فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 211 (امرداد 1401)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 211 (امرداد 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/29
  • تعداد عناوین: 15
|
  • ملوس نادری، مژده سیفی، شعله اکبری، فاطمه شکی* صفحات 1-12
    سابقه و هدف

    رسوراترول یک ترکیب طبیعی پلی فنلی است که در انگور و سایر منابع گیاهی یافت می شود و دارای خواص ضد رادیکال آزاد و آنتی اکسیدانی قوی است. هدف از این مطالعه بررسی اثر حفاظتی رسوراترول در برابر سمیت میتوکندریایی ناشی از پرفلویورواکتانوییک اسید در میتوکندری های جدا شده از کبد بود.

    مواد و روش ها: 

    میتوکندری ها با استفاده از روش سانتریفیوژ متعدد از بافت کبد تازه موش های صحرایی نر جدا شدند. سپس، میتوکندری های جدا شده به گروه های زیر تقسیم شدند: کنترل، پرفلویورواکتانوییک اسید (1 میلی مولار)، پرفلویورواکتانوییک اسید به علاوه رسوراترول (50، 100 و 200 میکرومولار) و پرفلویورواکتانوییک اسید به علاوه ویتامین ث (کنترل مثبت). سپس اثرات پرفلویورواکتانوییک اسید بر روی یک سری از پارامترهای میتوکندریایی از جمله فعالیت میتوکندری، تشکیل گونه های فعال اکسیژن، پراکسیداسیون لیپیدی، پروتیین کربونیل و محتوای گلوتاتیون ارزیابی شد. همه داده ها با استفاده از GraphPad Prism نسخه 6 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته ها:

     پرفلویورواکتانوییک اسید سبب اختلال در عملکرد میتوکندری های ایزوله شده در کبد رت شد. تجویز رسوراترول به طور قابل توجهی اختلال عملکرد میتوکندریایی ناشی از پرفلویورواکتانوییک اسید را در میتوکندری های جدا شده از کبد کاهش داد.

    استنتاج

    رسوراترول اثر محافظتی در برابر سمیت کبدی ناشی از پرفلویورواکتانوییک اسید نشان داد که ممکن است به فعالیت آنتی اکسیدانی آن نسبت داده شود. بنابراین، می توان آن را به عنوان یک مکمل موثر در برابر استرس اکسیداتیو و اختلال عملکرد میتوکندریایی ناشی از مواجهه پرفلویورواکتانوییک اسید در میتوکندری های جدا شده از کبد در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: رسوراترول، پرفلوئورواکتانوئیک اسید، آسیب میتوکندریایی، استرس اکسیداتیو
  • بهادر حاجی محمدی، گیلدا اسلامی، هنگامه زندی*، سعیده سادات حسینی، مهرنوش شیردلی، الهه لونی، سلمان احمدیان، وحیده عسکری، مریم شیخ زادگان، رضیه برزگر بفروئی، حسین فلاح زاده، محمود وکیلی صفحات 13-24
    سابقه و هدف

    برنج تراریخته، برنجی است که با هدف ایجاد ویژگی جدید، در توالی آن تغییراتی ایجاد شده است. برنج تراریخته Bt (Bacillus thuringiensis) با عنوان طارم مولایی بیان کننده پروتیین Cry1Ab است. با توجه به عدم وجود مطالعه در راستای تاثیر برنج تراریخته طارم مولایی بر سلامت دستگاه گوارش و اهمیت این موضوع، در این مطالعه به بررسی تاثیر مصرف برنج تراریخته طارم مولایی بر فلور میکروبی روده رت پرداخته شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مداخله ای- تجربی تعداد 24 رت از نژاد SD (Sprague Dawley) تحت رژیم غذایی برنج تراریخته و غیرتراریخته به مدت 90 روز قرار گرفتند و با گروه کنترل (غذای استاندارد رت) مقایسه شدند. تعداد باکتری های اشریشیا کلی، بیفیدوباکتریوم، لاکتوباسیلوس، انتروکوکوس و تعداد کل باکتری های هوازی و بی هوازی در نمونه های مدفوع روز 60 و90 و همچنین پس از کشته شدن رت ها، در نمونه های ژژنوم، ایلیوم و دیودنوم بررسی شدند.

    یافته ها: 

    در این مطالعه، به جز تعداد کل باکتری های بی هوازی در نمونه مدفوع روز 90، بین گروه های مورد مطالعه و تعداد انواع باکتری های مورد بررسی ارتباط معنی داری وجود نداشت (0/05<P) و افزایش در تعداد لاکتوباسیلوس روده گروه تغذیه شده با برنج تراریخته و کاهش در تعداد باکتری های بی هوازی گروه تغذیه شده با برنج تراریخته در مقایسه با گروه کنترل و گروه تغذیه شده با برنج غیرتراریخته دیده شد.

    استنتاج

    اگرچه در مطالعه حاضر مصرف برنج تراریخته بر تعداد باکتری های شایع فلور روده تاثیر مشهودی نداشت، اما برای ارزیابی جامع در این زمینه نیاز به انجام مطالعات بلند مدت در سایر حیوانات آزمایشگاهی است.

    کلیدواژگان: برنج تراریخته، طارم مولایی، فلور میکروبی روده، باکتری های بی هوازی، باکتری های هوازی
  • مجید حاجی زاده، محمد آزادبخت، حسین عسگری راد، قاسم رحمت پوررکنی، مولود فخری*، فاطمه میرزائی صفحات 25-36
    سابقه و هدف

    اختلال موخوره به همراه شکنندگی و ریزش مو از جمله مشکلات رایجی است که اکثر افراد به آن دچار می شوند. با این وجود هنوز درمان مشخص و کارآمدی در بازار دارویی برای این اختلال وجود ندارد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر ژل عصاره دانه گیاه شنبلیله در درمان موخوره در یک کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده با پلاسبو بود.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی دوسویه کور کنترل شده با گروه دریافت کننده پلاسبو بر روی 60 بیمار مبتلا به اختلال موخوره در کلینیک طوبی دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام پذیرفت. بیماران به دو گروه ژل پلاسبو و ژل دارو تقسیم شدند. عصاره در غلظت 500 میکروگرم بر میلی لیتر آماده شد و دوره درمان 2 ماه بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون T مستقل، T زوجی، فیشر و معادلات برآوردی تعمیم یافته استفاده شد.

    یافته ها: 

    در روند درمان به طور میانگین میزان دو شاخه شدن مو در گروه درمانی در مقایسه با گروه پلاسبو به صورت معنی دار (0/001>P) کاهش یافت. سایر فاکتورها اعم از خشکی، شکنندگی و ریزش موها نیز در گروه درمانی نسبت به گروه پلاسبو روندهای کاهشی قابل توجهی (به ترتیب با معنی داری 0/001 P≤ ، 0/001>P و 0/042=P) از خود نشان دادند.

    استنتاج

    اثرات مطلوب مشاهده شده از ژل دانه گیاه شنبلیله در کاهش بروز موخوره در بیماران، احتمالا به دلیل وجود دیوسژنین و سایر ساپونین های استروییدی با اثرات آنتی اکسیدانتی و ضد التهابی است.

    کلیدواژگان: شنبلیله، موخوره، ژل گیاهی، فلاونوئید، دیوسژنین
  • نازنین قبادی، سیمین لسان، ماندانا خطیبی* صفحات 37-48
    سابقه و هدف

    به دلیل اهمیت درمان لیکن پلان و استفاده از ترکیبات گیاهی بومی موثر و معرفی درمانی نوین و مقرون به صرفه، با عوارض جانبی کم ترنسبت به کورتیکوستروییدها و با توجه به محدودیت در تولید داروهای شیمیایی در شرایط کنونی، این مطالعه با هدف بررسی اثر کورکومین بر درمان لیکن پلان دهانی انجام شد.

    مواد و روش ها:

     تعداد 28 بیمار مبتلا به لیکن پلان دهانی به صورت مستمر انتخاب و به شکل تصادفی به دو گروه مداخله وپلاسبو تقسیم شدند.14 بیمار درمان دارویی موضعی با کورتیکواسترویید وداروی ضدقارچ به همراه یک عدد کپسول سینا کورکومین و 14 بیمار دیگر کورتیکواسترویید و داروی ضد قارچ به همراه یک عدد کپسول  پلاسبو به مدت یک ماه دریافت کردند.

    یافته ها: 

    نتایج از لحاظ شکل ظاهری قبل از درمان (0/227=P)، 2 هفته بعد از درمان (0/031=P)، 4 هفته بعد از درمان (0/0001=P)، درد و سوزش قبل از درمان (0/769=P)، 2 هفته بعد از درمان (0/0797=P)، 4هفته بعد از درمان (0/019=P) تفاوت معنادار داشتند و به لحاظ سایز ضایعه، در طول زمان تفاوت معنی داری بین 2 گروه یافت نشد (قبل از درمان (0/349=P)، 2 هفته بعد از درمان (0/213=P)، 4هفته بعد از درمان (0/123=P)).

    استنتاج

    بهبود شاخص های درد وسوزش وشکل ظاهری، در گروه مداخله نسبت به گروه پلاسبو مشاهده شد و به لحاظ کاهش سایز ضایعه میان دو گروه تفاوت آماری معنی داری گزارش نشد. بنابراین می توان کورکومین را ماده ای موثر در بهبود لیکن پلان دهانی دانست.

    کلیدواژگان: کورکومین، لیکن پلان دهانی، کورتیکواستروئید
  • فاطمه مودب، عاطفه قنبری*، زهرا طاهری ازبرمی، امیر سوار رخش، مرجان مهدوی روشن، مرضیه جعفری صفحات 49-63
    سابقه و هدف

    یک دلیل مهم بستری مجدد در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی، شکاف در انتقال مراقبت از بیمارستان به منزل است. هدف مطالعه حاضر طراحی مدل جامع مراقبت در منزل برای این بیماران بود.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه ترکیبی در سال های 1400-1399 در بیمارستان حشمت رشت انجام شد. در بخش کیفی، مصاحبه با 28 مشارکت کننده بر مبنای نمونه گیری هدفمند صورت گرفت و در بخش کمی (مطالعه توصیفی-مقطعی)، 115 بیمار براساس نمونه گیری دردسترس و با پرسشنامه دموگرافیک، شاخص اروپایی رفتار مراقبت از خود نارسایی قلبی، پرسشنامه دانش بیماران در نارسایی قلبی، مقیاس گزارش دهی تبعیت از درمان و پرسشنامه زندگی با نارسایی قلبی مینه سوتا سنجش شدند. تحلیل داده های کیفی به روش تحلیل محتوی قراردادی و تحلیل داده های کمی با آمار توصیفی انجام شد.سپس تلفیق نتایج دو بخش جهت طراحی مدل مراقبتی به روش تحلیل ماتریکس صورت گرفت.

    یافته ها:

     میانگین نمرات خودمراقبتی بیماران 11/82±24/49، دانش 8/36±27/25، تبعیت از درمان 14/69±82/09 و کیفیت زندگی 9/57±52/46، از 100 نمره به دست آمد. مدل مراقبتی طراحی شده 8 مولفه را دربر دارد که شامل ارایه برنامه مراقبتی جامع و سازماندهی شده جهت رفع نیازهای مراقبتی، برقراری ارتباط مناسب، ارتقای سیستم های حمایتی، ارتقای خودمراقبتی، ارتقای تطابق با بیماری مزمن، مراقبت خانواده محور، مدیریت رفتارهای جستجوگر سلامت و ارتقای کیفیت زندگی است.

    استنتاج

    این مدل، مدلی جامع برای مراقبت از بیماران نارسایی قلبی است که در آن جنبه های منفی سایر مدل ها پوشش داده شده، لذا اجرای آن می تواند در کنترل بهتر و موفق تر مشکلات پیرامون این بیماری برای بیمار، خانواده، تیم مراقبتی- درمانی و سیستم های بهداشتی- درمانی، کمک شایانی نماید.

    کلیدواژگان: مدل مراقبت در منزل، بیمار، مطالعه ترکیبی، نارسایی قلبی
  • نوذر نخعی، زهرا خواجه* صفحات 64-74
    سابقه و هدف

    در دنیای امروز کاهش نرخ باروری سبب شده است که اکثر کشورهای با درآمد بالا یا متوسط به سمت سیاست های تقویت فرزندآوری روی آورند. برای برنامه ریزی پیرامون موضوع باروری لازم است عوامل تعیین کننده آن در جوامع مختلف بررسی شود. هدف این مطالعه طراحی و ارزیابی روایی و پایایی پرسشنامه ای جهت اندازه گیری مولفه های تاثیرگذار بر قصد فرزندآوری بود.

    مواد و روش ها: 

    در ابتدا بر اساس مرور وسیع متون مناسب ترین چارچوب پنداشتی برای تبیین مولفه های بلافصل مرتبط با قصد فرزندآوری مشخص شد و با استفاده از بررسی متون و نظر خبرگان، حیطه های مورد نظر انتخاب شدند و روایی محتوای حیطه ها و گویه ها به روش قیاسی مورد تایید خبرگان قرار گرفتند. سپس پرسشنامه های طراحی شده از طریق مصاحبه با 500 خانم شوهردار سنین 15تا 49 ساله که مراجعین (ملاقاتی های) بیمارستان های دولتی و خصوصی شهر کرمان بودند، در سال 1400 تکمیل شدند و روایی سازه گویه های سه سازه اصلی موثر بر قصد باروری با تحلیل عامل اکتشافی و مقایسه بین گروه های شناخته شده ارزیابی شد. پایایی گویه های این سه سازه توسط محاسبه آلفای کرونباخ بررسی شدند.

    یافته ها:

     نظریه رفتار برنامه ریزی شده به عنوان الگو و چارچوب نظری تدوین سازه های تشکیل دهنده پرسشنامه انتخاب شد. سه مولفه بلافصل موثر بر قصد باروری عبارت از نگرش (8 گویه)، هنجار ذهنی (3 گویه) و کنترل ادراک شده (3 گویه) بودند. هرسه عامل، عامل پذیر بوده و بارعاملی سوالات در هریک از سه سازه بالای حداقل عدد قابل قبول 0/4بود. این سه عامل در مجموع 58درصد از واریانس را تبیین نمودند. آلفای کرونباخ سه سازه به ترتیب 0/83، 0/79 و 0/66بود.

    استنتاج

    پرسشنامه مولفه های تاثیرگذار بر قصد فرزندآوری که مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی طراحی شده بود، از روایی و پایایی قابل قبول جهت استفاده در زنان متاهل ایرانی برخوردار بود.

    کلیدواژگان: قصد باروری، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، پرسشنامه، نگرش، ایران
  • سمیرا نجفی مقدم، زهره ترقی، رضاعلی محمدپور، احترام السادات ایلالی* صفحات 75-81
    سابقه و هدف

    در سراسر جهان، از هر شش سالمند، یک نفر نوعی از سوءرفتار را تجربه کرده است. لذا این پژوهش با هدف تعیین مقایسه سوءرفتار و عوامل مرتبط با آن در سالمندان شهری و روستایی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهرستان قایم شهر (1399) انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 250 سالمند با روش تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با پرسشنامه های بررسی سوء رفتاربا سالمنددر خانواده، بررسی وضعیت شناخت (AMT)، بررسی وضعیت افسردگی (GDS)، ارزیابی فعالیت های روزمره زندگی ابزاری سالمندان (IADL)و جمعیت شناختی- طبی انجام شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22،آزمون های آمار توصیفی، آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس یکطرفه صورت گرفت.

    یافته ها:

     میانگین سنی سالمندان 8/57±69/10 سال بوده است که 58/8 درصد از شرکت کنندگان، زن بودند.60 درصد از سالمندان شهری و 64/8 درصد از سالمندان روستایی حداقل یکی از انواع سوءرفتار را تجربه کرده بودند. در هر دو جامعه، بیش ترین میزان سوءرفتار مربوط به سوءرفتار روان شناختی و کم ترین میزان سوءرفتار مربوط به طردشدگی بود. همچنین بین عوامل جنسیت، تحصیلات، درآمد، وضعیت بیماری، تعداد داروی مصرفی، بی اختیاری ادرار، همراهان زندگی، تعداد فرزندان و شغل با سوءرفتار ارتباط معناداری وجود داشت (0/05< P).

    استنتاج

    با توجه به میزان بالای سوءرفتار نسبت به سالمندان بایستی آگاهی بخشی نسبت به آن در سالمندان و مراقبین آن ها انجام گیرد و با طراحی مداخلات مناسب از عواقب این پدیده جلوگیری گردد.

    کلیدواژگان: سوء رفتار، شهری، روستایی، سالمندان
  • عباسعلی کریم پور، منصوره میرزایی، زهرا رحمانی، امیر اسماعیل نژاد مقدم، عباس نوری، فرشته طالب پور* صفحات 82-89
    سابقه و هدف

    بنزوپیرن (BaP) یک آلاینده محیطی با اثرات ژنوتوکسیسیتی و سرطان زایی می باشد. آتورواستاتین (ATV)، به عنوان یک داروی پایین آورنده چربی خون، دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و ضد آپوپتوزی است. این مطالعه به بررسی اثرات آتورواستاتین بر آسیب مزمن کبدی و کلیوی ناشی از بنزوپیرن پرداخت.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه تجربی موش های صحرایی بالغ ماده نژاد ویستار به صورت تصادفی به هفت گروه (8=n) تقسیم شدند، که شامل گروه کنترل، گروه روغن زیتون، گروه ATV با دوز 10 میلی گرم بر کیلوگرم، گروه های BaP، بنزوپیرن با دو دوز 10 و 20 میلی گرم بر کیلوگرم، گروه های BaP +ATV، بنزوپیرن (10 و 20 میلی گرم بر کیلوگرم) به همراه آتورواستاتین بود. دوره تجویز داروها به مدت 10 روز متوالی و گاواژ بود. یک ماه بعد از تجویز دارو بافت کبد و کلیه حیوانات جهت ارزیابی هیستوپاتولوژیکی بررسی شدند.

    یافته ها: 

    تغییرات هیستوپاتولوژیک در بافت های کبد و کلیه از قبیل ارتشاح سلول های التهابی، نشت پلاسما، کاهش اسیدوفیلی سلول های کبدی و سلول های توبولار کلیه در گروه های دریافت کننده بنزوپیرن کاملا مشهود بود. دوز 20 میلی گرم بر کیلوگرم آسیب جدی تری در مقایسه با دوز 10 میلی گرم بر کیلوگرم ایجاد کرد. تیمار حیوانات با آتورواستاتین تغییرات ساختاری در بافت های کبد و کلیه را محافظت کرد.

    استنتاج

    یافته های مطالعه نشان داد اثرات تخریبی بنزوپیرن تا یک ماه بعد از تجویز بنزوپیرن باقی می ماند. اثرات محافظتی آتورواستاتین در برابر سمیت کبدی و کلیوی ناشی از بنزوپیرن در دراز مدت تایید شد.

    کلیدواژگان: بنزوپیرن، آتورواستاتین، سمیت کبدی، سمیت کلیوی، موش صحرایی
  • زینب ظریفمنش، رمضانعلی عطایی*، غلامحسین علی شیری، جواد آراسته صفحات 90-96
    سابقه و هدف

    اخیرا مطالعاتی در زمینه وجود باکتری های Viable But Non Culturable(VBNC) و نقش آن ها در ایجاد بیماری های التهابی گزارش شده است. این مطالعه، با هدف ردیابی و بیان ژن های nuc و  rfbEدر خون بیماران آرتریت روماتویید، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه تجربی، 102 نمونه خون از بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید جمع آوری شد و پرایمرهای عمومی و اختصاصی طراحی گردید. به منظور تایید حضور ژن های عمومی و اختصاصی، واکنش PCR و جهت بررسی بیان ژن های معرف (مارکر) باکتری های VBNC واکنش RT-Real Time PCR انجام شد. نتایج، گروه بندی و به صورت توصیفی تحلیل گردید.

    یافته ها: 

    نتایج بررسی دو ژن nuc و rfbE با CR، نشان داد که در 54 نمونه از 102 نمونه (9/52 درصد)، ژن اختصاصی nuc و در 12 مورد ژن اختصاصی rfbE یافت شد. در حالی که با استفاده از روش پیشرفته RT-Real Time PCR RT- در 80 درصد موارد، این ژن ها در نمونه های خون بیماران بیان شدند.

    استنتاج

    نتایج این مطالعه، حضور باکتری های اشریشیا کولی و استافیلوکک اوریوس VBNC در خون بیماران آرتریت روماتویید را نشان داد. بر این اساس و با توجه به تولید سوپر آنتی ژن های مختلف و نقش احتمالی آن ها در ایجاد بیماری آرتریت روماتویید، وجود باکتری های VBNC در خون بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید، ضرورت تجدیدنظر در روش های تشخیص و درمان این بیماری را گوش زد می نماید.

    کلیدواژگان: آرتریت روماتوئید، VBNC، RT-Real Time PCR، استافیلوکک اورئوس، اشریشیا کولی
  • امیرمحمد بیضایی، ارمغان کاظمی نژاد*، زهره حاج حیدری، الهام یوسفی عبدالملکی صفحات 97-102
    مقدمه

    ملاسما اختلال شایع رنگدانه ای پوست است که بصورت ماکولها و پچ های هایپرپیگمانته تظاهر می یابد. استعداد ژنتیکی، تماس با نور خورشید و حاملگی ریسک فاکتورهای شناخته شده ملاسما به شمار میروند. با توجه به اینکه مطالعات قبلی احتمال ارتباط اختلالات تیرویید را با ملاسما مطرح کردند، ما برآن شدیم تا به بررسی تغییرات هورمون های تیرویید و سطح سرمی ویتامین D در بیماران مبتلا به ملاسمای مراجعه کننده به بیمارستان های بوعلی سینای ساری و رازی قایمشهر بپردازیم.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر 80 نفر در دو گروه مساوی مورد (مبتلا به ملاسما) و شاهد وارد شدند و از نظر سن، جنس و بیماری زمینه ای همسان سازی شدند. سطح سرمی TSH و Anti-TPO و T3,T4و Vit D در هر دو گروه اندازه گیری شد. جهت اندازه گیری شدت بالینی هایپرپیگانتاسیون در بیماران ملاسما از معیار استاندارد mMASI score استفاده شد.

    نتایج

    شیوع اختلالات هورمون های تیروییدی و سطح سرمی ویتامین D در گروه مورد به ترتیب 50% و 47.5% و در گروه شاهد به ترتیب 27.5% و 40% بود. بررسی نتایج هورمون های تیروییدی و ویتامین D نشان داد که میزان T3 به طور معناداری در گروه مورد بیشتر است. بررسی ارتباط بین هورمون های تیروییدی، ویتامین D و سن با mMASI Score  ، نشان داد که تنها بین Anti-TPO و mMASI Score ارتباط وجود دارد (P-value<0.05).

    نتیجه گیری

    اختلالات اوتوایمیون تیرویید با بیماری ملاسما و شدت پیگمانتاسیون بیماری مرتبط است. همچنین در بررسی محل درگیری بالینی، فرم Centrofacial ملاسما بیشترین فراوانی را دارد

    کلیدواژگان: ملاسما، تیروئید، ویتامین D، Anti-TPO، T3، T4، TSH
  • احمد علیخانی*، مسعود معبودی، محمد خادملو، آزاده خلعت بری صفحات 103-110
    سابقه و هدف

    پنومونی بیماری عفونی سیستم تنفسی وشایع ترین علت مرگ دربین بیماری های عفونی است. این مطالعه با هدف بررسی نمونه ترشحات مجاری تنفسی از نظر عامل بیماری زا با روش واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR)، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مورد- شاهدی و کاربردی، بیماران بالای 19 سال مشکوک به پنومونی، بستری در بخش عفونی بیمارستان رازی قایم شهر و امام ساری، در زمستان 98، وارد شدند. گروه کنترل موارد بستری یا سرپایی به دلیل بیماری هایی به جز بیماری های تنفسی، بوده است. مورد مشکوک به پنومونی بر اساس کرایتریای بالینی و رادیوگرافی است. در این مطالعه کیت (Multiplex RT-PCR) FTD Respiratory pathogens 21 plus به دلیل پوشش تعداد قابل توجه میکرو ارگانیسم ها، استفاده شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 18 تفسیر شدند

    یافته ها:

     در بررسی 60 بیمار مشکوک به پنومونی، دامنه سنی 87-19 سال، میانگین و انحراف معیار 84/16 ± 13/52 بوده است. گروه کنترل، دامنه سنی 83-21 سال، میانگین و انحراف معیار 16/63 ± 47/8 داشتند. عوامل بیماریزا بین دو گروه اختلاف معناداری داشتند (0/05<P). نتایج PCR انجام گرفته، 56/7 درصد ویروس و 26/7 درصد باکتری، شناسایی کرد و در 16/7 درصد عاملی شناسایی نشد.

    استنتاج

    تست Multiplex RT-PCR حساسیت و اختصاصیت بالایی دارد، ساده می باشد، هزینه انجام آن کم نیست اما با توجه به شناسایی عوامل بیماری زای متنوع و جلوگیری از درمان های نادرست، می تواند اثر بخشی درمان را افزایش دهد و از مقاومت های دارویی در آینده بکاهد.

    کلیدواژگان: پنومونی، واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR)، پنومونی وایرال
  • فرزانه رحیم پور، احسان رفیعی منش، فاطمه احمدی، لحیا افشاری صالح، اورنگ عبداللهی، شبنم نیرومند* صفحات 111-117
    سابقه و هدف

    با توجه به شیوع بالای سندرم متابولیک در ایران و تاثیر ابتلا به این سندرم بر کاهش کیفیت زندگی و عملکرد شناختی و اهمیت سلامت کارکنان شرکت راه آهن در افزایش کیفیت خدمات ریلی، این مطالعه با هدف بررسی کیفیت زندگی کارکنان شرکت راه آهن بر اساس ابتلای آن ها به سندرم متابولیک انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه مقطعی- تحلیلی، بر روی 409 نفر از کارکنان صنعت ریلی که جهت انجام معاینات سالیانه به درمانگاه طب کار مراجعه کرده بودند، انجام شد. ویژگی های دموگرافیک ثبت گردید و شاخص توده بدنی، فشارخون و دور کمر کارکنان اندازه گیری شد. همچنین نمونه خون از شرکت کنندگان برای ارزیابی آزمایشگاهی قند خون ناشتا، HDL و تری گلیسیرید گرفته شد. سندرم متابولیک بر اساس معیارهای ATP III تعریف شد. در نهایت نمره کیفیت زندگی بین دو گروه مورد مطالعه یعنی افراد مبتلا به سندرم متابولیک و افراد غیر مبتلا به سندرم متابولیک بر اساس پرسشنامه سازمان بهداشت جهانی (WHOQOL-BREF) مقایسه شد.

    یافته ها:

     میانگین سنی شرکت کنندگان به طور کلی 6/4 ± 38/65 سال بود. سابقه کار در گروه مبتلا بیش تر از گروه غیر مبتلا بود (0/005= P).BMI  در گروه مبتلا به طور معنی داری بیش تر از گروه غیر مبتلا گزارش شد (0/001<P). میانگین نمرات سلامت جسمانی (47/1 ± 36/11) و همچنین روابط اجتماعی در افراد غیر مبتلا به سندرم متابولیک بیش تر از گروه مبتلا بود (به ترتیب 0/001 <P و 0/001 =P). میانگین نمره سلامت روانی در افراد مبتلا به سندرم متابولیک بیش تر از افراد غیر مبتلا بود (0/02= P) و میانگین نمره سلامت محیط بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری نداشت (0/31= P).

    استنتاج

    سندرم متابولیک می تواند بر روی کیفیت زندگی کارکنان، از جمله سلامت جسمانی، روانی و اجتماعی آن ها تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، راه آهن، سندرم متابولیک
  • علیرضا جانبخش، فرزانه صابری، ارمین نقی پور، زهرا نقیبی فر* صفحات 118-122
    سابقه و هدف

    تشخیص درست بیماران مبتلا به کووید-19 یکی از چالش های مراکز درمانی است. آزمایش RT-PCR تست استاندارد و مرجع در تشخیص بیماران مبتلا به کووید-19 می باشد. این مطالعه با هدف تسریع در تشخیص درست بیماران مبتلا به کووید-19، و بررسی قدرت تشخیصی سی تی اسکن با آزمایش RT-PCR، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه توصیفی، براساس صحت تست تشخیصی سی تی اسکن، بر 569 بیمار مبتلا به کووید-19 بستری در بیمارستان گلستان-کرمانشاه انجام شد. آزمایش RT-PCR یک آزمایش استاندارد و مرجع در تشخیص کووید-19 در نظر گرفته شد. اطلاعات مورد نیاز از پرونده ی بیماران با استفاده از چک لیست محقق ساخته استخراج گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار STATA نسخه 14 استفاده شد.

    یافته ها:

     در این مطالعه میانگین سنی بیماران 53/52 سال با انحراف معیار 88/16 سال بود. هم چنین 432 (9/75 درصد) نفر از افراد مورد بررسی مرد بودند. 84 درصد افراد با سی تی اسکن و 9/84 درصد با RT-PCR نتیجه آزمایش آن ها مثبت بود. حساسیت، ویژگی و دقت تست تشخیصی سی تی اسکن به ترتیب 7/88، 8/64 و 1/80 درصد گزارش شد. حساسیت تست تشخیصی سی تی اسکن در افراد کم تر از 60 سال 9/89 درصد و در افراد بالای 60 سال 8/82 درصد بود. همچنین دقت تست تشخیصی سی تی اسکن در زنان 7/84 درصد و در مردان 7/78 درصد گزارش شد.

    استنتاج

    دقت CT در بیماران مبتلا به کووید-19 بالا می باشد. CT نمی تواند بهطور حتمی کووید-19 را تشخیص دهد یا رد کند. با این حال، CT می تواند به عنوان یک ابزار سریع برای دسته بندی بیماران به گروه های مثبت و منفی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کووید-19، کرونا ویروس، سی تی اسکن، RT-RT-PCR، حساسیت، ویژگی
  • احترام السادات ایلالی، لیلا مسکینی*، مهین تفضلی، مهدی رستمی قادی، سودابه رستمی، عباس نظام تبارملکشاه صفحات 123-128
    سابقه و هدف

    سالمندان به دلیل ابتلا به بیماری های مزمن در معرض خطر بیش تر بیماری های عفونی به ویژه کووید-19 می باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی تظاهرات بالینی در سالمندان مبتلا به کووید -19 در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی مازندران از فروردین سال 1399 تا مهرماه سال 1400 انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی گذشته نگر، اطلاعات جمعیت شناختی، علایم و تظاهرات بالینی تمامی بیماران سالمند بالای 60 سال بستری شده با تشخیص کووید-19 در مراکز درمانی زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی مازندران از طریق چک لیست وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی موجود در سامانه پایش داده های مراقبت درمانی (MCMC) استان، بررسی شد.

    یافته ها:

     از کل 40804 مورد سالمند بستری شده، 21405 نفر (36/52 درصد) زن و مابقی مرد بودند. بیش ترین سالمندان مبتلا در گروه سنی60 تا 75 سال (68 درصد)، قرار داشتند. در 49 درصد مراجعین مدت زمان شروع علایم بیماری تا مراجعه به بیمارستان کم تر از 5 روز بود. 34 درصد از سالمندان دارای بیماری های تنفسی (34/42درصد)، بیماری قلبی و فشارخون (25 درصد) و دیابت (20/99 درصد) بودند. بیش ترین علایم بالینی شامل سرفه (26/43 درصد)، دیسترس تنفسی (26/33 درصد) و تب (22/77 درصد) بود. میزان مرگ و میر مراجعین در این بازه زمانی، 4930 نفر (12/08 درصد) بود.

    استنتاج

    بر اساس یافته های مطالعه، ابتلا به بیماری های مزمن در سالمندان مبتلا به کرونا پیش آگهی علایم را در این گروه سنی بدتر می نماید، که این امر با گروه های دیگر سنی نیز مطابقت داشت. مراقبت و اقدامات مداخله ای مانند آموزش مراقبت از خود، به پیشگیری از ابتلا و ارتقای سلامت در این گروه سنی کمک می نماید.

    کلیدواژگان: کووید- 19، سالمند، علائم بالینی
  • سیده فاطمه موسوی، فتح الله غلامی بروجنی* صفحات 129-130
|
  • Maloos Naderi, Mozhdeh Seifi, Sholeh Akbari, Fatemeh Shaki* Pages 1-12
    Background and purpose

    Resveratrol (RSV) is a naturally polyphenolic compound found in grapes and other plant sources. It has potent free radical scavenger and antioxidative properties.The aim of this study was to evaluate the protective effect of resveratrol against Perfluorooctanoic acid (PFOA) induced mitochondrial toxicity in isolated liver mitochondria.

    Materials and methods

    Mitochondria were isolated from fresh male rat’s liver tissues using differential centrifugation technique. Then, the isolated mitochondria were divided into the following groups: control, PFOA (1mM), PFOA plus RSV (50, 100, and 200 µM), and PFOA plus Vit C (positive control). The effects of PFOA were assessed on a series of mitochondrial parameters including mitochondrial function, reactive oxygen species (ROS) formation, lipid peroxidation (LPO), protein carbonyl, and glutathione (GSH) content. Data were analyzed using GraphPad Prism version 6.

    Results

    PFOA induced mitochondrial dysfunction in isolated liver mitochondria. Resveratrol markedly alleviated mitochondrial dysfunction-induced by PFOA in isolated liver mitochondria.

    Conclusion

    Resveratrol showed protective effect against PFOA induced hepatotoxicity which may be attributed to its antioxidant activity. So, it can be considered as an effective supplement against oxidative stress and mitochondrial dysfunction induced by PFOA exposure in isolated liver mitochondria.

    Keywords: Resveratrol, Perfluorooctanoic acid, mitochondrial toxicity, oxidative stress
  • Bahador Hajimohammadi, Gilda Eslami, Hengameh Zandi*, Saeedeh Sadat Hosseini, Mehrnoosh Shirdeli, Elahe Loni, Salman Ahmadian, Vahideh Askari, Maryam Sheykhzadegan, Raziyeh Barzegar-Bafroui, Hossein Fallahzadeh, Mahmoud Vakili Pages 13-24
    Background and purpose

    Transgenic rice is a type of rice that its genetic sequence has been changed to improve its quantity and quality. Bt (Bacillus thuringiensis) transgenic rice expresses Cry1Ab protein and is named Tarom Molaii. There are no studies on the effect of this type of transgenic rice on gastrointestinal health in Iran, so, this study investigated the effect of Tarom Molaii transgenic rice on common microbial flora of rat intestine.

    Materials and methods

    In this experimental study, 24 Sprague Dawley (SD) rats received transgenic and non-transgenic rice in their diets for 90 days and were compared with the control group that received standard rat diet. The number of Escherichia coli, Bifidobacterium, Lactobacillus, and Enterococcus bacteria and the total number of aerobic and anaerobic bacteria in fecal samples were examined in jejunum, ileum, and duodenum samples on days 60, 90, and after killing the rats.

    Results

    The study showed that except for the total number of anaerobic bacteria in the stool sample on day 90, there was no significant relationship between the study groups and the number of bacteria (P>0.05). There was an increase in the number of intestinal Lactobacillus in the transgenic rice-fed group and a decrease in the number of anaerobic bacteria in the transgenic rice-fed group compared with the control group and the non-transgenic rice-fed group.

    Conclusion

    Consumption of transgenic rice in current study had no considerable effect on the number of common bacteria in the intestinal normal flora. But, long-term studies are needed in other laboratory animals.

    Keywords: Tarom Molaii, transgenic rice, intestinal microbial flora, anaerobic bacteria, aerobic bacteria
  • Majid Hajizadeh, Mohammad Azadbakht, Hossein Asgarirad, Ghasem Rahmatpour Rokni, Moloud Fakhri*, Fatemeh Mirzaee Pages 25-36
    Background and purpose

    Trichoptilosis with fragility and hair loss is a common disorder, but, still there is no specific and effective treatment for this condition. The aim of this study was to evaluate the efficacy of gel from the seed of Trigonella foenum-graceum L. in prevention of trichoptilosis in people with trichoptilosis.

    Materials and methods

    A double-blind placebo controlled clinical trial was carried out in 60 people with trichoptilosis in Sari Touba Clinic affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences. The participants received either T. foenum-graceum seed gel or placebo gel. The extract was prepared at 500 μg/ml and the treatment period was two months. Data were analyzed using Independent t-test, Paired t-test, Fisher's exact test, and Generalized estimating equations.

    Results

    In this study, the average rate of hair splitting in experimental group decreased significantly compared with the placebo group (P<0.001). Other factors such as dryness, fragility, and hair loss showed considerable decreasing rate in experimental group compared to the placebo group (P≤0.001, P<0.001, and P=0.042, respectively)

    Conclusion

    The positive effects of the herbal gel in reducing the incidence of trichoptilosis may probably be due to the presence of diosgenin and other steroidal saponins with antioxidant and anti-inflammatory effects.

    Keywords: Trigonella foenum-graceum, trichoptilosis, herbal gel, flavonoid, diosgenin
  • Nazanin Ghobadi, Simin Lesan, Mandana Khatibi* Pages 37-48
    Background and purpose

    Lichen planus management requires introducing effective local herbal ingredients and cost-effective treatments with fewer side effects compared with corticosteroids. Due to current condition and restrictions in making chemical drugs this study was done to investigate the effect of curcumin on oral lichen planus.

    Materials and methods

    In a randomized controlled clinical trial, 28 patients with oral lichen planus were selected sequentially and were randomly divided into an intervention group and a placebo group (n= 14 per group). Patients in intervention group received topical corticosteroid, antifungal medication, and one Sina Curcumin capsule for a month. In placebo group, the patients were given corticosteroid, antifungal medication, and one placebo capsule for the same duration.

    Results

    There were significant differences in appearance of lesions and pain before treatment (P=0.227 and P=0.769, respectively), two weeks after treatment (P=0.031 and P= 0.0497), and four weeks after treatment (P=0.0001 and P= 0.019). Lesion size did not show significant differences between the two groups before (P=0.349), two weeks after (P=0.213), and four weeks after treatment (P=0.123).

    Conclusion

    In the present study, pain and appearance of lesions improved in intervention group but lesion size was not found to improve significantly. According to current study, curcumin can be considered as an effective agent in treatment of oral lichen planus.

    Keywords: curcumin, oral lichen planus, corticosteroid
  • Fatemeh Moaddab, Atefeh Ghanbari*, Zahra Taheri-Ezbarami, Amir Savar Rakhsh, Marjan Mahdavi Roshan, Marziye Jafari Pages 49-63
    Background and purpose

    A major reason for readmission in patients with heart failure is inadequate transfer of care from hospital to home. The aim of this study was to design a comprehensive model of home care for these patients.

    Materials and methods

    This mixed-method study was performed in Rasht Heshmat Hospital in 2020-21. In qualitative phase, interviews were conducted with 28 people, selected by purposeful sampling. In quantitative phase (descriptive cross-sectional design), 115 patients were selected via convenience sampling. They were studied using a demographic questionnaire, European Heart Failure Self-care Behavior Scale, Heart Failure Knowledge Scale, Medication Adherence Report Scale, and Minnesota Living with Heart Failure Questionnaire. Qualitative data analysis was performed by conventional content analysis method and quantitative data were analyzed using descriptive statistics. Then, data of two phases were combined to design a care model using matrix analysis.

    Results

    The mean scores for patients' self-care, knowledge, medication adherence, and quality-of-life were 24.49±11.82, 27.25±8.36, 82.09±14.69, and 52.46±9.57, respectively, out of 100 scores. The care model designed included eight components: 1-Providing a comprehensive and organized care program to meet the care needs, 2-Establishing appropriate relationship, 3-Enhancing support systems, 4-Improving self-care, 5-Enhancing adaptation to chronic disease, 6-Family-centered care, 7-Management of health-seeking behavior, and 8-Improving quality-of-life.

    Conclusion

    This model is a comprehensive model for caring patients with heart failure and unlike other models does not have many shortcomings, therefore, it can help in more successful control of the problems associated with heart failure in patient, family, care team, and health care systems.

    Keywords: home care model, patient, mixed method, heart failure
  • Nouzar Nakhaee, Zahra Khajeh* Pages 64-74
    Background and purpose

    In today's world, declining fertility rates have led most high- and middle-income countries to pursue pronatalist policies. To plan for fertility desire and intention, it is necessary to examine their determinants in different societies. The purpose of this study was to design and evaluate the validity and reliability of a questionnaire that could measure the components affecting the intention to have children.

    Materials and methods

    First, based on an extensive review of the literature, the most appropriate conceptual framework for explaining the immediate components related to the intention to have children was identified. After that, using the literature and expert opinions, the desired domains were selected and experts approved the content of the domains and items via deductive method. The designed questionnaire was completed through interviewing 500 married women (15- 49 years) selected from visitors of inpatients in public and private hospitals in Kerman, Iran 2021. Then, the construct validity of the items indicating three main constructs affecting fertility intention were evaluated using exploratory factor analysis and known-groups validity. The item reliability of these three constructs were examined by calculating Cronbach's alpha.

    Results

    The theory of planned behavior was selected as the theoretical framework for compiling the constructs of the questionnaire. The three immediate components affecting fertility intention were attitude (8 items), subjective norm (3 items), and perceived control (3 items). All three factors were factorable and the factor loadings of the items in each of the three constructs were above the acceptable minimum level of 0.4. The three factors explained 58% of the variance. Cronbach's alpha values for the three constructs were 0.83, 0.79, and 0.66, respectively.

    Conclusion

    The determinants of childbearing intention questionnaire designed based on the theory of planned behavior had acceptable validity and reliability and can be used in Iranian married women.

    Keywords: fertility intention, theory of planned behavior, questionnaire, attitude, Iran
  • Samira Najafi Moghadam, Zohre Taraghi, Reza Ali Mohammadpour, Ehteram Sadat Ilali* Pages 75-81
    Background and purpose

    Around the world, about one in six older people has experienced some form of abuse. This study aimed at comparing the rate of abuse and related factors in urban and rural senior people attending health centers in Ghaemshahr, 2020.

    Materials and methods

    In this descriptive-analytical study, 250 older people were selected by systematic random sampling. Data were collected using Domestic Elder Abuse Questionnaire, Abbreviated Mental Test (AMT), Geriatric Depression Scale (GDS), Assessment of Daily Activities of Instrumental Activity of Daily Livening (IADL), and Demographic-Medical Questionnare. Data were analyzed in SPSS V22 applying descriptive statistics tests, independent t-test, and one-way analysis of variance.

    Results

    The mean age of participants was 69.10±8.57 years of whom 58.8% were women. At least one type of abuse was experienced by 60% of elder people in urban areas and 64.8% of the seniors living in rural regions. Psychological abuse was found to be more prevalent in both groups while rejection was the least common form of abuse. Findings revealed significant associations between elder abuse and gender, education, income, disease status, number of drugs used, urinary incontinence, life companions, number of children, and occupation (P<0.05).

    Conclusion

    High rate of elder abuse calls for alerting aged people and their caregivers. Appropriate interventions can also help in preventing the consequences of this problem.

    Keywords: abuse, urban, rural, aged
  • Abbasali Karimpour, Mansoureh Mirzaei, Zahra Rahmani, Amir Esmaeinejad Mogaddam, Abbas Noori, Fereshteh Talebpour Amiri* Pages 82-89
    Background and purpose

    Benzo[a]pyrene (BaP) is an environmental pollutant that has genotoxic and carcinogenic effects. Atorvastatin (ATV), as a lipid-lowering drug, has antioxidant, anti-inflammatory and anti-apoptotic properties. This study investigated the effects of ATV on chronic liver and kidney damage induced by BaP.

    Materials and methods

    In this experimental study, adult female rats were randomly divided into seven groups (n= 8 per group), including control group, olive oil group, ATV group (10 mg/kg), BaP groups (10 and 20 mg/kg), and ATV + BaP groups (10 and 20 mg). The drugs were administered by oral gavage for ten consecutive days. Histopathologic evaluation of the liver and kidney tissues was done one month after drug administration.

    Results

    Histopathologic changes in both liver and kidney tissues such as inflammatory cell infiltration, plasma leakage, reduced acidophilia of hepatocytes, and renal tubular cells were seen in the groups receiving BaP. Findings showed that BaP at 20 mg/kg caused more serious harm than that at 10 mg/kg. ATV treatment protected structural changes in liver and kidney tissues.

    Conclusion

    Current study showed that destructive effects of benzopyrene remain until one month after administration. The protective effects of atorvastatin against benzopyrene-induced hepatotoxicity were confirmed over time.

    Keywords: Benzo[a]pyrene, atorvastatin, hepatotoxicity, nephrotoxicity, rat
  • Zeinabe Zarifmanesh, Ramezan Ali Ataee*, GholamHossein Alishiri, Javad Arasteh Pages 90-96
    Background and purpose

    Recent studies suggest that the viable but nonculturable (VBNC) bacteria could cause inflammatory diseases. The aim of this study was to detect and investigate the expression of nuc and rfbE genes in blood samples of patients with rheumatoid arthritis (RA).

    Materials and methods

    In this experimental study, 102 blood samples were collected from patients with RA and universal and specific primers were designed. Then, the genome was extracted and PCR reaction was performed to confirm the presence of universal and specific genes. Finally, RT-Real Time PCR reaction was carried out to evaluate the expression of marker genes associated with VBNC bacteria. Data were grouped and analyzed descriptively.

    Results

    PCR showed nuc and rfbE genes in 54 (52.9%) and 12 samples, respectively, while according to RT-Real Time PCR these genes were expressed in 80% of the blood samples of patients with RA.

    Conclusion

    In current study, the VBNC state of Escherichia coli and Staphylococcus aureus were present in the blood samples of patients with RA. Accordingly, and due to the pathogenicity of VBNC bacteria, different diagnostic methods and treatments should be considered for RA.

    Keywords: rheumatoid arthritis, VBNC, RT-Real Time PCR, Staphylococcus aureus, Escherichia coli
  • Amir Mohammad Beyzaee, Armaghan Kazeminejad*, Zohre Hajheydari, Elham Yusefi Abdolmaleki Pages 97-102
    Background and purpose

    Melasma is a common skin pigmentation disorder that manifests as hyperpigmented macules and patches. Genetic predisposition, sun exposure, and pregnancy are known risk factors for melasma. Previous studies have suggested that thyroid disorders may be associated with melasma. Given the fact that vitamin D affects and stimulates the production of melanin by melanocytes, this study aimed to investigate the relationship between thyroid disorders and serum level of vitamin D with melasma in female patients attending Qaemshahr Razi Hospital and Sari Bouali-Sina Hospital.

    Materials and methods

    In this study, 80 people were divided into melasma group (n=40) and control group (n=40). They were matched for sex and age. Serum levels of TSH, Anti-TPO, T3, T4, and Vit D were measured in both groups. The standard mMASI score was used to measure the clinical severity of pigmentation in patients with melasma.

    Results

    The prevalence of thyroid abnormalities and serum levels of vitamin D were seen in 50% and 47.5% of patients with melasma and 27.5% and 40% of the control group, respectively. Examination of thyroid hormone and vitamin D levels showed that T3 level was significantly higher in case group (P<0.05). Investigating the relationship between thyroid hormones, vitamin D and age with mMASI Score showed a relationship only between Anti-TPO and mMASI Score (P< 0.05).

    Conclusion

    Thyroid autoimmune disorders are associated with melasma and severity of pigmentation. Centrofacial form of melasma is also the most common clinical form.

    Keywords: melasma, thyroid, vitamin D, Anti-TPO, T3, T4, TSH
  • Ahmad Alikhani*, Masoud Maboudi, Mohammad Khademloo, Azadeh Khalatbari Pages 103-110
    Background and purpose

    Pneumonia is the most common infectious cause of death. This study aimed at investigating the causative agent of pneumonia in nasopharyngeal secretions by PCR method.

    Materials and methods

    This case-control study was carried out in patients (older than 19 years of age) suspected of pneumonia admitted to Qaemshahr Razi Hospital and Sari Imam Khomeini Hospital, Iran 2019. The control group included inpatient and outpatient cases with non-respiratory diseases. The case group included patients who met the clinical and radiological criteria. FTD respiratory pathogens 21 plus kit (Multiplex RT-PCR) was used which covers a significant number of microorganisms. Data were analyzed in SPSS V18.

    Results

    The study included 60 patients with the mean age of 52.13±16.84 years (19-87 years old) and the mean age of the control group was 47.8±16.63 years (21-83 years old). Etiological agents were significantly different between the two groups (P<0.05). According to PCR results, the prevalence of viral and bacterial etiology was 56.7% and 26.7%, respectively, and in 16.7% the PCR was negative.

    Conclusion

    Multiplex RT-PCR is associated with great specificity and specificity and is easily performed.  The assay is not low cost but is of great benefit in detecting causative agents and avoiding inappropriate treatments and can reduce further bacterial resistance.

    Keywords: pneumonia, Multiplex real-time PCR, viral pneumonia
  • Farzane Rahimpour, Ehsan Rafeiemanesh, Fatemeh Ahmadi, Lahya Afshari Saleh, Orang Abdollahi, Shabnam Niroumand* Pages 111-117
    Background and purpose

    Metabolic syndrome reduces the quality of life and cognitive function. The health of railway staff is of great importance as proper health status could increase the quality of rail services delivered. Therefore, this study was performed to assess the quality of life of railway employees according to being affected by metabolic syndrome or not.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was performed in 409 employees of the railway services attending an occupational health clinic for annual examination in Mashhad, Iran. Demographic characteristics were recorded and body mass index, blood pressure, and waist circumference were measured. The levels of FBS, HDL, LDL, and triglycerides were also evaluated. Metabolic syndrome was defined according to NCEP ATP III criteria. Finally, the quality of life score was compared between people with/without metabolic syndrome based on the WHOQOL-BREF questionnaire.

    Results

    The mean age of participants was 38.65 ± 6.4 years. Work experience and BMI were significantly higher in staff with metabolic syndrome (P= 0.0005 and P< 0.001, respectively). The mean scores for physical health (11.36±1.47) and social relations were found to be significantly higher in participants without metabolic syndrome (P<0.001 and P= 0.001, respectively). The mean score for mental health in people with metabolic syndrome was significantly higher than the other group (P= 0.02). The mean score for environmental health did not show any significant differences between the two groups (P= 0.31).

    Conclusion

    Metabolic syndrome can affect the quality of life of employees, including their physical, mental and social health.

    Keywords: quality of life, railways, metabolic syndrome
  • Alireza Janbakhsh, Farzaneh Saberi, Armin Naghipour, Zahra Naghibifar* Pages 118-122
    Background and purpose

    Proper diagnosis of patients with COVID-19 is one of the challenges in medical centers. RT-PCR is the standard and reference test in diagnosis of patients with COVID-19. This study aimed at accelerating the correct diagnosis of COVID-19 and the diagnostic power of chest CT scan and RT-PCR.

    Materials and methods

    This study was performed in 569 patients with COVID-19 admitted to Golestan-Kermanshah Hospital based on diagnostic chest CT scan. The RT-PCR test was considered as the standard and reference test in diagnosis of COVID-19. Relevant information was extracted from patients' records using a researcher-made checklist. Data analysis was performed in STATA V14.

    Results

    The mean age of patients was 52.53±16.88 years. Men included 432 (75.9%) patients. In this study, 84% had positive chest CT scan and 84.9% had positive RT-PCR results. Sensitivity, specificity, and accuracy of chest CT scan were 88.7%, 64.8%, and 80.1%, respectively. The sensitivity of chest CT scan was 89.9% in people under 60 years of age and 82.8% in patients over 60 years old. The accuracy of chest CT scan was 84.7% in women and 78.7% in men.

    Conclusion

    The accuracy of chest CT scan is high in patients with COVID-19 while it cannot definitively detect or rule out COVID-19. Nevertheless, it can be used as a quick tool to classify patients into positive and negative groups.

    Keywords: COVID-19, Coronavirus, CT scan, RT-PCR, sensitivity, specificity
  • Ehteram Sadat Ilali, Leila Meskini*, Mahin Tafazoli, Mehdi Rostami-Ghadi, Sudabeh Rostami, Abbas Nezam Tabar Maleksha Pages 123-128
    Background and purpose

    Older adults with chronic diseases are at higher risk for infectious diseases, especially COVID-19. The aim of this study was to investigate the clinical manifestations in aged people with COVID-19 in Mazandaran province between March 2020 and September 2021.

    Materials and methods

    In a retrospective descriptive study, we studied demographic information, symptoms, and clinical manifestations of all patients over 60 years of age with COVID-19 admitted to medical centers affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences. The checklist provided by the Ministry of Health and Medical Education available in the Medical Care Monitoring Center (MCMC) of the province was used.

    Results

    Totally, 40804 older adults were hospitalized, including 21405 (52.36%) women. Most of the patients aged 60-75 years old (68%). In 49%, the time from the onset of symptoms to hospitalization was less than five days. Respiratory diseases (34%), heart disease and hypertension (25%), and diabetes (20.99%) were the most common underlying diseases. The main clinical symptoms were cough (26.43%), respiratory distress (26.33%), and fever (22.77%). The mortality rate was 12.08% (n= 4930).

    Conclusion

    According to this study, chronic diseases in older population worsens the symptoms of COVID-19, which is consistent with other age groups. Care and intervention measures, such as self-care education could be of great benefit in promoting the health of aged people.

    Keywords: COVID-19, aged, clinical signs
  • Seyedeh Fatemeh Mousavi, Fathollah Fathollahgholami-Borujeni** Pages 129-130