فهرست مطالب

زبان و ادب فارسی - پیاپی 51 (تابستان 1401)

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 51 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/03
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آرام احمدی، رضا فرصتی جویباری*، حسین پارسایی صفحات 1-22
    در آثار داستانی، بن مایه می تواند از عوامل سبک آفرین باشد و مضمون یا موضوعات مسلط بر سبک را برای خواننده آشکار سازد. زنان داستان نویس از این امکان زبانی زیاد استفاده می برند و علاوه بر ایجاد حساسیت مداوم در خواننده، متن را به سمت نوعی زبان خاص هنری سوق می دهند. رمان «خوف» اثر شیوا ارسطویی، یکی از این نمونه هاست که به «تنهایی» و «ترس» انسان در دوران مدرن می پردازد و روایتی زنانه از این تنهایی و ترس را بیان می دارد. در این مقاله برآنیم مهمترین بن مایه های موجود در رمان «خوف» را مورد بررسی قرار دهیم و نشان دهیم که نویسنده از این طریق چه مفاهیمی را بیان کرده است. این بن مایه ها از این لحاظ که بیانگر حساسیت های یک نویسنده زن است، از ویژگی های سبک زنانه نیز به شمار می آید. روش کار در این پژوهش، «توصیفی- تحلیلی» است؛ یعنی ابتدا داده هایی از رمان «خوف» توصیف می شود و سپس بر اساس آنها، تجزیه و تحلیل انجام می گیرد و به جمع بندی منتهی می شود.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: سبک شناسی، ادبیات داستانی، بن مایه، رمان «خوف»، شیوا ارسطویی
  • مریم ارجمندی، مهدی ظرافتکار* صفحات 23-50

    هر شعر فاخری یک ایده مسلط دارد .شاعر این ایده مسلط را در لابه لای ساختار شعر یا یک جمله و گاهی حتی یک واژه در درون شعر پنهان می کند. بعد با هنرمندی برخی واژه ها را نشان دار می کند تا مخاطب از طریق آنها ایده مسلط شعر را شناسایی کند. آیا سیمین بهبهانی در سرایش شعر «من آن روز...» از این کارکرد هنری بهره برده است؟ برای رسیدن به پاسخ به نظر می رسد؛ بهره مندی از نظریه نشانه شناسی مایکل ریفاتر بیش از هر نظریه دیگری مناسب تر باشد. مقاله حاضر بر مبنای نظریه نشانه شناسی این اندیشمند و با روش توصیفی- تحلیلی، شعر سیمین را بررسی کرده است. پس از بررسی عناصر غیر دستوری شعر مذکور، نتایج تحقیق بیانگر آن است که انباشتهایی با معنا بن «مار»، «ضحاک» و «ترس» در شعر «من آن روز...» بسامد بالایی دارد. با بررسی منظومه های توصیفی شعر، خوشه های استعاری با هسته های «جامعه سنتی»، «خوی اهریمنی» و جامعه شبه مدرن» به دست آمد و به کمک همین خوشه های استعاری، هیپوگرامهای شعر نیز مشخص گردید که مهم ترین آنها عبارتند از: مار نماد خوی اهریمنی انسانهاست که در نظامهای مرد سالار بیشتر در وجود جنس مذکر تجلی می یابد. هم چنین مقایسه انباشتها، منظومه های توصیفی و هیپوگرامها با رویکرد بینامتنیت، ماتریس ساختاری زیر را در ذهن نویسندگان این مقاله ایجاد کرد: خوی اهریمنی نظام مرد سالار در جوامع سنتی از طریق بازیهای فولکلوریک، ستم پذیری را به دختران جامعه القا می کند. در جامعه شبه مدرن آموزش ستم پذیری با روش های مدرن تری مانند نمایش، طناب بازی و... ادامه می یابد.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی، ریفاتر، سیمین بهبهانی، مار، ضحاک، زن
  • دیاکو الهی، آرش مشفقی*، ناصر علیزاده صفحات 51-69

    کشف و شهود یکی از اصول مکتب رمانتیسم است که براساس آن هنرمند رمانتیک در عوالم درونی خود، سفر می کند، آنچه می بیند را بازگو می کند. سیر درونی در عرفان نیز در کشف و شهود آمده است و یکی از مولفه های عرفانی است که می توان آن را با مکتب رمانتیسم مقایسه کرد. در این مقاله شعر سهراب سپهری  در ارتباط با شاخصه رمانتیکی کشف و شهود عرفانی وی بررسی شده است. سپهری برجسته ترین شاعر عارف مسلک معاصر است که در صدد ایجاد یک جامعه آرمانی با روحیه ای رمانتیک وار به کشف و شهود پرداخته است. بررسی اشعارش نشان می دهد، سپهری در توصیفاتش از اصول رمانتیسم بهره برده و اندیشه عارفانه او با افکار رمانتیکش آمیخته شده است، وی با تخیل رمانتیکی با تاکید بر «من شاعرانه» متکی بر رمانتیسم فردی به دنبال کشف و شهودی عرفانی است؛ در این مکاشفه با دیدگاهی متفاوت از دیگر شاعران، نگاهی مثبت و عاشقانه به تمام جهان دارد و تلاش می کند انسان گرفتار جهان مادی را به آرمانشهر ببرد، در تشابه وی با مکتب رمانتیسم توجه به طبیعت گرایی، عشق، تنهایی، نفی عقل، سفر و آرمانشهر شاخص ترین مولفه های رمانتیکی در توصیف های شهودی وی است اما در مقایسه با این مکتب، وی نگرش منفی رمانتیک ها را ندارد. از شاخصه های منفی رمانتیک ها مانند بیان درد و اندوه، توصیف صحنه های دلخراش، نگاه بدبینانه به جهان، در  شعر او نشانی نیست.

    کلیدواژگان: سپهری، رمانتیسم، کشف و شهود، عرفان
  • زهرا جعفری، رضا حیدری نوری*، هومن نامور صفحات 69-94

    روان شناسی مثبت گرا یکی از جدیدترین شاخه های روان شناسی است. این زمینه خاص از روان شناسی بر موفقیت انسان تمرکز دارد. درحالی که بسیاری دیگر از شاخه های روان شناسی بر رفتارهای نابهنجار و دارای اختلال تمرکز دارند. روان شناسی مثبت گرا تمرکزش بر کمک به افراد برای شاد زیستن و رضایت و هدفمندی است. این رویکرد، تاثیر هدف در زندگی و سپری کردن یک زندگی با معنا را - که فراتر از زندگی خوب است - تاکید می کند و آن را یکی از اصول شادکامی می داند. سلیگمن از روانکاوانی است که در نظریه مثبت گرایی در پی هدفی است تا زندگی هدفمند و با ارزش را با ایجاد شرایطی که قابلیت های انسانی را پرورش و ارتقا می دهد به شکوفایی برساند. وی برای افرادی که قابلیت ها و توانمندی های خود را نمی شناسند. توصیه ها و راهکارهایی برای ایجاد زندگی بامعنا و هدفمند ارایه می دهد که در حوزه عرفان نیز قابل بررسی است. عالمان ادبیات و ادبیات عرفانی با استفاده از آموزه های تربیتی و دینی که با روان و باطن انسان ها در ارتباط است. با پرورش رشد قابلیت ها و فضیلت های انسانی، سعی در دگرگون کردن حالات انسان، از تضادها و تعارض ها، و آماده ساختن بستری برای شکوفایی انسان در مراحل مختلف زندگی و ایجاد هدف و معنا در تکامل انسان ها و زندگی با ارزش را دارند. این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از آموزه های دینی، به بررسی اشعار عطار و تطبیق آن با نظریه معنایابی در روان شناسی مثبت گرا در ارایه راه های حصول آرامش و امنیت روانی انسان معاصر می پردازد. رسالت انسان عطار و سلیگمن، چراغ راه خود بودن و جستجوگر روشنایی در وجود خود است. انسان جستجوگر تلاش می کند تا معنای زندگی را بشناسد و رسیدن به هسته وجودی خود، شور و سرمستی هستی را درک کند و این یعنی رسیدن به شادمانی اصیل و بهزیستی که باعث می شود انسان هدفمند، احساس آرامش و امنیت کند و ارزشمند باشد.

    کلیدواژگان: عطار، سلیگمن، معنایابی، ارزشمندی، عرفان، انسان، مثبت گرایی، امنیت روانی
  • لیلا خیاطان، فرزانه یوسف قنبری*، نسیم خواجه زاده، مسعود خردمندپور صفحات 95-116
    آثار ادبی دوره بیداری و بعد از مشروطه، جنبه اجتماعی و سیاسی فراوانی دارند و می توان آنها را از دیدگاه جامعه شناختی، نقد و بررسی کرد. یکی از شیوه های کارآمد در نقد متون ادبی به ویژه داستان کوتاه، نقد جامعه شناختی است. در این روش، ارتباط ساختار و محتوای داستان با وضعیت و دگرگونیهای جامعه، بررسی و چگونگی انعکاس و بازنمایی هنرمندانه اجتماع در جهان تخیلی اثر ادبی، نقدوتحلیل می شود. سابقه این گونه از پژوهش و به کارگیری این شیوه در نقد داستان کوتاه ایران، کارایی نقد جامعه شناختی در نقد و بررسی داستان کوتاه را ثابت کرده است. داستان کوتاه به عنوان گونه ای از ادبیات داستانی، در ایران در حدود سال 1300 ه.ش توسط کسانی چون جمال زاده، شکل گرفت و هم زمان با جریانات ادبی به روند توسعه و تکامل خود ادامه داد. نسل اول نویسندگان داستان کوتاه، ضمن آشنایی با این پدیده نوظهور، توانستند آثاری درخور توجه بیافرینند و هر یک برای خود سبکی خاص را دنبال کنند که در آینده، شالوده داستان کوتاه ایرانی را بنیان نهاد. نگارنده در این پژوهش با روش تحلیلی -توصیفی و بر پایه چارچوب نظری نقد اجتماعی به این نتیجه دست یافته است که داستان کوتاه نیز همچون هر پدیده ادبی دیگر، همسو با اجتماع و جریانات سیاسی- اجتماعی به حیات خود ادامه داده،  بدیهی است که در این مسیر از اجتماع، تاثیر پذیرفته،  بر آن تاثیر گذاشته است. لذا بررسی محتوایی این نوع ادبی می تواند رهیافتی جدید در حوزه مطالعات اجتماعی باشد.
    کلیدواژگان: نقد جامعه شناختی، ساختار اجتماعی، ساختار معنادار، عناصر داستان، داستان کوتاه
  • شهرزاد رادمنش، ابوالقاسم قوام*، رضا اشرف زاده صفحات 117-152
    پژوهش در روایات کهن، توامان نیازمند تاویل و قرینه سازی با نظریات عصر حاضر است. در منظر انسان کهن؛ روایت ها، قصه ها و افسانه ها از دلکش ترین هنجارهای تفننی آدمیان بوده است و فارغ از میزان اعتبار روایت های نخستین، پرداخت روایت ها در مسیر فرهنگ و تمدن، کاربرد چشمگیر داشته است. اغلب آن روایات؛ امروزه مانند استعاره ها، قابلیت ارجاعی دارد و منجر به خلق داستان های نوین شده و می تواند مبتنی بر ابزار روایت شناسی، تطبیق، موازنه و بینامتنیت، نقادی شود. در این پژوهش مستخرج از رساله؛ در چارچوب روایت شناسی و با بهره گیری از ادب تطبیقی به خاستگاه روایتگری کهن پرداخته شده است که به نوعی با روایتگری معاصر، ارتباط و انگاره اشتراکی دارد. دستاورد این پژوهش، معرفی آثار کهن مصری، بابلی، سومری، فنیقی، عبری، یونانی، ایرانی، هندی، ژاپنی و چینی است. همچنین نتایج نشان دهنده آن است که متون کهن به دلیل سرشت روایی و بهره گیری از عناصر روایی ساختارگرایی و فنون داستان پردازی، در زمره آثار ساختارگرا قرار دارند.
    کلیدواژگان: معرفی و تطبیق روایات کهن، خاستگاه روایات، روایت شناسی
  • یدالله عابدی نهرخلجی، مهرداد چترایی عزیز آبادی*، قربانعلی ابراهیمی صفحات 153-176
    طالب آملی ازشاعران برجسته و معروف ایران در سده یازدهم هجری است.کلیا ت اشعار او یک بار تصحیح و به زیور طبع آراسته شده است. در مقدمه کلیات اشعار طالب، از منابع و نسخه هایی که برای تصحیح و تدوین آن استفاده گردیده، نام برده شده است ولی به برخی نسخ اشاره ای نشده است. پس از آن بعضی از محققان با پژوهش و بررسی این موضوع، اثبات نموده اندکه اشعار جمع آوری شده در کلیات طالب با توجه به همه نسخ و منابع موجود نبوده است. نگارندگان این مقاله هنگام تصحیح و بررسی اثری به نام «سفینه نظم و نثر» به اشعاری نویافته از طالب آملی دست پیدا کرده اند. سفینه نظم و نثر به دست نویسنده گمنامی نوشته شده است و به شماره 8982 در کتابخانه مجلس شورای اسلامی نگهداری می شود. در این سفینه اشعار شاعران متعددی جمع آوری شده است. این سفینه از نظر محتوایی به سبب داشتن ابیات نویافته شایسته توجه است. در واقع وجود ابیات نویافته از طالب آملی و دیگر شعرا، غنای این سفینه را تایید می کند، همچنین ذکر اشعاری که در منابع دیگر نیامده است، به ارزش این اثر می افزاید. پژوهش پیش رو، مطالعه ای نظری است که به شیوه پژوهش کتابخانه ای انجام شده است و نگارندگان در وهله نخست به شخصیت طالب آملی و در گام دوم به ترجیع بندی نویافته از وی پرداخته اند. تا از این طریق جایگاه و مرتبه شعری این شاعر بزرگ شناسانده شود و با ارایه 103 بیت تازه یاب در قالب یک ترجیع بند، که تا به امروز در دیگر منابع نیامده است، به تکمیل دیوان این شاعر کمک نمایند.
    کلیدواژگان: نسخه های خطی، سفینه ها، طالب آملی، ترجیع بند نویافته
  • ماندانا علیمی*، مسعود پاکدل صفحات 176-197
    وطن در ادبیات مشروطه دارای مفاهیم متعددی است. همه شاعران این دوره در شعر خود بر وطن پرستی، مبارزه با استبداد و استعمار، آبادانی سرزمین خود، نگاه نوستالوژیک به ایران قبل از اسلام تاکید دارند. مفهوم وطن اسلامی هم در شعر بعضی از شاعران دیده می شود در ادبیات دفاع مقدس وطن اقلیمی، وطن انسانی، وطن اسلامی و وطن دوستی در بیشترسروده های شاعران این دوره  بخصوص قیصرامین پوردیده می شود. برای روش تحقیق این پژوهش در ابتدا به منابعی که در مورد وطن بود، مراجعه کردیم. در زمینه وطن برای شناخت دقیق مفهوم وطن هم در ادبیات کلاسیک و هم در عصر حاضر مورد بررسی قرار گرفت. در این میان چون وطن جزو مقوله های اجتماعی نیز محسوب می شوند، در مورد جامعه شناسی ادبیات و بخصوص جامعه شناسی ادبیات فارسی به طور جداگانه مطالعه شد. از سویی دیگر ادبیات مشروطه و دفاع مقدس ارتباط تنگاتنگی با کنش ها، واکنش ها، رویدادها و تغییرات عصر خود دارند و برآمده از دوره ای تاریخی هستند. از این رو برای شناخت بهتر این دو ادبیات، به مطالعه انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی و چرایی اتفاق و چگونگی فرایند آن ها بپردازیم.
    کلیدواژگان: : وطن، ادبیات مشروطه، سیداشرف الدین گیلانی، ادبیات دفاع مقدس، قیصرامین پور
  • نعیمه متوسلی * صفحات 198-213

    اسب، یکی از مشهورترین حیواناتی است که در زندگی و فرهنگ بشر - به ویژه در دوره ی باستان- از جایگاه ویژه ای  برخوردار بوده و احترام بسیاری داشته است. در فرهنگ ایران باستان، اسب و ابزار مرتبط با آن، پابه پای انسان، رشد کرده و همواره می توانیم ردپای این حیوان را ببینیم. در شاهنامه ی فردوسی، به سبب صبغه ی حماسی آن، چهره ی اسب، نمود خاصی دارد و فردوسی، با قدرت تمام، این حیوان فرخنده و خاص را در تصویرسازی های خود، جای داده است. در این جستار، اسب به عنوان یکی از موجودات مهم و تاثیرگذار در زندگی ایرانیان، مورد مطالعه قرار گرفته و سیمای این حیوان در شاهنامه ی فردوسی- به عنوان کتابی که ارتباط ویژه ای با گذشته و اساطیر ایران دارد- بررسی شده، که نتیجه ی آن، توجه حکیم توس به نقش و اعتبار این حیوان در نزد مردم ایران زمین و درک و دریافت خجستگی آن در نظر ایرانیان است.

    کلیدواژگان: : اسب، شاهنامه ی فردوسی، رخش، خجستگی، گجستگی
  • زیبا مصدق مهرجردی، توکلی کافی آباد عزیزالله*، هادی حیدری نیا صفحات 213-235

    نقش و اهمیت انواع جملات انشایی در انتقال مفاهیم عرفانی بسیار چشمگیر است و مولانا چون عرفای صاحب قلم برای تعلیم و بیان تجارب عرفانی و هیجانات عارفانه ی خود، ابزارهای گوناگون زبانی، ازجمله جملات انشایی با مفاهیم مجازی در خدمت گرفته است. هرگونه جمله ایی یک مفهوم ظاهری دارد که در بحث دستور زبان مورد بررسی قرار می گیرد. به عنوان مثال : جمله ای حامل خبر است و با جمله ای پرسشی، سوال مطرح می کند. اما در عرف و سنت ادبی از این گونه جملات به ضرورت حالات گوناگون برای اهداف دیگری نیز مورد استفاده واقع می شود که آگاهی برای کسی که قصد دارد سخن بگوید لازم است. شعر مولانا در قیاس با حجم انبوه شعر فارسی در انتقال مقاصد و اغراض متعدد در محدوده ای کوچک کلمات منزلت ویژه و یکتایی دارد. در این مقاله سعی شده باروش کتابخانه ای و تحلیلی، با بررسی شیوه های کاربرد «ندا» که از مقوله های مهم انشا است، به بسامد و تنوع این جملات درمثنوی شریف پرداخته،  و بسامد جملات انشایی به کار رفته در معانی مختلف بر اساس تعاریف کتب بلاغی به صورت بسامدی مشخص گردد تا هم با میزان نوآوری های طرز بیان و با توجه به بارمعنایی هریک، دیدگاه صاحب نظران را تحلیل و جمع بندی کنیم.  معانی مجازی منادا در دفتر دوم مثنوی، از نظر بسامد به ترتیب شامل: تعظیم و تحسین، توبیخ و سرزنش، ارشاد و تربیت، دعا و نیایش، استغاثه و دادخواهی، تحذیر، تحسر، اظهار بیزاری وتنفر، دلجویی و استیناس،  اظهار شگفتی و تذکر می باشد،

    کلیدواژگان: علم معانی، معانی ثانوی، انشاء، منادا، مثنوی معنوی
|
  • Aram Ahmadi, Reza Forsati Jooybari *, Hossein Parsaei Pages 1-22
    In fiction, the motif can be a stylistic element and reveal the dominant theme or themes to the reader. Women writers make the most of this linguistic option and, in addition to creating constant sensitivity in the reader, direct the text to a specific artistic language. Shiva Arastuei's novel "khof" (=Fear) is one of these examples that deals with the "loneliness" and "fear" of man in modern age and expresses a feminine narrative of this loneliness and fear. In this article, we intend to examine the most important motifs in the novel "khof" and show what concepts the author has expressed in this way. These motifs are also characteristic of a feminine style in that they express the sensibilities of a female writer. The method of this research is "descriptive-analytical"; That is, first, data from the novel "khof" is described, and then, based on them, an analysis is performed and leads to a summary.
    Keywords: Stylistics, Fiction, Motif, Novel khof, Shiva Arastuei
  • Maryam Arjomandi, Mehdi Zerafatkar * Pages 23-50

    Every glorious poem has a dominant idea that overshadows the whole work. The poet hides this idea in the form and structure of a sentence or a word. He then artistically marks some words so that the audience can identify the dominant idea through them. Has Simin Behbahani used this artistic function in the poem "I was that day ..."? It seems; To get the right answer, the benefit of Michael Rifater's theory of semiotics is more than any suitable theory. Due to this similarity, the present article has examined Simin's poetry based on the semiotic theory of this thinker and with a descriptive-analytical method. After examining the non-prescriptive elements, the results indicate that there are accumulations with the meanings of "snake", "laughter" and "fear" with a high frequency in the poem. After examining the descriptive systems with the approach of metaphorical clusters and with the nuclei of "traditional society", "demonic temperament" and "quasi-modern society", the hypograms of poetry were identified, the most important of which were: the symbol snake The demonic temperament of human beings and in patriarchal systems is most manifested in the existence of the male sex. Also, the comparison of accumulations, descriptive systems, and hypograms with the intertextual approach created the following structural matrix in the minds of the authors: The demonic temperament of a patriarchal system in traditional societies through folk games, oppression. It inspires girls. In a quasi-modern society, the teaching of oppression continues with modern methodses.

    Keywords: Semiotics, Refater, Simin Behbahani, Snake, Zahak, woman
  • Diyako Elahi, Arash Moshfeghi *, Naser Alizadeh Pages 51-69

    Discovery and intuition is one of the principles of the school of Romanticism, according to which the romantic artist travels in his inner worlds, recounting what he sees. The inner course of mysticism is also found in discovery and intuition and is one of the mystical components that can be compared to the school of Romanticism. In this article, the poetry of Sohrab Sepehri  in connection with the romantic characteristic of his discovery and mystical intuition has been studied.This study shows that Sepehri has used the principles of Romanticism in his descriptions and his mystical thought has been mixed with his romantic thoughts. With a romantic fantasy, he seeks mystical discovery and intuition by emphasizing (poetically me) relying on individual romanticism. In this revelation, with a different view from other poets, he has a positive and romantic view of the whole world and tries to take the person caught in the material world from the material world and the problems of life to the mystical utopia. In his resemblance to the school of Romanticism, attention to naturalism, love, loneliness, the negation of reason, travel, and the utopia are the hallmarks of the most romantic components in his intuitive descriptions. But compared to this school, he does not have a negative attitude towards romance. There are no negative features of romance in his poetry, such as the expression of pain and sorrow, the description of sad scenes, the pessimistic view of the world.

    Keywords: : Sepehri, romanticism, revelation, Index, love
  • Zahra Jafary, Reza Haydarinoori *, Hooman Namvar Pages 69-94

    Positive psychology is one of the newest branches of psychology. This particular field of psychology focuses on human success. While many other branches of psychology focus on abnormal and disordered behaviors. Positive Psychology focuses on helping people to live happily and satisfactorily and purposefully. This approach emphasizes the effect of purpose in life and living a meaningful life - which is beyond the good life - and considers it as one of the principles of happiness. Seligman is a psychoanalyst who in the theory of positivism pursues the goal of flourishing a purposeful and valuable life by creating conditions that nurture and enhance human capabilities. He is for people who do not know their abilities and capabilities. Provides advice and strategies for creating a meaningful and purposeful life that can also be explored in the field of mysticism. Scholars of literature and mystical literature using educational and religious teachings that are related to the psyche and interior of human beings. By cultivating the growth of human capabilities and virtues, they try to change human states, from contradictions and conflicts, and prepare the ground for human flourishing in different stages of life and create purpose and meaning in human evolution and valuable life. This article, using a descriptive-analytical method and using religious teachings, examines Attar's poems and adapts them to the theory of semantics in positivist psychology in providing ways to achieve peace and mental security of contemporary man. Attar and Seligman's human mission is to be a beacon for themselves and a seeker of light in their being. The seeker tries to know the meaning of life and to reach the core of his existence, to understand the passion and intoxication of existence, and this means to achieve genuine happiness and well-being that makes a purposeful person feel calm, secure and valuable.

    Keywords: Attar, Seligman, semantics, value, mysticism, Man, Positivism, Psychological security
  • Leila Khayatan, Farzaneh Yousef Ghanbari *, Nasim Khajehzadeh, Masoud Kheradmandpour Pages 95-116
    Literary works of the Awakening and post-constitutional period have many social and political aspects and can be critiqued from a sociological point of view. One of the effective methods in criticizing literary texts, especially short stories, is sociological critique. In this method, the relationship between the structure and content of the story with the situation and changes in society is examined and how the artistic reflection and representation of society in the imaginary world of literary work is criticized and analyzed. The history of this kind of research and application of this method in Iranian short story criticism has proved the effectiveness of sociological criticism in short story criticism and study. Short story as a form of fiction was formed in Iran around 1300 AH by people like Jamalzadeh and continued its development along with literary currents. The first generation of short story writers, while getting acquainted with this emerging phenomenon, were able to create remarkable works and each of them followed a specific style that in the future, laid the foundation of Iranian short stories. In this research, the author has come to the conclusion through analytical-descriptive method and based on the theoretical framework of social criticism that the short story, like any other literary phenomenon, has continued to live in line with society and socio-political currents. Influenced and influenced by the community. Therefore, examining the content of this type of literature can be a new approach in the field of social studies.
    Keywords: : Sociological Critique, Social structure, Meaningful Structure, Story Elements, Short
  • Shahrzad Radmanesh, Abolghasem Ghavam *, Reza Ashrafzade Pages 117-152
    Research in ancient narrations requires both interpretation and comparison with the theories of the current century. In the perspective of ancient man; Narratives, stories and legends have been one of the most entertaining norms of human beings. Apart from the validity of the first narrations, the payment of narrations in the path of culture and civilization has had a significant application.Most of those narrations; Today, like metaphors, it is referential and has led to the creation of new stories and can be critiqued based on the tools of narrative, adaptation, balance and intertextuality.In this research extracted from the dissertation; In the framework of narratology and using comparative literature, the origin of ancient narration has been studied, which is somehow related to contemporary narration. Also The result of this research is the introduction of ancient Egyptian, Babylonian, Sumerian, Phoenician, Hebrew, Greek, Persian, Indian, Japanese and Chinese works.Eventually the results show that the ancient texts are among the structuralist works due to the nature of narrative and the use of narrative elements of structuralism and storytelling techniques.
    Keywords: : Introduction, application of ancient narrations, origin of narrations, Narratology
  • Yadollah Abedinahrkhalaji, Mehrdad Chatraeiazizabadi *, Ghorbanali Ebrahimi Pages 153-176
    TalebAmoli m[1] is one of the prominent and famous poets of Iran in 11th century AH. All of his poems have been corrected and published.Intheintroduction to poems of Taleb, the sources that have been used to correct and compile it are mentioned. After that, by studying this issue, some scholars have proved that the poems collected in the poems of Taleb were not available according to all sources.While reviewing a work called "The Anthology of Poetic and Prose," authors of this article have found new poems by TalebAmoli.TheAnthology of Poetic and Prose has been written by an anonymous author and is kept in Islamic Consultative Assembly library with No. 8982. In this anthology, the poems of several poets have been collected. In terms of content, this anthology deserves attention due to its newly found poems.The existence of newly found poems by TalebAmoli and other poets confirms the richness of anthology. Also, mentioning poems that are not mentioned in other sources adds to the value of this work.The present research is a theoretical study done in library rstyle. The authors have first dealt with the character of TalebAmoli and secondly with the newly found return tie from him.In this way, this great poet's position will be known and presenting 103 newly found verses in form of a return tie, which has not been mentioned in other sources today, help complete the book of poet.
     
    [1]As known TalibAmuli
    Keywords: manuscripts, Anthologies, TalebAmoli, Newly Found Return Tie
  • Mandana Alimi *, Masoud Pakdel Pages 176-197
    constitutional literature with emphasis on Seyed Ashrafuddin Gilani and sacred defense literature with emphasis on Kaiser Aminpour. Constitutional literature, with regards to the individual and social worldview and the atmosphere of their historical period, each used from the concept of homeland in their poetry. Homeland has many concepts in constitutional literature. All poets of this period has emphasized on patriotism, fighting against tyranny and colonialism, homeland development, nostalgic look at Iran before Islam in their poetry. The concept of Islamic homeland is also found in the poems of some poets. In the literature of sacred defense, Climatic Homeland, human homeland, Islamic homeland and patriotism, can be seen in the works of the most of the poets of this period, especially in Kaiser Aminpour works. For the realization of this research, we first referred to sources that were about the homeland. In this context, these two concepts have been examined both in classical literature and in the present age literature for a detailed understanding. In the meantime, as these two are a part of social categories, the sociology of literature and especially the sociology of Persian literature were studied separately. On the other hand, constitutional and sacred defense literature are intimately linked to the actions, reactions, events, and changes of their age and they come from historical periods. Therefore, in order to better understand these two literatures, we studied the Constitutional Revolution and the Islamic Revolution and the cause of them and the quality of their process.
    Keywords: homeland, constitutional literature, Seyed Ashrafuddin Gilani, holy defense literature, Kaiser Aminpour
  • Naeimeh Motevaseli * Pages 198-213

    Horse is one of  famous animals which has a special place in human's life, especially in ancient  and old era and has been very respectful . In culture of ancient Iran, Horse and tool related to it have grown along with human and we can always see  and watch trace of this  beautiful animal. In Ferdowsi epopee, face  of  horse  has  a special and effective aspect  because of  its  epic  jussive  and  Ferdowsi  has  inserted  this  jubilant  animal  in  his thought and   imaginings.  In  this  inquiring,  horse  has  been  compromised  as  an  effective  and very important  animals  in  Iranian's  life ,calure and  visage  of  this  animal  has  studied and showed  in  Ferdowsi  epopee,  which  its  result  is  Toos  sage's  attention and notice a lot to  role  and  credit  of  this   very important and beautiful animal  to  Iranian  people  and  its  perception and understanding of  auspiciousness  in  consideration and thought of  Iranian life.

    Keywords: horse, Ferdowsi, Rakhsh, auspiciousness, ominous
  • Ziba Mosadegh Mehrjardi, Azizallah Tavakoli Kafiabad *, Hadi Heydarinia Pages 213-235

    The role and importance of all kinds of rhetorical sentences in transition of theosophical concepts is very significant, and Molana like the other famous theosophists in order to teach and express theosophical experiences and emotions, has employed various linguistic tools like rhetorical sentences with spiritual concepts. It is obvious that rhetorical sentence is one the most important elements of theosophical language. In the present paper, it has been tried to diversify these sentences in great Masnavi through library and analytical methods; by studying the use of interjection methods which are the most important categories of rhetorical sentence. According to each of the spiritual meanings, the view of experts is analyzed and collected. Spiritual meanings of interjection of the second book of Masnavi according to frequency, are as follow: reverence and admiration, punishment and reprehension, guidance and training, praying and praise, supplication and litigation, prohibition and regression, abhorrence and disgust, kindness and affection, wondering and notification. The author also intends to separate various kinds of interjection which have their own spiritual meanings and phrases that come with interjection which contains the secondary meaning. Accordingly, the new categories are presented.

    Keywords: : Semantics, secondary meaning, Composition, Interjection, Masnavi Ma'navi