فهرست مطالب

نقدنامه زبان و ادبیات عربی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید محمدرضا ابن الرسول* صفحات 1-20

    پیدایش گونه های جدید ادبی از یک سو و نگرش های زبان شناختی به ادبیات از سوی دیگر ضرورت بازنگری در آموزه های بلاغت سنتی را محسوس تر کرد و درنهایت به نقد جدی ساختار و محتوای بلاغت قدیم و بازنگاری یا نونگاری آن ها و پدید آمدن بلاغت جدید انجامید. از جمله ده ها اثری که به زبان عربی در این باره نگاشته شده کتاب البلاغه الجدیده (تنظیر لبلاغه البیان و التبیین) تالیف محمد خاقانی است. مقاله پیش رو به پیشنهاد گروه زبان و ادبیات عربی شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، با روش سنتی نقد کتاب به بررسی شکلی و محتوایی این کتاب پرداخته، و درنهایت در پذیرش آن به منزله کتابی درسی تردید جدی وارد کرده است.

    کلیدواژگان: بلاغت جدید، کتاب درسی، نقد، البلاغه الجدیده (تنظیر لبلاغه البیان و التبیین)، محمد خاقانی
  • فاطمه اکبری زاده* صفحات 21-44

    کتابفی مناهج تحلیل الخطاب السردی اثر عمر عیلان در حوزه روایت پژوهی ساختارگرا با معرفی و تبیین نظریه های مختلف به خوانش انواع رویکردهای نقدی در متون پرداخته است. این جستار با بهره از شاخص های نقد کتاب به بررسی این اثر می پردازد و ضمن بیان اثربخشی کتاب در مطالعات روایت پژوهی، مولفه های شکلی و محتوایی آن را موردنظر قرار می دهد. پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی، محتوا و مباحث مطرح شده در کتاب را بررسی می کند و در کنار نقد شکلی، به نقد محتوایی آن می پردازد تا میزان کارآمدی این اثر را برای بهره مندی پژوهشگران ادبیات عربی روشن سازد. این کتاب با توجه به رویکردهای سه گانه خود در مطالعه روایت پژوهی متن و خوانش روان شناسی و جامعه شناسی متن به نظریات متنوع و متعددی اشاره دارد و اطلاعات مفید و گسترده ای به خوانندگان ارایه می دهد، اما همین تنوع باعث شده است که گاه به دلیل اختصارگویی، به همه جوانب یک دیدگاه و دستادوردهای آن پرداخته نشود. این کتاب خوانشی دوباره از رویکرد ساختارگراست، اما صرفا توصیف و تبیین شاخصه های اجرایی کاربردی نظریه ها و نه نقد همه جانبه و دقیق آن است.

    کلیدواژگان: نقد کتاب، نقد ساختارگرا، روایت پژوهی، عمر عیلان
  • ابوالحسن امین مقدسی*، مهدیه قیصری صفحات 45-73

    در میان منابع شعر عربی با جنگ ها و مجموعه‎های متعددی روبه رو هستیم که هر کدام با اسلوب خاص خود از قرن های اولیه اسلام تا دوران معاصر سعی در گردآوری اشعار داشته اند. این گنجینه های ادبی تعیین کننده هویت فرهنگی و تمدنی ملت ها هستند و در اهمیت آن ها همین بس که بنای تمدن کنونی جز با احیای این میراث در قالب جمع آوری، بازخوانی و ارزیابی ممکن نخواهد بود. کتاب سیری در شعر عربی تالیف و تدوین حبیب الله عباسی در صدد است تا منتخبی از دیوان الشعر العربی ادونیس را تدوین کند و تصویری دقیق و جامع از اشعار دوره جاهلی تا سقوط بغداد به دست دهد و سیر تحول آن را برای مخاطبان فارسی زبان ترسیم کند. ویژگی منحصربه فرد این منتخب، ارزیابی متفاوت از اشعار عربی است، به گونه‎ای که تنها معیار گزینش اشعار، بعد ابداعی و هنری آن هاست و به دیگر عواملی چون محتوای سیاسی یا ایدیولوژیک توجه نشده است. گفتار پیش رو در نظر دارد با خوانشی تحلیلی انتقادی ضمن معرفی کتاب به ارزیابی شکلی و محتوایی این کتاب بپردازد و موارد قوت و ضعف آن را بیان کند. نتایج نشان می دهد مهم ترین موارد ضعف کتاب در بخش شکلی شامل عدم چینش صحیح ابیات، عدم رعایت رسم الخط عربی و در برخی موارد عدم معادل سازی صحیح است؛ همچنان که ضعف در مسیله‎مندی کتاب، عدم جامعیت در بررسی عوامل موثر در تحول شعر عربی، عدم استناد کافی به منابع و مستندات مربوط در این زمینه، نداشتن جمع بندی و نتیجه گیری، عدم ارتباط طولی و انسجام برخی از فصل های کتاب و نداشتن رویکرد تحلیلی از مهم‎ترین موارد ضعف محتوایی آن به شمار می رود.

    کلیدواژگان: دیوان الشعر العربی، ادونیس، سیر شعر عربی، ارزیابی شکلی و محتوایی
  • ساجد زارع*، فاطمه جمشیدی صفحات 75-98

    مهارت نگارش به منزله آخرین مهارت زبانی با وجود اهمیت بسزایی که در آموزش زبان عربی دارد، تاکنون در ایران نویسندگان کتاب های دانشگاهی و پژوهشگران کم تر بدان توجه کرده اند. چنانچه شواهد نشان می دهد بیشتر دانشجویان و دانش آموختگان رشته زبان و ادبیات عربی با مشکلات فراوانی در زمینه نگارش به زبان عربی روبه رو هستند. یکی از عوامل موثر در این امر، عدم دسترسی به منبع آموزشی کامل است که راهکارهای عربی نویسی براساس اصول آموزش زبان در آن ارایه شده باشد. پژوهش حاضر با تکیه بر روش توصیفی و تحلیل کیفی و انتقادی، مجموعه الراید فی تعلیم اللغه العربیه کتاب الإنشاء تالیف مسعود فکری را از دو جنبه شکلی و محتوایی ارزیابی کرده است. نتایج تحلیل نشان می دهد که توجه به افزایش توانش زبانی زبان آموز پس از مطالعه این کتاب و یادگیری و به کار بردن نکته های آموزشی آن، همچنین استفاده دقیق و مناسب از رنگ ها در طراحی جلد و صفحه آرایی آن و نگارش متن با قلم واضح و خوانا ازجمله موارد قوت این کتاب است، در حالی که گزینش متون ادبی فراوان و درج برخی از تمرین ها که به دلیل عدم بسترسازی آموزشی لازم، با سطح علمی و شناختی زبان آموزان غیرگویش ور به زبان عربی همخوانی ندارد، از موارد ضعف آن به شمار می رود.

    کلیدواژگان: کتاب درسی، ارزیابی کتاب درسی، آموزش عربی به غیرعربی زبانان، الرائد فی تعلیم اللغه العربیه
  • تورج زینی وند*، روژین نادری صفحات 99-122

    عزالدین المناصره از منتقدان فرهنگی سیاسی در حوزه نقد ادبی است که با نگارش کتاب النقد الثقافی المقارن؛ منظور جدلی تفکیکیبر غنای ادبیات تطبیقی در جهان عرب افزوده است. مولف در این کتاب، ضمن تعریف نقد فرهنگی و هم پوشانی آن با سایر حوزه های علوم انسانی، به نارسایی و تاثیرات منفی نقد غربی بر هنر و ادبیات جهان اشاره و بر حفظ هویت آن تاکید کرده است. پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی تحلیلی، ضمن معرفی اثر، به ارزیابی نقد فرهنگی از دیدگاه مناصره و دیدگاه های ایدیولوژیکی وی به مباحث ادبی و هنری در کتاب مذکور پرداخته است. گفتنی است به چالش کشیدن افکار ملی و فراملی و معرفی نقد فرهنگی تطبیقی به عرصه نقد تطبیقی جهان عرب، ازجمله مزایای کتاب مورد پژوهش مناصره است. البته کلی گویی، نادیده گرفتن واقعیت ها، عدم ذکر مستندات و ادله جهت اثبات مدعای خویش، نبود روند منطقی و اصولی جهت ورود به موضوع و عدم دسته بندی مطالب، ازجمله نقدهای محتوایی و ساختاری است که بر کتاب مناصره وارد شده و در پژوهش حاضر به تفصیل درباره آن ها سخن رفته است.

    کلیدواژگان: نقد فرهنگی تطبیقی، ادبیات تطبیقی، عزالدین المناصره
  • مهدی عابدی جزینی* صفحات 123-143

    خوانش نقدی در عرصه های گوناگون، میزان کارایی و تاثیرگذاری متن مورد بررسی را برای مخاطب هویدا می سازد و ویژگی های مثبت و منفی متن را تبیین می کند، زیرا نگرش نقادانه، خاستگاهی سازنده است که خلل های موجود، کاستی ها و کمبودها را نشان می دهد. موضوع نقد ادبی در سرزمین اندلس، کم تر مورد توجه ناقدان و تحلیلگران ادبی بوده است. شاید دلیل این مسیله، اطلاعات اندک و کاستی منابع نقدی انتشار یافته در این برهه ادبی است تا تصویر شفاف و روشنی از آن در ذهن پژوهشگر، نقش ببندد. ازجمله آثاری که تاریخچه نقد ادبی در این دوران را مورد بررسی قرار داده، کتاب تاریخ النقد الادبی فی الاندلس اثر محمد رضوان الدایه، استاد دانشگاه دمشق است. چون این اثر، در عرصه بررسی وضعیت نقد ادبی در دوره اندلس پیشگام بوده است، و با وجود نگارش تالیفات فراخ تر و دقیق تر، در خور نقد و بررسی است، برآنیم با تکیه بر روش تحلیلی توصیفی و با استناد به نمونه هایی از اثر، به ارزیابی کتاب بپردازیم. در روند پژوهش به این نتیجه رسیدیم که استفاده از منابع معتبر و دست اول و گاهی آثار خطی، تفصیل موضوع و بیان تاریخچه نقد ادبی و نظریات و و رویکردهای نقدی این دوران، از نقاط قوت این اثر محسوب می شود. توجه نکردن به گزینش یک روش تحقیق علمی صحیح و نداشتن ایجاز، اشکالات شکلی، اشتباهات تایپی و نگارشی از نقاط ضعف این اثر است. این اثر تنها به تاریخچه نقد ادبی در این دوره و اشاره به نظریات و دیدگاه های ادیبان و ناقدان از لابه لای آثار نقدی و بلاغی آنان بسنده کرده و به لایه های ژرف تر مسیله، رخنه نکرده است.

    کلیدواژگان: نقد ادبی، اندلس، محمد رضوان الدایه، تاریخ النقد الادبی فی الاندلس
  • صادق عسکری* صفحات 145-166

    نقد و بررسی انتقادی تولیدات علمی، و یادآوری موارد قوت و ضعف آن ها، رشد و ارتقای کیفی آثار علمی را به دنبال خواهد داشت. رسیدن به کمال مطلوب در نگارش علمی، پس از نقدهای صریح و سازنده میسر است. در این نوشتار کتاب شکوه متنبیاثر موسی اسوار، که دربردارنده ترجمه و شرح فارسی 55 قصیده مشهور متنبی است، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، نقد و بررسی شده است. نتایج به دست آمده از بررسی این کتاب نشان می دهد که کتاب حاضر دارای موارد قوت شکلی و محتوایی فراوانی ازقبیل صحافی زیبا و حروف نگاری حرفه ای، دقت در تایپ و املای کلمات، انتخاب عنوان زیبا و الهام بخش، و مهم تر از همه مهارت فراوان در فهم معنای ابیات عربی، است. اما مهم ترین نقص های شکلی و محتوایی این کتاب عبارت اند از: فقدان طراحی جلد، نوشتن عنوان کتاب و عنوان های مباحث در پایین تمامی صفحات کتاب به جای بالای صفحات، فقدان مقدمه روشمند در آغاز کتاب، آشفتگی در تنظیم بخش های اصلی کتاب که به جدایی و فاصله بین دو بخش ترجمه قصاید و شرح آن ها منجر شده است، فقدان ارجاعات و استنادات و درنتیجه عدم ذکر منابع تحقیق و ترجمه، و مهم تر از همه کاربرد فراوان واژه ها و عبارات مبهم و نامانوس عربی فارسی.

    کلیدواژگان: شکوه متنبی، موسی اسوار، شعر عربی، نقد ترجمه
  • عبدالحسین فقهی*، محمدرضا غفاری صفحات 167-189

    در رابطه با شعر و ادبیات عصر عباسی، نقدها و تحلیل های متعددی به رشته تحریر درآمده است. کتاب فی الشعر العباسی، تحلیل وتذوق، اثر ابراهیم عوض، ناقد و ادیب مصری است که می کوشد با زبانی ساده و به دور از تکلف و اصطلاحات پیچیده نقدی، برجسته ترین قصاید ادب عباسی را برای مخاطب قابل فهم سازد و با رویکرد فرمالیستی، جنبه های زیبایی شناسی آن را تبیین کند. پژوهش حاضر با معرفی جایگاه و هدف این کتاب، آن را در شکل و محتوا، مورد نقد و ارزیابی قرار می دهد. از مزایای کتاب می توان به جنبه کاربردی آن، تناسب طرح جلد با موضوع، انتخاب شاهکارهای دوره عباسی، و غلبه تحلیل و تحقیق بر تقلید و جمع آوری اشاره کرد. نداشتن مقدمه مناسب و کافی، نداشتن نتیجه، نداشتن فهرست منابع و عدم توجه به همه مبانی نقد زیباشناسی و تطبیق آن ها بر قصاید، از مهم ترین اشکالات کتاب است. درمجموع اثر حاضر به دلیل ویژگی کاربردی خود می تواند به عنوان دو واحد درسی برای دانشجویان رشته زبان و ادبیات عربی در مقطع کارشناسی ارشد به عنوان درس «نقد و تحلیل زیبایی شناسی شعر عباسی» تدریس شود.

    کلیدواژگان: دیوان الشعر العربی، ادونیس، سیر شعر عربی، ارزیابی شکلی و محتوایی
  • حسین کیانی*، زینب انصاری صفحات 191-211

    هدف این پژوهش ارزیابی ساختاری مقاله های حوزه ادبیات عربی نشریه ادبیات پایداری است. روش پژوهش تحلیل محتوای تلفیقی (کمی و کیفی) است که داده های کیفی پس از جمع آوری از طریق پرسش نامه و با آمار توصیفی و نرم افزار اکسل به داده های کمی تبدیل شده اند. جامعه آماری این پژوهش مقاله های نشریه ادبیات پایداری در حوزه ادبیات عربی از سال 1388 تا 1396 است که درمجموع 16 شماره را شامل می شود که از این تعداد 72 مقاله به حوزه ادبیات عربی اختصاص دارد. نتایج پژوهش نشان می دهد که مقاله ها با توجه به معیارهای هفت گانه مطرح شده در پرسش نامه از سال 1388 تا سال 1396 روند رو به رشد داشته اند. بیشترین اشکال ها به سال های آغازین مجله برمی گردد و این مشکلات تا سال 1394 وجود داشت، ولی پس از آن، مقاله ها با ساختار تعریف شده مقاله های علمی پژوهشی مطابقت بیشتری دارند. بارزترین اشکال ها در قسمت مقدمه مقاله ها بود. نبودن انسجام بین هدف، سوال، و پیشینه مقاله ها از مهم ترین کاستی های مقدمه مقاله ها بود.

    کلیدواژگان: ادبیات عربی، ارزیابی ساختاری، مقاله های علمی - پژوهشی، نشریه ادبیات پایداری
  • سید رضا میراحمدی* صفحات 213-236

    کتاب هایی که در یک موضوع نگاشته می شود گاهی این سوال را درپی دارد که با وجود بودن یکی، فایده بعدی چیست؟ آیا نقص یا خللی نویسنده دوم را بر آن داشته که دست به نگارش جدیدی بزند یا حتی فراتر از آن با وجود بودن تالیفات فراوانی در متون منتخب، که گاهی با شرح و تحلیل همراه است، چه سودی به بار می آورد؟ دو کتاب موردنقد در یک سال نگاشته شده و هر کدام با انگیزه ای خاص یا احساس نیازی گردآوری شده است. اگر دو تالیف در یک سطح و با رویکرد واحدی بود امر موازنه دقیق تر و قدری سخت تر می شد، اما از این دو تالیف مختارات عامری درس نامه ای برای این ماده درسی به شمار می آید و دیگری در راستای کتاب های سازمان سمت است که بیشتر جنبه آموزشی دارد و معیارهای خاصی نیز برای چاپ این کتاب ها دارد. نویسنده قصد خود را تکمیل کتاب تاریخ خود دانسته است. به سبب شکل دو اثر و شیوه پرداختن به متون این دوره، مقایسه دقیق بین دو کتاب کمی دشوار به نظر می رسد. از مهم ترین نتایج حاصل از این تحقیق آنکه اشکالات تقریبا فراوان شکلی و محتوایی در هر دو کتاب وجود دارد که نباید در کتاب های آموزشی وجود داشته باشد. گزینش سروده ها در کتاب مختارات بیشتر بر اساس واقعیت دانشجوی کارشناسی است و کاملا یک درس نامه به شمار می آید، اما متون در کتاب المنتخب کامل تر و متنوع تر است.

    کلیدواژگان: نقد کتاب، کتاب المنتخب، کتاب مختارات، شکل، محتوا، نقاط ضعف و قوت
  • حسین میرزائی نیا* صفحات 237-258

    نگارش کتاب درسی و آموزشی از یک سو به دانش، تخصص و تجربه نویسنده و از سوی دیگر نیازمند رعایت معیارهایی است که چنین کتابی باید داشته باشد. بنابراین کتابی که با هدف ویژه آموزش در دانشگاه تدوین می شود باید به محک نقد درآید تا قصد و هدف نویسنده ارزیابی شود. این مقاله درپی آن است تا کتاب ملامح الادب فی العصر العباسی الاول نوشته عبدالهادی عبدالله عطیه را از نظر ساختار و شکل ظاهر و محتوا، بر اساس دیدگاه و معیارهایی که ناقدان حوزه نقد کتاب ارایه کرده اند، مطالعه و ارزیابی کند. نویسنده کتاب در بخش مقدمه اشاره می کند که این کتاب را برای دانشجویان و پژوهشگران نوشته و تلاش داشته است در تلفیق تاریخ ادبیات با متون شعری خواننده را به فهمی از این دوره رهنمون سازد. مهم ترین نتایج به دست آمده از این تحقیق اشاره دارد که این کتاب در شاخصه های شکلی دچار کاستی است ازجمله: صفحه آرایی نامناسب، عدم تفاوت فونت متن اصلی و ابیات شعری، باب بندی نامناسب و عدم تناسب در حجم آن ها و... . در شاخصه های محتوایی نیز نقص های جدی وجود دارد ازجمله: مشخص نبودن هدف، عدم تناسب بین عنوان و محتوا، فقدان روش و... . در یک کلام می توان گفت که این کتاب معیارهای لازم را به منزله یک کتاب دانشگاهی برای مقطع کارشناسی ندارد، اما برای مقطع کارشناسی ارشد و دکتری می تواند به عنوان یک کتاب جنبی در درس تاریخ ادبیات عصر عباسی اول به دانشجویان معرفی شود.

    کلیدواژگان: کتاب دانشگاهی، نقد و بررسی، نقد کتاب، ملامح الادب فی العصر العباسی الاول
  • زهره ناعمی* صفحات 259-281

    هر پژوهش علمی از روش یا مجموعه ای از روش ها تبعیت کند. کتاب مناهج البحث الادبی اثر یوسف خلیف در زمره آثاری است که در حوزه روش های تحقیق و شیوه تدوین اثری علمی نوشته شده است. مقاله حاضر در صدد است با روش توصیفی انتقادی، این کتاب را از نظر شکلی و محتوایی مورد نقد قرار دهد. با توجه به علاقه نگارنده به مباحث روش شناسی در پژوهش های علمی، کتاب یادشده برای نقد انتخاب شد. نتایج پژوهش نشان می دهد کتاب مذکور دارای محاسن و معایبی است: از محاسن آن طبقه بندی مطالب از علم روش شناسی در غرب تا ادبیات عربی؛ اختصاص فصلی به شیوه تدوین پایان نامه؛ نقد بی طرفانه روش های پژوهش در برخی از آثار قدیم و معاصر عربی؛ و ذکر نمونه هایی برای آن ها، ارایه ماخذشناسی در فصل چهارم، و از معایب این کتاب ایرادات چاپی، ویرایشی و گاهی نحوی؛ عدم هماهنگی میان عنوان کتاب و اهداف نویسنده؛ عدم مطابقت عنوان فصل ها با محتوای آن؛ عدم مطابقت فهرست مطالب با محتوا؛ و عدم وجود فهرست منابع است.

    کلیدواژگان: نقد کتاب، علم روش شناسی، روش تحقیق در ادبیات، یوسف خلیف، مناهج البحث الادبی
|
  • Seyyed MohammadReza Ibnorrasool * Pages 1-20

    The emergence of new literary genres on the one hand, and linguistic attitudes toward literature on the other, made the need for a review of traditional rhetorical teachings more tangible and Eventually, it led to a serious critique of the structure and content of old rhetoric and its revision or A new approach to it and the emergence of new rhetoric. Among the dozens of works written in Arabic on this subject is the book "New Rhetorics (Theorization of Langue & Parole Rhetorics)" by Mohammad Khaqani. The following article, at the suggestion of the Arabic Humanities and Cultural Studies, examines the form and content of this book with the traditional method of book review and finally, raises serious doubt on it as a textbook.

    Keywords: New rhetoric, textbook, critique, New Rhetorics (Theorization of Langue & ParoleRhetorics), Mohammad Khaqani
  • Fatemeh Akbarizadeh * Pages 21-44

    The book "fi manahij al-khetabe al-srdi" by "Umar Eylan" has introduced and explained various theories in structural narratology and reviewed various critical approaches in the text. Using book critique indexes while expressing the book's effectiveness in narratology, the present article aims to review its form and content components as well. It uses a descriptiveanalytical method to examine the content, topics, and discussed issues in this book. Subsequently, in addition to formal critique, the author criticizes its content to clarify this work's effectiveness for Arabic literature scholars. This book refers to various theories and provides useful and extensive information to the reader based on its threefold approaches in narratology, psychology, and sociology. This diversity has its restrictions as, for the sake of brevity, not all aspects of a particular approach and its attainments were addressed. This book is a re-reading of the structuralist approach, but it is merely a description and explanation of theories' practical features and not a comprehensive and accurate critique of them.

    Keywords: Book Criticism, Structuralist Criticism, Narratology, Umar Eylan, Fi manahij alkhetabe al-srdi
  • Abolhasan Amin moqaddasi *, Mahdyeh Gheysari Pages 45-73

    From ancient times, various selections and divans of poetry have been collected with the focus on Arabic poetry, which has collected poems with a special style This literary heritage determines the cultural and civilizational identity of nations and is so important that the building of the current civilization will be possible only by reviving this heritage in the form of collection, re-reading and evaluation. The book "The Process of Arabic poetry" written and edited by Habibullah Abbasi intends to compile a selection of "The Divan of Arabic Poetry" by Adonis and Show the evolution of Arabic poetry of that time for Persian readers. The unique feature of this selection is the different evaluation of Arabic poems, so that the only criterion for selecting poems is their artistic and creative points, and other factors such as political or ideological content have not been considered. The article intends to evaluate the form and content of the book with an analytical-critical reading while introducing the book and to express its strengths and weaknesses. The results show that the most important weaknesses of the book in the formal part include the lack of correct arrangement of verses, non-observance of Arabic calligraphy and in some cases the lack of correct equation; And the most important weaknesses of the content are the following: lack of specific issues, lack of comprehensiveness in examining the factors affecting the evolution of Arabic poetry, lack of reference to sources and documents, lack of conclusions, lack of comprehensiveness, incoherence of some Book chapters and lack of proper analytical approach

    Keywords: The Divan of Arabic Poetry, Adonis, Arabic Poetry, Formal, ContentEvaluation
  • Sajed Zare *, Fatemeh Jamshidi Pages 75-98

    The Composition skills as the latest language skills are important in teaching Arabic language, so far, researchers have focused on researchers and researchers in Iran. The results show that most students and students of Arabic language and literature face many difficulties in Composition in Arabic language. One of the effective factors in this issue is the lack of access to a perfect education which is based on the principles of language teaching. The present study is based on descriptive method and qualitative and critical analysis, has been evaluated from two aspects of form and content the book "Al-Raead fi ta'lim Al-lughah Al-'Arabiya" for Dr “Masoud Fekri". The results show that due to increasing the proficiency of the learners, the precise and appropriate use of color in the design of the volume and layout of the book and Composition the text with clear and readable font is among the strengths of this resource. While the numerous selection of literary texts and the inclusion of some practices that do not conform to the language and cognitive level of students in Arabic language, they are considered weak points.

    Keywords: Textbook, Textbook assessment, Composition skills, Teaching Arabic to nonArabic speakers, Al-Raead fi ta'lim Al-lughah Al-'Arabiya
  • Tooraj Zinivand *, Rozhin Naderi Pages 99-122

    "Ezuddin al-Muna'serah" (1946-present), a poet and critic of the Palestinian Authority, is one of the distinguished scholars of comparative literature in the Arab world, including political-cultural critics in the field of literary criticism, who wrote the book "Adaptive Cultural Critique, From the Structure of Discourse Discourse" Adaptive literature has added to the Arab world. The author in this book deals more with the theoretical and theoretical discussions with an anti-imperialist approach, and proposes the subject of "slaughter" by believing in a "comparative cultural critique" rather than the term "comparative literature." The author, while defining cultural critique and its overlap with other areas of the human sciences, has pointed to the inadequacy and negative effects of Western critique on the world of art and literature and emphasizes identity preservation. Therefore, the present study, with a descriptive-analytical approach, has examined these important issues and the explanation of Munaserah's ideas in the book "Comparative Cultural Criticism, From the Structure of Discourse Discourse" Among the benefits of Ali's research are the re-reading of Edward Said's views in a post-structuralist perspective, a different and ideological view of literary activities and works, and the challenge of national and transnational thought, and finally a comparative critique of comparative cultural worldview.; Clichy, narrowing, His claim is that there is no logical and principled procedure for entering the subject, as well as the absence of paragraphs and classification of the contents, including criticisms of Muna'serah's book and discussed in detail in the present study.

    Keywords: Adaptive Cultural Criticism, Deconstructive Discourse, Comparativeliterature, Ezuddin al-Muna'Shera
  • Mahdi Abedi Jazini * Pages 123-143

    Critical reading in various fields reveals the efficiency and effectiveness of the text under study for the audience and explains the positive and negative features of the text, because the critical attitude is a constructive origin that the existing gaps are shortcomings. The subject of literary criticism in the land of Andalusia has received less attention from literary critics and analysts. Perhaps the reason for this is the scarcity of cash resources published in this literary period so that a clear picture of it in the mind of the researcher. Among the works that have studied the history of literary criticism in this period is the book History of Literary Criticism in Andalusia by Mohammad Rezwan al-Daya, a professor at the University of Damascus. Since this work has been a pioneer in the field of studying the status of literary criticism in the Andalusian period, and despite writing more extensive and accurate works, it deserves criticism and review .Some of the work, let's evaluate the book. In the process of research, we came to the conclusion that the use of reliable and first-hand sources and sometimes manuscripts, elaboration of the subject and expression of the history of literary criticism and theories and critical approaches of this period are among the strengths of this work. Not paying attention to choosing a correct scientific research method and not having brevity, formal errors, typographical and writing errors are the weaknesses of this work. This work suffices only with the history of literary criticism in this period and refers to the theories and views of writers and critics from the side of their critical and rhetorical works and does not penetrate into the deeper layers of the problem

    Keywords: Literary Criticism, Andalusia, Mohammad Rezvan Al-Daya, History of LiteraryCriticism in Andalusia
  • Sadeq Askari * Pages 145-166

    A critical review of scientific works will lead to the recollectiof strengths and weaknesses, the growth and quality improvement of scientific works. Achieving the desired perfection in scientific writing is possible after explicit and constructive critiques. In this article, the book "Shokooh Mutnabbi" by Musa Aswar has been reviewed by the descriptive-analytical method. The results obtained from the review of this book show that the present book has many strengths in terms of form and content such as beautiful binding and professional typography, accuracy in typing and spelling of words, choosing a beautiful and inspiring title, and most importantly many skills in understanding meaning Arabic verses. However, the most important defects in the field of form and content of this book are: lack of cover design, writing the book title and topics at the bottom of all pages of the book instead of at the top, lack of methodical introduction at the beginning of the book, confusion in arranging the main sections of the book leading to separation and spacing poems have been translated and explained, lack of references and citations, and as a result, not mentioning research and translation sources, and most importantly, the frequent use of vague and unfamiliar Arabic and Persian words and phrases. Shokooh Mutnabbi, Musa Aswar, Arabic Poetry, Translation Criticism.

    Keywords: Shokooh Mutnabi, Musa Aswar, Arabic Poetry, Translation Criticism
  • Mohammadreza Qaffari*, Abdolhosein Faqihi Pages 167-189

    There have been many books, research papers, and writings that talk about the Abbasid era, its characteristics and features, as Abbasid poetry is dealt with with its criticism and analysis. The book “Abbasid Poetry, Analysis and Taste” by the Egyptian critic and writer, Ibrahim Awad, who is the author of many books on criticism and Arabic literature, tries to criticize the masterpieces of Abbasid poetry in simple language, avoiding the ruggedness of critical terminology to make it easier for readers and speakers to understand, in an attempt to clarify their aesthetic characteristics through Employing aesthetic criticism in criticism. This research seeks to study the book - previously mentioned - and critique it in form and content, following a descriptive-critical approach to clarify its position, identify strengths and weaknesses, and scrutinize it from defects. Among the positives that we must ponder in the book can be referred to the employment of applied models, matching the design of the book cover with the topic, choosing masterpieces of Abbasid literature for criticism, evaluation and analysis, and the book's analysis of criticism and analysis instead of collection and transmission. The absence of a necessary systematic introduction, the absence of the result, the absence of a list of sources or returning to the sources are among the problems that must be tracked and fixed. The truth is that the writer has diverted his attention from some criteria and buildings for aesthetic criticism and did not provide a comprehensive aesthetic criticism that is comprehensive in all the meaning of the word, and The book still needs aesthetic critical additions and highlights, but due to its analytical and critical advantage, it can be taught as two units of study for students of the Arabic Language and Literature Branch at the MA stage under the title: “Aesthetic Criticism and Analysis of Abbasid Poetry”.

    Keywords: Abbasid poetry, analysis, Ibrahim Awad, form, content
  • Hosein Kiani *, Zeynab Ansari Pages 191-211

    The aim of this study is analytical - critical considering of Arabic literature articles in resistance literature publication. Research prosedur is a analyzing of content ( quantitative - qualitative). Datas after collecting by questionnaire transformed to quantitative datas by descriptive statistics and excel software. Statistical population is lectures of resistance literature magazine at Arabic literature from 1388 to 1396 that they consist of 16 numbers. 72 articles is about Arabic literature. Results of research show that articles in attention to septet standards being mentioned atquestinnair from 1388 to 1396 have increased. The most of problems return to first years of magazine and these problems continued to 1394. But after that, lectures more correspond with definded structure for scientific stadious lectures. The most clear problems of articles in writing introduction, return to question, history and prosedure research. The other one is not to have innovation and disregarding for prosedure, question and aim in articles creates it. This is a basic problem of these articles in a period of time of study

    Keywords: scientific stadious articles, structural component, Arabic literature, resistanceliterature
  • Sayyed Reza Mirahmadi * Pages 213-236

    Books written on one subject sometimes raise the question of what is the next benefit of having one? Did the defect or defect of the second author lead him to write a new work, or even beyond that, despite the large number of works in selected texts, which are sometimes accompanied by descriptions and analysis, what is the benefit? The two books reviewed were written in one year, and each was compiled with a specific motivation or sense of need. If the two works were on the same level and with the same approach, the balance would be more precise and a little more difficult, but of these two works, Mr. Ameri's book is a textbook for this subject and the other is in line with the books of The organization for researching and composing university textbooks in the haumanities (SAMT) He intends to publish these books and the author intends to complete his history book. Also, due to the different nature of the two works of evaluation and accurate comparison between the two books, it may seem unacceptable and unreasonable. One of the most important results of this research is that there are many problems in form and content in both books that should not be in educational books and the selection of poems in the Ameri's book is more based on Bachelor's students reality and in the selected book is more complete and varied and used.

    Keywords: Book criticism, The choices of literary texts, Appearance, Form, Weaknesses andStrengths
  • Hossein Mirzaienia * Pages 237-258

    Textbook and training book composition on the one hand require authors’ knowledge, expertise and experience, and on the other hand must meet standard criteria. Therefore, the book that is compiled for a specific purpose of teaching at university should be reviewed in order to evaluate the author's theory. This article seeks to evaluate the Malameho-Al-adab Fe Al-asre Al-abbasi Al-awal book written by Abdolhadi Abdullah Atieah in a descriptive, analytical manner. For example: lack of graphic design of the cover, page layout, lack of difference between the main text font and poetic verses, inappropriate layout and incompatibility in their volume, the presence of many typographical errors, incomplete reference method and lack of resource list. There are also serious flaws, including uncertainty of purpose, incompatibility between title, content, lack of method, lack of comprehensiveness and lack of horizontal connection with other courses. And in a word, the lack of the necessary criteria in an academic book

    Keywords: academic book, book review, criticism, Malameho-Al-adab Fe Al-asre Al-abbasiAl-awal
  • Zohreh Naemi * Pages 259-281

    Any scientific research to come to the truth must have a method or set of methods.Researchers in various sciences have written extensively on research methods وand on how to write a scientific work. One of these books is Manahij al-Bahth al-Adabi, written by Yousef Kholaif, one of Arabic literature professors at Cairo University. The present article seeks to review this book using a interested descriptive-critical approach and to examine the form and content of that. Given that the author is interested in methodology in scientific researchs,she chose this book The results of this studyindicate that this book has its merits and disadvantages Its advantages include classification of materials from the roots of methodological science in the West, general literature and Arabic literature, deticate a chapter to the thesis, An unbiased and wise criticism of the method of research in Some of the works in ancient and contemporary Arabic, And cite numerous examples for each of the methods, Ontology in Chapter Four. The disadvantages of this book are: print, edit and sometimes syntax errors, non-compliance of the book's title with the author's intentions, mismatches chapter titles with its content, mismatch list of contents with content, no resource list.

    Keywords: Book review, Methodology, Research Method in Literature, Yousef Kholaif, Manahij al-Bahth al-Adabi