فهرست مطالب

حسابداری و منافع اجتماعی - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 45، تابستان 1401)

نشریه حسابداری و منافع اجتماعی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 45، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد نمازی*، ژیلا کربلای محمدی دستجردی صفحات 1-30
    هدف

    هدف این پژوهش این است که برای اولین بار اقدام به ارایه الگوی نوینی تحت عنوان «الگوی جامع فازی" نماید تا جهت ارزیابی عملکرد بیمارستان ها با استفاده از روش های ترکیبی ارزیابی متوازن پایدار، سوارا و مالتی مورا مورد آزمون تجربی قرار گیرد.

    روش

    با استفاده از تحلیل محتوا، لیست اولیه شاخص های عملکرد، توسعه پایداری و حسن شهرت ارزیابی متوازن 907 بیمارستان در ایران، استخراج و با روش دلفی فازی نهایی شد. با استفاده از روش سوارا فازی، هر یک از شاخص های مربوط، وزن دهی و با استفاده از روش مالتی مورا، بیمارستان ها بر اساس اهمیت هر یک از شاخص های عملکرد، توسعه پایداری و حسن شهرت، رتبه بندی شدند.

    یافته ها

    نتایج منجر به نهایی شدن 81 شاخص شد که 28 شاخص مربوط به جنبه فرایندهای داخلی و به ترتیب 10، 6،8، 9 و 12 شاخص مربوط به جنبه مالی، جنبه مشتری، جنبه زیست محیطی، جنبه مسیولیت اجتماعی و جنبه حسن شهرت بود.

    نتیجه گیری

    تفسیر نتایج نشان می دهدکه منظر مالی و مشتری به ترتیب برای بیمارستان های خصوصی و منظر رشد و یادگیری و فرایندهای داخلی به ترتیب برای بیمارستان های دولتی جهت ارزیابی عملکرد، دارای بیشترین اهمیت است. دانش افزایی : با توجه به اینکه این الگو جامع و کامل است، می تواند برای دولت و مدیران بیمارستان ها در کل دنیا مفید باشد و به توسعه دانش ادبیات موجود در زمینه ارزیابی متوازن کمک کند.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد بیمارستان، الگوی فازی عملکرد، روش ارزیابی متوازن پایدار، روش سوارا، روش مالتی مورا
  • محمدحسین صفرزاده*، بنیامین عزیزی، حمزه زاهددوست صفحات 31-54

    دارایی های میراث ملی اغلب یکی از ابزارهای مهم توسعه اقتصادی در کشور تلقی می شوند. با این حال، برای اندازه گیری این نوع دارایی ها و اثرات اقتصادی ناشی از آنها، ابزارها و روش های خاصی باید اجرا و ارزیابی شوند. از طرفی دیگر، حسابداری کلیه دارایی ها با توجه به ذهنی بودن آن از برخی جهات دارای نقص و کاستی است. دارایی های میراث ملی، از جمله دارایی هایی به شمار می رود که با توجه به ماهیت آنها، شناسایی و اندازه گیری آن با چالش های متعددی روبرو است. حسابداری این دارایی ها نیز نسبت به سایر دارایی ها دشوارتر به نظر می رسد و استانداردهای مربوط به شناسایی و اندازه گیری آنها با سایر استانداردها متفاوت است. در پژوهش حاضر تلاش شده است تا ادبیات مربوط به دارایی های میراث ملی و تلاش های صورت گرفته توسط نهادهای تدوین کننده استاندارد در سطح جهان در زمینه نحوه شناسایی و اندازه گیری این دارایی ها مورد بحث و بررسی قرار گیرد. در ایران نیز استاندارد مدون و جداگانه ای برای شناسایی و اندازه گیری این دارایی ها وجود ندارد و در استانداردهای 5 و 7 به صورت اشاره وار ضوابط مشخصی در نظر گرفته شده است.

    کلیدواژگان: میراث ملی، دارایی یا بدهی، شناسایی، اندازه گیری
  • مسعود طاهری نیا، سعید دربندی فراهانی* صفحات 55-88

    امروزه بهبود محیط اطلاعاتی شرکت ها، از طریق افشاگری اطلاعات مربوط و با کیفیت می تواند با کنترل رفتارهای فرصت طلبانه مدیریت، موجبات افزایش تقارن اطلاعاتی و بهبود تصمیم گیری سرمایه گذاران را فراهم سازد. نتیجه انتقال اطلاعات در بازار، می تواند برای سرمایه گذاران ارزشمند باشد. گزارش تفسیری مدیریت، راهکار مناسبی برای افزایش افشای اطلاعات مربوط، در بازار است. پژوهش حاضر به بررسی رابطه دوطرفه افشای همزمان گزارش تفسیری و پیش بینی سود مدیریت بر تقارن اطلاعاتی و کیفیت سرمایه گذاری با نقش تعدیل کنندگی عدم اطمینان محیطی در 76 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که با روش غربالگری در بازه زمانی 1396 تا 1398 انتخاب شده اند، پرداخته است. از آزمون علیت گرنجری، سیستم معادلات همزمان (به دلیل کسب نتایجی با قابلیت اتکا و اطمینان بیشتر نسبت به روش تک معادلات) و روش تحلیل ضرایب رگرسیون برای آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شده است. یافته های پژوهش، حاکی از آن است که؛ رابطه ای دو طرفه و مثبت بین کیفیت افشای همزمان گزارش تفسیری وپیش بینی سود مدیریت با تقارن اطلاعاتی و کیفیت سرمایه گذاری به صورت جداگانه وجود دارد. همچنین، در یک محیط با عدم اطمینان بالا، شدت ارتباط بین کیفیت افشا و تقارن اطلاعاتی و کیفیت سرمایه گذاری کاهش می یابد. به بیان دیگر، با افزایش عدم اطمینان محیطی، مدیریت می تواند با بهبود کیفیت افشای اطلاعات، تقارن اطلاعاتی و کیفیت سرمایه گذاری را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: گزارش تفسیری، پیش بینی سود مدیریت، تقارن اطلاعاتی، کیفیت سرمایه گذاری، عدم اطمینان محیطی
  • هادی شایسته*، الله کرم صالحی، سعید نصیری، محمد خدامرادی صفحات 89-120
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی نقش تعدیل کنندگی عدم تقارن اطلاعاتی بر رابطه بین سیاست های تقلیل دهنده مالیات و کیفیت سود می باشد.

    روش

    به منظور نیل به هدف پژوهش، نمونه ای مشتمل بر 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادر تهران، طی دوره زمانی 1389 لغایت 1398 (1200 سال-شرکت) انتخاب شد و فرضیه های پژوهش با استفاده از مدل های رگرسیونی چند متغیره آزمون شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد بین سیاست های تقلیل دهنده مالیات و کیفیت سود رابطه معکوس و معنادار وجود دارد و وجود عدم تقارن اطلاعاتی این رابطه را تشدید می کند.

    نتیجه گیری

    وجود انگیزه های مالیاتی در جهت کاهش دادن درآمد مشمول مالیات، کیفیت سود را تحت تاثیر قرار می دهد و در شرایط عدم تقارن اطلاعاتی، زمینه انجام اقدامات فرصت طلبانه مدیریت فراهم می گردد.دانش افزایی: در شرایط عدم تقارن اطلاعاتی، ریسک کاهش سود مشمول مالیات از طریق اعمال سیاست های تقلیل دهنده مالیات، افزایش می یاید، بنابراین کیفیت سود می تواند به عنوان عامل مهمی برای مدیریت ریسک در حوزه حسابداری مالیاتی قلمداد گردد.

    کلیدواژگان: اجتناب مالیاتی، فرار مالیاتی، پایداری سود مالیاتی، کیفیت سود، عدم تقارن اطلاعاتی
  • منیر امیری نسب، علیرضا مهرآذین*، ابوالقاسم مسیح آبادی صفحات 121-140
    هدف

    امروزه رسانه های اجتماعی به عنوان کانال ارتباطی چندسویه، ابزاری تمام و کمال برای نشر اخبار محسوب شده و امکان دسترسی ذی نفعان بازار به اطلاعات مکمل را فراهم نموده است. هدف این پژوهش، بررسی رابطه اخبار سود نشر یافته در رسانه اجتماعی توییتر و به موقع بودن اطلاعات سود حسابداری می باشد.

    روش پژوهش

    داده های مربوط به 345 شرکت از 500 سهام برتر بورس و اوراق بهادار آمریکا، طی سالهای 2016 الی 2019 جمع آوری و با استفاده از نرم افزار استاتا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تحلیل مضمون توییت ها بر اساس لیست لغات تخصصی حسابداری انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، بین نشر و مضمون توییت های سود منتشر شده از سوی شرکت ها با به موقع بودن اعلان رسمی سود حسابداری شرکت ها رابطه معناداری وجود دارد.نتیجه گیری: تفسیر نتایج نشان می دهد، قابلیت رسانه های اجتماعی به عنوان کانال نشر اخبار با پوشش گسترده موجب می شود، شرکت ها با نشر ناگزیر اخبار منفی در رسانه اجتماعی توییتر، زمانبندی اعلان سود را مدیریت نمایند.

    دانش افزایی

    بنابراین با وجود نقش موثر رسانه های اجتماعی به عنوان منابع آگاهی بخش مکمل، این محیط می تواند مستعد نشر راهبردی اخبار از سوی شرکت ها باشد و لازم است هوشیاری و احتیاط از سوی استفاده کنندگان این محیط مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، توییتر، به موقع بودن، اعلان سود، تحلیل محتوا
  • نازنین بشیری منش*، صغری امیری صفحات 141-170

    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر استراتژی تجاری تهاجمی بر رابطه عملکرد اجتماعی شرکت ها و واکنش بازار در دوره کرونا می پردازد. به این منظور نمونه ای متشکل از 129 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره ی زمانی 8 ساله بین سال های 1392 تا 1399 مورد بررسی قرار گرفتند. بمنظور آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون چند متغیره با داده های ترکیبی و نرم افزارهای ایویوز و استاتا استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که بحران کرونا بر میزان بازده سهام و بازده غیرعادی سالانه شرکت های نمونه تاثیر منفی و معناداری داشته است. همچنین میزان افشای مسیولیت اجتماعی شرکت ها در دوره کرونا بر واکنش بازار سرمایه گذاران و میزان بازده غیرعادی سهام در دوره کوتاه مدت تاثیر معناداری نداشته ولی در دوره بلندمدت، واکنش مثبت سرمایه گذاران رادر پی دارد. همچنین نتایج نشان می دهد، بکارگیری استراتژی تجاری تهاجمی در دوره کرونا بر ارتباط بین افشای مسیولیت اجتماعی شرکت ها و واکنش بازار سرمایه گذاران وسطح بازده غیرعادی دربلندمدت تاثیر مستقیم دارد. براین اساس شرکت هایی که در بحران کرونا تلاش کردند، میزان نوآوری و فعالیتهای اجتماعی خود را افزایش دهند با افزایش واکنش سرمایه گذاران و بازده سهام در بلندمدت مواجه شدند.

    کلیدواژگان: استراتژی تجاری، عملکرد اجتماعی شرکت ها، واکنش بازار در دوره کرونا
  • محسن رشیدی*، حنیفه حسینی صفحات 171-192
    هدف

    در این پژوهش، هدف بررسی تاثیر احساسات سرمایه گذاران بر مسیولیت اجتماعی شرکت-های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بنابراین، سعی می شود چگونگی واکنش شرکت ها نسبت به این احساسات و تصمیم گیری درباره میزان مسیولیت اجتماعی ناشی از اطلاعات خصوصی شرکت ها بررسی و ارزیابی شود.

    روش

    بدین منظور، داده های مربوط به 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1388 تا 1398 استخراج شده و از مدل رگرسیونی داده های ترکیبی برای آزمون فرضیه های تحقیق استفاده شده است.

    یافته ها

    فرضیه اول نشان می دهد که احساسات سرمایه گذاران بر فعالیت های مسیولیت اجتماعی شرکت تاثیر معناداری دارد. مطابق نتایج پژوهش می توان اظهار داشت که فرضیه دوم پژوهش بر مبنای گردش مالی سهام و صرف سهام تایید شده است. همچنین، نتایج نشان می دهد که محدودیت های ارزش گذاری شرکت ها بر ارتباط بین احساسات سرمایه گذار و فعالیت های مسیولیت اجتماعی شرکت تاثیر معناداری ندارد. طبق فرضیه چهارم اثر احساسات سرمایه گذاران بر عملکرد اجتماعی شرکت از بعد گردش مالی سهام تایید می شود اما این فرضیه از بعد صرف سهام رد می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از این است که فعالیت های مسیولیت اجتماعی منجر به تاثیرگذاری بر بازارهای سهام می شود. به عبارتی، بعد از دوره های احساسی بالا، شرکت های دارای مسیولیت اجتماعی بازده کمتری را به دست می آورند. بنابراین، به عنوان یک استراتژی مهم شرکتی، افشای مسیولیت اجتماعی تحت تاثیر احساسات سرمایه گذار قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت، احساسات سرمایه گذاران، عملکرد شرکت
|
  • Mohammad Namazi *, Zhila Karbalae Mohammadi Dastjerdi Pages 1-30
    Aim

    The aim of this study is to present a novel model for the first time called "fuzzy comprehensive model" to experimentally evaluate the performance of hospitals using the combined methods of Sustainable Balanced Scorecard, Swara and Multimoora.

    Method

    using content analysis, the initial list of performance indicators, sustainability development and reputation of Balanced Scorecard in the field of performance evaluation of 907 hospitals in Iran are extracted and was finalized using the fuzzy Delphi method. .Using the fuzzy Swara method, each of the relevant indicators was weighted and using the Multimoora method hospitals were ranked based on the importance of the performance, sustainability development and reputation indicators .

    Findings

    The results led to the finalization of 81 indicators that twenty_ eight indicators were in internal processes and 10, 6, 8, 9 and 12 indicators in financial, customer, environmental, social responsibility and reputation aspects, respectively.

    Conclusion

    Interpretation of results shows that the most important aspects to evaluate performance for private hospitals are first financial and then customer, while for public hospitals are first growth and learning and then internal processes. Enhancing knowledge: Because this model is comprehensive and complete, it can be useful for governments and hospital managers around the world and contribute to the development of existing literature knowledge in the field of Balanced Scorecard.

    Keywords: Hospital Performance Evaluation, Fuzzy Performance Pattern, Sustainable Balanced Scorecard Method, Swara Method, Multimoora Method
  • Mohammad Hosein Safarzadeh *, Benyamin Azizi, Hamzeh Zahedduost Pages 31-54

    Heritage assets are often considered as one of the significant factors of economic development in every country. However, in order to measure these types of assets and their economic influence, certain tools and methodologies should be evaluated and implemented. On the other hand, as some of their aspects are subjective, accounting for all assets encounters serious shortcomings. Heritage assets belong to a category that for having a distinct nature, their identification and measurement faces many challenges. It appears that accounting for the mentioned assets is more difficult than other types of assets, also the standards for identifying and measuring them are different from other standards. In the present study, an attempt has been made to discuss the literature on heritage assets and the efforts made by standard-setting institutions worldwide on the way of identifying and measuring these assets. In Iran, there is no systematic and separate standard for the identification and measurement of these assets, and in Standards 5 and 7, specific criteria have been considered superficially.

    Keywords: heritage, assets or liabilities, Identification, Measurement
  • Masoud Taherinia, Saeed Darbandi Farahani * Pages 55-88

    Today, improving the information environment of companies, through the disclosure of relevant and quality information can control the opportunistic behaviors of management, increase information symmetry and improve investor decision-making. The result of information transfer in the market can be valuable for investors. Management interpretive reporting is a good option to increase the disclosure of relevant information in the market. The present study examines the relationship between simultaneous disclosure of interpretive reporting and management profit forecasting on information symmetry and investment quality with the moderating role of environmental uncertainty in 76 companies listed on the Tehran Stock Exchange by screening method in the period 2017 to 2019 have been selected, pays. Granger causality test, simultaneous equation system and regression coefficient analysis method were used to test the research hypotheses. The research findings indicate that; There is a positive two-way relationship between the quality of simultaneous disclosure of interpretive reporting and management profit forecasting with information symmetry and investment quality separately. Also, in an environment of high uncertainty, the intensity of the relationship between disclosure quality and information symmetry and investment quality decreases. In other words, by increasing environmental uncertainty, management can increase information asymmetry and investment quality by improving the quality of information disclosure.

    Keywords: : Interpretive Report, Management Profit Forecast, Information Symmetry, Investment Quality, Environmental Uncertainty
  • Hadi Shayesteh *, Allahkaram Salehi, Saeed Nasiri, Mohammad Khodamoradi Pages 89-120
    Objective

    The purpose of this study is to investigate the moderating role of information asymmetry on the relationship between tax reduction policies and earnings quality

    Methods

    In order to achieve the purpose, a sample consists of 120 listed companies on the Tehran Stock Exchange during 2010 to 2019 (1200 observations) was selected and the hypotheses were tested using multivariate regression models.

    Results

    Findings show that there is an inverse and significant relationship between tax reduction policies and earnings quality and the information asymmetry exacerbates this relationship.

    Conclusion

    The existence of tax incentives to reduce taxable income affects the earnings quality and provides platform of managerials opportunistic actions in the information asymmetry circumstance.Originality/value: In the presence of information asymmetry, increases the risk of declining taxable profits through the application of tax-reducing policies, so earnings quality can be considered as an important factor for risk management in the field of tax accounting.

    Keywords: Tax avoidance, Tax Evasion, tax profit stability, profit quality, Information Asymmetry
  • Monir Amirinasab, Alireza Mehrazeen *, Abolghasem Masih Abadi Pages 121-140
    Purpose

    Today, social media as a multidimensional communication channel, is considered as a complete tool for dissemination news and has provided market stakeholders with access to complementary information. The purpose of this study is to investigate the relationship between disseminated earnings news on Twitter social media and the timeliness of accounting earnings information.Research

    Method

    Data related to 345 companies listed in US S&P 500 (2016-2019), were collected and analyzed using Stata software. The tone analysis of the tweets is based on a specialized accounting vocabulary list.

    Results

    The results showed that there is a significant relationship between the tone of disseminated earnings tweets by firms and the timeliness of the announcements of accounting earnings.

    Conclusion

    The interpretation of the results shows that the capability of social media as a news coverage channel allows companies to manage the earnings announcement timeliness by inevitably dissemination negative news on Twitter.Contribution: Thus, despite the effective role of social media as complementary awareness resources, this environment can be prone to strategic news dissemination by companies, and vigilance and caution by users of this environment should be considered.

    Keywords: Social Media, twitter, Timeliness, Earnings Announcement, content analysis
  • Nazanin Bashirimanesh *, Soghra Amiri Pages 141-170

    The present study investigates the effect of business strategy on the relationship between corporate social performance and market reaction in the corona period. This research is applied in terms of purpose and in terms of methodology, correlation and causal type (post-event).The statistical population of the study was the companies listed on the Tehran Stock Exchange and using the systematic elimination sampling method, 129 companies were selected as a sample of the research in an 8-year period between 1392 and 1399To test the research hypotheses, multivariate regression method with combined data (year-company) and Stata software were used.The results of the study show that in the corona, the disclosure of corporate social responsibility in the long run has a direct impact on the market reaction of investors. Also, in the corona period, the disclosure of corporate social responsibility has a direct long-term effect on the level of abnormal returnsFindings show that in the corona period, aggressive strategy has a direct effect on the relationship between corporate social responsibility disclosure and the market response of investors. Also, the use of aggressive strategy in the corona period affects the relationship between corporate social disclosure and abnormal returns.

    Keywords: Business strategy, Corporate Social Performance, market reaction in the corona
  • Mohsen Rashidi *, Hanife Hosseini Pages 171-192
    Objective

    In this study, the aim is to investigate the effect of investors' Sentiments on the social responsibility performance of companies listed on the Tehran Stock Exchange. Therefore, it tries to examine and evaluate how companies react to these Sentiment s and decide on the level of social responsibility resulting from companies' private information.

    Method

    For this purpose, data related to 120 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the period 2009 to 2020 were extracted and the combined data regression model was used to test the research hypotheses.

    Results

    The first hypothesis shows that investors' Sentiments have a significant effect on corporate social responsibility activities. According to the research results, it can be stated that the second hypothesis of the research has been confirmed. Also, the results show that firm valuation constraints do not have a significant effect on the relationship between investor sentiment and corporate social responsibility activities. According to the fourth hypothesis, the effect of investors' Sentiments on the social performance of the company is confirmed in terms of stock turnover, but this hypothesis is rejected in terms of stock premium.

    Conclusion

    The results of this study indicate that social responsibility activities lead to an impact on stock markets. In other words, after high emotional periods, socially responsible companies get lower returns. Therefore, as an important corporate strategy, disclosure of social responsibility is influenced by the sentiments of the investor.

    Keywords: Investor Sentiment, Corporate Social Responsibility, Corporate Financial Performance