فهرست مطالب

نشریه مطالعات فرهنگی اجتماعی حوزه
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صدیقه امینی، محمدرضا آرام*، امیر توحیدی صفحات 5-34

    نوشتار پیش رو پژوهشی درباره ی "هم سنجی ارزش اخلاقی اتحاد و الفت با مودت ذی القربی و تاثیر آن در رشد معنوی انسان، از دیدگاه قرآن و حدیث" است. "ارزش اخلاقی" مطلوبیتی است که در اثر فعل یا صفت اختیاری برای روح انسان ساخته می شود و آرمان آن برآورده کردن خواسته های معنوی است. در این میان همبستگی و الفت دو عنصر اساسی در منظومه ی ارزش های اخلاقی اسلام برشمرده می شوند که در رشد معنوی فردی و اجتماعی نقش آفرین بوده و خود بستری برای نمو دیگر ارزش ها و صفات نیکو هستند. از سویی "رشد معنوی" نیز فرآیندی است که انسان را به کمال و امور غیر مادی سوق می دهد. گرچه کاربست ارزش های یاد شده، می تواند انسان را به کمال معنوی برساند؛ اما هستی اغوایات شیطان و نفس اماره همچون موانع راه رشد معنوی مایه ی سختی و به درازا انجامیدن روند و پیمایش روش یاد شده می شود. آنچه می تواند پیمودن این راه را برای انسان سهل و شتابان سازد و ضمانتی برای دستیابی وی به رشد و کمال معنوی گردد، پیوند ارزش های اخلاقی با مودت ذی القربیD است. با آگاهی به اینکه آموزه های دین اسلام جاودانه بوده و کنش به آنها مایه ی سعادت، عزتمندی و رشد مادی و معنوی جوامع انسانی خواهد شد، پرسش بنیادین نوشتار کنونی این است که پیوند ارزش های اخلاقی اتحاد و الفت با محوریت مودت ذی القربی و تاثیر کاربست آن در رشد معنوی انسان چیست؟ در این راستا نگارندگان در پی بازنمایی این انگاره هستند که در دیدگاه اسلامی و بر پایه ی ادبیات دینی، می توان کارایی مستقیم همبستگی و الفت با محوریت مودت ذی القربی در رشد معنوی انسان را دریافت. از همین رو پژوهشگران با اندیشه و بررسی ریزبینانه در آیات قرآن کریم و احادیث اهل بیت و با بازگشت به منابع تفسیری، روایی و کتب اخلاقی و نیز با روش تحلیل محتوای آیات و احادیث که بر اساس الگوی بهره گیری هم زمان از روش استخراجی- درون آیات و روایات- و استنطاقی - اجتهادی- انجام می شود، تلاش می کنند به استنباط و استخراج کارایی ارزش های یاد شده در رشد معنوی از آیات و روایات و در چارچوب تحقیقی علمی بپردازند. یافته های پژوهش کنونی بر پایه ی آیات قرآن کریم و احادیث اهل بیت نشان می دهد که پیوند مستقیم و استواری میان اتحاد و الفت با مودت ذی القربی برپاست و کاربست این ارزش ها مایه ی دستیابی انسان به رشد معنوی خواهد شد.

    کلیدواژگان: اتحاد و الفت، ارزش های اخلاقی، مودت، ذی القربی، رشد معنوی، قرآن کریم، احادیث اهل بیت
  • کریم خان محمدی* صفحات 35-56

    برخی از انسان ها با تلاش مستمر خودشان با طی مراحل امتحانات الهی به مقام والای مکتب سازی می رسند. چنین افرادی اسوه، الگوی دیگران و چراغ راهنمای ره جویان هستند. سوال اصلی نویسنده این است که یک شخص، به چه دلیل، با چه ابزاری، با طی چه فرایندی و با چه هدفی، به مقام «مکتب سازی» و «اسوه شدن» می رسد. در راستای پاسخ دهی به سوالات مذکور، با این پیش فرض که قرآن تبیان همه چیز است، موضوع مکتب سازی را با بهره گیری از روش تفسیر شهید صدر، به قرآن عرضه کردیم. مقتضای تفسیر موضوعی تحلیل پدیده به مولفه ها و عرضه سوالات جزیی به قرآن است. بدین جهت، با الهام از علل اربعه ارسطویی، پدیده مکتب سازی به چهار مولفه (علت فاعلی، علت مادی، علت صوری و علت غایی) تحلیل و هرکدام به متن عرضه شد. نتایج تحقیق نشان می دهد علت مادی انسان اسوه و مکتب ساز مفهوم «بر» حاوی ایمان و عمل صالح است. علت صوری، طی مسیر «حیات طیبه» در جهت راهنمایی دیگران به عنوان چراغ هدایت است. علت غایی دو مرحله دارد. علت غایی نهایی رسیدن به رضوان الهی و وارد شدن به «جنت النعیم» است. علت متوسط آوازه و محبوبیت در جهت هدایت دیگران است. علت فاعلی خود کنشگر است که با طی مسیر به مقام اسوگی می رسد. شهید قاسم سلیمانی یک نمونه مثالی و مصداق کامل از انسان مکتب ساز است.

    کلیدواژگان: مکتب سازی، قرآن، شهید سلیمانی، تفسیر موضوعی، الگو
  • حسین خاکپور*، مصطفی محمودی صاحبی، محمدتقی زند وکیلی صفحات 57-73

    سبک زندگی انسان به میزان بسیار زیادی به گونه ی نگاه او به خدا، خود و هستی وابسته بوده و یکی از چالش های اساسی و بنیادین در سبک زندگی اسلامی است که نقش برجسته ای در شیوه ی زیست انسان دارد، "معادشناسی" است. "معادشناسی" ایمان به حیات ابدی در ژرفای وجود آدمی است که انسان آن را محور زندگی خویش قرار می دهد؛ اما اگر تلقی درستی از معاد نداشته و در بعد شناختی آن دشواری داشته باشد، دچار نگرانی و سرآسیمگی می شوند. سبک زندگی انسان تا اندازه ی بسیاری دل آزرده از این گونه نگاه است. راهکار اسلام در این باره از گونه، شناختی و بینشی بوده و در پرسمان پیش رو، دگرگونی در گونه ی نگاه به معاد است. تا گونه ی شناخت انسان به خدا، هستی و خود دگرگون نشود، بسیاری از راهکارها به برآیند دلخواه نمی رسد. انگیزه ی نوشتار پیش رو، واکاوی نقش و پیوند معادشناسی اسلامی با سبک زندگی بر اساس روش شناخت درمانی است. کارآمدی معادشناسی در سبک زندگی سلبی و ایجابی است. در سویه ی ایجابی آن با ایجاد تقوی و امید (نقش ایجادی) و در سایه ی مهار غرایز (نقش کنترلی) به بازسازی سبک زندگی می پردازد. نقش جهت بخشی، نقش ترغیبی، در کنار نقش کاهشی، از جمله نقش های مهم معادشناسی است و در راستای سلبی هم بسیاری از زمینه های پریشانی را می کاهد. این گونه شناخت، افزون بر اینکه نقش بسزایی در سبک زندگی دارد، در شناخت درمانی اسلامی هم می تواند مورد بهره برداری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، معادشناسی، شناخت درمانی
  • طاها عشایری*، طاهره جهان پرور صفحات 75-96
    زمینه و هدف

    ترس از جرم و قربانی شدن به پنداره ی دل نگرانی فرد از قربانی شدن به دست ولگردان، معتادان، سارقان، کودک رباها، مزاحم خیابانی، سودجوها، گروه های بزهکار و افراد غیراخلاقی است که ممکن است خود یا یکی از نزدیکان وی را مورد تهدید و قربانی قرار دهند. بر این اساس، پژوهش کنونی بر آن است تا منابع ترس از جرم را در بین شهروندان اردبیلی تبیین کنند. الگوی انتخابی پژوهش برای تبیین موشکافانه ی رویداد اجتماعی (رخداد ترس از جرم)، انگاره ی بی سازمانی اجتماعی است.

    روش

    ساز و کار اجرای پژوهش، روش کمی است. روش کمی پژوهش، از راه تدوین پرسشنامه و نظرسنجی از شهروندان، در کنار سنجش میزان ترس از جرم، سازه های کارآمد بر آن را مورد آزمون قرار داده است. حجم نمونه با نرم افزار sample power برابر با 287 نفر تعیین و روایی و پایایی پرسشنامه نیز برآورد شده است.

    یافته ها

    آزمون پیرسون نشان می دهد که بین متغیرهای بی نظمی- آشفتگی (0.679)، بی ثباتی سکونتی (0.446)، نظارت غیررسمی (0.484-)، آنومی اخلاقی (0.197)، تجربه ی رویارویی با جرم (0.298) با ترس از جرم، پیوند معنی داری داشته است. ترس از جرم به فراخور جنسیت و تراز تحصیلات فاقد ناهمگونی معنی دار و به فراخور گونه ی شغل؛ یعنی شاغل (55.34)، بیکار (61.25) و محصل/ دانشجو (55.60) ناهمگونی می پذیرد. همپوشی برآیندهای الگوی رگرسیون چندگانه، ضریب تعیین تعدیل شده، برابر با (0.363=R Square adjusted) و ضریب تعیین، برابر با (0.381=R Square) است.

    کلیدواژگان: بی ثباتی سکونتی، بی سازمانی اجتماعی، بی نظمی- آشفتگی، ترس از جرم
  • محمود شکیب*، مهین اقدامی، لیلا قاسمی حاجی زاده صفحات 97-114
    در بستر ادبیات تطبیقی می توان به بیان اشتراکات و افتراقات فرهنگی و هنری و به چالش های گوناگون ایدیولوژیک، سیاسی و اجتماعی در ادبیات ملل ناهمگون پرداخت و از این رهیافت، اشتراکات زبانی در ادبیات ملل را بررسی نمود. یکی از چالش های مهمی که از این سویه در ادبیات کشورها قابل بررسی است، چالش سیاسی و اجتماعی و از جمله مقوله ی آزادی خواهی است. آزادی خواهی در شعر ابوماضی و بهار از جستارهای قابل طرح در این گستره از ادبیات به شمار می رود. ابوماضی و بهار از شاعران بزرگ لبنان و ایران در عصر مشروطه و نهضت به شمار می آیند. پنداره ی آزادی و به ویژه از دیدگاه اجتماعی اسلامی از درونمایه های مشترک شعری دو شاعر است که می تواند به دریافت تازه ای از پیوستگی ادبیات با رویدادهای سیاسی و اجتماعی ایران و کشورهای عربی به ویژه لبنان بینجامد که در این پژوهش بدان پراخته می شود. این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی، به بررسی نمونه های شعری دو شاعر پرداخته و از این رهیافت، نگاه دو شاعر به چالش یاد شده را واکاوی کرده است. نگاه بهار در زمینه ی ستایش قهرمانان آزادی سراسر ملی میهنی است، در همان هنگام نگاه ابوماضی فراملیتی است. تمجید و ستایش آزادی خواهان و نگاه دینی و اسلامی در شعر دو شاعر نمایان به نظر می رسد. آزادی اجتماعی در شعر بهار پررنگ تر و سویه ی اسلامی در شعر ابوماضی بیشتر است
    کلیدواژگان: آزادی خواهی، استعمارستیزی، رمانتیسم اسلامی، ایلیا ابوماضی، ملک الشعرای بهار
  • سید محسن میرسندسی* صفحات 115-134
    کشور ایران طی چهار دهه ی گذشته در چالش جمعیتی، فراز و نشیب گوناگونی را از سر گذرانده است. دگرگونی نرخ باروی از 8/6 در دهه ی 60 به نرخ 8/1 هم اکنون از یک سو و چالش های وابسته به مهاجرت های داخلی و خارجی از سوی دیگر، بایستگی هایی بود که به تدوین و ابلاغ سیاست های جمعیتی در سال 93 به دست رهبری انجامید. گستردگی این سیاست ها افزون بر اینکه نیازمند راهبردهای اجرایی مستقیم است، نیاز به گونه ای برنامه ریزی فرهنگی میان نهادهای کارآمد در این زمینه را دارد. یکی از این نهادهای فرهنگی در ساختار اجتماعی ایران، نظام های حوزه های علمیه است که با دارا بودن بخش های توانمند در گستره های آموزشی، پژوهشی و فرهنگ سازی از راه تبلیغ دینی، می تواند نقش پویا و کارآمدی در این زمینه ایفا نماید. هرچند ورود جدی و سازمان یافته تر این نهاد با موانع داخلی و بیرونی روبرو است؛ ولی گویا با برنامه ریزی برای زدودن این موانع از یک سو و آگاهی از گنجایش انبوه این نهاد، می توان به کارایی مثبت آن امید داشت. این نوشتار تلاش داشته است، در کنار شناساندن گنجایش نهادی و بخشی حوزه های علمیه در تحقق سیاست های جمعیتی، به نمایاندن راهبرهایی در این باره بپردازد
    کلیدواژگان: سیاست های جمعیتی، نهاد فرهنگی، حوزه ی علمیه، فرهنگ سازی، تبلیغ دینی
|
  • Seddighe Amini, Mohammadreza Aram *, Amir Tohidi Pages 5-34

    The present article is a research on "Comparing the moral value of unity and solidarity with the duration of Dhi Al-Qarbi and its effect on the spiritual development of man from the perspective of the Qur'an and Hadith." "Moral value" is a desire that is obtained for the human soul as a result of an voluntary act or attribute, and its purpose is to achieve spiritual goals. In the meantime, unity and unity are two basic elements in the system of moral values of Islam that play a role in individual and social spiritual development and are themselves a platform for the development of other values and good qualities. On the other hand, "spiritual growth" is a process that leads man to perfection and immaterial things. Although the application of these values can lead man to spiritual perfection, but the existence of the temptations of Satan and the ego as obstacles to the path of spiritual growth makes it possible to follow this path with difficulty and a long process. What can make this path easy and fast for human beings and become a guarantee for their attainment of spiritual growth and perfection is the connection of moral values with the time of Dhu al-Qurbi (AS). Considering that the teachings of Islam are eternal and practicing them will lead to happiness, dignity and material and spiritual growth of human societies, the fundamental question of this article is that the relationship between the moral values of unity and unity with the focus on Dhi Al-Qurbi and its effectiveness What is in the spiritual growth of man? In this regard, the authors seek to prove the hypothesis that in the Islamic view and based on religious literature, we can deduce the direct effect of unity and solidarity with the focus on the Dhi Al-Qurbi period in the spiritual development of man. Therefore, the researchers should carefully study the verses of the Holy Quran and the hadiths of the Ahl al-Bayt (AS) and refer to interpretive sources, narrations and moral books, as well as the method of analyzing the content of verses and hadiths based on the model of simultaneous use of the extractive method. - It is done inside verses and narrations - and inference - ijtihad - they try to deduce and extract the effect of the mentioned values on the spiritual development of verses and narrations and in the form of scientific research. The findings of the present study based on the verses of the Holy Quran and the hadiths of the Ahl al-Bayt (AS) show that there is a direct and stable relationship between the union and Ulfat with the period of Dhi Al-Qirbi (AS) and the application of these values will lead to spiritual growth.

    Keywords: Unity, unity, Moral Values, duration, Dhi Al-Qurbi, spiritual growth, The Holy Quran, hadiths of the Ahl al-Bayt (AS)
  • Karim Khanmohammadi * Pages 35-56

    Some human beings reach the high position of school-building through their own continuous efforts through the stages of divine examinations. Such people are role models, and beacons for travelers. The main question of the author is why a person, by what means, by what means, by what process and with what purpose, reaches the position of "becoming a school" and "becoming a role model". In order to answer the above questions, assuming that the Qur'an is the explanation of everything, we presented the subject of school building to the Qur'an using the method of interpretation of Martyr Sadr. The thematic interpretation requires the analysis of the phenomenon into its components and the presentation of minor questions to the Qur'an. Thus, inspired by the four Aristotelian causes, the school-building phenomenon was analyzed into four components (actual cause, material cause, formal cause and ultimate cause) and each was presented in the text. The results of research show that the material cause of human beings is the model and school-builder of the concept of "goodness" containing faith and righteous deeds. The formal cause is to guide others as a beacon along the path of "good life". The ultimate cause has two stages. The ultimate reason is to reach the Divine Pleasure and enter the "Paradise of Bliss". The average cause of fame and popularity is to guide others. The actual cause is the actor himself, who becomes a role model along the way. Martyr Qassem Soleimani is a perfect example of a school-building man

    Keywords: School Building, Quran, Shahid Soleimani, thematic interpretation, role model
  • Hosain Khakpour *, M Mahmoodi, Mt Zand Pages 57-73

    Man's lifestyle depends to a great extent on his kenning at God, himself and essence, and one of the basic and fundamental challenges in the Islamic lifestyle, which has a prominent role in the way of human life, is "eschatology". "Eschatology" is the belief in eternal life in the depths of human being that man gives to his life. But if they do not have a correct understanding of resurrection and have hardness in its cognitive dimension, they will be worried and confused. Human life style is very indignant from this kind of view. Islam's solution in this regard is cognitive and insightful, and the question ahead is a change in the way of looking at resurrection. Until the type of knowing God, existence and self is not changed, many solutions will not reach the desirable result. The motive of the upcoming article is to analyze the role and link of Islamic eschatology with lifestyle based on the cognitive therapy method. The efficacy of eschatology in the negative and positive lifestyle. In its positive side, it restores the lifestyle by creating piety and hope (creative role) and in the shadow of restraining instincts (control role). The role of orientation, persuasive role, along with the role of reduction, is one of the important roles of eschatology, and in a negative direction, it also reduces many areas of distress. This type of cognition, besides having a significant role in lifestyle, can also be used in Islamic cognitive therapy

    Keywords: lifestyle, Eschatology, cognitive therapy
  • Taha Ashayeri *, Tahereh Jahanparvar Pages 75-96
    Background and Aim

    Fear of crime means the concern of being victimized by vagrants, addicts, thieves, kidnappers, street intruders, profiteers, criminal groups and immoral people who may threaten themselves or relatives. Accordingly, the present study intends to explain the sources of fear of crime among the citizens of Ardabil. The research model for explaining a social event (the occurrence of fear of crime) is the theory of social disorganization.

    Method

    The research mechanism is a quantitative method. The quantitative research method, by compiling a questionnaire and a survey of citizens, while measuring the fear of crime, has tested the factors affecting it. The sample size was determined by power software equal to 287 people and the validity and reliability of the questionnaire were also estimated.

    Results

    Pearson test showed that there was a significant relationship between disorder (0.679), residential instability (0.446), informal monitoring (-0.484), moral anomie (0.197), crime experience (0.298) and fear of crime. Fear of crime does not differ significantly in terms of gender and level of education and job, means employed (55.34), unemployed (61.25) and student (55.60). According to the results of the multiple regression model, the adjusted coefficient is equal to (R Square = 0.363) and the coefficient of determination is equal to (R Square = 0.381).

    Keywords: Residential instability, social disorganization, Disorder, Fear of crime
  • Mahmood Shakib *, Mahin Eghdami, Leyla Ghasemi Hajizade Pages 97-114
    The association of cultures as a new and controversial subject in the context of comparative literature in several languages can be traced. The comparative study of liberation in the poems of Eliya Abumadi and Mohammad Taghi Bahar is one of the most striking subjects in this field of literature Eliya Abumadi and Malik al-Shoara' Bahar are among the great poets of Lebanon and Iran in the two constitutional and political periods. Considering that the comparative study of the concept of freedom leads to the discovery and identification of new findings from the conjunction of literature with the political and social conditions of Iran and Arab countries, especially Lebanon, In this article, we began to discuss the concept in the poems of both poets and to discuss their differences and their contradictions.The study of poetry samples of both poets using descriptive-analytic method indicates that Despite some differences, there are many common themes in their thinking One of the spring's views on praising the heroes is national and patriotic freedom. While it is an internationalist view. The praise of the freedom-seekers is one of the phenomena of the liberation of both poets. Social freedom in the spring poetry is more intense than the abominable.
    Keywords: poetry, Freedom, Eliya Abumadi, Malek al-Shoara Bahar
  • Seyyed Mohsen Mirsondosi * Pages 115-134
    During the past four decades, Iran has experienced various ups and downs in the demographic challenge. The transformation of the birth rate from 6.8 in the 60s to the current rate of 8.1, on the one hand, and challenges related to internal and external migrations, on the other hand, were the reasons that led to the formulation and communication of population policies in 1993 by the leadership. The extent of these policies, in addition to requiring direct implementation strategies, also requires some kind of cultural planning among efficient institutions in this field. One of these cultural institutions in the social structure of Iran is the systems of seminaries, which by having powerful departments in the fields of education, research and culture through religious propagation, can play a dynamic and efficient role in this field. Although the more serious and organized entry of this institution faces internal and external obstacles; But it seems that by planning to remove these obstacles on the one hand and being aware of the massive capacity of this institution, we can hope for its positive efficiency. This article has tried, along with identifying the institutional and partial capacity of seminaries in the realization of population policies, to show guidelines in this regard
    Keywords: Demographic policies, cultural institution, seminary, Culturalization, religious propaganda