فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ، سیاست و رسانه - پیاپی 18 (تابستان 1401)

پژوهشنامه تاریخ، سیاست و رسانه
پیاپی 18 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزاد فیضی، حبیب شهبازی شیران، سارا صادقی صفحات 15-42

    مطالعه معماری نظامی دوران صفوی و به‌ویژه قاجاری با کاستی روبه‌رو بوده و چندان موردتوجه پژوهشگران قرار نگرفته است. بسیاری از آثار معماری، با گذر زمان و در دوره های بعد با تغییرات کارکردی، مفاهیم جدید به خود گرفته و ماهیتی نو می‌یابند. ارگ علیشاه تبریز، بنای سترگ ایلخانی، نمونه بارز این‌گونه بناهاست که در دوران صفوی و قاجاری در پی تغییرات بافتاری حادث گشته، کاربری نظامی یافته است. پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این پرسش است که جایگاه نظامی و امنیتی ارگ علیشاه در ساختار فضایی تبریز دوران صفوی و قاجاری به چه نحوی بوده و تغییرات بافتاری دوران جدید، چه دگرگونی های معنایی در ارگ ایجاد کرده است؟ روش تحقیق به شیوه توصیفی تحلیلی بوده و داده ها به‌صورت کتابخانه ای، اسنادی و مشاهدات بنا از نزدیک، گردآوری شده است. در تحلیل و جمع بندی یافته ها نیز از مکانیزم های معناشناسی استفاده گردیده است. نتایج تحقیق نشانگر این است که ارگ علیشاه در دوره صفویه، طبق متن سفرنامه ها، نقشه‌های نظامی برجای‌مانده و حدود حصارها و باروهای شهر، بازنمودی مجازی از قدرت نظامی و امنیتی و شیعی گری در مقابل عثمانی‌ها بوده و در دوره قاجار با ساخت سازه های جدید نظامی در آن همچون سربازخانه، محل‌های مخصوص تیراندازی و دیده بانی، کارگاه‌های اسلحه‌سازی و توپ‌ریزی و کوره های آهنگری، به نماد و نشان مقاومت و دفاع ملی در برابر حملات روسیه تزاری تبدیل گشته است.

    کلیدواژگان: معماری نظامی، دوران صفوی و قاجاری، ارگ علیشاه، معناشناسی
  • علی نقی ذبیح زاده، سید حامد نیازی * صفحات 43-60

    از راهبردهای معرفتی بعثت پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله، زدودن جاهلیت در مقیاس جهانی و استمرار این حرکت ارزیابی می شود. لذا قرآن کریم با تاکید بر جزیره العرب، به فرهنگ جاهلی مقارن ظهور اسلام اشاره دارد. حیات جاهلی در نقاط مختلف جهان مقارن ظهور اسلام نمایان و در عرصه های مختلف زیست اجتماعی حضور داشت. مانند اروپای مقارن ظهور اسلام که غرق در نمادها و نمودهای جاهلی در ابعاد مختلف از جمله بعد دینی بود. بسامد تحفظی منظومه معرفتی مسیحیت تحریف شده و گسترش آن در اروپای قبل و مقارن ظهور اسلام، پیامد اختلافات وسیع معرفتی و ساختاری منجر به شکل گیری شوراهای مذهبی بود. لذا بر اساس متون تاریخی صدر اسلام، شش شورا یا سنهودس تا زمان خلیفه سوم با هدف ایجاد منظومه معرفتی واحد برای مسیحیت، شکل گرفت که غالبا به تکفیر ختم گردید. برآیند منطق تفکر تحقیق پیش رو با ابزار تحلیل سازی مفهومی- تاریخی، زمینه ساز خوانش شوراهای مذکور در عرصه های زمانی و مکانی، مصوبات و شرکت کنندگان و تحلیل داده های تاریخی است. برون داد معرفتی پژوهش حاضر، تبیین عرصه های تحریف متکی به نظام پادشاهی اروپا و نقش پادشاهان اروپا در مسیحیت تحریف شده را رهنمون است.

    کلیدواژگان: اروپا، مقارن ظهور اسلام، بعد دینی، سنهودس ها
  • علی اکبر رضایی صفحات 61-80

    در این مقاله به بررسی تاثیر قدرت های نوظهور در اروپا بر جنبش اصلاح دینی و اینکه دلیل این به راه انداختن جنبش اصلاح دینی توسط این قدرت ها حمایت همه جانبه پاپ به‌عنوان رهبران مسیحیان از دو امپراتوری اسپانیا و پرتغال و تقسیم جهان میان این دو امپراتوری بود و اینکه سایر قدرت های اروپایی توانایی ورود به صحنه جهانی را باوجود حمایت پاپ از این دو امپراتوری را نداشتند. پس از جنگ های مذهبی حاصل از جنبش اصلاح دینی شاهد حضور سایر قدرت های جهانی در صحنه جهانی و حذف قدرت های مورد حمایت پاپ از صحنه جهانی بودیم. هدف از پژوهش حاضر بررسی این موضوع است که میزان تاثیر قدرت های نوظهور اروپایی چه میزان بوده است. در این تحقیق از روش توصیفی – تحلیلی برای مرور اطلاعات و دلایل به وجود آمدن این جنبش و موفقیت و عدم موفقیت آن در کشورهای گوناگون پرداخته‌شده و نتیجه تحقیقات به‌صورت بررسی تاثیر این جنبش بر صحنه سیاست جهانی و دین مسیحیت استخراج گردید.

    کلیدواژگان: جنبش اصلاح دینی، مارتین لوتر، پروتستان، پاپ، انگلستان، کلیسای ملی
  • سجاد پناهی صفحات 81-104

    قبل از وقوع انقلاب اسلامی ایران (1357 ش)، مردم سالاری دینی در ادبیات حکومت داری جهان جایگاهی نداشته و چندان باوری هم بر این مقوله استوار نبوده وصفت دینی برای مردم سالاری،تحقق نایافتنی به شمارمی آمد. اما از آنجایی که مبانی فکری شهیدبهشتی ریشه الهی داشته،ومتکی برباور های دینی ایشان بود؛ واین باوروجوهره قلبی، از وی انسانی راسخ ومصمم ساخته،وچنان باوری داشت، که امکان تاسیس چنین حکومتی چندان هم مشکل نبوده ونیست؛ ولی اراده،انگیزه وهمت همگانی خواص وحمایت عامه مردم را می طلبدورمز این مهم را درحضور چشم گیر مردم در صحنه های انقلاب دانسته.و مردم سالاری دینی را ضامن پیشبرد آرمان های انقلاب اسلامی می دانست وبر این اعتقاد استوربود که بدون مردم در این مسیر،راهی از پیش نخواهد برد وایمان داشت که اطاعت ازدستورات امام انقلاب، وتبعیت پذیری از فرامین راهبردی امام خمینی (رضوان الله تعالی علیه) تنهاراه تثبیت وبقاء نظام اسلامی است. این تحقیق با روشی توصیفی وتحلیلی برآن است تا به این پرسش پاسخ دهدکه مولفه های مردم سالاری دینی ازنگاه تیورسین قانون اساسی اتقلاب اسلامی یعنی شهید بهشتی کدامند؟ واین نوشتار،درپاسخ به سیوال تحقیق؛ واژه های مانند:آزادی مدنی وبیان،عدالت (عدم فاصله طبقاتی) ،توسعه اجتماعی (پیشرفت اجتماعی)،تحزب (رقابت سالم) واخلاق سیاسی (رفتار اسلامی وسعه صدر) راازمولفه های مردم سالاری دینی می داند.

    کلیدواژگان: اخلاق، آزادی، سعه صدر، جامعه مدنی، قانون گرایی، تحزب
  • سیده معصومه فهندژسعدی صفحات 105-128

    اعتماد (Trust) یکی از جنبه های مهم روابط انسانی وزمینه ساز همکاری میان اعضای جامعه است . یکی از انواع اعتماد ، اعتمادسیاسی (Political trust) است که که به رابطه مردم و دولت می پردازد . مردم برای رفع نیازهای خود به خصوص برای تامین امنیت و آسایش و مشارک در امور جامعه نیاز به ارتباط با حاکمیت دارند . این نیاز با پیشرفته ترشدن جوامع و افزایش تقسیم کار و گسترش نظام های انتزاعی روزبه روز بیشتر می شود به نحوی که امروزه جدایی کامل از نظام سیاسی غیرممکن می باشد . ازجمله عوامل موثر بر اعتمادسیاسی که در تیوریهای جامعه شناسان کلاسیک و معاصر و نظریه پردازان سرمایه اجتماعی بر آن تاکید شده است ، دین می باشد . این عامل در ایران که حکومت دینی برقراراست و دخالت دین در سیاست واضح وآشکار است بیشتر قابل بررسی می باشد . گیدنز تاثیر دین بر اعتماد سیاسی را از ویژگی های جوامع سنتی می داند و تعهدات دینی مسیولین در جوامع سنتی ، عملکرد نقاط تماس ، اعتماد بنیادی و تلاش دولت برای تامین رفاه اجتماعی – اقتصادی مردم را از دیگر عوامل تاثیرگذار بر اعتماد سیاسی ذکر می کند . ماکس وبر نیز دین، ارزشها و جهان بینی افراد را الهام بخش رفتار آنان می داند . ازنظر وبر دین می تواند بر شبکه ی اعتماد در بین افراد اثر مثبت گذاشته که برای روابط و مبادله ی اقتصادی لازم و ضروری است . هدف این پژوهش بررسی تاثیر میزان دینداری بر اعتمادسیاسی در جمهوری اسلامی ایران می باشد که باروش تحلیل ثانویه به این نتیجه رسیده ایم که هرچه افراد سنتی تر و میزان دینداری آنها بیشتر باشد به همان نسبت میزان اعتماد سیاسی شان نیز افزایش می یابد .

    کلیدواژگان: اعتماد، اعتماد سیاسی، دینداری، اعتماد بنیادی، اعتماد انتزاعی
  • مهدی دلیری پور *، مرتضی اشرافی، مجتبی اشرافی، معصومه نیکنام صفحات 129-154

    مسایلی از قبیل جهانی شدن، افزایش وسایل ارتباط جهانی و پیوند زمان و مکان و... بحث درباره مباحث فرهنگی و ارتباطات و تعاملات فرهنگی را ضروری ساخته است به گونه ای که به نظر بسیاری از متفکران مباحث ارتباطات فرهنگی و توسعه، این ارتباطات و تعاملات فرهنگی در جهان معاصر را به عنوان مهم ترین عامل در فرآیند توسعه اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، انسانی و اخلاقی می دانند. انقلاب اسلامی بدین معناست که فرهنگ اسلامی در تمامی شیون فردی و اجتماعی، اصل، پایه و مبنا قرار گیرد؛ بنابراین نباید فراموش کرد که انقلاب اسلامی ایران حقیقتا انقلاب فرهنگی است و چنین انقلابی نیازمند ابزار خاصی برای انجام هدف های خود در عرصه بین المللی است، از مهم ترین این ابزار می توان ابزار فرهنگی- تبلیغی را نام برد. جامعه المصطفی صلی الله علیه و آله نیز یکی از ابزارهای فرهنگی تبلیغی جمهوری اسلامی است و در این مقاله تلاش می شود تا فرصت ها و تهدید های پیش روی این نهاد علمی، فرهنگی و تبلیغی را در عرصه بین الملل مورد کنکاش قرار داده و در ادامه راهبردها و پیشنهاداتی را برای پیشبرد اهداف متعالی جامعه المصطفی صلی الله علیه و آله در عرصه بین المللی ارایه داده شود.

    کلیدواژگان: جامعه المصطفی صلی الله علیه و آله، تبلیغ بین الملل، تبلیغی فرهنگی- دینی، دیپلماسی فرهنگی، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران
|
  • Farzad Faizi, Habib Shahbazi Shiran, Sara Sadeghi Pages 15-42

    The study of the military architecture of the Safavid era and especially the Qajar period has been lacking and has not been paid much attention by researchers. Many architectural works, with the passage of time and in later periods with functional changes, take on new concepts and find a new nature. The Alishah Citadel of Tabriz, the building of Setreg Ilkhani, is a clear example of such buildings that were used for military purposes during the Safavid and Qajar eras following the structural changes that occurred. The current research seeks to answer the question, what was the military and security position of the Alisha Citadel in the spatial structure of Tabriz during the Safavid and Qajar eras, and what changes in meaning did the contextual changes of the modern era create in the citadel? The research method is descriptive-analytical and the data has been collected in the form of library, documents and close observations. Semantic mechanisms have also been used in the analysis and summarization of the findings. The results of the research show that Alisha Citadel in the Safavid period, according to the text of travelogues, surviving military maps and the limits of the city's fences and ramparts, was a virtual representation of the military and security power and Shiism against the Ottomans, and in the Qajar period, with the construction of the structure New military facilities in it, such as barracks, special shooting and observation areas, weapon and artillery workshops, and forges, have become a symbol of resistance and national defense against the attacks of Tsarist Russia.

    Keywords: Military architecture, Safavid, Qajar era, Alisha citadel, semantics
  • Ali Naghi Zabihzadeh, Seyyed Hamed Niazi * Pages 43-60

    Eradication of ignorance on a global scale and the continuation of this movement are considered to be one of the epistemic strategies of the mission of the Prophet of Islam. Therefore, the Holy Qur'an, emphasizing the Arabian Peninsula, refers to the Jahili culture parallel to the rise of Islam. Jahili life was visible in different parts of the world parallel to the rise of Islam and was present in different bio-social fields. Like the parallel Europe of the rise of Islam, which was immersed in the symbols and manifestations of ignorance in various dimensions, including the religious dimension. The preservation frequency of the distorted Christian epistemological system and its expansion in Europe before and parallel to the rise of Islam was the result of wide epistemic and structural differences that led to the formation of religious councils. Therefore, based on the historical texts of the beginning of Islam, six councils or councils were formed until the time of the third caliph with the aim of creating a single knowledge system for Christianity, which often ended in excommunication. The result of the thinking logic of the upcoming research with the tools of conceptual-historical analysis is the basis for the reading of the mentioned councils in the temporal and spatial fields, approvals and participants and historical data analysis. The epistemological output of the present research guides the explanation of the areas of distortion based on the European monarchy system and the role of European kings in the distorted Christianity.

    Keywords: Europe, Parallel to the rise of Islam, Religious Dimension, Sanhudes
  • Ali Akbar Rezaei Pages 61-80

    In this article, the influence of the emerging powers in Europe on the religious reform movement is investigated and the reason for the initiation of the religious reform movement by these powers is the all-round support of the Pope as Christian leaders to the two empires of Spain and Portugal and the division of the world between them. There were two empires and that other European powers did not have the ability to enter the world stage despite the Pope's support for these two empires. After the religious wars resulting from the religious reform movement, we witnessed the presence of other world powers on the world stage and the removal of the powers supported by the Pope from the world stage. The aim of the current research is to investigate the extent of the influence of emerging European powers. In this research, a descriptive-analytical method was used to review the information and reasons for the emergence of this movement and its success and failure in various countries, and the result of the research was extracted as an examination of the influence of this movement on the scene of global politics and Christianity.

    Keywords: religious reform movement, Martin Luther, Protestantism, Pope, England, National Church
  • Sajad Panahi * Pages 81-104

    Before the Islamic Revolution of Iran (1357 AH), religious democracy had no place in the literature of world governance and there was not much belief based on this category. But since Shahid Beheshti's intellectual foundations had divine roots and were based on his religious beliefs; And this belief and gem of the heart made him a firm and determined person, and he had such a belief that the possibility of establishing such a government was not and is not very difficult, but it requires the will, motivation and enthusiasm of all people, the properties and support of the people, and this is the symbol of this importance in the eye-catching presence of the people in the scenes of the revolution. And he considered religious democracy to be the guarantor of advancing the ideals of the Islamic Revolution, and he was firmly convinced that without the people on this path, he would not be able to move forward, and he believed that obedience to the orders of the Imam of the Revolution, and obedience to the strategic orders of Imam Khomeini (PBUH) is the only way to stabilize and survive the Islamic system. This research, with a descriptive and analytical method, aims to answer the question that what are the components of religious democracy from the perspective of the theorist of the Islamic Revolution Constitution, that is, Shahid Beheshti? And this article, in response to the research question; He considers words such as: civil freedom and expression, justice (no class gap), social development (social progress), partisanship (healthy competition) and political ethics (Islamic behavior and leadership) as components of religious democracy.

    Keywords: Morality, Freedom, Saa Sadr, Civil Society, Legalism, Party
  • Seyedh Masoume Fahandezh saadi Pages 105-128

    Trust is one of the important aspects of human relations and creates the context for cooperation among society members. One of the types of trust is political trust, which deals with the relationship between people and the government. People need to communicate with the government to meet their needs, especially to provide security and comfort and participate in community affairs. This need is increasing day by day with the development of societies and the increase of the division of labor and the expansion of abstract systems, so that today it is impossible to completely separate from the political system. Religion is one of the effective factors on political trust that has been emphasized in the theories of classical and contemporary sociologists and social capital theorists. This factor can be investigated more in Iran, where the religious government is established and the involvement of religion in politics is clear. Giddens considers the influence of religion on political trust to be one of the characteristics of traditional societies and mentions the religious obligations of officials in traditional societies, the performance of contact points, basic trust and the government's efforts to ensure the socio-economic well-being of the people as other factors influencing political trust. Max Weber also considers people's religion, values and worldview to inspire their behavior. According to Weber, religion can have a positive effect on the network of trust among people, which is necessary and necessary for relationships and economic exchange. The purpose of this research is to investigate the effect of religiosity on political trust in the Islamic Republic of Iran. Based on the secondary analysis, we have come to the conclusion that the more traditional people are and the more religiosity they have, the more their political trust increases.

    Keywords: Trust, PoliticalTrust, Religiosity, Fundamental Trust, Secession Trust
  • Mehdi Deliripour *, Morteza Ashrafi, Mojtaba Ashrafi, Masoume Niknam Pages 129-154

    Issues such as globalization, the increase in means of global communication and the connection of time and space, etc., have made it necessary to discuss cultural issues and cultural communication and interactions in such a way that, according to many thinkers, the issues of cultural communication and the development of these communication and interactions Culture in the contemporary world is regarded as the most important factor in the process of economic, social, political, human and moral development. With its glorious victory in Iran, the Islamic Revolution of Iran created a golden page of history and culture in the life book of the Iranian society and the Islamic world. ; Therefore, we should not forget that the Islamic Revolution of Iran is really a cultural revolution, and if we do not say all the powers and possibilities, it is certain that we can say that the greatest, most important and major efforts and capabilities should be used for the evolution and development and movement of culture in all Individual and social welfare should be spent in the best way; Such a revolution requires a special tool to achieve its goals in the international arena, one of the most important of these tools is the cultural-propaganda tool.Al-Mustafa society (pbuh) is also one of the cultural propaganda tools of the Islamic Republic of Iran. In this article, we are trying to explore the opportunities and threats facing this scientific, cultural and propaganda institution in the international arena, and in the following strategies and to offer suggestions to advance the lofty goals of the Al-Mustafi (PBUH) community in the international arena.

    Keywords: Al-Mustafi Society (pbuh), international propaganda, cultural-religious propaganda, cultural diplomacy, foreign policy of the Islamic Republic of Iran