities in branding are in the category of requirements. Legal ownership challenges, management challenges, planning challenges and unpredictable developments are among the intervening factors. Also, custom manufacturing, improving the quality of services, improving relations with the target market, developing brand research activities, increasing organizational agility, developing ideas to increase brand power, developing partnership networks and integrating micro-social producers are among the most important strategies. Reducing costs, increasing profitability, optimal planning and development of communication channels are among the most important consequences of the research model.
    Keywords: branding, social manufacturing, domestic clothing industry, Grounded Theory
  • Akbar Abdolhoseinzadeh, Alimohammd Amirtash *, Alimohammad Safania, Abbas Khodayari Pages 167-188
    The main purpose of this research was to test the conceptual model of causal relationship between organizational silence and productivity with the mediation of job security among Iranian physical education professors of northwest Azad universities with a focus on full-time and adjunct professors ‘views. The research method is descriptive-correlational. The statistical population of the study consisted of of the physical education professors at northwestern Azad universities. The sample size consisted of 320 professors based on Morgan table recruited through relative stratified random sampling. In the present study, Dashchi and Kamal Oglu’s questionnaire of organizational silence, the Niece et al.’s Job Security Questionnaire and Achiev’s questionnaire of productivity were used and Cronbach's alpha was 0.88, 0.86 and 0.91, respectively. Structural equation modeling was used to analyze the data by using PLS-SMART software.The results of the study showed that there was a negative significant relationship between organizational silence with job security.In other words, there was a negative significant relationship between organizational silence and productivity of physical education professors of Northwest Azad universities considering the mediating role of job security.Moreover, the results revealed that the views of adjunct and full-time professors of northwestern Azad universities regarding the impact of organizational silence on productivity were significantly different.
    Keywords: Organizational silence, job security, organizational productivity
  • Azim Sabet, Vajhollah Ghorbanizadeh *, Ahmad Vedadi Pages 189-215

    Human resource risk management has been proposed as a controversial approach to the continuous growth of investment companies. Hence, companies should be able to identify and evaluate existing risks and manage them properly. The present study aims to develop a model for human resource risk management in investment banking companies. The research method is qualitative, based on a data-driven theory. Semi-structured interviews were used to collect the data and data analysis was performed by Strauss and Corbin method and paradigm model. Sampling was purposive and was done using targeted (judgmental) techniques. In accordance with the systematic pattern of data-driven theory, experts and managers with experience in investment companies were selected as the statistical population of the study. The results of the optained data from the interviews, using open, axial, and selective coding, led to a human resoursce risk management model based on a data-driven theory. Thus a model for human resource risk management in investment companies was identified. The findings of this study indicate that for the success of human resource risk management in investment companies, managers must pay attention to all the categories and sub-categories identified in the present study, and have the necessary sufficient information about each of them. In addition, this study shows the need to pay attention to human resource risk management for the development of investment companies.

    Keywords: Risk, Human Resources, Human Resource Risk Management, investment banking
  • Najaf Ghrachorloo *, Javid Ghahremani Nahr Pages 217-241
    Productivity can be studied from different dimensions such as energy efficiency, capital, manpower, equipment, etc. Productivity of human resources is one of its most important dimensions and the correct use of other resources also depends on its productivity. Identifying and describing productivity indicators in different dimensions is one of the basic steps of productivity management. This is especially important in scientific and technological organizations. In the current study, the statistical population includes managers and experts of scientific and technological organizations. In this article, the mentioned indicators, with a sample size of 350 were reviewed through a questionnaire using qualitative methods of content analysis and content analysis and confirmatory factor analysis using MAXQDA, SPSS and AMOS software. The results revealed five general indicators: "effective and efficient planning", "financial and technological factors", "motivation, commitment and teamwork spirit","competitiveness and development" and "knowledge, skills and system thinking" as the most important indicators of human resource productivity in scientific and technological organizations. The indicator of knowledge, skills and system thinking has the lowest coefficient and that of effective and efficient planning has the highest coefficient in the final model. Accordingly, to increase the productivity of their human resources, scientific and technological organizations should pay special attention to team building skills, development of decentralized decision processes, strengthening the spirit of participation along with factors such as improving the quality of equipment, technologies and financial issues.
    Keywords: human resource productivity, scientific, technological organizations, Content Analysis, confirmatory factor analysis, Productivity index
  • Seyyed Mohammad Zargar, Seyyed Abdollah Heydariyeh *, Seyyed Majid Taheri Pages 243-265

    Research and development (R & D) play an important role in the development of societies and the country's economic growth and developed and industrialized countries have put a considerable investment on these issues. The aim of this study was to investigate the effects of research and development on the organizational agility and productivity of the manufacturing companies in the industrial town of Semnan. In this research, after reviewing theoretical foundations and previous studies, a model of the effects of research and development on organizational agility and productivity was presented and validated using structural equation method. Then, based on the obtained results and using experts' opinions, a dynamic model was designed to show the dynamics of the variables over time.  The validity of the model was evaluated and validated using system dynamic approach. The results in the first section indicate the positive significant impact of research and development activities on the agility and productivity. Additionally, the results of different simulations in the model revealed that an increase in research and development budget through a self-reinforcing loop after the twelfth month from the twelfth month after can make an increase in the agility and productivity in the form of exponential growth.

    Keywords: Research, Development, Organizational Agility, Productivity, System Dynamics, Structural Equations
  • Rasoul Ghasemzadeh, Abdolrahim Naveh Ebrahim *, Hamid Reza, Arasteh, Mohammad Reza Behrangi Pages 267-300

    The present study used an exploratory mixed research method according to its purpose. The research population in the qualitative section was the managers of the Social Security Organization and the data collection was performed using semi-structured interviews and purposive sampling with the participation of 20 senior and intermediate managers of the organization. For the data analysis, inductive content analysis method was used in three stages of open, axial and selective coding. In order to estimate the pattern and identify the current status of activities and processes in the Social Security Organization, a questionnaire from the analysis of qualitative interviews with 28 items was distributed among 245 managers of the Social Security Organization by simple random sampling. In the qualitative part of this research, the talent management model in four dimensions of recruitment (talent seeking) with 12 components, selection (talent search) with 7 components, development (talent development) with 10components and retention (talent recruitment) with 8 components, in total 37components, were obtained. The results of performing one-sample t-test on the obtained data showed that in the talent management cycle in the Social Security Organization, the talent-seeking dimension has attracted the lowest average while the talent-raising dimension has the highest average in the current situation. It seems that the Social Security Administration should pay more attention to the recruitment process (talent search).

    Keywords: talent search, assignment talent, Mixed Research