فهرست مطالب

International Journal of Agricultural Management and Development
Volume:12 Issue: 3, Sep 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم کاظمی ایمن آبادی، محمد طالقانی*، نرگس دل افروز صفحات 169-177
    صنعت لبنیات سهم عمده ای در ارزش افزوده و اشتغال بخش کشاورزی دارد. محصولات این صنعت با تامین ارزان ترین منابع پروتیینی کشور، سهم قابل توجهی در سبد مصرفی خانوار ایرانی دارا می باشد. به دلیل اهمیت این صنعت، دولت با اتخاذ سیاست های مختلف و اثرگذاری بر مولفه های بازار لبنیات به ویژه شیر، به حمایت از تولید کنندگان و مصرف کنندگان این صنعت پرداخته است. اهداف این پژوهش شناسایی رابطه میان چرخه حیات محصول(بازار محصول در مرحله رشد و بلوغ) با استراتژی های نوآوری(گرایش به بازار و گرایش به یادگیری سازمانی) و استراتژی های بازاریابی(خلق و توسعه محصول جدید) می باشد. این تحقیق طی فروردین ماه الی شهریور ماه سال 97 در سطح شرکت بازارگستر پگاه منطقه یک کشور شامل استان های گیلان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، قزوین، زنجان و اردبیل به عنوان یکی از مناطق پنجگانه شرکت صنایع شیر ایران(پگاه) صورت پذیرفت.روش تحقیق پژوهش برحسب هدف از نوع کاربردی، بر حسب نحوه گردآوری داده ها از نوع پژوهش های میدانی و ابزار پرسشنامه محقق ساخته است. پژوهش حاضر از نظر روشاجرا از نوع پژوهش های توصیفی از شاخه همبستگی می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که تمامی فرضیه های این پژوهش تایید و رابطه بین متغیرها معنی دار و مثبت بوده است.
    کلیدواژگان: استراتژی های بازاریابی، چرخه حیات محصول، استراتژی های نوآوری
  • مرضیه فراشی، مهدی رحیمیان*، سعید غلامرضایی صفحات 179-195
    ارتباط بین توانمند سازی زنان و اعتبارات خرد در بسیاری از کشورها از جمله ایران مورد بررسی قرار گرفته است. اما مطالعات کمی تاثیر مسیر مصرف مالی خرد در توانمندسازی زنان را بررسی کرده اند. بنابراین ، هدف از این مطالعه پاسخ به این سوال مهم است که مسیر مصرف اعتبار خرد چه تاثیری در توانمندسازی زنان دارد. در این تحقیق 13 مصرف اعتبار توسط زنان مشخص شد. این مسیرها را می توان به سه مسیر کلی تقسیم کرد: (1) راه اندازی یک شغل خرد (2) سرمایه گذاری وام بصورت غیرمستقیم با امکان بازگشت وام (3) مصرف وام بدون امکان بازگشت. جامعه آماری این پژوهش شامل 800 نفر از زنان در شهرستان نهاوند بود که از اعتبارات خرد استفاده کرده اند. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان 260 نفر تعیین و نمونه گیری به صورت طبقه ای با انتساب متناسب انجام شد. پایایی و روایی پرسشنامه، به ‏ترتیب با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (بیش‏تر از 7/0) و روش اعتبار محتوایی مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده‏ها با نرم ‏افزار SPSS20 انجام شد. نتایج نشان داد که زنان در مسیر اول از دو گروه دیگر توانمندی بیشتری دارند. مصرف وام در مسیر سوم، اگرچه زنان را بیشتر از مسیر سوم توانمند خواهد کرد اما نتایج مقایسه میانگین، میانگین توانمندی اقتصادی گروه دوم و سوم تفاوت معناداری با هم ندارند. بنابراین ضروری است که موسسات پرداخت کننده اعتبارات خرد با بررسی اساسی قوانین پرداخت این گونه اعتبارات، کنترل بیشتری بر نحوه استفاده زنان از اعتبار خود اعمال کنند.
    کلیدواژگان: زنان، توانمندسازی، اعتبارات خرد، مشاغل خرد
  • میثم رافع، بهمن خسروی پور*، عفر یعقوبی صفحات 209-225
    شبکه های اجتماعی مجازی (VSN) یک فناوری جدید مهم است که می تواند ساختار جامعه را بازطراحی کرده و به ایجاد یک جامعه یادگیری در دانشگاه کمک کند. این پژوهش با هدف تبیین جایگاه استراتژیک دانشگاه ها در اجرای VSN و تدوین استراتژی های مناسب برای اجرای موثر آن انجام شد. بدین منظور از تحلیل SWOT و تشکیل ماتریس های چند سطحی بهره گرفته شد.  جامعه ی آماری پژوهش اعضای هیات علمی دانشگاه های کشاورزی و منابع طبیعی ایران در سال تحصیلی 1398-1397 بود که تعداد 28 تن از آنان با استفاده از روش نمونه گیری «موارد ویژه» به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و MS-Excel تجزیه و تحلیل شدند. . به منظور باورپذیری و تصدیق پذیری یافته های بخش کیفی از تکنیک هایی بدین شرح استفاده شد:  1) خود بازبینی کمیته پژوهش در طول فرآیند جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها. 2) استفاده از رویه های ویژه کدگذاری در مرحله تجزیه و تحلیل داده ها. 3) انجام مراحل تحقیق با آزمایش مواردی مانند داده های خام، فراورده های تلخیص داده ها و فرآیند یادداشت ها. 4) مصاحبه با اعضای هییت علمی به صورت جداگانه و مقایسه پاسخ آنها و 5) استفاده از کمیته راهنما برای ارزیابی و انجام مصاحبه ها. روایی و پایایی ابزار پژوهش با استفاده از اعضای هییت علمی دانشگاه ها و محاسبه آلفای کرونباخ (92/0-83/0) تایید شد. یافته های حاصل از ماتریس SWOT نشان داد که دانشگاه های مورد مطالعه در به کارگیری  VSN درموقعیت بازنگری  (ST) قرار دارند. با استفاده از ماتریس SWOT، ما چهار استراتژی برای پیاده سازی VSN در دانشگاه های مورد مطالعه ایجاد کردیم که شامل استراتژی های تهاجمی  (SO)، تنوع بخشی  (WO)، بازنگری (ST) و تدافعی (WT) بود.
    کلیدواژگان: دانشگاه های کشاورزی، شبکه های اجتماعی، آموزش یادگیری
  • مهسا فاطمی، کورش رضائی مقدم*، ماتیس واکرناگل صفحات 227-243
    چالش ها و تغییرات محیط زیستی مهمی به ویژه در حوزه توسعه کشاورزی در ایران وجود دارد. عمده این مسایل به دوران پس از اصلاحات ارضی و پیامدهای نوسازی در کشاورزی محسوب می شود. هدف اصلی از مطالعه حاضر، واکاوی پارادایمی مدیریت محیط زیست در ایران با تاکید بر بخش کشاورزی است. این پژوهش با استفاده از تحلیل اسنادی، مطالعه و بررسی مستندات و پایگاه های مختلف داده ای در سراسر جهان با بهره گیری از تکنیک تحلیل محتوا انجام گرفت. از این رو، دیدگاه های پارادایمی متنوع و همچنین استراتژی های متفاوتی که در حیطه مدیریت محیط زیست در سطح دنیا مطرح شده است، مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. سپس ضمن مروری جامع و عمیق بر روند تصویب و اجرای قوانین، دستورالعمل ها، ضوابط و اقدامات مختلف در زمینه مدیریت محیط زیست، ایران از لحاظ بحث مدیریت محیط زیستی در گذر زمان به سه فاز مختلف شامل اشتیاق نسبت به دستاوردهای نوسازی (1962-1974)؛ آغاز نگرانی ها نسبت به مسایل محیط زیستی (1974-2005)؛ و بحران مدیریت محیط زیست (2005 تاکنون) تقسیم شد. در این پژوهش تلاش شده است تا مهم ترین مشکلات ناپایداری محیط زیست و همچنین علل عدم موفقیت سیاست های کلان در این حوزه در سه دوره زمانی مدنظر مورد بحث قرار گیرند. یافته ها نشان داد که دیدگاه فکری نامناسبی در مدیریت محیط زیست ایران حاکم است و از سوی دیگر همچنین ناسازگاری و ناهماهنگی بین دیدگاه فکری و استراتژی های بکار گرفته شده در دوره های زمانی مختلف، مشاهده می شود. طبق یافته ها، دیدگاه غالب فکری در زمینه مدیریت محیط زیست در گذر زمان، دیدگاه افراطی اقتصادی با تاکید زیاد بر فاکتورهای اقتصادی و نادیده شمردن مسایل محیط زیستی بوده است. بنابراین، شاهد افزایش تخریب های زیست محیطی بوده و در مقابل به جای سازماندهی فعالیت های نظام مند مشارکتی، صرفا یک سری اقدامات پراکنده و مجزا از سوی نهادهای مختلف انجام گرفته است. در نهایت، راهکار بنیادین در راستای مدیریت پایدار محیط زیست در حوزه کشاورزی، تغییر دیدگاه پارادایمی از تکنولوژی گرایی به سوی زیست بوم گرایی است.
    کلیدواژگان: فناوری-محور، زیست -محور، زیست بوم-محور، پایداری، جای پای بوم شناختی
  • مریم مورج، حسین شعبانعلی فمی*، ژیلا دانشور عامری، علی اسدی صفحات 245-263
    تغذیه  هم به عنوان ورودی و هم نتیجه توسعه پایدار شناخته می شود،  جایی که تولید کشاورزی نیز نقش غیرقابل انکاری ایفا می کند. استان البرز به عنوان یکی از استان های بزرگ ایران، با مشکلات متعددی مواجه می باشد که طی سال های گذشته بر امنیت غذایی آن تاثیر منفی گذاشته است،.به طوری که اجرای کشاورزی حساس به تغذیه برای رفع این مشکلات ضروری تلقی می شود. پژوهش حاضر به بررسی مداخلات موثر بر اجرای تولید محصولات کشاورزی حساس به تغذیه در استان البرز بر اساس تحلیل تصمیم گیری چندمعیاره (MCDM) برای اولویت بندی این مداخلات و همچنین شناسایی بهترین استراتژی اجرایی برای پیگیری در منطقه پرداخته است. به منظور دستیابی به این اهداف، با استفاده از فرآیند شبکه تحلیلی (ANP)بر اساس مطالعات کتابخانه ای و اسنادی و مصاحبه با کارشناسان و مراجع، ساختار مدل ANP تدوین شده و مقایسه های زوجی صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد که مهم ترین عامل مداخله گر، در ابتدا "تولید درآمد برای تغذیه" و پس از آن "جابجایی، ذخیره سازی و فرآوری حساس به تغذیه پس از برداشت" ، می باشد. تصمیم گیران و مسیولان این استان، باید در اجرای کشاورزی حساس به تغذیه، به این جنبه ها توجه بیشتری داشته باشند. همچنین، استراتژی پیاده سازی بلندمدت (6 تا 20 سال) جایگزین بهتری برای هدف گذاری و برنامه ریزی تصمیم گیران و مقامات است.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، تصمیم گیری چند معیاره (MCDM)، تولید محصولات کشاورزی حساس به تغذیه، سیستم های غذایی، فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP)، مداخلات تغذیه ای
|
  • Maryam Kazemi Iman Abadi, Mohammad Taleghani *, Narges Delafrooz Pages 169-177
    The dairy industry has a major part in the added value and occupation of agriculture part. The products of this industry have a significant portion in the Iranian family consumption basket by providing the cheapest protein sources in the country. The goal of this study was to identify the relationship between the life cycle of the product (growth and maturity stage) and marketing strategies (the creation and development of new products) through innovation strategy (market and learning orientation). This study was done during March until September in 2018 in the Bazar Gostar Pegah Co. of the region one in the country, which includes the provinces such as Gilan, west Azarbayjan, East Azarbayjan, Qazvin, Zanjan and Ardebil as one of the five regions of the milk industry of Iran (Pegah). The hypotheses were tested using Partial Least Squares Structural Equation Modelling (PLS-SEM). The findings of this study revealed that the product life-cycle and innovation strategy both have a significant and positive effect on marketing strategy (new product creation and development). The findings of this research make a significant contribution to the body of knowledge in this field and should assist scholars and innovation managers to better understand the importance of the relationship between marketing strategy activities and product innovation strategy in the context of the dairy firm.
    Keywords: Marketing Strategy, product life-cycle, Innovation Strategy
  • Marziyeh Farashi, Mehdi Rahimian *, Saeed Gholamrezaei Pages 179-195
    The relationship between women's empowerment and microfinance has been studied in many countries, including Iran. But, few studies have examined the impact of women's microfinance consumption path on their empowerment. Therefore, this study aims to answer the important question of what effect the path of microcredit consumption has on women's empowerment. Given the importance of the type of loan used in women’s economic empowerment, 13 ways of spending by women were identified. These routes can be divided into three general paths: (1) starting a small business, (2) indirectly investing with the possibility of return, and (3) spending the loan without the possibility of its return. The main question was how much women are empowered if they choose each of these paths. The statistical population consisted of 800 women in Nahavand Township. The sample size was determined to be 260 people according to Krejcie and Morgan’s table taken by the stratified sampling technique with the proportional assignment. The questionnaire's reliability and validity were confirmed by computing Cronbach's alpha coefficient (more than 0.7) and content validity, respectively. Data were analyzed by SPSS20 software. The results showed that women in the first path became more empowered than the other two groups. The other two paths did not make a significant difference in the empowerment level although the second path slightly outperformed the third path in empowering the women. Credit-paying institutions must exercise greater control over how women use their credit by fundamentally reviewing payment laws.
    Keywords: empowerment, Microfinance, Small Business, Women
  • Jalal Mahmoudzadeh *, Mohammad Sadeq Sabouri, Mehrdad Niknami, Elham Danaee Pages 197-207
    Drought is one of the most complex and at the same time most underrated phenomena compared to other natural disasters, yet it has had drastic, and sometimes catastrophic, effects on essential human activities across the world since ancient times. Drought is a slow-moving hazard with negative social and environmental consequences. Crisis management is part of the drought management cycle. In Iran, crisis management is the primary strategy adopted against this crisis, and consists of a spectrum of related regulations that codify the responsibilities of every organization, institution, and people from all walks of life against drought. One of the main flaws in crisis management is the absence of suitable laws and regulations and their proper execution. This study aims to review drought crisis management focusing on parliament approvals. The study results showed that there are no comprehensive and exclusive regulations against drought in Iran. There were also certain challenges associated with the implementation of these laws. This study can help reduce vulnerabilities and improve coordination in the management of drought crisis.
    Keywords: Drought crisis, Laws, Regulations, Water resources, agricultural water wells
  • Maisam Rafe, Bahman Khosravipour *, Jafar Yaghobi Pages 209-225
    Virtual social networking (VSN) is an important new technology that can redesign the structure of society and help create a learning community on campuses. This research aimed to explain the strategic position of universities in the implementation of VSN and formulate appropriate strategies for its effective implementation. SWOT analysis, along with the construction of multilevel matrices, was used to achieve this goal. The statistical population was composed of the faculty members of Iran’s agriculture sciences and natural resources universities, 28 of whom were selected as a statistical sample using the "special cases" sampling method. Data were analyzed using SPSS and MS-Excel software. In the qualitative phase, verifiably was confirmed by the following steps: 1) self-review of the research committee during the process of data collection and analysis; 2) use of special coding procedures in the analysis stage; 3) carrying out research steps by testing items such as raw data, data summarization products, and the noting process; 4) interview with faculty member separately and comparing their answers, and 5) using a steering committee to evaluate and conduct interviews. The validity and reliability of the research instrument were confirmed by the universities’ faculty members and Cronbach's alpha calculation (0.83-0.92). Findings from the SWOT matrix showed that the studied universities were in a reformation (ST) position in using VSN. By using the SWOT matrix, we developed four strategies to implement VSN in the studied universities, which included attack strategies (SO), diversification (WO), reformation (ST), and defense (WT).
    Keywords: Agricultural Universities, Social networks, Teaching Learning
  • Mahsa Fatemi, Kurosh Rezaei-Moghaddam *, Mathis Wackernagel Pages 227-243
    Iran has many critical environmental changes and challenges, especially in agricultural development. These challenges are due to land reform and subsequent modernization. The main purpose of this paper is to analyze the paradigmatic trend of agricultural environmental management of Iran. The study was accomplished through reviewing archival research findings as well as analyzing the content in different documents and worldwide databases. To do so, various global paradigmatic perspectives and strategies about the environmental management were reviewed. Moreover, by reviewing different environmental laws, rules, regulations, and activities in Iran, three distinct phases in environmental management including 'enthusiasm for modernization activities (1962- 1974)', 'concerns about environmental issues (1974- 2005)', and 'crisis of environmental management (2005-present)' were revealed. Thus, the most important problems leading to the unsustainable environment in the three phases and the reasons resulting in the failures of macro-policies were addressed. It is possible to declare that inappropriate paradigms within environmental management thinking, i.e., sustainability, as well as inconsistencies between the paradigms and strategies could be traced in different periods. The findings provide the researchers with the fact that the dominant perspective in environmental management is frontier economics via emphasis on economics and fewer considerations over ecological problems. Accordingly, the environmental degradation increased, via which the authorities were not successful to conduct collaborative systematic actions since the evidence represented the mere accomplishment of some sporadic strategies. As the pedagogical implications of the study, it should be asserted that a basic paradigm shift in environmental activities from technocentrism to ecocentrism seems to be necessary to achieve sustainable agriculture.
    Keywords: agriculture, Biocenterism, Ecocenterism, Ecological footprint, Sustainability, Technocenterism
  • Maryam Movarej, Hossein Shabanali Fami *, Zhila Daneshvar Ameri, Ali Asadi Pages 245-263
    Nutrition is recognized as both an input to and a result of sustainable development, where agricultural production also plays an undeniable role. Alborz, one of the major provinces of Iran, faces several issues that have been adversely affecting its food security over the years and the implementation of nutrition-sensitive agriculture been has deemed to be a necessity to alleviate these problems. The research in hand investigates the interventions affecting the implementation of nutrition-sensitive agriculture production in Alborz Province and structures a multiple-criteria decision making (MCDM) analysis to prioritize these interventions, as well as identifying the best implementation strategy to be followed in the area of the study. To achieve this goal, the Analytical Network Process (ANP) has been employed. Based on library and documentary studies and interviews with experts and authorities, the structure of the ANP model has been developed and pairwise comparisons have been made. Results indicate that income generation for nutrition was the most important intervention, followed by nutrition-sensitive post-harvest handling, storage and processing. Decision makers and authorities should dedicate more attention to these aspects in the implementation of nutrition-sensitive agriculture in Alborz Province. Also, a long term (6-20 years) implementation strategy has been found to be a better alternative to target and plan for by the decision-makers and authorities.
    Keywords: Analytical Network Process (ANP), Food Security, Food Systems, Nutritional Interventions, Multi-criteria decision making (MCDM), Nutrition-Sensitive Agriculture Production