فهرست مطالب

تحقیقات منابع طبیعی تجدید شونده - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 36، پاییز و زمستان 1400)

نشریه تحقیقات منابع طبیعی تجدید شونده
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 36، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اکرم رشیدی، محمدرضا زرگران*، جواد اسحاقی راد صفحات 1-11

    زنبورهای گال زای بلوط در میان زنجیره های غذایی در اکوسیستم جنگلی زاگرس وابستگی زیادی به این درختان دارند. زنبورهای گال زای زیر خانواده Cynipinae با دارا بودن 1380 گونه، مسبب ایجاد جذاب ترین گال های گیاهی با ساختاری بسیار پیچیده در دنیا هستند. در این پژوهش به منظور بررسی پراکنش و تنوع گونه ای زنبورهای گال زای بلوط، نمونه برداری از گال ها با توجه به جمع آوری نسل جنسی و غیرجنسی زنبورهای گال زای بلوط به ترتیب در اردیبهشت و مهرماه سال 1398 انجام شد. گال های جمع آوری شده از مناطق قاسم رش، شلماش و کانی رش در داخل پاکت های کاغذی به آزمایشگاه منتقل شدند. از هر نوع گال 50 عدد به طور مجزا جمع آوری و در ظروف پرورش که با تور بسته و امکان تهویه مناسب هم داشت، قرار داده شد. حشرات خارج شده از گال ها بر اساس خانواده، جنس و گونه شناسایی شدند. شاخص های تنوع و یکنواختی شانن و سیمسون و همچنین غنای گونه ای نیز محاسبه شدند. در این بررسی تعداد 22گونه زنبور گال زا متعلق به جنس های Andricus، Chilaspis، Cynips و Neuroterus (5 گونه نسل جنسی در بهار و 17 گونه نسل غیرجنسی در تابستان-پاییز) شناسایی شدند. از مناطق قاسم رش، شلماش و کانی رش به ترتیب 18، 14 و 15 گونه زنبور گال زای بلوط جمع آوری شد. بیشترین فراوانی در تمامی مناطق مربوط به گونه Neuroterus numismalis بود. بیشترین غنای گونه ای زنبورهای گال زای بلوط در منطقه قاسم رش به ثبت رسید. شاخص های تنوع گونه ای و یکنواختی محاسبه شده در تمامی مناطق یکسان و از اختلاف معنی داری برخوردار نبودند.

    کلیدواژگان: اقلیم، بلوط، زاگرس، زنبور، نسل
  • حسن شفیعی*، سلیمان محمدی لیمایی، امیراسلام بنیاد صفحات 13-21
    درختان از مهمترین و بزرگ ترین مخازن کربن در اکوسیستم های جنگلی به شمار می روند و اندازه گیری و برآورد موجودی ذخایر کربن اندام های مختلف درختان از مهمترین موضوع های پژوهشی محققان بوم شناسی است. هدف این پژوهش، برآورد ارزش پولی ترسیب کربن اندام هوایی درختان در پارک جنگلی چیتگر تهران بود. بر اساس روش نمونه برداری منظم تصادفی، تعداد 100 قطعه نمونه دایره ای شکل 10 آری در شبکه ای به ابعاد 100×100 متر برداشت شد. در داخل هر قطعه نمونه مشخصه های نوع گونه، قطر برابر سینه و ارتفاع درختان اندازه گیری شد. به منظور برآورد ترسیب کربن گونه های مختلف درختان از معادلات آلومتریک استفاده شد. از آزمون های تجزیه واریانس و دانکن برای مقایسه ترسیب کربن بین گونه های مختلف استفاده شد. بر اساس نتایج میانگین ترسیب کربن در گونه های اقاقیا، توت، کاج تهران، زبان گنجشک و سرو نقره ای به ترتیب برابر 4/58، 1/92، 58/31، 2/08 و 0/86 تن در هکتار محاسبه شد. نتایج آزمون تجزیه واریانس نشان داد اختلاف معنی داری بین میانگین ترسیب کربن بین گونه های مختلف وجود دارد. همچنین در هر هکتار از عرصه جنگل کاری 67/76 تن و در کل عرصه تحت مطالعه به مساحت 800 هکتار، 54212 تن کربن توسط بخش هوایی گونه های مختلف ذخیره شده است. در مجموع، ارزش اقتصادی حاصل از ترسیب کربن در پارک جنگلی چیتگر 1/37 میلیون یورو محاسبه شد.
    کلیدواژگان: ارزش خالص فعلی، پارک جنگلی، زی توده، معادلات آلومتریک
  • مجید اسحق نیموری*، کمیل قلی نژاد صفحات 23-33

    حفاظت از تنوع زیستی یکی از نگرانی های جهانی محسوب می شود و نیاز به مدیریت جنگل به عنوان اکوسیستم پیچیده و نقش حیاتی آن در حفظ تنوع زیستی، به طور گسترده ای مورد پذیرش قرار گرفته است. خرد زیستگاه های درختی بر اساس خطوط میزان و به روش انتخابی و بر پایه متد لاریو و همکاران به طور دقیق تعیین شدند. پارامترهای اندازه گیری اعم از شیب، ارتفاع، میزان رطوبت، دما، نور و بافت خاک اندازه گیری شدند و در نهایت با استفاده از نرم افزار Pc-ordwin نسخه 4/5 و آزمون آنالیز چندمتغیره (CCA)، عوامل محیطی اثرگذار بر خردزیستگاه های مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد در پارسل شاهد، دما با نور، شیب، ارتفاع و بافت خاک رابطه مستقیم دارد و میانگین وزنی نور، ارتفاع، خاک و همبستگی مثبت در این پارسل بیشتر است، درحالی که در پارسل مدیریت شده خلاف آن است. خردزیستگاه های درختی موجود در پارسل شاهد و مدیریت شده، تحت تاثیر شرایط محیطی متفاوتی به وجود آمده اند. با توجه به نتایج حاصل از آزمون CCA و با توجه به نوع اقدامات مدیریت مدنظر می توان با افزایش یا کاهش عوامل محیطی قید شده، جنگل را به سمت نوع مدیریت مدنظر سوق داد.

    کلیدواژگان: چایباغ، خردزیستگاه، عوامل محیطی، ماتریس همبستگی
  • میثم مهدی نیا*، مهرداد احمدی، ادریس موذنی صفحات 35-46

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی قابلیت استفاده از سرشاخه هرس ‏گونه توری به عنوان ماده لیگنوسلولزی جایگزین چوب در تولید تخته خرده چوب بود. در این تحقیق از سرشاخه هرس ‏گونه توری در 3 سطح 20، 30 و 50 درصد وزنی استفاده شد و دمای پرس در 3 سطح 160، 170 و 180 درجه و مقدار چسب مصرفی در 2 سطح 8 و 10 به عنوان عوامل متغیر در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد با افزایش مقدار سرشاخه هرس گونه توری در ترکیب تخته نهایی، ویژگی های خمشی (MOR و MOE) و چسبندگی داخلی کاهش یافت، ولی مقدار جذب آب و واکشیدگی ضخامت پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب افزایش یافت. از سوی دیگر با افزایش مقدار چسب و دمای پرس، تمامی ویژگی های مکانیکی و فیزیکی شامل ویژگی های خمشی، چسبندگی داخلی، جذب آب و واکشیدگی ضخامت پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری بهبود یافت. در نهایت می توان از نسبت 40 درصد سرشاخه هرس گونه توری به صورت ترکیب با خرده چوب صنعتی جهت تولید تخته خرده چوب استفاده کرد.

    کلیدواژگان: دمای پرس، سرشاخه هرس گونه توری، مقدار چسب، ویژگی های مکانیکی، ویژگی های فیزیکی
  • میرامید هادیانی* صفحات 47-60

    در شمال ایران، وقوع خشکسالی ها نسبت به ترسالی ها در استان مازندران از فراوانی بیشتری برخوردار بوده ولی هیچ روند خاص اقلیمی مبنی بر کاهش بارندگی در سال های منتهی به دهه های اخیر در منطقه مشاهده نشده است. از نظر الگوی مکانی نیز وقوع خشکسالی ها و ترسالی ها از نظم خاصی تبعیت نکرده و در بین مناطق مختلف استان، غالبا از هم زمانی و هماهنگی خاصی برخوردار نمی باشند. در این تحقیق شدت خشکسالی های هیدرولوژیک رودخانه های با رژیم جریان برفی یخچالی استان مازندران، به روش تیوری توالی و با شاخص استاندارد متوسط جریان کمینه 30 روزه، مورد مطالعه و طبقه بندی (ضعیف، شدید و خیلی شدید) قرار گرفت. مستقل بودن رفتار هیدرولوژیک رودخانه ها به خصوص در برابر خشکسالی، تفاوت های پستی و بلندی و خصوصیات فیزیکی حوزه های آبخیز، مستقل بودن حد آستانه دبی کمینه در شرایط خشکسالی و در نهایت تفاوت میکروکلیماهای موجود سبب شد که این شاخص حتی در فصول مختلف سال، متفاوت باشد. شاخص شدت خیلی شدید در فصل پاییز رودخانه چالوس 1/486- و همین شاخص برای رودخانه چشمه کیله با رژیم جریان مشابه برابر 0/743- بوده و در عین حال در تحلیل منطقه ای می توان شاخص طبقه بندی شدت خیلی شدید خشکسالی هیدرولوژیک را در رژیم جریان برفی یخچالی در فصل پاییز 1/385- بیان نمود.

    کلیدواژگان: خشکسالی هیدرولوژیک، دبی کمینه، رژیم جریان، شاخص SMMD30، شدت خشکسالی، مازندران
  • اکبر روانگرد، محمدرضا زرگران*، جواد اسحاقی راد صفحات 61-72

    آفات یکی از مهم ترین عوامل خسارت زا در کشت و توسعه صنوبر می باشند. این درختان در اثر خسارت حشرات زیان آور به شدت دچار کاهش محصول چوب از نظر کمی و کیفی شده و متحمل خساراتی شدید می شوند. این پژوهش در راستای جمع آوری و شناسایی آفات مهم صنوبر در سه نهالستان واقع در ارومیه، سلماس و خوی و تغییرات جمعیتی آنها بوده که با نمونه برداری از آفات صنوبر توسط روش هایی نظیر تله نوری، تور حشره گیری و شکار مستقیم انجام شد. در هر نهالستان تعداد 30 درخت مورد نمونه برداری و بررسی قرار گرفت و غنای گونه ای آفات صنوبر به روش ریرفکشن و تنوع گونه ای آنها نیز با استفاده از شاخص های تنوع شانن و سیمسون محاسبه شد. آفات مهم شناسایی شده در این پژوهش عبارتند از: پروانه گالزای صنوبر (.Paranthrene tabaniformis Rott)، شته صنوبر (.Chaitophorus populi L)، پروانه دم چنگالی (.Cerura vinula L)، پروانه برگخوار (.Amorpha populi L)، شته گال مارپیچی دمبرگ (.Pemphigus spirothecae Pass)، سوسک چوبخوار صنوبر (.Melanophila picta Pall)، سنک بید و صنوبر (Monosteria unicostata Muls. & Rey)، شته آبله ای صنوبر (Phloemyzus passerini Sign.)، سوسک برگخوار صنوبر (Melasoma populi L.)، سوسک ریشه خوار صنوبر (.Capnodis miliaris Klug) و پروانه مینوز صنوبر (.Lithocolletis populifoliella T). بیشترین تعداد آفت صنوبر (تعداد 11 گونه) در ارومیه مشاهده شد. میزان شاخص های تنوع و یکنواختی محاسبه شده نیز در هر سه منطقه از اختلاف معنی داری در سطح 5 درصد برخوردار نبودند که نشان از عدم تاثیر اقلیم بر میزان این شاخص ها دارد. در حال حاضر، مینوز صنوبر مخرب ترین آفت صنوبرکاری های آذربایجان غربی محسوب شده و فعالیت آن روی کلن های مختلف صنوبر بسیار قابل توجه می باشد.

    کلیدواژگان: آفات، ارومیه، صنوبر، فراوانی، نهالستان
  • میرامید هادیانی*، حمیدرضا وزیری صفحات 73-89
    مطالعه حاضر به بهره برداری از مخزن به منظور تامین نیازهای آبیاری بر اساس الگوریتم تکاملی جدید پروانه پادشاه با هدف حداقل نمودن کمبودهای آبیاری پرداخته است. از الگوریتم های ژنتیک و ازدحام ذرات به عنوان الگوریتم های پرکاربرد و موفق برای مقایسه با الگوریتم پروانه پادشاه استفاده شد و به منظور انتخاب روش برتر از یک مدل تصمیم گیری چندمعیاره بهره برده شد. نتایج نشان داد الگوریتم پروانه پادشاه با کسب رتبه اول بر اساس مدل تصمیم گیری چندمعیاره و شاخص های مختلف نظیر اطمینان پذیری، آسیب پذیری، انعطاف پذیری و تابع هدف دارای عملکرد بهتری نسبت به الگوریتم ژنتیک و ازدحام ذرات است. علاوه بر آن، مقادیر کمبودهای تامین آب آبیاری بر اساس الگوریتم پروانه پادشاه نسبت به دو الگوریتم دیگر در طی هفت سال مطالعاتی کمتر می باشد. بنابراین مطالعه انجام شده نشان داد الگوریتم پروانه پادشاه دارای عملکرد مناسبی برای استفاده در مسایل مدیریت منابع آب می باشد.
    کلیدواژگان: الگوریتم پروانه پادشاه، بهره برداری مخزن، مدیریت منابع آب، هوش مصنوعی
  • مرضیه عبدالهی، زهرا عزیزی* صفحات 91-105

    کمبود آب از مهم ترین و اساسی ترین بحران های کشور است که علاوه بر مشکلات زیست محیطی در عرصه های اجتماعی و امنیتی نیز بروز کرده است. بررسی وضعیت بحران آب در مناطق مختلف برای پیش بینی اقدامات پدافندی مورد نیاز در مدیریت و جلوگیری از ایجاد تبعات اجتماعی ضروری است. تحقیق حاضر با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی و تحلیل مشارکتی عوامل موثر در ایجاد و تشدید بحران آب در شهرستان بویین زهرا انجام شد. به این منظور ابتدا لایه های اطلاعاتی شامل خشکسالی، رده های خاک، میزان تبخیر و تعرق، میانگین مجموع بارش سالانه، رخنمون های زمین شناختی سطحی، فاصله از رودخانه های دایمی، میزان تخلیه یا دبی خروجی چاه های عمیق و کاربری تهیه و با بکارگیری تابع فازی مثلثی استانداردسازی شد و با استفاده از تابع تلفیق وزن دار خطی، لایه نهایی عرصه های بحران آب تولید گردید. نتایج بیانگر آن بود که سه مولفه اصلی میزان تخلیه آب توسط چاه های عمیق، میزان تبخیر و تعرق و تراکم جمعیت در سطح شهرستان، مهمترین عوامل دخیل در ایجاد و تشدید بحران کمبود آب بودند. همچنین سه طبقه بحران آب در سطح شهرستان شناسایی گردید که شامل طبقه با ریسک متوسط در بخش های شمالی شهرستان بویین زهرا (مساحت 1016 کیلومترمربع و حدود 34 درصد از مساحت کل شهرستان)، طبقه دوم یا عرصه های بحرانی منابع آب که بیشتر نواحی شرقی و مرکزی شهرستان بویین زهرا را در برگرفته است (39 درصد از مساحت شهرستان برابر 1155 کیلومترمربع) و طبقه سوم یا عرصه های در معرض بحران (مساحت آن حدود 830 کیلومترمربع و 27 درصد از مساحت شهرستان) می شوند. بر اساس نتایج به دست آمده، اثرگذارترین فعالیت در ایجاد بحران کمبود آب در این مطالعه مربوط به بخش کشاورزی است، بنابراین موثرترین اقدامات پدافندی در کاهش اثرات بحران کمبود آب در منطقه مورد مطالعه نظارت و جلوگیری از حفر چاه های عمیق جدید و پرکردن چاه های غیرمجاز تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: بحران آب، پدافند غیرعامل، سامانه اطلاعات جغرافیایی، بویین زهرا
  • فاطمه عبدی، اسدالله متاجی*، سمیه اسمعیلی صفحات 107-118

    درخت بلوط ایرانی (.Quercus brantii Lindl) از نظر اکولوژیکی، اقتصادی- اجتماعی و حفاظتی یکی از با ارزش ترین گونه ها است که بهره برداری بی رویه، حیات آن را با تهدید جدی روبه رو کرده و جنگل کاری و احیای این جنگل ها بسیار ضروری می باشد. در این زمینه آگاهی بیشتر در مورد روش های کاشت بذر و ایجاد شرایط بهینه برای تولید نهال های سالم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. تحقیق حاضر به صورت آزمایش فاکتوریل با دو فاکتور زمان کاشت بذر در دو سطح (آذر و اسفند ماه) و روش کاشت بذر در سه سطح (کاشت مستقیم بذر، خیساندن بذر در آب به مدت 48 ساعت و خیساندن بذر در آب به مدت 72 ساعت) در قالب طرح کاملا تصادفی متعادل با 4 تکرار و 10 گلدان در هر تکرار در نهالستان ایوان واقع در استان ایلام انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد برای اثر اصلی زمان کاشت صفات زنده مانی، درصد زنده مانی، بنیه گیاهچه، طول ساقه و وزن خشک ساقه در سطح 1 درصد و برای صفات قطر یقه طول ریشه در سطح 5 درصد معنی دار بوده است. همچنین برای روش کاشت تمام صفات به جز قطر یقه و طول ریشه در سطح 1 درصد دارای اختلاف معنی دار بودند. نتایج مقایسه میانگین با آزمون دانکن نشان داد بذور کشت شده در آذر ماه برای تمام صفات جوانه زنی و رویشی نهال بهتر از بذور کشت شده در اسفند ماه بوده است. همچنین نتایج مقایسه میانگین نشان داد در بین روش های مختلف، بذوری که قبل از کاشت به مدت 48 ساعت در آب قرار گرفتند، از نظر صفات جوانه زنی و رویشی نهال بهتر از سایر بذور بودند. به طور کلی نتایج تحقیق حاضر نشان داد آذر ماه بهترین زمان کاشت و خیساندن بذور به مدت 48 ساعت قبل از کاشت، بهترین روش کاشت برای بذور بلوط ایرانی می تواند باشد.

    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، روش کاشت، زمان کاشت، زنده مانی، نهالستان
  • محمد دهدار درگاهی*، محمدرضا رحیمی بشر، رضا زمانی، پویا رهبری صفحات 119-129
    تغذیه گرایی یا غنی شدن، یک مساله مهم در تمامی بوم سازگان های آبی جهان بوده و تالاب ها یکی از حساس ترین زیستگاه ها نسبت به این معضل هستند و ارزیابی وضعیت تروفی یک تالاب، اولین گام در ارزیابی کیفیت آن است. مطالعه حاضر با هدف بررسی خصوصیات کیفی آب و وضعیت تغذیه گرایی تالاب عینک رشت با استفاده از شاخص تروفی کارلسون انجام گرفته است. مساحت این پهنه آبی 36/5 هکتار و منبع تامین آب آن نزولات جوی و هرزآب های شهری و رودخانه سفیدرود می باشد. این تالاب در غرب کلان شهر رشت واقع و از چهار بخش مختلف تشکیل گردیده است. جهت تعیین فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب در هر بخش یک ایستگاه انتخاب و نمونه برداری ها از پاییز 1396 تا تابستان 1397 به صورت فصلی در طول یک سال در آنها انجام و میانگین سالانه فاکتورها نشان داد دمای آب برابر 18/3 درجه سانتی گراد، pH معادل 7/21، اکسیژن محلول آب 2/75 میلی گرم بر لیتر، BOD5 10/9میلی گرم بر لیتر، COD 24/42 میلی گرم بر لیتر، TDS 733/25 میلی گرم بر لیتر، نیتروژن کل 21/5 میلی گرم بر لیتر، کلروفیل آ 0/062 میلی گرم بر لیتر، فسفات کل 0/95 میلی گرم بر لیتر و عمق دیدسشی دیسک 0/35 متر بوده است. میانگین سالانه شاخص تروفی کارلسون این تالاب بر اساس عمق دیدسشی دیسک 76/78، فسفات کل 99/80 و کلروفیل آ 74/69 تعیین شد. بر اساس شاخص TSI تالاب عینک رشت در محدوده پرغذایی شدید قرار داشته و از دیدگاه مدیریتی نیاز به اقدام اساسی به جهت بهبود شرایط تغذیه گرایی دارد.
    کلیدواژگان: پرغذایی، تالاب عینک، رشت، شاخص کارلسون TSI
  • زینب آقایی، رضا فرضی، سهیل ایگدری، سید حامد موسوی ثابت* صفحات 131-139
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر پروبیوتیک بتاپلاس® جیره بر فاکتورهای هماوری، درصد تفریخ تخم، درصد بازماندگی لارو و فاصله بین تخم ریزی های متوالی در فرشته ماهی آب شیرین (Pterophyllum scalare) انجام شد. آزمایش با 3 گروه غذایی شامل جیره پایه بدون افزودن پروبیوتیک بتاپلاس، جیره پایه به همراه0/5 گرم پروبیوتیک بتاپلاس به ازای هر کیلوگرم غذا و جیره پایه به همراه 1 گرم پروبیوتیک بتاپلاس به ازای هر کیلوگرم غذا و هر تیمار با 4 تکرار انجام شد. در این پژوهش 12 جفت ماهی مولد آنجل در 12 مخزن شیشه ای با حجم 50 لیتر در دمای 1±28 درجه سانتی گراد نگهداری شدند. غذادهی 3 بار در روز و با فاصله زمانی 8 ساعت صورت گرفت. نتایج این بررسی نشان داد بیشترین میزان هماوری کاری با میانگین 43/92 ± 450/3 عدد تخم و درصد تفریخ 0/94 ± 95/80 و درصد بازماندگی لارو 2/10 ± 94/75 در ماهیان تغذیه شده با 10 گرم پروبیوتیک بتاپلاس به ازای هر کیلو گرم غذا بود که با تیمار شاهد اختلاف معنی داری داشت. همچنین نتایج بررسی نشان داد کمترین فاصله بین تخم ریزی های متوالی با میانگین 0/77 ± 5/56 روز در تیمار تغذیه شده با 10 گرم پروبیوتیک بتاپلاس به ازای هر کیلوگرم مشاهده شد که با تیمار های دیگر اختلاف معنی داری داشت (0/05>P). در نتیجه گیری کلی می توان بیان نمود استفاده از 10 گرم پروبیوتیک بتاپلاس به ازای هر کیلوگرم غذا سبب افزایش کارایی تولیدمثلی و کاهش مدت زمان لازم برای تخم ریزی در این ماهی می گردد.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک بتاپلاس، درصدتفریخ، درصد بازماندگی، فرشته ماهی، هماوری
  • مهدیه عیدی، فاضل امیری* صفحات 141-153
    ارزیابی کیفیت آب های زیرزمینی می تواند در مدیریت این منابع و برنامه ریزی ها برای آینده بسیار حایز اهمیت باشد. هدف این تحقیق، پایش کیفیت آب های زیرزمینی دشت دهرود- تنگه ارم در استان بوشهر در جنوب ایران با استفاده از شاخص کیفیت آب (WQI) است.  برای این منظور، 10 منبع آب زیرزمینی در داخل دشت انتخاب و کیفیت آب آنها در سال   های 1392 و 1399 در دو فصل خشک و تر اندازه گیری شد. شاخص کیفیت آب با استفاده از پارامترهای اسیدیته، کل مواد جامد محلول در آب، سختی کل، نیترات، سولفات، بی کربنات، کلرور، کلسیم، سدیم، پتاسیم و منیزیم محاسبه گردید. نتایج تحقیق نشان داد بهترین شاخص کیفیت آب با میانگین 142 متعلق به چاه شماره 5 (نزدیک آبادی تنگ ارم) و بدترین شاخص کیفیت آب با میانگین 789 مربوط به چاه 10 (نزدیک آبادی دهرود) است. از مقایسه نقشه های پهنه بندی که با استفاده از روش کریجینگ رسم شدند، مشخص گشت چاه های نزدیک به آبادی تنگ ارم از کیفیت بهتری برخوردار هستند و هرچه به سمت آبادی دهرود در جنوب شرقی آبخوان حرکت شد از کیفیت آب زیرزمینی کاسته گردید.
    کلیدواژگان: آب های زیرزمینی، پهنه بندی، دهرود-تنگ ارم، شاخص کیفیت آب، کریجینگ
|
  • Akram Rashidi, Mohammed Reza Zargaran *, Javad Eshaghi Rad Pages 1-11

    Oak gall wasps among food chains in the Zagros forest ecosystem are highly dependent on these trees. The gall wasps of the Cynipinae subfamily with 1380 species create the most attractive herbaceous plant galls with a very complex structure in the world. In this study, the distribution and diversity of oak gall wasps species, the samplings of oak gall wasps species based on the sexual and asexual generations were carried out in May and October of the year 2019, respectively. The collected gall wasps from Ghasem-rash, Shalmash, and Kani-rash regions were transferred to the laboratory by paper envelopes. 50 galls of each type were collected separately and placed in breeding containers that were closed with a net and could be properly ventilated. Shannon and Simpson diversity and uniformity indices as well as species richness were also calculated. In this study, 22 species of gall wasps, belonging to the genera Andricus, Chilaspis, Cynips, and Neuroterus (5 species of sexual offspring in spring and 17 species of asexual offspring in summer-autumn) were identified. The number of 18, 14, and 15 oak gall wasps species were collected from Ghasem-rash, Shalmash, and Kani-rash, respectively. Neuroterus numismalis was the most abundant in all regions. The highest species richness of the oak gall wasps species was recorded in Ghasem-rash. The calculated indices of species diversity and uniformity were the same in all regions and did not have significant differences.

    Keywords: climate, generation, Oak, Zagros, Wasps
  • Hassan Shafiee *, Soleiman Mohammadi Limaei, Amir Eslam Bonyad Pages 13-21
    Trees are one of the most important and largest carbon reservoirs in forest ecosystems and measuring and estimating carbon reserves in different organs of trees is one of the most important research topics for ecologists. The aim of this study was to estimate the monetary value of aboveground carbon sequestration of tree species in Chitgar forest park. Based on a systematic random sampling method, a total of 100 circular sample plots were collected in a grid with dimensions of 100×100 m. In each plot, species type, diameter at the breast height, and the height of trees were measured. Allometric equations were used to estimate the carbon sequestration of different tree species. The analysis of variance and Duncan tests were used to compare carbon sequestration between different species. The results showed that the mean carbon sequestration in Robinia pseudoacacia, Malus sp., Pinus taeda, Fraxinus sp. and Juniperus sp. were 4.58, 1.92, 58.31, 2.08 and 0.86 ton/ha, respectively. The results of the analysis of variance showed that there was a significant difference between the mean carbon sequestrations between different species. Besides, the results also showed that the above ground sequestered carbon was 67.76 tons per hectare and in the whole studied area with 800 hectares, the sequestered carbon was 54212 tons. The economic value of carbon sequestration in Chitgar forest park was calculated at 1.37 million EUR.
    Keywords: Allometric equation, Biomass, Forest Park, Net Present Value
  • Majid Isaac Nymvri *, Komeil Gholinezhad Pages 23-33

    Protection of biodiversity is considered one of the global concerns and it needs to manage forest as a complex ecosystem and its vital role in conserving biodiversity have been widely acknowledged. The microhabitats of tree habitats were accurately determined based on the scale lines in a selective manner and the method selected by Lario et al. The measurement parameters including slope, height, moisture content, temperature, light, and soil texture were measured and consequently the environmental factors affecting micro-habitats were investigated using Pc-ordwin software version 4.5 and multivariate analysis (CCA) test. The results showed that in the control parcel, temperature was directly related to light, slope, height, and soil texture, and the average of light, height, soil and positive correlation in this parcel is more than managed parcel, while in the managed parcel it is opposite. The tree microhabitats in the managed and unmanaged parcels have been created under different environmental conditions. According to the results of the CCA and depending on the type of management measures, the forest can be directed towards the type of management by increasing or decreasing the mentioned environmental factors.

    Keywords: Chaybagh, correlation matrix, Environmental factors, Tree microhabitats
  • Meysam Mehdinia *, Mehrdad Ahmadi, Edris Moazeni Pages 35-46

    The aim of this study was to investigate the usability of pruned branches of Lagerstroemia spp. as a lignocellulosic substitute for particleboard manufacturing. In this study, the pruned branches of Lagerstroemia spp. were used at three levels of 20, 30 and 50% in weight and press temperature at three levels of 160, 170 and 180 °C, and the amount of adhesive at two levels of 8 and 10 were considered as variable factors. The results showed that the flexural properties (MOR and MOE) and internal bonding were decreased by increasing the amount of pruned branches of Lagerstroemia spp.‎ in the final board composition, while the amount of water uptake and thickness swelling were increased after 2 and 24 h of immersion. On the other hand, all mechanical and physical properties including flexural properties, internal bonding, water uptake and thickness swelling were improved by increasing the amount of adhesive and press temperature, after 2 and 24 hours of immersion. Finally, the results showed that the ratio of 40% of the pruned branches of Lagerstroemia spp.‎ can be used in combination with industrial wood chips to produce particleboard.

    Keywords: Adhesive content, mechanical properties, Physical Properties, Pruned branches of ‎Lagerstroemia spp, Press temperature
  • Miromid Hadiani * Pages 47-60

    Drought occurrence is more than wet years in the North of Iran, while no specific climatic trend has been observed in the region in terms of declining precipitation in the years leading up to recent decades. In terms of spatial pattern, the occurrence of droughts and wet years did not follow a specific trend and mostly did not have special synchronicity and coordination between different regions of the province. In this study, the intensity of hydrological droughts in the rivers with a snowy-icy flow regime in Mazandaran province was studied and classified (weak, severe, and very severe) by sequence theory method with the standard index of minimum flow of 30 days. The independence of the hydrological behavior of the rivers, especially in drought status, the differences in the topographic and physical attributes of watersheds, the independence of the minimum discharge threshold in drought conditions, and consequently the difference in the microclimates caused that this index was different even in different seasons of the year. The very severe intensity index of the Chalous river was -1.486 in the autumn and this index was -0.743 in Cheshmeh Kile river with a similar hydrologic regime and at the same time, in the regional analysis, it was possible to express the classification index of the very severe intensity of hydrological drought in the snowy-icy flow regime was -1.385 in the autumn.

    Keywords: Drought intensity, Flow regime, hydrological drought, Mazandaran, Minimum discharge, SMMD30 index
  • Akbar Ravangard, Mohammad Reza Zargaran *, Javad Eshaghi Rad Pages 61-72

    Pests are one of the most dangerous factors in the development and cultivation of Poplar. These trees are severely reduced in terms of quantity and quality of the wood products and suffer severe damage due to the damage of harmful insects. This study was conducted to collect and identify important poplar pests in three plantations located in Urmia, Salmas and Khoy and their demographic changes by sampling Poplar pests using methods such as light trap, net trap and direct capture. In each plantation, 30 trees were sampled and the species richness of the poplar pests was calculated by the rarefaction method and their species diversity was calculated using Shannon and Simpson diversity indices. The important identified pests were: dusky clearwing (Paranthrene tabaniformis Rott.), Chaitophorus populi L., puss moth (Cerura vinula L.), Amorpha populi (L.), poplar spiral gall aphid (Pemphigus spirothecae Pass.), Melanophila picta (Pall.), Monosteria unicostata (Muls.& Rey), poplar woolly aphid (Phloemyzus passerini Sign.), Melasoma populi (L.), Capnodis miliaris (Klug.), and poplar minnow moth (Lithocolletis populifoliella Tr.). The values of diversity and evenness indices calculated in all three regions did not have a significant difference at the level of 5%, which showed the climate did not affect these indices. The poplar minnow moth was considered to be the most destructive pest of the poplar cultivations in West Azerbaijan and its activity on various poplar colonies was significant.

    Keywords: Frequency, Pests, Plantation, Populus, Urmia
  • Miromid Hadiani *, Hamid Reza Vaziri Pages 73-89
    Exploitation of dam reservoirs is one of the major problems in the management of water resources. In this context, artificial intelligence algorithms are used as a useful tool for optimizing. Crow algorithm is used in the current research for the first time to exploit reservoirs. Also, results related to the exploitation of a single-reservoir system to meet low dam’s requirements were compared to particle swarm and genetic evolutionary algorithms. Time reliability, volume reliability, vulnerability and reversibility indices were used to select the preferred method. Also, a multi-criteria decision-making model was used to select the preferred method. Results showed that the crow algorithm’s is close to the problem’s absolute optimal response so that the average of responses in the crow algorithm is 99% of absolute optimal response. Besides, except time reliability index, the crow algorithm has better performance in the rest indices compared to particle swarm and genetic algorithms. Also, the coefficient of variation of obtained responses by crow algorithm compared to genetic and particle swarm algorithms are 14 and 16 times smaller, respectively. The multi-criteria decision-making model revealed that compared to two other algorithms, the crow algorithm has the first rank and high potential in solving reservoir exploitation problem.
    Keywords: Water Resource Management, Multi-criteria decision-making model, Artificial Intelligence, New Butterfly algorithm
  • Zahra Azizi * Pages 91-105

    Water shortage is one of the most important and fundamental crises in the country, which in addition to environmental problems, has also occurred in the social and security fields. Investigating the water crisis in different areas is necessary to predict the defensive measures needed in management and to prevent social consequences. The present study was conducted using GIS and participatory analysis of factors affecting the creation and intensification of water crisis in Boenzahra city. For this purpose, first information layers including drought, soil categories, rate of evapotranspiration, average annual rainfall, surface geological outcrops, distance from permanent rivers, discharge rate or discharge of deep wells The user was prepared and standardized using a triangular fuzzy function, and the final layer of water crisis areas was generated using a linear weighted integration function. The results showed that the three main components of water discharge through deep wells, evapotranspiration and population density in the city are the most important factors involved in creating and exacerbating the water shortage crisis. Also, three water crisis floors were identified in the city, the middle risk class including the northern parts of Boenzahra city (area of 1016 square kilometers and about 34% of the total area of the city), the second floor or critical areas of water resources Which covers most of the eastern and central areas of Boenzahra city (39% of the city area, which is equal to 1155 square kilometers) and the third floor or areas in crisis (its area is about 830 square kilometers and 27% of the city area).

    Keywords: Water Crisis, Passive defense, GIS, Boenzahra city
  • Abdi Fatemeh, Asadollah Mataji *, Somayeh Esmaeili Pages 107-118

    The Persian oak (Quercus brantii Lindl.) is one of the most ecologically, economically, socially and protectively valuable species whose serious exploitation is seriously threatened, and afforestation and reforestation of these forests is essential. In this regard, more knowledge about seed planting methods and creating optimal conditions for the production of healthy seedlings is necessary. The present study was a factorial experiment with two factors: seed planting time at two levels (December and March) and seed planting method at three levels (direct sowing, soaking seeds in water for 48 hours and sowing seeds in water for 72 hours), in Completely randomized design with 4 replications and 10 pots per replication was done in Ivan nursery located in Ilam province. The results of analysis of variance showed that for the main effect of planting time, survival traits, survival percentage, seedling vigor, stem length and stem dry weight were significant at 1% level and for collar diameter traits, root length was significant at 5% level. Also, for planting method, all traits except collar diameter and root length had a significant difference at the level of 1%. The results of mean comparisons with Duncan test showed that the seeds sown in December were better than the seeds sown in March for all germination and vegetative traits of seedlings. The results of mean comparisons showed that among the different methods, seeds that were soaked in water for 48 hours before sowing were better than other seeds in terms of germination and vegetative traits. In general, the results of this study showed that December is the best time of seed planting and soak the seeds for 48 hours before sowing can be the best planting method for Iranian oak seeds.

    Keywords: Iranian Oak, Nursery, Seeding method, Seeding time, Survival
  • Mohammad Dehdar Dargahi *, Mohammad Reza Rahimibashar, Reza Zamani, Pouya Rahbari Pages 119-129
    AbstractNutrition or enrichment is an important issue in all aquatic ecosystems of the world and wetlands are one of the most sensitive habitats to this problem and assessing the trophic status of a wetland is the first step in assessing its quality. The aim of this study was to investigate the water quality characteristics and nutritional status of Ainak wetland in Rasht using the Carlson trophy index. The area of this water zone is 36.5 hectares and its water supply source is rainfall and urban wastewater and Sefidrud river. This wetland is located in the west of Rasht metropolis and consists of four different parts. In order to determine the physicochemical factors of water in each section of a station, sampling and sampling from autumn 1396 to summer 1397 were performed seasonally in them during a year and the annual average of the factors showed that: water temperature 3 times / 18 ° C, pH equal to 7.21, Water soluble oxygen 2.75 mg / L, BOD59 / 10 mg / L, COD42 / 24 mg / L, TDS25 / 733 mg / L, total nitrogen 21.5 mg / L, chlorophyll A 0.062 mg / L, total phosphate 0.95 mg / L, depth Disk visibility was 0.35 meters. The average annual Carlson trophy index of this wetland was determined based on the depth of viscous disk viscosity 76.78, total phosphate 99.80 and chlorophyll A 69.74. It has a fundamental action to improve nutritional conditions.
    Keywords: : Eutrophication, Aynak wetland, Carlson TSI, Rasht
  • Zeinab Aghaee, Reza Farzi, Soheil Eagderi, Hamed Mousavi-Sabet * Pages 131-139
    This study was conducted to investigate the effects of dietary BetaPlus® Ultra (BP Ultra) probiotic on fecundity, fertilization, hatching, larvae survival rates and interval times among continuous spawning in the Angel fish (Pterophyllum scalare). For this purpose, three experimental diet treatments were applied to Angel brood stocks as follow: an ornamental commercial diet without BP Ultra (control diet), the commercial diet with 5g BP Ultra per kg food (treatment 2) and the commercial diet with 10g BP Ultra per kg food (treatment 3). Four replicates were used in this trial. In this study, 12 pairs of spawning Angel fish has been kept in 12 aquariums with 50 liters volume, in 28 ± 1°C. Feeding were two times a day. The highest fecundity with average of 450.3 eggs were observed in treatment 3 and the highest hatching rate and larval survival rate respectively 95.80 and 94.75 were observed in treatment 2 which were significantly different from the control (P≤0.05). The shortest interval times between continuous spawning with average of 5.56 days was observed in treatment fed with 10g BP Ultra per kilogram diet which was significantly different from the other treatments. In summary, it can be concluded that using BP Ultra with 10 g per kg diet can make a positive increasing in reproductive performance in Angel fish.
    Keywords: BP Ultra, Pterophyllum scalare, Fecundity, hatching rate, larvae survival
  • Mahdieh Eidi, Fazel Amiri * Pages 141-153
    Groundwater quality assessment can be very important in managing these resources and planning for the future. This research aims to monitor the groundwater quality of the Dehroud-Tange Eram plain in Bushehr province in southern Iran using the water quality index (WQI). Therefore, 10 groundwater sources in the plain have been selected and their water quality has been measured from the years 2013 to 2020 in two seasons, dry and wet. The water quality index has been calculated using pH, TDS, total hardness, nitrate, sulfate, bicarbonate, chloride, calcium, sodium, potassium and magnesium. The results of the study showed that the best water quality index with an average of 142 belongs to well number 5 (close to Tange Eram village) and the worst water quality index with an average of 789 belongs to well number 10 (near Dehroud village). A comparison of zoning maps drawn using the Kriging method shows that wells near Tange Eram have better quality. As we move towards the village of Dehroud in the southeast of the aquifer, the quality of groundwater has decreased.
    Keywords: Groundwater, Water Quality Index (WQI), Zoning, Kriging, Dehroud- Tange Eram