فهرست مطالب

مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز - پیاپی 116 (زمستان 1400)

فصلنامه مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز
پیاپی 116 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا توکلی، کیهان برزگر صفحات 3-27

    در حال ‏حاضر یکی از مولفه های حفظ همسایگی ایران با منطقه آسیای مرکزی، ظرفیت جغرافیایی می باشد. یکی از کشورهای این منطقه، ترکمنستان است که بر اساس اصل سیاست همسایگی و داشتن مرز مشترک، برای دستگاه سیاست خارجی کشور حایز اهمیت است. در این راستا، این پرسش مطرح می شود که الزامات و ظرفیت های سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران با ترکمنستان کدام اند؟ فرضیه پژوهش این است که قرارگرفتن ایران و ترکمنستان در منطقه هم جوار و وجود ظرفیت های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی میان دو کشور، بستر هم گرایی و همکاری میان دو کشور را فراهم می کند و این امر می تواند به کاهش تنگناهای سیاسی و اقتصادی برای ایران منجر شود. نتایج تحقیق نشان می دهند که ترکمنستان از نظر تاریخی و اقتصادی، اشتراکات فرهنگی با ایران دارد. به علاوه، این کشور دارای منابع گازی مشترک و زمینه های اقتصادی مختلف است. با در نظر گرفتن رقابت قدرت های منطقه ای و فرا منطقه ای رقیب و دشمن همچون اسراییل و ایالات متحده آمریکا در این کشور از یک طرف و وجود تحریم های گسترده اقتصادی و تجاری و... توسط غرب، ترکمنستان می تواند بستری مناسب جهت واگرایی در فشارها بر ایران و کاهش اثر آن ها باشد. روش پژوهش، کیفی از نوع توصیفی- تحلیلی است و داده های آن به شیوه کتابخانه ای و از طریق فیش برداری جمع آوری می شوند.

    کلیدواژگان: سیاست همسایگی، جمهوری اسلامی ایران، ترکمنستان، تعاملات دوجانبه، همکاری های منطقه ای
  • محمدرضا دهشیری، سید مهدی میرکاظمی صفحات 29-58

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش افغانستان در پویش های امنیتی مجموعه امنیتی آسیای مرکزی بعد از کنفرانس بن است. معضل امنیت در افغانستان، همواره باعث تاثیر بر مناطق پیرامونی آن شده است. این پژوهش به چهار بخش چهارچوب نظری مجموعه امنیتی منطقه ای، جایگاه افغانستان در آسیای مرکزی، مولفه های بنیادین امنیتی آسیای مرکزی و تاثیر افغانستان بر این مولفه های امنیتی تقسیم شده است. در این پژوهش، بر اساس نظریه مجموعه امنیتی منطقه ای بری بوزان و ال ویور، به این پرسش پاسخ داده می شود که افغانستان چگونه موجب تغییر مولفه های امنیتی آسیای مرکزی شده است؟ نگارندگان با استفاده از روش کیفی و توصیفی- تحلیلی این فرضیه را به آزمون گذاشته اند که افغانستان همواره باعث ایجاد نوعی فضای تعامل و تقابل در آسیای مرکزی، توسعه فعالیت گروه های بنیادگرا، حضور قدرت های جهانی و منطقه ای و همچنین گسترش تروریسم، افراطی گری و جنگ داخلی در میان کشورهای آسیای مرکزی شده است.

    کلیدواژگان: مجموعه امنیتی منطقه ای، افغانستان، آسیای مرکزی، طالبان، تروریسم، کنفرانس بن
  • احمد رشیدی صفحات 59-89

    منطق حاکم بر نظام بین الملل کسب و ارتقای قدرت است و از آنجا که علم و فناوری برترین منبع قدرت در جهان معاصر تلقی می شوند کشورها در بستری از رقابت و همکاری برای کسب آن ها در ابعاد مختلف در تکاپو هستند. هوش مصنوعی از جمله فناوری های پیشرفته است که روسیه در مسیر ارتقای جایگاه خود در نظام بین الملل در پی توسعه و کاربرد آن در عرصه های مختلف است. پرسش پژوهش این است که روسیه در چهارچوب استراتژی هوش مصنوعی چه اهدافی را دنبال می کند و در این مسیر با چه چالش هایی مواجه است؟ روش پژوهش، نوعی مطالعه موردی با داده های کیفی و ماهیتا تبیینی است. یافته های پژوهش نشان می دهند روسیه به دنبال کسب برتری در حوزه هوش مصنوعی و کاربرد این فناوری برای تقویت قدرت نظامی و تغییر معادلات قدرت به نفع خود در نظام بین الملل است. ظرفیت های محدود اقتصاد ملی، کمبود منابع و زیرساخت های علمی، مشکلات فنی و سازمانی، محدودیت همکاری ها و تحریم های بین المللی، از جمله چالش هایی هستند که روسیه در پیشبرد اهداف خود با آن ها مواجه است.

    کلیدواژگان: روسیه، هوش مصنوعی، واقع گرایی تهاجمی، استراتژی نظامی، مشکلات زیرساختی
  • محمد فرهادی صفحات 91-120

    پژوهش حاضر درصدد واکاوی طرح های اقتصادی ترکیه در آسیای مرکزی از منظر فرصت ها و تهدیدها برای ایران است؛ لذا با استفاده از روش تحلیل مضمون و از نوع ماتریس مضمون به واسطه انجام مشاهده غیرمستقیم (واکاوی متون)، داده های پژوهش به صورت روش نمونه گیری هدفمند از روی متون موجود گردآوری و از طریق کدگذاری موضوعی، مضامین فرصت ها و تهدیدهای طرح های اقتصادی ترکیه در آسیای مرکزی برای ایران، شناسایی و در نهایت برحسب وجوه اشتراک و افتراق با یکدیگر مقایسه و تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان می دهند که طرح اقتصادی «شورای ترکی در آسیای مرکزی» برای ایران این فرصت ها را داشته است: الف. داشتن هم گرایی های فرهنگی- تاریخی و راهبردهای امنیتی مشترک در آسیای مرکزی؛ ب. فقدان مقبولیت کامل ترکیه در منطقه آسیای مرکزی و روسیه. همچنین تهدیدهای طرح مذکور عبارت اند از: الف. تمایل و همکاری ترکیه با سیاست های آمریکا و غرب در منطقه آسیای مرکزی؛ ب. ناهم خوانی الگوی فرهنگی و توسعه ایران و ترکیه در آسیای مرکزی. علاوه بر آن، طرح اقتصادی- انرژی «شورای ترک- راه ابریشم جدید» در آسیای مرکزی برای ایران به ترتیب این فرصت ها و تهدیدها را داشته است: ایجاد موازنه در منطقه با نقش آفرینی امنیتی ایران، افزایش قدرت اقتصادی ترکیه و تضعیف موقعیت ژیوپلیتیک و اقتصادی- ترانزیتی ایران.

    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، ترکیه، تحلیل مضمون، تهدیدها، فرصت ها، طرح های اقتصادی
  • عباس گلرو، اردشیر سنایی صفحات 121-138

    بحران سوریه یکی از بحران های پیچیده سیاسی قرن حاضر محسوب می شود که به دلیل حضور بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای، ابعاد جهانی یافته و به رغم ایجاد فرایندهای مختلف صلح، این بحران همچنان کامل حل وفصل نشده است. در کنار فرایندهای صلح ژنو و وین، دولت روسیه نیز از سال 2017 مذاکرات آستانه و کنگره سوچی را به همراه دو کشور ایران و ترکیه طراحی کرده است تا بتواند مسیر عمل گرایانه تری را جهت پیشبرد فرایندهای صلح ایجاد نماید. پژوهش پیش رو بر این پرسش تمرکز دارد که روسیه چگونه با استفاده از مذاکرات آستانه و سوچی در راستای حل وفصل بحران سوریه گام برداشته و اهداف سیاست خارجی این کشور در قبال طراحی این مذاکرات چه بوده است؟ نگارنده معتقد است که دولت روسیه ابتکار عمل این مذاکرات را در دست گرفته و در راستای حل سیاسی و نظامی بحران از یک سو و جلوگیری از مداخله آمریکا و متحدان منطقه ای آن از سویی دیگر به ایجاد این فرایندهای صلح روی آورده است. پژوهش، با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی این موضوع را بررسی می کند.

    کلیدواژگان: روسیه، سوریه، مذاکرات آستانه و سوچی
  • زینب نوریان، مهناز گودرزی صفحات 139-163

    جمهوری آذربایجان از جمله کشورهای مهم منطقه قفقاز جنوبی است که به واسطه دارا بودن موقعیت ژیوپلیتیک تعیین کننده در حوزه انرژی، به ویژه پس از فروپاشی شوروی، محمل رقابت قدرت های بزرگ منطقه ای و فرامنطقه ای بوده است. این رقابت در حوزه های مختلف قدرت سخت و نرم رایج بوده است. ایران و ترکیه از جمله کشورهایی هستند که به واسطه پیشینه تمدنی و فرهنگی و نیز رقابت منطقه ای، در عرصه سیاسی و اقتصادی این کشور حضور دارند. یکی از زمینه های رقابت این دو در جمهوری آذربایجان، قدرت نرم بوده است. بر این اساس، پژوهش به دنبال پاسخ به این پرسش است که قدرت نرم ایران و ترکیه در جمهوری آذربایجان بر چه محورها و مولفه هایی استوار است؟ روش پژوهش، کیفی از نوع توصیفی- تحلیلی است. یافته های پژوهش نشان می دهند که هر دو کشور بر مولفه های زبانی و مذهبی در ارتباط با این جمهوری تاکید می کنند و درعین حال، تفاوت شیوه حکمرانی ایران و ترکیه و نیز جهت گیری سیاست خارجی آن ها، بر قدرت نرم دو کشور در جمهوری آذربایجان تاثیرگذار بوده است. بر اساس نتیجه پژوهش، ترکیه از مولفه های مذهبی، زبانی، قومی و حکمرانی عرف گرا جهت پیشبرد قدرت نرم خود در جمهوری آذربایجان استفاده می کند. مولفه های قدرت نرم ایران در جمهوری آذربایجان شامل عناصر فرهنگی- مذهبی و رویکرد میانجیگرانه در جریان مناقشات جمهوری آذربایجان مانند بحران قره باغ است.

    کلیدواژگان: ایران، ترکیه، جمهوری آذربایجان، قدرت نرم، مذهب، دیپلماسی
|
  • Zahra Tavakoli, Keyhan Barzegar Pages 3-27

    At present, Iran’s neighbourhood policy toward  the Central Asian region has been preserved based on Iran’s geographical potentials. Turkmenistan is one of the countries in this region being of importance to the foreign policy apparatus by virtue of the neighbourhood policy and sharing a border. Hence, the question raised is what are the capacities and requirements of the Islamic Republic of Iran’s Neighbourhood Policy concerning Turkmenistan? The presumption of the research is that situation  of  Iran and Turkmenistan on each other’s borders and existence of economic, political and cultural potentials create a ground for integration and cooperation between the two countries, and this can help ease Iran’s political and economic bottlenecks. The results of the research show that historically and economically , Turkmenistan has had many cultural commonalities with Iran. In addition, this country enjoys gas resources and various economic grounds. With regard to rivalries among the hostile regional and extra-regional powers  like the US and Israel in this country, on one side, and the existence of wide trade and economic sanctions of the west, Turkmenistan can be a fertile ground for offsetting pressures exerted on Iran and reducing them. The method of the research is qualitative of the descriptive-analytical type, and the data have been collected using the library method and through cataloguing.

    Keywords: Neighbourhood Policy, I.R.Iran, research method, Turkmenistan, Bilateral Interaction, Regional Cooperation
  • Mohammadreza Dehshiri, Seyed Mehdi Mirkazemi Pages 29-58
  • Ahmad Rashidi Pages 59-89

    The logic governing the International System is obtaining and upgrading power. Since science and technology are the prime source of power in the modern world, the countries are scrambling to obtain them within a context of competition and cooperation on various dimensions. Artificial intelligence is one of those advanced technologies which Russia pursues to develop and apply in various areas to boost its status in the international system. The question of the present paper is that within its strategy of Artificial Intelligence what goals does Russia pursue, and what challenges lie ahead of this path? The findings of the research show that Russia is seeking to get superiority in artificial intelligence and apply this technology to strengthen its military might and tip the power equations in its own favour  in the international system. Limited national economic capacities, lack of necessary scientific resources and infrastructures, technical and organizational problems, cooperation restrictions and international sanctions are among the challenges Russia faces in advancing its goals. The research method is a type of case-study with qualitative and essentially explanatory data.

    Keywords: Russia, artificial intelligence, Aggressive Realism, military strategy, Infrastructure Problems
  • Mohammad Farhadi Pages 91-120

    The present paper intends to explore Turkey’s economic plans in Central Asia from the perspective of the opportunities and threats posed to Iran; therefore, using thematic analysis of the thematic matrix by use of indirect observation (text analysis), the research data is collected using targeted sampling from the existing texts and through subject encoding . The themes of opportunities and threats to Iran of Turkey’s economic plans in Central Asia were identified, and finally compared, contrasted and analysed according to the common and differentiating aspects. The findings of the research show that the economic plans of the “Turkic Council in Central Asia” have brought for Iran these opportunities: A: Having cultural-historical convergence and joint security strategies in Central Asia. B: Inconsistency of the cultural model of culture and development of Iran and Turkey in Central Asia; in addition, the economic-energy plan of “Turkic Council-New Silk Road” in Central Asia has brought these opportunities and threats for Iran respectively: creating a balance in the region, with Iran playing a role, rise of Turkey’s economic power and weakening of Iran’s geopolitical and economic-transit position.

    Keywords: Central Asia, Turkey, thematic analysis, Threats, Opportunities, Economic plans
  • Abbas Golroo, Ardashir Sanaei Pages 121-138

    The Syria crisis is a complicated crisis of the 21st century, which due to the presence of the regional and trans-regional players has taken global dimensions, and despite bringing up various peace processes, the crisis is yet to be completely settled. Alongside the Geneva and Vienna Peace Talks, also the Russian government has kicked off the Astana-Sochi Talks with Iran and Turkey since 2017 to find a more pragmatic way to further the Peace process. The paper ahead is focused on the question how Russia has walked towards settling the Syrian crisis using the Astana-Sochi Talks and what are this country’s foreign policy goals for planning these talks? The authors believes that the Russian government has taken the initiative in these talks and by political and military settlement of the crisis, on one side, and prevention of the US and its regional allies from interference, on the  other side, it has resorted to these peace processes. The research examines this using the analytical-descriptive method.

    Keywords: Russia, Syria, Astana-Sochi Talks
  • Zeinab Nourian, Mahnaz Godarzi Pages 139-163

    The Republic of Azerbaijan is an important country in the South Caucasus which due to enjoying a geopolitical position in the energy sector, especially after the Soviet collapse, has been a battlefield for rivalries among big regional and trans-regional powers. This rivalry has been current in the areas of soft and hard power. Iran and Turkey are among the countries which due to their civilizational and cultural history as well as regional rivalry are present on the political and economic stage of Azerbaijan. Soft power has been a source for rivalry between these two countries in Azerbaijan. Accordingly, this research seeks to answer the question on what elements and coordinates Iran and Turkey soft power rely? The research findings show that both countries emphasize the lingual and religious elements in relation to this republic, and at the same time, the governing difference between Iran and Turkey and their foreign policy orientations have been impacting Azerbaijan’s soft power. Based on the results of the research, Turkey taps into the religious, lingual, ethnic and secular governance elements to further its soft power in Azerbaijan, and Iran’s soft power elements in the Republic of Azerbaijan include cultural-religious elements and a mediating approach in Azerbaijan’s disputes , like in the Karabach crisis. The research method is descriptive-analytical method.

    Keywords: Iran, Turkey, Republic of Azerbaijan, soft power, Religion, diplomacy