فهرست مطالب

مجله مطالعات ادیان و عرفان تطبیقی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 9، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی رنجبر صفحات 1-21

    ادیان الهی دارای جنبه های ظاهری و باطنی اند. آموزه های عرفانی هر دین، بیان کننده جنبه های ‏باطنی آن ‏دین ‏است که ‏افزون بر انبیا و اوصیا، عارفان نیز می توانند از راه ریاضت و کشف و شهود، به ‏مراتبی از آن دست یابند. مسیحیت از جمله ‏ادیانی است که ‏دارای جنبه باطنی و عرفانی است. کتاب ‏مقدس مسیحیان مشتمل بر دو بخش عهد قدیم و عهد جدید است. ‏یهودیان تنها عهد قدیم را قبول دارند. اما مسیحیان، مجموع عهد جدید و قدیم را به عنوان کتاب مقدس، قبول دارند.‏عهد جدید ‏خود مشتمل بر چهار انجیل، متی، مرقس، لوقا و یوحنا ‏است. این چهار انجیل در ابتدای عهد جدید قرار دارند. به سه انجیل ‏اول، اناجیل هم نوا می گویند. ما در این پژوهش بر آن هستیم تا مطالب و آموزه های عرفانی این اناجیل را ‏بدست بیاوریم. با ‏بررسی اناجیل هم نوا، به ‏این نتیجه می رسیم که این اناجیل مشتمل ‏بر آموزه ها و ‏مباحث عرفانی: زهد گرایی، رهبانیت و ‏‏تجربه های عرفانی هستند. و در انجیل یوحنا، مطالب و آموزه های عرفانی: ‏مواجهه مستقیم با خداوند، ورود به ملکوت ‏خداوند، ‏وحدت وجود، انسان کامل، تولد ثانی و ‏مراحل سه ‏گانه سلوکی (تزکیه، اشراق و اتحاد) بیان شده است.‏

    کلیدواژگان: آموزه، عرفان، عارف، انجیل، مسیحیت
  • محسن ساربان نژاد، زهرا رضایتی صفحات 21-38

    این مقاله با تکیه بر منابع الاهیاتی و اساطیری در کیش مانوی، به مطالعه و تحلیل جایگاه «بام ایزد» به عنوان ایزدی که منصب معمار خدایان را در اختیار دارد، می پردازد. تولد مانی و سپس پرورش او در منطقه ای که تلاقی گاه فرهنگ های ایرانی و رومی و ادیان زرتشتی، مسیحی، بودایی، بابلی و کلدانی بود سبب گرایش او به نوعی عرفان گرایی التقاطی شد. اما بدون تردید مانی و مانویت در گرایش به دو بن گرایی (ثنویت) که شاخصه بارز نحله های گنوسی است، بیش از هر آیین دیگری متاثر از زروانیسم میترایی است که از سوی مغان زرتشتی در بین النهرین تبلیغ می شد. بر همین اساس، تقابل ازلی میان دو گوهر خیر و شر در ادبیات اسطوره ای مانویت بالاخص در روایت آفرینش جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داد و مراحل سه گانه آفرینش در کیش مانی را به عرصه تقابل پدر بزرگی در مقام گوهر خیر و شاه زاده تاریکی به عنوان گوهری اهریمنی تبدیل نمود. بام ایزد در مقام رازیگر بزرگ خدایان و در عرصه این تقابل اسطوره ای و در مراحل مختلف فرایند آفرینش از منظر مانویان، ایفای نقش می کند. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد خویش کاری ایزد هنر و معماری در الاهیات مانوی نجات انسان از بند اسارت پاره های ظلمت و تاریکی اهریمنی از یک سو و ساخت بهشت مینوی برای نیکوکاران و دوزخ برای در بند کشیدن اهریمنان از سوی دیگر است. این مقاله که با استفاده از روش تحلیلی و با مطالعه ای متن محور به انجام رسیده، ابتدا به مطالعه آموزه دو بن گرایی (ثنویت) در کیش مانی پرداخته و سپس به تحقیق در جایگاه ایزد هنر و معماری در الاهیات و اسطوره شناسی مانوی می پرد.

    کلیدواژگان: مانویت، آفرینش، ثنویت، معماری، بام ایزد
  • محمدجعفر عوضی، سجاد واعظی صفحات 39-64

    طریقت شاه نعمت اللهی از نحله های تصوف و عرفان است که بنیان گذار آن سید نورالدین نعمت الله معروف به «شاه نعمت الله» با گرایش های شیعی و معاصر عصر تیموری است. سلسله نعمت اللهی در دوره های مختلف تاریخی پس از تاسیس، فراز و نشیب هایی را پشت سر گذاشته و از سلسله هایی است که هم اکنون در ایران دارای پیروان است و به فعالیت خود ادامه می دهد. باید اذعان نمود که به بررسی تاریخی این سلسله و به ویژه سیر تعامل وتقابل این سلسله با دو نهاد مذهب و حکومت و همچنین جغرافیای مکانی و انسانی آن، میزان استقبال عمومی و تاثیر گذاری آن در فرهنگ عمومی آنچنان که لازم بوده پرداخته نشده است و بیشتر این پژوهش ها تحت تاثیر نوعی جبهه گیری درباره عقاید این سلسله رنگ باخته و جایگاه آزاد نگرانه خود را دست داده اند. در این پژوهش سعی شده به موارد فوق الذکر بدون جبهه گیری درباره عقاید این سلسله پرداخته شود. در این پژوهش تلاش می شود سیر تاریخی این سلسله عرفانی شیعی از آغاز تا پایان عصر قاجار پی جویی و تحلیل شود و شناسایی بزرگان این طریقت و تاثیر تاریخی آنها بر تاریخ تصوف و عرفان ایران در دوره های متاخر رسالت دیگر این نوشتار می باشد.

    کلیدواژگان: شاه نعمت الله ولی، طریقت نعمت اللهی، تصوف، عرفان شیعه، سلطان علیشاه گنابادی
  • یوسف گودرزی صفحات 65-81

    معماری پدیده ای در ارتباط با انسان است و می بایست با وی محقق شود، ازاین رو پرداختن به موضوع انسان به عنوان معرفت پایه در روند آفرینش گری معمار، امری انکارناپذیر است. در این خصوص فهم مراتب معماری در ارتباط با مراتب وجودی انسان، اهمیت بسیار خواهد داشت.با توجه به اینکه تعریف از انسان و تلقیات از وی، گاه بسیار متفاوت است، تفاوت در درک از معماری نیز بسیار طبیعی خواهد بود. برای فهم آفرینش گری در معماری که با فرهنگ، مذهب و هنر سرزمین ایران سنخیت داشته باشد و درعین حال بتوان آن را با دانش امروزی ارتباط داد، بررسی آثار و اندیشه های مولوی یاری رسان خواهد بود. عرفان با هنر معماری پیوند نزدیکی دارد. دیدگاه و تفکر عرفانی فراتر از زمان و مکان است، ازاین رو می تواند تاریخ و جغرافیای عالم را در بر گیرد. او نظریه پرداز معماری نیست؛ اما در اثر شگرف خود مثنوی به دلایل گوناگون، به تصریح یا به تلویح، به عمد یا غیر عمد، به معماری توجه کرده است. این ویژگی را می شود در چند مرتبه مشاهده کرد: خبر دادن از عالم معماری ای که در آن می زیسته؛ به کار بردن صورت های معمارانه ی خیال در سخن؛ برقرار کردن نسبت میان معماری و هستی؛ پیش نهادن نظرهای کلی که به معماری هم تعمیم پذیر است؛ دعوت به ذکر خدا به واسطه ی معماری. در این پژوهش کوشش می شود تا فهم آفرینش گری در معماری را از خلال اندیشه های مولوی دریابیم.

    کلیدواژگان: مولوی، عرفان، معماری، انسان
  • هادی ولی پور، محمد شکری فومشی صفحات 83-98

    نماز به همان معنای عبادتی ویژه و پراهمیت همراه با قیام، رکوع، سجود و آدابی کمابیش مشابه در ادیان مختلف، در کیش مانوی نیز وجود داشته است. از آنجا که نماز خواندن مصداق ستایش بزرگترین ایزد یا ایزدان دینی با اذکار و اعمالی از پیش تعریف شده، بازه های زمانی خاص، شماری معین و تکراری شبانه روزی در میان تمام گروه های دینی است بالطبع حتا پس از گذشت مدتی مدید، کمتر دچار تغییر می گردد و چهره سنتی آن محفوظ می ماند اما با این وجود مسایلی مانند تعداد نمازهای نیوشایان و برگزیدگان مانوی، شمار سجده ها، زمان برگزاری، و فحوا و شیوه خوانش نمازها ابهامات فراوانی را با خود به همراه آورده است. تنها راه پیش رو برای حل این ابهام ها، مقایسه و دقت دوباره در منابع گوناگون مرتبط با مانویت است تا موجب اندکی نوآوری و پیشرفت در پژوهش های پیشین گردد. در این پژوهش ، برای نخستین بار تعدادی از لغزش های نویسندگان متون کهن و مانوی پژوهان معاصر در خصوص شمار، زمان و محتوای نمازهای مانویان تصحیح گردیده، و زمان بندی جدیدی برای نمازهای نیوشایان و برگزیدگان و تعداد سجده های ایشان با استناد به منابع کهنی که تاکنون مغفول مانده بود طرح شده است.

    کلیدواژگان: نماز، مانویان، نیوشایان، برگزیدگان، سجده
  • فاطمه اباذرپورآری صفحات 99-124

    بحث از کتب آسمانی، و اختلاف در تحریف و یا عدم تحریف آنها، از مسایلی است که همواره در طول تاریخ مورد توجه بوده است. مسلمانان که قرآن را به عنوان تنها کتاب و معجزه الهی مصون از تحریف می‏ دانند، بهترین راه اثبات تحریف، و یا عدم تحریف کتب آسمانی را در بررسی این مطلب از نگاه قرآن می‏ دانند. این پژوهش به روش کتابخانه ای و شیوه تحلیلی به این نتیجه رسید که کتب تاریخی و اقوال اهل کتاب نشان می دهد که متن تورات که یهود آن را الهی می داند در دو حادثه تاریخی از بین رفته است و به طور خاص حادثه اول موجب انقطاع سند تورات شد. علاوه بر آن، متن تورات، حاوی توهین‏ها و تناقضاتی است که بیان از تحریف دارد. سند کتاب انجیل نیز به حضرت عیسی علیه‏السلام منسوب نیست بلکه به حواریون و شاگردان حضرت منتسب است که به اعتراف خود، سخنان حضرت را به همراه حوادث دیگر آوردند که تقدس خود را از شورا دارد که آن را الهی می دانند . همچنین در متن انجیل، توهین‏ها، تناقضات، و اشکالات بسیاری وجود دارد که نشان از تحریف انجیل دارد. مفسران مسلمان نیز بر اساس قرآن معتقدندکه در قرآن شواهد بسیاری از تحریف در کتب آسمانی به انواع روش‏های لفظی، معنوی و عملی توسط یهودیان ومسیحیان آمده است.

    کلیدواژگان: تحریف، تورات و انجیل، شواهد قرآن، دلایل تاریخی
|
  • Ali Ranjbar Pages 1-21

    Divine religions have outward and inward aspects. The mystical teachings of any religion express the esoteric aspects of that religion which, in addition to the prophets and Hosea, mystics can also attain to a great extent through austerity, discovery and intuition. Christianity is one of the religions that has an esoteric and mystical aspect. The Christian Bible consists of two parts, the Old Testament and the New Testament. The Jews only accept the Old Testament. But Christians accept the whole of the Old and New Testaments as the Bible, and the New Testament itself consists of the four Gospels, Matthew, Mark, Luke, and John. These four gospels are at the beginning of the New Testament. The first three Gospels are also called the New Gospels. In this study, we seek to obtain the mystical content and teachings of these Gospels. Examining the Gospels, we come to the conclusion that these Gospels contain mystical teachings and topics: asceticism, monasticism, and mystical experiences. And in the Gospel of John, mystical contents and teachings: direct encounter with God, entry into the kingdom of God, unity of existence, perfect man, second birth and the three stages of Seleucid (cultivation, enlightenment and unity) are stated. Is.

    Keywords: Doctrine, Mysticism, Gospel, Christianity
  • Mohse Sarebannejad, Zahra Rezayati Pages 21-38

    Relying on theological and mythological sources in Manichaean religion, this essay studies and analyzes the action of "Bāmyazd" as a deity who holds the position of Architect of the Gods. Mani's birth and subsequent upbringing in a region that was a crossroads of Persian and Roman cultures and the Zoroastrian, Christian, Buddhist, Babylonian and Chaldean religions led to his tendency towards a kind of eclectic mysticism. But there is no doubt that Mani and Manichaeism, in their tendency towards dualism, which is a prominent feature of the Gnostic schools, are more influenced than any other religion by the Mithraic Zoroastrianism propagated by the Zoroastrian Magis in Mesopotamia. Accordingly, the eternal confrontation between the two gems of Good and Evil in the Manichaean theology and mythological literature, especially in the narrative of creation, has a special place and the three stages of creation in Mani’s religion in the arena of confrontation of the grandfather as the gem of Good and the prince of darkness as a gem Turned into a demon. Bāmyazd plays the role of the great secret of the Gods and in the arena of this mythical opposition and in the various stages of the process of creation from the Manichaean point of view. The results of the research show that the function of the God of Art and Architecture in Manichaean theology and mythology is to save man from the captivity of the pieces of demonic darkness on the one hand and to build a heavenly paradise for the virtuous and hell to imprison the demons on the other. This paper, which is done using analytical method and text-based studies, first studies the doctrine of dualism in Manichaean and then investigates the position of the god of art and architecture in Manichaean theology and mythology.

    Keywords: Manichaeism, creation, Dualism, Architecture, Bāmyazd
  • MohammedJafar Evazi, Sajad Vaezi Pages 39-64

    The path of Shah Nematollahi is one of the branches of Sufism and mysticism, the founder of which is Seyyed Nooruddin Nematullah known as "Shah Nematullah" with Shiite and contemporary tendencies of the Timurid era. The Nematollahi dynasty has gone through ups and downs in different historical periods after its establishment and is one of the dynasties that now has followers in Iran and continues its activities. It should be acknowledged that the historical study of this dynasty and especially the interaction and interaction of this dynasty with the two institutions of religion and government, as well as its spatial and human geography, the extent of public acceptance and its impact on public culture have not been addressed as needed. Under the influence of a kind of confrontation about the ideas of this dynasty, these researches have faded and lost their liberal status. In this research, an attempt has been made to address the above-mentioned issues without taking sides on the beliefs of this series. In this research, an attempt is made to trace and analyze the historical course of this Shiite mystical dynasty from the beginning to the end of the Qajar era, and identifying the greats of this sect and their historical impact on the history of Sufism and mysticism in Iran in later periods is another mission of this article.

    Keywords: Shah Nematullah Vali, Nematollahi way, Sufism, Shiite mysticism, Sultan Ali Shah Gonabadi
  • Yousef Goudarzi Pages 65-81

    Architecture is a phenomenon related to man and must be realized with him, so addressing the subject of man as a basic knowledge in the process of creation of the architect, is undeniable. In this regard, understanding the levels of architecture in relation to the levels of human existence will be very important. On the other hand, since the definition of man and his perceptions of him are sometimes very different, differences in the understanding of architecture will also be very natural. To understand creativity in architecture that is in line with the culture, religion and art of Iran and at the same time can be related to modern knowledge, a study of the works and ideas of Rumi will be helpful. Mysticism is closely related to the art of architecture. Mystical views and thinking are beyond time and space, so it can encompass the history and geography of the universe. He was not an architect theorist; But in his wonderful work, Masnavi has paid attention to architecture for various reasons, explicitly or implicitly, intentionally or unintentionally. This feature can be seen several times: informing about the world of architecture in which he lived; Using architectural forms of imagination in speech; Establishing a relationship between architecture and existence; Provide general ideas that can be extended to architecture; Invitation to the remembrance of God through architecture In this journey, we try to understand the understanding of creationism in architecture through Rumi's thoughts.

    Keywords: Rumi, Mysticism, Architecture, human
  • Hadi Valipour, Mohammad Shokri Foumeshi Pages 83-98

    Prayer in the same meaning of special and important worship along with uprising, bowing, prostration and more or less similar rituals in different religions, has also existed in Manichaean religion. Praying is an example of praising the greatest god or religious deities with pre-defined recitation and deeds, specific time periods, a definite number and recurrence of the day and night among all religious groups. Of course, even after a long time, the rites of prayer is less changed and its traditional face is preserved but  issues such as the number of prayers of the Manichaean hearers and elites, the number of prostrations, the time of holding, and the content and manner of reciting the prayers have brought many ambiguities. The only progressive way to resolve these ambiguities is to re-compare and refine the various Manichaean-related sources in order to bring some innovation and progress to previous research. In this study, for the first time, a number of slips of the authors of ancient texts and contemporary Manichaean researchers regarding the number, time and content of Manichaean prayers are corrected, and a new schedule based on ancient sources for the prayers of hearers and elites and the number of their prostrations is cited.

    Keywords: Prayer, Manichaens, Hearers, Elites prostration
  • Fatemeh Abazarpour Pages 99-124

    The discussion of the scriptures, and the controversy over whether or not to distort them, has been one of the issues that has always been considered throughout history. Muslims, who consider the Qur'an as the only book and divine miracle safe from distortion, consider the best way to prove the distortion, or non-distortion of the divine books, to examine this matter from the Qur'an's point of view. This research using the library method and analytical method concluded that the historical books and sayings of the People of the Book show that the text of the Torah, which the Jews consider divine, has been destroyed in two historical events, and in particular the first event caused the Torah document to be interrupted. شد. In addition, the text of the Torah contains insults and contradictions that express distortion. The document of the Bible is not attributed to Jesus (pbuh) but to the apostles and disciples of the Prophet (pbuh) who, according to their confession, brought the words of the Prophet (pbuh) along with other events and has its sanctity from the council, which considers it divine. There are also many insults, contradictions, and errors in the text of the Bible that indicate a distortion of the Bible. Muslim commentators also believe, based on the Qur'an, that there is much evidence in the Qur'an of distortions of the scriptures in various verbal, spiritual, and practical ways by Jews and Christians

    Keywords: Distortion, Torah, Bible, Evidence of Quran, Historical Reasons