فهرست مطالب

مطالعات حقوق انرژی - سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه مطالعات حقوق انرژی
سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدتقی رفیعی*، عیسی رجبی صفحات 229-252
    در روند اجرای قراردادهای نفت و گاز که معمولا جزء طولانی ترین قراردادهای  سرمایه گذاری نیز هستند، ممکن است حوادثی رخ بدهد که روابط طرفین و اجرای تعهدات، دچار تغییر و تحول شده و از وضعیت ثبات درآید. برای مقابله با وضعیت جدید که حسب مورد ممکن است مانع از انجام تعهد شده یا اجرای آن را با دشواری روبه رو سازد، نظریه های مختلفی ابراز شده است که ما آن را ذیل عنوان معاذیر قراردادی مورد بررسی قرار داده ایم. معاذیر قراردادی که استثنایی بر اصل لزوم قراردادها نیز شمرده می شوند، در اسناد بین المللی و منطقه ای ذیل عناوین و فصول متفاوتی شناسایی شده که آثار و ضمانت اجرای آن نیز متفاوت خواهد بود. در مقاله پیش رو ضمن تاکید بر تفاوت معاذیر قراردادی از شرط ثبات مندرج در قراردادهای نفتی، با بررسی رویه عملی تنظیم و درج شرط معاذیر در چند نمونه از این قراردادها، انواع تعابیر استفاده شده را معرفی و پس از بیان کاستی ها و ایرادهای هر یک، موارد ضروری اصلاح و تغییر این قراردادها را به منظور هماهنگی با اسناد بین المللی و منطقه ای یادآوری کرده ایم.
    کلیدواژگان: معاذیر قراردادی، اصل لزوم وفاداری به قراردادها، اصل تغییر بنیادین اوضاع و احوال، سرمایه گذاری خارجی، قراردادهای نفت و گاز
  • حسین سیمایی صراف، سید مصطفی زین الدین، عبدالرضا شجاعی* صفحات 253-274

    اگرچه تحریم های اقتصادی طی بیش از دو دهه گذشته، مانعی جدی در مقابل اجرایی شدن پروژه های ال. ان. جی در کشورمان ایجاد کرده اند، به نظر می رسد که تحقق این پروژه ها با برخی چالش های حقوقی و تجاری دیگر نیز روبه روست. تعدد قوانین و مقررات حاکم بر این حوزه و نبود قانونی یکپارچه برای مدیریت پروژه ها و قراردادهای ال. ان. جی و به دنبال آن، مسایلی مانند پیوستگی یا ناپیوستگی پروژه ال.ان.جی با فعالیت های بالادستی و همچنین تردید در قالب حقوقی اجرای این پروژه ها، می توانند خاستگاه بروز برخی ابهامات شده و در کنار بعضی محدودیت های قانونی دیگر، موجب بالارفتن ریسک اجرای این پروژه ها گردند. چالش های ناشی از تحولات سریع و عمیق در صنعت، بازار، تجارت و قراردادهای خریدوفروش ال. ان. جی نیز ازجمله موضوع هایی است که ممکن است اجرایی شدن پروژه های ال.ان.جی در ایران را تحت تاثیر قرار دهد و درنتیجه باید در چهارچوب بندی صحیح پروژه های آتی ال. ان. جی در کشور مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ‏ بازار ال. ان. جی، پروژه ال. ان. جی، قرارداد خریدوفروش ال. ان. جی، قوانین و مقررات حاکم.‏
  • فریده شعبانی جهرمی*، فرید شعبانی جهرمی صفحات 275-296

    سرمایه گذاران تحت نظام های امتیازی و برخی قراردادهای بالادستی اصلی، ازجمله مشارکت در تولید، مستحق دریافت هیدروکربن تولیدی از میدان موضوع عملیات بالادستی نفت و گاز می شوند. با توجه به حجم بالای سرمایه گذاری مورد نیاز برای اکتشاف و توسعه میادین نفتی، اصولا سرمایه گذاران به صورت مشارکتی اقدام به اجرای عملیات می کنند که این امر سبب انعقاد قرارداد اصلی میان دولت میزبان با کنسرسیوم و نیز عقد موافقت نامه عملیات مشترک میان اعضای مشارکت می شود که این امر بر پیچیدگی های عملیاتی این صنعت افزوده و مسایل حقوقی مهمی را ایجاد می کند. با توجه به سهم هر یک از اعضا و استحقاق آن ها به هیدروکربن تولیدی، مقرره های لازم و قراردادهای مدیریت هیدروکربن باید برای اختصاص نفت و گاز تولیدی و ایجاد تعادل در حجم برداشت شده تنظیم و مورد توافق طرفین قرار گیرد. اگرچه قراردادهای جدید نفتی ایران مالکیتی برای سرمایه گذار نسبت به هیدروکربن تولیدی ایجاد نمی کند، بنابر صلاح دید شرکت ملی نفت ایران، امکان بازپرداخت هزینه ها و پرداخت دستمزد در قالب محصول و با سازوکاری خاص وجود دارد که می تواند موجبات توافق درباره سازوکارهای تسهیم و تعادل میان اعضای مشارکت را ایجاب کند.

    کلیدواژگان: تسهیم نفت، تعادل گاز، مدیریت هیدروکربن، موافقت نامه عملیات مشترک. ‏
  • نوید شیدایی آشتیانی*، نصرالله ابراهیمی صفحات 297-315

    بررسی وضعیت پیش روی صنعت نفت و گاز کشور درباره افزایش ظرفیت تولید نفت، بیش از دو راه کلی پیش روی فعالان این صنعت نخواهد گذاشت؛ اول، انجام اکتشافات بیشتر و کشف میادین تازه؛ دوم، افزایش و بهبود ضریب بازیافت نفت از مخازن که در ادبیات نفت دنیا با عناوین“Enhanced Oil Recovery” و “Improved Oil Recovery” شناخته می شوند. افزایش چنددرصدی ضریب بازیافت، می تواند تاثیر شگرفی بر حجم تولید روزانه و درنهایت درآمد نفتی کشور داشته باشد. این مقاله بر آن است تا ضمن تحلیل و بازنمایی جایگاه این بحث در نظام قانونی و قراردادی کشور، به ویژه الگوی جدید قراردادهای نفتی ایران (IPC)، به ارایه پیشنهادهایی برای ایجاد یک بستر قراردادی مناسب درباره این گونه پروژه ها بپردازد. بررسی نظام حقوقی کشور و الگو های قراردادی مورد استفاده (بیع متقابل و الگوی اخیر قراردادهای نفتی کشور)، گویای آن است که این قراردادها به تنهایی پاسخگوی اقتضایات و ریسک های این میادین نیست. گمان می رود پیشنهادهای ارایه شده در این پژوهش، می تواند به عنوان شرایط عمومی حاکم بر قراردادهای این حوزه عمل کرده و تامین کننده منافع کشور در این قراردادها باشد.

    کلیدواژگان: ‏ اصول حاکم، افزایش ضریب بازیافت، بهبود ضریب بازیافت، ریسک ها، ‏IPC‏..‏
  • محمدعلی شیرخانی، آرش صباحی فرد* صفحات 317-338

    نوسانات قیمت نفت از نظر سیاسی، اجتماعی و اقتصادی برای دولت های رانتیر دارای اهمیت اساسی هستند و نوعی ناهم گرایی در عوامل کلان موثر بر فساد در هنگام افزایش و کاهش قیمت نفت، در این دولت ها قابل مشاهده است. در این مقاله، اطلاعات سی و یک کشور منتخب وابسته به درآمد نفت به صورت داده های تابلویی و با روش «حداقل مربعات معمولی» مورد بررسی قرار می گیرند. این تحقیق در دو دوره زمانی، یکی بین سال های 2003- 2008 و دیگری بین سال های 2009- 2014، به مطالعه و تعیین عوامل موثر بر فساد می پردازد. مقایسه نتایج به دست آمده در این دوره ها، نشان می دهد که با تغییر روند قیمت نفت، عوامل کلان تاثیرگذار بر فساد نیز تغییر می کنند. در دوره زمانی اول و هم زمان با افزایش قیمت نفت، حکمرانی مطلوب و مخارج دولت سبب کاهش فساد و درعوض بیکاری سبب گسترش فساد می گردد. در دوره زمانی بعدی و با تغییر روند قیمت نفت، عوامل موثر بر فساد نیز تغییر می کنند. در این دوره، با کاهش قیمت نفت، میزان آزادی بازار و اقتصاد در سایه، به گسترش فساد کمک می کنند و شاخص توسعه انسانی فساد را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: ‏ بلای منابع طبیعی، دولت رانتیر، روش حداقل مربعات معمولی، عوامل موثر بر فساد، فساد، ‏قیمت نفت.‏
  • عبدالحسین شیروی، سمیه سوری* صفحات 339-356

    این نوشتار با در نظر گرفتن پیچیدگی های صنعت حمل ونقل دریایی نفت خام از یک سو و محدودیت های سنتی قراردادهای چارتر سفری حمل دریایی نفت خام از دیگر سو، با بررسی فرم های پرکاربرد حمل سفری نفت خام شرکت های بزرگ نفتی به دنبال پاسخ دادن به این پرسش است که فرم های رایج استاندارد حمل دریایی نفت خام مورد بررسی، چه تاییری بر تعهدات حقوقی چارترکننده قرارداد سفری حمل دریایی نفت خام داشته و آزادی عمل و انعطاف قراردادی به نفع آنان، ایجاد کرده اند یا خیر؟ بررسی نمونه های استاندارد رایج قراردادهای چارتر مانند BPVOY4، SHELLVOY6 وExxonMobil VOY2005  بیانگر آن است که تعهدات چارترکنندگان فرم های قراردادی استاندارد بررسی شده، در پرتو قدرت چانه زنی بالای آنان، به دلایلی ازجمله قیمت بالاتر نفت خام در مقایسه با قیمت سایر کالاها و حتی قیمت نفت کش ها و ویژگی راهبردی این کالا در تجارت جهانی از چهارچوب های سختگیرانه سنتی خود فاصله گرفته و به نفع چارترکنندگان انعطاف پذیرتر شده است.

    کلیدواژگان: آزادی اراده، تانکر، تعهدات، چارترکننده، حمل دریایی نفت خام، حمل نفت خام، فرم‎ ‎استاندارد قرارداد چارتر. ‏
  • یوسف علی*، سید فضل الله موسوی، احمد امیری صفحات 357-376

    هرچند نتایج بررسی های انجام شده درباره میزان آلودگی های نفتی حکایت از این دارد که روند آلودگی های نفتی کاهشی است، اما همچنان خسارت های ناشی از آلودگی نفتی در محیط زیست ادامه دارد. پیش بینی استثناهای مربوط به عدم شمول اسناد بین المللی و منطقه ای بر  آب های داخلی و استثناهای مربوط به عدم اعمال بخشی از مواد کنوانسیون ها بر کشتی ها و هواپیماهایی که دارای مصونیت حاکمیتی هستند و اجازه تخلیه مقادیر مشخصی از مواد نفتی کشتی ها در بیشتر اسناد بین المللی و منطقه ای، کلی و غیرفنی بودن الزامات کشورهای متعاهد در پاره ای از این اسناد، نبود  ضمانت های اجرایی موثر در اغلب اسناد بین المللی و منطقه ای و موکول شدن مسیله تعیین ضمانت های اجرایی به کشورهای عضو، عدم پیش بینی قواعد مسیولیت و جبران خسارت ناشی از آلودگی در بعضی از اسناد بین المللی و منطقه ای و  پیش بینی نکردن مسیله تاسیس سازمان های تخصصی برای نظارت بر پایبندی طرف های این اسناد به تعهدات آن ها و بعضی از مسایل لجستیکی مانند کمبود امکانات بنادر در زمینه تخلیه مواد زاید کشتی ها، مهم ترین دلایل ادامه آلودگی دریایی به وسیله نفت هستند.

    کلیدواژگان: آب های داخلی کشورها، اسناد بین المللی و منطقه ای، خسارت دریایی ناشی از آلودگی نفتی، ‏جبران خسارت، مسئولیت بین المللی. ‏
  • مهسا علیایی، ولی رستمی* صفحات 377-397

    در اقتصادهای غیرنفتی تکیه اصلی تامین درآمد و ارزآوری از منابع نفتی برداشته شده و بر سایر منابع هم توجه می شود. این کاهش تمرکز از منابع انرژی، به ویژه منابع نفتی، بر چهارچوب قوانین حوزه انرژی و نیز جایگاه و ظرفیت های حقوقی نهادهای تنظیم گر بخش های انرژی تاثیر بسیاری داشته است که نتیجه آن تضمین بیشتر کارآمدی حوزه انرژی ها و نهادهای مربوطه   آن ها خواهد بود. در این پژوهش، بررسی ظرفیت های حقوقی نهادهای تنظیم گر به عنوان ابزاری غیرمستقیم در اقتصاد غیرنفتی مورد نظر است. همچنین، ازآنجاکه هیات تنظیم بازار برق ایران، نهادی با اختیارات -هرچند محدودتر- مشابه با نهاد تنظیم گر است، در این تحقیق، اختیارات و وظایف نهاد یادشده به عنوان نهاد شبه رگولاتور در صورتی که پایه های اصلی اقتصاد مبتنی بر نفت نباشد، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: تکانه های اقتصادی، تنظیم گری انرژی، حقوق انرژی، مدیریت انرژی، نهاد ‏‎ ‎تنظیم گر.‏
  • شادی کسنوی*، محمود باقری صفحات 399-419

    افزایش جهانی تقاضای برق، نگرانی کمبود گاز طبیعی در نیروگاه های سوخت فسیلی و سهم انکارناپذیر صنعت تولید برق در ایجاد آلودگی، ضرورت جایگزینی شیوه های تولید انرژی و حرکت به سمت انرژی تجدید پذیر را می طلبد. با وجود این که از گذشته نیز صنعت تولید برق از صنایع پر هزینه شمرده می شد، این چالش در نیروگاه های تجدید پذیر پیچیده تر نیز هست. سهم نود درصدی بخش خصوصی در بازار جهانی انرژی تجدید پذیر، موید دغدغه جذب سرمایه است. روند رو به رشد استفاده از تامین مالی پروژه محور در زیر ساخت های انرژی تجدید پذیر از یک سو و زمان بر بودن و هزینه معاملاتی بالای انعقاد این قرارداد ها از سوی دیگر، تناقضی در درستی استفاده از تامین مالی پروژه محور به عنوان ابزاری برای تامین مالی انرژی های تجدید پذیر ایجاد کرده است. انعقاد تامین مالی پروژه محور به علت ویژگی های خاصی که دارد، بسیار متاثر از تخصیص قراردادی ریسک های پروژه است.  ریسک های این حوزه از انرژی که بارز ترین آن ناپایداری سطح تولید است، چالش دیگری است که ثبات تولید نقدینگی و تضمین بازپرداخت وام پروژه را با تردید همراه می کند. این تحقیق بر آن است تا ضمن اثبات تجربی و اقتصادی بودن استفاده از تامین مالی پروژه محور ، به چگونگی تطابق ساختار این شیوه از تامین مالی با چالش ها و ریسک های انرژی های تجدید پذیر که از مهم ترین آن ها، حمایت دولت در قالب خرید تضمینی برق است، بپردازد. این فرایند بازتاب دهنده یک تحول مهم حقوقی از نظر ساختار و کارکرد قرارداد و حقوق قراردادها از باب تغییر مفهوم اصل نسبی بودن قراردادهاست.

    کلیدواژگان: انرژی تجدیدپذیر، تامین مالی پروژه محور، تخصیص ریسک.‏
  • وحید کوثری*، علی مشهدی صفحات 421-438

    یونپ در قلب ساختار کنونی زیست محیطی ملل متحد قرار دارد و به عبارتی، مهم ترین مرجع بین المللی زیست محیطی است. از طرفی، با توجه به گسترش روزافزون معضلات زیست محیطی، پژوهش پیش رو بر آن است با توسل به روش توصیفی-تحلیلی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای به این پرسش اساسی پاسخ دهد که آیا یونپ، در میان انبوهی از هنجارهای زیست محیطی و کثرت نهادهای متولی موضوع های زیست محیطی، درعمل توانسته است نقش محوری خویش را در حاکمیت بین المللی زیست محیطی ایفا کند و آیا عملکرد زیست محیطی آن در کمک به حل مشکلات این حوزه، برآورنده انتظارات بوده است؟ برایند این مقاله آن است که به رغم تمام موفقیت هایی که در آمار و گزارش های موجود ثبت شده، ساختار کنونی یونپ نمی تواند پاسخگوی معضلات زیست محیطی کره زمین و عملکرد دولت ها نسبت به تعهدات زیست محیطی باشد که پیشنهادهایی در این زمینه مطرح شده است.

    کلیدواژگان: حاکمیت بین المللی زیست محیطی، حقوق بین الملل محیط زیست، عملکرد زیست محیطی، ‏معضلات زیست محیطی، یونپ (‏UNEP‏). ‏
  • محمدمهدی مرادی، محمود جلالی* صفحات 439-447

    گاهی اوقات کشور ساحلی، کشتی های خارجی را به علت نقض قوانین و مقررات ملی یا  بین المللی متوقف می کند. کشتی مظنون به ارتکاب تخلف باید تا خاتمه رسیدگی در توقیف بماند تا امکان اجرای حکم صادره از سوی مراجع ذی ربط منتفی نگردد. طولانی شدن زمان و فرایند توقیف، زیان های بسیاری به همراه دارد. از سوی دیگر،  نمی توان به صرف بروز برخی مشکلات به صورت یک جانبه حکم به آزادی سریع و بی قیدوشرط کشتی داد؛ زیرا در آن صورت امکان اجرای حکم مراجع قضایی کشور ساحلی از بین می رود. ازاین رو لزوم یافتن راه حلی که هم زمان منافع کشور ساحلی و صاحب پرچم را در نظر بگیرد، گریزناپذیر است. گفتنی است که این سازوکار در کنوانسیون حقوق دریاها پیش بینی شده و دیوان در آرای متعدد خود با احصای شرایط آزادی فوری و تعیین معیارهای لازم برای وثیقه معقول، منافع کشورهای ساحلی و صاحب پرچم را متعادل ساخته است. اکنون باید پرسید آیا دیوان بین المللی حقوق دریاها توانسته است رویه یکسان و هماهنگی را در زمینه آزادی فوری ایجاد کند؟ با بررسی رویه دیوان روشن شد که رویکرد دیوان در آزادی فوری، در ابتدا اقتصادی بود، اما رفته رفته به سوی مسایل حقوق بشری تغییر یافت و هم اکنون اولویت اصلی، آزادی سریع ناخدا و خدمه و در نهایت خود کشتی است.

    کلیدواژگان: آزادی فوری کشتی و خدمه، دیوان بین المللی حقوق دریاها، کنوانسیون حقوق دریاها. ‏
  • جعفر نوری ‏یوشانلوئی‏، نسیم برخی* صفحات 449-471

    در کشورهایی مثل ایران که دارای مخازن قدیمی و دیرپا است و بیشتر مخازن نیمه دوم عمر خود را سپری می کنند، بهره برداری بهینه و افزایش بهره وری در زنجیره صنعت نفت و گاز کشور از طریق نظام های مدیریتی، به عنوان راهبردی در سند ملی راهبرد انرژی کشور پیش بینی شده است. همین امر نشان دهنده ضرورت اعمال رویکرد مدیریت حقوقی جامع و یکپارچه مخازن نفت و گاز در کشور است. اما این مفهوم نه تنها در قوانین و مقررات کشور معیارسازی نشده است، بلکه عناصر و فرایندهای آن به درستی تبیین نگردیده است. ازاین رو در این مقاله ضمن تبیین ماهیت این مفهوم، عناصر و فرایندهای آن، نظریه مدیریت حقوقی جامع و یکپارچه مخازن نفت و گاز مطرح گردید که براساس آن می توان عناصر مدیریت جامع و یکپارچه مخازن نفت و گاز را شامل ملاحظات محیطی، مطالعات زمین شناسی، ملاحظات فنی و مهندسی، دانش فنی و فناوری، ملاحظات اقتصادی، تامین مالی و ملاحظات قانونی و قراردادی دانست. از طرفی، اجرایی شدن این مفهوم و عناصر آن در فضای حاکم بر کشور نیازمند تعیین نهاد متولی آن است. بنابراین پس از بررسی ابهامات و تناقضات موجود در قوانین کشور، شرکت ملی نفت ایران به عنوان نهاد مسیول و متولی مدیریت حقوقی جامع و یکپارچه مخازن نفت و گاز کشور و وزارت نفت برای نظارت بر اجرای درست آن معرفی شده است.

    کلیدواژگان: ‏ شرکت ملی نفت ایران، مالک مخزن، مخازن نفت و گاز، مدیریت حقوقی، جامع و یکپارچه. ‏
|
  • Mohammad Taqi Rafiei *, Eisa Rajabi Pages 229-252
    During the performance of Oil and Gas contracts, which are usually one of the longest investment contracts, there may be incidents in which the relations between the parties and the fulfillment of obligations, change and become unstable. In order to deal with the new situation, which may prevent the fulfillment of the obligation or make its performance difficult, various theories have been expressed, which we have examined under the heading of contractual excuses. Contractual excuses, which are also considered as an exception to the principle of the necessity of contracts, have been identified under different titles and chapters in international and regional instruments, and the effects and remedies of that will also differ on the contract. In this article, while emphasizing the difference between contractual excuses from the “stabilization clause” which is used in Oil and Gas contracts, by examining the practical procedure of arranging and inserting the excuses clauses in several examples of these contracts, the authors at first try to introduce the types of terms and after pointing out the defects of each one, they have mentioned the necessary cases of amending and changing these contracts in order to comply with international and regional instruments.
    Keywords: Contractual Excuses, Pacta sunt servanda, Rebus sic stantibus, Foreign ‎Investment, Oil, Gas Contacts.‎
  • Hosein Simaei Sarraf, Seyyed Mostafa Zeinoddin, Abdorreza Shojaei * Pages 253-274

    Although economic sanctions over the past two decades have created a serious obstacle to the implementation of LNG projects in our country, but the realization of these projects seems to face some other legal and commercial challenges. The multiplicity of laws and regulations in this area and the lack of a coherent law for the management of LNG projects and contracts and the subsequent issues such as integration or non-integration of the LNG project with upstream activities as well as doubts in the legal framework of these projects can be the source of some ambiguities and, along with some other legal restrictions, increase the risk of these projects. Challenges arising from rapid and profound developments in industry, market, trade and LNG sale and purchase agreements are also among the issues that can affect the implementation of LNG projects in Iran and so must be considered in the correct structuring of future LNG projects in our country.

    Keywords: Governing laws, regulations, LNG market, LNG project, LNG sale, ‎purchase agreement.‎
  • Farideh Shabani Jahromi *, Fareed Shabani Jahromi Pages 275-296

    Investors under concession regimes and some main upstream petroleum contracts including production sharing agreements, are entitled to produce hydrocarbons from fields which are subject of petroleum operation. With regard to the high amount of investment required for exploration and development of petroleum fields, investors consisting of more than one person, who carry out operations which result in contract between group of companies and the host country and also joint operating agreements among the members of investors which increase the operational complexity and legal issues. Regarding shares of each member and entitlement to produced hydrocarbon, the required provisions and petroleum management contracts shall be agreed upon to allocate and balance the produced petroleum. Although Iran Petroleum Contracts do not transfer the title of hydrocarbon to investor, NIOC may at its discretion, recover costs and pay fee in kind and under particular arrangement which require agreeing upon allocation and balancing mechanism.

    Keywords: joint operating agreement, Oil Allocation, Gas balancing, Hydrocarbon ‎Management ‎
  • Navid Sheydaei Ashtiani ‎ *, Seyed Nasrollah Ebrahimi Pages 297-315

    considering the status of Oil and Gas Industry, for Increasing oil production capacity, there are only two ways ahead; Firstly, further exploration and discovery of new oilfields and secondly increasing and improving the oil recovery of reservoirs which is known in the industry literature as "Enhanced Oil Recovery" and "Improved Oil Recovery". Increasing the recovery rate by a few percent can have a significant impact on the daily output volume and ultimately on the country's oil revenues. This article seeks to analyze and represent the position of this concept in the legal and contractual system of the country, especially the new model of Iranian Oil Contracts (IPC), to offer suggestions for establishing a suitable contractual framework for such projects. Analysis of the legal system of Iran and the contractual models used (such as Buy-back contracts) indicate that these contracts do not meet the requirements and risks of these fields. It seems that the suggestions presented in this article could act as general conditions governing contracts in this field and serve the interests of the country in these contracts.

    Keywords: Enhanced Oil Recovery, Improved oil recovery, Iran Petroleum Contract, ‎Mandatory rules, Risks.‎
  • Mohammad Ali Shirkhani, Arash Sabahifard * Pages 317-338

    Oil price fluctuations have political, social and economic importance to rentier States, and a kind of asymmetry can be seen in the affecting factors on when oil prices rise and fall in. In this paper, the data of 31 selected oil revenue dependent countries are examined in the form of panel data using the ordinary least squares method. This article studies and determines the factors affecting corruption in two time periods, one between 2003 and 2008 and the other between 2009 and 2014. A comparison of the results obtained in these periods shows that with the change in oil price trends, the major factors affecting corruption also change. In the first period and simultaneously with the increase in oil prices, good governance and government spending will reduce corruption and instead unemployment will lead to the spread of corruption. In the next period and with the change in the trend of oil prices, the factors affecting corruption also change. In this period, which is accompanied by a decrease in oil prices, the degree of market freedom and the shadow economy contribute to the spread of corruption and the human development index reduces corruption.

    Keywords: corruption, Curse of Natural resources, Factors Affecting corruption, Oil ‎Prices, Ordinary Least Squares Method, Rentier State.‎
  • Abdolhossein Shiravi Khozani, Somayeh Souri * Pages 339-356

    By considering the complexities of seaborne carriage of crude oil on the one hand and the traditional restrictions of voyage charter parties from the other, this Article tends to study the effects and the number of contractual flexibilities of under-investigation standard forms of agreements on the charterers’ legal obligations in crude oil voyage charters. Investigation of mostly used standard forms of charter party agreements including BPVOY4, SHELLVOY6 and ExxonMobil VOY2005 indicates that charterer obligations in those agreements, in the light of high bargaining power of voyage crude oil charterers due to the reasons such as high price of crude oil in comparison with other cargos and even in comparison with  price of tanker itself and the strategic nature of crude oil in contrast with other cargos, has taken distance from its traditional strict framework and has found remarkable flexibilities.

    Keywords: Freedom of will, Tanker, Charterer, Standard ‎charter party agreement, Seaborne carriage of crude oil, Obligations.‎
  • Youssef Ali *, Seyed Fazlullah Mousavi, Ahmad Amiri Pages 357-376

    Although a lot of credible studies show that the trend of oil pollution of the marine environment is going down, unfortunately, the said pollution still continues. The most important reasons for the continuation of marine pollution by oil are the following: the exceptions concerning the internal waters of states and concerning the ships and aircraft that have sovereign immunity, discharge of specified quantities of oil and garbage by most international and regional documents, a lot of international and regional documents having only general and non-technical obligations and lack of effective guarantees that ensure the respect of the rules of the international and regional documents by the member states. Lack of liability and compensation rules in some of the international and regional documents, non-existence of observing organizations to monitor the consistency of the states’ behaviors with the conventions, in addition to the logistical problems like lack of port facilities in connection with discharging ship’s wastes are other reasons why the maritime pollution by oil is still unresolved.

    Keywords: Marine Damage Due to Oil Pollution, International Responsibility, Damages ‎Compensation, Internal Waters of States, International, Regional ‎Documents. ‎
  • Mahsa Olyaee, Vali Rostami * Pages 377-397

    In non-oil economies, the main reliance on revenue and currency is removed from oil resources and other sources are considered. This reduction in the concentration of energy resources, especially oil resources, has had a profound effect on the framework of energy laws, as well as the legal status and capacity of energy regulators, resulting in greater assurance of energy efficiency and related institutions. In this study, the legal capacity of regulatory institutions as an indirect tool in the non-oil economy is considered. Also, since the Iranian Electricity Market Regulatory Authority is an institution with similar powers to a regulatory body, although more limited, in this study it is considered as a quasi-regulatory body of its powers and functions as if the main foundations of the economy are not oil-based.

    Keywords: Economic shocks, energy law, Energy management, Energy regulatory, ‎Regulatory organization. ‎
  • Shadi Kasnavi *, Mahmood Bagheri Pages 399-419

    The global demand for electricity continues to grow, fueled by industrialization and urbanization in many parts of the world. At the same time, power generation is the largest single source of CO2 emissions and needs to be transformed fundamentally. While power generation has always been an asset-heavy industry, capital intensity is even higher for most renewable energy sources as compared to fossil fuel-based plants. Thus, policy makers worry about the availability and cost of capital for low-carbon power plants. A critical method for getting renewable energy infrastructure built is project finance that is designed to identify, allocate, and mitigate risks through project structuring and contracting. These techniques can be utilized to address risks specific to renewable projects. The project finance structures used for renewable energy projects must manage the complex risks. The aim of this paper is to comprehensively present current risks and risk management solutions of renewable energy projects to project finance.

    Keywords: ‎: ‎‏ ‏project finance, renewable energy, risk allocation.‎
  • Vahid Kosari *, Ali Mashhadi Pages 421-438

    The UNEP is at the heart of the current United Nations environmental structure and is the most important international environmental institution. The present study, due to the increasing prevalence of environmental problems, seeks to answer this fundamental question: has the UNEP, among a multitude of environmental norms and the multiplicity of related institutions, been able to play a pivotal role in international environmental governance in practice? Has its environmental performance met expectations? The present article will conclude that despite all the successes recorded in the available statistics and reports, the current structure of the UNEP cannot meet the environmental problems of the planet and it is unable to manage efficiently the planet's environmental problems and be able to monitor the performance of governments on the environmental commitments. Therefore, several suggestions have been made in this regard.

    Keywords: UNEP, environmental performance, international environmental ‎governance, international environmental law, environmental problems.‎
  • Mohammad Mehdi Moradi, Mahmoud Jalali * Pages 439-447

    Sometimes the competent authorities of the coastal state detain foreign ships for violating national or international law and regulations. As a rule, the ship suspected of committing an offense should remain in custody until the end of the investigation so that judicial or administrative authorities can rule out the possibility of enforcement. Prolonging the time and process of detention can have a lot of losses. One cannot justify unilaterally the immediate and unconditional resolution of some problems, since the possibility of enforcement by the coastal judiciary will be lost. Has the ITLOS been able to establish a uniform and coordinated approach to immediate release? This mechanism is embodied in the 1982 Convention, and the Tribunal in its various judgments has balanced the interests of the coastal states and the flag-bearer with regard to the conditions of immediate release and the determination of the standards for reasonable guarantee, and the appropriate procedure in this regard. The Tribunal's approach to immediate release was initially economic, but gradually shifted to human rights issues, and is now a top priority for the immediate release of the captain and crew, and ultimately the ship itself.

    Keywords: Convention on the Law of the Sea, International Court of Justice, Prompt ‎Release, ‎‏ ‏Ship, Crew.‎
  • Jafar Nory Yoshanloey, Nasim Barkhi * Pages 449-471

    In countries such as Iran, which have old and aging reservoirs and most of these reservoirs are in last years of their lives, optimal operation and increase of productivity in the oil and gas industry through management systems has been predicted in the energy strategy documents. This indicates an integrated legal management approach to oil and gas reservoirs in the Country is necessary. Not only is this concept not standardized in the laws and regulations of the Country, its elements and processes are not properly explained yet. Therefore, in this article, while explaining the nature of this concept and its elements and processes, the theory of comprehensive and integrated legal management of oil and gas reservoirs is proposed. And the elements of integrated management of oil and gas reservoirs, including environmental, geological, technical, technology, economical, financing and legal and contractual considerations were determined. On the other hand, the implementation of this concept and its elements require the appointment of its responsible institution. Therefore, the National Iranian Oil Company has been introduced as the responsible institution to monitor its proper implementation of comprehensive and integrated legal management of the country's oil and gas reservoirs.

    Keywords: Oil, Gas Reservoirs, Legal Management, Comprehensive, Integrated, ‎National Iranian Oil Company, Reservoir Owner‏.‏