فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 33، تابستان 1401)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 33، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امید پور حیدری، مجتبی گل محمدی شورکی*، ابوالفضل زارع مهرجردی صفحات 1-27
    هدف

    گسترش و پیچیدگی فعالیت های اقتصادی و اهمیت نقش مدیران در راهبری و نیل به اهداف راهبردی شرکت ها، زمینه لازم برای حساسیت ذینفعان نسبت به پاداش مدیران را فراهم کرده است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه بین ویژگی های گزارشگری مالی شامل قابلیت مقایسه اطلاعات حسابداری و کیفیت گزارشگری مالی با پاداش مدیریت است. به علاوه، شدت یا ضعف رابطه مذکور در شرایط محیط عدم تقارن اطلاعاتی نیز آزمون شده است.

    روش

    برای موضوع موردمطالعه، تعداد 104 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله سال های 1393 تا 1398 موردمطالعه قرار گرفته است. داده ها با استفاده تحلیل رگرسیون تجزیه وتحلیل شده است. 

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد قابلیت مقایسه حسابداری و کیفیت گزارشگری مالی رابطه مثبت و معنی داری با پاداش پرداختی به مدیران دارد. بااین حال این رابطه تحت تاثیر محیط با شرایط عدم تقارن اطلاعاتی قرار ندارد.

    نتیجه گیری

    به طور خلاصه استنباط می شود افزایش کیفیت گزارشگری مالی سبب کاهش هزینه های نمایندگی بین مدیران شرکت و ذینفعان مختلف خواهد شد و اثر آن هم بر افزایش پاداش پرداختی به مدیران متبلور می شود.

    دانش افزایی:

    مسیولیت تهیه گزارش های مالی بر عهده مدیریت واحد تجاری است. ویژگی های گزارشگری مالی از قبیل کیفیت گزارشگری مالی و قابلیت مقایسه آن ها می تواند حاکی از تحقق وظایف مدیریت باشد که از جانب استفاده کنندگان به عنوان علامتی مثبت تلقی می شود و به ازای آن پاداش پرداختی به مدیران افزایش می یابد. در ضمن، علی رغم تبیین تاثیر قابلیت مقایسه بر پاداش مدیریت در پژوهش چوی و ساه (2019)، نوآوری این پژوهش تبیین چگونگی تاثیر کیفیت گزارشگری مالی بر پاداش مدیران نیز هست.

    کلیدواژگان: پاداش مدیریت، عدم تقارن اطلاعاتی، قابلیت مقایسه حسابداری، کیفیت گزارشگری مالی
  • فخرالدین محمدرضائی*، زهرا کاظمی صفحات 29-70
    هدف

    پژوهش حاضر نقش ویژگی شرکای حسابرسی (سال های تجربه شرکا، تنوع تجربه، قدمت شریک و سابقه اشتغال در سازمان حسابرسی) را بر تعداد و انواع بندهای شرط گزارش حسابرسی آزمون می کند.

    روش

    723 مشاهده جمع آوری شده از گزارش های مالی سالیانه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1390 تا 1398 از طریق رگرسیون چندگانه مورد آزمون قرار گرفته اند.

    یافته ها

    تجربه متنوع شرکا و قدمت شرکای حسابرسی (سال های تجربه شریک حسابرسی) با بند عدم رعایت استانداردهای مرتبط با تلفیق (بند شرط تاییدیه)، رابطه مثبت و معنادار، و قدمت شرکای حسابرسی (سابقه اشتغال در سازمان حسابرسی) با سایر بندهای شرط حسابرسی رابطه مثبت (منفی) و معنادار دارند. تنها سابقه اشتغال در سازمان حسابرسی رابطه منفی و معناداری با تعداد بندها و بندهای شرط غیرتکراری دارد. هیچ یک از چهار ویژگی مورد مطالعه شرکای حسابرسی با سایر انواع بندهای شرط و بندهای شرط تکراری، رابطه معناداری ندارند.

    نتیجه گیری

    این پژوهش شواهدی برای تایید یا رد نظریه های یادگیری تجربی، تناسب شغل و شاغل و تنوع تجربه فراهم نمی کند و تنها شواهدی ضعیف مرتبط با پیامدهای منفی فرهنگ سازمانی سلسله مراتبی، فراهم شد. چنین نتایجی قابلیت کاربرد ویژگی های شرکای حسابرسی به عنوان معیار تمایز توسط صاحبکاران را رد می کند.

    دانش افزایی:

    پژوهش حاضر برای اولین بار به مطالعه نقش ویژگی های شرکای حسابرسی مانند تنوع تجربه، قدمت و سابقه اشتغال سازمان حسابرسی بر تعدد و تنوع بندهای شرط حسابرسی، می پردازد.

    کلیدواژگان: بندهای شرط تکراری و غیرتکراری، تعداد بندهای شرط گزارش حسابرسی، ماهیت بندهای شرط گزارش حسابرسی، ویژگی های شرکای حسابرسی
  • اعظم ولی زاده لاریجانی*، سید علی حسینی، عاطفه علی عسگری صفحات 71-95
    هدف

    در این تحقیق رابطه کیفیت واحد حسابرسی داخلی شرکت ها با مدیریت سود (مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی و مدیریت واقعی سود) موردبررسی قرارگرفته است.

    روش

    پژوهش حاضر یک تحقیق توصیفی است که برای انجام آن داده های 179 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1391 تا 1398 به کار گرفته شده است. جهت آزمون فرضیه های این تحقیق از مدل های رگرسیونی و همبستگی چندگانه استفاده شده است.

    یافته ها

    بین کیفیت واحد حسابرسی داخلی با مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی رابطه منفی معنادار وجود دارد؛ اما بین کیفیت واحد حسابرسی داخلی با مدیریت واقعی سود (از طریق دست کاری هزینه های تولید، هزینه های اختیاری و جریان های نقد عملیاتی) رابطه معناداری مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    با وجود الزام سازمان بورس مبنی بر استقرار واحد حسابرسی داخلی در شرکت ها، کیفیت این واحد هنوز به طور مطلوبی مانع از مدیریت سود نشده است. اگرچه با وضع قوانین و نظارت بیشتر از میزان مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی کاسته شده اما تغییری در مدیریت واقعی سود شرکت ها مشاهده نشده است.

    دانش افزایی:

    باتوجه به نوپا بودن واحدهای حسابرسی داخلی و ویژگی های محیطی کشورایران به عنوان یک کشور در حال توسعه و با اقتصاد نوظهور، حسابرسی داخلی و کیفیت کار این واحد ممکن است نسبت به سایر کشورهای توسعه یافته دارای اثرات و نتایجی باشد که در این تحقیق به آن پرداخته می شود. همچنین در تحقیقات گذشته اثر کیفیت واحد حسابرسی داخلی شرکت ها بر مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی و مدیریت واقعی سود مورد بررسی قرار نگرفته است.

    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی داخلی، مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی، مدیریت واقعی سود
  • ارمغان ناصرترابی، عبدالرضا تالانه*، فردین منصوری صفحات 97-126
    هدف

    اگر مدل بلوغ حسابداری مدیریت را نقشه راهی در نظر بگیریم که هدف آن شناسایی نقاط قوت و قابل بهبود وارتقاء از «سطح اولیه» به «سطح بهینه» باشد، بنابراین دغدغه اصلی برای رفتن به سطح بالاتر مدل از بین بردن شکاف های بین این دو سطح، خواهد بود. هدف پژوهش حاضر استفاده از ابزار مدیریت تغییر سازمانی برای ارتقاء از یک سطح بلوغ به سطح دیگر و در چارچوب متدولوژی تغییر پروسی (2020) است.

    روش

    پژوهش حاضر با توجه به هدف آن از نوع تحقیقات کمی و کاربردی بوده و مبتنی بر روش میدانی است بدین منظور در جمع آوری داده ها از مصاحبه به کمک چک لیست از نظر تمام کارکنان حوزه حسابداری مدیریت شرکت ایران خودرو در سالهای 1399-1400 استفاده گردید.

    یافته ها:

    یافته ها نشان می دهد بلوغ شرکت ایران خودرو (طی سالهای 1399-1400)، در ابعاد مدل، برای نفوذ (چهار)، ربط پذیری (سه)، ارزش و مباشرت (دو) و عوامل کلیدی حسابداری مدیریت (14 عامل) نیز به دلیل فراوانی عدد سه، در سطح سه قرار دارند. همچنین با بررسی میزان رعایت شاخصهای ابعاد مدل بلوغ مشخص گردید که با سطح ایده ال خود فاصله دارند.

    نتیجه گیری:

    پس از تعیین سطح بلوغ، راهکارهای دستیابی به وضعیت مطلوب، مانند «ارتباطات»، «آموزش»، «مدیریت مقاومت»، «حامی گری» و «مربیگری/منتورینگ» ارایه گردیدند.

    دانش افزایی:

    مدل های بلوغ توسط متخصصان هر رشته تدوین می گردند و تاکید همگی آنها بر ارتقاء جنبه های فنی یک سازمان برای رسیدن به بالاترین سطح و خبرگی است، لیکن آنچه از نظرها پنهان می ماند، نقش عامل انسانی در رسیدن به این سطح بلوغ است. مطالعات نشان می دهد ابزار مدیریت تغییر سازمانی می تواند کارآمدی لازم برای حرکت به سطح بالاتر بلوغ را ممکن سازد. بنابراین ترکیب دانش رشته حسابداری (فن کار، یا تخصص حسابداری مدیریت) و مدیریت (علم و هنر اداره افراد) مد نظر بوده است.

    کلیدواژگان: مدل بلوغ حسابداری مدیریت، مدیریت تغییر سازمانی، مدل مدیریت تغییر پروسی (آدکار)
  • نوید پایدارمنش، علیرضا مهرآذین*، محمد رضا عباس زاده، ابوالقاسم مسیح آبادی صفحات 127-167
    هدف

    در این پژوهش به بررسی کنش انگیزه و فرصت برنامه ریزی در فرار مالیاتی شرکت های دارای محدودیت مالی و همچنین ارایه یک مدل جدید در جهت شناسایی شرکتهای دارای فرار مالیاتی پرداخته می شود.

    روش

    داده ها در این پژوهش از طریق 16 مدل مورد سنجش قرار می گیرند. بازه ی زمانی 10 ساله تحقیق سال های 1388 تا 1398 برای شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشند. داده ها از طریق سایت سازمان بورس و اوراق بهادار تهران، صورت های مالی شرکت ها و نرم افزار ره آورد نوین جمع آوری گردیده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها و برازش آنها برای 9 فرضیه تحقیق نیز از نرم افزار R استفاده شده است.

    یافته

    در مجموع این تحقیق نشان داد بحران مالی در شرکتها موجب فرار مالیاتی در دوره بعد خواهد شد. همچنین نتایج تحقیق حاکی از آن است که فرصت برنامه ریزی مالیاتی در شرکتهایی که دارای بحران مالی می باشند وجود ندارد.

    نتیجه گیری:

    نتایج تحقیق نشان داد بین محدودیت های مالی و فرصت برنامه ریزی مالیاتی با فرار مالیاتی شرکت ها ارتباط معنی داری وجود ندارد؛ بین محدودیت های مالی و فرار مالیاتی در شرکت هایی که فرصت برنامه ریزی مالیاتی دارند، رابطه ی مثبت وجود ندارد؛ در شرکتهایی که دارای بحران مالی هستند و در دوره بعد، فرار مالیاتی بیش تری دارند فرصت برنامه ریزی مالیاتی بیشتر نمی باشد؛ بین محدودیت های مالی و فرار مالیاتی شرکت ها ارتباط معنی داری وجود دارد.

    دانش افزایی:

    دانش افزایی این نتایج از دو بعد مورد نظر قرار می گیرد. در بعد اول توجه به شرایط بحرانی اقتصادی ایجاد شده برای کشور ایران به واسطه تحریم های بین المللی و نگاه ویژه به درآمدهای مالیاتی و سایر درآمدهای غیرنفتی به عنوان درآمد اول کشور در بودجه سال 1400؛ و بعد دوم به مساله تخصصی در ارتباط با فرار مالیاتی برخی شرکتها اشاره می گردد. نتایج این تحقیق به شناسایی شرکتهایی که با دارا بودن محدودیت مالی اقدام به فرار مالیاتی می نمایند به ممیزان مالیاتی نیز کمک می نماید.

    کلیدواژگان: فرار مالیاتی، فرصت برنامه ریزی مالیاتی، محدودیت های مالی، بحران مالی شرکت ها، ریسک مالیاتی، بورس و اوراق بهادار تهران
  • زینب بارانی، منصور گرکز*، علیرضا معطوفی صفحات 169-192
    هدف

    گزارشگری مالی ابزاری برای برقراری ارتباط با محیط پیرامون شرکت است و مدیر مالی مستقیما مسیول تهیه و کیفیت گزارشگری مالی است. ممکن است مدیران مالی اعتقادات اخلاقی خود را به دلیل فشارهای سازمانی کنار گذاشته و نسبت به ارایه گزارشگری مالی متقلبانه اقدام نمایند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر فشار اجتماعی و تمایل به پذیرش ریسک بر تصمیمات در ارایه گزارشگری مالی است.
     

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش پژوهش، توصیفی - پیمایشی است و اطلاعات مورد نیاز این پژوهش در سال 1400 گردآوری شده است. جامعه آماری این پژوهش مدیران مالی و روسای حسابداری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. نحوه انتخاب نمونه بر اساس نمونه گیری تصادفی انجام شد که درنهایت به تعداد 271 پرسشنامه پاسخ داده شد و اطلاعات بدست آمده در تحلیل های آماری مورد سنجش قرارگرفته است. فرضیه های پژوهش با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار PLS Smart مورد آزمون قرارگرفته است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که فشار اجتماعی اطاعت و تمایل به پذیرش ریسک سازمانی جسورانه بر تصمیمات نادرست در ارایه گزارشگری مالی رابطه مثبت و معنی داری دارند. دیگر نتایج پژوهش نشان داد که فشار اجتماعی انطباق و تمایل به پذیرش ریسک محافظه کارانه، بر تصمیمات نادرست در ارایه گزارشگری مالی تاثیر منفی و معنی داری دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش از نظر کاربردی می تواند بر حسابرسی مبتنی بر ریسک، بهبود مکانیزم های حاکمیت شرکتی، افزایش ویژگی های کیفی گزارشگری مالی و تصمیمات سرمایه گذاران، قانون گذاران و سایر ذینفعان تاثیرگذار باشد.

    دانش افزایی:

    یافته های پژوهش ضمن توسعه ادبیات مربوط به فشار اجتماعی و تمایل به پذیرش ریسک، می تواند به افزایش کیفیت گزارشگری مالی و مخابره اطلاعات منصفانه به ذینفعان بخصوص سهامداران کمک نماید.

    کلیدواژگان: فشار اجتماعی اطاعت و انطباق، تمایل به پذیرش ریسک جسورانه و محافظه کارانه، تصمیمات در ارائه گزارشگری مالی
  • محمد ابراهیمی، رضا حصارزاده*، مهدی مرادی صفحات 193-213
    هدف

    در این تحقیق، تاثیر میزان جست و جوهای محلی گوگل بر عدم تقارن اطلاعاتی قبل از اعلان سود و واکنش کوتاه مدت و بلند مدت بازار بعد از اعلان سود شرکت ها بررسی می شود.

    روش

    تورش های محلی گوگل از طریق اطلاعات سرویس گوگل ترند، اندازه گیری می شود. همچنین، برای اندازه گیری عدم تقارن اطلاعاتی و واکنش بازار از بازده غیرعادی سهام در دو دوره قبل و بعد از اعلان سود استفاده می شود. نمونه پژوهش شامل 64 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای سال های 1393 تا 1398 استفاده می باشد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق حاکی از این است که تورش های محلی باعث افزایش عدم تقارن اطلاعاتی قبل از اعلان سود می شود. با این حال، اثر گذاری تورش های محلی بر واکنش بازار، محدود به یک دوره کوتاه مدت پس از اعلان سود می باشد.

    نتیجه گیری

    در مجموع، شواهد نشان می دهد که تورش های محلی حاصل از توجه سرمایه گذاران به شرکت های نزدیک به محل زندگیشان، بر عدم تقارن اطلاعاتی و واکنش کوتاه مدت بازار اثرگذار است.

    دانش افزایی:

    این پژوهش، نشان می دهد که حتی در عصر اینترنت و سهولت دسترسی به اطلاعات شرکت ها، موقعیت جغرافیایی شرکت ها بر تصمیم های سرمایه گذاران ایرانی و بازار سرمایه اثر گذار می باشد

    کلیدواژگان: تورش آشنایی، تورش محلی، عدم تقارن اطلاعاتی، مزیت اطلاعات محلی، واکنش بازار
  • هاشم وارسته، آزیتا جهانشاد*، بهمن بنی مهد صفحات 215-249
    هدف

    رفتار و نگرش افراد تابع ویژگی های شخصیتی آنها می باشد. خودکارآمدی و منبع کنترل به عنوان متغیرهای مهم و تاثیر گذار بر رفتار فرد می باشند. حسابرسان در مواجه با گزارش تخلفات صورت گرفته در محیط کار رفتار متفاوتی از خود نشان می دهند. به نظر می رسد ویژگی های شخصیتی متفاوت آنان عامل رفتار متفاوت آنان در مواجه با گزارش تخلفات صورت گرفته باشد. از این رو هدف این پژوهش تاثیر منبع کنترل و خودکارآمدی بر گزارش تخلفات با نقش میانجی رضایت شغلی می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی خصوصی در سال 1398 جامعه آماری پژوهش بوده و نمونه آن شامل 165 نفر از این حسابرسان می باشند که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از روش معادلات ساختاری استفاده شده است.

    یافته ها:

    یافته های پژوهش نشان داد ویژگی های شخصیتی آزمون شده (خودکارآمدی و منبع کنترل بیرونی) تاثیر مثبت و معناداری بر گزارش تخلفات حسابرسان دارد. همچنین اثر غیر مستقیم متغیرهای یادشده به واسطه رضایت شغلی (متغیر میانجی) تشدید شده است که میزان این تاثیر معنادار می باشد.

    نتیجه گیری

    حسابرسان با سطح خودکارآمدی و منبع کنترل بالا تمایل بیشتری به گزارش تخلفات صورت گرفته دارند. رضایت شغلی بیشتر حسابرسان میزان تمایل آنها به گزارش تخلفات را افزایش می دهد.

    دانش افزایی:

    نتایج پژوهش دیدگاه جدیدی در رابطه با نحوه بهبود جایگاه گزارش گری تخلفات در موسسات حسابرسی خصوصی اریه می نماید.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، گزارش تخلفات، منبع کنترل
|
  • Omid Pourheydari, Mojtaba Golmohammadi Shouraki *, Abolfazl Zare Merjardi Pages 1-27
    Purpose

    The expansion and complexity of economic activities and the importance of the role of managers in leading and achieving the strategic goals of companies, has provided the necessary ground for the sensitivity of stakeholders to the management compensation. The main purpose of this study is to investigate the relationship between financial reporting features including the accounting comparability and the financial reporting quality with the management compensation. Besides, the intensity or weakness of this relationship in the context of information asymmetry has also been tested.

    Method

    For this purpose, 104 companies listed on the Tehran Stock Exchange between 2015 and 2020 have been studied. Data were analyzed using regression analysis.

    Results

    The results show that the accounting comparability and the financial reporting quality have a positive and significant relationship with the management compensation. However, this relationship is not affected by the information asymmetry environment.

    Conclusion

    In short, it is concluded that increasing the quality of financial reporting will reduce the agency costs between the firm and stakeholders and its effect is reflected in increasing the compensation paid to managers.

    Contribution:

    The managers of firm is responsible for preparing the financial statements. Financial reporting characteristics such as financial reporting quality and their comparability can indicate the fulfillment of management tasks, which is considered by users as a positive sign, and in return, the compensation paid to managers increases. In addition, despite explaining the effect of comparability on management compensation in Choi and Sah (2019) research, the innovation of this research is explaining how financial reporting quality affects the compensation of managers.

    Keywords: Accounting Comparability, Financial Reporting Quality, Information asymmetry, Management Compensation
  • Fakhroddin Mohammadrezaei *, Zahra Kazemi Pages 29-70
    Purpose

    This study examines the role of audit partners’ characteristics (e.g., experience, primacy, multi skilling and IAO’s background) on the number and type of AQP. 

    Method

    723 firm-year observations collected from the annual financial reports of listed firms on Tehran Stock Exchange between 2011 and 2019 have been examined through multiple regression.

    Findings

    Only partners’ multi skilling and primacy (experience) have a positive and significant association with AQPs about failure to comply with consolidated financial statements’ standard (failure to receive a response to third-party ‘confirmation letters’) and partners’ primacy (Iran Audit Organization’s background) is positively (negatively) associated with “unspecified” AQPs. Only partners’ “background with IAO” has a negative and significant relationship with the number of AQPs and the non-repetitive AQPs. None of the four characteristics of audit partners examined by this study are significantly associated with non-recognition of costs, incorrect measure of cost of goods sold, contingent liabilities, misclassification of accounting numbers in financial statements, and repetitive AQPs.

    Conclusion

    The findings of this study do not provide evidence about supporting or rejecting “learning by doing”, “demands-abilities fit” and the “multi skilling” theories. However, the findings of present study provide weak evidence supporting the negative consequences of “hierarchical organizational culture” view. Thus, such results reject the applicability of the audit partners’ characteristics as differentiation surrogates by client firms.

    Contribution:

    This study, for the first time, examining the role of partners’ experience, primacy, multi skilling and with IAO’s background on the number and type of AQPs.

    Keywords: the nature of AQPs, repetitive, non-repetitive AQPs, The number of audit qualification paragraphs (AQPs), audit partners’ characteristics
  • Azam Valizadeh Larijani *, Seyed Ali Hosseini, Atefeh Aliasgari Pages 71-95
    Purpose

    In this study, the relationship between the quality of companies' internal audit units and earnings management (earnings based on accruals and real earnings management) has been investigated.

    Method

    This study is a descriptive research that examined data of 179 companies listed in Tehran Stock Exchange during 2012 to 2019. To test the hypotheses of this research, regression and multiple correlation models have been used In which the quality of the internal audit unit is considered as an independent variable and Earnings management as a dependent variable.

    Results

    The results indicate that there is a significant negative relationship between the quality of the internal audit unit and accrual-based earnings management; however, no significant relationship was observed between the quality of the internal audit unit and real earnings management.

    Conclusion

    Despite the requirement of the Exchange Organization to establish an internal audit unit in companies, the quality of this unit has not yet favorably prevented earnings management. Although the amount of accrual based earnings management has gradually decreased with the enactment of laws and supervision, but no change has been observed in real earnings management.

    Contribution:

    Due to the newly established internal audit units and Iran’s environmental features as a developing country with an emerging economy, internal audit and its quality may have been affected compared to other developed countries. Also, in previous researches, the effect of the quality of companies' internal audit units on earnings management based on accruals and real earnings management has not been studied.

    Keywords: Accrual-based Earnings Management, internal audit, Real earnings management
  • Armaghan Nasertorabi, Abdolreza Talaneh *, Fardin Mansouri Pages 97-126
    Purpose

    If we consider the management accounting maturity model as a roadmap that aims to identify strengths and improvements and the goal is to upgrade from the "initial level" to the "optimal level", then the main concern to go to the higher level of the model is to eliminate gaps between These two levels will be. The purpose of this study is to use organizational change management tools to improve from one level of maturity to another and within the framework of the Prosci of process change.

    Method

    The present study is a quantitative and applied research according to its purpose and is based on the field method. For this purpose, in data collection, interviews with the help of checklists for all employees of Iran Khodro's management accounting in the years 1399-1400 were used.

    Results

    The results showed that the maturity score of the model dimensions in Iran Khodro Company during the mentioned years is for penetration (four), relevance (three), value and management (two). Then, the maturity of each of the key factors of management accounting (14 factors) was determined, which due to the frequency of the number three, it can be concluded that these factors are at level three. Also, the degree of compliance with the dimensions of the maturity model was examined and it was determined that they are far from their ideal level, so to achieve the desired level, the organization change management program was used.

    Conclusion

    After the level of maturity, strategies were considered to improve the status quo. The program included “Communication”, “Training”, “Resistance Management”, “Sponsorship” and “Coaching/Mentoring”, which were tailored to the level of maturity of the organization.As long as the knowledge, enthusiasm and knowledge of the management accounting staff are at a low level, reaching higher levels of maturity is unattainable.

    Contribution:

    Maturity models are developed by experts in each field and all of them emphasize on improving the technical aspects of an organization to reach the highest level and expertise, but what is hidden from view is the role of the human factor in reaching this level of maturity. Studies show that organizational change management tools can enable the efficiency needed to move to a higher level of maturity. Therefore, the combination of accounting knowledge (work technique, or management accounting specialty) and management (the art of managing people) has been considered.

    Keywords: Management Accounting Maturity Model, Organizational Change Management, The Prosci ADKAR Change Management Model
  • Navid Paidarmanesh, Alireza Mehrazeen *, Mohammad Reza Abbaszadeh, Abolghasem Masih Abadi Pages 127-167
    Purpose

    In this study, the motivational action and planning opportunity in tax evasion of companies with financial constraints are investigated and also a new model is presented to identify companies with tax evasion.

    Method

    The data in this study are measured through 16 models. The research period is 10 years from 2009 to 2019 for companies listed on the Tehran Stock Exchange. Data were collected through the website of the Tehran Stock Exchange, corporate financial statements and new mortgage software. R software was also used to analyze the data and fit them into 9 research hypotheses.

    Results

    In general, this study showed that the financial crisis in companies will cause tax evasion in the next period. The research results also indicate that there is no opportunity for tax planning in companies that are in financial crisis.

    Conclusion

    The results showed that there is no significant relationship between financial constraints and tax planning opportunity with corporate tax evasion; Companies in financial crisis will have more tax evasion in the next period; Companies that have a financial crisis and have more tax evasion in the next period do not have more tax planning opportunities; There is a significant relationship between financial constraints and corporate tax evasion.

    Contributions:

    Knowledge enhancement of these results is considered from two dimensions. In the first dimension, attention to the economic crisis created for Iran due to international sanctions and a special look at tax revenues and other non-oil revenues as the first revenue of the country in the budget of 1400; And the second dimension refers to the specialized issue related to tax evasion of some companies. The results of this study also help tax auditors to identify companies that are evading taxes due to financial constraints.

    Keywords: Tax evasion, Tax Planning Opportunity, Financial constraints, corporate financial crisis, Tax risk, Tehran Stock Exchange
  • Zeinab Barani, Mansoor Garkaz *, Alireza Maetoofi Pages 169-192
    Purpose

    Financial reporting is a tool for communicating with the company's environment and the chief financial officer is directly responsible for the preparation and quality of financial reporting. Chief financial officers may abandon their ethical beliefs due to organizational pressures and action to provide fraudulent financial reporting. The purpose of this study is to investigate the effect of social pressure and risk appetite on decisions in providing financial reporting.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of research method and the information required for this study was collected in 2021. The statistical population of this study was Chief financial officers and Chief Accountants companies listed on the Tehran Stock Exchange. The sample selection method was based on random sampling that finally, 271 questionnaires were answered and the information obtained has been measurement in statistical analyzes. The study hypotheses have been tested with the structural equation modeling approach using Smart PLS software.

    Results

    The results show that the obedience social pressure and aggressive risk appetite has positive and significant effect on incorrect decisions in providing financial reporting. Other results showed that conformity social pressure and conservative risk appetite has negative and significant effect on incorrect decisions in providing financial reporting.

    Conclusion

    The results of this research can be applied in terms of influence risk-based auditing, improving corporate governance mechanisms, increase the quality features of financial reporting and decisions of investors, legislators and other stakeholders.

    Contribution:

    The research findings, while developing the literature on social pressure and risk appetite, can help increase the quality of financial reporting and the dissemination of fair information to stakeholders, especially shareholders.

    Keywords: Obedience, Conformity Social Pressure, Aggressive, Conservative Risk Appetite, Decisions in providing financial reporting
  • Mohammad Ebrahimi, Reza Hesarzadeh *, Mahdi Moradi Pages 193-213
    Purpose

    This study examines the effect of Google's local search on information asymmetry before earnings announcement and short-term and long-term market reactions after earnings announcement.

    Method

    Google's local biases are measured by Google Trend service information. Also, to measure information asymmetry and market response, abnormal stock returns in the periods before and after the announcement of earnings are used. The research sample includes 64 companies listed on the Tehran Stock Exchange for the years 1393 to 1398.

    Results

    The results of the study indicate that local bias increases the information asymmetry before the announcement of profits. However, the impact of local bias on market response is limited to a short period after the announcement of profits.

    Conclusion

    Overall, the evidence suggests that local biases resulting from investors' attention to companies close to their place of residence affect information asymmetries and short-term market response.

    Contribution:

    This study shows for the first time that even in the age of the Internet and the ease of access to information of companies, the geographical location of companies influences the decisions of Iranian investors and the stock market.

    Keywords: Familiarity Bias, Local Bias, Information asymmetry, Local Information Advantage, Market Response
  • Hashem Varasteh, Azita Jahanshad *, Bahman Banimahd Pages 215-249
    Purpose

    The behavior and attitude of individuals depends on their personality traits. Self-efficacy and locus of control are important and influential variables on individual behavior. Auditors behave differently in the face of whistleblowing in the workplace. It seems that their different personality traits are the cause of their different behavior in the face of whistleblowing. Therefore, the purpose of this study is the effect of the locus of control and self-efficacy of auditors on whistleblowing with the mediating role of job satisfaction.

    Method

    This research is descriptive and correlational. The auditors working in the private audit institutes in 1398sh were the statistical population of the study. The sample consisted of 165 of these auditors selected by random sampling. The instrument used in this research is a questionnaire and to analyze the data and test the hypotheses, the structural equation model has been used.

    Findings

    Findings showed that personality traits tested (self-efficacy and external locus of control) had a positive and significant effect on whistleblowing. Also, the indirect effect of the mentioned variables is exacerbated by job satisfaction (mediator variable), that the value of this effect is significant.

    Conclusion

    Auditors with a high level of self-efficacy and high external locus of control are more desire whistleblowing. high job satisfaction increases auditors' tendency to whistleblowing.

    Contribution:

    The results of the study provide a new insight into how to improve the whistleblowing status in private audit institutes.

    Keywords: Locus of Control, Self-efficacy, Whistleblowing