فهرست مطالب

جستارنامه ادبیات تطبیقی - پیاپی 20 (تابستان 1401)

جستارنامه ادبیات تطبیقی
پیاپی 20 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کرم علیرضایی، سید فرج الله موسوی، علیرضا صالحی صفحات 1-26

    شمس‌الدین محمد کوسج از شاعران قرن هشتم، سراینده برزونامه کهن است شاعر در این منظومه به شرح رویدادهای مربوط به برزو فرزند سهراب و اطرافیان او پرداخته است. در این مقاله به بررسی عناصر انسجام متن در منظومه برزونامه کهن بر اساس نظریه هالیدی و حسن پرداخته شده است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و داده‌های تحقیق از طریق استفاده از منابع کتابخانه ای و یادداشت‌برداری به‌دست‌آمده است. محدوده و جامعه مورد مطالعه، بخش کهن برزونامه، اثر«شمس‌الدین محمد کوسج» با تصحیح و تحقیق اکبر نحوی است. بخش اول منظومه، داستانی به تمام معنا حماسی است که در گذشته بسیار مورد استقبال و توجه مردم قرار گرفته بود؛ اما در میان محققان ایرانی و خاورشناسان چنان‌که باید و شاید، شناخته نشد و سخنان ضد و نقیض درباره آن از دیگر منظومه‌های حماسی بیشتر گردید. بخش قدیمی کتاب برزونامه در بین دیگر منظومه‌هایی که به تقلید از شاهنامه سروده شده‌، موفق‌تر بوده است، به‌گونه‌ای که از زمان گذشته، بخشی از آن را وارد نسخه‌ای از شاهنامه کرده‌اند. طرح داستانی ساده و عامه‌پسند، زبان روان و خالی از آرایه‌های دشوار بیانی و بدیعی، زودیاب بودن موقعیت‌های داستانی، بافت حماسی و سرگرم‌کننده و... سبب شده است، این داستان بیش از دیگر حماسه‌های ملی و تاریخی پس از شاهنامه در اندیشه مردم باقی بماند. با بررسی عناصر انسجام متن در برزونامه می‌توان شمس‌الدین محمد کوسج را به‌عنوان یکی از سرایندگان خوش‌قریحه قرن هشتم در پیروی از شاعران حماسه‌سرای گذشته دانست و موفقیت وی را در انعکاس ساختار فکری، زبانی و ادبی آن‌ها در اشعار خود مورد تایید قرار داد.

    کلیدواژگان: ادب حماسی، انسجام، برزونامه، روایت منظوم، سبک شناسی، شمس الدین محمد کوسج
  • مریم خدادادی، رجب فخرائیان*، محمد قادری مقدم صفحات 18-35
    پروین اعتصامی به عنوان شاعری متعهد و مردمی، در اشعار خود به دغدغه های گروهی اهمیت بسیاری داده است. او در این راستا در قصیده «این سیه مار جهان را شده افسونگر»، نگاهی تعلیمی دارد و مجموعه ای از بایسته ها و نبایدهای اخلاقی را تشریح می کند و کلام خود را به بهترین نحو برای برقراری ارتباط با مخاطب عام و خاص به کار می گیرد. هدف و مساله اصلی پژوهش حاضر، پرداختن به کیفیت بازنمایی آموزه های اندرزی در شعر مذکور بر اساس مبانی نظریه ارتباط کلامی یاکوبسن است. دلیل استفاده از نظریه یاکوبسن این است که او در آراء خود به ابعاد گوناگون سویه های ارتباط گیری گیرنده (مخاطب) و فرستنده (خالق اثر) اشاره کرده است. از این رو، با کاربست آن می توان زوایای جدیدی از سطح فکری سبک شعر پروین را مورد بررسی قرار داد. نتایج تحقیق نشان می دهد که نقش ترغیبی زبان در این شعر برای سوق دادن مخاطب به انجام بایسته های اخلاقی و پرهیز از کاستی های منشی بوده است. شاعر با تکیه بر نقش همدلی، نقش مخاطب را در خوانش و درک متن برجسته تر کرده است. نقش عاطفی، بیانگر چیرگی من اجتماعی پروین بر من فردی اوست. نقش ارجاعی، بیانگر تلاش شاعر جهت شرح مفهوم دنیاگریزی با تاکید بر مولفه های دینی و عرفانی است. نقش ادبی مبین قدرت تصویرگری پروین برای برانگیختن حس زیبایی شناسی مخاطب و افزودن بر قدرت درک وی است. نقش فرازبانی در این شعر، با بهره گیری از رمزهای حیوانی ساده و زودیاب شکل گرفته است که این ویژگی دسترسی طیف وسیع تری از مخاطبان را به محتوای اشعار او فراهم می کند.
    کلیدواژگان: پروین اعتصامی، قصیده «این سیه مار جهان را شده افسونگر»، سطح فکری، یاکوبسن، ارتباط کلامی
  • مهدی نصرتی، حبیب الله جدیدالاسلام*، احمدرضا کیخای فرزانه صفحات 36-58

    عین القضات همدانی با نام کامل عبدالله بن محمد بن علی میانجی همدانی (525-492 ه. ق) یکی از مشهورترین عارفانی است که آثار گوناگونی از او در زمینه های عرفان، فلسفه و دین به زبان های فارسی و عربی برجای مانده است. تمهیدات، یکی از مهم ترین آثار فارسی اوست که گذشته از اهمیتی که در عرفان دارد، از نظر نثر شاعرانه، شایان توجه است. همدانی این اثر را با هدف جلوگیری از گمراهی مریدان و سالکان از مسیر درست عرفان و تصوف نوشته است، با دقت و کنکاش بیشتر و استفاده از روش های نوین علمی مانند تحلیل گفتمان انتقادی، واضح و مبرهن است که این اثر، فقط برای راهنمایی و هدایت مریدان و سالکان نوشته نشده است، بلکه ادامه گفتمانی هست که از یک قرن پیش با پیشگامی عارفانی مانند بایزید بسطامی و حسین منصور حلاج در تقابل با گفتمان حاکم، شکل گرفته بود؛ نکته ای که گویا تاکنون از این منظر بدان نگریسته نشده است. لذا نگارنده در این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر چارچوب نظری تحلیل گفتمان انتقادی و تیوری نورمن کلاف و با ابزار کتابخانه ای کوشیده است منظومه فکری عین القضات را در تقابل با سیاست حاکم آشکار سازد. نتیجه پژوهش حاکی از آن است که تمهیدات، یک اثر کاملا دینی و عقیدتی برای مشروعیت بخشیدن به اندیشه های عرفانی است که بیشتر در پی استوار ساختن پادگفتمان عرفان مبارز در برابر اندیشه های قدرت حاکم با محوریت شبه عقیدتی و ایدیولوژیک است.

    کلیدواژگان: تئوری نورمن کلاف، تحلیل گفتمان انتقادی، تمهیدات، عرفان اسلامی، عین القضات همدانی
  • ستار عبدالله پور، آرش مشفقی*، غلامحسین جوانمرد صفحات 59-77

    از مهم ترین مولفه های نظریه روان کاوی فروید، «مکانیزم های دفاعی» است. به عقیده وی همه مردم برای رسیدن به آرزوهایشان کوشش می کنند، اگر در رسیدن به آرمانشان ناکام شوند، دچار فشار روانی می شوند و برای رویارویی با فشار روانی، از مکانیزم های دفاعی استفاده می کنند. منظومه فرهاد و شیرین وحشی بافقی، ظرفیت های قابل تامل برای بررسی مکانیزم های دفاعی فروید را دارد و می تواند از دید روان شناختی، بررسی شود. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی به تحلیل روان شناختی منظومه فرهاد و شیرین وحشی بافقی با تاکید بر مکانیزم های دفاعی فروید پرداخته است و به این پرسش پاسخ داده که هرکدام از شخصیت های این منظومه، برای کاهش و غلبه بر آسیب های روانی از چه راه های مقابله ای و مکانیزم های دفاعی استفاده می کنند؟ یافته های پژوهش نشان می دهد، این شخصیت ها نیز مانند دیگر افراد جامعه، هنگام ناکامی و پریشانی به مکانیزم های دفاعی، به خصوص فرافکنی و خیال پردازی و... متوسل می شوند تا بر مسایل و اضطراب های ایجاد شده فایق آیند و آشفتگی درونی خود را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: نقد روان شناختی، مکانیزم های دفاعی فروید، منظومه فرهاد و شیرین، وحشی بافقی
  • شایسته ابهجی عزآبادی، عزیزالله توکلی*، محمود صادق زاده صفحات 78-98
    در جامعه شناسی ادبیات که دانشی میان رشته ای است، به ادبیات به عنوان مقوله ای نگریسته می شود که تحولات زندگی اجتماعی برآن تاثیر می گذارد. صاحب نظران در این حوزه هرگونه آثار هنری و متون متعددی را که بازتاب دهنده جامعه باشد، مورد بررسی قرار می دهند. نظریه «منش و میدان» از پی یر بوردیو یکی از روی کردهای جامعه شناسی است که در آن، ابعاد مختلف جامعه به عنوان میدان و نهادینه شدن اموری به تبعیت از میدان، به عنوان منش در ابعاد گسترده ای مورد توجه قرار می گیرد. این رویکرد جامعه شناسانه می تواند به کمک مطالعات میان رشته ای در متون ادبی بازتاب داده شود. در پژوهش حاضر، سعی بر آن است تا به روش توصیفی- تحلیلی میدان های موجود در سروده های مدهوش گلپایگانی و منش هایی که در میدان های اجتماعی از خود نشان می دهد، کاویده شود تا به این پرسش ها پاسخ داده شود که این شاعر با توجه به شرایط جامعه اش تحت تاثیر چه میدان هایی قرار می گیرد و بر اساس آن، چه منش هایی را در سروده های خود منعکس می کند؟. نتایج حاکی از آن است که مدهوش گلپایگانی با توجه به میدان های اجتماعی «رونق امور فرهنگی، هنری و ادبی»، «نفوذ روحانیت» و «پیشرفت جامعه»، منش های متعدد معناداری را بروز می دهد که در سروده هایش در قالب مضامین و سبک شخصی وی به چشم می آید.
    کلیدواژگان: مدهوش گلپایگانی، جامعه شناسی ادبیات، پی یر بوردیو، منش، میدان
  • اکرم قرقره چی، شهریار حسن زاده*، ناصر ناصری صفحات 99-121

    کتاب های تاریخ و آگاهی طبقاتی از جورج لوکاچ و آیینه ای برای صداها و هزاره دوم آهوی کوهی از شفیعی کدکنی اگر چه از لحاظ صوری  متفاوت و در قالب های غیر همگون به نظر می رسند، اما در باطن دارای بنیانی همسان فکری هستند که حاصل تشابه دیدگاه های دو متفکر غربی و شرقی در تبیین عدالت اجتماعی برای جامعه ای پویا است. هدف این پژوهش بررسی تطبیقی این آثار در جهت نشان دادن وحدت نیازهای انسان و جامه عمل پوشاندن به آرزو های انسان آرمانی با کرامت اجتماعی است که علی رغم تفاوت های مکانی به علت همسانی مسایل زندگی در عصر حاضر است. روش انجام این پژوهش توصیفی- تحلیلی با بهره گیری از یاد داشت های کتابخانه ای است. هدف در پژوهش حاضر این است که با تکیه بر اساس نظریه آگاهی طبقاتی فردی، واکنش عقلانی، ایجاد نیروی محرکه و کاهش نابرابری ها برای توسعه اجتماعی و فرهنگی مورد کنکاش قرار گیرد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که روند شکل گیری آگاهی های اجتماعی با محتوای اجتماعی و فلسفی روشن بینانه این آثار از سه مرحله برخوردار است. مرحله آگاهی که به شکل شی وارگی آشکار می گردد. در مرحله دوم اعتراض وارد شکل های نمادین می شود و در نهایت بر مرحله تثبیت می انجامد که هدف متعالی دو متفکر آزادمنش است.

    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، لوکاچ، شفیفی کدکنی، تاریخ و آگاهی طبقاتی، آئینه ای برای صداها، هزاره دوم آهوی کوهی
  • فاطمه جوهری*، نجمه دری صفحات 122-141

    آنچه که بر فرآیند خوانش و ارزیابی یک اثر غنای بیشتری می بخشد، بازیابی حضور دیگر متون و بازتولید آن در متن مورد مطالعه است. از دیگر ‎ سو، با مفروض دانستن علم باستان شناسی و مصادیق آن در کسوت یک متن، این سوال مطرح می شود که ادبیات و باستان شناسی، به مثابه دو متن تاثیر‎گذار و مهم، و در طی مراحل روند رشد طبیعی خود در جامعه ایرانی، چگونه بر هم کنش داشته اند؟ بررسی های ابتدایی نشان می دهد که مسیله مذکور در آثار نویسندگان نام داری همچون صادق هدایت -که خود صاحب مطالعات نسبتا گسترده ای در حوزه های مختلف جغرافیای تاریخی و اقلیم شناسی شهرهای کهن بوده و رویکردی تاریخ مدار و فضایی باستان گرایانه را در آثار خود دنبال نموده است- بیش از پیش به چشم می خورد. در میان آثار وی نیز، داستان «آتش پرست» با برقراری پیوند میان مکان-روایت خود با یکی از مهم ترین عناصر باستان شناختی ایران، بیش از آثار دیگر وی، زمینه را برای خوانش تطبیقی- بینامتنی اثر فراهم نموده است. از این رو، مطالعه حاضر، با مقایسه دو متن پسین («آتش‎پرست») و پیشین (سفرنامه اوژن فلاندن) (Eugène Flandin) و با یاری گرفتن از اصول نقد تطبیقی و بینامتنی، چرایی جابه جایی عنصر مکان را در داستان مذکور با تاکید بر واقعیت های باستان شناختی توضیح داده و فرضیه تعمدی بودن انتقال آن از تخت جمشید به نقش رستم را اثبات نموده است. همچنین این جابه جایی، سبب جدایی عناصر گفتمان اولیه از بافت خود و قرار گرفتن در بافت دیگری شده است که به دنبال آن، بستر باستان شناختی غنی تری برای خوانش های فرامتنی اثر مذکور فراهم آمده است.

    کلیدواژگان: «آتش پرست»، صادق هدایت، بینامتنیت، ادبیات تطبیقی، باستان شناسی
  • فرزاد دولتخواه، رامین صادقی نژاد، رسول عبادی صفحات 149-172

    مهمان نوازی و پذیرایی از میهمان از ویژگی های مشخص و نشانگر هویت فردی و اجتماعی ایرانیان است. می زد (myazad) به معنای سور و سفره پذیرایی از میهمان یا همان آیین خوان نهادن است. ارجمندی خوان گستردن برای میهمان، یکی از بارزترین نمودهای مهمان نوازی در میان ایرانیان باستان می باشد که در متون پهلوی ساسانی، بدان اشاره و در مورد چند و چون و ارجمندی آن، موضوعاتی عنوان شده است. از طرفی شاهنامه فردوسی، اثری گران‌سنگ است که می توان در آن، بازتاب آیین های کهن و باستانی زرتشتیان از جمله خوان نهادن را به مطالعه نشست. در این نوشته، سعی کرده ایم با بررسی تطبیقی سنت باستانی می زد در متون پهلوی و شاهنامه فردوسی، وجوه ارج داشت میهمان و ارجمندی این آیین باستانی را نشان دهیم. گشاده رویی میزبان، قربانی کردن حیوان به‌ویژه گوسفند و بره برای میهمان، پختن دانه های گیاهی با شیر در هرکاره، انداختن نان بر سفره، آوردن شیر و سرکه بر سرخوان؛ فراخواندن مهمان بر سر خوان و همراهی با میهمان برای غذا خوردن، مهربانی کردن با میهمان، گرفتن برسم به دست و خواندن باج (=واژ: باژ) یا همان نیایش در کنار آتش مقدس، هنگام غذا خوردن، بستن دهان هنگام غذا خوردن و شستن دست ها و خواندن زمزم بعد از خوردن غذا از نشانه های بارز بزرگ داشت مهمان در آیین باستانی می زد می باشد که در جای جای شاهنامه و متون پهلوی ساسانی بدان‌ها اشاره شده است.

    کلیدواژگان: باژ، برسم، زمزم، شاهنامه فردوسی، می زد
|
  • karam Alirezaei, Seyed Farajollah Mousavi, Alireza Salehi Pages 1-26

    Shamsuddin Mohammad Kosaj, one of the poets of the 8th century, is the author of the old Borzoonameh. In this article, the elements of text coherence in the ancient Borzoonameh system have been investigated based on Halliday and Hassan's theory. The descriptive-analytical research method and the research data were obtained through the use of library resources and note-taking. The scope and community under study is the ancient part of Borzoonameh, by "Shamsuddin Mohammad Kosaj" with correction and research by Akbar Nahawi. The first part of the poem is an epic story in every sense of the word, which was very well received and noticed by people in the past. But among Iranian researchers and orientalists, it was not known as it should and maybe, and there were more contradictory words about it than other epic poems. The old part of Borzoonameh book has been more successful among other poems written in imitation of Shahnameh, so that part of it has been included in a copy of Shahnameh since time immemorial. Simple and popular plot, fluent language and free of difficult to express and novel arrays, immediacy of story situations, epic and entertaining texture, etc. have caused this story to remain in people's thoughts more than other national and historical epics after the Shahnameh. to stay By examining the elements of text coherence in Borzoonameh, it is possible to consider Shamsuddin Mohammad Kosaj as one of the most beautiful composers of the 8th century following the epic poets of the past, and his success in reflecting their intellectual, linguistic and literary structure in his poems can be confirmed.

    Keywords: epic literature, coherence, prose, poetic narration, stylistics, Shamsuddin Mohammad Kosaj
  • Maryam Khodadadi, RAJAB FAKHRAYIAN *, MOHAMMAD GHADERI MOGHADDAM Pages 18-35
    As a committed and popular poet, Parvin Etesami has given great importance to group concerns in her poems. In this regard, he has an educational look in the poem "This black snake has made the world enchanting" and explains a set of moral do's and don'ts, and uses his words in the best way to communicate with a general and specific audience. The main purpose and issue of the present study is to address the quality of representation of the teachings of Andarzi in the poem based on the principles of Jacobsen's theory of verbal communication. The reason for using Jacobsen's theory is that he has referred to the various dimensions of the recipient (addressee) and sender (creator) communication aspects in his views. Therefore, by using it, new angles of the intellectual level of Parvin's poetry style can be examined. The results show that the motivating role of language in this poem has been to lead the audience to perform moral duties and avoid the shortcomings of the secretary. Relying on the role of empathy, the poet has highlighted the role of the audience in reading and understanding the text. The emotional role expresses the dominance of Parvin's social self over her personal self. The referential role expresses the poet's attempt to explain the concept of secularism with emphasis on religious and mystical components. The literary role demonstrates the power of Parvin's illustration to arouse the audience's aesthetic sense and add to his understanding. The role of metalanguage in this poem has been formed by using simple and quick animal codes, which provides access to a wider range of audiences to the content of his poems.
    Keywords: Parvin Etesami, ode This black snake has made the world enchanting, level of thought, Jacobsen, Verbal Communication
  • Mehdi Nosrati, Habibullah J Adid Al-Islam *, AhmadReza Kikhai Farzaneh Pages 36-58

    Ain al-Qudat Hamedani with the full name of Abdullah bin Muhammad bin Ali Mianji Hamedani (525-492 AH) is one of the most famous mystics who has left various works in the fields of mysticism, philosophy and religion in Persian and Arabic. Preparations is one of his most important Persian works, which, in addition to its importance in mysticism, is noteworthy in terms of poetic prose. Hamedani has written this work with the aim of preventing the followers and seekers from going astray from the right path of mysticism and Sufism. Disciples and seekers are not written, but are a continuation of a discourse that was formed a century ago with the initiative of mystics such as Bayazid Bastami and Hossein Mansour Hallaj in opposition to the ruling discourse; A point that seems to have not been viewed from this perspective so far. Therefore, in this research, the author has tried to reveal the intellectual system of the same Ain al-Qudat in opposition to the prevailing politics in a descriptive-analytical manner, relying on the theoretical framework of critical discourse analysis and Norman Colafe's theory, and with library tools. The result of the research indicates that the preparations are a purely religious and ideological work to legitimize mystical ideas, which seeks to strengthen the counter-discourse of militant mysticism against the ideas of the ruling power with quasi-ideological and ideological centrality.

    Keywords: Norman Clough Theory, Critical Discourse Analysis, Preparations, Islamic Mysticism, Hamedani Ain al-Qudat
  • Sattar Abdollahpour, Arash Moshfaghi *, GHOLAMHOSEIN Javanmard Pages 59-77

    Defense Mechanisms constitute the most important components of Freudian Psychoanalytical Theory. For Freud, all people strive to realize their wishes, which if they fail to, they will sustain mental pressure and use defense mechanisms to encounter their mental pressures. The Farhad and Shirin Divan poetry by Vahshi Bafghi has an immense capacity to investigate Freudian defense mechanisms and can be examined from a psychological angle. This descriptive-analytical research concerns with a psychological analysis of the Farhad and Shirin Divan poetry by Vahshi Bafghi using Freudian defense mechanisms, answering the question “Which defense mechanisms are used by the characters of this divan to reduce and overcome mental harms? Findings suggest that these characters, like other people of the society, resort to defense mechanisms, especially fantasy and projection by the time of failure and distress, in order to overcome anxieties and reduce their internal turmoil.

    Keywords: Psychological Criticism, Freud’s defense mechanism, Farhad, Shirin Divan Poetry by Vahshi Bafghi
  • Shayesteh Abhaji Ezabadi, Azizollah Tavakkoli *, Mahmoud Sadeghzadeh Pages 78-98
    In the sociology of literature, which is an interdisciplinary science, literature is viewed as one of the social institutions that is influenced by the developments of social life. Experts in this field examine any works of art and various texts that reflect society. Pierre Bourdieu's theory of "character and field" is one of the sociological approaches in which the various dimensions of society as a field and the institutionalization of matters following the field as a character are considered in a wide range of dimensions. This sociological approach can be reflected in literary texts with the help of interdisciplinary studies. In the present study, an attempt is made to explore the descriptive-analytical fields of the fields in Golpayegani's intoxicated poems and the characteristics that he shows in social fields in order to answer the questions that this poet according to the conditions of his society. What fields is affected and based on it, what characteristics does it reflect in its poems? The results indicate that Madhosh Golpayegani, considering the social fields of "prosperity of cultural, artistic and literary affairs", "influence of the clergy" and "progress of society", manifests various meaningful characters in his poems in the form of themes and styles. His personality is visible.
    Keywords: : Madhosh Golpayegani, sociology of literature, Bourdieu, character, Field
  • Akram Gargarachi, Shahriyar Hasanzadeh *, Naser Naseri Pages 99-121

    Although it seems that the books, History and class consciousness by George Lukacs and a mirror for the voices and the second millennium of the mountain deer by Shafi'i Kadkani, are completely different in the term of form and they are written in non-homogeneous formats, they profoundly enjoy the same ideological premises which are the outcome of the similar views of two Western and Eastern thinkers in explaining social justice in a dynamic society. The objective of the current study is to comparatively analyze the literary works to represent the unity of human needs and fulfill the aspirations of an ideal humankind with social dignity, which despite the spatial differences, has some conformity due to the similarity of life issues in the present age. The study has been conducted by the statistical method of descriptive-analytics, using library notes. The study is aiming to explore the rational response, the creation of driving force and the reduction of inequalities in order to create social and cultural development based on the theory of individual class consciousness. The results indicate that the process of social awareness formation using the enlightening social and philosophical content of these works consists of three different stages; the consciousness stage that reveals itself in the form of objectification, the second stage, during which the protest enters into symbolic forms and finally the third stage, which leads to consolidation. It is the supreme goal of the two liberal thinkers.

    Keywords: Social Justice, Lukacs, Shafi'i Kadkani, History, Class Consciousness, A mirror for Sounds, the second millennium of the mountain deer
  • Fatemeh Johari *, Najmeh Dorri Pages 122-141

    This is the retrieval of the other texts' presence and regenerating them in the narrative texts that enriches the process of reading as well as evaluation of any substantial work. On the other hand, assuming archaeology and its evidences as yet another textual source, the question arises that, how was the interplay between the narrative texts and archaeological evidences, as two influential and important texts, during their natural development process in Iranian society? Preliminary studies indicate that the issue had become increasingly apparent in the works of celebrated authors such as Sadegh Hedayat — due to their relatively extensive studies in different fields of historical geography, their historical approach, as well as their inherent propensity in discerning archaisms and “epochs” in their works. Furthermore, among his oeuvre, “Atash Parast” is the one that provides the ground for a comparative-intertextual reading, by establishing the connection between the narratives of the story and the most prominent elements of the Iranian archaeology. Accordingly, the present study explains the reasoning behind the relocation of the fabled place-in-question by comparing subsequent text (“Atash Parast”) with the former text (the travelogue of Eugène Flandin), using the principles of comparative and intertextual criticism to prove the hypothesis behind its intentional relocation from Persepolis to Naqsh-e Rostam. Moreover, the mentioned relocation has caused the elements of the original discourse to be separated from their context, placed in another context and provide more substantial archaeological ground for the intertextual reading of the work-in-question.

    Keywords: “Atash Parast”, Sadeq Hedayat, intertextuality, comparative literature, Archaeology
  • farzad dolatkhah, ramin sadeginejad, Rasoul Ebadi Pages 149-172

    Hospitality and welcoming a guest is one of the most distinguished characteristics of Iranians, showing their personal and social identity. The term Myazad means hospitality and setting table for the guest with specific traditions. Honor of setting table for the guest is one of the most distinguished symbols of hospitality among ancient Iranians. This has been mentioned in the Sasanid and Pahlavi writings and some chapters of most writings of those eras have been dedicated to such tradition and honor. On the other hand, Ferdowsi’s Shah Nameh is a highly valuable work in which one can study old and ancient traditions of Zoroastrians including setting table. The aim of the present study is to show valuable aspects of guest and honor of the tradition thorugh comparative study of Mayzad ancient tradition in the Pahlavi writings and Ferdowsi’s Shah Nameh. Happy face of the host with the guest, sacrificing animals specially lamb and sheep to the guest, boiling vegetable seeds in milk with the aid of Harkareh stone, spreading bread in table, respecting the guest, taking Barsam at hand and chanting Baj or praying next to the sacred fire, eating food with closed mouth, washing hands thanking God after having meal (Zamzam) are among the main symbols of honoring the guest in Mayazad ancient tradition, shown in different parts of Shah Nameh and Pahlavi Sasanid writings.

    Keywords: Baz, Barsam, Ferdowsi’s Shah Nameh, myazad