فهرست مطالب

تحقیقات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 54 (تابستان 1401)

فصلنامه تحقیقات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 54 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/23
  • تعداد عناوین: 11
|
  • بهمن بنی مهد، رمضانعلی رویایی، مسعود مشتاق کهنموئی* صفحات 5-20
    هدف این تحقیق بررسی این موضوع است که چگونه عدم قطعیت اقتصادی بر یک جنبه مهم تصمیم گیری مدیران یعنی "گزارش و مدیریت سودهای حسابداری" تاثیر می گذارد. داده های مورد بررسی شامل شاخص های مدیریت سود و عدم قطعیت اقتصادی برای 163 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سال های 1389 لغایت 1395 (مجموعا 1.141 شرکت - سال)، است که در قالب داده های پانلی متوازن و با استفاده از برآورد رابطه رگرسیون خطی چند متغیره مورد تحلیل قرار گرفته است. متغیر عدم قطعیت اقتصادی با استفاده از انحراف معیار سود هر سهم و مدیریت سود با استفاده از مدل جونز تعدیل شده محاسبه شده است. نتایج تخمین مدل نشان دهنده آن است که عدم قطعیت اقتصادی، رابطه مثبت و معناداری با مدیریت سود دارد. به عبارت دیگر در زمان افزایش انحراف معیار سود هر سهم، مدیران شرکتها برای کنترل نوسان نامطلوب سود، بیشتر از ابزار مدیریت سود ، و در زمان کاهش انحراف معیار سود هر سهم، کمتر از ابزار مدیریت سود استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: عدم قطعیت اقتصادی، مدیریت سود، اقلام تعهدی اختیاری
  • تابنده صالحی*، امین ناظمی، نویدرضا نمازی صفحات 21-38
    هدف

    از مناقشات اصلی حرفه حسابرسی، نرخ شکنی برخی موسسات حسابرسی است. نرخ شکنی منجر به کاهش کیفیت حسابرسی و خدشه دار شدن اعتبار حرفه می گردد. بنابراین، هدف این پژوهش تدوین الگوی کاهش نرخ شکنی در حسابرسی نخستین است.

    روش

    این مطالعه با بهره گیری از رهیافت کیفی و با استفاده از روش نظریه پردازی زمینه ای انجام شد. داده ها با استفاده از 39 مصاحبه با حسابداران رسمی، در سال های 1398 و 1399، به کمک روش کدگذاری باز، محوری و گزینشی و با نرم افزار MAXQDA10 تجزیه و تحلیل و شرایط علی، شرایط مداخله گر، بستر، پیامدها و راهبردهای الگو برای کاهش نرخ شکنی ارایه شد.

    یافته ها

    طبق نتایج، مهم ترین عوامل نرخ شکنی در بازار خدمات حسابرسی عبارتند از: رقابت ناسالم بین موسسات حسابرسی، افزایش تعداد موسسات حسابرسی کوچک، بزرگ بودن ساختار اقتصاد دولتی، تبدیل نشدن حسابرسی در ایران به یک نیاز واقعی، تعیین حق الزحمه حسابرسی برپایه نرخ های دستوری، ضعف در اجرای قوانین مصوب.

    نتیجه گیری

     با تقویت کارگروه کنترل کیفیت جامعه حسابداران رسمی و انجام نظارت های دوره ای، توسعه و گسترش بازار حسابرسی، ادغام موسسات حسابرسی کوچک، اجرای آیین نامه راهکارهای افزایش ضمانت اجرایی و تقویت حسابرسی، تاکید بر تخصص گرایی، تدوین مقررات سختگیرانه، تعیین حداقل نرخ و رقابت موسسات برای بالاتر از آن، حذف انحصار حسابرسی دولتی و نهادی، تعریف رقابت در سطوح کیفیت خدمات به جای سطوح قیمت می توان میزان و تاثیر نرخ شکنی در بازار خدمات حسابرسی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: نرخ شکنی، حق الزحمه حسابرسی، حسابرسی نخستین، نظریه پردازی زمینه ای
  • مهدی مران جوری*، ابراهیم عنایت پور شیاده، جواد درخشان صفحات 39-50
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر عملکرد مالی بر استفاده شرکت های کوچک و متوسط از اعتبار تجاری است. برای این منظور اطلاعات مربوط به 62 شرکت طی سال های 1390 تا 1396 مورد بررسی قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری مبتنی بر رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. برای محاسبه عملکرد مالی از بازده دارایی ها، بازده حقوق صاحبان سهام و بازده فروش استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که بازده حقوق صاحبان سهام و بازده دارایی ها تاثیر منفی و معناداری بر اعتبار تجاری دارد درحالیکه بازده فروش، تاثیر معناداری بر اعتبار تجاری ندارد.
    کلیدواژگان: عملکرد مالی، اعتبار تجاری، شرکت های کوچک و متوسط
  • سهیلا مهدوی*، حمیرا صادقی مهر، رضا محسنی صفحات 51-68

    هرچند صنعت هوانوردی کشور با رشد جزیی ترافیک مسافر در سال مواجه است، لیکن از نظر ساختار و ناوگان هوایی روز به روز رو به افول بوده و دولت از طریق توسعه نه چندان گسترده زیرساخت های فرودگاهی در سراسر کشور سعی در بهینه سازی استانداردها داشته است. با این حال شرکت های هواپیمایی با تغییرات در عوامل محیطی داخلی و خارجی با درماندگی مالی مواجه می شوند که اغلب به ورشکستگی منتهی میشود. مدیریت شرکت بعنوان نماینده تمام سهامداران باید اطمینان حاصل کند که شرایط درماندگی مالی تبدیل به ورشکستگی نمی شود . برای شناسایی و درجه بندی عویامل موثر بر درماندگی مالی بر حسب اهمیت نسبی، رویکرد تصمیم گیری چند معیاره (MCDM) بر اساس تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی (AHP) مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل بیانگر این است که عوامل مالی مهمترین عوامل هستند و تاثیری عمده در ثبات تجاری شرکتهای هواپیمایی دارند. در این میان، درآمد عملیاتی در هر کیلومتر هوایی، متغیر کلیدی این بخش است. عوامل عملیاتی، که نشان دهنده ظرفیت و ساختار هزینه شرکت هستند، در رتبه بعدی قرار می گیرند، همراه با عامل بار که بالاترین رتبه را در این رده کسب می کند. در میان عوامل محیطی خارجی هوانوردی، قیمت هر لیترسوخت بالاتر از سایر عوامل رتبه بندی می شود و تاثیر عمده ای بر سودآوری شرکت هواپیمایی دارد. نتایج همچنین نشان می دهد که تورم سالانه و نرخ تولید ناخالص داخلی در کشور تاثیر عمده ای بر پایداری شرکتهای هواپیمایی در کشور را دارد.

    کلیدواژگان: درماندگی مالی، صنعت هواپیمایی، عوامل مالی، عوامل عملیاتی، سایت های اقتصادی یا دولتی، عوامل مرتبط با عملکرد، عوامل وابسته به بازار، عوامل خارجی
  • محدثه ریاحی نژاد، افسانه توانگر* صفحات 69-84

    فرهنگ از طریق هنجارها و ارزش های حاکم بر اعضای سامانه حسابداری، رویه حسابداری را تحت تاثیر قرار می دهد. وجود گروه های فرهنگی مختلف در دنیای حسابداری باعث ایجاد برداشت ها و قضاوت های متفاوتی در مورد روابط و مفاهیم حسابداری خواهد شد نسبی بودن فرهنگ در حسابداری، یکنواختی و هماهنگی در قضاوت، تفسیر و بکار گیری استانداردهای حسابداری و حسابرسی را تحت تاثیر قرار خواهد داد و با توجه به اینکه مدیران شرکت ها تحت تاثیر همین فرهنگ های گوناگون اقدام به تهیه گزارشگری مالی می نمایند و با تاثیری که فرهنگ سازمانی بر نحو بیان گزارشگری مالی دارد، در این پژوهش تاثیر ویژگی های فرهنگ سازمانی بر خوانایی گزارش های مالی در نمونه ای متشکل از 29 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390تا 1397و با بهره گیری از مدل رگرسیون چند متغیره مورد بررسی قرار می گیرد. جهت اندازه گیری متغیر فرهنگ سازمانی از پرسشنامه گلوب (شامل 9 متغیر) و متغیر خوانایی گزارش های مالی از شاخص فوگ استفاده گردیده است. نتایج نشان می دهد از متغیرهای فرهنگ سازمانی تاثیر آینده گرایی، تساوی جنسیتی، قاطعیت، جمع گرایی برون گروهی، جمع گرایی درون گروهی و نوع دوستی بر خوانایی گزارش های مالی معنی دار بوده است و عملکرد گرایی، اجتناب از عدم اطمینان و فاصله قدرت بر خوانایی گزارشگری مالی تاثیر معنی دار نداشته است. متغیرهای اندازه شرکت و اهرم مالی نیز در این پژوهش به عنوان متغیرهای کنترلی استفاده شده است که نتایج نشان می دهد اثر متغیر اندازه شرکت مثبت و غیر معنادار و اهرم مالی مثبت و معنادار بوده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، خوانایی گزارش های مالی، پرسشنامه گلوب، شاخص فوگ
  • محمدرضا پژوهی*، محسن دستگیر صفحات 85-108

    بررسی سرمایه فکری و سیستم ارزیابی متوازن از موضوع های با اهمیت در پژوهش های مدیریت و حسابداری است. هدف این تحقیق بررسی تاثیر سرمایه فکری برروی منظر های سیستم ارزیابی متوازن در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش اطلاعات 149 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1391 تا 1395 بر اساس روش حذف سیستماتیک جمع آوری گردید. اطلاعات مورد نیاز پژوهش برای بررسی منظر رشد و یادگیری از طریق پرسشنامه جمع آوری شد و اطلاعات مورد نیاز برای بررسی فرآیندهای داخلی از طریق صورت های مالی منتشر شده در سایت بورس اوراق بهادار تهران گرد آوری گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که سرمایه فکری بر فرآیند های داخلی و منظر رشد و یادگیری سیستم ارزیابی متوازن تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: اطلاعات حسابداری، سیستم ارزیابی متوازن، سرمایه فکری، بورس اوراق بهادار تهران
  • حسن همتی، اسفندیار ملکیان*، یحیی کامیابی صفحات 109-128
    این پژوهش درصدد است ویژگی های حرفه ای گرایی حسابداران مدیریت مبتنی بر قضاوت اخلاقی را شناسایی و تبیین نماید. برای دستیابی به این هدف، ابتدا با استفاده از تحلیل محتوای مبانی نظری بر اساس پیشینه پژوهش های مربوط با موضوع پژوهش، ویژگی های حرفه ای گرایی حسابداران مدیریت مبتنی بر قضاوت اخلاقی به همراه شاخص های آنها تدوین گردید. سپس به منظور اطمینان از تایید مولفه ها و شاخص ها، از روش دلفی فازی برای بررسی نظر خبرگان حرفه ای حوزه حسابداران مدیریت (31 نفر) استفاده گردید. بر اساس یافته های پژوهش ویژگی های حرفه ای گرایی حسابداران مدیریت شامل 7 مولفه (استقلال حرفه ای، وابستگی حرفه ای، تعهد اجتماعی، تعهد حرفه ای، خود نظارتی، دانش و مهارت تخصصی حرفه ای، صداقت و پایبندی در رفتار حرفه ای) به همراه 41 شاخص و ابعاد قضاوت اخلاقی شامل 3 مولفه (نسبیت گرایی، قراردادگرایی، عدالت اخلاقی) به همراه 16 شاخص مورد تایید خبرگان قرار گرفت. بر اساس یافته های دلفی فازی در دو راند اجرا شده، می توان بیان نمود که همه مولفه ها و شاخص ها در ایران بر اساس ویژگی های شناسایی شده مورد تایید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ویژگی های حرفه ای گرایی حسابداران مدیریت، قضاوت اخلاقی، نسبیت گرایی، قراردادگرایی، عدالت اخلاقی
  • فاطمه پروانه، رویا دارابی*، شهرام چهارمحالی صفحات 129-146

    سود یکی از اقلام مندرج در صورت های مالی است که در تصمیم گیری استفاده کنندگان صورت های مالی تاثیر بسزایی دارد و توجه زیادی را معطوف خودساخته است. یکی از مسایل مهم و حیاتی هر فعالیت اقتصادی ارزیابی میزان دستیابی به اهداف تعیین شده می باشد بی شک این مسیله با پیشرفت روزافزون فعالیت های اقتصادی وارد عرصه جدیدی می شود و لزوم ایجاد روش های دقیق تر و نزدیک تر به واقعیت بیشتر احساس می شود و همین احساس نیاز، مقدمه ایجاد روش های نو ارزیابی و تکمیل روش های قدیمی تر می شود. هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر جهت تبیین سود اقتصادی و سود حسابداری با استفاده از رویکرد هوش مصنوعی می باشد با توجه به مطالعه انجام شده در هیچ پژوهش داخلی به تحلیل مقایسه ای عوامل موثر بر سود حسابداری و اقتصادی از دیدگاه نظام راهبری و نسبت های مالی پرداخته نشده است لذا با توجه به اهداف پژوهش از اطلاعات مالی 127 شرکت طی سال های 1390 الی 1398 جهت آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شده است که نتایج تحلیل نشان می دهد تفاوت بین نوع معیار و میزان تاثیر معیار بر سود حسابداری و اقتصادی وجود دارد.بطوریکه معیار های مالی نسبت به معیار های نظام راهبری توانایی بالاتری در تبیین سود شرکت (سود حسابداری و اقتصادی) دارد و همچنین می توان بیان کرد قدرت پیش بینی سود حسابداری نسبت به سود اقتصادی با استفاده از معیار های مالی بالاتر می باشد.

    کلیدواژگان: سود اقتصادی، سود حسابداری، راهبری شرکتی، نسبت های مالی، الگوریتم هوش مصنوعی
  • علیرضا شاهرضا، خسرو فغانی ماکرانی*، نقی فاضلی صفحات 147-164

    سرمایه فکری به عنوان یک عامل استراتژیک و تاثیرگذار، در موفقیت شرکت ها در ایجاد ارزش در اقتصاد دانش بنیان شناخته می شود که آن ها را قادر به استفاده از سرمایه های ملموس می کند. بانک های تجاری مانند هر بنگاه اقتصادی دیگری، به دنبال حداکثر نمودن سود خود هستند لیکن در سال های اخیر سودآوری صنعت بانکداری ایران به شدت کاهش یافته است. این امر با توجه به تاثیر پایداری بانک ها بر اقتصاد ایران، زنگ خطری برای آحاد جامعه محسوب می شود. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر مولفه های سرمایه فکری بر سودآوری بانک های تجاری طی سال های 1393 الی 1398 است. برای این منظور با استفاده از مدل پالیک اصلاح شده و توسعه یافته، اثر مولفه های سرمایه فکری را بر نرخ بازده حقوق صاحبان سهام و نرخ بازده دارایی ها موردبررسی قرار داده ایم. نتایج رگرسیون در دو مدل، حاکی از آن است که متغیر کارایی سرمایه به کار گرفته شده (سرمایه مالی) بیشترین تاثیر را بر سودآوری بانک های تجاری داشته و سرمایه انسانی به عنوان یک عامل افزایش دهنده سودآوری بانک های تجاری شناسایی شده است؛ اما سرمایه ساختاری و سرمایه نوآوری و متغیر کنترلی اندازه بر سودآوری بانک های تجاری تاثیر منفی داشته اند. تاثیر متغیرهای سرمایه ارتباطی، اهرم مالی و نرخ رشد تولید ناخالص داخلی بر سودآوری بانک های تجاری معنی دار نبود.

    کلیدواژگان: بانک های تجاری، سرمایه فکری، سودآوری
  • جهانگیر سعدی، علی جعفری*، سید حسین نسل موسوی صفحات 165-186
    در دنیای امروز شاهد تلاش های روز افزون برای هماهنگ سازی استانداردهای حسابداری در سطح بین المللی هستیم. رشد تجارت بین المللی و افزایش روز افزون سرمایه گذاری های مشترک چند ملیتی درکشورهای مختلف، ضرورت مربوط بودن، به هنگام بودن و قابل مقایسه بودن اطلاعات و گزارشهای مالی را دو چندان کرده است. هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر پذیرش استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی بر کیفیت اطلاعات حسابداری از دیدگاه استفاده کنندگان صورتهای مالی در ایران می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل 234 نفر از افراد شاغل در حرفه حسابداری، مشاوران و فعالان بازار سرمایه و استفاده کنندگان از صورتهای مالی شرکتها میباشدکه در سال 1399 صورت پذیرفته است. روش تجزیه و تحلیل داده ها، روش تحلیل عاملی میباشد، همچنین آزمون معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS و smart pls انجام شده است. یافته های تحقیق نشان میدهدکه بکارگیری استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی، موجب افزایش سطح محافظه کاری، کاهش مدیریت سود، کاهش عدم تقارن اطلاعاتی و افزایش شفافیت اطلاعات ارایه شده میشود و کیفیت کلی اطلاعات حسابداری را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: پذیرش استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی، محافظه کاری حسابداری، مدیریت سود، عدم تقارن اطلاعاتی، شفافیت اطلاعاتی
  • محمدجواد زارع بهنمیری*، محمدحسین رحیمیان امیری، محمد تیرگان صفحات 187-202

    هرگونه تلاش غیرقانونی برای پرداخت نکردن مالیات مانند ندادن اطلاعات لازم در مورد عواید و منافع مشمول مالیات به مقامات مسیول، فرار مالیاتی خوانده می شود و تعیین سطح فرار از مالیات و داشتن درک بهتر از دلایل آن به فرآیند یافتن مکانیزم های جلوگیری از آن یا کاهش شدت آن کمک خواهد کرد. هدف این پژوهش اولویت بندی عوامل موثر بر فرار مالیاتی می باشد. بدین منظور با گردآوری اطلاعات لازم از طریق روش کتابخانه ای و سپس توزیع پرسشنامه در دو مرحله، اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی، رتبه بندی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش مدیران ارشد، مدیران ستادی و کارشناسان فعالی هستند که در واحدها و بخش های مختلف اداره مالیاتی ارتباط کاری دارند که از بین آنها تعداد 20 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای تعیین میزان اهمیت و رتبه بندی سبد عوامل اصلی و فرعی موثر بر فرار مالیاتی از روش سلسله مراتبی فازی گروهی (GFAHP) استفاده شده است. نتایج اولویت بندی متغیرهای تحقیق نشان داده است مهمترین عامل اصلی فرار مالیاتی، عامل اجرایی تعیین شده و عوامل اصلی اقتصادی-محیطی و قانونی در اولویت های بعدی قرار دارند.

    کلیدواژگان: فرار مالیاتی، مالیات در ایران، دل سلسله مراتب مراتبی گروهی فازی (GFAHP)
|
  • Bahman Banimahd, Ramezanali Royaee, Masoud Moshtagh Kahnamouei * Pages 5-20
    In this thesis, we investigate that how the “Economic Uncertainty” affects reporting and managing accounting earnings, which is one of the most important features of managers’ decision making. The investigated Data set consists of Earnings Management and Economic Uncertainty indexes of about 163 listed companies in Tehran Stock Exchange during the period of 2010 to 2017 (1141 firm-year), which are gathered in Balanced Panel structure and are estimated and analyzed with linear multi-variable regression. “Economic Uncertainty” and “Earnings Management” are calculated accordingly, based on the standard deviation of earnings per share and modified Jones model. we found a positive and statistically important relationship between Economic Uncertainty and Earnings Management in Iran. On the other hand, in Iran, in case of increasing standard deviation of earnings per share, managers use Earnings Management more to control undesirable earnings variation, and in reverse, in case of decreasing standard deviation of earnings per share, they fewer use Earnings Management.
    Keywords: economic uncertainty, Earnings Management, Discretionary accruals
  • Tabandeh Salehi *, Amin Nazemi, Navid Reza Namazi Pages 21-38
    Objective

    One of the main challenge of the auditing profession is the low balling of some auditing firms. Low balling reduces the quality of the audit and damages the credibility of the profession. Therefore, the purpose of this study is to present a model for reducing low balling in the initial audit.

    Methods

    In this study, with using a qualitative approach and using the method of grounded theory, the model has been developed. Data were analyzed using 39 interviews with member of Iranian Association of Certified Public Accountants (IACPA), in the years 2019 and 2020, using open, axial and selective coding methods and MAXQDA 10 software, and causal conditions, intervening conditions, context, implications, and model strategies for reducing low balling are presented.

    Results

    According to the results, the most important low balling factors in the audit services market are: unhealthy competition among audit firms, increasing the number of small audit firms, the large structure of the state economy, has not become auditing a real need in Iran, determining auditing fees based on mandatory rates and weak implementation of approved laws.

    Conclusion

    As a result, strengthening the quality control group work of the Iranian Associaion of Certified Public Accountants and conducting periodic monitoring, development and expansion of the audit market, merger of small audit firms, implement the bylaws of strategies to increase the executive guarantee and strengthen the auditing, emphasis on specialization, develop strict regulations, determining the minimum rate and competition of audit firms for higher than that, elimination of monopoly on government and institutional auditing, defining competition in service quality levels instead of price levels ,the extent and effects of low balling in the audit services market can be reduced.

    Keywords: Low Balling, Audit Fee, Initial Auditing, Grounded theory
  • Mehdi Maranjory *, Ebrahim Enayatpour Shiadeh, Javad Derakhshan Pages 39-50
    The main object of this study was to Impact of financial performance on SMEs Utilization of Trade Credit. The sample of the research consists of 62 companies during the period during the period from 2011 – 2017. This study has applied multiple regression to test hypotheses. Firm performance was calculated through Return on Asset (ROA), Return on Equity (ROE) and Return on Sales (ROS). The findings showed that ROA and Ros has a Negative and significant effect on TC. Also ROS has no significant effect on TC.
    Keywords: financial performance, trade credit, SMEs
  • Soheila Mahdavi *, Homeira Sadeghi Mehr, Reza Mohseni Pages 51-68

    Although the nation's aviation industry has experienced slight growth of passengers transportation annually, its structure and fleets being deteriorated steadily. Government has tried to optimize standards through the development of related infrastructure in limited form across the country. However, airlines are experiencing financial distress, with changes in internal and external environmental factors, often leading to bankruptcy. The management of the company as a representative of all shareholders’ right should ensure that financial distress does not lead to bankruptcy. Therefore all the factors having major impact on the financial condition of the company must be identified and monitored continuously using various tools and techniques. The key factors identified come from both internal and external environment of the company in which the company operates. Early recognition of these factors can help management to employ precautionary process before financial distress turn into a critical situation. Awareness regarding these indicators’ changes over time, make informed decisions possible. In order to identify and rank these key factors based on their relative importance, Multi-criteria Decision Making (MCDM) approach based on the fuzzy hierarchical analysis (AHP) technique is applied. The robustness of this method has also been tested by sensitivity analysis. The results assert that financial factors are the most critical factors having major impact on the business stability of airlines. In the meantime, operating income per kilometer is a key variable in this segment. Operational factors, which represent the capacity and cost structure of the company, are ranked next, with the load factor ranking highest in this category. Among external aviation environmental factors, the price per liter is higher than other factors and has a major impact on the profitability of the airline. The results also show that annual inflation and GDP in the country have a major impact on the stability of airlines in the country

    Keywords: Financial Distress, Airlines, Operational Factors, Economic or Government Policy Related Factors, Performance-Related Factors, Financial Factors, Market-Related Factors, External Factors, fuzzy AHP
  • Mohadese Riahinezhad, Afsaneh Tavangar * Pages 69-84

    The existence of different cultural groups in the accounting world causes various perceptions and judgments about accounting relationships and concepts. Therefore, this research investigates the impact of Corporate Culture Characteristics on the Readability of Financial Reports among 29 companies listed on the Tehran Stock Exchange, using multi-regression analysis model during the years 2011 to 2018. Globe questionnaire was used to measure organizational culture and Foge index was used to study the readability of the financial reports. Results demonstrate futurism, gender equality, assertiveness, intra-group collectivism, out-group collectivism and altruism were significant on the readability of financial statements. Functionalism, avoidance of uncertainty, and power gap were not significant. The effect of control variable on company size was positive and non-significant and financial index was positive and significant.

    Keywords: Corporate Culture, Readability of Financial Reports, Hofested Form, Fog Index
  • MohammadReza Pajoohi *, Mohsen Dastgir Pages 85-108

    Intellectual capital and the balanced scorecard system are important issues in management and accounting research. The purpose of this research is to investigate the effect of intellectual capital on the views of the balanced scorecard system in companies listed in Tehran Stock Exchange. In this research, data relating to 149 companies listed in Tehran Stock Exchange during the years 2013 to 2017 were collected based on systematic elimination method. The required research information was to examine the growth and learning landscape collected through a questionnaire sent to sample companies and information to examine internal processes gathered through financial statements published on Tehran Stock Exchange website. Descriptive statistics and inferential statistics were used to analyze the data. The results of the research show that intellectual capital has a positive and significant effect on the internal processes and the perspective of growth and learning of the balancing scorecard system.

    Keywords: Accounting Information, Balanced Scorecard System, intellectual capital, Tehran Stock Exchange
  • Hasan Hemmati, Esfandiar Malakian *, Yahya Kamyabi Pages 109-128
    This study seeks to identify and explain the professional characteristics of Management accountants based on ethical judgment. To achieve this goal, first, Using content analysis based on literature review and research background, the set of characteristics along with their indicators were developed.
    Then, fuzzy Delphi method was employed using 31 professional experts’ opinions in the field of management accounting , to confirm the components and indicators’ validity. The findings assert that the characteristics of management accountants’ professionalism comprise of 7 components including: professional affiliation, professional dedication, social obligation, professional autonomy, self-regulation, specialized knowledge, Professional knowledge and skills, Honesty and commitment to professional behavior, besides 41 indicators and dimensions of ethical judgment. 3 components of relativism, contractualism and moral justice along with 16 indicators were approved by experts. Based on the findings of fuzzy Delphi through two phases and identified characteristics, it can be stated that all components and indicators in Iran have been approved.
    Keywords: Management Accountant, Professionalism, Ethical Judgment, relativism, Contractualism, Moral Equity
  • Fatemeh Parvaneh, Roya Darabi *, Shahram Chaharmahali Pages 129-146

    Profit is one of the items in the financial statements that has a great impact on the decision making of users of financial statements and has attracted a lot of attention. One of the most important and vital issues of any economic activity is the evaluation of the achievement of the set goals. Undoubtedly, this issue enters a new field with the increasing progress of economic activities and the need for more accurate and closer methods to reality is felt. And completes older methods. The purpose of this study is to identify the effective factors to explain economic profit and accounting profit using artificial intelligence approach. Therefore, according to the objectives of the research, the financial information of 127 companies during the years 1390 to 1398 has been used to test the research hypotheses. The management system has a higher ability to explain the company's profit (accounting and economic profit) and it can also be said that the predictive power of accounting profit is higher than economic profit using financial criteria.

    Keywords: Economic Profit, accounting profit, Corporate Governance, Financial Ratios, Artificial Intelligence Algorithm
  • Alireza Shahreza, Khosro Faghani Makrani *, Naghi Fazeli Pages 147-164

    Intellectual capital is known as a strategic and influential factor in the success of companies in creating value in the knowledge-based economy, which enables them to use tangible capital. Commercial banks, like any other business enterprise, seek to maximize their profits, but in recent years, the profitability of Iran's banking industry has decreased drastically. This issue is a warning for the whole of the society due to the impact of the stability of banks on Iran's economy. The main purpose of this article is to investigate the effect of intellectual capital components on the profitability of commercial banks during the years 2015 to 2020. For this purpose, we have examined the effect of intellectual capital components on the rate of return on equity and the rate of return on assets using a modified and expanded VIAC model. The results of the regression in two models indicate that the capital employed efficiency (financial capital) has had the greatest effect on the profitability of commercial banks. Furthermore, human capital has been identified as a factor that increases the profitability of commercial banks. But structural capital and innovation capital and the size as control variable, had a negative effect on the profitability of commercial banks. Also,the impact of relational capital efficiency, financial leverage and GDP growth rate variables on the profitability of commercial banks, was not significant.

    Keywords: intellectual capital, Commercial Banks, Profitability
  • Jahangir Sadi, Ali Jafari *, Seyed Hossein Nasl Mousavi Pages 165-186
    In today's world we are witnessing increasing efforts to harmonize accounting standards at the international level. The growth of international trade and the increasing number of multinational joint ventures in different countries has doubled the need for relevance, timeliness and comparability of financial information and reports. The main purpose of this study is to investigate the effect of acceptance of International Financial Reporting Standards on the quality of accounting information from the perspective of users of financial statements in Iran. The statistical population of this research includes 234 people working in the accounting profession, consultants and capital market activists and users of companies' financial statements, which was conducted in 1399. Data analysis method is factor analysis method. Also, structural equation testing was performed using SPSS and smart pls software. Research findings show that the application of international financial reporting standards increases the level of conservatism, reduces profit management, reduces information asymmetry and increases the transparency of information provided and improves the overall quality of accounting information.
    Keywords: Adoption of International Financial Reporting Standards, Accounting conservatism, Earnings Management, Information Asymmetry, Information Transparency
  • MohammadJavad Zare Bahnamiri *, MohammadHosein Rahimian Amiri, Mohammad Tirgan Pages 187-202

    Any illegal attempt to not pay taxes, such as not giving the necessary information about taxable income and benefits to the authorities, is called tax evasion, and determining the level of tax evasion and having a better understanding of its reasons will help in the process of finding mechanisms to prevent it or reduce its intensity. the purpose of this study is to prioritize effective factors on tax evasion. For this purpose, by collecting the necessary information through library method and then distribution of questionnaire in two stages, the collected data were analyzed using Fuzzy Analytic Hierarchy Process method. the statistical population studied in this study is senior managers, staff managers and active experts who have a working relationship in different units and departments of the tax administration, among which 20 were selected as samples. To determine the importance and ranking of the main factors of the main factors and effective sub - factors on tax evasion, Group Fuzzy Analytic Hierarchy Process (GFAHP) has been used. The results of the prioritization of research variables have shown that the the most important main factor for tax evasion is the determined executive factor and the main economic - environmental and legal factors in the next priorities.

    Keywords: Tax Evasion, Tax in Iran, Group Fuzzy Analytic Hierarchy Process (GFAHP)