فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جغرافیای سیاسی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید هادی زرقانی*، فیاض گل مظلوم یار صفحات 1-20

    ایجاد کشورها بر بنیاد مرزها محصول نیمه دوم سده نوزدهم است، افغانستان یکی از اولین کشورهایی است که بر این بنیاد ایجادشده است. مرزهای سیاسی کنونی افغانستان از نوع مرزهای تحمیلی بوده که عمدتا تحت تاثیر منازعات و رقابت های سیاسی بین دو قدرت انگلیس و روسیه تزاری در قرن 19 و در جریان بازی بزرگ جهت جلوگیری از رویارویی مستقیم این دو قدرت در منطقه آسیای مرکزی به وجود آمده است و در این دوره افغانستان را به عنوان یک منطقه حایل بین خودشان قرار داده و مرزهای سیاسی آن کشور را طی چندین معاهده تعیین و تثبیت نمودند. در این میان معاهده دیورند و مسیله پشتونستان بسیار بااهمیت است زیرا تحولات افغانستان بعد از عقد معاهده دیورند وارد فاز جدیدی شد که باگذشت زمان و تغییرات بزرگی چون خروج انگلیس از شبه قاره و استقلال هند نه تنها نتوانست اصل و ماهیت منازعات مرتبط به مرزهای جنوبی افغانستان را حل وفصل نماید بلکه با ظهور کشور پاکستان و تضاد منافع بین این دو کشور همسایه، بر پیچیدگی حوادث و رخدادها افزوده شد که تا به امروز نیز ادامه دارد. تحقیق حاضر با روش توصیفی - تحلیلی و با استناد به منابع معتبر کتابخانه ای به دنبال بررسی نقش قدرت های بزرگ همچون انگلیس و روسیه در شکل گیری مرزهای سیاسی افغانستان به ویژه مرز دیورند و پیامدهای منفی آن برای کشور افغانستان  و نقش آن در ایجاد اختلاف بین افغانستان و پاکستان می باشد. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که در شکل گیری مرزهای افغانستان قدرت های منطقه و فرامنطقه به ویژه انگلیس نقش داشتند و معمای دیورند یکی از باقی مانده های استعمار هند بریتانیایی است که در حال حاضر به عامل اختلاف بین افغانستان و پاکستان تبدیل شده است و پیامدهای منفی آن برای افغانستان شامل، محصور شدن در خشکی و عدم دسترسی به آب های آزاد، حمایت و تشدید بی ثباتی سیاسی در افغانستان، ناامنی سراسری، فروپاشی نظام اجتماعی  و... بوده است.

    کلیدواژگان: مرز، اختلافات مرزی، دیورند، افغانستان، روسیه تزاری، انگلیس
  • سمانه شفیع زاده برمی*، محمدجواد رنجکش صفحات 21-41

    پدیده تغییرات اقلیمی یا تغییرات آب وهوایی از مسایل مهم سازمان های بین المللی و کشورهای عضو آن است.توجه به این پدیده در دو دهه اخیر در دستور کار جدی سازمان ملل قرار داشته است. در رویکرد جدید در مطالعات امنیتی نظریه پردازان مکتب انتقادی تلاش دارند تا معناسازی جدیدی را برای موضوعات امنیتی ایجاد نمایند.در چارچوب این دیدگاه فقدان جنگ و برخوردهای نظامی بین کشورها به خودی خود تامین کننده صلح و امنیت بین المللی نیست و اشکال جدید تهدیدات امنیتی مانند امنیت اقتصادی، فرهنگی، محیط زیستی و غیره ایجادشده است. امنیت محیط زیست درحالی که حاضر جایگزین تهدید جنگ جهانی هسته ای شده است با توجه به اهمیت پدیده تغییرات آب وهوایی به عنوان یکی از ابعاد و نگرانی های مهم امنیتی در عرصه روابط بین الملل پرسشی که در این نگارش مطرح است این است که چرا و چگونه پدیده تغییرات آب و هوایی در سازمان ملل به مسیله ای امنیتی تبدیل شده است؟ فرضیه اصلی نگارندگان این است که پدیده تغییرات آب و هوایی با افزایش تهدیدات امنیتی زیست بشر که فراتر از ابعاد سنتی امنیت (نظامی، هسته ای) است به اشکال جدید همکاری و تعارض کشورها در سازمان ملل تبدیل شده است در این نگارش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با جمع آوری داده های کتابخانه ای به تاثیرات تغییر اقلیم بر ابعاد مختلف امنیت و اقدامات سازمان ملل در این زمینه می پردازیم

    کلیدواژگان: تغییرات آب وهوا، سازمان ملل، امنیت، مکتب انتقادی، تهدید مشترک
  • ملیحه مهدی پور، علی اصغر داودی*، اهورا راهبر صفحات 42-65

    جامعه ایران در یک سده اخیر درگیر گونه های مختلفی از منازعه سیاسی بوده که موضوع پژوهش های مختلف قرار داشته است؛ اما موضوعی که کمتر بدان پرداخته شده، سویه های جنسیتی منازعه سیاسی در ایران، بخصوص در دوران پس از انقلاب اسلامی است. مقاله حاضر در پی واکاوی نقش جنسیت در شکل دهی به منازعات سیاسی در این مقطع زمانی است و پرسشی که بدان پرداخته شده این است که تا چه حد فضای جنسیتی پساانقلابی ایران بر منازعات سیاسی تاثیر داشته است؟ با استفاده از مفاهیم ژیوپلتیک جنسیت و فضای جنسیتی برگرفته از آثار پی یر بوردیو، و با بهره گیری از روش تاریخی، سعی شده به بررسی موضوع پژوهش پرداخته شود. یافته ها نشان می دهد که درنتیجه رخدادهای ناشی از تحولات انقلابی و نیز دگرگونی های جمعیتی و در کنار آن روند جهانی شدن، گسل مربوط به جنسیت در ایران فعال و به تدریج بر عمق آن افزوده شده است. نوع سیاست گذاری های عمومی برآمده از فضای ایدیولوژیک پساانقلابی، زن را به مثابه «دیگری» تعریف می کرد که به واسطه جنسیت خود از ورود به بسیاری از فضاهای عمومی منع می گردید. روند شرعی سازی حقوق زنان نیز معطوف به کنترل بدن زن و تحمیل مجموعه تمهیدات و شرایطی بود که زنان صرفا به واسطه جنسیت خود، مجبور به پذیرش و رعایت آن ها می شدند. این عوامل به شکل گیری گفتمان تک جنسیتی نابرابر انجامید که زنان به صورت ذهنی خود را قربانی بالقوه آن می پنداشتند. ازاین رو، آن ها به بازتولید خود پرداخته و برای باز توزیع قدرت و ارزش های موجود، مبازات مسالمت آمیزی را به راه انداختند. ازاین رو، به نظر می رسد که جنسیت به یکی از مولفه های عمده منازعه در آینده سیاست ایران تبدیل شود.

    کلیدواژگان: زنان، جنسیت، منازعه سیاسی، ژئوپلتیک جنسیت، انقلاب اسلامی
  • حمید درج*، کاظم نورانی بنام صفحات 66-92
    ایران و عربستان همواره به عنوان دو بازیگر رقیب منطقه ای که به توسعه قلمروی نفوذ خود در خاورمیانه مبادرت می ورزند، مطرح هستند. در این راستا؛ بحرین یکی از صحنه های مهم برای تقابل جویی و زورآزمایی ایران و عربستان در منطقه محسوب می شود. تحولات جهان عرب پس از سال 2011 میلادی، تاثیرات عمیقی بر نظم و معادلات قدرت در بحرین بر جای گذاشته است. در این رابطه، با توجه به هویت اسلامی- شیعی معترضان در بحرین و تعاملات معنوی بسیار نزدیک آن ها با ایران، با روی کار آمدن گروه های شیعی در این کشور، تهران به قدرت و نفوذ فزاینده ای در صحنه سیاست بحرین دست خواهد یافت. از طرفی، هرگونه تغییر در ساختار حکومتی این امیرنشین تاثیر تعیین کننده ای بر ساختار پادشاهی عربستان خواهد گذاشت. ازآنجایی که عربستان نقش آفرینی ایران در معادلات سیاسی بحرین را تهدیدی برای سیاست های منطقه ای خود قلمداد می کند؛ لذا در تلاش برای محدود کردن قلمروی نفوذ ایران در بحرین برآمده است. این پژوهش در پی پاسخ به این سوال اصلی است که عربستان سعودی برای کنترل و مهار ایران در بحرین دست به چه سیاستی زده است؟ فرضیه پژوهش حاضر این است که عربستان باهدف جلوگیری از تغییرات و پویش های دموکراسی خواهانه در بحرین، در تلاش برای جلوگیری از تاثیرات نرم جمهوری اسلامی ایران بر ژیوپلیتیک تشیع در بحرین برآمده است و از این طریق از سرریز شدن تحولات داخلی بحرین به مناطق شرقی خود ممانعت می ورزد. یافته های تحقیق نشان می دهد؛ تغییر رژیم آل خلیفه، ضمن تاثیر بر سیاست های انرژی عربستان، مطالبات سیاسی شیعیان در مناطق شرقی عربستان را افزایش خواهد داد و آن ها را از انزوای ژیوپلیتیکی فعلی رهایی خواهد بخشید. این امر ضمن ارتقای جایگاه جمهوری اسلامی و محور مقاومت در منطقه، ایجاد شکاف سیاسی و اجتماعی در درون جامعه عربستان را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: عربستان، ایران، بحرین، رئالیسم تدافعی، رقابت منطقه ای
  • میثم میرزائی تبار* صفحات 107-123

    بخشی از منازعات در روابط میان کشورها به اختلافات مرزی آن ها مربوط می شود که تنش و درگیری در مناطق مرزی آبی یکی از انواع منازعات است. در قاره آفریقا، موارد متعددی از تنش های مرزی از گذشته تاکنون وجود داشته است. درگیری مرزی آبی میان اوگاندا و جمهوری دموکراتیک کنگو یکی از این موارد است که اختلاف اصلی بر سر محدوده مرزی آبی در دریاچه آلبرت است. این مسیله موجب ناامنی در مناطق مرزی در دو سوی این دریاچه شده است. درواقع، در مناطق مرزی آبی میان دو کشور، درگیری اصلی و ناامنی حاصل از آن در محدوده دریاچه آلبرت و بر سر خط مرزی ترسیم شده در درون این دریاچه و همچنین فرسایش ساحل و تغییر در مسیر رودخانه مرزی سملیکی در جنوب دریاچه آلبرت است. این پژوهش از نوع تحقیقات علی است که با روش توصیفی تحلیلی و نظریه ژیوپلیتیکی منازعات مرزی و سرزمینی استفاده از منابع کتابخانه ای به بررسی اختلافات مرزی میان کشورهای اوگاندا و جمهوری دموکراتیک کنگو در منطقه دریاچه آلبرت و تحلیل علل وقوع ناامنی در این منطقه می پردازد. پژوهش حاضر درصدد پاسخ به این سوال است که مهم ترین علل وقوع ناامنی در مناطق مرزی آبی کشورهای اوگاندا و جمهوری دموکراتیک کنگو کدام است؟ نتایج پژوهش نشان می دهد که علل مختلفی را می توان برای وقوع درگیری و تنش در مناطق مرزی آبی دو کشور در اطراف دریاچه آلبرت نام برد که مهم ترین آن ها شامل 11 مورد از علل و عوامل اصلی در ابعاد مختلف هویتی، حاکمیتی، تاریخی، ترسیم مرز، تغییر مسیر رود، زیست محیطی و... است.

    کلیدواژگان: امنیت، ناامنی، مرز، مرز آبی، اوگاندا، جمهوری دموکراتیک کنگو
  • مجید رسولی*، احمد بخشی صفحات 124-145

    امنیت از مقولات بسیار مهم بشر از گذشته‏های دور بوده و درگذر زمان، اهمیت آن کاهش نیافته، بلکه هر روز فزونی یافته است. یکی از عوامل موثر بر امنیت، وجود گروه های مبارز، باندهای جنایتکار سازمان یافته در سراسر جهان و پیوند بین آن ها می‏باشد. در سال‏های اخیر، ظهور و ارتباطات پیچیده گروه‏های تروریستی در آفریقا به نگرانی فزاینده ای در سطوح ملی، منطقه ای و حتی بین المللی تبدیل شده است. در همین راستا، این گروه ها، غالبا منازعات و بی ثباتی بین کشورهای هم مرز را بر مبنای انگیزه‏های مذهبی، سیاسی یا اقتصادی،کسب قدرت، سرزمین و کنترل مردم بی گناه تقویت می‏کنند. این پژوهش باهدف بررسی تاثیر گروه تروریستی بوکوحرام بر توسعه و امنیت منطقه مرزی نیجریه و کامرون در پاسخگویی به این پرسش است که عوامل موثر بر فعالیت های بی ثبات کننده و تهدید امنیت منطقه ای بوکوحرام در امتداد مرز کامرون و نیجریه در غرب آفریقا کدام‏اند؟ پژوهش حاضر که ماهیتی توصیفی-تحلیلی دارد و داده‏ها و اطلاعات موردنیاز آن به روش کتابخانه‏ای گردآوری شده در قالب نظریه هم گرایی منطقه‏ای بر این فرضیه استوار است که بوکوحرام می‏تواند با بهره برداری از عواملی مانند حاشیه نشینی، فقر، فساد، بی عدالتی، ناکامی دولت فدرال و مرزهای نفوذپذیر در راستای اعمال کنترل و قدرت بر منطقه، رویکردی افراطی از اسلام را در بخش هایی از کامرون و نیجریه تحمیل کند. نتایج پژوهش نشان داد بهره مندی از استراتژی همکاری و انعقاد پیمان‏های دفاعی بین کشورهای مرزی ضمن تقویت امنیت منطقه‏ای و پشتیبانی پایه‏های اقتصادی شکننده می‏تواند در جهت بازدارندگی و کاهش هجوم تروریست‏های آینده موثر باشد؛ به گونه ای که دولت های دارای ایالات مرزی باید در معاهدات همکاری استراتژیک متعهد شوند و ترتیبات امنیتی طولانی مدت مرزی برای مهار برنامه های توسعه طلبانه گروه‏هایی مانند بوکوحرام را ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: نظریه همگرایی منطقه ای، امنیت منطقه ای، بوکوحرام، توسعه منطقه مرزی نیجریه و کامرون
|
  • Seyed Hadi Zarghani *, Fayyaz Mazloumyar Pages 1-20

    The creation of countries based on borders is the product of the second half of the nineteenth century, and Afghanistan is one of the first countries to be established on this basis. Afghanistan's current political borders are imposed, largely influenced by the political struggles and rivalries of British and British power in Tsarist Russia in the 19th century and during the Great Game to prevent a direct confrontation between the two powers in Central Asia. They set up a barrier between themselves and established the country's political borders through several treaties. Meanwhile, the Durand Line and the issue of Pashtunistan are very important because the developments in Afghanistan after the signing of the Durand Line entered a new phase that over time and major changes such as Britain's withdrawal from the subcontinent and India's independence not only failed. With the advent of Pakistan and the conflict of interest between the two neighboring countries, the complexity of events has increased and continues to this day. The present study, using descriptive-analytical methods and citing reliable library sources, seeks to examine the role of major powers such as Britain and Russia in shaping Afghanistan's political borders, especially the Durand Line, and its negative consequences for Afghanistan and its role in creating differences between Afghanistan and Pakistan. The results show that regional and supra-regional powers, especially Britain, played a role in shaping Afghanistan's borders, and Durand's mystery is one of the leftovers of British-Indian colonialism, which has now become a source of discord between Afghanistan and Pakistan and its negative consequences. To Afghanistan has included land closures and lack of access to open waters, support and rise of political instability in Afghanistan, global insecurity, the collapse of the social system, and so on.

    Keywords: Border, Border Disputes, Durand . Afghanistan. Russia, . UK
  • Samaneh Shafizadeh *, MohamadJavad Ranjkesh Pages 21-41

    The phenomenon of climate change or climate change is one of the important issues of international organizations and its member countries. Attention to this phenomenon has been on the serious agenda of the United Nations for the last two decades. In a new approach to security studies, critical school theorists seek to create new meaning for security issues.In this context, the absence of war and military confrontations between countries does not in itself provide international peace and security, and new forms of security threats such as economic, cultural, environmental, etc. have been created.Environmental security has now replaced the threat of nuclear war. Given the importance of the phenomenon of climate change as one of the important dimensions and security concerns in the field of international relations, the question that arises in this paper is why and how the phenomenon of climate change and Has airspace become a security issue at the United Nations? The main hypothesis of the authors is that the phenomenon of climate change with the increase of human security threats, which is beyond the traditional dimensions of security (military, nuclear) has become a new form of cooperation and conflict between countries in the United Nations. Library data collection addresses the effects of climate change on various aspects of UN security and action in this area.

    Keywords: Climate change, United Nations, Security, critical school, common threat
  • Maliheh Mahdipour, AliAsghar Davoudi *, Ahoura Rahbar Pages 42-65

    Iranian society has been involved in various types of political conflict in the last century. It has been the subject of different studies; however, the less addressed issue is the gender aspects of the political conflict in Iran, especially in the post-Revolution era. The current article seeks to investigate the role of gender in shaping political conflicts of the era. The question that has been addressed is to what extent has the post-revolutionary gender atmosphere in Iran affected political conflicts? the subject of research has been investigated using the geopolitical concepts of gender and gender space based on the works of Pierre Bourdieu, and using the historical method. The findings show that the gender-related fault in Iran has become active and has gradually increased in-depth as a result of the events followed by revolutionary developments as well as demographic changes and along with the process of globalization. The public policy-making emerged from the post-revolutionary ideological space, defined women as "others" who were banned from entering many public spaces because of their gender. The process of legitimizing women's rights also focused on controlling the female body and imposing a set of arrangements and conditions that women were forced to accept and observe only because of their gender. The factors led to the creation of an unequal homosexual discourse in which women mentally identified themselves as potential victims. Therefore, they reproduced themselves and waged a peaceful struggle to redistribute existing power and values. Hence, it looks like gender will become one of the major components of the conflict in the future of Iranian politics.

    Keywords: Women, gender, Political Conflict, Gender Geopolitics, Islamic Revolution
  • Hamid Doraj *, Kazem Norani Benam Pages 66-92
    Saudi officials have always considered Bahrain to be part of their national security zone and believe that any change in the governing structure of the emirate will have a decisive influence on the Saudi kingdom's structure. Saudi Arabia considers Iran's role as a political threat to its regional goals and policies in Bahrain's political equations. As a result, the country has struggled to curtail Iran's influence in Bahrain. This research seeks to answer the main question What is Saudi Arabia's policy to control and control Iran in Bahrain? The research hypothesis is that Saudi Arabia has sought to maintain its regional allies with the aim of preventing the development of Iran's influence and power in Bahrain. Saudi Arabia's policy towards the Bahraini popular movement is to use repressive means to prevent Bahrain's internal developments from spilling over into its geographical territory. This research is shaped by the theory of aggressive realism.
    Keywords: Saudi Arabia, Iran, Bahrain, Defensive Realism, Regional Competition
  • Meysam Mirzaei Tabar * Pages 107-123

    Part of the conflict in relations between countries relates to boundary disputes. Tensions and conflicts in the maritime boundary regions are one of the types of conflicts. There have been numerous cases of boundary tensions on the African continent from the past to the present. One of them is the maritime boundary regions conflict between Uganda and the Democratic Republic of the Congo on Lake Albert. In the boundary regions of the two countries, the main conflict is in the region of Lake Albert and on the boundary line drawn inside the lake, as well as shoreline erosion and a change in the direction of the Semliki boundary river south of Lake Albert. This research is a causal research that uses descriptive-analytical method and using library resources and the geopolitical theory of boundary and territorial conflicts to study the boundary conflict between Uganda and the Democratic Republic of the Congo on Lake Albert and analyze the causes of insecurity in this region. The study seeks to answer the question, what are the main causes of conflict in the maritime boundary regions of Uganda and the Democratic Republic of the Congo? The results show that there are various causes of conflict and tension in the boundary regions of the two countries in Lake Albert; the most important of them include 11 main causes in the dimensions of identity, governance, history, boundary demarcation, river diversion, environmental and so on.

    Keywords: Insecurity, Boundary, Maritime boundary, Uganda, Democratic Republic of the Congo
  • Majid Rasouli *, Ahmad Bakhshi Pages 124-145

    In recent years, the emergence and complex connections of terrorist groups in Africa have become a growing concern at the national, regional , and even international levels. In this regard, these groups often reinforce conflicts and instability between border countries based on religious, political ,or economic motives, gaining power, territory , and control of innocent people. The purpose of this study is to investigate the impact of the Boko Haram terrorist group on the development and security of the Nigerian-Cameroon border region in answering the question: What are the factors affecting the destabilizing activities and security threats in the Boko Haram region along the Cameroon-Nigeria border in West Africa? The present study, which has a descriptive-analytical nature and the required data and information collected in a library method in the form of the postcolonial theory of border studies, is based on the hypothesis that Boko Haram can take advantage of factors and areas such as marginalization. Poverty, corruption, injustice, the failure of the federal government, and permeable borders to exert control and power over the region impose a very extremist approach to Islam in parts of northern Cameroon, Nigeria, southern Chad, and Niger. The results showed that benefiting from the strategy of cooperation and concluding defense agreements between border countries while strengthening regional security and supporting fragile economic bases can be effective in deterring and reducing future attacks and terrorists so that governments have border states. They must commit to strategic cooperation treaties and establish long-term border security arrangements to curb the expansionist plans of groups such as Boko Haram.

    Keywords: Theory of regional convergence, regional security, Boko Haram, Nigeria-Cameroon Border Development