فهرست مطالب

مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1401)

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر براتی، حسین شعبانعلی فمی *، فتانه طاب پور، محمد آصف شایق صفحات 1-16

    امروزه چالش‌های محیط‌زیستی کسب‌وکارها یکی از مسایل مهم و نگران کننده‌ای است که کلیه جوامع با آن روبرو هستند. کسب‌وکارهای روستایی نیز نه تنها از این قاعده مستثنی نیستند، بلکه نظربه ارتباط و وابستگی بیشتر جوامع روستایی با محیط‌زیست و منابع‌طبیعی، از جایگاه شایان توجهی برخوردارند. از همین رو، تحقیق حاضر به سنجش و تحلیل وضعیت سبز بودن کسب‌وکارهای زنان روستایی پرداخته است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل زنان روستایی دارای کسب‌وکار در شهرستان ری (246 نفر) و کارشناسان این حوزه (70 نفر) بود که بر اساس فرمول کوکران 202 زن روستایی و 50 کارشناس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای انتخاب نمونه‌ها از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده استفاده شد. ابزار جمع‌آوری داده دو عدد پرسشنامه محقق ساخته بود و برای تجزیه و تحلیل داده‌ها علاوه بر آماره‌های توصیفی از روش شاخص‌سازی مبتنی بر میانگین وزنی استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که شاخص سبز بودن برای کسب‌وکارهای زنان روستایی در منطقه مورد مطالعه 77/2 (از پنج) است و اغلب کسب‌وکارها در گروه کسب‌وکارهای نسبتا سبز و کمتر سبز جای دارند و تنها حدود 17 درصد از کسب‌وکارهای از نظر وضعیت سبز بودن مناسب هستند. در راستای توسعه شاخص سبز بودن کسب‌وکارهای زنان روستایی، لازم است تا در درجه اول زمینه ورود افراد جوان و تحصیل کرده به این قبیل کسب‌وکارها مهیا شده و از توسعه کسب‌وکارهای مبتنی بر مهارت‌های دستی که ذاتا سبزتر هستند، حمایت شود و در توسعه کسب‌وکارها بر شاخص‌هایی مانند استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر که در حال حاضر کمتر مورد توجه هستند، تاکید گردد.

    کلیدواژگان: کسب وکارهای روستایی، اشتغال زنان روستایی، کارآفرینی روستایی، کسب وکار سبز، کارآفرینی سبز
  • مهدی چراغی، حیدر قلی زاده *، شادعلی توحیدلو، حسن علیپور صفحات 17-35

    امروزه روستاییان با مشکلاتی مانند بیکاری، بهره‌وری پایین کشاورزی، افزایش مهاجرت به شهرها و حاشیه‌نشینی مواجه هستند. کسب‌وکارهای گردشگری روستایی می‌توانند در رفع این مشکلات موثر باشند. هدف از این پژوهش بررسی و شناسایی چالش‌های کسب‌وکارهای گردشگری روستایی از دیدگاه خبرگان روستایی و فعالان گردشگری منطقه آزاد ارس است. برای انجام این تحقیق، از رویکرد کیفی (روش تحلیل مضمون) استفاده شده است. نمونه مورد مطالعه با روش نمونه‌گیری گلوله برفی به صورت هدفمند انتخاب شد که تعداد 24 نفر را شامل شد. برای اطمینان از روایی و پایایی پژوهش از روش ارزیابی گوبا و لینکلن استفاده شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزار MAXQDA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان می‌دهد روستاهای دارای جاذبه‌های گردشگری منطقه آزاد ارس با چالش‌هایی مانند آسیب‌پذیری اجتماعی، نبود سیاست‌گذاری مناسب، ضعف زیرساخت‌ها، کمبود سرمایه‌گذاری، حمایت مالی ناچیز از کسب‌وکار گردشگری، ضعف شبکه اطلاع رسانی، فصلی بودن گردشگری، نارسایی در نظارت بر طرح‌های اجرایی، فقدان پژوهش، امنیت ضعیف، مشارکت اندک روستاییان و سازمان‌های گردشگری، آسیب به معماری سنتی روستا و تخریب محیط زیست روبرو هستند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی روستایی، گردشگری روستایی، توسعه روستایی، منطقه آزاد ارس
  • نجیب زنگی، محمودرضا مستقیمی *، سامره شجاعی، فریدون آزما صفحات 37-50

    در سال‌های اخیر تلاش‌های کارآفرینی در بخش دولتی نسبت به سایر رویکردها کمتر مورد توجه قرار گرفته است. از این‌رو هدف این تحقیق ارایه مدل نگرش کارآفرینانه در بخش دولتی می‌باشد. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی بوده که با رویکرد کیفی انجام شده است. تیم مشارکت‌کننده در این پژوهش شامل خبرگان موسسه کار و تامین اجتماعی و مدیران اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان گلستان می‌باشند، که به روش هدفنمد انتخاب گردیدند. در مصاحبه با خبره 19ام به‌دلیل اضافه نشدن مفاهیم جدید، فرایند مصاحبه به اشباع رسید. یافته‌های پژوهش نشان‌دهنده هشت مولفه بوده که مولفه‌ مدیریت عملکرد کارآفرینانه در سطح اول، مدیریت کارآفرینانه و فرهنگ کارآفرینانه در سطح دوم، چشم‌انداز کارآفرینانه، تفکر استراتژیک کارآفرینانه و نگرش کارآفرینانه در سطح سوم و پشتیبانی حاکمیت و زیرساخت‌‌های کارآفرینانه در سطح چهارم قرار دارند. عناصر سطح چهار یعنی «پشتیبانی حاکمیت» و «زیرساخت‌های کارآفرینانه سازمان» بیشترین تاثیر را در تعیین نگرش کارآفرینانه دارند. این عناصر بر «چشم‌انداز کارآفرینانه»، «نگرش کارآفرینانه» و «تفکر استراتژیک کارآفرینانه» اثر می‌گذارند. این عوامل نیز به نوبه خود بر «مدیریت کارآفرینانه» و «فرهنگ کارآفرینانه» تاثیر می‌گذارند. در نهایت نیز این مدل به «عملکرد کارآفرینانه» منجر می‌شود. لذا دولت یا سازمان‌های دولتی باید برنامه‌های آموزشی خاص در خصوص تفکرگرا بودن می‌تواند با تغییر بینش و نگرش افراد و تجهیز آنها به دانش و مهارت‌های خاص، یک کارآفرین بالقوه را به کارآفرین بالفعل تبدیل کند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی دولتی، نگرش کارآفرینانه، توسعه کارآفرینی، تحلیل کیفی
  • جواد قاسمی *، علیرضا توکلی صفحات 51-72

    یکی از موضوعات مهم در برنامه‌های ترویجی، ارزیابی اثربخشی است. بر این اساس، به‌منظور ارزیابی اثربخشی سایت‌های جامع الگویی طرح احیای اراضی استان‌های خوزستان و ایلام، از الگوی ارزیابی اثربخشی کریک پاتریک طی دو سال استفاده شد. جامعه آماری شامل اعضای این سایت‌ها (5000N=) بودند که 453 نفر از آنها با استفاده از جدول نمونه‌گیری کرجسی و مورگان و روش نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع‌آوری داده‌ها در سطوح اول (واکنش) و سوم (رفتار) پرسشنامه و در سطح دوم (یادگیری) آزمون بود. سنجش روایی صوری پرسشنامه‌ها، از طریق پانل متخصصان انجام و قابلیت پایایی پرسشنامه‌ها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS22 انجام شد. یافته‌های تحقیق در «سطح واکنش» نشان داد که رضایت پاسخگویان از بعد مدرس بالاتر از ابعاد سازماندهی و محتوا بود. همچنین، بیشترین رضایت در این مرحله مربوط به سایت‌های دامی و کمترین میزان مربوط به سایت‌های نخیلات بود. نتایج حاصل از سنجش «سطح یادگیری» نشان داد که تفاوت نمره بهره‌برداران در دو مرحله پیش‌آزمون و پس‌آزمون دارای تفاوت معنی‌دار بود و نمره پس آزمون بیش از دو برابر نمره پیش آزمون بود. سنجش «سطح رفتار» بهره‌برداران نیز نشان داد که تکنیک‌های ارایه شده در زمینه «تغذیه» قابلیت استفاده بیشتری داشته است. همچنین، میزان رضایت پاسخگویان از آموزش‌های ارایه شده در سایت‌های نخیلات پایین‌تر از سایر سایت‌ها بود. بهطور کلی، میزان رضایت بهره‌برداران از فعالیت‌های ترویجی، مطلوب و میزان دانش و مهارت آنها پس از اجرای دوره‌ها به شکل قابل توجهی ارتقا یافته بود.

    کلیدواژگان: ارزیابی اثربخشی، سایت جامع الگویی، الگوی کریک پاتریک، استان های خوزستان و ایلام
  • حسین مهدیزاده، نعمت الله شیری*، محمدحسین مهمدی کرتلایی صفحات 74-87

    نظر به این ‌که کشاورزی دومین منبع اقتصادی کشور است؛ بنابراین، توسعه کسب و کارهای کشاورزی می‌تواند سبب افزایش بهره‌وری، ارزش‌آفرینی و رفاه اجتماعی در جامعه شود. در این راستا، از آنجایی که شناسایی فرصت‌های کارآفرینی یکی از مراحل مهم فرآیند توسعه کارآفرینی است، پژوهش حاضر با هدف شناسایی و دسته‌بندی فرصت‌های راه‌اندازی کسب و کارهای کشاورزی در شهرستان مسجد سلیمان (استان خوزستان) انجام شد. این پژوهش کیفی با بهره‌گیری از تکنیک دلفی انجام شد. اعضای پانل دلفی شامل 20 نفر از متخصصان و کارآفرینان حوزه کشاورزی در شهرستان مسجد سلیمان بودند که به صورت هدفمند و با استفاده از تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از روش‌های تحلیل محتوا، مقایسه مستمر و همچنین، جداول توزیع فراوانی، درصد توافق و ضریب کندال در قالب نرم‌افزار SPSS نسخه 27 انجام شد. پس از انجام سه دور تعداد 30 فرصت برای راه‌اندازی کسب و کارهای کشاورزی در شهرستان مسجد سلیمان شناسایی شدند. پس از بررسی ماهیت و منشا، فرصت‌های شناسایی شده در چهار دسته «فرصت‌های حوزه علوم زراعی و باغی»، «فرصت‌های حوزه علوم دامی و آبزیان»، «فرصت‌های طراحی و بسته‌بندی محصولات کشاورزی» و «فرصت‌های تولید و فرآوری محصولات کشاورزی» طبقه‌بندی شدند. نتایج حاصل از رتبه‌بندی نشان داد که «کشت گیاهان دارویی»، «پرورش ماهی در حاشیه سدهای مسجدسلیمان به صورت قفسی»، «بسته‌بندی محصولات دامی همچون کشک و دیگر محصولات مشابه» و «فرآوری گیاهان دارویی» مهمترین فرصت‌های راه‌اندازی کسب و کارهای کشاورزی در شهرستان مسجد سلیمان بودند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی کشاورزی، کسب و کارهای کشاورزی، فرصت های کارآفرینی، مسجد سلیمان
  • محمد محمدی، فریدون آزما *، علی اصغر بیانی، سامره شجاعی صفحات 89-103

    کارآفرینی فرآیند شناسایی، ارزیابی و بهره‌برداری از فرصت‌های نوین کسب‌وکار است و تشخیص این فرصت‌ها براساس رویکرد شهودی انجام می‌شود. هدف پژوهش حاضر تحلیل عوامل موثر بر شهود کارآفرینی سازمانی بود که به صورت مطالعه موردی در بانک ملی ایران انجام شده است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از حیث روش اجرا، توصیفی- پیمایشی بود که با رویکرد آمیخته اکتشافی انجام شده است. جامعه آماری در مرحله کیفی، 30 نفر از خبرگان دانشگاهی و سازمانی بودند که به روش قضاوتی و گلوله برفی انتخاب شدند و در مرحله کمی، کلیه مدیران و روسای شعب بانک ملی ایران به تعداد 3476 نفر بودند که حجم نمونه مطابق جدول کرجسی و مورگان 346 نفر تعیین و برای نمونه گیری از روش تصادفی ساده استفاده شد. برای شناسایی عوامل از روش دلفی و برای تحلیل روابط بین متغیرها از روش مدل‌سازی معادلات ساختاری با نرم‌افزار Smart PLS3 استفاده شده است. نتایج دلفی نشان دادند عوامل موثر بر شهود کارآفرینی سازمانی، شامل 42 مولفه در قالب هفت بعد (سبک شناختی شهودی، ریسک‌پذیری، تخصص شهودی، بینش شهودی، تشخیص فرصت، تحمل ابهام، قضاوت شهودی) می‌باشند. همچنین نتایج مدل‌سازی معادلات ساختاری نشان دادند سبک‌شناختی شهودی (387/0)، ریسک‌پذیری (406/0)، تخصص شهودی (410/0)، بینش شهودی (395/0)، تشخیص فرصت (322/0)، تحمل ابهام (341/0) و قضاوت شهودی (359/0) بر شهود کارآفرینی سازمانی در بانک ملی ایران تاثیر مثبت و معنی‌داری دارند.

    کلیدواژگان: شهود، کارآفرینی سازمانی، دلفی، معادلات ساختاری
  • مسعود رضائی * صفحات 105-123

    صلاحیت اجتماعی یکی از قابلیت‌های مهم برای کارآفرینی است که امکان برقراری ارتباط با دیگران را فراهم می‌کند. هدف این پژوهش تحلیل رابطه‌ی بین صلاحیت‌های اجتماعی و قصد کارآفرینانه دانشجویان دختر کشاورزی دانشگاه تهران بوده است. جامعه‌ی آماری پژوهش را دانشجویان دختر کارشناسی‌ارشد دانشکده‌ی کشاورزی دانشگاه تهران تشکیل می‌دادند که 63 نفر از آنان با استفاده از نرم‌افزار SPSS Sample Power و روش نمونه‌گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده‌ها از پرسش‌نامه استفاده شد. روایی صوری پرسش‌نامه با نظرسنجی از متخصصان و قابلیت اعتماد سازه‌های پژوهش با محاسبه آلفای کرونباخ تایید شد. یافته‌های پژوهش نشان داد صلاحیت اجتماعی و قصد کارآفرینانه اکثر دانشجویان متوسط به پایین بود. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد بین صلاحیت همکاری، صلاحیت همدلی، صلاحیت اقناع و مدیریت احساسات با قصد کارآفرینانه رابطه‌ی مثبت و معنی‌داری وجود دارد. نتیجه‌ی مدل‌سازی معادلات ساختاری نیز نشان داد بین صلاحیت اجتماعی با قصد کارآفرینانه دانشجویان رابطه‌ی معنی‌داری وجود دارد. نظام آموزش کشاورزی در کنار آموزش صلاحیت‌ها یا مهارت‌های سخت به دانشجویان باید به پرورش صلاحیت‌های نرم از جمله صلاحیت اجتماعی در آنان نیز توجه ویژه‌ای نماید.

    کلیدواژگان: صلاحیت اجتماعی، کارآفرینی زنان، جنسیت، آموزش کشاورزی
  • ندا علیزاده، علیرضا نیکویی *، فاطمه عسگری، مهدی خجسته کی، عادل نعمتی، علی بهرامی، اصغر صالحی، نجم الدین منصوریان صفحات 125-142

    پژوهش حاضر با هدف بهینه کاوی فرآیند صدور مجوزهای کشاورزی در حوزه دام سنگین، طراحی شده است. جامعه آماری تحقیق دو بخش متقاضیان و کارشناسان را شامل می‌شود. در بخش متقاضیان، 104نفر از افرادی که بین سال‌های 97 تا 99 در استان‌های درخواست مجوز کرده بودند و موفق به دریافت مجوز شده بودند، انتخاب و در بخش کارشناسان نیز 100 نفر از نمایندگان دستگاه‌های کلیدی دست اندرکار، انتخاب شدند. روش تحقیق مد نظر برای این تحقیق، گروه کانونی بود. مبنای کار برگزاری جلسات گروهی و مصاحبه‌های ساختارمند بود. در این روش ابتدا وضع موجود فرآیند صدور مجوز دام سنگین، موانع و مشکلات از دید متقاضیان، شناسایی و سپس شرایط مطلوب از دید کارشناسان معرفی و در نهایت راهکارهای رفع مشکلات، احصاء شد. مطابق نتایج عمده‌ترین مشکلات عبارت بود از: 1) صدور مجوز در استان‌های مختلف روال ثابتی ندارد 2) مرحله ثبت نام بدون بررسی اولیه جهت احراز شرایط انجام می‌شود. 3) سامانه پنجره واحد هوشمند نیست. 4) شفافیت در قوانین و مقررات وجود ندارد. 5) نهادهای دست اندرکار با هم و با سامانه پنجره واحد هماهنگ نیستند.6) بازدیدهای کارشناسان زیاد و غیر ضروری است. برخی راهکارهای پیشنهادی نیز عبارتند از: 1) استعدادیابی مناطق مختلف برای انجام فعالیت‌های کشاورزی قبل از ثبت درخواست در سامانه. 2) انجام کلیه مراحل در سامانه هوشمند و به صورت یکپارچه. 3) ارایه یک مشاوره به متقاضی در مرحله تشکیل پرونده. 4) حذف موارد غیر ضرور نظیر برخی استعلام‌های مازاد 5) تهیه بروشور از مراحل مختلف برای پرهیز از دوباره کاری متقاضیان.

    کلیدواژگان: بهینه کاوی، مجوزهای کشاورزی، گروه کانونی، وزارت جهاد کشاورزی
|
  • Aliakbar Barati, Hossein Shabanali Fami *, Fattaneh Talebpour, Muhammad Asef Shaiq Pages 1-16

    The environmental challenges of businesses are one of the most important and worrying issues that currently all societies face. Rural businesses are not only an exception to this rule, but also have a significant position due to the greater connection and dependence of rural communities with the environment and natural resources. Therefore, the present study has assessed and analyzed the green status of rural women businesses. The statistical population included rural women with business in Rey county (246 people) and experts in this field (70 people). The sample size was determined using the Cochran's formula, including 202 rural women and 50 experts. A simple random sampling method was used to select the samples. Data collection tool was two researcher-made questionnaires and in addition to descriptive statistics, indexing method based on weighted average was used to analyze the data. The results of this study showed that the green index for the business of rural women in the study area is 2.77 (out of five) and most businesses are among the relatively to less green business, and only about 17% of businesses are green. In order to develop the green level of the rural women's businesses, it is necessary to support of the entry of young and more educated people in such businesses, supporting handicrafts business-based businesses that are inherently greener, and finally, to improve the green level of current businesses, emphasis should be placed on indicators such as the use of renewable energy, which are currently less considered.

    Keywords: Rural businesses, rural women employment, Rural Entrepreneurship, green businesses, green entrepreneurship
  • Mahdi Charaghi, Heydar Gholizadeh*, Shadali Tohidloo, Hassan Alipour Pages 17-35

    Today, villagers face problems such as unemployment, low agricultural productivity, increased migration to cities, and marginalization. Rural tourism can be effective in solving these problems. The purpose of this study is to investigate and identify the challenges of rural tourism from the perspective of rural experts and tourism activists in the Aras Free Zone. To conduct this research, the qualitative method (Thematic Analysis Method) has been used. The sample was purposefully selected by snowball sampling method, which included 24 people. Goba and Lincoln evaluation method was used to ensure the validity and reliability of the research. The collected data were analyzed using MAXQDA software. The results show that villages with tourist attractions in Aras Free Zone face challenges such as social vulnerability, lack of proper policy-making, weak infrastructure, lack of investment, insufficient financial support for tourism business, weak information network, seasonal tourism, inadequate supervision of executive plans, lack of Research, poor security, low participation of villagers and tourism organizations, damage to traditional village architecture and environmental degradation.

    Keywords: Rural Entrepreneurship, Rural Tourism, Rural development, Aras Free Zone
  • Najib Zangi, Mahmoud Reza Mostaghimi *, Samereh Shojaei, Fereydoon Azma Pages 37-50

    In recent years, entrepreneurial efforts in the public sector have received less attention than other approachesTherefore, the purpose of this study was to present a model of entrepreneurial attitude in the public sector. The present study is an applied goal that has been done with a qualitative approach. The team participating in this study includes experts from the Institute of Labor and Social Security and managers of the General Department of Cooperatives, Labor and Social Welfare of Golestan Province, who were selected by purposeful method. In the interview with the 19th expert, the interview process was saturated due to the lack of new concepts. Findings show that there are eight components: entrepreneurial performance management at the first level, entrepreneurial management and entrepreneurial culture at the second level, entrepreneurial perspective, entrepreneurial strategic thinking and entrepreneurial attitude at the third level, and support for entrepreneurial governance and infrastructure at the fourth level. The elements of level four, namely "governance support" and "entrepreneurial infrastructure of the organization" have the greatest impact on determining the entrepreneurial attitude. These elements influence the "entrepreneurial perspective", the "entrepreneurial attitude" and the "entrepreneurial strategic thinking". These factors, in turn, affect "entrepreneurial management" and "entrepreneurial culture." Ultimately, this model leads to "entrepreneurial performance." Therefore, the government or government organizations should have special training programs on thinking. By changing the insights and attitudes of individuals and equipping them with specific knowledge and skills, a potential entrepreneur can become an actual entrepreneur.

    Keywords: Government Entrepreneurship, Entrepreneurial Attitude, Entrepreneurship Development, Qualitative analysis
  • alireza Tavakoli * Pages 51-72

    One of the most important issues in the extension programs is evaluation of effectiveness.Accordingly, in order to evaluate the effectiveness of extension programs in the model sites, in Land Reclamation Project in Khuzestan and Ilam Provinces, Kirkpatrick evaluation model was used.The statistical population of the study consisted of the farmers in these sites (N= 5000), out of which 453 people determined as sample using Krejcie and Morgan sampling table and simple sampling technique. Questionnaire was the main tool of study in the first and third levels (Reaction and Behavior) and a "test" in the second level (Learning). The validity of the questionnaire was approved by the judgment of a panel of experts. In order to measure the reliability of the questionnaire, Cronbach Alpha coefficients were calculated for the main scales of the questionnaire.The data were analyzed by SPSSwin22 software.The findings revealed that respondents' satisfaction with teacher was higher than organization and content dimensions.Also, the highest satisfaction was from livestock sites and the lowest from date palm sites.The results of measuring the "learning level" indicated that there was a significant difference between the scores of the farmers in the two stages of pre-test and post-test and the post-test score was higher than the pre-test score. The results of measuring the "behavior level" revealed that, "Nutrition" techniques were more usable than other techniques. In addition, respondents' satisfaction with date palm sites was lower than other sites. Generally,farmers' satisfaction with extension activities was appropriate and their knowledge and skills had been improved significantly.

    Keywords: Effectiveness Evaluation, Model Site, Kirkpatrick Model, Khuzestan, Ilam Provinces
  • Hossein Mehdizadeh, Nematollah Shiri*, Mohammad Hossein Mohmedi Kartalaei Pages 74-87

    Given that agriculture is the second economic resource of Iran; therefore, the development of agribusinesses can increase productivity, value creation, and social welfare in society. In this regard, considering that identifying opportunities is one of the important stages of the entrepreneurship development process, the present study was conducted with the aim of identifying and categorizing opportunities for starting agribusinesses in Masjed-Soleiman County. This qualitative research was performed using the Delphi technique. The members of the Delphi panel included 20 agricultural experts and entrepreneurs in Masjed-Soleiman County, who were purposefully selected using the snowball technique. Data analysis was performed using content analysis methods, continuous comparison and also, calculation of frequency distribution tables, agreement percentage and Kendall coefficient in the form of SPSS software version 27. After three rounds, 30 opportunities to start agribusinesses were identified in Masjed-Soleiman County. After rewiring the nature and origin, the opportunities identified in the four categories of "opportunities in the field of agriculture and horticulture", "opportunities in the field of animal and aquatic sciences", "opportunities for design and packaging of agricultural products" and "opportunities for production and processing of agricultural products" Were classified. The results of the ranking showed that "cultivation of medicinal plants", "fish farming in the margins of Masjed-Soleiman dams in cages", "packaging of livestock products such as curd and other similar products" and "processing of medicinal plants" are the most important opportunities for starting agricultural businesses in The city was Masjed-Soleiman County.

    Keywords: Agricultural Entrepreneurship, Agribusinesses, Entrepreneurial Opportunities, Masjed Soleiman
  • mohammad mohammadi, fereydoon azma*, aliasghar bayani, samereh shojaei Pages 89-103

    Entrepreneurship is the process of identifying, evaluating and exploiting new business opportunities, and identifying these opportunities is based on an intuitive approach. The purpose of this study was to analyze the factors affecting organizational entrepreneurial intuition which has been done as a case study in Bank Melli Iran. This research was applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of implementation method, which was done with a mixed exploratory approach. The statistical population in the qualitative stage was 30 academic and organizational experts who were selected by judgment and snowball method. In the quantitative stage, all managers and heads of branches of Bank Melli Iran were 3476 people, the sample size according to Krejcie and Morgan table 346 The sample was determined and simple random sampling method was used. The Delphi method was used to identify the factors and the structural equation modeling method with Smart PLS3 software was used to analyze the relationships between variables. Delphi results showed that the factors affecting organizational entrepreneurial intuition include 42 components in seven dimensions (intuitive cognitive style, risk-taking, intuitive expertise, intuitive insight, opportunity recognition, ambiguity tolerance, intuitive judgment). Also, the results of structural equation modeling showed intuitive cognitive style (0.387), risk-taking (0.406), intuitive expertise (0.410), intuitive insight (0.395), opportunity recognition (0.322), ambiguity tolerance (0.341) and intuitive judgment (0.359) have a positive and significant effect on organizational entrepreneurship intuitions in Bank Melli Iran.

    Keywords: Intuition, Organizational Entrepreneurship, Delphi, structural equations
  • Masoud Rezaei* Pages 105-123

    Social competence is one of the important capabilities for entrepreneurship that enables communication with others. The aim of this research was to analyze the relationship between social competences and female agricultural students' entrepreneurial intention at University of Tehran. The target population of the study contained of all M.Sc. female students in agriculture faculty of Tehran University, from which 63 students were selected by using SPSS Sample Power software. Simple random sampling was employed in selection of the respondents. A questionnaire was developed to gather data. Validity and reliability of the research instrument were confirmed based on the evaluation of a panel of experts and Cronbach alpha coefficient, respectively. The results indicated that the social competence and entrepreneurial intention of students in most cases were either low or intermediate. The finding of correlation analysis revealed that there was a positive significant relationship between collaborative competence, empathy competence, persuasion and impression management and students' entrepreneurial intention. Furthermore, the results of structural equation modeling revealed that there was a positive significant relationship between social competence and students' entrepreneurial intention. The agricultural education system, in addition to teaching hard competencies or skills, should also pay special attention to cultivating students' soft competencies, including social competence.

    Keywords: Agricultural Education, Gender, Social competence, Women Entrepreneurship
  • Neda Alizadeh, Alireza Nikoie *, Fatemeh Asgari, Mehdi Khojastekay, Adel Nemati, Ali Bahrami, Asghar Salehi, Najmodin Mansyriyan Pages 125-142

    The present study is designed to optimize the process of issuing agricultural licenses in the field of heavy livestock. The statistical population of the research consists of two parts: applicants and experts. In the applicant’s section, 100 people who had applied for and obtained licenses in the provinces between 1997 and 1999 were selected, and in the expert’s section, 100 representatives of the key agencies involved were selected. Were. The research method for this study was the focus group. The work was based on group meetings and structured interviews. In this method, first, the current status of the process of issuing heavy livestock licenses, obstacles and problems from the applicants 'point of view, were identified, and then the favorable conditions from the experts' point of view were introduced, and finally solutions to the problems were counted. According to the results, the main problems were: 1) Issuance of licenses in different provinces does not have a fixed procedure 2) The registration process is done without a preliminary check to qualify. 3) The window system is not a smart unit. 4) There is no transparency in laws and regulations. 5) The institutions involved are not compatible with each other and with the single window system. 6) Expert visits are frequent and unnecessary. Some of the suggested solutions are: 1) Talent identification of different areas for agricultural activities before registering the application in the system. 2) Perform all steps in the intelligent system and in an integrated manner.

    Keywords: Optimization, agricultural licenses, focus group, Ministry of Jihad Agriculture