فهرست مطالب

نشریه تحقیقات منابع طبیعی تجدید شونده
سال سوم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جابر شریفی*، یونس رستمی کیا، الله وردی نوری صفحات 1-10

    بهره برداری بیرویه و غیراصولی از مراتع و شدتهای مختلف چرا از عواملی هستند که موجب تضعیف و تخریب پوشش گیاهی مراتع میگردد. این تحقیق به منظور تعیین اثر شدتهای مختلف چرای دام بر پوشش گیاهی و رطوبت خاک در منطقه ارشق طی مدت چهار سال 1386 تا 1389 انجام گردید. محل نمونه گیری در سه سطح از شدت چرایی بدون چرا، چرای متوسط و چرای شدید با شرایط بوم شناختی همگن از مراتع میانبند انتخاب شدند. برداشتهای مورد نیاز از مولفه های گیاهی و خاک شامل درصد پوشش گیاهی، درصد لاشبرگ، درصد خاک لخت و رطوبت خاک در دو عمق شامل صفر تا 15 و 15تا 30 سانتیمتری جنب ریشه گیاه در مسیر ترانسکت با 30 پلات به عمل آمد. نتایج تحقیقات نشان داد که میانگین پوشش گیاهی کل در شرایط بدون چرا برابر 95/36 درصد بود که مقدار گیاهان کلاس I ،II و III قابل چرا به ترتیب برابر 54/3 ،47/18 و 94/14 درصد از آن هستند. میانگین پوشش گیاهی کل در شرایط چرای متوسط به 64/28 درصد رسید که گیاهان کلاس I ،II و III قابل چرا به ترتیب 16/3 ،5/10 و 98/14 درصد از آن مقدار را تشکیل میداد. همچنین پوشش گیاهی کل در شرایط چرای شدید برابر 51/28 درصد بود که نسبت به چرای متوسط تغییرات جزیی داشته و سهم گیاهان کلاس I ،II و III قابل چرا از آن مقدار به ترتیب برابر 58/1 ،35/1 و 58/25 درصد بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف معنیداری از نظر پوشش تاجی بین شدتهای مختلف چرایی و بین گروه های گیاهی I ،II ،III و پوشش گیاهی کل در سطوح 1 و5 درصد وجود دارد. نتایج مقایسه میانگین بین شرایط چرا نشان داد که دو طبقه شامل طبقه A بدون چرا و طبقه B چرای متوسط و شدید از نظر تاثیر چرا قابل تفکیک هستند. همچنین سه گروه گیاهی از نظر مقایسه میانگین گروه های گیاهی شامل گروه A گیاهان کلاسI و II ،B گیاهان کلاسIII قابل چرا و C پوشش گیاهی کل قابل تفکیک هستند.

    کلیدواژگان: شدت چرا، تغییرات پوشش گیاهی، کلاس خوش خوراکی، سایت ارشق، اردبیل
  • محمد جعفری، مریم علی*، علی طویلی صفحات 11-18

    پلیمرهای سوپرجاذب از جمله مشتقات مواد نفتی هستند که برای افزایش کارآیی استفاده از آب و نگهداری آن در اطراف ریشه گیاهان در شرایط خشکی استفاده میگردند. این تحقیق به بررسی تاثیر دو نوع سوپرجاذب A200 و سیلیکات بر مقدار نگهداشت رطوبت و استقرارگونه مرتعی آتریپلکس کانسنس (canescens Atriplex) در بخشی از عرصه بیابانی شهرستان اشتهارد پرداخت. سوپرجاذب مورد استفاده در این مطالعه در سه سطح صفر، 10 و 20 گرم در لیتر در دو تیمار با آبیاری و بدون آبیاری استفاده گردید. نتایج حاکی از تاثیر مثبت سوپرجاذبهای مورد استفاده در افزایش نگهداری رطوبت خاک است. استفاده از هر دو سوپرجاذب تاثیر مثبتی در استقرار و درصد زنده مانی نهال های آتریپلکس کانسنس و بهبود صفات اندازهگیری شده (ارتفاع نهالها، قطر بزرگ تاج پوشش، قطر کوچک تاج پوشش، تعداد ساقه های اصلی نهالها، محیط تاج پوشش نهالها، مساحت تاج پوشش نهالها) داشت. همچنین نتایج بدست آمده نشان میدهد کاربرد مقدار 10 گرم در لیتر سوپرجاذب A200 در منطقه دارای بیشترین تاثیر برای گونه آتریپلکس کانسنس میباشد.

    کلیدواژگان: پلیمر سوپرجاذب، A200، سیلیکات، آتریپلکس کانسنس، درصد زنده مانی
  • فاطمه صیادی*، امیر محمدی نژاد، امید گیلانپور صفحات 19-30

    رزشگذاری اقتصادی را میتوان از راهکاری موثر در هر چه بهتر ساختن سیاستهای زیست محیطی دانست. این سیستمها ساز وکار لازم برای افزایش رفاه بشر را فراهم آورده و لذا کمی نمودن آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. این مطالعه جهت بررسی ارزش تفریحی سد طالقان با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط به منظور تعیین ارزش مطبوعیت محیط زیست این منطقه گردشگری انجام شد. عوامل موثر بر میزان این مطبوعیت با استفاده از مدل لاجیت تعیین گردید. آمار و اطلاعات مورد نیاز به کمک 162 پرسشنامه از بازدیدکنندگان منطقه به دست آمد. نتایج نشان داد که میزان تمایل به پرداخت جهت کسب مطبوعیت حاصل از استفاده تفریحی منطقه گردشگری سد طالقان برای هر فرد و خانواده در هر بازدید به ترتیب برابر 3027 و 10534 ریال است که ارزش کل تفریحی این سد با توجه به آمار بازدید 000,120 خانواده در سال برابر با 200,033,264,1 ریال محاسبه شد. متغییرهای درآمد ماهیانه خانواده، سطح تحصیلات، میزان رضایت، بومی بودن، تمایل جهت بازدید مجدد، فصل بهار و تابستان و امکان صید ماهی اثر مثبت و معنیداری بر تمایل به پرداخت افراد جهت استفاده از مطبوعیت محیط زیست در این منطقه داشته اند (05.0<p).میزان رضایت و دفعات بازدید از مکانهای رقیب در میان متغیرهای مستقل به ترتیب بیشترین و کمترین اثر را بر میزان تمایل به پرداخت داشته اند.

    کلیدواژگان: مطبوعیت زیست محیطی، تمایل به پرداخت، ارزش گذاری مشروط، مدل لاجیت، منطقه گردشگری سد طالقان
  • داود مافی غلامی*، نبی الله یارعلی صفحات 31-40

    ارزیابی توان زیست محیطی یکی از راه های بهره برداری و استفاده پایدار از منابع طبیعی است که تنظیم کننده رابطه میان انسان و طبیعت است. در این مطالعه ارزیابی توان طبیعتگردیی استان چهارمحال و بختیاری با استفاده از مدل بومشناختی طبیعتگردی ایران انجام شد. نخست هر یک از پارامترهای مدل از قبیل شکل زمین (درصد شیب، ارتفاع از سطح دریا و جهت های جغرافیایی) خاکشناسی (حاصل خیزی، عمق، بافت و زهکشی)، پوشش گیاهی (تراکم، فرم رویشی و وضعیت مراتع)، سنگ شناسی، مناطق حفاظت شده و وضعیت اقلیمی (توزیع دما، رطوبت، روزهای آفتابی و سرعت متوسط باد) به طور جداگانه بررسی و نقشه های هر یک تهیه گردید. لایه های فوق طبق هدف مورد نظر و براساس داده های پیشنهادی مدل طبیعت گردی کلاسه بندی شدند. سپس نقشه مناطق مناسب برای طبیعت گردی متمرکز و گسترده با تجزیه و تحلیل و جمع بندی داده ها با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS (حاصل شد. مقدار 12300 و 808000 هکتار از مساحت استان به ترتیب بر اساس نتایج بدست آمده از نقشه های رسم شده مستعد توسعه طبیعت گردی متمرکز و گسترده است. نتایج حاصل از این مطالعه، اطلاعات ضروری برای تدوین طرح جامع توسعه طبیعت گردی در استان چهارمحال و بختیاری را فراهم نموده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی توان طیعیت گردی، GIS، مدل بوم شناختی طبیعت گردی، استان چهارمحال و بختیاری
  • آوازه دولتشاهی، مهدی قربانی، علی حمیدیان* صفحات 41-50

    در جهان امروز توجه به روابط انسان و طبیعت از اهمیت بالایی برخوردار است. تحقیق حاضر که در روستای لزور از توابع استان تهران در جهت توسعه پایدار انجام شد تا با استفاده از رویکرد تحلیلی-توصیفی به مطالعه رابطه روستاییان با طبیعت پردازد. بدین منظور نهاد اجتماعی بهره برداری از منابع طبیعی و نیز دانش بومشناختی محلی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اهالی روستای لزور دارای دانش بومشناختی قوی در زمینه های شناخت طبقه بندی و تعیین ظرفیت مراتع و نیز شیوه های سنتی مدیریت آب هستند. از سوی دیگر دانش بومشناختی روستاییان این امکان را فراهم آورده که یک چرخه زمانی و مکانی مدون جهت مدیریت دام تهیه شود. بر اساس نتایج در روستای لزور مجموعه ای از کنشهای اجتماعی تحت عنوان یاریگری بر روابط متقابل روستاییان و طبیعت موثر است. در برنامه ریزی و توسعه پایدار منابع طبیعی ضرورت دارد که متخصصین امر، آگاهی لازم از وجود انواع یاریگری ها را در این روستا داشته تا بر اساس این پتانسیل های فرهنگی بتوان جهت پایداری روستا از لحاظ زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی گامهای موثری برداشت. نتایج این پژوهش نشان داد که روستاییان لزور در زمینه مدیریت پایدار منابع طبیعی دارای دانش و فرهنگ غنی میباشند که خود بیانگر ضرورت بازنگری در برنامه ریزی مدیریت منابع طبیعی این روستا دارد تا بتوان سیاست هایی همسو باقابلیت های فرهنگی و اجتماعی این روستا تدوین نمود.

    کلیدواژگان: مردم شناسی، مدیریت منابع طبیعی، جامعه روستایی، یاری گری
  • پرویز غلامی*، جمشید قربانی، مریم شکری صفحات 51-59

    تنوع گونهای ترکیبی از دو مولفه به هم پیوسته غنای گونهای و یکنواختی است. یکنواختی به توزیع افراد گونه ها در محیط و غنای گونهای به تعداد گونه های حاضر در واحدهای نمونه برداری مربوط میگردد. بوم شناسان با توجه به اهمیت نقش هر دو مولفه غنا و یکنواختی در تعیین تنوع زیستی علاقمند به تجزیه شاخصهای تنوع به گونهای هستند که سهم هر یک ازمولفه ها در مقدار تنوع تعیین گردد . تجزیه تنوع (Analysis SHE) یکی از روش های نوینی است که به این منظور ابداع شده است. این تحقیق به منظور تعیین نقش غنا و یکنواختی در شاخص تنوع در مراتع قرق شده و تحت چرای دام منطقه ماهور ممسنی واقع در استان فارس انجام گردید. تعداد 50 پلات یک مترمربعی در هر یک از مناطق قرق و تحت چرای دام (100 پلات در مجموع) به صورت تصادفی-منظم استقرار گردید و درصد تاج پوشش در هر پلات بر حسب گونه تفکیک شد. سپس میزان غنا و یکنواختی در مناطق قرق شده و تحت چرای دام با استفاده از روش آنالیز SHE محاسبه گردید. نتایج نشان داد که مولفه غنا نسبت به یکنواختی سهم بیشتری در تعیین تنوع در هر دو منطقه قرق و تحت چرای دام داشتند.

    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، روش تجزیه تنوع (Analysis SHE)، قرق، ماهور ممسنی
|
  • Jaber Sharifi *, Younes Rostami Kia, Allah Verdi Nouri Pages 1-10

    Excessive exploitation of pastures and intensity of grazing factors that undermine and destroy vegetation is pasture. This study aimed to determine the effects of different grazing intensity on vegetation and soil moisture in Arshaq area over four years (1386 to 1389) under three levels of grazing intensity (without it, moderate grazing and heavy grazing) Homogeneous ecological conditions of the pastures were the required components of plant and soil include: Percentage of vegetation cover, litter, bare soil and soil moisture in two root deeps of 15-0 and 30-15 cm in the adjacent plot was done within 30 transects. The results showed that total vegetation cover in the absence of grazing conditions was 36.95%, which the plants of class I, II and III had 3.54%, 18.47% and 14.94% of the total value, respectively. The average grazing conditions were 28.64% which the plants of class I, II and III had 3.16%, 10.5% and 14.98% of the total value, respectively. Intense grazing in the 28.51% Average total vegetation with the minor changes in values of the plant class I (1.58%), II (1.35%) and III (25.58%). Grazing intensity had significant effect on different plant groups (I, II, III and total) in terms of plant canopy (p<0.01). The results showed are two distinct classes of A (without Grazing) and Class B (moderate grazing and heavy grazing) between grazing intensity different. Besides, two separate group of A (plant Class I and II), B (pasturable plants of class III) and C (of vegetation) was found between the plant species.

    Keywords: Grazing intensity, vegetation changes, palatability class, Arshq Site, Ardabil
  • Mohammad Jafari, Maryam Ali *, Ali Tavili Pages 11-18

    The superabsorbent polymers are petroleum derivatives which used to increase the efficiency of water storage in the root zone under dry conditions. This study examined the effect of two A200 superabsorbents and retention of moisture and lime on pasture Atriplex canescens in the deserts of Eshtehard Area. Three levels different level of 0, 10 and 20 g L-1 superabsorbent in the two treatments of irrigated and non-irrigated blocks were applied. The results showed a progressive effect of superabsorbent on soil moisture. Application of both superabsorbent have positively increased the seedlings establishment, viability and other experimental parameters (plant height , canopy diameter, large , small diameter, canopy cover, number of stems main tree , the tree canopy area, canopy trees) of Atriplex canescens. The findings illustrated that application of 10 g L-1 superabsorbent A200 has the best result on the Atriplex canescens species.

    Keywords: Super absorbent polymers, A200, Silicate, Atriplex canescens, Survuval rate
  • Fatemeh Sayadi *, Amir Mohammadinejad, Omid Gilanpour Pages 19-30

    The economic value can be recognized as an effective solution on the optimization of environmental policies. These systems provide necessary mechanism to increase social welfare. So, evaluating their values by means of numerical approaches could be properly effective. In this research, the recreational value of "Taleghan Dam" was determined by contingent valuation method. Considerable satisfactory elements were also determined by Logit method. Required data for this study has been collected by filling up 162 questionnaires. The results showed that willingness to pay for recreational utilize in Taleghan Dam touristy area was 3027 and 10534 Rials for each person and family, respectively. According to annually visitors of 120,000 persons, the overall recreational value of this tourist area has been reached to 1,264,033,200 Rials. Variables like family revenue, educational level, originality, and the fishery facilities have statistically positive significant effects on the individual willingness to pay for area environmental services. The elements of satisfactory among independent variables has a significant effect on the willingness to pay, while the time that people allocated to visit alternative places have the least effect.

    Keywords: environmental satisfaction, willingness to pay, contingent valuation method, Logit model, Taleghan dam recreational district
  • Davood Mafigholami *, Nabiollah Yarali Pages 31-40

    Environmental capability evaluation is one of the ways for exploitation and sustainable use of natural resources, which regulate the relationship between human and environment. In this study, ecotourism potentials of Chaharmahal VA Bakhtiari province were evaluated by ecotourism ecological model for Iran. Initially, every given parameters in the model including topography (slop, aspect and elevation), pedology (prolific, texture, drainage), plant cover (density, growing model, and the condition of the grasslands), geology, protected areas and climate (temperature, moisture, number of sunny days, and average speed of wind) were investigated separately and maps were provided for each one of them. Mentioned layers were classified by considering the goal and suggested data from ecotourism model. Then, maps of appropriate zones for intensive and extensive ecotourism were provided by analyzing data with Geographic Information System (GIS). Results showed that 12300 and 808000 acres of the province were prone to intensive and extensive ecotourism, respectively. Findings of the present study provided the necessary information for comprehensive planning of ecotourism development in Chaharmahal VA Bakhtiari province.

    Keywords: Ecotourism potential assessment, GIS, ecotourism ecological model, Chaharmahal vaBakhtiari province
  • Avazeh Dolatshhi, Mehdi Ghorbani, Ali Hamidian * Pages 41-50

    Human and the Environment interaction are very important. This aimed to discover human and environment interaction using an analytic and descriptive approach in Lazour village, Tehran Province. Indigenous ecological knowledge and social structure in natural resources utilization systems had illustrated in this research. The results revealed that people of Lazour have a rich traditional knowledge for rangeland capability determination and classification and also water management systems. The rural people also had been implemented a temporal and spatial cycle for livestock grazing. According to the results, some kind of social interactions called cooperations influenced human-nature relationships in the village. Therefore, it is necessary to consider these cooperations as cultural capacities for natural resources sustainable management and planning at environmental, economic and social aspects. The results revealed that people of Lazour have a rich knowledge and culture for natural resources sustainable management, which is necessary to reconsider for natural resources planning in order to make parallel policies to cultural and social capabilities.

    Keywords: Anthropology, natural resources management, mural community, cooperation
  • Parviz Gholami *, Jamshid Ghorbani, Maryam Shokri Pages 51-59

    Diversity indices mainly composed of two components: Species Richness and Evenness. Critical to the analysis of diversity is a clear of the relationships among S (species richness), H' (information), and E (evenness) (i. e. SHE). One historically intractable problem in biodiversity analysis has been: How to Separate species richness and evenness into distinct components within the same system? This is important because H may actually not vary at all, even in the face of increasing species richness. In other cases, H can increase while E remains constant. Due to the importance of these components, a simple solution, SHE analysis, has only recently been derived. In this study SHE analysis was used to define the role of each diversity components in exclosure and grazed of Mahoor, Mamasani Rangelands. Therefore, 50 random- systematic plot of 1 m2 were laid out to determine vegetation cover percentage. SHE analysis was employed to separate species diversity into its richness and evenness component in exclosure and grazing. Results show that the role of species richness is much more than evenness in defining diversity index in both under studied regions.

    Keywords: Species diversity, SHE Analysis, Exclosure, Mahoor Mamasani