فهرست مطالب

مبانی فقهی حقوق اسلامی - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 28، پاییز و زمستان 1400)

نشریه مبانی فقهی حقوق اسلامی
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 28، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • فرزانه احمدی، علیرضا امینی*، سید محمدرضا آیتی صفحات 1-19

    جعاله یکی از قراردادهای مشروع در مکتب فقهی اسلام است که می تواند به عنوان اساس و شالوده عقود وارد بر عمل امروزی باشد. واکاوی حقیقت جعاله و احکام آن حکایت از آن دارد که می توان قراردادهای مستحدث در حوزه خدمات و ناظر به اعمال و کار افراد را که موسوم به عقود بی نام هستند معنون به عقد جعاله نمود. در این خصوص تعمیم احکام جعاله بر عقود نوپدید بر مبنای شاخصه هایی است که از سوی فقیهان برای جعاله مطرح گردیده و به طور خلاصه می توان به مواردی از آن اشاره کرد: عدم شرطیت علم به عمل و عوض، عدم شرطیت تعیین عامل، عدم تنافی جعاله با غرر منهی و همچنین تعلق جعاله به فعل و ترک، امکان جمع بین مدت و عمل، امکان تعلق جعاله به هر نوع عمل و منفعت اعم از تجاری، صنعتی و خدماتی و... . در این نوشتار از میان قراردادهای نوین وارد بر عمل به چهار قرارداد که در سایر پژوهش ها کمتر مورد توجه قرار گرفته پرداخته شده است که عبارت اند از : بازاریابی شبکه ای، قراردادهای نفتی، قراردادهای نماد مشترک، درمان. نتیجه تطبیقات انجام شده این است که قراردادهای مزبور قابلیت انعقاد در قالب جعاله را دارا هستند

    کلیدواژگان: جعاله، عقود نوپدید، بازاریابی شبکه ای، درمان، نماد مشترک
  • تاملی در برخی مفاهیم مخل امنیت و آسایش عمومی از منظر فقه اسلامی
    محمدابراهیم مجاهد*، احمد عابدینی نجف آبادی، جواد پنجه پور صفحه 2

    مقوله مفهوم شناسی در همه شاخه های علوم از اهمیت بالایی برخورداراست. بحث مفهوم شناسی در حقوق کیفری بویژه در حوزه امنیت و آسایش عمومی از اهمیتی مضاعف برخوردار می باشد. از آنجا که این حوزه ارتباط تنگاتنگی با مصالح خمسه دارد، و آنگهی در پاره ای از این مفاهیم، نارسایی ها و ابهام های مفهومی وجود دارد؛ برهمین اساس تبیین این دسته از مفاهیم هم به لحاظ نظری و هم به لحاظ عملی ضرورتی اجتناب ناپذیر می باشد. شناخت و تبیین اجمالی مفاهیمی چون ترور و تروریسم، و بیوترریسم، محاربه و افساد فی الارض و بغی، جرم سیاسی، فتک واغتیال،کودتا وفلته، و تفاوت و تفکیک آنها از هم از جمله مفاهیمی هستند که آشنایی و تبیین آنها، هم به لحاظ نظری و هم در بعد عملی و وضع قانون و نیز در مقام داوری و تطبیق بر مصادیق بغایت داری اهمیت است. این پژوهش بصورت تحلیلی-توصیفی به بازکاوی برخی از مهمترین این مفاهیم اقدام نمود. ابتدا به تبیین و توصیف این مفاهیم بنیادی پرداخته شد. سپس به تحلیل اجمالی اوصاف و ابعاد ، زوایا ، قلمرو و آنها اهتمام شد. در نتیجه این تحقیق مفاهیم مورد بحث ابهام زدایی شدند و با شناختی که از ارکان و ماهیت هریک بدست آمد، وجه تشایه و وجوه افتراق و تمایز و تفکیک آنها از هم بازشناسی و تبیین شد.

    کلیدواژگان: امنیت، تروریسم، محاربه، افساد، فتک، غدر، اغتیال
  • بررسی و نقد اقدامات تروریسم تکفیری و بیان جایگاه جهاد درفقه اسلامی
    محمدعلی انصاری چمرودی*، حسین سجادی، یونس واحد یاریجان صفحه 3

    تروریسم تکفیری به دنبال خشونت ، تهدید و کشتار است ، که نتیجه آن، ترس و ناامنی در کشورهای منطقه شده است ، آنها اقدامات خود را در قالب جهاد اسلامی مطرح کرده اند در حالی که هدف از جهاد جنایات غیر انسانی نبوده بلکه اعتلای ندای توحید است . بنابراین هدف اصلی پژوهش بررسی اقدامات تروریسم تکفیری و بیان جایگاه جهاد در متون روایی و فقه اسلامی است که با روش کتابخانه ایی، بصورت تبیین و استناد به آیات و روایات پیامبر اکرم (ص) در نزد فریقین، به بیان آراء پرداخته و در ادامه برخی عملکرد پدیده تروریسم تکفیری را مورد نقد قرار داده است ، و بر این نتیجه است ، تروریسم ، محصول اندیشه های تند ، جمود ، افراط، تعصب و جهالت است که با هدف ، فتنه گری و کشتار در منطقه ، بدنبال تامین منافع سیاسی برای خود و حامیانشان ، تشکیل شده است و این در حالی است که اعمال آنها هیچ گونه ارتباط شرعی و عقلی با سنت نبوی (ص) و اسلام ندارد.

    کلیدواژگان: تروریسم، گروه های تکفیری، جهاد، دفاع، اسلام
  • تطبیق سیاست جنایی حقوق جزای اسلام و ایران در جرایم مالی کارکنان دولت
    حمیدرضا صدیق نژاد، رحیم اکرامی*، کرم جانی پور صفحه 4

    کارکنان و کارگزاران دولتی بعنوان بازوی اجرایی حکومت ممکن است در راستای وظایف شغلی خود مرتکب جرایمی گردند که موجب تضعیف یا سلب اعتماد عمومی نسبت به حکومت ها شود لذا در این پژوهش ضمن بررسی ماهیت این جرایم در پی این مساله هستیم که به تطبیق سیاست جنایی حقوق جزای اسلام و ایران در جرایم مالی کارکنان دولت بپردازیم.این پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ گردآوری اطلاعات به روش اسنادی و از طریق مطالعه قوانین و منابع معتبر انجام شده و اطلاعات به دست آمده به صورت توصیفی- تحلیلی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است.یک سیاست جنایی مترقی به دنبال به حداقل رساندن پدیده مجرمانه یا در آرمانی ایده آل حذف آن از جامعه هست. تحقق این مهم منوط به بهره گیری از امکانات، ظرفیت ها و ارکان جامعه می باشد و مشارکت موثر و کارآمد جامعه مدنی در این خصوص می تواند تاثیر عظیم و شگرفی در تحقق آن داشته باشد. سیاست جنایی ایران در اقسام تقنینی، قضایی و اجرایی در قبال جرایم خاص کارکنان دولت از نوع سرکوب گری دولتی است. اما سیاست جنایی اسلام که مبتنی بر نگاه دینی و اعتقادی بوده و از قران و احادیث استباط می شود در قبال فساد اداری برخلاف مدلهای سرکوب گرانه که مشارکت جامعه مدنی را برای سرکوب میخواهند در پی بهره گیری از مشارکت و ایفای نقش جامعه مدنی برای بازپروری و اصلاح است.

    کلیدواژگان: جرم، سیاست جنایی، دولت، جرائم مالی، کارکنان دولت. قران و حدیث
  • *اصل مصلحت در احراز نسب از دیدگاه فریقین
    نرگس یوسفی راد*، محمدصادق جمشیدی راد، معصومه مظاهری صفحه 5

    امروزه باپیشرفت علم وتکنولوژی وتاثیرانکارناپذیرآن درحوزه قضا، ادله اثبات دعوا ازانحصار درمصادیق خاص خارج گردیده وادله ای تحت عنوان گزارشات علمی وامارات قضایی، به دلیل برخورداری ازدرجه بالای اعتبارعلمی وقطعیت عرفی به یاری قضات آمده وادله اثبات نسب ازانحصاردرچارچوب ادله ای مانندشهادت،اقرار، قاعده فراش وقرعه فراتررفته به طوری که روش های نوین احرازنسب)آزمایش (DNA به دلیل پشتوانه عقلی وعلمی، نقش بسزایی درتحقق علم قاضی واثبات نسب ازاین طریق دارد، لیکن توجه به اصل مصلحت خانواده وحقوق کودک به منظور ممانعت ازمتلاشی شدن خانواده ها ورعایت غبطه ومصلحت کودک منجربه این مسیله گردیده است که درصورتی که بهره گیری ازروش های نوین احرازنسب تالی فاسد داشته باشد، آیاچنین اقدامی بامصلحت حفظ نظام خانواده وحقوق کودک ونظم عمومی جامعه، سازگاراست؟ ازاین رو درپژوهش حاضر به شیوه توصیفی-تحلیلی با ابزار کتابخانه ای به بررسی دیدگاه های فقهای فریقین دراعتباراصل مصلحت دراحراز نسب پرداخته می شود به طوری که فقها اهل سنت درصورت وجود فراش وادله شرعی بنابرمصلحت و احتیاط درانساب طفل را منتسب به صاحب فراش می دانندو مشهورفقهای امامیه معتقدند درصورت قطعی بودن نتایج آزمایش DNA، اصل اولی قضاوت براساس علم عرفی است لیکن این پژوهش برآن است تا بابهره گیری ازاصل مصلحت در موارد ضروری به عنوان حکمی ثانویه موجبات تحقق حکمی مقتضی ازسوی محاکم قضایی را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: اصل مصلحت، نسب، مصالح مرسله، قاعده فراش، آزمایش DNA
  • تحلیل روایی گونه های عقد ضمان به اعتبار اجل از دیدگاه مذاهب اسلامی
    احسان پورپونه نجف آبادی*، احسان علی اکبری بابوکانی، مسعود راعی صفحه 6

    تتبع در آراء فقهای مذاهب اسلامی نشان می دهد عقد ضمان به اعتبار اجل مشتمل بر گونه های متعددی با عناوین ضمان مطلق، موجل، حال، موقت و مالم یجب است که فقها به اتفاق دو گونه اول را جایز می دانند و در جواز سه گونه دیگر دچار اختلاف نظر اند.در این مطالعه سوال این است که اهم ادله بطلان صور اختلافی چیست؟و بر فرض انعقاد ضمان بر این صور در عرف، آیا می توان آن ها را به نحوی توجیه نمود که حمل بر صحت شوند؟ یا باید حکم به بطلان آن ها نمود؟ در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی سعی شده است با رد و ابطال ادله ای که بر بطلان ضمان های اختلافی اقامه شده و ارایه ادله بر جواز آن ها، این اندیشه تقویت شود که انعقاد ضمان به صور اختلافی جایز است تا از این رهگذر به این گونه از ضمانت ها که بعضا میان عرف شایع است وجه ای شرعی بخشیده و عدم جواز آنها را از بند توجیهاتی غیرمنطقی رهانید.

    کلیدواژگان: ضمان، ضمان مطلق، ضمان موقت، ضمان حال، ضمان موجل، ضمان ما لم یجب، اجل
  • بررسی تطبیقی حیله، مصادیق و راهکارهای مقابله با آن در فقه فریقین و حقوق ایران
    داوود نصیران*، بابک محمدی قهفرخی، مسعود شیرانی صفحه 7

    حیله در فقه امامیه یعنی رسیدن به مطلوب شرعی و هدف مشروع، چه این که راه رسیدن به آن، امر حلالی باشد یا راه مذکور خود غیرمشروع باشد و حیله در فقه اهل سنت یعنی توسل به راه های مباح برای انجام فعل حرام یا ساقط نمودن واجب یا باطل نمودن حق یا ثابت کردن باطل که راه های فرار از حرام و دستیابی به حلال و حیله در اصطلاح حقوق ایران به معنای استعداد استفاده از سکوت یا اجمال قانون به منظور اکتساب حق برای غیرمحق از راه هایی که مخالف با ماهیت قانون است، این تعاریف مختلف سبب تفاوت در مصادیق حیله و بالتبع آن راهکارهای مقابله با آن شده است. پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی صورت پذیرفته و درصدد پاسخگویی به پرسش هایی از قبیل: «حیله، مصادیق و راهکارهای مقابله با آن در فقه فریقین و حقوق ایران چیست؟»می باشد. مصادیق حیله در فقه امامیه به سه دسته تقسیم می شوند: مصادیق حیله واقعی مثبت و مشروع، مصادیق حیله واقعی منفی و مذموم، مصادیق حیله صوری، مصادیق حیله در فقه اهل سنت به دو دسته مصادیق حیله مشروعه و مصادیق حیله محرمه تقسیم می شود اما مصادیق حیله در حقوق ایران را می توان به دو بخش؛ مصادیق حیله ناقض قوانین شکلی و مصادیق حیله ناقض قوانین ماهوی تقسیم کرد. در فقه امامیه برای حیله های مباح راهکار مقابله وجود ندارد اما برای حیله های حرام دو راهکار پیشنهاد شده است؛ راهکار اخلاقی یعنی تقوا و راهکار فقهی یعنی حکم به حرمت و در فقه اهل سنت تنها راه مقابله با حیله تبعیت از حکم فقهی با استناد به دلیل قرآن و روایت ذکر شده است. راهکارهای مقابله با حیله در حقوق ایران عبارتند از: نظریه انگیزه یا جهت؛ نظریه حسن نیت؛ نظریه منع سوء استفاده از حق؛ نظریه نظم عمومی؛ قاعده تبعیت عقد از قصد؛ قاعده سد ذرایع؛ قاعده «یعامل المکلف بنقیض مقصوده».

    کلیدواژگان: حیله، مصادیق حیله، راه های مقابله با حیله، فقه فریقین، حقوق ایران
  • قصاص مرد قاتل در مقابل زن مقتول از منظر قرآن و روایات
    مهدی زندی، غلامرضا رادمهر* صفحه 8

    مطابق فقه امامیه اگر مردی زنی را به عمد بکشد، ولیدم زن با پرداخت نصف دیه به مرد می تواند، وی را قصاص نماید. این حکم به ضمیمه آنکه دیه در قتل عمد تصالحی است و به رضایت قاتل نیاز دارد، در عمل گاه مشکل آفرین است؛ زیرا برخی اوقات ول یدم زن، توانایی پرداخت فاضل دیه را ندارد و قاتل هم حاضر به مصالحه نیست؛ در نتیجه خون زن در معرض هدر رفتن قرار می گیرد. برای حل این مشکل چند راه به نظر می رسد، از جمله تساوی قصاص مرد و زن، پرداخت فاضل دیه زن از بیت المال و تصالحی ندانستن دیه و امکان اجبار قاتل بر پرداخت نصف دیه. در این نوشتار راه اول و دوم مورد نقد و بررسی قرار گرفته و راه سوم پیشنهاد شده است. قرآن کریم در آیه 32 سوره مایده با تعبیری زیبا بر حرمت جان آدمیان، تاکید ورزیده و قتل نفس را از بزرگ ترین گناهان کبیره برشمرده و ضمانت اجرای قصاص و دیه را جهتجلوگیری از ارتکاب آن به عنوان کیفر مجرمان و جبران پاره ای از خسارات تشریع نموده است.

    کلیدواژگان: قصاص، فاضل دیه، تصالح، قتل عمد، ولیدم
  • فاطمه کوه میشی، منصور امیرزاده جیرکلی*، حسین صابری صفحات 20-39
    یکی از مهمترین جرایم علیه شخصیت معنوی افراد، «قذف» است که در بین فقها در خصوص برخی احکام آن، اختلاف است. مشهور فقهای امامیه این جرم را منحصر در لفظ دانسته و برخی چون محقق اردبیلی، فراتر از لفظ دانسته اند. به نظر می رسد دیدگاه وی، شیوه های رایج عصر حاضر را هم شامل می شود و تبصره ماده 246 قانون مجازات اسلامی، منطبق بر آن است. پژوهش حاضر که به شیوه توصیفی- تحلیلی تدوین یافته، پس از مفهوم شناسی قذف و طرح نظرات مشهور فقها، به بازخوانی دیدگاه محقق اردبیلی در مسایلی از قذف پرداخته و در نهایت در پی پاسخ به این سوال است که محل اختلاف دیدگاه محقق اردبیلی با مشهور فقها چیست و قانون مجازات اسلامی چه میزان با دیدگاه ایشان منطبق است. یافته های پژوهش، نشان می دهد که مقنن، گرچه غالبا از نظر مشهور فقهای امامیه تبعیت کرده، اما در برخی مسایل قذف از دیدگاه محقق اردبیلی، پیروی کرده است.
    کلیدواژگان: قذف، محقق اردبیلی، قانون مجازات اسلامی
  • شیرین رجب زاده* صفحات 40-55
    محمد شحرور نواندیش معاصر اهل سوریه در مهم ترین اثر خود الکتاب و القرآن رویه جدیده مسایل و نظریات جدیدی در حوزه علوم اسلامی مطرح نموده است. وی با نقد فقه سنتی نظریه حدود خود را تحت دو اصطلاح جدید «إستقامت» و «حنیفی بودن» توضیح داده و بر مبنای آن آرای بدیعی در زمینه احکام ارایه داده است. شحرور بر این باور است که انسان و موجودات عالم میل به تغییر و انحراف دارند (حنیفی بودن) و نیازمند هستند که خداوند آن ها را به صراط مستقیم هدایت کند(استقامت). آرای فقهی او علاوه بر کتاب یاد شده در کتاب نحو اصول جدیده للفقه الإسلامی فقه المراه آمده است. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی در پی واکاوی و تحلیل نظریه حدود وی برای دست یابی به پاسخ این سوال است: محمد شحرور نظریه فقهی حدود را چرا و چگونه مطرح کرده است؟ و نظریه فقهی شحرور چگونه قابل تحلیل و نقد است؟نتیجه پژوهش نشان داد که نظریه حدود شحرور متاثر از ذهن ریاضی وی بوده که با مدد گرفتن از مبحث توابع ریاضی و هندسی امکان انحناء از صراط مستقیم را در شش حالت می داند و انواع حدود شریعت اسلام را در همان چارچوب توضیح می دهد. شحرور قایل است که آیات حدود، اساس تشریع و آیات شعایر، اساس تقوای فردی است. وی برای تشریع در دوره معاصر شروط دوازده گانه ای قایل است مانند: فهم زبان عربی، در نظر گرفتن زمینه علمی عصر حاضر، قوانین اقتصادی و اجتماعی معاصر و... . وی معتقد است برای فهم مشکلات فقه اسلامی موروث که با دانش و شرایط قرن حاضر متناسب نیست، باید با شناخت عوامل این بحران چاره جویی کرد.
    کلیدواژگان: محمد شحرور، آیات محکم یا ام الکتاب، تشریع معاصر، نظریه فقهی حدود
  • سید جواد، ورعی* صفحات 56-71

    ولایت مطلقه اصطلاحی است که در علوم و دانش های مختلف به کار برده می شود. در این مقاله به کاربرد این اصطلاح در دانش فقه پرداخته شده است. قید اطلاق برای ولایت معنای یکسانی در عبارات فقهی ندارد. یک بررسی اجمالی نشان می دهد که این واژه به تناسب موضوع مورد بحث، در معانی مختلف به کار رفته است. دست کم شش معنا و مفهوم از این واژه در عبارات فقیهان دیده می شود که نشانه نسبی بودن معنا و مفهوم آن است. در عبارات فقیهان بر ولایتی که «مقید به مصلحت نیست»، «افزون بر حوزه عمومی، حوزه خصوصی را هم شامل می شود»، «فراتر از دایره امور ضروری جامعه، همه امور عمومی را در بر بگیرد»، «افزون بر اجرای احکام شرعی، به وضع قانون در دایره مباحات مبادرت ورزد»، «افزون بر اجرای احکام، در قلمرو مباحات و الزامیات شرعی قانون وضع نماید» و ولایت «بر اموال امام (ع)»، ولایت مطلقه اطلاق شده است. این تنوع کاربرد نشان می دهد که قید اطلاق در اصطلاح ولایت مطلقه، یک معنا و مفهوم ندارد و به تناسب موضوع مورد بحث و اختلاف، معنایی متفاوت از دیگری دارد.

    کلیدواژگان: اطلاق، ولایت مطلقه، فقه، مصلحت، احکام شرعی، مباحات، الزامیات
  • عبدالرزاق موسی نتاج، سید حسین صفایی*، اصغر عربیان، نجادعلی الماسی، محسن محبی صفحات 72-90

    مطالعه تطبیقی نظریه عدم پیش بینی پس از اصلاحات 2016 قانون مدنی فرانسه و مقایسه با قواعد فقهی مشابه در فقه امامیه چکیدههرچند در فقه موارد اشاره به نظریه عدم پیش بینی به نسبت محدود است اما با وجود این برخی قواعد و اصول فقهی از جمله قاعده عسر و حرج، غبن حادث و لاضرر در توجیه چنین نظریاتی مورد استناد نویسندگان حقوقی قرار گرفته شده است. هرچند برخی از حقوقدانان، قواعد لاضرر، عسر و حرج و غبن حادث را مساوی با نظریه عدم پیش بینی در حقوق فرانسه دانسته اند اما باید قایل به تفکیک میان قواعد یادشده و نظریه عدم پیش بینی شد. با این حال نظریه عسر و حرج تا زمان رفع ابهام و وضع قانون جدید، از قوام کافی به منظور رفع وضعیت مشقت آور غیر قابل پیش بینی و پیشگیری برخوردار است. به عبارت دیگر تعدیل قضایی یا فسخ قرارداد همانند نظریه عدم پیش بینی پس از اصلاحات قانون مدنی فرانسه، از قاعده عسر و حرج قابل استنباط است.کلیدواژه: نظریه عدم پیش بینی، قاعده لاضرر، قاعده عسر و حرج، نظریه غبن حادث

    کلیدواژگان: نظریه عدم پیش بینی، قاعده لاضرر، قاعده عسر و حرج، نظریه غبن حادث
  • امین الله زمانی* صفحات 91-109

    نهاد ولایت فقیه به عنوان یکی از جلوه های اسلامیت، نقش راهبردی و تعیین کننده ای در شبکه سیاست جنایی جمهوری اسلامی ایران و جهت گیری آن دارد. ولی فقیه در نظریه گفتمان سیاسی جمهوری اسلامی ایران، حاکم جامعه اسلامی است که اختیارات و ولایت ایشان در کلیه سطوح سیاست جنایی تقنینی، قضایی، اجرایی و مشارکتی جاریست. سیاست جنایی تقنینی ناظر بر وضع و نظارت بر قوانین و مقررات جنایی کشور است. ولی فقیه به استناد اختیارات ناشی از ادله شرعی ولایت و همچنین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اختیار سیاست گذاری و قانون گذاری جنایی به طور مستقیم و غیرمستقیم را دارد. اعمال سیاست گذاری و قانون گذاری مستقیم مقام رهبری ناشی از اختیار صدور احکام حکومتی از ناحیه ایشان است. سیاست گذاری و قانون گذاری جنایی غیرمستقیم مقام رهبری نیز از مجاری نهادهای مشاور و تحت نظر مانند مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای نگهبان اعمال می شود. یکی از کارکردهای سیاست های کلی جنایی علاوه بر اینکه نقش تقنینی و ساختاری در تصویب قوانین برنامه توسعه و سایر عملکرد نهادهای مرتبط با سیاست جنایی دارد، معیار سنجش مصوبات حوزه سیاست جنایی مجلس شورای اسلامی نیز محسوب می شوند. روش تحقیق در این مقاله به صورت توصیفی - تحلیلی و جمع آوری اطلاعات و داده ها نیز به صورت کتابخانه ای بوده است

    کلیدواژگان: ولی فقیه، سیاست جنایی، سیاست جنایی تقنینی، سیاست جنایی جمهوری اسلامی ایران
  • سید محمدرضا پیرمرادیان، احمد باقری*، محمدکاظم رحمان ستایش صفحات 110-125

    در این تحقیق برای نخستین بار بر اساس آینده پژوهی هنجاری در اسلام ، به تعهد پزشک در نفی تغریر جاهل با تاکید بر فقه امامیه و حقوق ایران پرداخته شده است . تحقیق حاضر که با روش توصیفی و تحلیلی انجام شده آیه 29 سوره النساء ، روایات و بنای عقلاء را به عنوان ادله ی نفی تغریر جاهل دانسته است . در صورتی که پزشک یا منشی او ، بیمار را به آزمایشگاه ، بیمارستان و پزشک دیگری ارجاع نامناسب و غیر ضرور دهد و درصدی از معاینه و ویزیت را برای خود اختصاص نماید و برای بیمار ،که به او اعتماد کرده است ، هزینه تراشی کند ، این عمل پزشک یا منشی او ذیل عنوان فقهی و حقوقی تغریر جاهل قرار گرفته و نیز عدم تجویز دارونما توسط پزشک با فرض وجود راه های جایگزین برای آن حتی با فرض این که او بخواهد به بیمار نفع برساند ، که با توجه به اجرتی که از بیمار دریافت می کند ، نمی شود ضمان و مسیولیت را از پزشک رفع نماید ، پرداخته است ، که توجه بایسته و شایسته به این تعهد پزشک می تواند کارآمدی بهتر نظام سلامت فردا را محقق نماید.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی هنجاری، نظام سلامت، تغریر جاهل، کتمان پزشک
  • محمد رجبعلی دماوندی، پژمان پیروزی*، شکوه نامدار، مهشید سادات طبائی صفحات 126-139

    در حقوق شرکتهای تجاری ، این قاعده که یک شرکت تجاری دارای شخصیت حقوقی جداگانه ای از شرکاء می باشد یک قاعده بنیادی و اساسی است. جدایی شخصیت حقوقی شرکت از شرکاء و مسیولیت محدود شرکاء در قبال دیون شرکت باعث گردیده است تا شرکتهایی که تابع نظام مسیولیت محدود شرکاء هستند ، پوشش مناسبی برای فعالیتهای پر خطر و بعضا متقلبانه شرکاء فراهم آورند. این مساله موجب به خطر افتادن اموال و دارایی شرکت می گردد ، اما در عین حال ریسک چنین خطراتی بواسطه مسیولیت محدود شرکاء بیرونی شده و به بستانکاران شرکت تحمیل می گردد. قاعده خرق حجاب شخصیت حقوقی در حقوق انگلستان یک ضمانت اجرای انصافی است که موجب کنار نهادن شخصیت حقوقی شرکت و لغو قاعده مسیولیت محدود شرکای کنترل کننده و مسیولیت مستقیم آنها در قبال بستانکاران می گردد. در حقوق ایران و با استناد به قواعد اسلامی از جمله لاضرر، منع سوء استفاده از حق (اصل 40 قانون اساسی) و قاعده منع تقلب می توان تیوری خرق حجاب را با این قواعد تطبیق نمود. در این مقاله ابتدا قاعده خرق حجاب شخصیت حقوقی تبیین و سپس رویه قضایی انگلستان و ایران با استناد به قواعد فقهی و کامن لا مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: خرق حجاب شخصیت حقوقی، تقلب، لاضرر
  • حسین شاه بیک، محمد جواد حیدری*، محمد نوذری فردوسیه صفحات 141-155
    به اعتقاد اکثر صاحب نظران حوزه محیط زیست، بخش عمده ای از بحران محیط زیست، ناشی از نقص برخی از قوانین و مقررات محیط زیست است که زمینه تعارض منافع در اجرای قوانین و مقررات محیط زیست را فراهم کرده است. در این میان برخی از دستگاه های دولتی که خود متولی حفاظت از محیط زیست هستند ، در سایه مفاد ماده2 قانون حفاظت محیط زیست، از عمده ترین طرف های تعارض منافع محسوب می شوند. و لذا با بازنگری در مفاد ماده2 قانون حفاظت محیط زیست که ساختار حقوقی و جایگاه قانونی شورایعالی حفاظت محیط زیست را در حد شورای اداری درون قوه ای و بین وزارتی تنزل داده و قوه مجریه را قدرت بلامنازع سیاستگذار در همه شیونات امور محیط زیست قرار داده و در این بستر، برخی از دستگاه های دولتی منافع وزارتی را بر منافع ومصالح زیست محیطی کشور ترجیح داده اند، می توان کمک شایانی به حل این معضل نموده و با استناد به قاعده لاضرر جایگاه این شوری را از شورای اداری درون قوه ای به شورای فرا قوه ای و حاکمیتی ارتقاء داد و گام موثری دررفع تعارض منافع، در اجرای قوانین و مقررات محیط زیست برداشت .
    کلیدواژگان: قاعده لاضرر، پیشگیری، تعارض منافع، قوانین، محیط زیست
  • ناهید دهقان عفیفی* صفحات 155-168
    اضرار یا زیان رساندن و ضد نفع و ایراد نقص در چیزی می باشد. ترور هم به معنای ایجاد وحشت و رعب در میان مردم است. افساد خروج از حد اعتدال و متضاد با اصلاح به معنای معیوب کردم، ابطال و بی فایده ساختن و تباهی است. بیوتروریسم به معنای کشتار جمعی به وسیله مواد بیولوژیکی و زیستی است. این نوع آلودن که با قصد و از روی عدوان انجام می گیرد از دیدگاه اسلام حرام تلقی می شود. اضرار، آلودن و افساد همگی جزء مفاهیمی هستند که فقهای اسلامی نسبت به آنها احکامی را در کتب فقهی صادر کرده اند و در بیشتر موارد نسبت به موضوعات مختلف به لزوم ترک یا ارتکاب فتوا داده اند. در این میان نظام اجتماعی و حفظ این نظم اهمیت خاصی برای اسلام دارد و همین مانع از انجام اعمالی است که باعث برهم ریختن و اختلال در نظم اجتماعی می شود. اضرار و آلودن گاه ممکن است منجر به قتل نفس شده و گاه جرح را به دنبال دارد. در هر دو مورد حکم تکلیفی برگرفته از آیات حرمت می باشد. زشتی این عمل حتی در مورد غیر مسلمین و دشمن هم روشن است. علاوه بر اینکه ترور و قتل غافلگیرانه نیز نکوهش گشته است. غدر یا خیانت و مختل نمودن نظم عمومی جهان نیز دلایل دیگری بر تحریم برشمرده می شوند. بنابراین ترور و یا آلودن به قصد اضرار که عموما منجر به قتل نفس محترم می شود مطابق با بسیاری از دلایل حرام است. با برداشت از این معانی و مفاهیم می توان هر نوع عملی که در مفهوم با آنچه گفته شد برابر باشد، نواهی و ادله منع کننده عقلی و نقلی را تطابق داده و حکم تحریم را از آنها استنباط نمود
    کلیدواژگان: اضرار، افساد، بیوتروریسم، ترور، آلودن
  • علی هنرمند، سید ابوالقاسم نقیبی*، سید محمدصادق موسوی صفحات 169-181

    بدعت بمعنای وارد کردن آنچه که از دین نیست در قلمرو دین، امری ناپسندیده و حرام تلقی شده است، از طرف دیگر آدمیان چون از عقل، اختیار، خلاقیت برخوردارند، برای ارتقاء کیفیت زندگی، همواره اندیشه ها، ابزارها و روش های بهتری را برای رفع نیازهای اجتماعی، اقتصادی وارد زندگی می کنند و در نتیجه مقتضیات محیط اجتماع و زندگی در هر عصر و زمانی تغییر می کند و اندیشه ها، آداب و سنت های اجتماعی و سبک زندگی مومنان نیز از این تحولات تاثیر می پذیرد و زیست مومنانه ویژگی عصری پیدا می کند و سنت های جدید به تدریج در سنت های دینی رسوخ می یابد و سنت های دینی با بدعت ها می آمیزد. از این رو، در تاریخ اسلام، مواجهه مسلمین با مقتضیات عصر و زمان با احتیاط و حساسیت بوده است. چنانکه، برخی از خوارج بر این نظر بودند که باید به گونه دینداری عصر نبوی پایبند بود و هر نوع تفاوت با آن گونه دینداری بدعت محسوب می شود. و همچنین بعضی از سلفیه، عقاید و سنن دایر سه قرن نخستین را، عقاید و سنت‎ های دینی بشمار آورده و با هر امر مستحدثی به مبارزه برخاستند.غالب متکلمان و فقیهان با بکارگیری روش صحیح فهم نصوص مشتمل بر عقاید و احکام شرعی، در حقیقت با پیوند معرفت های جدید دینی با آموزه ها و تعالیم دینی، به اندیشه ها و بینش های نو، اصالت می بخشند، لذا نمی توان نواندیشی دینی و فقهی و نتایج حاصل از آن را بدعت تلقی کرد. در این نوشتار با جمع آوری اطلاعات با ابزار کتابخانه ای و بکارگیری روش تحقیق توصیفی و تحلیلی، مرزهای بدعت از نواندیشی دینی و فقهی بدست داده شده است و تنها آن دسته ها از نواندیشه ها که با تعالیم مسلم دینی که مورد اتفاق امت اسلامی است، مغایرت داشته باشد بدعت بشمار آمده است.

    کلیدواژگان: دین، معرفت دینی، بدعت، نواندیشی دینی، نواندیشی فقهی
  • سید علی ربانی موسویان* صفحات 182-201

    بحث زیارت از دیرباز در محافل علمی و اعتقادی مسلمین مطرح بوده که در این میان زیارت حضرت سید الشهداء (ع) از اهمیت ویژه ای برخوردار و مورد سفارش ویژه ایمه اطهار(ع) قرار گرفته است. از جمله موضوعات مورد بحث پیرامون زیارت آن حضرت، حکم فقهی زیارت کربلا می باشد که در این خصوص چهار دیدگاه میان فقهاء استقراء شده است.روایات فوق تواتر در فضیلت زیارت آن حضرت و اختصاص زیارت ایشان به ویژگی های ممتاز انگیزه ای شد تا تحقیق حاضر با روش کتابخانه ای و فیش برداری وبا بازنگری دیدگاه فقهاء در خصوص این موضوع و بررسی ادله فقهی مخصوصا با تکیه بر یکی از مهمترین منابع قدیمی و اصلی در این زمینه با هدف دست یابی به حکم واقعی زیارت آن حضرت بر اساس ادله ای که از جهت سندی هیچ ضعف و خللی نداشته باشد، واقع مطلب را استنباط کند. محقق پس از ایراد چهار قول در این موضوع و نقد آنها و با رد استبعاد توسط دلیل عقلی در نهایت به این نتیجه رسید که براساس ظهور بلکه نصوص روایات موثوق الصدور بلکه صحیح السندی که هر فقیهی با هر مبنایی که داشته باشد براساس چنین اسنادی درسایر موارد فتوا به حلال و حرام الهی میدهد، وجوب زیارت آن حضرت با ده دلیل ثابت است. بنابراین تمامی احکامی که بر موضوعاتی که حکم آنها واجب است در حقوق موضوعه و قوانین مدنی و جزایی بار میشود میتواند بر عنوان زیارت آنحضرت نیز بارگردد مانند عدم جواز شرط خلاف اتیان آن در ضمن عقود معین.

    کلیدواژگان: زیارت امام حسین (ع)، کامل الزیارات، حکم زیارت، وجوب زیارت، آثار حقوقی
  • زهرا یوسفی مصری، سیدابوالقاسم نقیبی*، فایزه مقتدایی صفحات 204-222
    نقش عرف در استنباط احکام بسیار جدی است به طوری که می توانیم ادعا کنیم بسیاری از اختلافات فقهی معلول استظهارات عرفی است. از این رو، فهم ادله شرعی برای نسلهای بعد متوقف بر این است که آنان عرف زمان صدور را بخوبی درک کنند و با توجه به فهم این مسیله، به تجزیه و تحلیل ادله شرعیه بپردازند و آن را به همان زمان حمل نمایند.در مورد عرف، از گذشته در لابه لای کتب فقهی و اصولی مانند شرایع‏الاسلام، جواهرالکلام، عروه‏الوثقی، کفایه‏الاصول، فوایدالاصول، و.. مطرح بوده، در عصر حاضر به صورت جداگانه در این زمینه کتاب‏هایی نوشته شده و مورد بررسی قرار گرفته است. اما آنچه که در این تحقیق متمایزاست تعارض عرف با عرف است که در کتاب ها و مقالات به آن پرداخته نشده. در این تحقیق ابتدا به معنای عرف و اقسام آن به طور اجمالی پرداخته شده سپس به مبحث اصلی تعارض بین عرف با عرف و ارجحیت هر یک از آن پرداختیم. یعنی چه وقت و کجا عرف عام بر عرف خاص ارجحیت دارد. یا چه زمانی عرف عملی بر قولی ترجیح داده می شود معیار و ملاک ارجحیت را در اینجا آوردیم.کلیدواژه: تعارض، عرف، ترجیح، ارجحیت
    کلیدواژگان: تعارض، عرف، ترجیح، ارجحیت
|
  • Farzaneh Ahmadi, Alireza Amini *, Saydmohamadreza Ayati Pages 1-19

    Reward is one of the legitimate contracts in the school of Islamic Jurisprudential that can be used as a basis for contracts in today's process. An analysis of the truth of Reward and its judgements suggests that new contracts in the field of services and supervising the actions and work of individuals, which are called anonymous contracts, can be interpreted as contracts of Reward. In this regard, the generalization of the judgement of Reward on emerging contracts is based on the characteristics that have been proposed by the jurists for Reward, and we can briefly mention some of them: Non-conditionality of knowledge to action and exchange, non-conditionality of determining the agent, non-contradiction of Reward with negation of negligence and also belonging of Reward to action and omission, possibility of coming together term and action, possibility of belonging of Reward to any kind of action and benefit, including commercial, industrial and service, etc. In this paper, among the new contracts in progress, four contracts were addressed that have received less attention in other researches, which are network marketing, oil contracts, CODE-SHARING and medical contracts. The result of the adaptations indicted that contracts can be concluded in the form of Reward contracts.

    Keywords: Reward, Emerging contracts, Code-Sharing, Network Marketing, oil contracts, Medical contracts
  • A reflection on some concepts that disrupt security and public comfort from the perspective of Islamic jurisprudence
    Mohamadebrahim Mojahed *, Ahmad Abedini Najaf Abadi, Javad Panjepour Page 2

    The concept of concept is very important in all branches of science. Conceptual discussion in criminal law, especially in the field of security and public comfort, is of double importance. Since this field is closely related to the materials of Khamsa, and then there are conceptual inadequacies and ambiguities in some of these concepts; Based on this, the explanation of this category of concepts is an inevitable necessity, both theoretically and practically. Brief recognition and explanation of concepts such as terror and terrorism, and bioterrorism, war and corruption in the land and rebellion, political crime, assassination, coup d'état, and their difference and separation from each other are among the concepts that familiarization and explanation of them, both in terms of It is important both theoretically and in the practical aspect of law making, as well as in the position of judging and applying examples. This research analyzed some of the most important concepts in an analytical-descriptive way. First, these basic concepts were explained and described. Then attention was paid to the brief analysis of the attributes and dimensions, angles, territory and them. As a result of this research, the discussed concepts were disambiguated, and with the knowledge obtained of the elements and nature of each, their differences and distinctions were recognized and explained.

    Keywords: Security, Terrorism, war, Corruption, Murder, treachery, assassination
  • Takfiri terrorism ahd exprwssing the position of jihad in lslamic jurisprudence
    Mohammadali Ansarichamroudi *, Hossein Sadjadi, Younes Vahed Yarijan Page 3
  • Implementing the criminal policy of Islamic and Iranian criminal law in financial crimes of government employees
    Hamidreza Sedighnejad, Rahim Ekrami *, Karam Janipour Page 4

    Government employees and agents as the executive arm of the government may commit crimes in line with their job duties that cause Weakening or depriving the public of trust in governments, so in this study, while examining the nature of these crimes, we seek to implement the criminal policy of Islamic and Iranian criminal law in the financial crimes of government employees.This research has been done in terms of practical purpose and in terms of collecting information by documentary method and by studying valid laws and sources and the obtained information has been analyzed descriptively-analytically.A progressive criminal policy seeks to minimize the criminal phenomenon or, ideally, to remove it from society. The realization of this important issue depends on the use of the facilities, capacities and pillars of society, and the effective and efficient participation of civil society in this regard can have a huge and tremendous impact on its realization. Iran's criminal policy in the legislative, judicial and executive types in relation to specific crimes of government employees is of the type of government repression. But the criminal policy of Islam, which is based on a religious and doctrinal view and is inferred from the Qur'an and hadiths, in the face of corruption, contrary to repressive models that seek the participation of civil society to suppress, seeks to take advantage of the participation and role of civil society for rehabilitation and It is a correction.

    Keywords: crime, criminal policy, government, Financial crimes, government employees. Quran, Hadith
  • The principle of expediency in establishing lineage from the point of view of the two parties *
    NARGES Uosefirad *, MohamadSadag Jamshidi Rad, MASOOME MAZAHERI Page 5

    Today, with the advancement of science and technology and its undeniable impact in the field of justice, the evidence of litigation has been removed from the monopoly in certain cases. And the evidence under the heading of scientific reports and the judiciary has come to the aid of judges and courts, which, due to its high degree of scientific validity and customary certainty, has created a dramatic change in this regard.Proofs of lineage have not been without this situation and have gone beyond monopoly in the framework of proofs such as testimony, confession, rule of thumb and lottery, so that new methods of lineage, including DNA testing due to intellectual and scientific support, play an important role in realizing the science of judge and Prove the lineage in this way,However, paying attention to the principle of family expediency and the rights of the child in order to prevent the disintegration of families and to observe the envy and expediency of the child has led to the question that if using new methods of lineage and attributing the child to adultery, such an action Is the family system and the rights of the child and the public order of society compatible? Therefore, in the present study, the views of the jurists of the two sects on the validity of the principle of expediency in establishing ancestry are examined.

    Keywords: judge knowledge, principle of expediency, Shipping materials, Lineage
  • Validity analysis of types of surety contracts for the validity of death from the point of view of Islamic religions
    Ehsan Pourpooneh Nagaf Abadi *, Ehsan Aliakbari Babokani, Masoud Raei Page 6

    Following the opinions of the jurists of Islamic schools of thought shows that the contract of guarantee for the validity of ajj includes several types with the titles of absolute guarantee, deferred guarantee, current guarantee, temporary guarantee, and malimjab. The question of this study is, what are the main evidences of the invalidity of conflicting forms? And on the assumption of concluding a guarantee on these forms in custom, can they be justified in a way that they are considered correct? Or should they be annulled? In this research, with a descriptive and analytical method, an attempt has been made to strengthen the idea that it is permissible to enter into a guarantee in the form of a dispute by rejecting and refuting the arguments for the invalidity of conflicting guarantees and presenting evidence for their validity. which is sometimes common among customs, give it a shari'i aspect and free their impermissibility from illogical justifications.

    Keywords: Guarantee, absolute guarantee, temporary guarantee, current guarantee, postponed guarantee, guaranteed guarantee, permanent guarantee
  • A comparative study of trickery, examples and solutions to deal with it in foreign jurisprudence and Iranian law
    Dawood Nasiran *, Babak Mohammadi Ghahfarokhi, Masoud Shirani Page 7

    Trick in Imamiyyah jurisprudence means to reach the desired Shariah and legitimate goal, whether the way to reach it is lawful or the said way itself is illegitimate, and trickery in Sunni jurisprudence means resorting to permissible ways to perform a forbidden act or cancel an obligatory one or Invalidating the right or proving the wrong, which are the ways to escape from the forbidden and to achieve the lawful and trickery in the terminology of Iranian law means the ability to use the silence or summary of the law in order to acquire the right for the unjust by ways that are against the nature of the law, these different definitions cause The difference is in the examples of trickery and consequently the strategies to deal with it. The present research is carried out in a descriptive-analytical way and aims to answer questions such as: "What are the tricks, examples and solutions to deal with them in Iranian jurisprudence and law?". Examples of trickery in Imami jurisprudence are divided into three categories: examples of real positive and legitimate trickery, examples of true negative and reprehensible trickery, examples of fake trickery. Iranian law can be divided into two parts; He divided examples of tricks that violate formal laws and examples of tricks that violate substantive laws. In Imami jurisprudence, there is no countermeasure for permissible tricks, but two solutions have been proposed for forbidden tricks; The moral solution is piety, and the jurisprudential solution is the ruling on sanctity, and in Sunni jurisprudence, the only way to deal with the trick of obeying the jurisprudence ruling is by citing the evidence of the Qur'an and narration. Strategies to deal with trickery in Iranian law include: theory of motivation or direction; Good faith theory; the theory of preventing

    Keywords: trickery, examples of trickery, ways to deal with trickery, foreign jurisprudence, Iranian law
  • Retaliation of the murderer man for killing a woman from the the Qur'an and hadithspoit of view
    MAHDI ZANDI, Gholamreza Radmehr * Page 8

    According to Imami jurisprudence, if a man intentionally kills a woman, then the woman can retaliate by paying half a diyat to the man. This sentence, in addition to the fact that the ransom is conciliatory in premeditated murder and requires the consent of the killer, is sometimes problematic in practice; Because sometimes a woman is not able to pay the ransom and the killer is not willing to compromise; As a result, a woman's blood is exposed to waste. There are several ways to solve this problem, including the equality of male and female retaliation, the payment of a woman's ransom from the treasury and not recognizing the ransom, and the possibility of forcing the killer to pay half of the ransom. In this article, the first and second ways are reviewed and the third way is proposed.In verse 32 of Surah Ma'idah, the Holy Qur'an emphasizes the sanctity of human life with a beautiful interpretation and considers self-murder as one of the greatest sins, and legislates the guarantee of retribution and blood money to prevent its commission as punishment for criminals and compensation for some damages.

    Keywords: Qisas, Fadhil Diyah, reconciliation, premeditated murder, Walidm
  • Fateme Koohmishi, Mansour Amirzadeh Jirkoli *, Hosain Saberi Pages 20-39
    One of the most important crimes against peoples' spiritual personalities is qadf (accusation of adultery or sodomy to a person) upon which there is a controversy among scholars in its related rulings. The majority of Imamiyah Jurisprudents considered it to be a crime confined to the words, while some scholars such as Ardabili consider it beyond the words. Seemingly, Ardabili's viewpoints include the contemporary methods and the article 246 of the Islamic Penal Code is adaptable to Ardabili's standpoint. Deploying an analytical-descriptive method, the current research is carried out. Having investigated the concept of qadf and having proposed the scholars' popular opinions, the researchers reviewed Ardabili's viewpoint to investigate issues of qadf the researchers try to know that what is Ardabili's viewpoint controversy to the majority of scholars' and how much is the Islamic Penal code applicable to Ardabili's viewpoint? The findings of the research reveal that although the law-maker has followed the majority of Imamoyah scholar's opinions, it has approved Ardabili's viewpoint in some issues such as the method of attributing qadf.
    Keywords: Qadf, Muhaqeq Ardabili, the Islamic Penal Code
  • Shirin Rajabzadeh * Pages 40-55
    In his most important work, Al-Kitab wa Al-Quran, Mohammad Shahrour, a contemporary modernist from Syria, has presented new issues and theories in the field of Islamic sciences. By criticizing traditional jurisprudence, he has explained his theory of limits under two new terms, "endurance" and "being a Hanifi", and based on that, he has presented novel opinions in the field of rulings. Shahrour believes that human beings and beings in the universe tend to change and deviate (being Hanifi) and need God to guide them to the straight path (endurance). In addition to the above-mentioned book, his jurisprudence opinions are mentioned in the book "Syntax of New Principles for Islamic Jurisprudence". This article seeks to analyze and analyze his theory of limits by descriptive-analytical method to obtain the answer to this question: Why and how did Mohammad Shahrour introduce the jurisprudence theory of limits? The result of the research showed that the theory of limits of consciousness is influenced by his mathematical mind, which with the help of mathematical and geometric functions considers the possibility of curvature of the straight path in six states and explains the types of limits of Islamic law in the same framework. Shahrour believes that the verses of Hudud are the basis of legislation and the verses of rituals are the basis of individual piety. He considers twelve conditions for legislation in the contemporary period, such as: understanding the Arabic language, considering the scientific background of the present age, contemporary economic and social laws, and so on. He believes that in order to understand the problems of inherited Islamic jurisprudence, which is not appropriate to the knowledge and conditions of the present century, it is necessary to find a solution by recognizing the causes of this crisis.
    Keywords: Mohammad Shahrour, ummah of the book, contemporary legislation, jurisprudential theory of limits
  • Seyyed Javad Varaei * Pages 56-71

    Velayat-e motlagh-e which means "absolute guardianship" is a term used in different sciences. In this paper, the application of this term in Fiqh "Islamic jurisprudence" has been discussed. The paper hypothesizes that the assignment of iitlaq for Velayat "guardianship" does not have the same meaning in Fiq'hi "Islamic jurisprudential" terms. An overview shows that this word is used differently according to the topic under discussion. At least six meanings and concepts of this word can be seen in the phrases of fuqahā (Islamic jurists), which is a sign of the relative nature of its meaning and concept. The Velayat that "it is not bound by expediency", "in addition to the public sphere, it also includes the private sphere", "beyond the scope of the necessary affairs of the society, it contains all public affairs", "in addition to the implementation of Sharia rulings, tries to enact laws in the realm of Sharia principles", "in addition to the implementation of rulings, establishes laws in the realm of Sharia Mubah "permitted" and obligations" and "Velayat over the property of the Imam (AS)" is referred to as Velayat-e motlagh-e (absolute guardianship). This variety of usage shows that the assignment of iitlaq in the term Velayat-e motlagh-e does not have the same meaning and concept and it has a different meaning depending on the topic under discussion and in dispute. The purpose of this research paper is to show relativity in the idea of iitlaq in the Islamic jurisprudential term of Velayat-e motlagh-e. The research method will be descriptive-analytical based on reliable Fiq'hi "based on Islamic jurisprudential method" sources.

    Keywords: Iitlaq, Velayat-e motlagh-e, Expediency, Shari', a rulings, Mubah, permitted, and Obligations
  • Abdolrazzagh Musanataj, Seyyed Hossein Safaei *, Asghar Arabian, Najadali Almasi, Mohsen Mohebi Pages 72-90

    A comparative study in the theory of imprevision after the amendments of French Civil Code in 2016 and comparision with the similar jurisprudence rules in Imamiah jurisprudenceAbstractAlthough in jurisprudence the reference to the theory of Imprevision is relatively limited, but nevertheless some rules and principles of jurisprudence such as the rule of hardship, new swindling and harmlessness in justifying such theories have been cited by legal writers. Although some jurists have equated the harmlessness, hardship and new swindling rules with the theory of Imprevision in French law, a distinction must be made between the above rules and the theory of Imprevision. However, the theory of hardship has enough consistency to resolve the troublesome situation of unpredictability and prevention until the ambiguity is resolved and a new rule is enacted. In other words, judicial modification or revocation of the contract, like the theory of non-contingency after the amendments to the French Civil Code, can be deduced from the rule of hardship.Key Word: theory of Imprevision, harmlessness rule, hardship rule, the theory new swindling

    Keywords: theory of Imprevision, harmlessness rule, hardship rule, the theory new swindling
  • Amin Allah Zamani * Pages 91-109

    The institution of Velayat-e-Faqih, as one of the manifestations of Islam, has a strategic and decisive role in the criminal policy network of the Islamic Republic of Iran and its orientation. In the theory of political discourse of the Islamic Republic of Iran, the Supreme Leader is the ruler of the Islamic society, whose powers and guardianship are present at all levels of legislative, judicial, executive and participatory criminal policy. Legislative criminal policy oversees the enactment and oversight of the country's criminal laws and regulations. Vali-e-Faqih, based on the powers arising from the religious arguments of the province as well as the Constitution of the Islamic Republic of Iran, has the power to make policy and criminal legislation directly and indirectly. Implementing direct policy and legislation of the authorityThe institution of Velayat-e-Faqih, as one of the manifestations of Islam, has a strategic and decisive role in the criminal policy network of the Islamic Republic of Iran and its orientation. In the theory of political discourse of the Islamic Republic of Iran, the Supreme Leader is the ruler of the Islamic society, whose powers and guardianship are present at all levels of legislative, judicial, executive and participatory criminal policy. Legislative criminal policy oversees the enactment and oversight of the country's criminal laws and regulations. Vali-e-Faqih, based on the powers arising from the religious arguments of the province as well as the Constitution of the Islamic Republic of Iran, has the power to make policy and criminal legislation directly and indirectly.

    Keywords: Vali-e-Faqih, criminal policy, legislative criminal policy, criminal policy of the Islamic Republic of Iran
  • Seyed Mohammad Reza Pirmoradian, Ahmad Bagheri *, Mohammad Kazem Rahman Satayesh Pages 110-125

    In this research, for the first time, based on normative futures studies in Islam, the physician's commitment to deny ignorant deception with emphasis on Imami jurisprudence and Iranian law is discussed. The present study, which was carried out by descriptive and analytical methods, verse 29 of Surah Al-Nisa ', has considered the narrations and the construction of the wise as the reasons for denying the deception of the ignorant. If the doctor or his / her secretary refers the patient to a laboratory, hospital or other doctor inappropriately and unnecessarily, and allocates a percentage of the examination and visit for himself / herself and pays for the patient, who has trusted him / her, this The action of the physician or his secretary is under the jurisprudential and legal title of deceiving the ignorant, and also the doctor does not prescribe a placebo, assuming that there are alternative ways for it, even assuming that he wants to benefit the patient, depending on the patient's reward. He receives, it is not possible to remove the guarantee and responsibility from the doctor, he has paid, that due and proper attention to this commitment, the doctor can achieve a better efficiency of tomorrow's health system.

    Keywords: Normative Futurism, health system, Ignorant Deception, Physician Concealment
  • Mohammad Rajabali Damavandi, Pezhman Piruzi *, Shokouh Namdar, Mahshid Sadat Tabaie Pages 126-139

    In corporate law, the rule that a company has a separate legal personality from the partners is a fundamental rule. Separation of the legal personality of the company from the partners and the limited liability of the partners towards the debts of the company has caused the companies that are subject to the limited liability system of the partners to provide suitable coverage for high-risk and sometimes fraudulent activities of the partners. This puts the company's property and assets at risk, but at the same time the risk of such risks is due to the limited liability of external partners and is imposed on the company's creditors. The rule of law veiling in English law is a guarantee of fair enforcement, which removes the legal personality of the company and abolishes the rule of limited liability of controlling partners and their direct liability to creditors. In Iranian law, citing Islamic rules such as no harm, prohibition of abuse of rights (Article 40 of the Constitution) and the rule of prohibition of fraud, the theory of piercing the corporate veil can be applied to these rules. In this article, first the rule of piercing the corporate veil is explained and then the judicial procedure of England and Iran is examined by referring to the rules of jurisprudence and common law.

    Keywords: piercing the corporate veil, Fraud, No harm
  • Hossein Shahbeik, Mohammad Javad Heidari *, Mohammad Nazari Ferdoseih Pages 141-155
    According to most of environmental experts, the main reason for the Enviromental crisis is due to some legal defects that cause conflicts of interest in implementation of environmental laws and regulations. Meanwhile, in the light of the provisions of Article 2 of the Law on Environmental Protection, some governmental agencies which are in charge of the environmental protection are one of the main parties to this conflict. The solution to this problem can be reached through reviewing the provisions of Article 2 which has delegated the legal structure and status of the most important custodian of environment, The High Council of Environmental Protection, to an Intra-Departmental and Inter-Ministerial Administrative Council. In this context, some governmental agencies have preferred the interests of the ministry over the environmental interests of the country, whose decisions and approvals in the field of environment are drawn within the framework of the government's short-term economic interests, and in practice, environmental laws and regulations are overshadowed by these interests. Based on the rule of Prohibition of Detriment the position of this council should be upgraded from the Administrative Council within the branch to an inter-force (between Executive, Legislative, and Judiciary Forces) and governing council. This can be an effective step in resolving conflicts of interest and in implementing environmental laws and regulations.
    Keywords: The prohibition of detriment rule, prevention, Conflict of interest, the rules, the environment
  • Nahid Dehghan Afifi * Pages 155-168
    Cause to sustain a loss, is haram and against the benefit and causing a defect in something. Assassination also means creating fear and terror among the people. Perverseness is going beyond moderation and is contrary to reform, and it means to defect, annul and make useless and ruin. Bioterrorism means mass killing by biological materials. This type of pollution, which is done intentionally and aggressively, is considered haram from the Islamic point of view. Cause to sustain a loss, pollution and perverseness are all among the concepts for which Islamic Jurisprudence, have issued rulings in jurisprudential books, and in most cases, they have issued a fatwa, to quit or commit, on the various issues. Meanwhile, the social system order and the maintenance of this order are of special importance for Islam, and this is the obstacle to doing things that cause disruption of social order. Cause to sustain a loss and pollution can sometimes lead to murder and sometimes injury. In both cases, the ruling is taken from the verses of sanctity. The ugliness of this act is clear even executing them about non-Muslims and the enemies. In addition, assassination and surprise murder has also been condemned. Treason or betrayal and disturbing the public order of the world are other reasons for being forbidden. Therefore, assassination or pollution with the intention of harm, which usually leads to the murder of a person, is haram for many reasons. It can be understood from these meanings and concepts, for any kind of action that is equal to what has been said, adapting the rational and narrative prohibitive arguments can lead to haram ruling for them.
    Keywords: Harming others, corrupt, bioterrorism, Terror, polluting
  • Ali Honarmand, Seyyed Abolqasem Naqibi *, Seyed Mohammad Sadegh Mousavi Pages 169-181

    Heresy means introducing what is not from religion into the realm of religion, it is considered undesirable and forbidden. On the other hand, because people have intellect, authority, creativity, to improve the quality of life, always have better ideas, tools and methods to meet the needs. They enter social and economic life, and as a result, the requirements of the social and living environment change in each age and time, and the ideas, customs and traditions of the believers and the lifestyle of the believers are also affected by these changes. It penetrates into religious traditions and mixes religious traditions with heresies. Hence, in the history of Islam, Muslims have been faced with the requirements of the age and time with caution and sensitivity.For example, some Kharijites were of the opinion that one should adhere to the religiosity of the prophetic age, and any difference with that religiosity is considered heresy. Also, some Salafis considered the beliefs and traditions of the first three centuries as religious beliefs and traditions and fought against any new thing. Truth gives originality to new ideas and insights by linking new religious knowledge with religious teachings and teachings, so religious and jurisprudential modern thinking and its results can not be considered heresy.In this article, by gathering information with library tools and using descriptive and analytical research methods, the boundaries of heresy from religious and jurisprudential modernism have been obtained, and only those categories of heresies that contradict the indisputable religious teachings of the Islamic Ummah are heresies. It is counted.

    Keywords: religion, Religious knowledge, Heresy, religious modernism, jurisprudential modernism
  • Seyed Ali Rabbani Mousaviyan * Pages 182-201

    Ziyāra (pilgrimage) has been for long discussed in muslims` scientific and theological societies. Among all ziyāras (pilgrimages), Sayyid-al - Shuhadā`s Ziyāra (pilgrimage) is of such a special importance that his Ziyāra (pilgrimage) has been specifically recommend by Imams. Numerous riwāyats (narrations) are there about the virtues of Imam Husayn`s Ziyāra (pilgrimage) which have emphasized on his Ziyāra (pilgrimage). In Islam, Ziyāra (pilgrimage) of no other person, even the other Infallibles has received such an emphasis. The specialities of Imam Husayn`s Ziyāra (pilgrimage) in the Infallibles` words and the mutawatir riwāyats (unbroken chain of transmission of the narrations) about the virtues of his Ziyāra (pilgrimage) motivated us to conduct the present study, through taking notes, and do a thorough review on the most important and reliable Shi'a riwāyat (narrative) resource, i.e. Kamil al-ziyarat by Ibn Qulawayh, Al-Shaykh al-Mufid`s teacher. Looking at other resources such as Zad al-ma'ad by al-'Allama al-Majlisi, we extracted riwāyats (narrations) in which there are not any weaknesses or flaws regarding chain of transmission. Hence, any faqih (jurist) or principle decreeing according to it, can`t give any decree except indispensableness of Imam Husayn`s Ziyāra (pilgrimage).Then, using Rijal reviews and Usul al-fiqh principles (Islamic jurisprudence) , alongside with Ijtihad evidences, we proved the indispensableness of Imam Husayn`s Ziyāra (pilgrimage

    Keywords: Imam Husayn`s Ziyāra, Kamil al-ziyarat, indispensableness of Ziyāra, virtues of Ziyāra, Legal effects
  • Zahra Yusefi Mesri, Seyed Abogrhasem Naghibi *, Faezeh Moghtadaee Pages 204-222
    The map of custom in deriving rulings is very serious, so that we can claim that many of the differences in jurisprudence are the result of customary statements. Therefore, the understanding of the Shari'ah evidences for the next generations depends on their understanding of the custom of the time of issuance, and according to this understanding of this issue, they analyze the Shari'a evidences and attack it at the same time.Regarding custom, it has been discussed in the past among the books of jurisprudence and principles such as Sharia al-Islam, Jawahar al-Kalam, Arwa al-Wathqa, Kifayeh al-Osul, Fawaid al-Asul, etc. In the present era, books have been written separately in this field. And has been examined. But what is different in this research is the conflict between custom and custom, which is not addressed in books and articles. In this research, first the meaning of custom and its types are briefly discussed, then we dealt with the main issue of the conflict between custom and custom and the preference of each of them. That is, when and where general custom takes precedence over specific custom. Or when practical custom is preferred to word, we have brought the criterion of preference here.Keywords: conflict, custom, preference, preference
    Keywords: Conflict, custom, preference