فهرست مطالب

فصلنامه اقتصاد مقداری
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 73، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • داود منظور، سجاد رجبی*، رضا رنجبران صفحات 1-36
    معرفی

    یکی از مهم ترین سوالات اقتصاد دانان تبیین رابطه بین بخش حقیقی  و بخش مالی در اقتصاد است. چراکه درک این رابطه اقتصاددانان را جهت برنامه ریزی برای نیل به رشد اقتصادی یاری می نماید. بخش مالی یکی از مهم ترین عوامل در شکل دهی تولید و همچنین یکی از ضروری ترین حلقه های ایجاد بخش های مختلف اقتصادی است، لذا شناخت اثر تغییر این بخش بر سایر بخش های اقتصاد ضروری است. در این راستا هدف این مقاله ارزیابی جایگاه واسطه‏های مالی در کشور و تبیین تاثیر و تاثرات آن بر سایر بخش های اقتصادی است.

    متدولوژی

     این مقاله با استفاده از روش حذف فرضی جزیی دیازنباخر و لهر (2013) که نسخه ای تعمیم یافته از روش های حذف فرضی در ارزیابی بخش های اقتصادی جدول داده-ستانده استفاده و به بررسی آثار و تبعات بروز شوک مثبت 10 درصدی در زیربخش های مالی اقتصاد ایران شامل زیربخش بانک، زیربخش بیمه و زیربخش واسطه های مالی پرداخته شده است. جدول مورداستفاده در این پژوهش جدول داده-ستانده سال 1396 می باشد که از طریق روش نیمه آماری راس و بر مبنای جدول داده-ستانده 1390، محاسبه شده است. جدول تحلیلی داده-ستانده، یک جدول متقارن بخش در بخش با کالا در کالا است.

    یافته

    در اثر بروز شوک مثبت در عرصه خدمات بانکی 5 بخش با بیشترین ارزش افزوده مواجه خواهند شد که عبارتند از ساختمان های مسکونی، ساختمان های غیر مسکونی، تامین اجتماعی اجباری، دامداری و امور انتظامی. در اثر بروز شوک مثبت به بخش واسطه های مالی 5 بخش با بیشترین ارزش افزوده مواجه خواهند شد که عبارتند از:  ساخت محصولات اساسی آهن و فولاد، ساخت سایر فلزات اساسی و ریخته گری فلزات،  ساخت، تعمیر و نصب محصولات رایانه ای، الکترونیکی و نوری، ساخت وسایل نقلیه ی موتوری و سایر تجهیزات حمل ونقل و قطعات و وسایل الحاقی آن ها و دامداری.  در اثر بروز شوک مثبت به بخش بیمه بخش هایی که بیشترین ارزش افزوده را ایجاد خواهند کرد عبارتند از: ساختمان های غیرمسکونی، استخراج زغال سنگ و لینیت، ساخت، تعمیر و نصب محصولات رایانه ای، الکترونیکی و نوری، استخراج سنگ، شن و خاک رس و حمل و نقل آبی.

    نتیجه

    نتایج این مطالعه نشان می دهند در صورت افزایش 10 درصدی عرضه خدمات بانکی (با کدهای 6411 و 6419 ISIC) در اقتصاد ایران، بخش «ساختمان های مسکونی» با افزایش 12/1 درصدی ارزش افزوده که برابر 2851589 میلیون ریال می باشد، مواجه خواهد شد به طوری که ستانده واسطه ای آن 1982931 میلیون ریال معادل 52/0 درصد افزایش را شاهد بوده است. پس ازاین بخش نیز فعالیت های «ساختمان های غیرمسکونی»، «تامین اجتماعی اجباری» و «دامداری» به ترتیب با 01/1و 85/0 و 79/0 درصد افزایش ارزش افزوده روبه رو می شوند. در صورت افزایش 10 درصدی عرضه خدمات واسطه های مالی (با کدهای 642، 643، 649، 661، 662 و 663 ISIC) در اقتصاد ایران، بخش «ساخت محصولات اساسی آهن و فولاد» با افزایش 6/0 درصدی ارزش افزوده که برابر 751357 میلیون ریال می باشد، مواجه خواهد شد به طوری که ستانده واسطه ای آن 161748 میلیون ریال معادل 06/0 درصد افزایش را شاهد بوده است. پس ازاین بخش نیز فعالیت های «ساخت سایر فلزات اساسی و ریخته گری فلزات»، «ساخت، تعمیر و نصب محصولات رایانه ای، الکترونیکی و نوری» و «ساخت وسایل نقلیه ی موتوری و سایر تجهیزات حمل ونقل و قطعات و وسایل الحاقی آن ها» به ترتیب با 52/0 و 48/0 و 47/0 درصد افزایش ارزش افزوده روبه رو می شوند. در صورت افزایش 10 درصدی عرضه خدمات بیمه (با کدهای 651، 652 و 653 ISIC) در اقتصاد ایران، بخش «ساختمان های غیرمسکونی» با افزایش 53/0 درصدی ارزش افزوده که برابر 1940166 میلیون ریال می باشد، مواجه خواهد شد به طوری که ستانده واسطه ای آن 1224203 میلیون ریال معادل 26/0 درصد افزایش را شاهد بوده است. پس ازاین بخش نیز فعالیت های «استخراج زغال سنگ و لینیت»، «ساخت، تعمیر و نصب محصولات رایانه ای، الکترونیکی و نوری» و «استخراج سنگ، شن و خاک رس» به ترتیب با 46/0 و 39/0 و 30/0 درصد افزایش ارزش افزوده روبه رو می شوند. درنهایت تمام انواع خدمات مالی تجمیع و افزایش عرضه 10 درصدی  بخش مالی در اقتصاد ایران مورد تدقیق قرار گرفت و نتایج نشان داد بخش «ساختمان های غیرمسکونی» با افزایش 69/1 درصدی ارزش افزوده که برابر 614627 میلیون ریال می باشد، مواجه خواهد شد به طوری که ستانده واسطه ای آن به میزان 3878263 میلیون ریال (82/0درصد) با افزایش روبه رو می شود. پس ازآن نیز بخش های «ساخت، تعمیر و نصب محصولات رایانه ای، الکترونیکی و نوری»، «ساختمان های مسکونی» و «دامداری» به ترتیب با 57/1 و 50/1 و 40/1 درصد افزایش ارزش افزوده روبه رو می شوند.

    کلیدواژگان: شوک مثبت، بانک، بیمه، نهاد مالی، داده-ستانده
  • حبیب انصاری سامانی*، مریم امینیان دهکردی صفحات 37-65
    معرفی

     هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه میان ریسک اطلاعاتی در قالب دو شاخص ریسک نوسان پذیری و ریسک آربیتراژ با احتمال وقوع حباب قیمتی سهام شرکت ها می باشد. بدین منظور داده های مربوط به 109 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار طی دوره 1390-1397 به عنوان نمونه به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب شدند. عدم وجود شفافیت در خصوص اطلاعات مالی شرکت ها و همچنین دستکاری قیمت ها، منجر به ایجاد حباب قیمتی سهام می گردد؛ و در نهایت این اطلاعات نادرست باعث می شود که حباب قیمتی ترکیده و باعث می شود که قیمت دارایی های مالی با کاهش شدیدی مواجه شود و منجر به ایجاد بحران مالی در بازار سرمایه گردد. اگر قیمت سهام در بازار منطقی نبوده و دچار نوسانات شدید و تشکیل حباب های قیمتی شود، باعث می شود که ارزش گذاری اوراق بهادار به درستی و بر مبنای عملکرد واقعی آن ها انجام نگیرد و در نهایت قیمت ها به عنوان یک نماگر نمی توانند عملکرد درست و واقعی آن ها را نشان دهند. درواقع اطلاعات مالی در مورد هر شرکت در هنگام برآورد ارزش قیمت سهام بسیار مهم است. سرمایه گذاران این اطلاعات مالی عمومی را برای ارزیابی چشم انداز پتانسیل آینده هر شرکت در نظر می گیرند.

    متدولوژی

    فرضیه های تحقیق در راستای اهداف تحقیق به دنبال بررسی رابطه میان ریسک اطلاعاتی (که شامل ریسک آربیتراژ و ریسک نوسان پذیری سهام می باشد) و حباب قیمتی سهام که با روش جدیدی اندازه گیری شده، طراحی شدند. این نحوه اندازه گیری به جای وقوع حباب قیمتی، آن را به شکل احتمالی از وقوع حباب در نظر می گیرد. متغیر احتمال وقوع حباب قیمتی از طریق آزمون سوپریموم تعمیم یافته که یک آزمون از مجموعه آزمون های راست دنباله است و به منظور پیش بینی دوره های وقوع حباب قیمتی استفاده می شود، روی داده های هفتگی سهام محاسبه شد. سپس از طریق دو مدل رگرسیونی داده های پانل تاثیر شاخص های ریسک اطلاعاتی در کنار مهم ترین متغیرهای موثر بر حباب قیمتی بر متغیر وابسته تحقیق بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج تخمین مدل اول پژوهش نشان دهنده وجود رابطه مثبت و معنادار میان ریسک نوسان پذیری سهام با احتمال وقوع حباب قیمتی در سهام شرکت است. این نشان می دهد که افزایش ریسک نوسان پذیری به عنوان شاخصی از ریسک اطلاعاتی می تواند عامل مهمی برای تشکیل حباب قیمتی در سهام شرکت شود؛ بنابراین فرضیه اول تحقیق مورد تایید قرار می گیرد. همچنین در تایید نتایج تخمین مدل قبل، ریسک آربیتراژ نیز مانند ریسک نوسان پذیری رابطه مثبت و معناداری با احتمال وقوع حباب قیمتی دارد. این بدان معنی است که با افزایش ریسک آربیتراژ هر سهم می توان انتظار بیشتری برای وقوع حباب قیمتی داشت و این بیانگر این موضوع است که فرضیه دوم تحقیق مورد تایید قرار می گیرد.همچنین نتایج نشان داد که سهم سهامداران نهادی تاثیر مثبت و معنی داری بر احتمال وقوع حباب قیمتی دارد این نتایج، مبین مالکان نهادی غیرفعال در شرکت ها است در واقع اگر مالکان نهادی سهام شرکت به طور مستقیم سهام شرکت را در بازار مدیریت کنند اجازه نخواهند داد که حباب قیمتی در سهام شکل بگیرد. در سهم هایی با شناوری بیشتر احتمال وقوع حباب قیمتی کمتر است. متغیر ارزش دفتری به ارزش بازار رابطه منفی و معنی داری با احتمال وقوع حباب قیمتی دارد بالا بودن این شاخص در واقع نشان می دهد که قیمتی که اکنون یک سهم از یک بنگاه حاضر در بورس به آن قیمت معامله می شود از ارزشی که از نظر حسابداری در دفاتر حسابداری آن شرکت ثبت شده بیشتر است و این نشان می دهد شرکت در وضعیت مالی و رشدی مناسبی قرار دارد و این باعث می شود که رشد قیمتی سهام این شرکت ها بدون وقوع حباب در آن ها و با دلیل ارزش ذاتی همراه باشد. با بزرگتر شدن اندازه شرکت نیز احتمال وقوع حباب قیمتی در آن کمتر می شود. به نظر می رسد شرکت های کوچک با وجود اطلاعات نامتقارن تر، امکان بالقوه دستکاری قیمت می توانند کاندیدهای مناسبی برای تشکیل حباب قیمتی باشند.

    نتیجه

     لذا با توجه به اینکه نتایج آزمون تجربی فرضیه های تحقیق هم راستا با انتظار نظری، نشان داد که رابطه مثبت و معناداری میان ریسک اطلاعاتی با احتمال وقوع حباب قیمتی وجود دارد، از این رو لازم است، مدیران و ناظران و سیاست گذاران بازار سرمایه در راستای تثبیت یا محدود کردن نوسانات بازار اقدام به کاهش ریسک اطلاعاتی سهام شرکت ها نمایند.

    کلیدواژگان: حباب قیمتی، آزمون ریشه واحد سوپریموم تعمیم یافته، ریسک اطلاعاتی
  • ابوالفضل شاه آبادی*، بهاره کرمی، هانیه ارغند صفحات 67-91
    معرفی

      نرخ بالای تورم معضل اقتصادی مهمی در کشورهای درحال توسعه از جمله ایران است که با وجود پیشینه طولانی تحلیل و بررسی کماکان مورد بحث است و جزء دغدغه های اصلی سیاست مداران و اقتصاددانان به شمار می رود. براساس شواهد موجود تورم دارای آثار نامطلوبی بر جامعه است بطوری که اقتصاددانان معتقدند هزینه هایی که تورم بر جامعه تحمیل می کند می تواند بسیار جدی تر از هزینه های ناشی از کند شدن رشد اقتصادی باشد.   با عنایت به اثرات منفی تورم، عوامل موثر در ایجاد و تشدید آن در مکاتب مختلف مورد توجه قرار گرفته است. در این خصوص بر اساس مباحث نظری مطرح شده تورم دارای سه منشاء عمده (1) افزایش تقاضا، (2) فشار هزینه و (3) تنگناهای ساختاری است. یکی از مهمترین سیاست های کاهش تورم، افزایش عرضه و رشد محصول است. در این راستا پیچیدگی اقتصادی می تواند از طریق افزایش ظرفیت و تنوع تولید محصولات پیچیده، باعث شکل گیری مازاد عرضه و در نهایت کاهش تورم در اقتصاد شود.  بر اساس آخرین رتبه بندی شاخص پیچیدگی اقتصادی که در سال 2018 توسط دانشگاه هاروارد، برای 133 کشور جهان گزارش شده است، اختلاف چشمگیری میان کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه وجود دارد.  

    متدولوژی

    هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر پیچیدگی اقتصادی بر تورم در کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی بر اساس رویکرد بین کشوری طی دوره 2018-1995 است. اطلاعات مورد نیاز از درگاه بانک جهانی و اطلس پیچیدگی اقتصادی جهان دریافت گردید. محدوده مکانی این پژوهش سی کشور منتخب عضو سازمان همکاری اسلامی است که با توجه به محدودیت آماری داده ها و شواهد تاریخی مشابه انتخاب شده است.تصریح مدل پژوهشبا توجه به مبانی نظری و مطالعات تجربی، الگوی تصریح شده در این پژوهش به صورت رابطه زیر تصریح شد:INF_it=C+β_1*INF_(it-1)+β_2*(M2gr_it-GDPgr_it)+β_3*NAT_it+β_4*ECI_it+ε_iدر این مدل i:کشورها، t: زمان . C: عرض از مبدا و β: ضرایب متغیرهای توضیحی (ضرایب شیب) می باشد. تورم: (INF). تورم دوره قبل :(INF-1). رشد نقدینگی: (M2gr). نرخ رشد اقتصادی: (GDPgr). وفور منابع طبیعی: (NAT). شاخص پیچیدگی اقتصادی: (ECI). مدل GMM جهت تخمین این پژوهش انتخاب شده است. 

    یافته ها

    با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش ، تاثیر عوامل اقتصادی بر تورم در  کشورهای منتخب برآورد شد. ضریب متغیر اصلی مدل تصریح شده یعنی شاخص پیچیدگی اقتصادی ECI، منفی و به لحاظ آماری در سطح 5% معنی دار است دیگر متغیرهای توضیحی مدل که در سطح پنج درصد معنی دار بودند و همگی دارای اثر مثبت بر تورم بودند عبارت اند از تورم انتظاری، تفاوت نرخ رشد نقدینگی با رشد اقتصادی  و وفور منابع طبیعی. 

    نتیجه

     نتایج حاصل از تحلیل یافته های مدل نشان داد که فرضیه کاهش نرخ تورم از طریق پیچیدگی اقتصادی در کشورهای منتخب اسلامی برقرار است. همچنین مشخص شد با افزایش تورم انتظاری، تفاوت نرخ رشد نقدینگی با رشد اقتصادی و ثروتهای طبیعی، تورم هم افزایش مییابد. به این ترتیب نتایج حاصل از برآورد الگو گویای آن است که ضرایب برآورد شده تمامی متغیرها از حیث علامت با مبانی نظری سازگار هستند. بنابراین پیشنهاد می شود:سیاستگذاران و تصمیم گیرندگان اقتصادی، تحقیقات انجام شده در مورد شاخصهای پیچیدگی و فضای محصولات را مورد توجه قرار داده و سیاستها و تدابیر لازم برای بسترسازی محصولات فناورانه با پیچیدگی بالاتر با هدف تنوعبخشی به محصولات رقابتی کشورهای اسلامی را اتخاذ کنند که البته در این مسیر لازم است که ابتدا قابلیتهای فناورانه کشورها شناسایی شود.

    کلیدواژگان: تورم، پیچیدگی اقتصادی، تورم انتظاری، رشد نقدینگی، رشد اقتصادی
  • مسعود سعادت مهر* صفحات 93-110
    معرفی

    در اغلب کشورها، مالیات مهم ترین منابع درآمدی دولت است. اما در ایران از دیرباز مالیات سهم کمی از درآمدهای دولت را تامین نموده است. شاید مهم ترین دلیل آن وجود منابع درآمد نفتی می باشد که مالیات را در حاشیه قرار داده است. به همین دلیل بر اصلاح ساختار مالیاتی تاکید شده است. در این راستا، قانون مالیات بر ارزش افزوده جهت اصلاح ساختار مالیاتی در نیمه دوم سال 1387 در ایران به اجرا گذاشته شد مالیات بر ارزش افزوده یک مالیات جدید است که برای کاهش نارسایی های سیستم مالیات ستانی سنتی و همچنین برای افزایش درآمد دولت به وجود آمد. مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات بر فروش است که در مراحل مختلف تولید و توزیع کالا و خدمات اخذ می شود. متوسط نرخ مالیات بر ارزش افزوده در کشورهای مختلف بین 5 تا 18 درصد است. در ایران از زمان وضع قانون مالیات بر ارزش افزوده  در خصوص تعیین  نرخ مالیات بحث و مجادلات زیادی بین صاحبنظران و کارشناسان وجود داشت. این نرخ در زمان اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده 3 درصد تعیین شد و مقرر گردید هر ساله به مقدار یک درصد افزایش یابد به طوری که در سال 1397 به 9 درصد رسید. با افزایش نرخ مالیات، درآمد دولت از محل جمع آوری مالیات افزایش می یابد. هرچند این افزایش درآمد دارای محدودیتی است و چنانچه نرخ های مالیاتی از نقطه خاصی تجاوز کنند درآمدهای مالیاتی تنزل خواهد نمود، چراکه با وجود نرخ های مالیاتی بالا مردم انگیزه کار کردن را از دست خواهند داد. بنابراین شناخت میزانی از نرخ مالیات که درآمدهای مالیاتی را ماگزیمم کند بسیار ضروری به نظر می رسد. لازم است تا نرخ بهینه این نوع مالیات مشخص شود به گونه ای که هم درآمد مالیاتی دولت حداکثر شده و هم این که مانع رشد اقتصادی نشود. تحقیق حاضر به این هدف انجام شده است.

    متدولوژی

    این پژوهش، در دوره زمانی 97-1387 با استفاده از داده های 24 استان که اطلاعات آنها در دسترس بوده، انجام شده است. داده های تحقیق مربوط به نرخ مالیات بر ارزش افزوده و درآمد مالیاتی دولت از  این محل بوده که به تفکیک استان های کشور در دوره زمانی 97-1387 از طریق مراجعه به  سالنامه های استانی جمع آوری شده اند. سال 1387 آغاز اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده و سال 1397 آخرین سالی است که اطلاعات و آمار  آن موجود بوده است. در نهایت، نرخ بهینه مالیات بر ارزش افزوده در اقتصاد ایران با استفاده از روش پنل دیتا برآورد گردید. در این روش،  در ابتدا، به کمک آزمون لیمر، استفاده از داده های پنل در تخمین مدل انتخاب شد. سپس به کمک آزمون هاسمن، تخمین با اثرات تصادفی تایید گردید. کلیه تجزیه و تحلیل ها و تخمین مدل  با استفاده از نرم افزار EViews 9 انجام شده است.

    یافته ها

    یافته های حاصل از توصیف آماری داده ها نشان می دهد که نرخ مالیات بر ارزش افزوده در ایران در  سال 1387 به اندازه 3 درصد تعیین شده است و  تا پایان سال 1389 در همین نرخ باقی مانده است. از سال 1389 به بعد نرخ مالیات بر ارزش افزوده روند افزایش داشته به طوری که در سال 1394 به 9 درصد رسیده  است. از سال 1394 تا سال 1396 در همین نرخ 9 درصد ثابت باقی مانده است. همچنین نتایج حاصل از تخمین مدل نشان می دهد که مالیات بر ارزش افزوده در ایران دارای اثرات لافری است. به گونه ای که افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده  با اثر مستقیم باعث افزایش درآمد مالیاتی دولت و با اثر غیر مستقیم از طریق کاهش انگیزه تولید باعث کاهش درآمد مالیاتی دولت می شود.  بنابراین، نرخ مالیات بر ارزش افزوده دارای یک مقدار بهینه بوده که در آن نرخ، درآمد مالیاتی دولت ماگزیمم می شود.

    نتیجه

     نرخ بهینه مالیات بر ارزش افزوده محاسبه شده در این تحقیق 33/10 درصد می باشد. با توجه به این که نرخ مالیات بر ارزش افزوده در سال 1398 برابر 9 درصد تعیین شده است، پیشنهاد می گردد در سال های آتی این نرخ به 33/10 درصد افزایش یابد. با این کار درآمد مالیاتی دولت افزایش خواهد یافت. افزایش نرخ مالیات بیش از این مقدار باعث کاهش درآمد مالیاتی دولت می شود. لذا پیشنهاد می گردد نرخ مالیات بر ارزش افزوده از 33/10 درصد تجاوز ننماید.

    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، نرخ مالیات، درآمد مالیاتی، منحنی لافر
  • سیده صفیه حسینی یزدی، مصطفی عمادزاده*، سعید دائی کریم زاده صفحات 111-150
    معرفی

    اهمیت سرمایه انسانی در ارتقاء رشد و بهره وری یکی از مهمترین موضوعاتی است که مورد توجه صاحب نظران علم اقتصاد قرار گرفته است. می توان گفت دستیابی به رشد اقتصادی یکی از دغدغه های اقتصاددانان در دهه های اخیر بوده است و نیازمند ایجاد برخی ساز و کارهای خاص می باشد که شاخص سرمایه انسانی و جهانی شدن از جمله این ساز و کارهای خاص در عرصه اقتصادی به شمار می روند. در حالی که رشد اقتصادی از سرمایه انسانی نشیت می گبرد، اما بیشتر کشورهای منابع محور فاقد سرمایه انسانی ضروری به عنوان سرمایه طبیعی هستند. جهانی شدن به کشورها کمک می کند تا مزایای باز بودن تجارت را کشف کنند، چرا که جهانی شدن ریسک اقتصادی کشورها را کاهش می دهد. در عین حال، افزایش جریان سرمایه که ناشی از بازبودن اقتصاد می باشد ممکن است به تولیدکنندگان اجازه دهد تا از مزیت های سبد متنوع دارایی ها برای سرمایه گذاری در پروژه های کم ریسکی که به رشد اقتصادی منجر می شود بهره مند گردند.

    متدولوژی

    پژوهش حاضر تلاش می کند، با تحلیل نظری و مدل سازی شرایط اقتصاد کلان، به بررسی هم زمان ارتباط متقابل بین سه متغیر جهانی شدن، انباشت سرمایه انسانی و رشد اقتصادی با مقایسه تطبیقی بین 23 کشور منتخب در حال توسعه و 33 کشور توسعه یافته طی سال های 1995 تا 2017، با استفاده از تکنیک اقتصادسنجی داده های تابلویی سیستمی مبتنی بر تخمین زننده گشتاورهای تعمیم یافته بپردازد.

    یافته ها

    نتایج آزمون های مورد بررسی حاکی از آن است که که در سطح اطمینان 95 درصد افزایش شاخص های جهانی شدن، رشد اقتصادی و امید به زندگی بر افزایش شاخص سرمایه انسانی موثر هستند و افزایش نرخ شهرنشینی نتوانسته ابزار موثر در جهت بهبود شاخص سرمایه انسانی در کشورهای منتخب باشد. همچنین طبق نتایج می توان گفت افزایش شاخص های سرمایه انسانی، رشد اقتصادی، نرخ رشد جمعیت و توسعه زیر ساخت های ارتباط از راه دور و سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر افزایش جهانی شدن موثر است؛ و در نهایت می توان گفت تاثیر شاخص های سرمایه انسانی، جهانی شدن، نیروی کار و سرمایه گذاری بر افزایش رشد اقتصادی در دو گروه کشورهای منتخب موثر است

    نتیجه

    با توجه به نتایج بدست آمده، ضرایب تکاثری (فزاینده) متغیرهای وابسته مدل محاسبه و برای دو گروه کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه تحلیل شد. نتایج نشان داد که در کشورهای توسعه یافته مورد مطالعه در این پژوهش، تغییر شاخص های جهانی شدن و رشد اقتصادی تاثیر تکاثری بیشتری بر شاخص سرمایه انسانی نسبت به کشورهای در حال توسعه می گذارد. بر اساس نتایج، ضریب فزاینده سرمایه انسانی نسبت به شاخص جهانی شدن در کشورهای توسعه یافته بیشتر از کشورهای در حال توسعه است و به عبارتی می توان گفت که تغییرات شاخص سرمایه انسانی تاثیر بیشتری بر شاخص های جهانی شدن کشورهای توسعه یافته می گذارد. اما ضریب تکاثر رشد اقتصادی بر شاخص جهانی شدن در کشورهای در حال توسعه بیش از 2 برابر این ضریب در کشورهای توسعه یافته می باشد. این نتیجه بدین معنی است که تغییر مشخصی از رشد اقتصادی کشورهای در حال توسعه این پژوهش در بازه زمانی مورد مطالعه منجر به افزایش و بهبود قابل توجه تر شاخص های مرتبط با جهانی شدن در این کشورها نسبت به کشورهای توسعه یافته می گردد. این نتیجه می تواند به دلیل وجود ظرفیت های خالی و پتانسیل های بالقوه بیشتر در کشورهای در حال توسعه نسبت به توسعه یافته ها باشد که معمولا اقتصاد این کشورها در ظرفیت کامل قرار دارند و قدرت رشدهای فزاینده را ندارند. به عبارتی می توان گفت که تغییرات متغیرهای جهانی شدن و سرمایه انسانی، اثرات بیشتری بر رشد اقتصادی کشورهای توسعه یافته نسبت به در حال توسعه دارد.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، انباشت سرمایه انسانی، رشد اقتصادی، گشتاورهای تعمیم یافته
  • سیامک شکوهی فرد، رویا آل عمران*، نادر مهرگان، فرزاد رحیم زاده صفحات 151-185
    معرفی

     در بین شاخص های بازار کار، نرخ مشارکت اقتصادی یکی از کلیدی ترین شاخص های بخش عرضه بازار کار تلقی می گردد. میل به مشارکت در فعالیت های اقتصادی از یک سو ناشی از نیازهای اقتصادی خانوار است و از دیگر سو تقاضای بنگاه ها را برای استخدام نیروی انسانی تامین می نماید. هرگاه در اقتصادی هر یک از این عوامل با کندی تحرک یا واکنش نسبت به تغییرات بازار کار مواجه شوند، می توان احتمال داد که شاخص مهمی چون نرخ مشارکت نیروی کار میل به کاهش دارد. در کنار مردان، زنان نیز می توانند در فعالیت های اقتصادی مشارکت داشته باشند. مشارکت نیروی کار زنان برای تقویت و پیشرفت اقتصادی و اجتماعی یک کشور مهم می باشد زیرا باعث افزایش سطح کارآیی در اقتصاد شده و عدالت اقتصادی و اجتماعی را در پی خواهد داشت. به طور کلی، نرخ مشارکت اقتصادی بالای زنان نشانگر دو مطلب می باشد که عبارتند از: الف) پیشرفت زنان در موقعیت های اقتصادی و اجتماعی. ب) توانمندسازی زنان. این موارد باعث افزایش عدالت و افزایش استفاده از پتانسیل های انسانی جامعه می گردند که می توانند در ایجاد ظرفیت بالاتر برای رشد اقتصادی و همچنین کاهش فقر کمک نمایند. شایان ذکر است اشتغال زنان و مشارکت اقتصادی آنان نیازمند اتخاذ سیاست ها و تدابیر خاص بوده و توجه به نقش آفرینی آن در توسعه اقتصادی بایستی بیش از پیش در کانون توجه قرار گیرد. در متون علمی بازار کار، عوامل متعددی بیان شده اند که بر نرخ مشارکت نیروی کار زنان تاثیرگذار می باشند که به طور کلی عبارتند از: الف) مشخصات فردی مانند سن، جنس، سطح آموزش، درآمدهای کاری. ب) مشخصات خانوادگی مانند درآمد سایر اعضای خانواده، سطح تحصیلات آن ها، وضعیت تاهل، اشتغال و بعد خانوار. علاوه بر این موارد، یکی از عوامل مهمی که می تواند بر نرخ مشارکت نیروی کار  زنان تاثیرگذار باشد، پدیده فساد می باشد. فساد از طریق تشویق فعالیت ها در اقتصاد پنهان (اقتصاد زیرزمینی)، کاهش بهره وری بخش خصوصی و افزایش بار مالیاتی از طریق تغییر مبادله بین پس انداز- مصرف، منجر به کاهش عرضه نیروی کار می گردد. همچنین فساد علاوه بر اینکه تاثیر منفی و مستقیم بر مشارکت نیروی کار دارد، دارای تاثیر غیرمستقیم و معکوس بر مشارکت نیروی کار نیز می باشد. با توجه به پایین بودن نرخ مشارکت نیروی کار زنان و همچنین بالا بودن شاخص فساد در ایران، می توان بیان کرد که بازار کار ایران نیازمند ارایه سیاست ها و راهبردهایی است تا بتواند ضمن کنترل فساد، نرخ مشارکت نیروی کار زنان در بخش های مختلف اقتصادی را افزایش دهد.

    متدولوژی

    در این پژوهش تاثیر فساد بر نرخ مشارکت نیروی کار  زنان در بازار کار ایران و کشورهای منتخب عضو سازمان همکاری اسلامی منطقه در بازه زمانی 2018-2005 و با استفاده از سیستم معادلات همزمان مطالعه شده است. در این تحقیق نمونه مورد مطالعه شامل ایران و 12 کشور منتخب عضو سازمان همکاری اسلامی  (که عمدتا کشورهای منطقه نیز در آن قرار دارند) می باشد. این کشورها عبارتند از: پاکستان، جمهوری آذربایجان، ترکیه، مصر، عربستان سعودی، بحرین، امارات متحده عربی، عمان، اردن، قطر، مراکش و عراق. داده های مربوط به این کشورها از پایگاه اطلاعاتی بانک جهانی و سازمان بین المللی شفافیت استخراج می گردند.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهند که اولا رابطه علی دوطرفه بین نرخ مشارکت نیروی کار زنان و متغیر فساد وجود دارد. ثانیا بالا بودن سطح  فساد و نرخ بیکاری تاثیری منفی بر نرخ مشارکت نیروی کار زنان در ایران و کشورهای منتخب داشته و این تاثیر در سطح معناداری 5 درصد به لحاظ آماری معنادار می باشد. بالا بودن نرخ بیکاری نیز توانایی افراد برای عرضه نیروی کار و مشارکت افراد در فعالیت های اقتصادی را محدود می نماید. متغیرهای نسبت شهرنشینی و رشد اقتصادی نیز تاثیر مثبت بر مشارکت نیروی کار زنان داشته اما تاثیر  نسبت شهرنشینی در سطح معناداری 5 درصد به لحاظ آماری معنادار نمی باشد. تاثیر نرخ باروری بر مشارکت نیروی کار زنان در ایران و کشورهای منتخب نیز منفی بوده و این تاثیر در سطح معناداری 5 درصد به لحاظ آماری معنادار می باشد. از این رو بالا بودن نرخ باروری در کشورهای مذکور، مانعی برای افزایش نرخ مشارکت نیروی کار زنان تلقی می گردد. همچنین تاثیر آموزش بر مشارکت نیروی کار زنان در ایران و کشورهای منتخب نیز مثبت بوده و در سطح معناداری 5 درصد به لحاظ آماری معنادار است.

    نتیجه

    به طور کلی نتایج برآورد مدل نشان می دهندکه فساد با تاثیر منفی بر رشد اقتصادی و منحرف کردن مخارج دولت به اهداف غیرمولد، مشارکت نیروی کار زنان در ایران و کشورهای منتخب را کاهش داده است. بالا بودن نرخ بیکاری نیز توانایی افراد برای عرضه نیروی کار و مشارکت افراد در فعالیت های اقتصادی را محدود می نماید. همچنین بالا بودن نرخ باروری در کشورهای مورد مطالعه، مانعی برای افزایش نرخ مشارکت نیروی کار زنان تلقی می گردد.

    کلیدواژگان: نرخ مشارکت نیروی کار زنان، فساد، سیستم معادلات همزمان، ایران
|
  • Davood Manzoor, Sajad Rajabi *, Reza Ranjbaran Pages 1-36
    INTRODUCTION

    One of the most important questions for economists is to explain the relationship between the real and financial sectors in economicsbecause understanding this link helps them to plan for economic growth. financial sector is one of the most critical factors in developing products and an essential link in creating different economic sectors, so it is necessary to understand the impact of changing this sector on other sectors. In this regard, the purpose of this article is to evaluate the position of financial intermediations in the country and explain its impact and effects on other economic sectors.

    METHODOLOGY

    This article, using the Partial Extraction Method of Dietzenbacher & Lahr (2013) ,which is a modified version of Extraction Methods in evaluating economic sectors of the Input-Output table, studies the effects and consequences of 10% positive shock in the financial sub-sectors of Iran including bank, sub-sector insurance, and sub-sector financial intermediations. The table used in this research is the input-output table of 2017, which has been calculated through the semi-statistical method of RAS based on the input-output table of 2011. The input-output analytical table is an industry-industry symmetric table or a commodity-commodity one. The industry-industry table demonstrates what each economic sector has given to other sectors (supply of products) and what it has taken or received from them (demand for inputs).

    FINDINGS

    Due to the positive shock in the field of banking services, 5 sectors will face the most added value; dwelling constructions, other constructions, compulsory social security activities and farming of animals. As a result of a positive shock to the financial intermediation services, 5 sectors will face the most added value;manufacturing iron and steel, manufacturing other basic metals and casting metal, the manufacture, repair and installation of computer, electronic and optical products, manufacturing motor vehicles, trailers, and semi-trailers. Due to the positive shock to the insurance services, the sectors that will create the most added value are: other constructions, coal and lignite mining, manufacturing, repair and installation of computer, electronic and optical products, stone, sand and clay mining and transportation.

    CONCLUSION

    The results of this study show that in case of a 10% increase in the supply of banking services (with codes 6411 and 6419 ISIC) in Iran economy, the "dwelling constructions" sector will face a 1.12% increase in value-added, which is equal to 2851589 million Rials. Its intermediate output has witnessed a growth of 1982931 million Rials, equivalent to 0.52%. After this sector, the activities of "other constructions," "compulsory social security activities," and "farming of animals" face 1.01, 0.85, and 0.79 percent increase in value-added. In case of a 10% increase in the supply of financial intermediations services (with codes 642, 643, 649, 661, 662, and 663 ISIC), the "manufacture of basic iron and steel" with a 0.6% increase in value-added equal to 751357 million Rials will face an intermediate output of 161748 million Rials, equivalent to 0.06% increase. After this section,there are the activities of "Manufacture of other basic metal and casting metals," "manufacture, repair, and installation of computer, electronic and optical products," and "manufacture of motor vehicles, trailers, and semi-trailers" with 0.52 and 0.48% and 0.47% increase in value-added. If the supply of insurance services (with codes 651, 652, and 653 ISIC) in the Iran economy increases by 10%, the "other constructions" sector will face a 0.53% increase in value-added, which is equal to 1940166 million Rials as its intermediate output is 1224203 million. Rials have witnessed a rise of 0.26%. After this sector, the activities of "coal and lignite mining," "manufacturing, repair and installation of computer, electronic and optical products," and "stone, sand and clay mining" activities will face 0.46%, 0.39%, and 0.30% increase in value-added. Finally, all types of financial services were aggregated, and a 10% increase in the supply of the financial sector in Iran economy was studied. The results showed that "other constructions" sector faces a 1.69% increase in value-added, equivalent to 614627 million Rials, as its intermediate output will increase by 3878263 million Rials (0.82%). After that, the sectors "Construction, repair, and installation of computer, electronic and optical products," "dwelling constructions," and "farming of animals" face 1.57, 1.50, and 1.40 percent will increase in  added value.

    Keywords: positive shock, supply, Bank, Insurance, Financial institution, input-output
  • Habib Ansari Samani *, Maryam Aminian Dehkordi Pages 37-65
    INTRODUCTION

    The main purpose of this study is to investigate the relationship between information risk in the form of two indicators of volatility risk and arbitrage risk with the probability of price bubble of companies' stocks. For this purpose, data related to 109 companies active in the stock exchange during the period 2011-2017 were selected as a sample by systematic removal sampling method. Lack of transparency regarding companies' financial information as well as price manipulation leads to stock price bubble; finally, this false information causes the price bubble to burst and the price of financial assets to fall sharply, leading to a financial crisis in the capital market. If the stock price in the market is not reasonable and suffers from severe fluctuations and the formation of price bubbles, securities will not be valued properly based on their actual performance, and ultimately prices as an indicator cannot show their correct and real performance. In fact, financial information about each company is very important when estimating the value of stock prices. Investors use this public financial information to assess the future prospects of each company.

    METHODOLOGY

    The research hypotheses were designed in line with the objectives of the research by examining the relationship between information risk (which includes arbitrage risk and stock volatility risk) and stock price bubbles measured by a new method. This method of measuring the price bubble takes into account the probability of the bubble occurring. The price bubble probability variable was calculated on the weekly stock data through SADF test, which is a set of right-sequence tests used to predict the periods of the price bubble occurrence. Then, through two regression models of panel data, the effect of information risk indicators along with the most important variables affecting the price bubble on the research dependent variable was investigated.

    FINDINGS

    The results of estimating the first model of the research indicate the existence of a positive and significant relationship between stock volatility risk and the possibility of price bubbles in the company's stocks. This suggests that increased volatility risk as an indicator of information risk can be an important factor in the formation of a price bubble in corporate stocks; therefore, the first hypothesis of the research is confirmed. Also, in confirming the estimation results of the previous model, arbitrage risk, like volatility risk, has a positive and significant relationship with the probability of price bubbles. This means that by increasing the arbitrage risk per share, one can expect more price bubbles to occur, indicating that the second hypothesis of the research is confirmed.The results also showed that the share of institutional shareholders has a positive and significant effect on the probability of price bubble. These results indicate inactive institutional owners in companies. In fact, if institutional owners directly manage the company's stock in the market, they will not allow a price bubbleto be formed in the stock. In more floating stocks, the price bubble is less likely to occur. The value of book value to market value has a negative and significant relationship with the probability of price bubbles. That company is more registered, and this shows that the company is in a good financial position and growth.Also,the price of such companies shares will grow without occurring any bubble with the reason of intrinsic value. As the size of the company grows, so does the likelihood of a price bubble. It seems that in small companies, despite more asymmetric information, the potential for price manipulation can be good candidates to create a price bubble.

    CONCLUSION

    considering that the results of experimental testing of research hypotheses in line with theoretical expectations showed that there is a positive and significant relationship between information risk and the possibility of price bubbles.Therefore, it is necessary for managers, observers and capital market policymakers to stabilize or Limit market fluctuations to reduce the information risk of companies' stocks.

    Keywords: bubble price, Right-Tailed Augmented Dickey-Fuller, information risk
  • Abolfazl Shahabadi *, Bahareh Karami, Hanieh Arghand Pages 67-91
    INTRODUCTION

     high inflation rate is an important economic problem in developing countriesincluding Iran, which, despite its long history of analysis, is still under discussion and is one of the main concerns of politicians and economists. According to the available evidence, inflation has adverse effects on society and economists believe that the costs that inflation imposes on society can be much more serious than the costs of slowing the economic growth. Considering the negative effects of inflation, the effective factors of creating and intensifying inflation have been studied in different schools. In this regard, according to the theoretical issues, inflation has three main sources of 1) increasing demand, 2) cost pressure and 3) structural bottlenecks. One of the most important policies to reduce inflation is to increase the product's supply and growth. In this regard, economic complexity can lead to the formation of oversupply and ultimately reduce inflation in the economy through increasing the capacity of production and diversifying the complex products' production. According to the latest ranking of the Economic Complexity Index reported in 2018 by Harvard University for 133 countries, there is a significant difference between developed and developing countries. 

    METHODOLOGY

     The purpose of this study is to investigate the effect of economic complexity on inflation in OIC member countries based on the inter-country approach during the period 1995-2018. The required information was obtained from the World Bank and the Atlas of World Economic Complexity. The geographical scope of this study is thirty selected member countries of the Islamic Cooperation Organization, which have been selected due to the statistical limitations of similar data and historical evidence. Specifying research modelAccording to the theoretical foundations and experimental studies, the model specified in this study was specified as follows:  INF_it=C+β_1*INF_(it-1)+β_2*(M2gr_it-GDPgr_it)+β_3*NAT_it+β_4*ECI_it+ε_i In this model i: country, t: time, C: the width of the origin and β: the coefficients of the explanatory variables (slope coefficients). (INF): Inflation Rate. (INF-1): Inflation of the previous period. (M2gr): growth of liquidity. (GDPgr): growth of gross domestic production. (NAT): abundance of the natural resources. (ECI): Index of economic complexity.The GMM model is selected to estimate this research. 

    FINDINGS

    According to the results of this study, the impact of economic factors on inflation in selected countries was estimated. The coefficient of the main variable of the stipulated model, ie the ECI economic complexity index, is negative and statistically significant at the 5% level. Other explanatory variables of the model, which were significant at the 5% level and all had a positive effect on inflation, are expected inflation, difference between the growth of liquidity and the economic growth and abundance of natural resources. 

    CONCLUSION

    The results of the analysis of the model findings showed that the hypothesis of reducing inflation through economic complexity is established in selected Islamic countries. It was also found that with increasing expected inflation, the difference between the growth rate of liquidity and economic growth and natural wealth, inflation increases. Thus, the results of model estimation show that the estimated coefficients of all variables are signally compatible with theoretical foundations. Therefore it is suggested:Policymakers and economic decision-makers should consider research on the indicators of complexity and product space, And adopt the necessary policies and measures to pave the way for higher-tech technological products with the aim of diversifying the competitive products of Islamic countries. Of course, it is necessary to first identify the technological capabilities of countries in this direction.

    Keywords: inflation, Economic complexity, Expected Inflation, Liquidity Growth, Economic Growth
  • Masoud Saddatmehr * Pages 93-110
    INTRODUCTION

    In most countries, taxes are the most important source of government revenue. But in Iran, taxes have long provided a small share of government revenues. Perhaps the most important reason is the existence of oil revenue sources that have put the tax on the sideline. For this reason, the emphasis has been on reforming the tax structure. In this regard, the Law on Value Added Tax was implemented in Iran in the second half of 2008 to reform the tax structure. VAT is a new tax that was created to reduce the shortcomings of the traditional tax system and also to increase government revenue. VAT is a type of sales tax that is levied at various stages of production and distribution of goods and services. The average VAT rate in different countries is between 5% and 18%. In Iran, since the enactment of the VAT law, there has been a lot of controversy and debate among experts regarding the determination of tax rates. This rate was set at 3 percent at the time of implementation of the VAT law and was set to increase by one percent each year, so that in 2018 it reached 9 percent. As the tax rate increases, so does government revenue from tax collection. However, this increase in income is limited, and if tax rates exceed a certain point, tax revenues will decline, because due to high tax rates, people will lose motivation to work. Therefore, it is necessary to determine the tax rate that maximizes tax revenues. It is also necessary to determine the optimal rate of this type of tax so that the government's tax revenue is maximized but it does not hinder economic growth. The present study was conducted for this purpose.

    METHODOLOGY

    This research was conducted in the period of 2008-2018 using data from 24 provinces whose information was available. The research data related to VAT rate and government tax revenue in the period of 2008-2018 was collected from the provincial yearbooks. The year 2008 is the beginning of the implementation of the VAT law and 2018 is the last year that information and statistics were available. Finally, the optimal VAT rate in Iranian economy was estimated using data panel method. In this method, first, using Lemmer test, panel data in model estimation was selected. Then, using Hausman test, the estimation with random effects was confirmed. All analysis and model estimations were performed using EViews 9 software.

    FINDINGS

    Findings from the statistical description of the data show that VAT rate in Iran in 2008 was set at 3% and remained at the same rate until the end of 2010. From 2010 onward, VAT rate increased so that in 1394 it reached 9%. From 1394 to 1396, it remained constant. Also, the results of model estimation show that VAT in Iran has lufferel effects; i. e, increasing VAT rate directly increases the government's tax revenue and indirectly reduces the government's tax revenue by reducing production incentive. Therefore, VAT rate has an optimal value at which the rate of government tax revenue is maximized.

    CONCLUSION

    The optimal VAT rate calculated in this study is 10.33%. Considering that VAT rate has been set at 9% in 1398, increasing this rate to 10.33% in the coming years is recommended. This will increase the government tax revenue. An increase in the tax rate above this amount will reduce the government tax revenue. Therefore, exceeding VAT rate over 10.33% is not suggested.

    Keywords: Value added tax, Tax Rate, Tax Revenue, Laffer Curve
  • Seyedeh Safia Hosseini Yazdi, Mostafa Emadzadeh *, Saeed Daei-Karimzadeh Pages 111-150
    INTRODUCTION

    The significance of human capital in improving economic growth and productivity is among the vital issues that have received considerable attention from economists. In specific, attaining economic growth has been an issue of interest for economists in recent decades, which requires certain mechanisms, including human capital index and globalization. Even though economic growth is driven by human capital, most resource-rich countries lack the necessary human capital since their natural capital out crowds’ human capital. Globalization assists a country in exploiting the benefits of openness, as it mitigates downside risks. Meanwhile, the increased capital flow that emerges from openness may enable producers to take advantage of a diversified portfolio and invest in riskier projects that yield rapid economic growth and expedite lending and borrowing. In addition, the degree of development of countries has been employed as a dummy variable, where zeros and ones indicate developing and developed countries, respectively.

    METHODOLOGY

    This research aims to examine the mutual relationship between three variables, namely globalization, human capital accumulation, and economic growth, by theoretical analysis and modeling macroeconomic conditions. Moreover, an adaptive comparison between 23 selected developing countries and 33 developed countries over the 1995-2017 period was carried out based on the generalized method of moments using systemic panel data.

    FINDINGS

    The results indicate that, with a 95% confidence interval, an increase in globalization, economic growth, and life expectancy leads to increased human capital. In contrast, an increase in the urbanization rate does not effectively improve the human capital index in the selected countries. Furthermore, increased human capital, economic growth, population growth rate, development of telecommunication infrastructures, and foreign direct investment affect globalization. Finally, human capital, globalization, labor, and investment affect the economic growth in the selected countries.

    CONCLUSION

    Based on the estimation results in selected countries, it can be concluded that increasing globalization leads to greater use of factors of production, higher efficiency at international levels, and improvement in economic growth through interaction with global markets and improvement in the technology employed in countries. Therefore, increasing the openness of the economy of a country increases productivity through the establishment of competition with other countries and the transfer of technology, which ultimately yields economic growth. Estimation and analysis of the multiplier coefficients of the dependent variables for the two mentioned groups of countries concluded that the changes in globalization and economic growth demonstrate a higher effect on human capital for the studied developed countries. Moreover, the multiplier coefficient effect of human capital on globalization in developed countries was more than that of developing countries. In other words, the changes in human capital demonstrate more significant effects on globalization in developed countries.On the other hand, for developing countries, the multiplier coefficient effect of economic growth on globalization was more than that of developed countries by twofold. This result indicates that, for developing countries studied in the mentioned period, a change in economic growth leads to a more significant increase and improvement in globalization. These results may be due to more vacant capacities and potentials in developing countries. In developed countries, the economy is often at full capacity and does not allow for a high growth multiplier. Indeed, the changes in globalization and human capital variables affect the economic growth of developed countries more notably compared with developing countries.

    Keywords: Globalization, human capital accumulation, Economic Growth, Generalized Method of Moments (GMM)
  • Siamak Shokouhifard, Roya Aleemran *, Nader Mehrgan, Farzad Rahimzadeh Pages 151-185
    INTRODUCTION

    Among labor market indicators, economic participation rates are considered to be one of the key indicators of labor market supply. The desire to participate in economic activities is, on the one hand, driven by the economic needs of the household and, on the other hand, it provides the demand for firms to employ human forces. Whenever each of these factors in the economy is slowed or reacts to changes in the labor market, an important indicator such as the labor force participation rate is likely to decline. In reviewing the labor market situation of countries it can be stated that the higher the labor force participation rate, the higher level of social welfare. Alongside men, women can also participate in economic activities. Female labor force participation is important for strengthening economic and social development of a country because it will increase the efficiency level in the economy and Will bring about economic and social justice. In general, high female labor force participation rate shows two things: 1) women’s progress in economic and social situations. 2) Empowering women. These cases increase justice and the use of human potential in society which can help build higher capacity for economic growth and reduce poverty. It is worth noting that women's employment and economic participation require specific policies and measures and paying attention to their role in economic development should be given more than ever attention. In the scientific literature about labor market, several factors have been mentioned that affect the female labor force participation rate,including: 1) Individual characteristics such as age, gender, level of education, working income. 2) Family characteristics such as other family members’income, the level of education, marital status, employment and family size. In addition, one of the important factors that can influence the female labor force participation rate, is corruption. Corruption by encouraging activities in the shadow economy, Reduces private sector productivity and increases the tax burden by changing the saving-consumption swap. This reduces the supply of labor. Also corruption has a direct and negative impact on labor force participation. It also has an indirect and opposite  effect on labor force participation. Considering the low female labor force participation rate and the high rate of corruption in Iran, it can be stated that the Iranian labor market requires policies and strategies in order to control corruption as well as increasing the female labor force participation rate in different sectors of the economy.

    METHODOLOGY

    In this study, the impact of corruption on the female labor force participation rate in the labor market of Iran and selected member countries of the Organization of Islamic Cooperation in the region during the period 2005-2018 was studied using simultaneous equations model. In this study, the sample includes Iran and 12 selected member countries of the Organization of Islamic Cooperation (which mainly includes countries in the region). These countries are: Pakistan, the Republic of Azerbaijan, Turkey, Egypt, Saudi Arabia, Bahrain, the United Arab Emirates, Oman, Jordan, Qatar, Morocco and Iraq. Data regarding these countries is extracted from the database of the World Bank and Transparency International.

    FINDINGS

    The results show that, first, there is a two-way causal relationship between the female labor force participation rate and the corruption variable. Second, high levels of corruption and unemployment have a negative effect on the female labor force participation rate in Iran and selected countries, and this effect is statistically significant at a significant level of 5%. The variables of urbanization ratio and economic growth also had a positive effect on female labor force participation but the effect of urbanization ratio is not statistically significant at a significace level of 5%. The impact of female's fertility rate on female labor force participation in iran and selected countries was negative and this effect was statistically significant at the significant level of 5%. Also the impact of education on female labor force participation in iran and selected countries was positive and at the significant level of 5%, it is statistically significant.

    CONCLUSION

    In general, the results of the model estimate show that having a negative impact on economic growth and diverting government spending to unproductive ends, corruption has reduced the female labor force participation in iran and in selected countries. The high unemployment rate also limits the ability of individuals to supply labor and participate in economic activities. Also, high female's fertility rate in the studied countries is considered as an obstacle to increase the female labor force participation.

    Keywords: Female Labor Force Participation Rate, Corruption, Simultaneous Equations Model, Iran