فهرست مطالب

مطالعات تجربی حسابداری مالی - پیاپی 74 (تابستان 1401)

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 74 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد نمازی*، زهرا خرم دل ماسوله صفحات 1-40

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر ابعاد نوآوری سبز از حیث نوآوری محصول سبز و نوآوری فرآیند سبز بر عملکردهای شرکت از جنبه مالی، زیست محیطی و اقتصادی است. همچنین نقش میانجی حسابداری مدیریت زیست محیطی بر رابطه بین نوآوری محصول و فرآیند سبز و عملکردهای شرکت مورد بررسی قرار می گیرد. نمونه آماری پژوهش شامل 202 شرکت و از ابزار پرسشنامه استاندارد برای جمع آوری داده ها و رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری و روش PLS جهت آزمون فرضیه ها و مدل مفهومی پژوهش استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که نوآوری محصول سبز چه مستقیم و چه از طریق متغیر میانجی حسابداری مدیریت زیست محیطی بر عملکرد مالی، زیست محیطی و اقتصادی شرکت تاثیر معناداری دارد. نوآوری محصول سبز بر عملکرد زیست محیطی در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، فلزی و غذایی و همچنین بر عملکرد اقتصادی تنها در صنعت فلزی تاثیرگذار است. افزون بر این، نوآوری فرآیند سبز نیز هم بصورت مستقیم و هم غیرمستقیم از طریق متغیر میانجی حسابداری مدیریت زیست محیطی بر عملکرد مالی و اقتصادی شرکت تآثیر معناداری دارد اما تاثیر نوآوری فرآیند سبز بر عملکرد زیست محیطی شرکت تنها از طریق متغیر میانجی حسابداری مدیریت زیست محیطی صورت می پذیرد. نوآوری فرآیند سبز بر عملکرد مالی در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، فلزی و شیمیایی و بر عملکرد اقتصادی تنها در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی تاثیرگذار است. در صنعت سلولزی نه نوآوری محصول سبز و نه نوآوری فرآیند سبز بر هیچ یک از عملکردهای شرکت تاثیری ندارد. یافته ها اهمیت نوآوری سبز و حسابداری مدیریت زیست محیطی را در ارتقا عملکرد شرکت نشان می دهند.

    کلیدواژگان: نوآوری محصول سبز، نوآوری فرآیند سبز، حسابداری مدیریت زیست محیطی، عملکرد سازمان، معادلات ساختاری
  • سید مرتضی مرتضوی، جواد شکرخواه*، جعفر باباجانی صفحات 41-83

    نظام کنترل های داخلی، مبنای عملیات بانکداری سالم و ایمن است و مدیریت را در جهت حفظ منابع و منافع بانک یاری می نماید. از آنجا که بهبود عملکرد نظام کنترل های داخلی، مستلزم شناخت وضعیت کنونی آن می باشد، در این تحقیق تلاش شد تا وضعیت موجود استقرار نظام کنترل های داخلی در بانک های ایران مورد ارزیابی قرار گیرد. برای این منظور، در پرسشنامه طراحی شده از خبرگان خواسته شد تا وضعیت موجود شاخص های اثرگذار در استقرار نظام کنترل های داخلی بانک ها را با در نظر گرفتن میزان اهمیت این شاخص ها ارزیابی کنند. پاسخ های دریافتی با بهره گیری از روش های دلفی فازی، تحلیل شکاف فازی، تحلیل اهمیت- عملکرد و آزمون مقایسه زوجی، تجزیه و تحلیل شده است. طبق نظر خبرگان، وضعیت موجود همه شاخص های اثرگذار در استقرار نظام کنترل های داخلی بانک ها نامطلوب ارزیابی شد. یافته های حاصل از تحلیل شکاف فازی نیز بیانگر آن است که بجز 3 شاخص، بین وضعیت موجود (آنچه هست) و وضعیت مطلوب (آنچه که باید باشد) شاخص ها شکاف معنادار وجود دارد. همچنین طبق یافته های تحلیل اهمیت- عملکرد، از مجموع 119 شاخص مورد مطالعه، 113 شاخص علی رغم برخورداری از اهمیت بالا، عملکرد قابل قبولی ندارند. علاوه بر این، بر اساس نتایج آزمون مقایسه زوجی می توان نتیجه گرفت که بین وضعیت موجود و وضعیت مطلوب شاخص های اثرگذار در استقرار ابعاد پنج گانه نظام کنترل های داخلی بانک های کشور یعنی محیط کنترلی، ارزیابی ریسک، فعالیت های کنترلی، اطلاعات و ارتباطات و فعالیت های پایشی اختلاف معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: نظام کنترل های داخلی، دلفی فازی، تحلیل اهمیت- عملکرد، تحلیل شکاف فازی
  • مهشید شهرزادی، داریوش فروغی* صفحات 85-115

    هدف پژوهش حاضر معرفی ریسک دنباله چپ به عنوان محرک ایجاد معمای نوسان-پذیری غیرسیستماتیک و عامل توضیح دهنده بازده منفی ناشی از نوسان پذیری غیرسیستماتیک بالا است. علاوه بر این پژوهش حاضر در تلاش جهت مشخص کردن چگونگی رخدادن این معما است. در پژوهش حاضر از تجزیه و تحلیل پرتفوی تک متغیره و چند متغیره و همچنین رگرسیون فاما و مکبث (1973) استفاده شده است. بدین منظور از اطلاعات شرکت های بورس اوراق بهادار و فرابورس طی سال های 1384 تا 1398 استفاده شده است. نتاج پژوهش حاضر نشان دهنده وجود معمای نوسان پذیری غیرسیستماتیک (بازده کم سهام با نوسان پذیری غیرسیستماتیک زیاد) و ناهنجاری ریسک دنباله چپ (بازده کم سهام با ریسک دنباله چپ زیاد) در نمونه پژوهش است. بعد از کنترل پرتفوی های مرتب شده ی نوسان پذیری غیرسیستماتیک از بابت ریسک دنباله چپ، کنترل رگرسیون از بابت ریسک دنباله چپ و کنترل مدل های عاملی با افزودن عامل ریسک دنباله چپ، دیگر معمای نوسان پذیری غیرسیستماتیک قابل تشخیص نیست. براساس یافته های حاصل از پژوهش حاضر، ریسک دنباله چپ نقش مهمی در توضیح معمای اساسی نوسان پذیری غیرسیستماتیک بازی می کند و دلیل این توضیح دهندگی تحمیل فشار قیمتی سهام با ریسک دنباله چپ بالا بر سهام با نوسان پذیری غیرسیستماتیک بالا است.

    کلیدواژگان: معمای نوسان پذیری غیرسیستماتیک، ناهنجاری ریسک دنباله چپ، بازده مورد انتظار، فشار قیمتی
  • علی رحمانی*، اعظم ولی زاده لاریجانی، الهام ربیهاوی صفحات 117-143

    نیاز به یک مجموعه استاندارد حسابداری باکیفیت موجب تدوین و ترویج استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی گردیده است. ایران نیز همانند بسیاری از کشورهای دنیا این استانداردها را پذیرفته و کاربرد ان را در گروهی از شرکت های بازار سرمایه الزامی کرده است. هدف اصلی این تحقیق بررسی میزان اجرای پروژه پیاده سازی استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی در شرکت های مشمول پیاده سازی و نیز مزایا و چالش های این پروژه براساس تجربه زیسته مدیران این شرکت ها است. همچنین در این تحقیق حمایت هییت مدیره شرکت ها در این رابطه مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش بانک ها، بیمه ها و شرکت های بورسی ملزم به پیاده سازی طبق مصوبه سازمان بورس و اوراق بهادار است که در مجموع 77 شرکت را شامل شده است. ابزار جمع آوری این پژوهش، پرسشنامه است. نتایج نشان می دهد که تاکنون بزرگترین چالش پیاده سازی این استانداردها در بانک ها هزینه آموزش، در شرکت های بیمه تفاوت و اختلافات قوانین مالیاتی و استانداردها و در دیگر شرکت های مشمول، کمبود حسابداران و حسابرسان دارای مهارت فنی اجرای استانداردهای مذکور می باشد. همچنین براساس نتایج تحقیق، مهم ترین مزیت پیاده سازی استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی در شرکت های بیمه کاهش هزینه دسترسی به اطلاعات و در بانکها و سایر شرکت های مشمول وجود یک مجموعه واحد از صورت های مالی از جنبه مقایسه پذیری، می باشد.

    کلیدواژگان: استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی، شرکت های مشمول پیاده سازی استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی، گزارشگری مالی، بازار سرمایه
  • سید علی حسینی*، زهرا معصومی بیلندی صفحات 145-176

    استقبال اخیر شرکت ها از افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی ها نقش کارشناسان را پررنگ تر نموده و اعتماد افزاینده بر کار کارشناسان منجر به نگرانی هایی در ارتباط باکیفیت حسابرسی گردیده است. هدف پژوهش حاضر، شناسایی چالش ها و موانع استفاده از خدمات کارشناسی در حسابرسی و راهکارهای بهبود آن است. پژوهش از نوع کیفی بوده و داده های موردنظر از طریق مصاحبه با 17 نفر از حسابرسان و کارشناسان رسمی دادگستری گردآوری و با روش تحلیل تم، تحلیل شده است.مطابق با یافته های پژوهش ضعف نظارت، عدم استقلال کارشناس، محدودیت ها، ناکارآمدی ساختاری، عدم تمایل حسابرس، عدم رعایت اخلاق حرفه ای حسابرس، محیط اقتصادی و مشکلات ارتباط و هماهنگی، چالش ها و موانع استفاده از خدمات کارشناسی شناخته شدند و تقویت نظارت، اصلاح قوانین و مقررات، تقویت زیر ساخت ها و ترویج و توسعه خدمات کارشناسی، راهکارهای بهبود استفاده از خدمات کارشناسی شناسایی شدند.نتایج پژوهش می تواند به منظور دست یافتن به استفاده اثربخش از کارشناسان در فرآیند حسابرسی و درنتیجه کیفیت حسابرسی بالاتر سودمند واقع شود.

    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، خدمات کارشناسی، حسابرسی، تحلیل تم
  • مهدی حیدری*، علیرضا علی اکبرلو، ابراهیم خاکپور حیدرانلو صفحات 177-208

    محافظه کاری اقدامی است که در شرایط عدم اطمینان و محدود کردن رفتارهای خوش بینانه مدیریت در جهت افزایش قابلیت اتکای گزارش های مالی از آن بهره گرفته می شود. درماندگی مالی و فرصت های رشد از جمله عواملی هستند که می توانند باعث بهبود سطح محافظه کاری حسابداری شوند. در این میان انتظار می رود خصوصیات رفتاری مدیران بر رابطه میان درماندگی مالی و فرصت های رشد با محافظه کاری حسابداری تاثیر داشته باشد. بنابراین هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر بیش اطمینانی مدیریت بر ارتباط بین درماندگی مالی، فرصت های رشد و محافظه کاری حسابداری می باشد. نتایج این پژوهش نشان می دهد، متغیر درماندگی مالی و فرصت های رشد بر محافظه کاری تاثیر مثبت و معناداری دارند. بیش اطمینانی مدیریت بر رابطه بین درماندگی مالی و محافظه کاری تاثیر معناداری ندارد ولی رابطه بین فرصت های رشد و محافظه کاری را تعدیل کرده و تاثیر منفی و معناداری بر رابطه بین آن ها دارد. به عبارت دیگر، مدیران با وضعیت مالی نامطلوب، چشم انداز مثبتی به وضعیت آتی شرکت نداشته و سطح محافظه کاری را افزایش می دهند. همچنین مدیران شرکت های بزرگ و در حال رشد، جهت حداقل کردن هزینه های سیاسی و اجتماعی خود، تمایل به انتخاب رویه های حسابداری محافظه کارانه تر دارند. از طرفی مدیران بیش اطمینان، نسبت به وضعیت آتی شرکت خوش بین بوده و سطح محافظه کاری حسابداری را کاهش می دهند.

    کلیدواژگان: بیش اطمینانی مدیریت، درماندگی مالی، فرصت های رشد، محافظه کاری حسابداری
  • یونس بادآور نهندی*، قادر بابایی صفحات 209-237

    میزان قابلیت مقایسه اطلاعات مالی در سطح هر شرکت و صنعت شباهت ها و تفاوت ها را انعکاس داده و با محیط های عملیاتی و گزارش گری مالی شرکت ها مرتبط است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی اثر قابلیت مقایسه اطلاعات مالی بر مبنای تیوری ارزش گذاری نسبی بر به موقع بودن گزارش گری مالی با تاکید بر نقش تعدیل گر ابهام اطلاعاتی قیمت سهام است. برای دستیابی به هدف پژوهش، نمونه ای مشتمل بر 118 شرکت طی دوره زمانی 1390 تا 1399 انتخاب شد و برای آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون خطی چند متغیره بهره گیری گردید. نتایج نشان داد؛ قابلیت مقایسه اطلاعات مالی بر به موقع بودن گزارش گری مالی تاثیر مثبت و معناداری دارد و شدت این اثر مثبت در شرایط وجود ابهام اطلاعاتی قیمت سهام، تشدید می شود. اتخاذ تصمیم های سرمایه گذاری کارا بدون وجود اطلاعات به موقع و قابل مقایسه امکان پذیر نیست. قابلیت مقایسه اطلاعات مالی با بهبود ویژگی به موقع بودن، باعث ارتقا کارایی کل بازار سرمایه می شود. همچنین از یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت در شرایط ابهام اطلاعاتی قیمت سهام، نقش قابلیت مقایسه اطلاعات مالی در شفافیت اطلاعاتی محیط شرکت و گزارش گری مالی به موقع برای استفاده کنندگان بسیار اهمیت دارد. بنابراین قابلیت مقایسه اطلاعات مالی به طور گسترده سودمندی اطلاعات حسابداری را برای استفاده کنندگان به ویژه در شرایط ابهام اطلاعاتی قیمت سهام افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: قابلیت مقایسه اطلاعات مالی، تئوری ارزش گذاری نسبی، به موقع بودن گزارش گری مالی، ابهام اطلاعاتی قیمت سهام
|
  • Mohammad Namazi *, Zahra Khorramdel Masouleh Pages 1-40

    The purpose of this study is to investigate the effect of green product innovation and green process innovation on company's financial, environmental and economic performanc. The mediating role of environmental management accounting on the relationship between product and green process innovation and company performance is also examined. The statistical sample includes 202 companies and the standard questionnaire was used to collect data and the structural equation modeling approach and the PLS method were used to test the hypotheses and the conceptual model of the research. Findings show that green product innovation has a significant impact on the financial, environmental and economic performance of the company, both directly and through environmental management accounting. Green product innovation affects environmental performance in the oil and gas and petrochemical, metal and food industries, as well as economic performance in the metal industry alone. In addition, green process innovation has a significant effect on the financial and economic performance of the company both directly and indirectly through environmental management accounting, but the impact of green process innovation on the environmental performance of the company is only through the accounting variable of environmental management accounting. Green process innovation affects financial performance in oil and gas and petrochemical, metallic and chemical industries and economic performance only in oil and gas and petrochemical industries. In the cellulose industry, neither green product innovation nor green process innovation affects any of the company's operations. Findings show the importance of green innovation and environmental management accounting in improving the company's performance.

    Keywords: Green Product Innovation, Green Process Innovation, Environmental Management Accounting, Organizational Performance, structural equations
  • Seyyed Morteza Mortazavi, Javad Shekarkhah *, Jafar Babajani Pages 41-83

    A system of effective internal controls is a foundation for the safe and sound operation of banks and helps management to safeguard bank's resources and interests. Since improving performance of internal control system requires recognizing its current status, in this study, an attempt has been made to evaluate the current status of establishment of internal control system in Iranian banks. For this purpose, through the designed questionnaire, experts have been asked to evaluate the current status of effective indicators in establishing internal control system of banks, taking into account the importance of these indicators. Received answers were analyzed using fuzzy delphi method, fuzzy gap analysis, importance-performance analysis and paired sample test. According to experts, the current status of all effective indicators in the establishment of the internal control system of banks was assessed as unfavorable. Findings from fuzzy gap analysis also indicate that except for 3 indicators, there is a significant gap between the current status (what is) and the desired status (what should be) of indicators. Also, according to the findings of importance-performance analysis, out of 119 indicators studied, 113 indicators do not have acceptable performance despite their high importance. In addition, based on the results of the paired sample test, it can be concluded that there is a significant gap between current status and desired status of effective indicators in establishing the five dimensions of the internal control system of banks: control environment, risk assessment, control activities, information and communication and monitoring activities.

    Keywords: Internal Control System, Fuzzy Delphi, Importance-Performance Analysis, Fuzzy Gap Analysis
  • Mahshid Shahrzadi, Darioush Foroughi * Pages 85-115

    The Aim of this study is to introduce the left tail risk as a driver for creating idiosyncratic volatility and explainer the negative returns due to high unsystematic volatility. In addition, the present study is trying to determine how the idiosyncratic volatility puzzle occurs. In this study, univariate and bivariate portfolio analysis as well as Fama and Macbeth (1973) regression have been used. For this purpose, the information of Tehran stock exchange and Iran fara bourse companies during the years 1384 to 1398 has been used. The results of this study indicate the existence of the idiosyncratic volatility puzzle (the low (high) returns of high (low) idiosyncratic volatility stocks) and left tail risk anomaly (the low (high) returns of high (low) left tail risk) in the research sample. The idiosyncratic volatility puzzle (the low (high) returns of high (low) idiosyncratic volatility stocks) is no longer detected when idiosyncratic volatility-sorted portfolios are neutralized to left tail risk, regression control for left tail risk and factor models include a left tail risk factor. The left tail risk plays the important role to explain idiosyncratic volatility puzzle (the low returns of high idiosyncratic volatility stocks) and the reason for this explanation is the falling stock price pressure with high left-tail risk on stocks with high unsystematic volatility.

    Keywords: idiosyncratic volatility puzzle, left tail risk anomaly, expected returns, price pressure
  • Ali Rahmani *, Azam Valizadeh Larijani, Elham Rabihavi Pages 117-143

    The need for a set of qualified accounting standards has led to the development of international financial reporting standards. like many other countries globally, Iran has adopted these standards and required their application in a group of capital market companies. The main purpose of this study is to examine the challenges and benefits of implementing International Financial Reporting Standards from the perspective of the executives who are required to use the standards. The statistical population of this study, consisting of managers of banks, insurance companies and, stock exchange companies, are required to comply with IFRS according to the enactment of the Stock Exchange and Securities Organization, which includes a total of 77 companies. The collection tool of this research is a questionnaire that was distributed from September to October 2016. The answers to 59 questionnaires were received from 77 distributed questionnaires. For banks, the biggest challenge was the cost of training at the level of companies and users of financial information, for insurers it was the difference between tax laws and international financial reporting standards, and for other companies, the lack of accountants and auditors that have the technical skills of implementing international financial reporting standards.

    Keywords: International Financial Reporting Standards (IFRS), Benefits, Challenges, Financial reporting, Banking, Insurance Reporting
  • Seyed Ali Hosseini *, Zahra Masoumi Bilondi Pages 145-176

    The recent welcome of companies to capital increases from revaluations has highlighted the role of experts, and increasing trust on the work of experts has led to concerns about audit quality. The aim of this study is to identify the challenges and barriers to using expertise services in auditing and ways to improve it. The research is qualitative and the data were collected through interviews with 17 auditors and Official Experts of Justice official and analyzed by theme analysis.According to the research findings, weakness of supervision, Lack of expert independence , limitations, structural inefficiency, reluctance of the auditor, non-compliance with the auditor's professional ethics, economic environment and communication problems and coordination of challenges and barriers to using expertise services were identified and rules and regulations improvement, strengthening infrastructure and promoting and developing expertise services, strategies to improve the use of expert services were identified. The results of the research can be useful in order to achieve effective use of experts in the audit process and as a result higher audit quality.

    Keywords: Audit Quality, Expertise Services, Audit, Theme Analysis
  • Mehdi Heidari *, Alireza Aliakbarlou, Ebrahim Khakpour Heydaranlou Pages 177-208

    Conservatism is an action that is used in conditions of uncertainty and limiting management optimistic behaviors to increase the reliability of financial statements. Financial distress and growth opportunities are among the factors that can improve the level of accounting conservatism. Meanwhile, managers' behavioral characteristics are expected to influence the relationship between financial distress and growth opportunities with accounting conservatism. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of management uncertainty on the relationship between financial distress, growth opportunities and accounting conservatism. The results of this study show, the variables of financial distress and growth opportunities have a positive and significant effect on conservatism. Management overconfidence has no significant effect on the relationship between financial distress and conservatism but it moderates the relationship between growth opportunities and conservatism and has a negative and significant effect on the relationship between them. In other words, that managers with unfavorable financial situation do not have a positive outlook on the future situation of the company and increase the level of conservatism. Managers of large and growing companies also tend to opt for more conservative accounting practices to minimize their political and social costs. On the other hand, overconfident managers are optimistic about the future state of the company and reduce the level of accounting conservatism.

    Keywords: Accounting Conservatism, Financial Distress, Growth Opportunities, Management overconfidence
  • Younes Badavar Nahandi *, Gader Babaei Pages 209-237

    Financial information comparability among peer firms in the same industry reflects the similarity and the relatedness of firms’ operating environments and financial reporting. The main aim of this study is surveying the effect of financial information comparability on financial reporting timeliness with emphasis on the moderating role of stock price information ambiguity. In order to achieve the goal of the research, a sample of 118 companies was selected during the period 2011 to 2020 and generalized least squares liner multiple regression method was used to test the research hypotheses. The results show that the financial reporting timeliness increases by enhancing financial information comparability and also study evidence show that this positive effect is more intense for firms with high stock price ambiguity. Efficient investment decisions are not possible without timely and comparable information. The comparability with improving the timeliness, increases the efficiency of the capital market. Also, it can be concluded from the research findings that in the conditions of stock price information ambiguity, the role of financial information comparability in the information transparency of the company environment and timely financial reporting is very important for users. Thus, the financial information comparability extensively increases the usefulness of accounting information for all users, especially in conditions of stock price information ambiguity.

    Keywords: Financial information comparability, Relative Valuation Theory, Financial Reporting Timeliness, Stock price ambiguity