فهرست مطالب

پژوهش نامه نقد آرای تفسیری - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1400)

پژوهش نامه نقد آرای تفسیری
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لیلا علیخانی*، امیر جودوی، احمد زارع زردینی صفحات 11-34
    شش آیه آغازین سوره مرسلات ازجمله آیاتی است که مفسران مفرداتش را به شیوه های مختلف تفسیر نموده اند. به نظر می رسد نوع گزینش و چینش واژگان در این آیات صعوبت درک معنا را به همراه داشته است؛ صعوبتی که زمینه های پیشین و پسین آیات نیز از آن نمی کاهد و همین مسیله بسیاری از مفسران را به فهم مصداقی از آن مفردات سوق داده است. چنان که خواهیم دید، استدلال بعضی دیگر از مفسران هم که به خروج از مصداقی خاص و تعمیم مفاد آیه تمایل نشان داده اند صرفا تکیه بر اطلاق آیات مزبور است. در مطالعه حاضر با روش توصیفی تحلیلی خواهیم کوشید پس از تبیین آراء و استدلال های مفسران، با تکیه بر تفسیر قرآن به قرآن و احصاء روایات، دیدگاه برگزیده مبنی بر عدم انحصار به یک مصداق را مطرح کنیم و با تبیین سیاق آیات و تعیین هدف سوره مرسلات، این خوانش را ارزیابی و از آن دفاع نماییم. مجموع شواهد نشان می دهد که حصر آیات شش گانه بر مصداقی واحد سبب کاهش معنایی واژگان کاربسته در این آیات است. به نظر می رسد این آیات مصادیق متعددی را شامل می شوند که عبارت اند از: ریاح، ملایکه، آیات، انبیاء و اوصیاء.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: مرسلات، ریاح، ملائک، انبیاء، اوصیاء
  • جواد ایروانی* صفحات 35-60

    از نگاه مفسران مسلمان، روایات نامعتبر ممکن است ذهنیتی ناصحیح را برای مفسر شکل دهد. حکایت قرآنی مس شیطان بر ایوب هم زمینه ای را برای توسعه ادبیات داستانی و حتی نقل این ادبیات هم چون روایات منسوب به بزرگان دین فراهم کرده، و متاثر از چنین ادبیاتی احکام فقهی نیز استنباط، و به قرآن منتسب شده است. در این مطالعه که با نگاهی درون دینی سامان یافته است به نقد و بررسی منقولات در این عرصه و تاثیرگذاری آن ها بر دیدگاه های تفسیری می پردازیم. هدف آن است که خوانشی از آیات قرآنی مرتبط با داستان ایوب نبی (ع) و روایات رسیده بازنموده شود که با مبانی کلامی تشیع سازگاری داشته باشد. یافته های این مطالعه نشان می دهد «مس شیطان» که در قرآن کریم به ایوب نبی (ع) نسبت داده می شود مفهومی عام دارد که آسیب زدن به بدن و دیگر امور متعلق به ایوب، وسوسه کردن او برای تضعیف روحیه و آزار روحی روانی، و تحریک مردم برای شماتت او را شامل می گردد. در مورد مجازاتی نیز که ایوب در مقام تنبیه بر هم سر خود روا داشت روایاتی متعدد، متشتت و متعارض وجود دارد که ارتباط میان مجازات با همسر ایوب را تردیدبرانگیز می کند. بنابراین، استنباط احکامی مانند «جواز تنبیه زن برای تادیب» و انتساب آن به آیات نااستوار و مردود است؛ بل که از این آیات نوعی تدبیر فقهی برای حل معضلات در شرایط خاص استفاده می شود که در متن مقاله به آن پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: روایات تفسیری، فقه الحدیث، ایوب پیامبر(ع)، ضرب زنان، قصص قرآن، تاویل
  • محمد اسعدی* صفحات 61-88
    محمدحسین طباطبایی در تفسیر المیزان شیوه ای برای فهم قرآن بازمی نماید که معمولا با نام «روش تفسیر قرآن با قرآن» شناخته می شود. افزون بر وی، شخصیت های متعدد دیگری نیز در دوران معاصر به نفع این روش استدلال می کنند و ازجمله، روایتی از امام جواد (ع) درباره میزان مجاز قطع دست سارق را که در آن آیه 38 سوره مایده درباره حد سارق برپایه آیه 18 سوره جن تفسیر می شود نشانه تایید اهل بیت (ع) بر تفسیر قرآن با قرآن می دانند. در شماره 27 مجله آموزه های قرآنی (بهار و تابستان 1397ش) مقاله ای با عنوان «واکاوی تفسیر آیه حد سرقت به آیه ان المساجد لله» منتشر، و در آن نقدهایی بر استدلال به این روایت وارد می شود. از نظر مولفان آن مقاله روایت یادشده دربردارنده تشویقی به کاربرد قرآن برای تفسیر قرآن نیست؛ بل که بیان حکم الهی برپایه علم امام، و ذکر توجیهاتی با استناد به خود قرآن برای اسکات خصم را دربر می گیرد. در مقاله حاضر بنا ست مخالف نظر مولفان مقاله یادشده استدلال، و از این دفاع کنیم که می توان از موضع یک مفسر شیعی روایت امام جواد (ع) را پشتوانه قابل دفاعی برای روش تفسیر قرآن با قرآن، و هم چون تاییدی از امامان شیعه (ع) بر این شیوه تفسیری دانست.
    کلیدواژگان: تفسیر قرآن با قرآن، روایت تفسیری، حد سرقت، آیه 18 سوره جن
  • محسن دیمه کار گراب*، سید محمد سجادی پور صفحات 89-109
    در آیه هشتم سوره یوسف (ع) از این سخن می رود که برادران یوسف (ع) معتقد اند پدرشان یعقوب نبی (ع) توجه و محبت بیش تری در حق یوسف (ع) نشان می دهد و ازهمین رو به وی حسادت می ورزند؛ حسادتی که برپایه دیگر آیات همان سوره بروز دشواری های فراوانی در زندگی یوسف (ع) را سبب می شود. این گزارش در تفاسیر مختلف قرآن کریم بر آن حمل شده که یعقوب (ع) خود نیز به راستی میان فرزندان خویش تبعیض می نهاد. مفسران البته توجیهاتی نیز در مقام دفاع از رفتار وی بیان کرده اند. براین اساس، جای پرسش دارد که اصل انتساب چنین رفتاری به یعقوب (ع) چه اندازه موجه است و چه اندازه می توان برپایه شواهد قرآنی از آن حمایت کرد. مطالعه کنونی با هدف بررسی و نقد همین آراء و کوشش برای بازفهم همین مسیله صورت گرفته است. بنا ست با نقد آراء تفسیری مختلف و بازنمودن نقاط ضعف و قوت هریک از این فرضیه دفاع کنیم که در قرآن کریم یعقوب (ع) از هرگونه اتهام تبعیضی نسبت به فرزندان خویش مبرا شناسانده شده، و احیانا اگر تفاوتی نیز میان فرزندان احساس می شده، ریشه در شرایط ویژه زندگی یوسف (ع) داشته است.
    کلیدواژگان: عصمت انبیاء، محبت تبعیض آمیز، آیات موهم عدم عصمت، قرآن و اخلاق
  • سید علی دلبری*، البرز محقق گرفمی صفحات 111-140
    شناخت هویت ذوالقرنین و مولفه های شکل دهنده حکایت او از دیر باز مورد توجه قرآن پژوهان بوده است. وی را کوروش کبیر، اسکندر مقدونی، امپراطور چین، فریدون یا یکی از فرمانروایان یمن انگاشته، و اجزاء سازنده داستان وی را با فرضیه خودشان تطبیق داده اند. این مطالعه با هدف اعتبار سنجی انگاره های مفسران درباره هویت ذوالقرنین صورت می گیرد و بر فهم مولفه های موجود در رخداد های سفر های وی استوار است. برای این منظور، پس از بررسی و نقد آراء بازتابیده در حدود 60 مطالعه قرآنی درباره هویت ذوالقرنین، به شناخت نشانه های یادشده در گزارش های قرآنی از سفر های وی پرداخته شده است. دستاورد این مطالعه آن است که هویت وی قابل تطبیق بر هیچ یک از شخصیت های پیش گفته نیست. هم چنین، با بهره از دانش های جغرافیا و زیست بوم شناسی، می توان مقصد سفر غربی او را کشور صحرای کنونی، و مقصد سفر شرقی وی را هم سواحل کشور سومالی ارزیابی کرد.
    کلیدواژگان: ذوالقرنین، سوره کهف، کوروش، فریدون، اسکندر مقدونی
  • محسن رجبی قدسی*، حسین مرادی زنجانی صفحات 141-170

    برپایه روایاتی، پیامبر اکرم (ص) زوج‏سوره ناس و فلق را معوذتین نامیده‏اند. این امر حکایت از مضامین مشترک و هم‏افزایی این دو سوره دارد. در این مطالعه با کوشش برای شناخت محور موضوعی سوره و با رویکرد سوره شناسانه به نقد معنای مشهور برخی ‏مفردات این دو سوره پرداخته می شود. شر از کلمات مشترک این دو سوره است که معمولا در مقابل خیر پنداشته، و به بدی معنا شده است؛ درحالی که با توجه به مولفه معنایی اصلی این ریشه گسترش‏یافتن و پخش‎شدن منظور از شر آثار وجودی هر مخلوقی است. معنای فلق هم، برخلاف قول مشهور، سپیده‏ دم نیست؛ بل که سپیده دم یکی از مصادیق آن است. با توجه به دیگر واژگان به‏ کاررفته از ریشه فلق در قرآن، فلق شامل هر گونه شکافتن و شکفتنی می‏شود که از آن پدیده‏ای رخ می‏نماید. ازآنجاکه همه مخلوقات عالم با نوعی شکافتن خلق می‏شوند، فلق همه هستی را دربر می‏گیرد. در این مطالعه برپایه همین رویکرد سوره شناسانه درباره معنای مشهور الفاظ خناس، غاسق، وقب و نفاثات نیز تاملاتی خواهیم داشت و نقدهایی مطرح خواهیم نمود.

    کلیدواژگان: سوره ناس، سوره فلق، نقد تفسیر، شر، چشم زخم
|
  • Leila Alikhani *, Amir Joudavi, Ahmad Zare Zardini Pages 11-34
    The first six verses in Surah al-Mursalāt are examples of verses from which the commentators have understood different meanings. It seems that the type of selection and arrangement of words in these verses has made it difficult to understand the meaning; a difficulty that the previous and subsequent contexts of the verses do not diminish, and this issue has led many commentators to understand an example of it. The argument of some other commentators who have chosen the approach of leaving a specific example is based solely on the application of these verses. The present article uses a descriptive-analytical method by explaining the opinions and arguments of commentators, relying on the interpretation of the Qur'an to the Qur'an and counting the narrations, presents the preferred view in not being exclusive to an example. Also evaluate the selected view by explaining the context of the verses and determining the purpose of Surah al-Mursalāt. The result of the reasons is that the limitation of the six verses on a single instance reduces the semantic meaning of the words used in the verses. Therefore, it seems that the verses under study include several examples, which are: Riyah, angels, verses, prophets and spiritual successors.
    Keywords: Mursalāt, Rīyāḥ, al-Malāʾika, Al-Anbīyāʾ, Al-Awṣīyāʾ
  • Javad Iravani * Pages 35-60

    It is possible that the weak and invalid movables, with their unstable content, created a mentality for the commentator that would confuse him with Israelites and forgeries. The story of "Satan's touch" on Job and his "symbolic punishment" has also provided a basis for storytelling and the rise of storytellers, so that even influenced by them, "jurisprudential rules" have been deduced and attributed to the Qur'an. The present research has been organized in a library method and descriptive-analytical method, has reviewed the transmitted in this field and their effect on interpretive views. The results of the research show that "Satan's touch" has a general meaning that includes harming the body and other matters belonging to Job, tempting him to weaken his morale and psychological harassment, and inciting people to slander him. There are also numerous, conflicting, and difference accounts of Job's "symbolic punishment" that do not clarify the nature of the story and even cast doubt on the fact that the punishment was about Job's wife. Therefore, the inference of rulings such as "permission to punish a woman for discipline" and its attribution to verses is unstable and rejected. Rather, these verses are used as a kind of "jurisprudential tactic" to solve problems in certain situations, which is briefly discussed in the text of the article.

    Keywords: interpretive narrations, Fiqh al-Hadith, Prophet Job, beating of women, stories of the Qur'an
  • Moḥammad Asʿadī * Pages 61-88
    In Tafsir al-Mizan, Mohammad Hossein Ṭabāṭabaʾī, a contemporary interpreter of the Quran, presents a method to understand the Qur'an, usually known as “Interpreting the Qur'an by the Qur'an”. Many other contemporary religious scholars also argue in favor of this method. One of their reasons to support this method is a narration related to Imam Javad (AS) about the permissible limit of cutting off a thief's hand; the problem raised in verse 38 of Surah al-Māʾidah. As stated in that narration, Imam Javād interprets that Limit based on the verse 18 of Surah al-Jin saying that that mosques belong to God snd he concludes that the thief's hand should be cut from the place where she can prostrate in his or her prayer. Contrary to these views, In the 27th issue of the Qur'anic Teachings magazine (spring and summer 2017), an article entitled “Examination of the Interpretation of the Verse on the Limit of the Thief to the verse An al-Masājid lillāh” was published, and in it, criticisms are made on the reasoning of this narration. According to the authors of that article, the mentioned narrative does not include encouragement to use the Quran to interpret the Quran; Rather, it includes the expression of the divine decree based on the Imam's knowledge, and the mention of justifications based on the Qur'an itself for making the oppositions Silent. In the present article, we argue against the opinion of the authors of the mentioned article, and we defend that -- from the position of a Shia commentator -- the narration of Imam Javad (AS) is a defensible support for the method of interpreting the Qur'an by the Qur'an, and as a confirmation of the Shia Imams (AS)  on this method of interpretation.
    Keywords: Interpretation of the Qur'an by Qur'an, interpretive narrations, Cut off the thief's hand, Quran: al-Jin, 18
  • Moḥsen Deymekār Garrāb *, Sayyed Moḥammad Sajjādīpūr Pages 89-109
    Qurʾān (12/8) mentions that Joseph's brothers accuse their father Jacob (AS) to show more attention toward Joseph, that is why they are jealous of him, and as we know this jealousy causes abundant difficulties in Joseph's life. In various interpretations of the Qurʾān, this report has been interpreted as saying that Jacob himself really discriminated between his children. Commentators have also given justifications to say that Jacob's behavior was moral. Therefore, it is questionable that to what extent the attributing such behavior to Jacob (AS) is justified and to what extent it can be supported based on Quranic evidence. The present study has been carried out with the aim of reviewing and criticizing these opinions and trying to understand this issue. By criticizing different interpretive opinions and showing the strengths and weaknesses of each one, we will defend this hypothesis that in the Holy Quran, Jacob (AS) is cleared of any accusation of discrimination against his children, and perhaps if a difference is felt between the children, It was rooted in the special family circumstances of Joseph (AS).
    Keywords: al-ʿIṣma, ʿIṣma al-Anbīyāʾ, Discriminating Love, Yaqub (AS), Yusuf (AS), Qurʾān, morality
  • Sayyed ʿalī Delbarī *, Alborz Moḥaqqeq Garfamī Pages 111-140
    Dhu al-Qarnayn's identity and knowledge of the components that shaped his story have long been of interest to Qur'anic scholars. Some have considered him Cyrus the Great, Alexander the Great, Emperor of China, Fereydoun or one of the rulers of Yemen and have adapted the components of his story to their hypothesis. Using library resources and choosing an analytical-descriptive method, this paper seeks to validate the commentators' ideas about the identity of Dhu al-Qarnayn, which is based on understanding the components of the events of his travels. For this purpose, after reviewing and criticizing the opinions of about 60 Quranic researches of the two sects about the identity of Dhu al-Qarnayn, the semiotics of the Quranic elements reported in his travels has been studied. The achievement of the article is that according to the application of historical evidence to the Qur'anic story of Dhu al-Qarnayn, his identity is not applicable to any of the aforementioned characters. Also, with the help of geography and ecology, the destination of his western trip to the current desert country and his eastern trip to the coast of Somalia will be evaluated.
    Keywords: Dhu al-Qarnayn, Sūra the Cave, Cyrus, Fereydūn, Alexander the Great
  • Moḥsen Rajabī Qodsī *, Ḥoseyn Morādī Zanjānī Pages 141-170

    Based on some traditions, the Prophet Muḥammad called the Suras Al-Nas and Al-Falaq “Al-Muʿawwadhatayn”. This indicates the common themes and synergies of these two suras. In this study, with an effort to understand the thematic axis of these suras, the popular meaning of some vocabulary of these two suras is criticized. Evil is one of the common words of these two suras, which is usually thought of as the opposite of good, and is meant as evil; While according to the main semantic component of this root (spreading) it means the existential evil of every creature. Contrary to the popular commentary of the word, the meaning of al-falaq is not the dawn. Dawn is one of its examples; not the litrally meaning. Considering the other words used from the same root in the Qurʾān, we can say that al-falaq includes any kind of splitting and blossoming from which a phenomenon occurs. Since all the creatures of the world are created by some kind of splitting, al-falaq includes all of existence. In this study, based on the same approach, we will have reflections and critiques about the popular meaning of the words Khanasa, al-ghāsiq, waqab and al-naffāthāt.

    Keywords: Sura Nās, Sūra Falaq, Critique of Interpretation, Evil, Evil Eye