فهرست مطالب

فقه و حقوق خانواده - پیاپی 76 (بهار و تابستان 1401)

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 76 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • طوبی شاکری*، رقیه سادات مومن صفحات 5-31

    ازدواج مجدد زوج به عنوان یکی از مسایل مربوط به حقوق خانواده، پس از ورود به حقوق مدون ایران، در یک فرآیند تاریخی مورد تعدیل و تحدیدات متعدد واقع شد. علت این تغییرات همسو ساختن این نهاد با واقعیت های عینی مربوط به خانواده جهت تحکیم مبانی آن است. لیکن اگر تقنین و بازنگری ها مبتنی بر دید کلان نگر، جهت تطبیق با اصول و مقاصد حاکم بر خانواده نباشد، نمی تواند به تولید یک دستگاه هم گرا و سازمان یافته حقوقی به نحوی که اجزای آن متعارض نباشد، بینجامد. این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی، تاملی گذرا بر مسیله ازدواج مجدد زوج در فضای اصول بنیادینی چون مصلحت، سمحه، عدالت و معروف می باشد. در این تبیین، ساختار حقوق اسلامی به صورت هرمی و تحت حاکمیت اصولی تلقی می شود که تا قاعده هرم سریان داشته و معیار تام مشروعیت قوانین است. اصل مشروعیت نکاح مربوط به حفظ مصلحت ضروری حفظ نسل می باشد؛ اما تعدد آن ناشی از مصالح تحسینی و مصالح حاجتی است که بر بنیاد قاعده سمحه در شرایطی رافع حرج و مانع از انحلال خانواده است. در فرایند قانون گذاری تعدد زوجات در نظام حقوقی ایران، لحاظ مصالح تحسینی یا حاجتی، نباید در نهایت نافی و ناقض مصالح ضروری باشد که حفظ بنیاد خانواده و ممانعت از تخریب مبانی آن را ایجاب می کند؛ امری که مورد تاکید اصل دهم قانون اساسی نیز می باشد.

    کلیدواژگان: تعدد زوجات، سیاست شرعی، مقاصد شریعت، مصالح تحسینی، مصالح حاجتی، اصل عدالت، اصل معروف
  • کبری پورعبدالله، فریبا حاجیعلی* صفحات 33-58

    تبیین ماهیت موضوعات احکام از جهت حق یا حکم بودن، آثار متعددی از جهت مستند شدن به اراده ی مخاطب حکم و یا محدود شدن به خطاب شرعی و الزامات ناشی از آن دارد. (هدف) موضوع طلاق و این که اقدام به آن در اختیار زوج بوده و یا موکول به تعیین شارع از جهت فعل و ترک می باشد، نیازمند تعیین حق یا حکم بودن در ماهیت آن است. (یافته ها) گروهی معتقدند طلاق به دست زوج، بدوا حکمی اباحی است که در شرایط وجوب و استحباب و حرمت و کراهت، امر به فعل یا ترک آن صورت می گیرد وچنین نیست که زوج بتواند با ملاحظه ی یک جانبه ی مصالح شخصی اقدام به انحلال نکاح نماید در مقابل گروهی بر این باورند که در صورت عدم رعایت مصالح عالیه خانواده، هرگز طلاق از نظر شارع صحیح نبوده و صحت آن محل اشکال است و حتی بنابر قول به حق بودن طلاق، اجازه سوء استفاده از این حق داده نمی شود .اما در ملاحظه ای سوم، می توان برای طلاق ماهیتی مرکب در نظر گرفت و قبول کرد که لزوما تقابل میان حق و حکم در مرتبه نظری، موجب انحصار ماهیت ها در مقام عمل نمی شود، چرا که در فرض حق دانستن طلاق و این که تقابل حق و تکلیف از مقولات اضافی می باشد، می توان حق طلاق را مقوله ای اضافی و از حیثیات مرکبه دانست و آن را مستلزم تکلیف تامین مصالح خانواده دانسته و ضوابط آن را بر این اساس مشخص کرد. (روش پژوهش) تحقیق حاضر به روش توصیفی تحلیلی انجام شده و اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی مورد تحقیق قرار گرفته اند، (نتیجه گیری) ثابت شده است که ماهیت طلاق از مقولات ذات الاضافه بوده و با توجه به نسبتی که با اولویت های وظایف زوجیتی برقرار می کند، محدودیت در اعمال پیدا می کند.

    کلیدواژگان: حق، حکم، ماهیت طلاق، ماهیت اضافی، مصالح خانواده، تکلیف
  • سید ابوالقاسم نقیبی، معصومه شهریاری* صفحات 59-88

    حریم خصوصی، گستره ای از عقاید، اعمال، رفتارها، ویژگی ها و مختصات هر شخصی است که برای عموم مردم آشکار نیست و وی به افشای آن رضایت ندارد و به ورود و نظارت دیگران عکس العمل نشان می دهد. این حق یکی از بنیادی ترین مصادیق حقوق شهروندی است که باید توسط افراد و قانون گذار به رسمیت شناخته شود. خانواده به عنوان نهادی که دارای حیثیت، آبرو، کرامت و حقوق و مسیولیت های متعدد است، حریمی دارد که وجدان عمومی نقض آن را توسط اشخاص حقیقی و حقوقی برنمی تابد. پژوهش حاضر با روش تحلیلی توصیفی و جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای، به تبیین مفهوم، مصادیق و مستندات فقهی و حقوقی حریم خصوصی نهاد خانواده پرداخته است. نتیجه ها حاکی از آن است که حریم خصوصی نهاد خانواده شامل موارد حریم مکانی، حریم اطلاعاتی، حریم کرامت و حق استقلال عمل خانواده می باشد.

    کلیدواژگان: حریم خصوصی، حریم خصوصی خانواده، نهاد خانواده، حریم مکانی، حریم اطلاعاتی، حریم کرامت
  • محبوبه مینا*، ایمان شامحمدی، هاجر یاسینی نیا صفحات 89-118

    در حقوق ایران در صورت عنن زوج، زوجه تحت شرایطی دارای حق فسخ نکاح است. علاوه بر این، طرح دعوای طلاق به دلیل عسر و حرج نیز برای وی میسر می باشد. البته در مواردی که شرایط استفاده از حق فسخ وجود نداشته باشد، مانند تاخیر در فسخ، علم به عنن قبل از نکاح و ابتلای زوج به عنن پس از دخول، انحلال نکاح صرفا از طریق طلاق امکان پذیر است. مهم ترین تفاوت دعوای فسخ با طلاق این است که در فسخ، صرف اثبات عنن کافی است و درمان موضوعیت ندارد؛ اما در دعوای طلاق، «صعب العلاج بودن» مورد توجه است؛ لذا طی شدن دوره درمان ضرورت دارد. در فقه اهل سنت و حقوق کشورهای عربی، اعطای مهلت یک ساله یا مهلت مناسب جهت درمان عنن برای فسخ نکاح و طلاق اهمیت دارد. در حقوق انگلیس، ناتوانی جنسی در صورتی که غیرقابل درمان یا درمان با خطر مواجه باشد یا زوج از درمان امتناع بورزد، ازدواج قابل ابطال است. علاوه بر این، انحلال ازدواج از طریق طلاق نیز امکان پذیر است و در هر حال، انجام سیر درمان ضرورت دارد. از این رو، در صورت غیرقابل درمان بودن انحلال نکاح توسط محاکم پذیرفته می شود. در مجموع به دلیل اهمیت درمان این بیماری، در این مقاله، راه های درمان عنن از نظر پزشکی مورد بررسی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: عنن، فسخ نکاح، طلاق به علت عسر و حرج، صعب العلاج بودن بیماری، درمان عنن
  • غفور خوئینی، مریم غنی زاده بافقی، شیرین دشتیان روزبهانی* صفحات 119-143

    توافقات ضمن طلاق توافقی با نزدیک کردن آثار طلاق به چهره دلخواه زوجین، باب نسبتا جدیدی را به مباحث حقوق خانواده افزوده است. از آنجا که این توافقات با تراضی زوجین در ضمن طلاق درج می شوند، روشی کارآمد برای جلوگیری از تنش های ناشی از طلاق می باشد؛ اما با عدم تبیین ماهیت آن از هدف خود دور مانده است. چه طلاق توافقی، چه خود توافقات چندان مورد پژوهش ماهیت شناسی قرار نگرفته اند. از مباحث اختلافی درخصوص طلاق توافقی، کشف ماهیت آن است. ما در این مقاله با نظر به این اختلاف، به دنبال پاسخگویی به این سوال هستیم که ماهیت توافقات ضمن طلاق توافقی چیست. آنچه این نوع طلاق را از طلاق ساده متمایز می کند، تراضی زوجین با یکدیگر در آثار طلاق است؛ اما نقش این تراضی تبیین نشده است تا مشخص گردد توافقات انجام شده تنها داعی و انگیزه در طلاق است یا شرط ضمن طلاق. این پژوهش به روش توصیفیتحلیلی با بررسی ماهیت طلاق توافقی و توافقات ضمن آن، مشخص می کند که این توافقات از جنس شرط می باشند. بنابراین از مقررات قانون مدنی در مبحث شروط پیروی می کنند که مهم ترین اثر آن برخورداری این توافقات از ضمانت اجرای عدم انجام شرط است.

    کلیدواژگان: طلاق توافقی، توافق، شرط، ایقاع
  • زهرا ال اسحق خوئینی*، علیرضا باریکلو صفحات 145-168

    نهاد خانواده در هر جامعه ای دارای اهمیت است، به همین جهت ثبات آن تضمین کننده ثبات جامعه به شمار می رود. استحکام خانواده امری است که مورد توجه قوانین (چه الهی و چه بشری) قرار گرفته است. در حقوق ایران نیز در قوانین متعدد به این موضوع اشاره شده که مهمترین آن اصل 10 قانون اساسی است که اصل تحکیم را در حقوق خانواده به عنوان اصلی بنیادی و راهنما مطرح کرده است. اصل تحکیم به عنوان یک اصل کلی حقوقی، راهنمای قانونگذار در تدوین قوانین و رویه قضایی در تفسیر و اعمال قوانین می باشد. مطابق این اصل هر آنچه موجب استحکام خانواده شود پذیرفته و هرچه موجبات تزلزل آن را فراهم آورد منفور است. با توجه به اهمیت این اصل در نزد شارع مقدس، می توان آن را مبنای کلیه اصول حاکم بر خانواده دانست؛ اصولی همچون ساختارنگری به خانواده، عدالت محوری، مدیریت هدفمند خانواده، تقسیم کار و همکاری و وفاداری. از سویی در عرصه خانواده شاهد تعارضاتی هستیم که به ظاهر حل ناشدنی است، عدم توازن برخی حقوق و تکالیف زوجین که منجر به عدم رضایت افراد و ایجاد تنش میان آنان می گردد. توجه صحیح به اصل تحکیم و اصول مبتنی بر آن را می توان ضامن استحکام خانواده و برطرف کننده تعارضات مذکور دانست. به نظر می رسد، قانونگذار محترم خانواده و نیز مجریان آن، توجه لازم به این اصل کلی حقوقی را نداشته و لذا به رسمیت شناختن و اتخاذ رویکرد مناسبتر قانونگذاری و رویه قضایی به این اصل لازم می نماید.

    کلیدواژگان: اصل تحکیم، ساختار محوری، عدالت محوری، اصل همکاری، اصل تقسیم کار
  • علی مشهدی*، موسی کرمی صفحات 169-191

    یکی از اشکال پنهان خشونت علیه زنان، که با تخریب محیط زیست پیوند دارد، خشونت اکولوژیک است. خشونت اکولوژیک به گونه ای از خشونت اشاره دارد که درنتیجه بحران محیط زیست در جوامع شکل می گیرد. در این مقاله، تلاش شده است تا از چشم اندازی حقوقی، ضمن اشاره به نقش زنان در حفاظت از محیط زیست، اثرات تخریب محیط زیست بر افزایش خشونت علیه زنان بررسی شود. این مقاله به شیوه توصیفی تحلیلی انجام گردیده است. همچنان که تخریب محیط زیست می تواند زمینه ساز خشونت علیه زنان گردد، خشونت اکولوژیک علیه زنان نیز می تواند با از میدان به در بردن زنان به عنوان پاسداران محیط زیست و منابع طبیعی، موجب تخریب جدی تر آنها شود. با وجود شیوع این نوع از خشونت علیه زنان، در اسناد و سازوکارهای مرتبط با محیط زیست و زنان توجه شایسته ای به آن نشده است. به نظر می رسد نهادهای رسمی ملل متحد و نیز دولت ها می بایست با وضع و توسعه قواعد متقن و نیز ایجاد سازوکارهای نظارتی جدی و کارآمد، زمینه توجه بازیگران بین المللی را به ابعاد پیدا و پنهان این پدیده فراهم سازند. همچنین پیکار با نابرابری جنسیتی و کاهش آن به عنوان زیربنای بی عدالتی زیست محیطی که از عوامل اصلی خشونت اکولوژیک علیه زنان محسوب می شود، در شمار بایسته هاست. افزون بر این، سازمان های مردم نهاد مرتبط با حقوق زنان از یک سو و پاسداری از محیط زیست از سوی دیگر نیز، می توانند در این زمینه نقش مهمی ایفا کنند.

    کلیدواژگان: خشونت علیه زنان، خشونت اکولوژیک، محیط زیست، تخریب محیط زیست، برابری جنسیتی
  • امیر بارانی بیرانوند*، عبدالله مختاری، زکیه فلاح صفحات 193-222

    فرزندخواندگی یک رابطه حقوقی است که منجر به پذیرفته شدن طفلی به عنوان فرزند، از جانب زن یا مردی می گردد؛ بدون آنکه پذیرندگان کودک، پدر و مادر واقعی و خونی کودک باشند. از مهم ترین تکالیف حکومت ها در قبال کودکان محروم از نعمت خانواده و همچنین کودکان و نوجوانان بدسرپرست، فراهم نمودن شرایطی است که کودکان بی سرپرست یا بدسرپرست هم بتوانند نظیر دیگر کودکان و نوجوانان، در سایه برخورداری از خانواده از حمایت و مراقبت های ویژه بهره مند شوند. کودکان بی سرپرست با سرپرستان خود رابطه ای طبیعی نداشته، فقط رابطه قانونی دارند؛ به همین جهت، هیچ گونه محرمیتی بین آنان ایجاد نمی گردد و این موضوع یکی از معضلات فرزندخواندگی است. ازاین رو، فقها تلاش نموده اند که محرمیت را از راه های شرعی، نظیر مصاهره و رضاع، حل نمایند؛ اما در عمل، در موارد بسیاری مشکل کماکان باقی می ماند و به دلیل همین عدم محرمیت و قرابت، مقنن ازدواج سرپرست با فرزندخوانده را تجویز نموده است. این جستار با روش توصیفی تحلیلی درصدد آن است که حسب ادله جواز چنین نکاحی را به چالش بکشد؛ چرا که چنین ازدواجی با توجه به فلسفه و هدف اصلی مقنن در راستای حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست، اخلاق حسنه، نظم عمومی، عدم تامین نیازهای معنوی کودک و نوجوان، مخالفت با مقاصد شرع و حفظ حریم و حرمت خانواده و... جایز نیست؛ کما اینکه کنوانسیون های بین المللی نیز چنین نکاحی را مقبول ندانسته اند.

    کلیدواژگان: فرزندخواندگی، سرپرست، نکاح، محرمیت، ازدواج با فرزندخوانده، فرزندپذیر
  • احسان سلیمی قلعه ئی* صفحات 223-244

    در نظام حقوقی ایران، عدم تامین مالی زوجه توسط زوج تحت عنوان مجرمانه «ترک انفاق» جرم انگاری شده است. تحقیق حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با بهره برداری از منابع کتابخانه‏ای بر ارزیابی جرم انگاری و کیفرگذاری بزه مذکور تمرکز نموده است. علی رغم مخالفت‏های فراوانی که با واکنش کیفری به بزه ترک انفاق می‏شود، یافته‏ های این تحقیق نشان می‏دهد که در مقام تقنین، جرم انگاری این رفتار بر مبنای «مدل جرم انگاری پالایش» قابل دفاع می باشد و پیش بینی کیفر حبس نیز بر مبنای «مدل کیفرگذاری هدفمند» قابل توجیه است. با این همه، به جهت ملاحظات مربوط به نهاد خانواده، در مقام کیفردهی و اجرا، توسل به «برنامه ‏های ترمیمی» و «استفاده از جایگزین ‏های حبس» ضرورت دارد؛ اموری که با تصویب قانون کاهش حبس تعزیری مصوب 1399 و تنصیف مجازات مذکور، بیش ازپیش در دسترس دادرسان قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: نفقه، مدل جرم انگاری شنشک، کیفرگذاری هدفمند، عدالت ترمیمی، جایگزین حبس
  • سید علیرضا امین*، اشکان نعیمی صفحات 245-262

    قاتل عمد طبق اصل اولی، محکوم به قصاص است. اما در شریعت اسلام حکم قصاص متوقف بر شرایطی است که عدم تحقق آنها به منزله استثنا از این اصل اولی به حساب می آید. یکی از مستثنیات این اصل کلی، فرضی است که قاتل، پدر مقتول باشد. فقها نسبت به حکم عدم قصاص در فرض قتل فرزند توسط پدر، متفق القول هستند؛ اما این مساله که آیا حکم عدم قصاص مختص به پدر و جد پدری است یا مادر را نیز مشتمل میشود، محل اختلاف است. مشهور امامیه قایل به تمایز حکم پدر و مادر هستند. ظهور ماده 301 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 که به پیروی از نظر مشهور، ابوت قاتل را مانع از ترتب حکم قصاص می داند، این است که مادر در برابر قتل فرزندش قصاص می شود. اما در مقابل، ابن جنید و مذاهب فقهی اهل سنت غیر از مالکیه، افزون بر پدر، حکم عدم قصاص را نسبت به مادر نیز جاری می دانند. این نوشتار با روش توصیفی و تحلیلی، در صدد اثبات استحکام نظریه مقابل مشهور است که بر اساس آن، مادر همانند پدر از  استثناء شدگان حکم عدم قصاص محسوب می شود.

    کلیدواژگان: قصاص، قتل عمد فرزند توسط مادر، استثناء پدر از قصاص، الحاق مادر به پدر در حکم عدم قصاص
  • مهدی ملائی* صفحات 263-292

    اشخاص موضوع علم حقوق هستند و از این حیث، شناسایی نقطه آغازین شخصیت آنها اهمیت دارد. بدون تردید تا قبل از انعقاد نطفه، علی رغم پذیرش برخی تعهدات به نفع جنین معدوم، هیچ اختلافی در عدم شکل گیری شخصیت اشخاص وجود ندارد و عمده اختلافات درخصوص زمان آغاز شخصیت جنین بعد از انعقاد نطفه است. در این زمینه، نظریات متفاوتی بیان شده است که شمار آنها به بیست مورد هم می رسد. بر انتخاب هر یک از این نظرات، آثار فراوان تیوری و عملی بار می شود. مسیله اساسی این است: تا زمانی که نقطه آغازین اهلیت شناسایی نشود، صحبت از حق و تکلیف بیهوده خواهد بود؛ افزون بر آن، شناسایی اهلیت استیفای جنین نیز ضروری است. هرچند در این موضوع که تنها نماینده قانونی جنین می تواند حقوق وی را استیفا کند، تردیدی نیست، مواردی وجود دارد که به وضوح معلوم نیست اولیای وی چه کسانی اند. در این نوشتار، پس از مطالعه فقهی حقوقی اهلیت جنین در نظام ایران با رویکردی به نظام حقوقی ایالات متحده آمریکا، روشن می شود درخصوص اهلیت تمتع جنین، نظریه ولوج روح قابل دفاع بوده و درخصوص اهلیت استیفای جنین و اثبات نسب، با عنایت به پیشرفت های پزشکی، لازم است ضمن گسترش ادله اثبات نسب، مقررات فعلی بازنگری و قواعد مناسب وضع گردد.

    کلیدواژگان: اهلیت تمتع، اهلیت استیفا، جنین، حقوق، شخصیت، نسب
  • نبی الله غلامی صفحات 293-312

    در یک تعریف کلی، کودک کار به شخصی اطلاق می شود که با سن کمتر از سن قانونی و برخلاف میل خود، مجبور به انجام فعالیت شغلی/ کاری است. به رغم وجود ممنوعیت برای به کارگیری کودکان، با این حال شاید به دلایلی نظیر گستردگی این پدیده، ماهیت شبکه ای و مخفی سوء استفاده کنندگان از کودکان کار، وجود رابطه خویشاوندی بین کودکان کار و سوء استفاده کنندگان از آن ها و...، تعقیب کیفری مرتکبان جرم علیه کودکان، در قالب استفاده از آن ها به عنوان کودک کار، نتوانسته و نمی تواند آن چنان که باید موجبات پیشگیری/ کنترل این پدیده نامیمون را فراهم نماید. از اینرو به نظر می رسد این پدیده به پاسخی فراتر از پاسخ صرف کیفری، آن هم تنها به سوء استفاده کنندگان از این کودکان، نیاز دارد. در نوشتار حاضر با استفاده از روش تحلیلی-توصیفی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای به سمت این موضوع جهت گیری شده است که پاسخ مناسب به پدیده نامیمون کودکان کار، نیازمند ارایه پاسخ ساختاری به این پدیده، در قالب در نظر گرفتن مسیولیت، به طور خاص مسیولیت کیفری، برای تمامی اشخاص، نهادها، سازمان ها و قوای کشوری است که به نحوی در این موضوع مدخلیت دارند. در نهایت نیز این چنین نتیجه گیری شده است که به رغم وجود خلاءهای قانونی در این حوزه، امکان ارایه پاسخ کیفری، ولو به صورت حداقلی، برای اشخاص (اعم از حقیقی و حقوقی) در قبال کوتاهی آن ها در خصوص پدیده کودکان کار وجود دارد.

    کلیدواژگان: جرم حکومتی، کودک کار، بزه دیده، کودک خیابانی
|
  • kobra Pourabdollah, fariba hajiali Pages 33-58

    Explaining the nature of the subjects of rulings in terms of being right or ruling, has several effects in terms of documenting the will of the addressee of the ruling or being limited to the religious address and the requirements arising from it. (Purpose) The issue of divorce, whether it is at the disposal of the couple or it is the subject for the legislator (Shari') to determine in terms of action and omission, requires the determination of the right or ruling in its nature. (Findings) Some believe that divorce by the couple is initially an obscene ruling that in the conditions of necessity, acceptance, sanctity and hatred, it is ordered to act or leave it, and there is not any case that the couple can dissolve with one-sided consideration of personal interests. On the other hand, some people believe that if the supreme interests of the family are not observed, the divorce will never be valid from the point of view of the legislator (Shari') and its validity is a problem, and even if the divorce would be right, the abuse of this right will not be allowed. To be done unjustly and cruelly. But in the third consideration, one can consider a compound nature for divorce and accept that the conflict between right and judgment in the theoretical level does not necessarily lead to the monopoly of natures in practice, because by assuming the divorce would be right and that the conflict between Rights and duties are additional categories, the right to divorce can be considered as an additional category and a compound status, and it requires the obligation to provide for the interests of the family and its criteria are determined accordingly. (Research method) In the present study, which is done by descriptive-analytical method the library information and documents have been researched. (Conclusion) It has been proved that the nature of divorce is in the additional categories and based on the relation that it establishes with the priorities of marital duties, would be limited in actions.

    Keywords: right, sentence, nature of divorce, additional nature, family interests, duty
  • Abolghasem Naghibi, Masumeh Shahriari * Pages 59-88

    Privacy is a set of beliefs, practices, behaviors, characteristics, and circumstances of any person that is not obvius to public and he or she is reluctant to disclose it and reacts to others' intrusion or supervision. This is one of the most fundamental instances of citizenship rights that must be recognized by people and legislators. The family, as an institution with credits, reputations, dignity, rights and various responsibilities, has a privacy that the public conscience does not tolerate its violation by real and legal individuals. This study with descriptive- analytical method and by collecting data through the libraries has explained the concept, examples and jurisprudential and legal documents of family privacy. The results showed that family privacy consists of spatial privacy, information privacy, dignity privacy and independence of the family institution.

    Keywords: privacy, family privacy, family institution, spatial privacy, information privacy, dignity privacy
  • Mahbobe Mina *, Iman Shamohammadi, Hajar Yasinyniya Pages 89-118

    In Iranian law, in case of impotence (sexual incapacity) of the husband, the wife has the right to dissolution of marriage under certain conditions. In addition, it is possible for her to claim the divorce due to embarrassment. Of course, in cases where there are no conditions for exercising the right of termination - such as the delay in termination, knowing before the marriage, the husband becoming infected after intercourse - the dissolution of the marriage is possible only through divorce. The most important difference between the termination lawsuit and the divorce case is that in termination, mere proof of impotence is enough and treatment is not relevant, but in the divorce case, "incurability" is considered; therefore, it is necessary to pass the treatment period. In Sunni jurisprudence and the law of Arab countries, it is important to grant a one-year period or an appropriate period for the treatment of impotence to termination of marriage or divorce. In British law, impotence can be annulled if the couple is incurable or at risk of treatment, or if the couple refuses treatment. In addition, divorce is possible. In this article the ways to treat impotent are medically examined.

    Keywords: impotence, dissolution of marriage, divorce due to embarrassment, incurable disease, cure
  • Ghafour Khoeini, Maryam Ghanizadebafghi, Shirin Dashtian Roozbahani * Pages 119-143

    Agreements in a consensual divorce have opened up a relatively new topic in family law issues by bringing the consequences of divorce closer to the couple's preferences. Since these agreements are included in the divorce with the consent of the couple, they are effective ways to avoid the tensions resulting from the divorce, but their purpose has been neglected due to the lack of explanation of their nature. Neither a consensual divorce nor the agreements have been studied much in terms of nature. One of the controversial issues over a consensual divorce is finding the nature of this type of divorce. Accordingly, this study is conducted to answer the question of what is the nature of agreements during a consensual divorce. The couple's consent on the consequences of divorce distinguishes this type of divorce from a simple divorce. However, the role of consent is not explained to determine whether the agreements are the only motives in the divorce or are they the conditions of the divorce? This descriptive-analytical study examines the nature of consensual divorce and the agreements obtained from it to determine that these agreements are conditions. So, they follow the provisions of the Civil Code in the matter of conditions, the most important effect of these agreements is the guarantee of the non-fulfillment of the condition.

    Keywords: Consensual divorce, agreement, condition, unilateral legal act
  • Zahra Ale Es Hagh *, Alireza Bariklou Pages 145-168

    The institution of the family is important in any society, so its stability guarantees the stability of society. The strength of the family is something that has been considered by the laws (both divine and human). In Iranian law, this issue has been mentioned in several laws, the most important of which is Article 10 of the Constitution, which has introduced the principle of consolidation in family law as a fundamental and guiding principle. The principle of consolidation, as a general legal principle, is the guide of the legislator in formulating laws and judicial procedure in interpreting and applying laws. According to this principle, anything that strengthens the family is accepted, and anything that causes it to falter is hated. Given the importance of this principle in the eyes of the Holy Shari'a, it can be considered the basis of all the principles governing the family; Principles such as structuralism in the family, justice-oriented, purposeful family management, division of labor and cooperation and loyalty. On the other hand, in the field of family, we see conflicts that seem to be unresolved, the imbalance of some rights and duties of couples, which leads to dissatisfaction among individuals and creates tension between them. Proper attention to the principle of consolidation and the principles based on it can be considered as a guarantee of family strength and resolving the mentioned conflicts. It seems that the esteemed legislator of the family and its executors have not paid the necessary attention to this general legal principle and therefore it is necessary to recognize and adopt a more appropriate legislative and judicial approach to this principle.

    Keywords: Principle of consolidation, structure-oriented, justice-centered, principle of cooperation, principle of division of labor
  • Ali Mashhadi *, Mousa Karami Pages 169-191

    One of the hidden types of violence against women (VAW) that is linked to the degradation of the environment is ecological violence. Ecological violence refers to a type of violence which is formed as a result of environmental crisis in communities. In this descriptive-analytic article, an attempt has been made to examine the effects of environmental degradation on the increase of VAW from a legal perspective and also with referring to the role of women in preserving the environment. As the environmental degradation may cause to the VAW, the ecological VAW can lead to more serious destruction of environment by eliminating the women as the protectors of the environment and natural resources. Despite the prevalence of this type of VAW, it has not gained appropriate attention in the documents and mechanisms related to the environment and women. It seems that UN formal organizations and states must establish and develop the legal rules as well as provide the serious and effective monitoring mechanisms until to create the way for turning the eye of international actors to visible and hidden aspects of this phenomenon. Also the combating gender inequality and reducing it as the base for environmental injustice which is the main causes of ecological VAW, is a necessary. Furthermore, NGOs related to women rights on one side and those related to the environmental protection on the other side can play a significant role in this regard.

    Keywords: Violence against Women (VAW), Ecological Violence, Environment, Environmental Degradation, Gender Equality
  • Amir Barani *, Abdullah Mokhtari, Zakiah Fallah Pages 193-222

    Adoption is a legal relationship that leads to the adoption of a child by a man or a woman as his/ her child; without the child's adoptive parents being the child's real and bloody parents. One of the most important tasks of governments towards children deprived of family blessings, as well as abused children and adolescents, is to provide conditions so that neglected or unaccompanied children, like other children and adolescents, can benefit the special support and care in the shadow of having a family. Unaccompanied children do not have a natural relationship with their adoptive parents and only have a legal relationship, so that there is no confident between them, and this is one of the problems of adoption. Hence, jurists have tried to resolve the problem of the confident of adopted child through religious means such as Mosaharah( the marriage of couples with their relatives) and breastfeeding. But practically the problem remains in many cases; And because of the lack of confident and legislative affinity, the legislature has prescribed marriage of the guardian with the adopted child. This paper with analytic- descriptive methods ties to challenge this type of marriage because this kind of marriage according to the philosophy and the object of legislator in order to protect orphaned and abused children and adolescents, good morals, public order, not meeting the spiritual needs of children and adolescents, opposition to the purposes of Sharia and maintaining the privacy and dignity of the family, etc is not allowed as international conventions have not been accepted such marriage.

    Keywords: Adoption, guardian, marriage, confident, marriage with an adopted child, adoptive
  • Ehsan Salimi Ghaleh * Pages 223-244

    In the Iranian legal system, non-financing of the family institution by the head of the family is criminalized as "desertion of alimony". The present study has focused on the evaluation of criminology and punishment of the mentioned crime by descriptive-analytical method and using library resources. Despite the many objections to the criminal response to the  crime of alimony desertion, the findings of this study show that, as a matter of law, the criminalization of this behavior is defensible based on the "refining criminalization model" and the prediction of imprisonment is also based on The basis of the "targeted punishment model" can be justified. However, due to considerations related to the institution of the family, in the position of punishment and execution, it is necessary to resort to "correctional programs" and "use of alternatives to imprisonment". The issues that have been made more and more available to judges with the approval of the Law on Reducing Punishment Imprisonment approved in 1399 and halving the mentioned punishment.

    Keywords: Criminalization, targeted punishment, restorative justice, alternative to imprisonment
  • sayed alireza amin, ashkan naeimi Pages 245-262

    According to the first principle, intentional murderer is sentenced to retribution but in Islamic Sharia, the ruling of retribution depends on certain conditions so that the non-fulfillment of which is regarded as exception of this matter. One of these exceptions is the case that the murderer is the victim’s father. The religious experts have consensus regarding the ruling of non- retribution when the victim’s father is the supposed murderer, but the issue of whether the ruling of non- retribution is specific to the father and paternal ancestor or such exception covers the mother’s side or not is a matter of dispute. The Imamiah Jurists make a distinction between retribution of murderous father and murderous mother. Article 301 of the Islamic Penal Code (approved in 2013) followed the same popular opinion and excluded the victom's murderous father from retribution decree while the murderous mother is sentenced to retribution in the same case. In contrast, Ibn Joneid and Sunni schools of jurisprudence other than Māleki, consider the rule of non- retribution to the murderous mother as well as the murderous father. This article with descriptive and analytical method, aims to prove the theory that the murderous mother like the murderous father is similarly exception from the non-retribution decree.

    Keywords: retribution, intentional murder by Mother, exception of father from retribution, attaching murderous mother to father in non-retribution decree مراجع
  • Mahdi Mollaei * Pages 263-292

    People are the subject of jurisprudence and in this regard it is important to identify the starting point of their personality. Undoubtedly, before the sperm coagulation, despite accepting some commitments in favor of the extinct fetus, there is no difference in the formation of the personality of individuals and the main differences about the time of onset of fetal personality are after sperm coagulation. In this regard, different theories have been expressed, the number of which reaches twenty. The selection of each of these ideas has many theoretical and practical effects. The main problem is to identify the starting point of competence otherwise it will be futile to talk about rights and duties. In addition, it is essential to identify the competence of fetus to exercise his/ her rights. Although there is no doubt that only the legal representative of the fetus can exercise his/ her rights, but there are some cases where it is not clear who his/ her parents are. In this article, after studying the legal jurisprudence of the Iranian system with an approach to the legal system of the United States of America, it becomes clear that the theory of entering the soul is defensible regarding competence of fetus to be acquired the rights(Ahliyyat e Tamatto'), and regarding the competence of fetus to exercise his/ her rights(Ahliyyat e Estifa) , with considering medical advances, it is necessary to review current regulations and set appropriate rules.

    Keywords: Competence to acquire rights (Ahliyyat e Tamatto'), Competence to exercise rights (Ahliyyat e Estifa), fetus, Rights, Personality
  • Nabiollah Gholami Pages 293-312

    In broad terms, a labor child is referred to a person who is below the legal age and has to engage in an activity/job contrary to her or his desire. Despite the prohibitions on employing children, perhaps for reasons such as the extent of this phenomenon, the network and secret nature of abusers of labor children, the kingship relations between labor children and their abuses,… criminal prosecution of who crime against the children is minor and has not been able to prevent this unfortunate phenomenon as it should be. Thus, this issue necessitates a response beyond the mere criminal prosecution of child labor perpetrators. The present writing draws on a descriptive and analytical methodology and library sources to argue that tackling child labor requires a structural response that considers the responsibility, particularly criminal responsibility, of all persons, institutions, organizations, and administrational authorities somehow involved in this issue. Finally, It has been concluded that a criminal response, albeit a minimal one, can be formulated despite legal gaps in this domain to deal with the failures of legal and natural persons regarding the labor child phenomenon.

    Keywords: State crime, labor child, victim, street children