فهرست مطالب

نشریه تحقیقات منابع طبیعی تجدید شونده
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 27، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده مبینا هاشمی، اسدالله متاجی* صفحات 1-11

    ترکیب گونه ای و ساختار توده های جنگلی در طول زمان بر اثر آشفتگی های طبیعی و مصنوعی تغییر می کند. با عنایت به اهمیت تنوع گیاهی، پژوهش حاضر در نظر دارد تغییرات ترکیب گونه ای در پی بروز آشفتگی در یک اکوسیستم طبیعی در جنوب شهرستان ساری به نام اوجا سرک را مورد ارزیابی قرار دهد. برای این منظور پوشش درختی در قطعات نمونه 400 متر مربعی (20×20) در دو منطقه در قالب 57 قطعه نمونه به صورت تصادفی برداشت و اندازه گیری شد. برای جمع آوری داده های مرتبط با پوشش علفی، یک میکروپلات (1×1) متر مربعی در مرکز و چهار میکروپلات دیگر با همین ابعاد در هر گوشه پلات پیاده شد. برای ارزیابی تنوع زیستی، شاخص تنوع شانون- وینر، تنوع سیمپسون، غنای گونه ای و همچنین منحنی های رتبه- فراوانی و K-Dominance و Rarefaction مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد شاخص های تنوع زیستی به غیر از شاخص تنوع سیمپسون در دو آشفتگی طبیعی و مصنوعی فاقد ارتباط معنی دار است. با توجه به نتایج منحنی رتبه- فراوانی، K-Dominance و ریرفکشن، آشفتگی طبیعی دارای تنوع بیشتری نسبت به آشفتگی مصنوعی بوده، اما میزان غنای گونه ای در آشفتگی مصنوعی بیشتر می باشد.

    کلیدواژگان: آشفتگی، ترکیب گونهای، تنوعگیاهی، ریرفکشن، ساری
  • صدیقه زارع کیا*، مرتضی اکبرزاده، نیلوفر زارع صفحات 13-23

    به منظور بررسی تغییرات تولید و مصرف گونه مرتعی درمنه دشتی (Artemisia sieberi) در طول فصل رویش و چرا، سایت خشکه رود ساوه انتخاب گردید. بدین منظور طی سال های 87 تا 89 از ابتدای فصل رویش تولید علوفه در داخل قطعات محصور و علوفه باقی مانده آنها در عرصه های چرا شده توسط دام، با فواصل یک ماهه برداشت شده و از تفاضل آنها، میزان مصرف گونه تعیین شد. سپس اعداد و ارقام حاصل از تاثیر سال های مورد مطالعه و ماه های برداشت بر تولید و مصرف در منطقه مورد مطالعه ، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که تولید علوفه در سال های مورد بررسی که بارندگی های متفاوتی نیز داشته اند، نوسان داشته است. در سال 88 که سالی ترسال بود، بیشترین مقدار علوفه تولید شد که نسبت به میانگین (119 کیلوگرم در هکتار) حدود 8 درصد زیادتر و در سال 87 (خشکسالی) کمترین مقدار علوفه تولید شد که نسبت به میانگین 10 درصد کمتر بود، تولید شد. سهم این گونه در تولید مرتع بالا بود و در متوسط تولید علوفه سه سال حدود 21 درصد مربوط به گونه درمنه دشتی بود. در متوسط سه سال، اوج تولید مرتع در فروردین ماه (مرحله رویشی) بود و تولید در ماه خرداد (مرحله رویشی) دارای کمترین مقدار بود. به طور متوسط 51 درصد از تولید گونه در طول فصل چرا توسط دام استفاده شد. بیشترین مصرف علوفه مرتع در ماه آبان (مرحله بذردهی) و زمان خشک شدن گیاه و همچنین در فروردین ماه در ابتدای رویش گیاه انجام گردید. به طور کلی گونه درمنه اغلب در پاییز و اوایل فروردین مورد چرای دام قرار می گیرد. با توجه به مصرف قابل توجه این گونه توسط دام و مقدار بالای تولید، منبع تامین علوفه خوبی در مراتع قشلاقی می باشد و با توجه به ثابت نبودن مقدار تولید در سال های مختلف، پیشنهاد می گردد در مدیریت مرتع تدوین طرح های مرتعداری، متوسط درازمدت خوب تولید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تولید، مراتع استپی، مدیریت مرتع، Artemisia sieberi
  • ساناهین تاروردیانس، امید رفیعیان* صفحات 25-40

    توسعه گردشگری در مناطق حفاظت شده، هم برای مدیریت منطقه و هم برای گردشگران مزایای فراوانی به همراه دارد، از این رو شناسایی مناطق مناسب و دارای توان، جهت گسترش و توسعه طبیعت گردی در مناطق حفاظت شده به منظور بهره برداری پایدار از منابع طبیعی اهمیت به سزایی دارد. هدف از مطالعه حاضر شناسایی مناطق مستعد تفرج متمرکز و گسترده در منطقه حفاظت شده سهند به روش تصمیم گیری چند معیاره با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی است. پس از تعیین معیار های موثر بر طبیعت گردی بر اساس پژوهش های پیشین و نظر متخصصین به روش دلفی، 12 معیار برای تفرج متمرکز و 11 معیار برای تفرج گسترده، انتخاب شده و به روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، وزن دهی و به صورت نقشه طبقه بندی شده به روش فازی آماده شدند. این نقشه ها شامل: فاصله از منابع آبی، جاده ها، چشمه ها، رودخانه ها، مناطق مسکونی، کریدور حیات وحش، زیستگاه کل و بز، گسل و همچنین نقشه طبقات ارتفاعی، شیب، جهت جغرافیایی، پوشش اراضی، سنگ بستر و اقلیم بودند. در نهایت نقشه اولویت مناطق مستعد طبیعت گردی با روش ترکیب خطی وزن داده شد و با اعمال ضرایب اهمیت هر معیار در نقشه های طبقه بندی شده همان معیار تولید گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که حدود 7، 40، 25، 4 و 24 درصد از سطح منطقه به ترتیب دارای توان خیلی مناسب، مناسب، متوسط، ضعیف و نامناسب برای تفرج متمرکز می باشد. همچنین حدود 43، 42، 13 و 2 درصد به ترتیب دارای توان خیلی مناسب، مناسب، متوسط و ضعیف برای تفرج گسترده می باشد. به طور کلی برای مکان یابی مناطق مستعد به منظور توسعه گردشگری در این منطقه، روش تصمیم گیری چند معیاره به دلیل انعطاف پذیر و کم هزینه بودن و دسترسی سریع به نتیجه، روش بسیار مناسبی می باشد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری چندمعیاره، سامانه اطلاعات جغرافیایی، طبیعت گردی، فرآیند سلسله مراتبی تحلیلی، منطقه حفاظت شده سهند
  • رضا قضاوی، سید محمدمهدی موسویان* صفحات 41-51

    در این پژوهش به منظور روشن شدن اثرات تغییر اقلیم در شهرستان طبس با استفاده از نرم افزار SDSM و آمار درازمدت (30 ساله) ایستگاه سینوپتیک اقدام به پیش بینی پارامترهای دما و بارش با استفاده از داده های مدل HADCM3 برای دوره های آتی (2039-2010، 2069-2040 و 2070-2099) تحت دو سناریو A2 و B2 شد. همچنین این روند در دو دوره 15 ساله بررسی و برای تعیین درجه بیابانی شدن منطقه از روش دومارتن استفاده شد. نتایج پیش بینی ها با نتایج دوره مشاهده ای بررسی گشت. با توجه به اینکه کاهش دما و بارش و به تبع آن شاخص خشکی اثر قابل ملاحظه ای در روند بیابان زایی دارند، شاخص خشکی نیز تعیین گردید. نتایج این مرحله از پژوهش حاکی از اثرات معنی دار تغییر اقلیم بر حادتر شدن شرایط حاکم بر منطقه و به تبع آن کاهش میزان بارش و افزایش درجه حرارت و کاهش میزان شاخص خشکی بود. با توجه به نتایج می توان بیان داشت که اگرچه روند بیابان زایی متاثر از عوامل متعددی است، اما در سایه تغییرات اقلیمی محتمل در آینده احتمال افزایش روند بیابان زایی و گسترش عرصه های بیابانی در شهرستان طبس، به واسطه تغییر در میزان بارندگی و افزایش دما وجود دارد، زیرا در اثر افزایش دما و کاهش بارش بسیاری از زمین های کشاورزی دیم رها خواهد شد و شرایط برای تخریب خاک و در نتیجه افزایش عرصه های بیابانی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: ایستگاه سینوپتیک، بیابان زایی، شاخص خشکی، نوسانات اقلیمی
  • ناصر احمدی ثانی*، ساسان بابایی کفاکی صفحات 55-67

    خاک به عنوان مهم ترین جزء ارزیابی اراضی محسوب می شود. اغلب روش های تهیه نقشه خاک با صرف وقت و هزینه زیادی همراه هستند. هدف از این مطالعه، تهیه نقشه پارامترهای خاک برای مطالعه های ارزیابی و آمایش سرزمین بر اساس اصول ژیوپدولوژی با کاربرد داده های ماهواره ای و سامانه اطلاعات جغرافیایی است. در ابتدا با توجه به روش ژیوپدولوژیک، نقشه واحدهای همگن خاک تهیه شد. سپس از هر واحد یک نمونه خاک برداشت و در آزمایشگاه، پارامترهای خاک استخراج شدند. در نهایت، پارامترها در محیط GIS به واحد مورد نظر تعمیم داده شد و نقشه آنها به دست آمد. در این راستا برای تهیه نقشه های مورد نیاز مانند پوشش زمین، تراکم تاج پوشش و تیپ زمین از داده های ماهواره ای و برداشت زمینی استفاده شد. نتایج نشان داد که روش های مورد استفاده با کمک داده های ماهواره ای و سامانه اطلاعات جغرافیایی با کاهش نمونه برداری، کار میدانی و آزمایشگاهی موجب صرفه جویی در هزینه و زمان و همچنین افزایش دقت می شوند.

    کلیدواژگان: ارزیابی منابع محیطی، داده های ماهواره ای، سامانه اطلاعات جغرافیایی، نقشه خاک
  • تیرداد مقصودلو*، عبدالرحیم پذیرا، رزاق عبیدی صفحات 69-77

    پژوهش حاضر در فصل بهار سال 1396 به منظور تعیین غلظت فلزات سنگین نیکل و کادمیوم در بافت عضله ماهی مید (Liza klunzingeri) صید شده از آب های خلیج فارس در بندر بوشهر صورت گرفت. بدین منظور تعداد 30 قطعه ماهی مید با میانگین وزنی 230/53 گرم و میانگین طول کل 05/17 سانتی متر تهیه شد. پس از انجام عملیات زیست سنجی نمونه ها را با آب مقطر شستشو داده و مقداری از بافت عضله خالص جداسازی گردید. میزان 1 گرم از نمونه بافتی و پودر شده بعد از خشک کردن رطوبت و آب موجود در فضای میان بافتی نمونه ها با 10 میلی لیتر اسید نیتریک غلیظ با روش Moopam هضم گردید. برای اندازه گیری سطح فلزات سنگین نیکل و کادمیوم از دستگاه جذب اتمی مجهز به کوره گرافیتی استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده میانگین غلظت فلزات سنگین نیکل و کادمیوم در بافت عضله ماهی مید به ترتیب 611/0 ± 638/6 و 292/0 ± 201/3 میلی گرم در کیلوگرم وزن خشک محاسبه شد. مقایسه نتایج میزان فلزات نیکل و کادمیوم در بافت عضله ماهی مید در بندر بوشهر با استاندارد های جهانی نشان دهنده بیشتر بودن مقدار غلظت فلزات سنگین با مقدار مجاز استانداردهای سازمان بهداشت جهانی (WHO)، سازمان جهانی غذا و کشاورزی (FAO)، مرکز ملی بهداشت و پزشکی استرالیا (NHMRC) و وزارت شیلات و کشاورزی انگلستان (MAFF) بود.

    کلیدواژگان: بندر بوشهر، فلزات سنگین، کادمیوم، نیکل، ماهی مید
  • سولماز برتینا، مژده چله مال دزفول نژاد* صفحات 79-91

    در این پژوهش اثرات تغذیه با پودر دارچین (Cinnamomum zelanicum) به غذای ماهی کپور و تاثیر آن بر ترکیبات شیمیایی عضله کپور معمولی (Cyprinus carpio) مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 240 عدد بچه ماهی کپور معمولی با وزن متوسط 12/1 ±14/11 گرم در چهار تیمار 0، 5، 10 و 15 گرم در کیلوگرم پودر دارچین برای مدت 60 روز در 12 مخزن فایبر گلاس 135 لیتری مورد تغذیه قرار گرفتند. در اول دوره و پایان دوره، از هر تیمار 10 نمونه تصادفی ماهی جهت سنجش شاخص های رشد (درصد رشد ویژه،  نرخ رشد نسبی، افزایش وزن، افزایش طول، ضریب تبدیل غذایی، نسبت بازده پروتیین) و فاکتور وضعیت ترکیبات شیمیایی (رطوبت، پروتیین، چربی، فیبر و خاکستر) به آزمایشگاه ارسال گردید. تقریبا تمام شاخص های رشد مورد مطالعه که شامل افزایش وزن، افزایش طول، نرخ رشد نسبی، درصد رشد ویژه و نسبت بازده پروتیین در تیمار تغذیه شده با جیره حاوی 10  گرم در کیلوگرم خوراک پودر دارچین بودند، افزایش معنی داری نسبت به تیمار شاهد داشت (05/0P<). درصد بقا ماهیان بالا بود و بیشترین درصد ماندگاری ماهیان در تیمار 10  گرم در کیلوگرم  خوراک پودر دارچین بود. آنالیز ترکیبات شیمیایی نشان داد که بیشترین میانگین پروتیین و رطوبت تیمارهای پژوهش، در تیمار 10 گرم در کیلوگرم خوراک پودر دارچین بود و بیشترین میانگین چربی و کربوهیدرات عضله در تیمار شاهد می باشد. بین میانگین فاکتورهای فیبر و خاکستر تیمارهای آزمایش اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0<P). بر این اساس افزودن دارچین به میزان 10 گرم در کیلوگرم خوراک ماهی کپور پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: پودر دارچین، ترکیب شیمیایی، فاکتورهای رشد و بقا، کپور معمولی
|
  • Seyedeh Mobina Hashemi, Asadolah Mataji* Pages 1-11

    Species composition and structure of forest stands change through time due to natural and artificial disturbances. Considering the importance of plant diversity, the present study intends to evaluate changes in species composition following disturbance in a natural ecosystem in the south of Sari city, Ojasarak. For this purpose, tree canopy in 58 sample plots with 400 m2 area were randomly measured in two regions. One 1 m2 plot at the center and Four 1 m2 plots at the corners of the sampling plot were marked to measure and collect the herbal plants. To evaluate biodiversity, Shannon-Wiener and Simpson diversity indices, species richness, curves of rank-abundance, K-dominance and rarefaction were used. The results showed that except Simpson index in biodiversity indices, there is not any significant difference between indices in two natural and artificial disturbances. Based on the results of rank-abundance curve, K-dominance and rarefaction, the diversity in natural disturbance is more than artificial disturbance, but richness in artificial disturbance is more than natural one.

    Keywords: Disturbance, Species composition, Plant diversity, Rarefaction, Sari
  • Sedigheh Zare Kia*, Morteza Akbarzadeh, Niloofar Zare Pages 13-23

    In order to study changes of production and utilization of Artemisia sieberi at growth season and grazing season, the site of Khoshkerood-e- Saveh ,which is indicator of steppe rangelands, was selected. To evaluate the vegetative and productive characteristics and forage consumption by livestock at different stages of plant phonology, this experiment was carried out during 2010-2012 years. Thus remaining amount of forage grazing was harvested until a month intervals, and consumption rate was determined by subtraction between harvested forage and fenced plot forage. Finally, in order to study the effect of harvest months on the production and consumption under investigation in the study area, data were analyzed. The results showed that production has fluctuated during different rainfall. Year 2011 produced more forage than the average (119 kg ha) of about 8 percent higher and year 2010 produced the lowest yield: i.e., 10% lower than the average. This species share in rangeland production was high and on average four years, about 21 percent of rangeland forage was produced by A. sieberi. In average three-year, peak rangeland production was in April (vegetation stage) and has decreased in June (vegetation stage). On average, 51 percent of production was grazed by livestock along grazing year. Greater share of rangeland forage consumed in November (seeding stage) and drying time of plant and in April At the start of vegetative growth. Artemisia almost grazed in autumn and Early Spring. Due to the considerable consumption by livestock and produce high of this species, is a good source of forage in winter pastures. According to fluctuation of production in different years, long-term average of good production is recommended to be considered in the codification of management plans.

    Keywords: Artemisia sieberi, Production, Range management, Steppe rangelands
  • Sanahin Tarverdians, Omid Rafieyan* Pages 25-40

    The development of tourism in protected areas has many advantages for regional management and tourists. Therefore, identification of suitable and potential areas for expansion and development of tourism in protected areas is crucially important for sustainable exploitation of natural resources. The aim of this study was to identify suitable areas for centralized and extensive tourism of Sahand protected area by multi-criteria decision making (MCDM) method using the geographic information system (GIS). According to the effective criteria on the eco-tourism and also based on previous researchers and expert opinions, 12 criteria for a centralized resort and 11 criteria for extensive resort were selected by the Delphi method. And also analytical hierarchy process (AHP) and fuzzy method were prepared for classified maps. The classified maps included the distance maps from water sources, road, spring, river, residential areas, wildlife corridor, goat habitat and fault and height from sea level, slope, geographic direction, land flora, bedrock, and climate. Finally, the priority map of eco-tourism appropriate areas was produced using weighted linear combination (WLC) method and by applying the coefficients of the importance of each criterion to corresponding classified map. The results showed that about 7, 40, 25, 4 and 24 percent of the centralized resort area were very good, good, average, poor and unsuitable, respectively. Besides, about 43, 42, 13 and 2 of the extensive resort area were very good, good, average and poor, respectively.

    Keywords: Analytical Hierarchy Process (AHP), Eco-tourism, Geographic Information System (GIS), MultiCriteria Decision Making (MCDM), Sahand protected area
  • Reza Ghazavi, Seyed Mohammad Mahdi Moosavian* Pages 41-51

    In this study, the effects of climate change on desertification process in Tabas was studied using the SDSM software and long-term statistics (30-year period) of synoptic stations to predict temperature and rainfall parameters by the data of HADCM3 model for future periods (2010-2039, 2040-2069 and 2070- 2099) under two scenarios A2 and B2. In addition, this process was studied in two 15-year periods and Domarten method was also used to determine the degree of rainfall area. The results of the predictions and the observation period were compared together. Due to the significant effect of decreasing temperature and rainfall as well as drought index on the desertification process, drought indices were also determined. Results indicated that the effects of climate change on the getting worse of conditions in the area and consequently, decreasing rainfall, increasing temperature and decreasing the drought index were significant. According to the results, it can be stated that although the desertification process is affected by several factors, but in the future climate changes, there are the probability of increasing the desertification process and expansion of desert areas in Tabas, due to the change in rainfall and increasing temperature. On the other hand, because of increasing temperature and decreasing rainfall, many agricultural lands will be released, and the conditions for soil degradation as a result of increasing desert areas will increase.

    Keywords: Climatic fluctuations, Desertification, Drought index, Synoptic stations
  • Naser Ahmadi Sani*, Sasan Babaie Kafaky Pages 55-67

    The soil is the most important part of the land evaluation. Most methods of soil mapping are the timeconsuming and costly. The purpose of this study was soil parameters mapping based on geopedology method using satellite data and GIS for assessment and land use planning. First, using the geopedological method, the map of soil homogeneous units was prepared. The soil samples were taken from each unit. The soil parameters were then extracted in the laboratory. Finally, the parameters maps were prepared within GIS environment. In addition, to prepare the required maps such as land cover, canopy density, and the type of land cover were used satellite data and land data collection. The results showed that the used method using satellite data and GIS will reduce the sampling, field and laboratory works and will lead to saving the cost and time will increase accuracy.

    Keywords: Evaluation of environmental resources, GIS, Satellite data, Soil map
  • Maghsoudloo Tirdad*, Abdol Rahim Pazira, Razagh Obeidi Pages 69-77

    The aim of this study was to determine the concentrations of heavy metals nickel and cadmium in muscle tissues of Liza klunzingeri in Bushehr seaport during 2017. 30 samples of Liza klunzingeri were caught completely at random from Bushehr seaport by the area local fishermen should be omitted. After biometry based on the MOOPAM procedure. The muscle tissues of the samples were separated and chemical digestion of the samples was done nickel and cadmium accumulation levels in tissues were measured using Graphite furnace atomic absorption instrument (VARIAN AA 100). Based on the results, the mean concentrations of nickel and cadmium in muscle tissues of Liza klunzingeri were 6.638 ± 0.611 and 3.201 ± 0.292 mgkg-1 dry weight, respectively. Findings of this study revealed that nickel and cadmium concentrations in edible tissues (muscle) of Liza klunzingeri captured from Bushehr port are more than the levels permitted within the standards of WHO, FAO, NHMRC and UK(MAFF).

    Keywords: Bushehr seaport, Cadmium, Heavy metal, Liza klunzingeri, Nickel
  • Solmaz Bertina, Mojdeh Cheleh Mal Dezfooli Nezhad* Pages 79-91

    In this research, the effects of dietary cinnamomum zelanicum (Cinnamomum zelanicum) on the chemical composition of Cyprinus carpio muscle were investigated. 240 specimens of common carp with initial average weight of 11.14 ± 1.2-12 g were seperate in four treatments of 0, 5, 10 and 15 g cinnamon powder per kg diet. Findings were done in three replicates for 60 days in 12 fiberglass tanks with capacity of 135 liters. At the beginning and the end of the experimnt, 10 specimens were selected for determination of growth indices (specific growth rate, relative growth rate, weight gain, length, feed conversion ratio, protein efficiency ratio) and chemical composition (moisture, protein, Fat, fiber and ash). Most of the growth indices including weight gain, length increase, relative growth rate, specific growth percent and protein yield ratio were significantly increased in fish fed with diet containing 10 g kg-1 of cinnamon powder (P<0.05). The survival rate of the fish was high and the highest survival rate of fish was in the treatment of 10 g kg-1 cinnamon powder. Analysis of chemical composition showed that the highest mean protein and moisture content of the treatments were in the treatment of 10 g kg-1 of cinnamon powder and the highest mean of muscle fat and carbohydrate in the control treatment. There was no significant difference between mean of fiber and ash content among treatments (P> 0.05). According to the present results, the addition of 10 gr cinnamon per kg diet is recommended for common carp.

    Keywords: Chemical composition, Cinnamon powder, Common carp, Growth, survival factors