فهرست مطالب

فصلنامه حقوق اسلامی
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 72، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی عسگری توانی*، حسن محسنی، محمدعلی مهدوی ثابت، منصور امینی صفحات 7-28

    یکی از قواعد مغفول مانده در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392، قاعده توقف دعوای حقوقی به علت طرح دعوای کیفری است که به رغم ضرورت وجود آن به عنوان تابعی از قاعده اعتبار امر قضاوت شده، دراین خصوص نصی در سیستم حقوقی ما وجود نداشته و درحال حاضردرخصوص وجود آن به عنوان یک قاعده حقوقی در دکترین و رویه قضایی ایران اختلاف نظر جدی وجود دارد. ما در مقاله حاضربا بررسی مبنا، شرایط و آثار آن، ضمن اثبات وجود آن در حقوق ایران، استثنای آن که درخصوصاسناد تجارتی (چک، سفته و برات) و همچنین شخص ثالث دارنده سند رسمی مالکیت مال غیرمنقول می باشد با لحاظ رویه قضایی پرداختیم.ارتباط دو حوزه حقوق جزا وحقوق مدنی، در مباحث ماهوی و شکلی انکارناپذیر می باشد. فعل مجرمانه می تواند واجد آثار حقوقی و کیفری بوده و همین امر در بحث شکلی (ازجمله توقف دعوای حقوقی به علت طرح دعوای کیفری) دو مرجع نیز تاثیرگذار می باشد.

    کلیدواژگان: توقف دعوی، شخص ثالث، اسناد تجارتی، سند رسمی
  • غلامرضا پیوندی صفحات 29-58

    نظام جزایی برای مقابله با جرم و برخورد با مجرمان طراحی شده است که در هر نظام حقوقی بر اساس نوع رویکرد به جهان و هستی و به‌طور خاص انسان، مدل‌سازی گردیده است برای‌مثال باور یا عدم باور به آزادی و اختیار انسان اساس بسیاری از مکاتب را تشکیل می‌دهد؛ نظام جزایی اسلام نیز به‌عنوان یکی از اجزاء یا ارکان شریعت و دین مبین اسلام بر اساس نوع نگاه به انسان از طرف آفریدگار هستی طراحی شده است؛ در مقابل در مکاتب دیگر نیز با باور به نوعی انسان‌شناسی، نظام جزایی و به‌طور خاص واکنش‌ها و پاسخ‌های متناسب به جرم و مجرمان، طراحی و اجراء می‌شود؛ در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی به مبانی انسان‌شناختی کیفری و در معنای کلی‌تر حقوق کیفری در جهان‌بینی توحیدی اسلام و در مقابل برخی از مکاتب حقوقی پرداخته شده است. به‌نظر می‌رسد انسان موجود همیشگی و جاودانه‌ای است که با کوشش و تلاش ارادی و اختیاری خویش، سعادت یا شقاوت خود را رقم می‌زند؛ البته سعادت و شقاوتی که دنیا و جهان مادی محدود ظرفیت تحقق آ ن را ندارد. در آموزه‌های دینی، دنیا به‌مثابه مزرعه و کشتزار آخرت معرفی شده است. به‌لحاظ عینی و کارکردی نیز طبقه‌بندی بزهکاری به بزهکاری یقه سفیدی و یقه آبی نیز به‌دلیل ویژگی‌های انسانی هر دسته سیاست کیفری متناسب باید طراحی شود.

    کلیدواژگان: حقوق کیفری، کیفر، مبانی انسان شناختی، فلسفه حقوق کیفری، نظام جزایی اسلام
  • حمید میری، حسین کاویار*، محمدحسین تقی پور درزی نقیبی صفحات 59-83

    این نوشتار بر روی تطبیق قواعد حقوق ایران و انگلستان در زمینه ی حق حبس تمرکز دارد . در این زمینه ، به گونه ی کوتاه می توان گفت که قلمرو اعمال چنین حقی در حقوق ما گسترده تر از حقوق انگلستان است . در برابر ، اگرچه در حقوق ایران ، اجرای حق حبس ویژهی تعهدات اصلی و متقابل است ، در حقوق انگلستان، میان تعهدات فرعی و اصلی نیز چنین حقی وجود دارد . همچنین ، در حقوق انگلستان، امکان بازفروش مبیع به فروشنده به عنوان یکی از پیامدهای اجرای حق حبس داده شده است، در حالیکه در حقوق ایران، جز از طریق فسخ ، آن هم در شرایط ویژهی آن و بازگشت ملکیت چنین حقی برای دارنده ی حق حبس وجود ندارد. در جایی که تعهد قابل تقسیم است ، رویکرد حقوق ایران و انگلستان در زمینه ی اجرای حق حبس تا اندازهی بسیاری همسان است .

    کلیدواژگان: حق حبس، بازفروش، تعهدات اصلی، تصرف
  • سید احمد حبیب نزاد*، مصطفی بخرد صفحات 85-117

    یکی از اقتضایات عقد نکاح ، حق فرزندآوری برای زوجین است .این حق مخصوصا با توجه به مساله پیری جمعیت کشور اهمیت بیشتری پیدا می کند و می تواند در حوزه تعهدات دولت نیز محل توجه قرار گیرد. زوج های نابارور به طور طبیعی از این حق محرومند ولی علم پزشکی با پیشرفت های جدید خود توانسته است به وسیله تلقیح مصنوعی کمک قابل توجهی به تولید نسل و استیفای این حق بنماید و آن را به عرصه فقه بکشاند. این پژوهش با توجه به لزوم اهتمام برای تحقق هرچه شایسته تر حق بر فرزندآوری به احکام فقهی تلقیح مصنوعی به روش «آی.یو.آی» یا درون رحمی و «آی.وی.اف» یا لقاح آزمایشگاهی و همچنین در فرآیند «ای. دی» یا اهداء تخمک که از نطفه بیگانه استفاده می شود؛ و یا اینکه از نطفه زوج استفاده شود و همان نطفه در آزمایشگاه غنی شده یا تغییری یابد، پرداخته است. در ابتدا روش های تلقیح مصنوعی اجمالا ذکرشده سپس به صورت تفصیلی دیدگاه های فقهی در مورد احکام تکلیفی و وضعی روش های «I.U.I»، «I.V.F» و «E.D» یا همان استفاده از نطفه و تخمک بیگانه در لقاح مصنوعی با شیوه توصیفی تحلیلی بیان شده است تا امکان استیفای حق فرزندآوری در پرتو این احکام روشن شود.

    کلیدواژگان: حق بر فرزندآوری، تلقیح مصنوعی، احکام شرعی، روش آی.یو.آی، روش آی.وی.اف
  • محمود حکمت نیا، زینب شعبانی* صفحات 119-152

    کاربرد کلمات «بیان»، «ظهور» و «ایجاد» ذیل تعریف «اثر» در ماده 1 قانون حمایت حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان (1348) بر عدم حمایت از ایده ی آثار دلالت دارد. در نتیجه نخستین شرط حمایت آن است که ایده نمود خارجی یافته باشد. اصطلاح حقوقی معرف این تفکیک میان ایده و بیان آثار اصل دوگانگی ایده و بیان است. دوگانگی ایده و بیان نخستین و مبنایی ترین اصل حقوق مالکیت ادبی و هنری است که در همه ی نظام های حمایت از آثار ادبی و هنری به عنوان اصلی ثابت پذیرفته شده است. به موجب این اصل ایده ی صرف موضوع انحصار واقع نمی شود و حمایت تنها به بیان اصیل و خلاقانه ی آن ایده تعلق می یابد. ایده ها اجزای سازنده ی خلاقیت هستند و دسترسی آزاد عموم به آن ها نباید با اعطای انحصار محدود شود. با این وجود، تفکیک ایده از بیان در عمل، همواره از بزرگ ترین چالش های قضات و کارشناسان در تشخیص موضوع حمایت بوده است . مقاله ی حاضر با به کار گیری روش توصیفی-تحلیلی در بررسی آرای قضایی صادره و مطالعه ی تطبیقی نظریات ناظر بر تشخیص ایده و بیان، در صدد ارایه ی دستورالعمل تشخیصی برای دادگاه ها و تسهیل فرایند رسیدگی به پرونده های نقض آثار ادبی و هنری برمی آید.

    کلیدواژگان: مالکیت ادبی و هنری، دوگانگی ایده و بیان، نظریه ادغام، نظریه توابع لازم
  • اصغر مولائی*، حسین خانی صفحات 153-184

    شهر به عنوان پدیده ای اجتماعی و زنده توجه ویژه ای را در دین مبین اسلام به خود اختصاص داده است. دینی که در شهر زاده شده و نگاهی خاص به آن داشته است. از اینرو دانشمندان اسلامی و شهرشناسان در طول تاریخ به دنبال ایجاد شهرهایی اسلامی و آرمانی بوده و در این راه نگاه عمیقی به اصول فقهی و آیین اسلامی در ایجاد و شناخت شهر داشته اند. شهری که اسلام در آن متجلی است، مناسب زیست مومن خواهد بود. شهر اسلامی برای تجلی بخشیدن به ارزش های مورد احترام جامعه مسلمانان، به طور مداوم راه ها و روش های مناسب زمان و مکان را می جوید. هدف این پژوهش بازشناسی جایگاه احکام و اخلاق اسلامی در برنامه ریزی و طراحی فضاهای شهری اسلامی است که با روش پژوهش تحلیل محتوای متون و استدلال منطقی و شیوه های مطالعه کتابخانه ای و اسنادی انجام می شود. در این راستا مهمترین پرسش پژوهش عبارت است از اینکه قواعد فقهی مترتب بر فضاهای شهری کدامند؟ فقه و قواعد فقهی از جمله عوامل مهم در موضوع مدیریت شهر ها می باشند. این قواعد با تعیین کلیات مربوط به هر موضوع، نحوه کار و اصول مهمی که بایستی در طراحی و برنامه ریزی شهرها رعایت شود را ، مشخص می کنند. از اینرو قواعد فقهی به عنوان یکی از مهمترین منابع برای استخراج احکام و روش های اجرایی کاربرد دارند.

    کلیدواژگان: شهر اسلامی، قواعد فقهی، فضای شهری، برنامه ریزی و طراحی شهری
  • سهراب سلامت، مهدی باقری سرشکی*، فرانک جوادی صفحات 185-218

    ماده 53 شرایط عمومی پیمان بر خلاف اهداف تصویب آن، نتوانسته است در دو دهه اخیر به حل اختلاف کارآمد بین کارفرما و پیمانکار منجر شود. با توجه به ماهیت پروژه های پیمانکاری، عامل زمان و فرآیند مدون برای حل اختلاف از اهمیت ویژه ای برخوردار است که سازوکار شرایط عمومی پیمان از آن غافل است. این امر باعث تطویل زمان پروژه ها و تحمیل هزینه های مازاد به طرفین شده است. برای یافتن علل ناکارآمدی و عدم ایفای مناسب نقش مراجع حل اختلاف در شرایط عمومی باید به دنبال پاسخگویی به این پرسش بود که سیر و اهداف قانون گذاری در این حوزه چه بوده و چه خلاءهای قانونی باقی است؟ همچنین موفقیت الگوی فیدیک در حل اختلاف پروژه های عمرانی تا چه حد بوده و نظام حقوقی مربوطه چگونه از تبدیل ادعا به اختلاف پیشگیری کرده است؟ با بررسی مقررات فیدیک 2017، به عنوان نمونه بین المللی موفق و بهینه کاوی و تطبیق مراجع پیش بینی شده در شرایط عمومی با فیدیک درمی یابیم اگرچه سعی گردیده تا با تاسی از فیدیک، حل اختلافات به مراجع غیرقضایی سپرده شود ولی به دلیل معاذیر قانونی، پیاده سازی نامناسب چارچوب رسیدگی و عدم رعایت زمان بندی مدنظر، عملا مشکلات پروژه ها را دوچندان کرده است. رفع این معضل مستلزم اصلاح ماده 53 برای الزام آور کردن مراجعه به مراجع غیرقضایی، لحاظ نمودن هیاتهای حل اختلاف درون پروژه ای، تغییر شورای عالی فنی به عنوان مرجع داوری به یک مراجع داوری کارآمد و پیش بینی زمان بندی در مراحل حل اختلاف است.

    کلیدواژگان: حل اختلاف، داوری، شرایط عمومی پیمان، فیدیک 2017، پروژه های پیمانکاری
  • مصطفی دانش پژوه*، حسین قافی صفحات 219-242

    مسیله تقلب نسبت به قانون و آثار آن، هم در حقوق داخلی و هم در حقوق بین الملل خصوصی، یکی از مباحث چالشی است که درباره آن دیدگاه های گوناگونی وجود دارد. در حقوق ایران، ماده ای قانونی که حکم تقلب را به صراحت بیان کرده باشد وجود ندارد، پس قاضی در مواجهه با پدیده تقلب، ناگزیر باید به استناد اصل یکصد و شصت و هفتم قانون اساسی، به منابع معتبر اسلامی یا فتاوای معتبر (شریعت و فقه اسلامی) مراجعه و حکم مسیله را دریافت کند. ازجمله مباحث فقهی که می تواند تا اندازه ای مستند قرار گیرد، قاعده فقهی «لاضرر» است. نویسندگان در این مقال، پس از اشاره به تقلب در حقوق عرفی و تبیین قاعده لاضرر در فقه اسلامی، به مقایسه موضوعی و حکمی این دو مفهوم پرداخته و در تلاش برای اصطیاد حکم تقلب از مفاد قاعده لاضرر، به این نتیجه رسیده اند که به استناد این قاعده فقهی، حکم واحدی را برای تقلب نمی توان در نظر گرفت، بلکه بسته به انواع مختلف عمل متقلبانه، احکام متفاوتی بر تقلب حاکم خواهد بود.

    کلیدواژگان: تقلب نسبت به قانون، ارکان تقلب، قاعده لاضرر
  • ابراهیم عبدی پور فرد صفحات 243-267

    چک از ابزارهای پرداخت غیر نقدی است که بدلایل مختلف هنوز کارکرد مطلوب خود را ایفا نکرده است. فقدان بنیان قانونی کارآمد، عدم جامعیت و عدم شفافیت مقررات موجود، از جمله این دلایل است. به گونه ای که اصلاحات مکرر قانون صدور چک نیز تاکنون در تامین این نیاز مهم آن گونه که باید موفقیت آمیز نبوده است. اصلاحات اخیر قانون صدور چک را باید گامی رو به جلو در جهت تقویت اعتبار چک و کاهش ریسک های سیستمی و اعتباری این ابزار پرداخت مهم تلقی کرد، اگرچه برخی مسایل حقوقی از پیش موجود چک کماکان حل نشده باقی مانده است. علاوه بر آن، پیش بینی سامانه الکترونیکی برای انجام بخشی از فرآیند صدور و انتقال چک، برغم مزیت های نسبی آن، مسایل و چالش های حقوقی جدیدی را پیش رو قرارداده است. در این مقاله به روش توصیفی تحلیلی بخشی از مسایل ناشی از الزامات جدید قانون چک در خصوص صدور و انتقال آن مورد بررسی قرارگرفته و با بهره گیری از مطالعات حقوق تطبیقی و اصول حاکم بر اسناد تجاری، راه حل های مناسب ارایه شده است. براساس نتایج این پژوهش، الزام صادرکننده به ثبت چک در سامانه یک حکم تکلیفی است که عدم رعایت آن حقوق دارنده چک به عنوان سند تجاری را نفی نمی کند و همچنین است لزوم ثبت انتقال چک در سامانه صیاد که صرفا واجد آثار انتقال سند تجاری بدون ظهرنویسی است و انتقال دهنده را به جمع مسیولین سندتجاری اضافه نمی کند مگر این که انتقال دهنده ظهر چک را امضاکرده باشد.

    کلیدواژگان: چک، ابزار پرداخت، صدور چک، انتقال چک، ثبت سامانه
|
  • Ali Asgari Tavani *, Hassan Mohseni, Mohamad Ali Mahdavi Sabet, Mansoor Amini Pages 7-28

    one of this rules is rule cessation civil claim , cause design claim criminal that unfortunately is not article in our civil system and is in the present time , under discussion , existed rule , in the capacity of one civil rule in doctrine and judicial process of Iran serious divergence of views . we will retouching In this paper, by surveying the bases , the conditions and effects of that , intention to prove something existed in civil Iran . also exceptional that , trading documents(check ,promissory note ,bill of exchange) و and third party holder an official document a title immovable property , intention to prove something existed in civil Iran . also exceptional that , trading documents(check ,promissory note also exceptional that , trading documents(check ,promissory note ,bill of exchange) و

    Keywords: : cessation claim, Third party, Trading Documents, Official document
  • gholamreza peyvandi Pages 29-58

    The penal system is designed to deal with crime and deal with criminals. In any legal system, it is designed based on the type of approach to the world and existence, and specifically human beings; For example, the belief or disbelief in human freedom and agency forms the basis of many schools; The penal system of Islam is also designed as one of the components or pillars of Sharia and the religion of Islam based on the type of view of man by the Creator of the universe. On the other hand, in other schools, by believing in a kind of anthropology, the penal system, and in particular, appropriate reactions and responses to crime and criminals, is designed and implemented; In this article, the principles of criminal anthropology and in the general sense of criminal law in the monotheistic worldview of Islam and in contrast to some legal schools have been discussed with a descriptive-analytical method. Man seems to be a perpetual and eternal being who, by his own voluntary effort, determines happiness or misery; Of course, happiness and cruelty that the world and the limited material world do not have the capacity to achieve. In religious teachings, the world is introduced as the farm of the Hereafter.

    Keywords: Criminal law, Punishment, Anthropological foundations, Philosophy of criminal law, Islamic Penal System
  • Hamid Miri, Hossein Kaviar *, Mohammadhosein Taghipour Pages 59-83

    A Survey on the Right of Lien : Conditions and its effects in View of Iran and England Law . This essay will concrete on comparing Iran Legal rules in regard of right of lien with England ones . In this field , it can be said that territory of this right in Iran legal system is wid er than England one . This right is available In England law for both main and subsidia ry obligations while that right is available only for main ones . Beside in English law there is a possi bility for resale as one of effects of right of lien performance while in Iran law buyer or purchaser except for contract recessi on and return of property , can not do that . Where an obligation is divisible Iran and England method in the field of performance of right of lien is alike .

    Keywords: Right of lien, Resale, The main Obligation, Occupation
  • Sayyed Ahmad Habibnejad *, Mostafa Bekhrad Pages 85-117

    One of the requirements of marriage is the right of children for couples. This right is especially important in view of the population of the country and can be considered in the field of government security. Infertile couples are naturally deprived of this right, but medical science is chosen with its new advances by artificial insemination to significantly contribute to the production and fulfillment of this right and bring it to the field of jurisprudence. This study, considering the need to make every effort to realize the right to procreation as much as possible, according to the jurisprudential rules of artificial insemination by "IUI" method or intrauterine and "IVF" or in vitro fertilization, as well as in the process of "E. Or donating an egg that uses foreign sperm; Or to use a pair of sperm and the same sperm is enriched or changed in the laboratory. First, the methods of artificial insemination are briefly mentioned, then, in detail, the jurisprudential views on the obligatory rules and status of the methods of "IUI", "IVF" and "ED" or the use of foreign sperm and eggs in artificial insemination are expressed in a descriptive-analytical manner. The right to have children should be clarified in the light of these rulings.

    Keywords: Right to childbearing, Artificial insemination, religious rulings, IUD method, IVF method
  • Mahmoud Hekmatnia, Zeinab Shabani * Pages 119-152

    The use of the words "Expression", "Display" and "Creation" under the definition of "Work" in Article 1 of the Law on Protection of the Rights of Authors, Writers and Artists (1348) indicates a lack of protection for the ideas of works. As a result, the first condition of protection is that the idea must be externalized. The legal term representing this distinction between idea and expression of works is Idea-Expression Dichotomy. The Idea-Expression Dichotomy is the first and the most fundamental axiom of literary and artistic property law, which has been accepted as a fixed principle in all systems of protection of literary and artistic works. According to this principle the mere idea is not a subject of monopoly, and that protection is given only to the original and creative expression of that idea. Ideas are the building blocks of creativity and free public access to them should not be restricted by monopolizing them. However, separating idea from expression in practice has always been one of the biggest challenges for judges and experts in recognizing what is protected. The present article seeks to provide diagnostic guidelines for the courts and facilitate the judicial process of literary and artistic works infringement cases by using a descriptive-analytical method in examining judicial decisions and a comparative study of doctrines governing the recognition of ideas and expressions.

    Keywords: literary, Artistic Property, Idea-Expression Dichotomy, Merger Doctrine, Scè, nes à, faire Doctrine
  • Asghar Molaei *, Hosein Khani Pages 153-184

    The city as a social and living phenomenon has received special attention in the religion of Islam. A religion that was born in the city and had a special look at it. Therefore, Islamic scholars and urban scientists throughout history have sought to create Islamic and ideal cities, and in this way have had a deep look at the principles of jurisprudence and Islamic religion in creating and recognizing the city. The city of manifestation of Islam is a suitable city for the believer. The Islamic city is constantly looking for appropriate ways and means of time and place to manifest the respected values of the Muslim community. The purpose of this study is to recognize the place of Islamic laws and ethics in the planning and design of Islamic urban spaces, which is done by research method analysis of the content of texts and logical reasoning and my methods of reading libraries and documents. In this regard, the most important research question is what are the Fiqh” s laws for urban spaces? Fiqh” s laws are among the important factors in the management of cities. These laws define the generalities of each subject, how it works, and the important principles that must be considered in the design and planning of cities.

    Keywords: Islamic City, Fiqh&rdquo, s Law, Urban Space, urban planning, design
  • Sohrab Salamat, Mehdi Bagheri Sereshki *, Faranak Javadi Pages 185-218

    Article 53 General Conditions of Contract, has not been able to resolve the disputes effectively in the last two decades. Due to the nature of construction projects, the factor of time and procedural rules for resolving disputes is of special importance that the mechanism of the general conditions of contract is unaware. This has extended the time of projects and imposed additional costs on the parties.In order to find the causes of inefficiency and inadequate performance of the role of dispute resolution authorities in General Conditions of Contract, one should seek to answer the question of what is the objectives of legislation in this area and what legal gaps remain? Also, to what extent has the FIDIC model been successful in resolving disputes over construction projects, and how has the relevant legal system prevented claims from turning into disputes?Examining the rules of FIDIC 2017, as a successful international example and benchmarking them for the predicted authorities in General Conditions of Contract, we find that although attempts have been made to entrust dispute resolution to non-judicial authorities, but due to legal excuses, inappropriate implementation of the dispute review framework and non-compliance with the planned schedule has practically doubled the problems of the projects.To fix this would require amending Article 53 to make it mandatory to refer to non-judicial authorities, include in-project dispute resolution boards, change the High Technical Council as an arbitral tribunal to another efficient arbitral tribunal, and prescribe the timing of the dispute resolution process.

    Keywords: Dispute Resolution, Arbitration, General Conditions of Contract, FIDIC 2017, Construction Projects
  • Mostafa Daneshpajouh *, Hossein Ghafi Pages 219-242

    One of the most controversial issues about which there are different ideas is the issue of cheating the law and its effects in both domestic law and private International law. In Iranian law, there is no a legal article that explicitly states the verdict of cheating, so the judge in the face of cheating, based on Principle One Hundred and Sixty Seven of the Constitution, must refer to valid Islamic sources or jurisprudential Fatwas (Sharia and Islamic jurisprudence) and rule. One issue that can be documented to some extent is the jurisprudence rule of "La Zarar". In this article, after mentioning cheating in customary law and explaining the rule of "La Zarar" in Islamic jurisprudence, the authors compares these two concepts, thematically and jurisprudentially, and in an attempt to infer the verdict of cheating from the rule of "La Zarar", conclude that according to this jurisprudence rule, it is impossible to consider one verdict for cheating, but depending on the different types of cheating, various verdicts will be ruled on cheating.

    Keywords: cheating the law, pillars of cheating, positive cheating, negative cheating, neutral cheating, rule of La Zarar
  • Ebrahim Abdipour Fard Pages 243-267

    Cheque is one of non-cash payment instruments that for various reasons it has not been able to perform its desired function. The most important of these reasons are the lack of an effective legal basis, and the lack of comprehensiveness and transparency of existing regulations. So that, frequent amendments of Iranian issuance of cheque Act, have not been able to meet this important need. Amendments to the cheque Act in 2018 are an important forwarding step in strengthening the validity of cheques and reducing the systemic and credit risks of this payment instrument, but it has not been able to resolve some of the pre-existing legal issues of the check. In addition, the anticipation of an electronic system to perform part of the cheque’s issuance and transfer process, despite its advantages, presents new legal issues and challenges. In this article, some of the issues arising from the new cheque regulation’s requirements of its issuance and transfer have been studied in a descriptive-analytical method and by comparative law studies and using the international experiences, we provide appropriate solutions. According to results of this research, requiring the issuer of cheque to register issuance of cheque in electronic system is a legal duty that its non-compliance dose not negate the rights of holder of cheque as a negotiable instrument and so on,, requiring the holder to register transfer of cheque in that system, only has the effects of transfer of cheque without effect of endorsement and dose not add the transferor to obligors of commercial paper unless he has signed the behind of cheque.

    Keywords: Cheque, payment instrument, issuance of cheque, transfer of cheque, systematic registration