فهرست مطالب

پژوهش نامه فقه اجتماعی - پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1400)

پژوهش نامه فقه اجتماعی
پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدرسول آهنگران*، محمود گل آقایی صفحات 1-26

    یکی از قواعد اساسی در حقوق بین الملل اسلامی، قاعده نفی سبیل است. در میان مستندات قاعده مزبور، مهم ترین مستند این قاعده، آیه 141 سوره نساء است. تبیین رایج استدلال به این آیه بر اساس دلالت اقتضاءاست؛ به این ترتیب که اراده معنای نفی سبیل تکوینی از این آیه، مستلزم کذب بوده و از این رو نفی سبیل تشریعی مراد از این آیه خواهد بود. این استدلال از جهات مختلف محل اشکال قرار گرفته است و گرچه مشهور فقهای شیعه به این آیه در موارد مختلف تمسک کرده اند، اما عده ای استدلال به این آیه را در موارد مذکور ناتمام می دانند. پیرامون این قاعده پژوهش های بسیاری صورت گرفته است که به بررسی ادله آن پرداخته اند، اما قریب به اتفاق این پژوهش ها یا اصلا به صدر آیه 141 سوره نساء توجه نداشته و معنای آیه شریفه را بدون توجه به صدر بیان کرده اند یا اینکه با در نظر گرفتن صدر آیه، منکر دلالت آن بر قاعده نفی سبیل شده اند و روایات ذیل آیه شریفه را نیز مورد بررسی قرار نداده اند. نوشتار حاضر از این جهت دارای نوآوری است و با روش تحلیلی توصیفی خوانشی از صدر آیه ارایه می کند که دلالت تام و تمام آن بر قاعده نفی سبیل به عنوان یکی از قواعد حاکم بر روابط بین الملل اسلامی ثابت می کند.

    کلیدواژگان: قاعده نفی سبیل، آیه 141 سوره نساء، فقه سیاسی، روابط بین الملل
  • رضا میرزاخانی* صفحات 27-54
    بیمه عمر یکی از عقود مستحدثی است که در جهان پرمخاطره امروز با استقبال رو به افزایشی روبه روست و در سطح خرد و کلان جامعه دارای ارزش افزوده مادی و معنوی است. آنچه در بیمه عمر دارای ارزش شایان توجه بوده و حق بیمه های پرداختی بیمه گذار در مقابل آن قرار می گیرد، تامین و آرامش در برابر خطر فوت است که بیمه گر به بیمه گذار ارایه می کند. برای تصحیح شرعی عقد بیمه عمر دو رویکرد وجود دارد. یکی مبنای توقیفی بودن عقود و دیگری مبنای عدم توقیفی بودن عقود است. راه حل تصحیح عقد بیمه عمر بر اساس دیدگاه توقیفی بودن عقود، تطبیق آن با یکی از عقود معهود فقهی است و در این راستا، مسیر تطبیق بیمه عمر با عقد ضمان و عقد صلح نسبت به سایر عقود مثل هبه، جعاله، مضاربه و حق عمری، هموارتر است.
    کلیدواژگان: بیمه، بیمه عمر، فقه، عقود توقیفی، ضمان
  • حسین سبحانی*، محمدعلی مهدوی ثابت صفحات 55-76

    یک از شروط تحقق امنیت ملی، تامین امنیت غذایی جامعه است که از وظایف اساسی دولت ها در هر کشوری محسوب می شود. با این پیش فرض که امنیت غذایی یک سیاست امنیت ملی است که کم وکیف آن، مقدار عرضه و کیفیت امنیت ملی در هر کشور را تعیین می کند، ارایه بهینه امنیت مستلزم سطح مناسب امنیت غذایی است. امروزه دیگر فقط رهایی از گرسنگی مد نظر نیست، بلکه در تامین حق بر غذا، باید به سالم و ایمن بودن محصولات غذایی نیز توجه کرد؛ موضوعی که به عنوان یک چالش حقوق بشری فراروی فناوری های نوین تولید و عرضه محصولات غذایی فناوری زیستی تراریخته مطرح شده است. حقیقت این است که محصولات غذایی فراورده های تراریخته نمی توانند مانند غذاهای معمولی باشند؛ زیرا تولید آن ها مستلزم دست کاری ها و مداخلات فنی است. لذا عناصر و ترکیباتی وارد این محصولات می شوند که سابق بر این، در رژیم غذایی انسانی وجود نداشته است. این پژوهش، آثار و ویژگی های محصولات تراریخته و تعیین نوع زیان بار این نوع از محصولات را مورد بررسی قرار داده است و درنهایت با طرح مبانی فقهی، ممنوعیت تولید و عرضه محصولات تراریخته غیرمجاز جهت مداخله کیفری دولت را تبیین کرده است.

    کلیدواژگان: محصولات تراریخته، مسئولیت کیفری، تعزیر، امنیت غذایی
  • خلیل الله احمدوند*، ستاره آزادی صفحات 77-102

    حق یا حکم بودن اصل لزوم در عقود از مباحثی است که با وجود کاربرد و ثمرات فراوان و متفاوتی که در فقه و حقوق به دنبال دارد، تاکنون کمتر به بررسی و تبیین آن پرداخته شده است. در این پژوهش، تلاش می شود ابتدا به تبیین ماهیت حق و حکم پرداخته و سپس با مطالعه و بررسی ادله مشروعیت عقود و نیز با عنایت به آثار و ویژگی های تمیز حق و حکم و همچنین، ارزیابی اقوال فقها و با در نظرگرفتن دیگر راه حل های ارایه شده در این مورد، وضعیت حق یا حکم بودن لزوم عقود در موارد مشکوک مشخص شود. در یک نگاه کلی می توان گفت اگر ثابت شود لزوم در عقود از احکام است، امکان دخالت متعاقدان در اسقاط یا نقل وانتقال و نیز معاوضه و مصالحه بر آن وجود ندارد؛ زیرا جعل و رفع آن به دست شارع و قانون گذار است درحالی که اگر حق بودن آن ثابت شود، قابلیت اسقاط، توارث و مصالحه و همچنین، انحلال، فسخ، معاوضه، ابرا و نقل وانتقال آن به دست ذی حق است. این مطالعه نشان می دهد اصل لزوم از لحاظ حق یا حکم بودن در موارد مختلف فرق می کند و نمی توان در این زمینه یک حکم کلی صادر کرد، بلکه باید قایل به تفصیل شد و با بررسی موردی عقود، حق یا حکم بودن آن ها را مشخص کرد.

    کلیدواژگان: حق، حکم، اصاله اللزوم، عقد، قاعده فقهی
  • محمدرسول فخره*، سید احسان رفیعی علوی صفحات 103-124

    نظریه مقاومت و استکبارستیزی پس از پیروزی انقلاب اسلامی و با توجه به آرمان های نظام جدید به عنوان یکی از شعارات اساسی برجسته شد. از همین رو سخنان بسیار و اظهارنظرهای ضدونقیضی در این باره، از سوی گرایش های مختلف سیاسی و اجتماعی مطرح شد. در این نوشتار با بهره گیری از مبنای «فقه النظریه» که در راستای دستیابی به زیربناهای نظامات فقهی به استنباط می پردازد، حدود و ثغور مقاومت و عقب نشینی مورد بررسی قرار گرفته است. به همین جهت و در راستای رسیدن به زیربنا و نظریه فقه مقاومت، آیات 15 و 16 سوره انفال به مثابه مبنای حکم کلی فرار از جنگ بررسی شده است. در این مقاله، ابتدا مدلول آیات مذکور در تقاسیر شیعه و اهل سنت بررسی و سپس قول به نسخ آین آیات رد می شود. آیات معارض بررسی و سپس حدود مقاومت در این آیات تعیین می شود و با ادله عقلی نقدهایی بر روایات اهل سنت ذیل آیات مذکور طرح می شود. با استناد به تراث فقهی و فتاوی فقها و همچنین آیه 45 سوره انفال، یک حکم فقهی کلی استخراج و در ادامه به مثابه یک قاعده فقهی اصطیادی، امکان سنجی می شود. ازآنجاکه امروزه مقاومت امری است فراتر از مرزهای ایران و حتی فراتر از مذهب شیعه، در پژوهش حاضر سعی شده است بیشترین تمرکز روی ادله قرآنی باشد تا از حیث حجیت ادله، منحصر به یک مذهب نبوده و کاری در تراز امت اسلام باشد.

    کلیدواژگان: فقه سیاسی، مقاومت، روابط بین الملل، عقب نشینی، جنگ
  • شهربانو عبداللهی، علیرضا عسگری، امیرعلی ابراهیمی، محمدصادق ذوقی* صفحات 125-150
    امروزه رمز ارزها در نظام اقتصادی بین المللی نقش قابل ملاحظه ای پیدا کرده اند و ضرورت دارد که هم به جهت اقتصادی و هم به جهت سیاست گذاری های کلان حقوقی و حکمرانی، برنامه ریزی جامعی در این عرصه صورت بگیرد. با عنایت به این ضرورت، پژوهش حاضر با واکاوی و تحلیل ماهیت و پدیده رمزارزها و ابعاد فنی آن ها، برخی چالش های اقتصادی و حکمرانی را که رمزارزها ایجاد کرده اند، مورد تحلیل قرار داده و در ادامه، به صورت مبسوط، مولفه ها و چالش های فقهی مربوط به آن ها را تحلیل و تبیین کرده است. همچنین، وضعیت شناسی فقهی رمز ارزها در برخی کشورهای اسلامی مانند امارات، مالزی و عربستان نیز مد نظر بوده است. در محور بعدی، سیاست گذاری ها و خط مشی گذاری هایی که ناظر به رمزارزها در اتحادیه اروپا و آمریکا صورت گرفته، گزارش شده است.
    کلیدواژگان: رمزارز، نظام حکمرانی، سیاست گذاری، قانون گذاری، نظام حقوقی
  • محمدصالح طاهرآبادی*، سلمان عمرانی صفحات 151-172
    گزارشگری جرم ازجمله ابزارهایی است که در پرتو اعمال سیاست جنایی مشارکتی از آن استفاده شده و تاثیرات قابل ملاحظه ای از حیث پیشگیری از جرم، ارتقای شفافیت نظام عدالت کیفری، جبران خلاهای فرایند تعقیب جرایم، ارتقای آمار جنایی، کاهش هزینه های نهاد عدالت کیفری و جلوگیری از بی کیفرمانی دارد. در ایران با عنایت به جایگاه فقه و ابتنای قوانین و مقررات بر آن، نسبت این نهاد به مبانی فقهی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در این پژوهش به ادله و مبانی هر دو گروه موافق و مخالف گزارش گری جرم اشاره شده است، ولی یافته های این پژوهش نشان از آن دارد که بر اساس بسیاری از قواعد و احکام فقهی و با رعایت برخی ضوابط در حوزه جرایمی نظیر جرایم منافی عفت می توان از این سازوکار جهت کنترل جرم در جامعه اسلامی بهره مند شد. گفتنی است، این بهره گیری باید به صورتی باشد که آبروی افراد مسلمان کاملا حفظ شود و کرامت آنان خدشه دار نشود و از سویی آسیب هایی نظیر غیبت، نمامی و تجسس در جامعه شیوع نیابد.
    کلیدواژگان: گزارشگری جرم، امربه معروف و نهی ازمنکر، شهادت تبرعی، عدالت کیفری، پیشگیری از جرم
  • سید امرالله حسینی* صفحات 173-194

    فسخ نکاح یکی از عوامل انحلال عقد نکاح به شمار آمده است که موجبات آن فقه و قانون مذکور است. در فقه امامیه از موارد و موجبات فسخ، در بحث «عیوب» یاد شده است و قانون مدنی ایران نیز به پیروی از نظر مشهور فقها، در مواد 1121 تا 1123 از این عیوب نام برده است و در ماده 1128 نیز تخلف از شرط صفت را موجب فسخ نکاح دانسته است. بررسی این موارد تاکنون از سوی بسیاری از پژوهشگران صورت گرفته است و دراین خصوص حرف تازه ای برای گفتن وجود ندارد، لکن موضوعی که کمتر بدان پرداخته شده، این سوال است که آیا موجبات فسخ نکاح در همین موارد خاص منحصر است یا اینکه باید در این زمینه قایل به توسعه شد؟ در این پژوهش سعی شده است با روش استقرایی تمام مواردی که امکان فسخ نکاح در مورد آن وجود دارد، مورد واکاوی قرار گیرد و یافته این پژوهش نشان می دهد که فسخ نکاح، انحصاری در موارد مذکور در قانون ندارد و موارد دیگری نیز وجود دارد که باید به فهرست موجبات فسخ نکاح افزوده شود.

    کلیدواژگان: انحلال نکاح، فسخ، موجبات فسخ نکاح، عیوب، خیار تخلف از شرط
  • محمدتقی قنواتی*، محمد عندلیب صفحات 195-218
    یکی از مهم ترین عقود مشارکتی که از ابتدا در بانکداری بدون ربا مورد توجه بوده و در موارد متعددی مورد استفاده قرار گرفته است و می گیرد، عقد مضاربه است که در قانون بانکداری بدون ربا در قالب قرارداد مضاربه بانکی بیان شده است. روح حاکم بر عقد مضاربه اسلامی، تسهیم ریسک ناشی از تجارت بین عامل و صاحب سرمایه است و همین امر به نوعی سبب عدالت بنیان شدن این عقد شده است. از طرفی، هم قواعد فقهیه موجود اعم از بطلان ربح ما لم یضمن، من له الغنم فعلیه الغرم، الخراج بالضمان و... هم موید یک طرفه نبودن منافع یا مضار عقود و لزوم تسهیم ریسک هستد؛ به طوری که عدم رعایت این اصل به عنوان یک قاعده بالادستی، سبب بطلان قراردادهای مالی می شود. آنچه در این پژوهش مورد بررسی قرار می گیرد، تطبیق قاعده بطلان ربح ما لم یضمن بر قرارداد مضاربه بانکی است. طبق قاعده بطلان ربح ما لم یضمن، اگر فرد نسبت به مال ضمانی نداشته باشد، منافع حاصل از آن مال به او تعلق نمی گیرد. نتایج این پژوهش نیز نشان می دهد که آنچه به وسیله عقد صلح به عنوان شرط ضمن عقد در این قرارداد اجرا می شود، سلب کننده ضمان از صاحب سرمایه (بانک) است درحالی که بانک به عنوان یکی از طرفین قرارداد در منافع حاصل از قرارداد سهیم است. لذا شرط عقد صلح عملا ناقض قاعده است و موجب بطلان قرارداد مضاربه بانکی می شود.
    کلیدواژگان: ربح ما لم یضمن، مضاربه، ضمان، بانکداری
  • محمود اکبری*، زهرا افراسیابی صفحات 219-238
    سقط عمدی جنین علاوه بر اینکه از لحاظ قانونی جرم محسوب می شود، از جهت اخلاقی نیز ناپسند بوده و شرعا نیزحرام است، اما در شرایطی مانند ناقص الخلقه بودن جنین و بارداری منجر به خطر جانی برای مادر، قانون گذار با توجه به قواعدی چون نفی عسر و حرج و لاضرر، ماده قانونی تصویب کرده است که به موجب آن می توان در شرایطی ویژه سقط جنین کرد. در این مقاله سعی بر آن شده است با نگاهی نقادانه و تحلیلی، این مسیله از جهت لزوم یا عدم لزوم کسب رضایت پدر مورد بررسی قرار گیرد؛ چرا که در مواردی که خطر جانی برای مادر وجود داشته باشد، نیازی به رضایت پدر نیست، ولی در موردی مانند ناقص الخلقه بودن جنین، عسر و حرج و سختی بعد از تولد، متوجه زوجین، هر دوست. این مقاله با توجه به حقوق فرزند بر پدر در پی اثبات این مدعاست که اگر پدری بنا بر هر علتی، در خواست ادامه بارداری را داشته باشد، نباید سقط جنین پزشکی صورت گیرد. از این رو قانون گذار باید در ماده و تبصره قانونی در مورد عدم قید رضایت پدر تجدید نظر کند. این نوشتار با بهره گیری از ادله ای مانند نسب پدر، وجوب نفقه بر او، ولایت وی بر فرزندان، سرپرستی خانواده توسط وی و... به اثبات مدعای فوق پرداخته است.
    کلیدواژگان: سقط جنین، جنین ناقص الخلقه، ولایت قهری، عسر و حرج، رضایت پدر
  • محمدامین ملکی، مهدی ساجدی* صفحات 239-252
    تحقیق حاضر به بررسی اعتبار قاعده یقین (= شک ساری) و تاثیر پذیرش حجیت این قاعده در استنباط احکام فقهی می پردازد. بی تردید پذیرش این قاعده وابسته به پذیرش دلالت روایات ذکرشده در باب حجیت استصحاب است و گرچه مشهور اصولیون متاخر قایل اند روایات استصحاب، صلاحیت شمول برای هر دو قاعده استصحاب و یقین را ندارد و لذا نهاد شک ساری را از صحن ادله استصحاب خارج کرده اند، اما به نظر می رسد از بین روایات استصحاب، روایت منقول از جناب صدوق (رحمت الله) در صورت پذیرش سند و دلالت بتواند حجیت این قاعده را در تفسیر حداقلی آن یعنی امضای آثار مترتب بر یقین سابق و حکم به صحت اعمال گذشته متفرع بر آن یقین اثبات کند. همچنین، در ضمن اسناد پشتیبان قاعده فراغ و تجاوز، تعابیری وجود دارد که می تواند مثبت قاعده یقین در تفسیر حداقلی آن باشد.
    کلیدواژگان: قاعده یقین، یقین، فراغ، تجاوز، استصحاب
  • عباس عسگری، سجاد حیدری* صفحات 253-272

    جواز استناد قاضی غیرمعصوم به علم شخصی خود در مقام صدور حکم، یکی از مسایل دیرینه و پرسابقه فقهی است که امروزه خود مسیله ساز شده و مورد ابتلای دستگاه قضایی است. علم شخصی قاضی در فقه اسلامی به عنوان یکی از طرق اثبات دعوا به اتفاق نظر فقها به ویژه فقهای امامیه، از صدر اسلام مورد تاکید بوده است. ازآنجاکه خاستگاه اصلی قوانین موضوعه فقه است، ضروری است تا نظرات و ادله فقها درخصوص علم قاضی از جهت فقهی مورد تحقیق و بررسی قرار گیرد. در مقاله حاضر که به روش توصیفی تحلیلی نگاشته شده پس از بیان دیدگاه های مطرح شده پیرامون موضوع مزبور در فقه و حقوق، به بررسی مبانی نظریات پرداخته می شود. با توجه به چالش های استناد به علم قاضی توسط قضات ماذون در سیستم قضایی، ناگفته پیداست راهی که امروزه در جمهوری اسلامی ایران برای ضابطه‏مند کردن روش قضایی در دادگاه های اسلامی حتی بنا بر مسلک مشهور میان متاخرین (حجیت مطلق علم قاضی) می‏توان از آن استفاده کرد، محدود کردن صلاحیت نسبت به قاضیان ماذون توسط ولی امر است که راه های ثابت ‏شرعی برای قضاوت مانند گواه و سوگند نزد آن ها معتبر دانسته شود نه مواردی که علم شخصی داشته باشند.

    کلیدواژگان: علم قاضی، فقه، حقوق اسلامی، نظام قضایی، قاضی
|
  • Mohammad Rasool Ahangaran * Pages 1-26

    One of the basic rules in Islamic international law is the rule of Nafy-eSabil. Among the documents of the aforementioned rule, the most important document of this rule is verse 141 of Surah Nisa. The popular explanation of the argument to this verse is based on the implication of necessity; In this way, the will of the meaning of the evolutionary Nafy-e- Sabil from this verse requires a lie, and therefore the legislative Nafy-e- Sabil will be the meaning of this verse. This argument has been challenged in various ways, and although famous Shia jurists have insisted on this verse in various cases, some consider the argument to this verse as incomplete in the mentioned cases. Many researches have been conducted around this rule, which have investigated its evidence, but most of these researches either did not pay attention to the beginning of verse 141 of Surah Nisa at all and expressed the meaning of the noble verse without paying attention to the beginning, or Considering the beginning of the verse, they denied its implication based on the rule of Nafy-e- Sabil and did not examine the narrations below the honorable verse. The present article is innovative in this sense and presents a reading of the beginning of the verse with a descriptive analytical method, which proves its complete implication on the rule of Nafy-e- Sabil as one of the rules governing Islamic international relations.

    Keywords: Rule of Nafy-e- Sabil, Verse 141 of Surah Nisa, Political Jurisprudence, international relations
  • Reza Mirzakhani * Pages 27-54
    Life insurance is a new form of contract that has been favored in today’s world exposed to a variety of risks. This insurance provides a value added situation, materially and spiritually, at both small and large levels of the society. The highly advantageous side of this insurance is its affording assurance and security against impending death. There are two approaches to rendering the insurance a sharia-based character: one is its being conforming to the pre-established principles, and the other falls within statute. The solution for conforming it to sharia principles is to adjust it to one of fiqh-based forms of contract: contract of liability (ziman), and contract of settlement (solh) as compared to other forms of contract like hiba, jualah, muzaraba and alike.
    Keywords: insurance, life insurance, Fiqh, Pre-established Contracts, Contract of Liability
  • Hossain Sobhani *, Mohammad Ali Mahdavi Sabet Pages 55-76

    One of the duties of governments is to ensure food security as a guarantee of national security. It is assumed that food security is a national security policy and the degree of the latter depends on the quality of the former. Today, fighting starvation is not the only concern and the right for food comprises its healthiness as well. This has created a human right challenge faced by modern technologies that provide biologically manipulated products called transgenetic. The truth is that these new products are not normal since they involve technological and genetic transformations. In other words, they include some ingredients and substances not previously existing in human diet. The present study is about especially the harmful side of this type of product and by raising the jurisprudential foundations of that it offers its guidelines for governments to interfere and prohibit their production.

    Keywords: Transgenetic Products, Penal Obligation, Punishment (ta’zir), Food Security
  • Khalil Allah Ahmadvand *, Setareh Azadi Pages 77-102

    The right or ruling of the presumption of irrevocability of contracts is one of the topics that, despite its many and different applications and results in jurisprudence and law, has been less investigated and explained. In this research, an attempt is made to firstly explain the nature of rights and rulings, and then by studying and examining the evidence of the legitimacy of contracts, as well as paying attention to the works and distinct characteristics of rights and rulings, as well as evaluating the words of jurists and considering other solutions presented in this case, the status of rights or the irrevocability of contracts to be determined in doubtful cases. In a general view, it can be said that if it is proved that it is irreversible in the contracts, it is not possible for the contracting parties to waive the contracting or transfer, as well as exchange and compromise on it; Because its falsification and elimination is up to the legislator. Whereas, if it is proven to be a right, the possibility of waiving, inheritance, compromise, as well as discharging, cancellation, exchange and transfer is up to the rightful person. This study shows that the presumption of irrevocability of contracts differs in terms of being a right or a ruling in different cases and it is not possible to issue a general ruling in this field. Rather, one should pay attention to detail and by examining the contracts case by case, determine whether they are right or ruling.

    Keywords: right, rule, presumption of irrevocability, Contract, jurisprudence rule
  • Mohammad Rasul Fakhreh *, Seyed Ehsan Rafie Alavy Pages 103-124

    One of the major mottos on which the Islamic Revolution is based is resistance and fighting istikbar (world arrogance). This has given rise to contradictory remarks on the part of different social and political groups. The article has a recourse to theoretical fiqh which aims at deducing the foundations of fiqh-based systems in order to survey the limitations of resistance and retreat. The two holy Quranic verses 15 and 16 from surah al-Anfal have been taken as the basis for the conditions that lead to leaving the battlefield. First, the implications of the ayas are examined from both shiite and sunni points of view and any abrogation (naskh) of them is rejected. Other seemingly contradictory ayas have also been taken into notice that could lead us to the limitations of resistance and some criticism of sunni interpretation of them have been offered. Finally, a general rule has been extracted by taking as evidence some fatwas, aya 45 of surah al-Anfal, and since resistance today has extended beyond Iranian borders and even shiite communities, this research has concentrated on Quranic evidence to ensure its reliability and not to limit it to any Islamic school of thought.

    Keywords: Political Fiqh, resistance, international relations, Retreat, war
  • Shahrbanu Abdullahi, Alireza Alireza Asgari, Amir Ali Ebrahimi, Mohammad Sadegh Zoghi * Pages 125-150
    Nowadays, cryptocurrencies have found a significant role in the international economic system, and it is necessary to make a comprehensive plan in this field, both for economic purposes and for macro-legal policies and governance; With regard to this necessity, the present research, by examining and analyzing the nature and phenomenon of cryptocurrencies and their technical dimensions, has analyzed some economic and governance challenges created by cryptocurrencies, and in the following, the components and has analyzed and explained the legal challenges related to them; Also, the jurisprudential status of cryptocurrencies in some Islamic countries such as UAE, Malaysia and Saudi Arabia has also been considered. In the next axis, the policy making and policies related to cryptocurrencies in the European Union and the United States are reported, and finally, in a comprehensive and analytical manner, proposed policy approaches to cryptocurrencies are presented.
    Keywords: Cryptocurrency, governance system, policy making, legislation, legal system
  • Mohammad Saleh Taherabadi *, Salman Emrani Pages 151-172
    Crime reporting is one of the tools that have been used in the light of the implementation of cooperative criminal policy and have significant effects in terms of crime prevention, improving the transparency of the criminal justice system, compensating the gaps in the process of prosecuting crimes, improving criminal statistics, reducing the costs of the criminal justice institution, and preventing impunity. In Iran, due to the position of jurisprudence and the application of laws and regulations to it, the relation of this institution to the foundations of jurisprudence has a special position. In this research, the arguments and bases of both groups for and against crime reporting are pointed out, but the findings of this research show that based on many jurisprudential rules and rulings and by observing some rules in the field of crimes such as crimes against chastity, this mechanism can be used to control crime in Islamic society. It should be mentioned that this use should be in such a way that the reputation of Muslim people is fully preserved and their dignity is not damaged, and on the other hand harms such as backbiting, gossiping and spying do not spread in the society.
    Keywords: Crime reporting, enjoining the good, forbidding the evil, automatically giving evidence, criminal justice, Crime Prevention
  • Sayed Amrollah Hoseini * Pages 173-194

    Annulment of marriage is considered as one of the causes of dissolution of marriage contract, the causes of which are mentioned in jurisprudence and law. In twelvers jurisprudence, cases and causes of rescission are mentioned in the discussion of "defects" and the civil law of Iran also mentions these defects in articles 1121 to 1123, following the opinion of famous jurists, and in article 1128,  the breach of the condition regarding qualification is  considered as the reason for the annulment of the marriage. The investigation of these cases has been done by many researchers and there is nothing new to say in this regard. However, the issue that has not been addressed is the question of whether the reasons for annulment of marriage are unique in these special cases, or whether there should be development in this field? In this research, it has been tried to analyze all cases in which there is a possibility of annulment of marriage by inductive method, and the findings of this research show that annulment of marriage is not exclusive in the cases mentioned in the law, and there are other cases that should be added to the list of reasons for annulment of marriage.

    Keywords: dissolution of marriage, annulment, reasons for annulment of marriage, defects, option of breach of condition
  • Mohammadtaghi Qanavati *, Mohammad Andalib Pages 195-218
    Muzariba has been a very important type of contract much favored in usury free banking and has appeared in Iranian Usury Free Banking Act. The spirit dominating Islamic muzariba is sharing the transaction risk between the investor and the agency, a fact that has rendered the whole activity justice-based. Besides, some fiqh principles related to profit making prove the necessity of this kind of risk sharing to the extent that if neglected the whole financial contracts will be rendered void. The study is to seek how to adjust the principle of annulling the usurious sale to muzariba. According to this principle, in case the individual lacks guarantee in regard to his property, the ensuing profits do not belong to him. The results show the provision included in the contract denies guarantee for the bank as the owner of the capital, while it has been supposed to share the profit according to the contract. Hence, any “solh” or settlement provision in contract is practically breaching the principle and will lead to the annulment of muzariba.
    Keywords: Profit without Liability, Muzariba, guarantee, Banking
  • Mahmood Akbari *, Zahra Afrasyabi Pages 219-238
    Deliberate abortion is immoral and forbidden by sharia. It is permitted, however, only in case there is risk in pregnancy or the possibility of the fetus’ anomalies. In the latter condition, the law protects motherhood by resorting to the ‘distress and constriction negation’ principle (usr-o-haraj). The article intends to take a critical look at the issue by exploring the necessity of the father’s consent to abortion, due to the fact that if the mother’s health and survival is at risk, the father’s consent is out of question, but when there is the risk of fetus’ anomalies and the application of ‘distress and constriction negation’ principle, both parents are involved. Here, we are discussing the child’s right of survival that the father has to abide by, and want to prove the fact that if the father disapproves, the therapeutical abortion must not be carried out. Hence the need to revise the law pertaining to the absence of the father’s consent. We have benefited from proofs such as the father’s kinship, his obligation for his family’s subsistence and guardianship.
    Keywords: Abortion, Fetus’ Anomalies, Absolute Guardianship, Distress, Constriction Negation, Fathers’ Consent
  • Mohammad Amin Maleki, Mahdi Sajedi * Pages 239-252
    The present research examines the validity of the rule of certitude and the effect of accepting the validity of this rule in deduction Jurisprudential rulings. Undoubtedly, the acceptance of this rule is dependent on the acceptance of the implications of the narrations mentioned about the validity of Istehhab, and although the famous late Usulists believe that Istehhab traditions do not have the comprehensive authority for both the rules of Istehhab and certitude, and therefore they have removed the institution of the rule of certitude from the evidence of Istehhab, but in their opinion It seems that among the narratives of Istehhab, the narration transmitted by Mr. Sadouq (may Allah be pleased with him) can prove the validity of this rule in its minimal interpretation - i.e., the signing of works based on prior certitude and ruling on the validity of past actions based on that certitude - if the document and evidence are accepted. Also, in the supporting documents of the Wrappers (Faraq) and Passing (Tajavoz) rule, there are interpretations that can be positive for the certitude rule in its minimal interpretation.
    Keywords: rule of certitude, certitude, Wrappers (Faraq), Passing (Tajavoz), Istehhab
  • Abbas Asgari, Sajjad Heydari * Pages 253-272

    The permissibility of a non-innocent judge relying on his personal knowledge in issuing a verdict is one of the old and long-standing issues of jurisprudence, which has become a problem today and is a problem for the judicial system. The personal knowledge of the judge in Islamic jurisprudence has been emphasized since the beginning of Islam as one of the ways to prove the case according to the consensus of the jurists, especially the twelvers jurists. Since the main origin of laws related to jurisprudence is, it is necessary that the opinions and evidences of jurists regarding the science of the judge should be investigated from a jurisprudential point of view. In the present article, which is written in a descriptive-analytical method, after expressing the opinions raised about the said issue in jurisprudence and law, the foundations of the theories are examined. Considering the challenges of citing the knowledge of the judge by authorized judges in the judicial system, it goes without saying that today in the Islamic Republic of Iran, there is a way to standardize the judicial method in Islamic courts - even according to the famous creed among recent scholars (the absolute validity of the knowledge of the judge)- It can be used, limiting the competence of the authorized judges by the guardian is that the established lawful fixed ways of judging, such as testimony and oath, are considered valid by them, not cases that have personal knowledge.

    Keywords: personal knowledge of the judge, Jurisprudence, Islamic law, judicial system, Judge