فهرست مطالب

علوم و فناوری نساجی - سال دهم شماره 3 (پاییز 1400)

فصلنامه علوم و فناوری نساجی
سال دهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرجان ولی زاده، پیمان ولی پور*، رامین خواجوی، حمید اکبرپور صفحات 1-19
    هدف از انجام این تحقیق بررسی مقایسه ای ایزوترم جذب رنگزای راکتیو یک عاملی و دو عاملی با حضور مواد تعاونی اوره، دیسپرس کننده و نفوذ دهنده روی پارچه پنبه ای می باشد. در این تحقیق با توجه به نوع پارچه مصرفی و دو نوع رنگزای بکار رفته از نوع راکتیو پایه های شیمیای منوکلروتری آزین و منوکلروتری آزین/وینیل سولفون (MCT وMCT/VS)، تاثیر سه ماده تعاونی دیسپرس کننده، اوره و نفوذدهنده را مورد بررسی قرار دادیم. لازم به ذکر است که غلطت و دما نیز متغیر بود. نتایج آزمایشات نشان داد هر سه ماده تعاونی ذکر شده باعث نفوذ بیشتر که به تثبیت بالاتر و بهبود ثبات هر دو نوع رنگزا ذکر شده منجر شده است. که در آن برای هر دو نوع رنگزا حالت های مختلف استفاده از این مواد بررسی شده و نتایج نشان داد که ترتیب تاثیر این مواد برای دو نوع رنگزا متفاوت بوده است. همچنین نتایج بررسی ایزوترم های جذب نرنست، لانگمویر و فروندلیش نشان داد که کلیه رنگرزی های مربوط به این دو نوع رنگزاها از ایزوترم جذب لانگمویر تبعیت می کند. در نهایت نتایج حاصل از داده های انرژی اکتیواسیون نشان داد که رنگینه RR در حضور مواد تعاونی اوره و دیسپرس کننده دارای کمترین انرژی اکتیواسیون و ضریب پیشنمایی آرنیوس می باشد در حالیکه این امر برای رنگینه RGB دارای بیشترین مقدار است.
    کلیدواژگان: پارچه پنبه ای، رنگینه راکتیو، ایزوترم جذب، آنتالپی و آنتروپی جذب، انرژی اکتیواسیون
  • عادله قلی پور کنعانی*، فاطمه دهقان صفحات 20-33
    نانوالیاف الکتروریسی شده به دلیل خواص قابل کنترل بستری مناسب برای بارگذاری انواع داروها و عصاره ها می-باشند. در این پژوهش عصاره بابونه به عنوان یک عامل آنتی باکتریال در نانوالیاف پلی کاپرولاکتون-پلی اتیلن گلایکول بارگذاری شده است. به این منظور محلول های ترکیبی 3:2 ، 1:1 و 2:3 وزنی پلی کاپرولاکتون-پلی-اتیلن گلایکول تهیه و عصاره بابونه (7%) به ترکیب بهینه افزوده و الکتروریسی شد. مورفولوژی، سلول سازگاری، عدم سمیت سلولی، رهایش عصاره و خاصیت آنتی باکتریایی وب حاصله مورد بررسی قرار گرفت. تصاویر میکروسکوپ الکترورنی (SEM)نشان دهنده یک مورفولوژی مناسب و بدون دانه تسبیحی برای وب نانولیفی (2:3)PCL:PEG حاوی عصاره با قطر متوسط nm 70±211 می باشد. برهمکنش های بین گروه های عاملی پلی کاپرولاکتون و پلی اتیلن گلایکول و عصاره بابونه در طیف های FTIR دیده می شود. نتایج آزمون کشت سلولی نشان دهنده رشد و تکثیر مناسب سلول های فیبروبلاست بر روی هر دو نمونه نانوالیاف بدون عصاره و حاوی عصاره می باشد. نتیجه آزمون MTT نیز اگرچه تایید کننده عدم سمیت هر دو نمونه بدون عصاره و حاوی عصاره می باشد، اما درصد زنده مانی سلولی بر روی نمونه حاوی عصاره بابونه بیشتر بوده است. نتایج تست آنتی باکتریال خاصیت ضد باکتری نانوالیاف پلی کاپرولاکتون-پلی اتیلن گلایکول حاوی عصاره بابونه را در برابر هر دو باکتری گرم مثبت و گرم منفی تایید می نماید
    کلیدواژگان: پلی کاپرولاکتون، پلی اتیلن گلایکول، عصاره بابونه، نانوالیاف، فعالیت ضدباکتریایی
  • فرناز سادات فتاحی* صفحات 34-48

    امروزه توجه به فناوری پاک برای کاهش آلایندگی فرایندهای تکمیل در صنعت نساجی رو به افزایش است. آمایش سطحی پرتو فرابنفش/گاز ازن، فناوری سازگار با محیط زیست برای اصلاح خواص سطح الیاف و منسوجات می باشد. در این پژوهش ، ساز و کار عملکرد آمایش سطحی پرتو فرابنفش/گاز ازن بر پارچه 100% پلی اتیلن ترفتالات (دارای ساختار تافته) از جنبه های گوناگون (شیمیایی و فیزیکی) بررسی شده است. همچنین اندیس سفیدی وزردی ، ته رنگ و توزیع نمونه ها در فضارنگ CIELAB، به منظور بررسی مشخصه های رنگی پارچه ها ارزیابی شد. نتایج بررسی ها نشان می دهند که شکل گیری گروه های شیمیایی جدید بر سطح (به دلیل فعل و انفعالات نورشیمیایی) و ایجاد ناهمواری های سطحی (به دلیل پدیده کندگی فیزیکی)، دو عامل کلیدی در آمایش سطح پارچه پلی اتیلن ترفتالات پس از تابش پرتو فرابنفش/گاز ازن می باشند. همچنین مطالعه مشخصه های رنگی نشان می دهد که پس از آمایش سطحی پرتو فرابنفش/گاز ازن نیز پارچه پلی اتیلن ترفتالات سفید محسوب می شود و تغییری در توزیع نمونه ها در دیاگرام a*b* رخ نداده است.

    کلیدواژگان: آمایش سطح، پرتو فرابنفش، گاز ازن، پارچه پلی اتیلن ترفتالات، اندیس سفیدی CIE، کندگی فیزیکی
  • مهری مهدیخانی، سید حسن حاتمی نسب* صفحات 49-70

    هدف پژوهش: هدف از پژوهش حاضر ارایه تصویری جامع و منسجم از بروندادهای علمی در حوزه بازاریابی صنعت نساجی و پوشاک بر اساس اسناد علمی نمایه شده در پایگاه وب آو ساینس (WoS) بوده است.روش شناسی: پژوهش حاضر در دسته مطالعات علم سنجی است. جامعه آماری، تمامی اسناد نمایه شده در پایگاه وب آو ساینس طی سال های 1955 تا 12 مارس 2022 و به تعداد 525 سند است. در تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای Excel و تحلیل شبکه VOSviewer استفاده شده است.یافته ها: نتایج نشان داد تولیدات علمی در حوزه بازاریابی صنعت نساجی و پوشاک با روند ملایم و مستمر رشد همراه بوده است. پر تولیدترین موضوعات در حوزه منسوجات علوم مواد، تجارت و بازرگانی و علوم اجتماعی میان رشته ای نسبت به سایر علوم بیشتر بوده است. در شبکه هم تالیفی نویسندگان برترین نویسندگان از کشورهای چین و لهستان شناسایی شدند. در شبکه هم تالیفی کشورها، ایالات متحده آمریکا با انتشار 110 سند جزو تاثیرگذارترین کشورها اعلام شد. در هم رخدادی واژگانی نیز بیشترین تمرکز بر کلیدواژه های "پوشاک"، "نساجی"، "عملکرد"، "بازار"، "پایداری"، "تاثیر"، "رفتار"، "مد"، "طراحی" و "تجارت" است که نسبت به سایر واژه ها دارای گره های بزرگ تر و تجسم چگالی بیشتری بوده اند.نتیجه گیری: نقشه ها نشان دادند مطالعات از انسجام شبکه ای مطلوب برخوردار است و بررسی و تجزیه وتحلیل محتوای متون می تواند به درک بهتر جریان های فکری حوزه بازاریابی در صنعت نساجی و پوشاک کمک کننده و به عنوان یک نقشه راه برای پژوهش های آتی در این مسیر باشد.

    کلیدواژگان: علم سنجی، شبکه هم تالیفی نویسندگان، شبکه هم تالیفی کشورها، هم رخدادی واژگانی، بازاریابی
  • مرجان میرجلیلی، زهرا حاجی انزهائی*، علی زارعی، فریده اشرف گنجوی صفحات 71-86
    یکی از چالش های اصلی ضعف در برندسازی و بازاریابی می باشد. چراکه هیچ سرمایه ای بیش از یک نام قدرتمند، کارآمد نیست. در این تحقیق ابتدا شاخصهای مقالات متعدد با محوریت برندسازی در مراجع معتبر مورد بررسیگرفته و سپس از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته از خبرگان، استخراج شاخص ها تکمیل گردید. سپس، از روش دلفی فازی به منظور بررسی تناسب شاخص های مستخرج شده با شرایط بومی و از ارایه پرسشنامه به خبرگان جهت تعیین شاخص های متناسب استفاده شده است. در نهایت با استفاده از روش داده بنیاد، مدل پارادایمی برای برندسازی محصولات ورزشی ارایه گردید که این مدل به کمک روش مدلسازی معادلات ساختاری و با رویکرد PLS مورد ارزیابی قرار گرفته است. تحلیل داده ها نشان داد مدل نهایی از مجموع مقوله محوری، علی، مداخله گر، راهبردها و پیامدهای حاصل از برندسازی تشکیل شده است. بخش پدیده محوری به شاخص های (تصویر ذهنی برند برای مشتری، شخصیت برند، هویت برند)، عوامل مداخله گر به شاخص های (ارتباطات یکپارچه بازاریابی، حمایت مدیران)، عوامل علی و اثرگذار به شاخص های (کیفیت محصولات و خدمات، اعتمادسازی در مشتریان)، شرایط زمینه ای به شاخص های (تغییر و تحولات محیطی، بافت فرهنگی)، راهبردها به شاخص های (کسب مزیت رقابتی، ارتقا ارزش ویژه برند، ایجاد تداعی مثبت برای برند) و پیامدها به شاخص های (ایجاد وفاداری به برند، درگیری عاطفی و احساسی مشتری) طبقه بندی شدند. در این پژوهش به مفاهیم متعددی در حوزه برندسازی محصولات ورزشی دست یافته شد، که توجه به آنها تحقق هدف نهایی برند سازی را موجب می شود. نتایج نشان داده که ساختار و تمامی روابط مدل پیشنهادی مورد تایید است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، فرآیندبرندسازی، برندسازی، تئوری داده بنیاد، رویکرد آمیخته
  • نیر سادات موسوی، عبدالرسول مقسم*، علیرضا حسین پور کاسگری صفحات 87-102

    در این تحقیق علل استفاده بانوان از پوشش نابهنجار با انتخاب تصادفی 120 بانوی جوان در منطقه دو تهران با تکمیل دو پرسشنامه توسط ایشان بررسی شد. روایی پرسشنامه به شکل صوری- محتوایی و محاسبه روایی واگرا تایید شد. روای سازه با محاسبه بار عاملی سوالات پرسشنامه بررسی شد. پایایی با محاسبه آلفای کرونباخ و ضریب پایایی ترکیبی تایید شد. تحلیل آماری داده ها با SPSS22 و PLS Smartنشان داد که ویژگی های لباس و فرد، همزمان عامل اشاعه خرده فرهنگ پوشش نابهنجار است لیکن فاکتور دوم موثرتر از اولی است. تاثیر عدم توجه به چیدمان رنگ کنار یکدیگر در لباس، سازگاری لباس با اندام، سلیقه مصرف کننده و میل به زیباتر به نظر رسیدن بانوان در ترویج این خرده فرهنگ بیش از اثر سایر موارد است. طبقه اجتماعی بیش از اعتقاد مذهبی، صفات شخصیتی فرد و مشخصه فرهنگی او بر انتخاب پوشش نامناسب اثر می گذارد. فرار از عقاید مذهبی، نمایش طبقه اجتماعی، خود برتربینی و تمایل به تک بودن، جوان را به سوی این سبک از پوشش سوق می دهد. ناتوانی در تولید پارچه با کیفیت و جذاب، ناکارآمدی برخی از طراحان لباس، آموزش نا صحیح در کنار برخی دیگر از سیاستها اوضاع را حادتر می نماید.

    کلیدواژگان: خرده فرهنگ، فرهنگ غیرمتعارف پوشش، پوشش جوانان، تهاجم فرهنگی، سازگاری لباس
|
  • Marjan Valiizadeh, Pieman Valipour *, Ramin Khajavi, Hamid Akbarpour Pages 1-19
    The aim of this article was to compare of Reactive Dye adsorption isotherm of one- and two-factors on Cotton fabric. In this study, according to the type of fabric used and the two types of dyes used with chemical bases (MCT and MCT/VS), we investigated the effect of three cooperative substances dispersing, urea and penetrating. It should be noted that the Concentration and temperature were also variable. The results of the experiments showed that all three mentioned cooperative materials cause higher penetration and stabilization and improve the stability of both types of dyes mentioned on the tested fabric, in which the use of these materials for both types of dyes is investigated and the results Shown that the order of effect of these materials was different for the two types of dyes. To determine the type of adsorption isotherm, Nernest, Langmuir and Friendlich adsorption isotherms were used and the results indicated that the Langmuir adsorption isotherm is better suited to the test results. This means that the adsorption of RR and RGB Red Reactive dyes by the cellulosic product is superheated. Finally, the results of activation energy data shown that RR dye in the presence of urea and dispersants cooperatives has the lowest activation energy and Arrhenius prediction coefficient, while this has the highest value for RGB dye.
    Keywords: cotton fabric, reactive dye, Adsorption Isotherm, Enthalpy, Adsorption entropy, activation energy
  • Adeleh Gholipour-Kanani *, Fatemeh Dehghan Pages 20-33
    Electrospun nanofibers are a suitable substrate for loading a variety of drugs and extracts due to their controllable properties. In this study, chamomile extract was loaded as an antibacterial agent in polycaprolactone-polyethylene glycol nanofibers. For this purpose, 3: 2, 1: 1 and 2: 3 weight ratio of polycaprolactone-polyethylene glycol solutions were prepared and chamomile extract (7%) was added to the optimal composition and then electrospun. Morphology, cell compatibility, cytotoxicity, extract release and antibacterial properties of the resulting web were examined. Electron microscopy (SEM) images show a suitable and bead-less morphology for nanofiber PCL: PEG (2: 3) containing an extract with an average diameter of 211 ±70 nm. Interactions between the functional groups of polycaprolactone and polyethylene glycol and chamomile extract are observed in the FTIR spectra. The results of cell culture test indicate proper growth and proliferation of fibroblast cells on both chamomile extract loaded and non-loaded nanofibers. The results of MTT test, although confirming the non-toxicity of both extract loaded and non-loaded nanofibers, but the percentage of cell survival was higher on the sample containing chamomile extract. The results of antibacterial test confirm the antibacterial activities of polycaprolactone-polyethylene glycol nanofibers containing chamomile extract against both gram-positive and gram-negative bacteria.
    Keywords: polycaprolactone, polyethylene glycol, chamomile extract, Nanofibers, Antibacterial Activity
  • Farnaz-Sadat Fattahi * Pages 34-48

    Today, attention is paid to clean technology to reduce pollution of finishing processes in the textile industry.Surface treatment with ultraviolet/ozone gas is an environmentally friendly technology to improve the surface properties of fibers and textiles. In this research, the performance mechanism of Ultraviolet /ozone gas surface preparation on 100% polyethylene terephthalate fabric (with pique structure) has been investigated from various aspects (chemical and physical). Also, the whiteness index, yellowness index, tint and distribution of samples in CIELAB space were evaluated for estimating the colorimetric characteristics of fabrics. The results show that the formation of free radicals on the surface (due to the photochemical interactions) and surface roughening (due to the effect of physical etching) are two key factors in the surface modification of polyethylene terephthalate fabric after Ultraviolet/ozone gas irradiation. Also, study of colorimetric characteristics shows that after surface treatment with Ultraviolet/ozone gas, the polyethylene terephthalate fabric is still white and there is no change in the distribution of samples in the a*b *diagram.v

    Keywords: Surface modification, Ultraviolet Irradiation, Ozone Gas, Poly(ethylene terephthalate) fabric, CIE Whiteness index, Physical etching
  • Mehri Mahdikhani, Seyyed Hasan Hataminasab * Pages 49-70
    Purpose

    The purpose aim of this study is was to provide a comprehensive and coherent picture of scientific outputs in the field of marketing in the textile and clothing industry based on scientific documents indexed in the Web of Science (WoS).

    Methodology

    The present study is in the category of scientometric studies. The statistical population is all documents indexed in the web science database from 1955 to March 12, 2022, and 525 documents. Excel software and VOSviewer were performed used to analyze analyse the data.

    Findings

    The results showed that scientific products in the marketing of the textile and clothing industry had associated with a gentle and continuous growth trend. The most productive subjects have been more material sciences, trade and commerce, and the interdisciplinary social sciences than other sciences. The top authors were from China and Poland. In the co-authored network of countries, the United States had declared one of the most influential countries with the release of 110 documents. In Co-occurrence keywords, the focus is on the keywords "clothing", "textile", "performance", "market", "sustainability", "impact", "behavior", "fashion", "design" and "business". They had larger nodes and denser representations than other words.

    Conclusion

    The maps showed that the studies have good network coherence, the study and analysis of the content of the texts can help to better understand the currents of thought in the field of marketing in the textile and clothing industry and to be as a road map for future research in this direction.

    Keywords: Scientometrics, Co-authorship by authors, Co-authorship by countries, Co-occurrence keywords, Marketing
  • Marjan Mirjalili, Zahra Haji Anzhaei *, Ali Zarei, Farideh Ashraf Ganjouei Pages 71-86
    Despite the high capacity of sport products market and the considerable productive potential in Iran, activists have not achieved much success in this field. One of the main challenges of this industry is the weakness in branding and marketing products because there is no capital more efficient than a powerful name. In the first phase of this research, the indexes of several articles focusing on branding were obtained in authentic sources, and then the index extraction was completed through semi-structured interviews with branding and sports products experts. In the second phase, in order to investigate the appropriateness of the extracted indicators with the local conditions of the country and the field of Iranian sports brands, The Fuzzy Delphi method was used and a questionnaire was given to academic and industry experts to determine that the indicators are appropriate to the field. In the third phase, using the data-based method, a paradigm model for branding sports products was developed. This model has been evaluated by the structural equation modeling method with PLS approach. The data analysis revealed that the final model comprised a set of phenomenon-based indicators, intervening factors in branding, causal and influential factors, contextual factors, strategies and the consequences. In this study, several categories were achieved in the branding of sports products field, to which paying attention will culminate in the ultimate goal of branding.
    Keywords: content analysis, Branding, data theory, Sports Products, Mixed Approach
  • Nairsadat Mosavi, Abdolrasol Moghassem *, Alireza Hoseinpour Pages 87-102

    In this study, the reasons for women's use of abnormal clothing were investigated by random selection of 120 women in Tehran by completing two questionnaires. The validity of the questionnaire was confirmed by two methods namely form-content and calculating divergent validity and structural validity was assessed by calculating the factor load of the questionnaire questions. The reliability of the questionnaire was confirmed by calculating Cronbach's alpha and also calculating the combined reliability coefficient. Statistical analysis of data in SPSS22 and Smart PLS softwares showed that clothing and individual characteristics are simultaneously the cause of the spread of abnormal clothing subculture in the community but, the second factor is more effective than the first. The effect of not paying attention to the color combination, its compatibility with the body, consumer taste and the desire to be more beautiful young in promoting this subculture is more than other cases. Social class traits influence the choice of inappropriate clothing more than person's personality, her religious beliefs, and cultural characteristics. Escape from religious beliefs, the young's attention to social class, self-exaltation and the desire to be one, lead them to this style of clothing. Inability to produce quality and attractive fabrics, inefficiency of some fashion designers, incorrect training along with some other policies make the situation worse.

    Keywords: subculture, unconventional clothing sub-culture, youth', s clothing, cultural aggression, clothing compatibility